Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 6 от 20.I

РЕШЕНИЕ ЗА ЗАДЪЛЖАВАНЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ДА ПРОМЕНИ ПЛАНА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И УСТОЙЧИВОСТ В ЧАСТ ЕНЕРГЕТИКА

 

РЕШЕНИЕ ЗА ЗАДЪЛЖАВАНЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ДА ПРОМЕНИ ПЛАНА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И УСТОЙЧИВОСТ В ЧАСТ ЕНЕРГЕТИКА

Издадено от Народното събрание

Обн. ДВ. бр.6 от 20 Януари 2023г.

Народното събрание на основание чл. 86, ал. 1 от Конституцията на Република България, Решение на Народното събрание от 31 януари 2020 г. (ДВ, бр. 11 от 2020 г.), Решение на Народното събрание от 8 ноември 2022 г. (ДВ, бр. 90 от 2022 г.) и чл. 85, ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание


РЕШИ:


I. 1. Задължава Министерския съвет чрез заместник министър-председателя по управление на европейските средства и министъра на енергетиката в срок до 31 март 2023 г. да предприеме всички необходими действия и на основание чл. 21 "Изменение на плана за възстановяване и устойчивост" от Регламент (ЕС) 2021/241 на Европейския парламент и на Съвета от 12 февруари 2021 г., включително и в редакцията му след постигнатото на 14 декември 2022 г. политическо споразумение между Съвета и Европейския парламент относно изменения Регламент, въз основа на промяна в обективните обстоятелства, невъзможността на България да изпълни поетия ангажимент и с цел постигане на приоритетите на плана REPowerEU да отправи обосновано искане до Комисията, като направи предложение за изменение на Плана за възстановяване и устойчивост на Република България и да постигне съгласие и предварителна положителна оценка от Европейската комисия относно изменение на Плана за възстановяване и устойчивост на Република България в следните раздели:

1.1. В раздел 2.Б. "Зелена България", 2.Б.1. Нисковъглеродна икономика, Реформа 10 "Декарбонизация на енергийния сектор" (стр. 113) да отпадне поетият ангажимент за намаляване на въглеродните емисии от производство на електроенергия с 40 % до края на 2025 г., вземайки изходните нива от 2019 г. Министерският съвет следва да предприеме такива действия, с които да гарантира привеждането на ангажиментите за декарбонизация в Реформа 10 на Националния план за възстановяване и устойчивост в съответствие с общоевропейските цели, като се осигури работата на централите на въглища без ограничение поне до 2038 г.

1.2. Всички текстове от Националния план за възстановяване и устойчивост и съпътстващите документи и законодателни инициативи, свързани с поетия ангажимент за намаляване на въглеродните емисии от производство на електрическа енергия с 40 % до края на 2025 г., вземайки изходните нива от 2019 г., отпадат.

1.3. Във връзка с преговорите Министерският съвет да договори максимално добри условия за Република България в сектор "Енергетика" в съответствие с мерките и възможностите за финансова подкрепа по Регламент (ЕС) 2021/241 за създаване на механизъм за възстановяване и устойчивост на новия план на Европейския съюз - REPowerEU.

II. 1. В раздел 2.Б. "Зелена България", 2.Б.1. Нисковъглеродна икономика, Реформа 10, Инвестиция 8: Национална инфраструктура за съхранение на електрическа енергия от ВЕИ /ReSTORE/ (стр. 115), да се преработи в грантова схема за батерии за физически и юридически лица с интензитет на помощта 50 %.

2. Развитие на електропреносната и електроразпределителните мрежи.

3. В раздел 2.Б. "Зелена България", 2.Б.1. Нисковъглеродна икономика, Инвестиция 7: Развитие на използването на геотермална енергия в България за производство на електрическа и топлинна енергия, 50 % от сумата да се пренасочи в раздел 2.Б. "Зелена България", 2.Б.1. Нисковъглеродна икономика, Инвестиция 1: Енергийна ефективност в сграден фонд - за многофамилни жилищни сгради, а останалата сума да се преформулира като грантова схема за физически и юридически лица с интензитет на помощта 50 %.

4. Възлага на Министерския съвет чрез заместник министър-председателя по управление на европейските средства, чрез Централно координационно звено и в съответствие с чл. 21 на Регламент 2021/241 да осигури пренасочване на всички текущо спестени средства при изпълнение на проектите от Националния план за възстановяване и устойчивост, включително при тяхно приключване и/или прекратяване към "Зелена България", компонент 4. Нисковъглеродна икономика, Проект "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд".

4.1. Възлага на Структурата за наблюдение и докладване по Националния план за възстановяване и устойчивост в Министерството на регионалното развитие и благоустройството да преразгледа за следващи приеми по компонент 4. Нисковъглеродна икономика, Проект "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд", както следва:

- бюджетните лимити на териториално ниво (общини) с оглед осигуряване провеждането на балансирана регионална политика;

- допустимостта на еднофамилните жилищни сгради;

- самоучастието на крайните бенефициенти, включително предвид предстояща реформа, дефиниция и критерии за "енергийна бедност" за домакинствата в Закона за енергетиката.

5. Реформа 11 "Подобряване на корпоративното управление на държавните компании в енергийния сектор", свързана с отделянето на собствеността на двата оператора ("Булгартрансгаз" - ЕАД, и ЕСО - ЕАД) от корпоративната структура на "Български енергиен холдинг" - ЕАД, да отпадне.

-------------------------

Решението е прието от 48-ото Народно събрание на 12 януари 2023 г. и е подпечатано с официалния печат на Народното събрание.

Промени настройката на бисквитките