Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 6 от 20.I

МЕМОРАНДУМ ЗА РАЗБИРАТЕЛСТВО МЕЖДУ МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА НА РЕПУБЛИКА ФИНЛАНДИЯ ОТНОСНО СЪТРУДНИЧЕСТВО В ОБЛАСТТА НА МАТЕРИАЛНИТЕ РЕСУРСИ ЗА ОТБРАНА(Одобрен с Решение № 253 от 21 април 2022 г.

 

МЕМОРАНДУМ ЗА РАЗБИРАТЕЛСТВО МЕЖДУ МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА НА РЕПУБЛИКА ФИНЛАНДИЯ ОТНОСНО СЪТРУДНИЧЕСТВО В ОБЛАСТТА НА МАТЕРИАЛНИТЕ РЕСУРСИ ЗА ОТБРАНА

(Одобрен с Решение № 253 от 21 април 2022 г. на Министерския съвет. В сила от датата на подписване - 12 септември 2022 г.)

Издаден от Министерството на отбраната

Обн. ДВ. бр.6 от 20 Януари 2023г.

Министерството на отбраната на Република България и Министерството на отбраната на Република Финландия;

наричани по-долу "Участниците";

отбелязвайки със задоволство съществуващото сътрудничество между участниците;

като се има предвид, че и двете страни биха се възползвали от засиленото сътрудничество в областта на изследванията, разработването и закупуването на продукти, свързани с отбраната;

като се има предвид развитието на атмосфера на взаимно доверие чрез сътрудничество в областта на материалните ресурси за отбрана между участниците;

признавайки значението на отбранителните технологии и индустриалната база за научни изследвания и разработки, свързани с отбраната, като предпоставка за ефективно и ефикасно производство и закупуване на отбранителни продукти;

вземайки предвид разпоредбите на Меморандума за разбирателство между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на отбраната на Република Финландия относно сътрудничеството в областта на отбраната от 27 март 2003 г.,

постигнаха следните разбирания:

Раздел I.
Цели и обхват

1.1. Участниците желаят да разширят съществуващото сътрудничество в областта на конвенционалните отбранителни технологии с цел укрепване и подобряване на техните отбранителни способности, постигане на по-добро използване на съществуващите ресурси и подкрепа на техните отбранителни технологии и индустриални бази. Имайки предвид тази цел, и двамата Участници ще се стремят да насърчават съвместните изследвания, разработки, възлагане на обществени поръчки и други въпроси, които могат да бъдат договорени от Участниците, като се има предвид, че участниците ще действат в рамките на съответните области на компетентност, докато изпълняват настоящия Меморандум за разбирателство.

1.2. Участниците ще се стремят да си сътрудничат в областта на взаимното използване на техните съоръжения за проверка и изпитване.

1.3. Участниците ще обменят информация и мнения относно политиката на отбранителната промишленост.

1.4. Участниците ще насърчават повишаване на осведомеността и ще насърчават възможностите за засилено сътрудничество и засилено участие на технологичните и индустриалните бази в сферата на отбраната на двете страни.

1.5. Участниците ще се стремят да си сътрудничат при обмена на информация и предоставянето на услуги за осигуряване на качеството.

1.6. Участниците имат разбиране, че всички съществуващи или бъдещи споразумения между един от двамата Участници и която и да е трета страна няма да засегнат или да бъдат засегнати от настоящия Меморандум за разбирателство (МР).

1.7. Този Меморандум за разбирателство определя общите принципи за сътрудничество в областта на материалните ресурси за отбрана, в областите изследвания, разработки и придобиване на продукти, свързани с отбраната. Конкретните договорености по проекта, ако има такива, ще бъдат договаряни отделно.

1.8. Този Меморандум за разбирателство няма за цел да отмени националното законодателство или международните задължения, с които Участниците са обвързани. Участниците ще се уведомяват взаимно за всеки конфликт, произтичащ от прилагането на този Меморандум за разбирателство.

1.9. Съгласно българското и финландското законодателство лиценз за износ винаги се изисква при износ на отбранителни продукти съответно от Република България или Република Финландия.

Раздел II.
Управление

Органът за изпълнение на този Меморандум за разбирателство ще бъде Съвместна координационна група (СКГ), която ще се състои от представители на Участниците.

2.1. Делегацията на Република Финландия в СКГ ще бъде водена от директора по ресурсна политика на Министерството на отбраната на Република Финландия или негов/нейн представител. Българската делегация ще бъде водена от директора на дирекция "Политика по въоръженията" на Министерството на отбраната или негов представител.

2.2. СКГ ще заседава ежегодно или когато възникне такава необходимост по предложение на някой от Участниците последователно в Република България и Република Финландия под председателството на приемащата държава или по друг начин, съвместно решен от участниците.

2.3. СКГ в рамките на условията на този Меморандум за разбирателство:

а) Представя и обменя информация за идентифициране на предложения, които имат значение за сътрудничество.

б) Разглежда предложения от който и да е от Участниците за съвместни изследвания, разработки и закупуване на отбранителни продукти.

в) Като се вземат предвид изискванията за уреждане на избраните предложения и договореностите за изпълнение на програмите, ще търси основно одобрение и ще извършва преглед на напредъка.

г) Обсъжда други въпроси от взаимен интерес.

Раздел III.
Сигурност и защита на класифицирана информация

3.1. Всяка класифицирана информация и материали, които могат да се обменят или генерират във връзка с този Меморандум за разбирателство, ще бъдат използвани, предавани, съхранявани, обработвани и защитени в съответствие с разпоредбите на Споразумението за взаимна защита на класифицирана информация между правителството на Република България и правителството на Република Финландия, подписано от участниците на 16 април 2008 г.

Раздел IV.
Продажби на трети страни

4.1. Продажбите на съвместно разработени продукти на трета страна изискват предварителното одобрение на Участниците.

4.2. Предоставянето на лицензи (всякакви права на собственост, както и всякакви права на интелектуална собственост и право на използване) на съвместно разработени продукти на трета държава или на предприятия от трета държава изисква предварителното одобрение на Участниците.

4.3. Специфични договорености, уреждащи износа към трети страни на отбранителни продукти, разработени под егидата на Меморандума за разбирателство, ще бъдат включени в споразумението за прилагане, установено за тази конкретна програма.

Раздел V.
Спорове

5.1. Всеки спор относно тълкуването или прилагането на този Меморандум за разбирателство ще се разрешава чрез преговори между участниците на възможно най-ниско ниво и няма да бъде отнасян до национален или международен трибунал или друга трета страна за уреждане.

Раздел VI.
Финансови задължения

6.1. Този Меморандум за разбирателство няма да налага финансови задължения на нито един от Участниците, освен че всеки Участник е отговорен за финансирането на собствените си административни разходи, свързани с подкрепата на този Меморандум за разбирателство.

6.2. Конкретни споразумения за споделяне на разходите ще бъдат договорени като част от всякакви специфични договорености за проекти, които могат да бъдат разработени съгласно този Меморандум за разбирателство.

Раздел VII.
Започване, прекратяване, изменение и продължение

7.1. Този Меморандум за разбирателство влиза в сила от датата на подписване от Участниците и ще остане в сила за период от пет (5) години от тази дата. Действието на Меморандума за разбирателство може да бъде удължено за подобни периоди или за периоди, които се считат за желателни към момента.

7.2. В случай че някой от Участниците желае да прекрати настоящия Меморандум за разбирателство, преди да бъде взето съвместно решение за прекратяване, следва да изпрати писмено предизвестие до другия Участник шест (6) месеца преди датата на ефективното прекратяване.

7.3. Съответните отговорности и задължения на участниците във връзка със защитата и използването на информацията и всякакви допълнителни споразумения за проекти, предмет на настоящия Меморандум за разбирателство, ще продължат да се прилагат независимо от прекратяването.

7.4. Този Меморандум за разбирателство може да бъде изменян с писмено съгласие на Участниците.


Подписан в гр. София на 6.06.2022 г. от българска страна от полковник Владислав Маринов Шекеров, директор на дирекция "Политика по въоръженията" на Министерството на отбраната, и в гр. Хелзинки от финландска страна на 12.09.2022 г. от госпожа Таря Якола, заместник национален директор по въоръженията на Република Финландия, в два екземпляра на английски език.


Промени настройката на бисквитките