Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 18 от 24.II

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 1 ОТ 16.01.2003 Г. ЗА СВИДЕТЕЛСТВАТА ЗА ПРАВОСПОСОБНОСТ НА АВИАЦИОННИЯ ПЕРСОНАЛ (ДВ, БР. 23 ОТ 2003 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 1 ОТ 16.01.2003 Г. ЗА СВИДЕТЕЛСТВАТА ЗА ПРАВОСПОСОБНОСТ НА АВИАЦИОННИЯ ПЕРСОНАЛ (ДВ, БР. 23 ОТ 2003 Г.)

Издадена от министъра на транспорта и съобщенията

Обн. ДВ. бр.18 от 24 Февруари 2023г.

§ 1. В чл. 1, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. Точка 3 се изменя така:

"3. видовете свидетелства за правоспособност, квалификационните класове и разрешенията за всеки вид свидетелство, условията, изискванията и реда за придобиване на квалификационни класове и разрешения;".

2. В т. 4 след думата "правоспособност" се поставя запетая, а думите "и квалификационните класове" се заменят с "квалификационните класове и разрешенията".

§ 2. В чл. 2, т. 7 думата "ATSEPL" се заменя с "ATSEP".

§ 3. В чл. 12, ал. 1 след думите "за 45 дни" се поставя запетая и се добавя "за срока на валидност на свидетелството за медицинска годност".

§ 4. В чл. 16 думата "психотропни" се заменя с "психоактивни".

§ 5. В чл. 17, ал. 1 думите "зависимо от психотропни" се заменят с "под въздействието на психоактивни".

§ 6. В чл. 24 ал. 1 се изменя така:

"(1) Обучение за придобиване на свидетелства за правоспособност, квалификационни класове и разрешения се извършва във:

1. авиационни учебни центрове (АУЦ) или организации за обучение с издадено или признато от ГД "ГВА" свидетелство за АУЦ съгласно Наредба № 27 от 31.03.2000 г. за авиационните учебни центрове; или

2. организации за обучение с издадено или признато от ГД "ГВА" свидетелство, когато такова се изисква; или

3. организации за обучение в сертифициран доставчик на аеронавигационно обслужване - за персонал за техническо обслужване на системи за осигуряване на безопасност при УВД, координатори по УВД и асистент-координатори на полети."

§ 7. В чл. 25а се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Оценяването на нивото на владеенето на език на лица от авиационния персонал по смисъла на Регламент (ЕС) 2015/340 или Регламент (ЕС) № 1178/2011 се извършва от центрове (органи) за оценка на владеенето на език за нуждите на въздухоплаването, сертифицирани от ГД "ГВА" или от компетентните органи на друга държава - членка на EASA."

2. В ал. 2:

а) в основния текст след думите "езиков център" се добавя "(орган за оценка на владеенето на език)";

б) точка 2 се изменя така:

"2. за оценяването на владеенето на език за нуждите на въздухоплаването използва скалата за оценяване на владеенето на език съгласно Приложение I към Конвенцията за международно гражданско въздухоплаване, като се прилагат методи за оценяване, одобрени от ГД "ГВА";"

в) в т. 3 думата "изпита" се заменя със "събеседването/оценяването";

г) в т. 4 думата "изпита на" се заменя със "събеседването с";

д) точка 5 се изменя така:

"5. поддържа система за архивиране на аудиозаписите от проведените събеседвания и оценките на всяко лице във всяка от лингвистичните категории и на крайната оценка от оценяването;"

е) точка 7 се изменя така:

"7. разполага с изпитващи/събеседващи и/или оценяващи специалисти, включително и чрез договор за осигуряване на специалисти от друга организация, които са преминали курс за обучение за работа с метода за оценяване, който се прилага в изпитния езиков център (органа за оценка на владеенето на език);"

ж) точка 8 се отменя;

з) в т. 9 думата "изпитваните" се заменя с "оценяваните";

и) в т. 10 думата "създава" се заменя с "прилага";

й) в т. 11 думите "собствено ръководство за провеждане на изпити, което се одобрява от главния директор на ГД "ГВА" или от оправомощено от него длъжностно лице" се заменят с "процедури за провеждане на езиково оценяване".

3. Алинея 3 се отменя.

§ 8. В чл. 25б се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Кандидатът за изпитен езиков център (орган) за оценка владеенето на език за нуждите на въздухоплаването на лица от авиационния персонал по смисъла на Регламент (ЕС) 2015/340 или Регламент (ЕС) № 1178/2011 подава заявление до главния директор на ГД "ГВА"."

2. В ал. 2 изречение първо се изменя така: "Към заявлението се прилагат документите, удостоверяващи съответствието с изискванията на Регламент (ЕС) 2015/340 или Регламент (ЕС) № 1178/2011 и приемливите средства за съответствие към тях, издадени от Агенцията за авиационна безопасност на Европейския съюз, с които е свързана дейността на органа за оценка на владеенето за език (изпитния езиков център)."

3. В ал. 3 думата "одобрението" се заменя със "сертификата".

4. В ал. 4 думата "одобрение" се заменя със "сертификат".

5. В ал. 5 след думите "езиков център" се добавя "(органът за оценка на владеенето на език)".

6. В ал. 6 думата "одобряване" се заменя с "издаване на сертификат".

§ 9. В чл. 25в се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "изпитващите и оценяващите специалисти" се заменят с "квалификацията на персонала на изпитния езиков център (органа за оценка на владеенето на език)".

2. В ал. 2:

а) в основния текст думата "Специалистите" се заменя с "Персоналът (изпитващи/събеседващи и оценяващи)";

б) в т. 2 думите "и препоръките на работната група PRICESG към ИКАО" се заличават.

3. Алинея 3 се отменя.

§ 10. В чл. 25г се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Изпитният езиков център (орган за оценка на владеенето на език) провежда оценявания на владеенето на език на лица от авиационния персонал по смисъла на Регламент (ЕС) 2015/340 или Регламент (ЕС) № 1178/2011 в съответствие с изискванията за владеене на език на Приложение I към Конвенцията за международно гражданско въздухоплаване."

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Изпитният езиков център (орган за оценка на владеенето на език) осигурява извършването на оценяването да се осъществи в 3-седмичен срок след провеждането на събеседването. На оцененото лице се издава свидетелство от изпитния езиков център (орган за оценка на владеенето на език), което съдържа:

1. резултатите във всяка отделна категория съгласно скалата за оценяване на владеенето на език съгласно Приложение I към Конвенцията за международно гражданско въздухоплаване;

2. крайната оценка от оценяването."

3. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Лицето, на което е издадено свидетелство по ал. 2, го представя в ГД "ГВА" за вписване в регистъра по чл. 28, ал. 1, в случай че ГД "ГВА" е органът, издал свидетелството му за правоспособност."

4. Алинея 4 се изменя така:

"(4) Свидетелството за успешно представяне при оценяването на владеенето на език, проведено от изпитен езиков център (орган за оценка на владеенето на език), гарантира следните нива на владеене на български и/или английски език:

1. ниво 4 (работно ниво/Operational);

2. ниво 5 (разширено ниво/Extended);

3. ниво 6 (експертно/Expert)."

5. Алинея 7 се изменя така:

"(7) Лицата, положили изпит, имат право да обжалват резултатите от оценяването пред ръководителя на изпитния езиков център (орган за оценка на владеенето на език), когато крайната оценка от оценяването съответства на предоперативно ниво (ниво 3) или на по-ниско съгласно скалата за оценяване на владеенето на език съгласно Приложение I към Конвенцията за международно гражданско въздухоплаване."

6. Алинея 8 се изменя така:

"(8) При обжалване по ал. 7 на лицето се предоставя възможност за повторно явяване на езиково оценяване, като събеседването и оценяването му се извършват съгласно предвидената процедура в метода за оценяване."

7. Алинеи 9 и 10 се отменят.

§ 11. В чл. 27, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. Точка 8 се изменя така:

"8. одобрява плановете за обучение и курсовете за обучение по смисъла на тази наредба;".

2. В т. 9 думата "програмите" се заменя с "плановете за обучение и курсовете".

3. В т. 10 думата "програми" се заменя с "курсове за обучение".

4. В т. 11 думата "програми" се заменя с "курсове за обучение".

5. В т. 12 думата "контролира" се заменя с "осъществява надзор на" и след думите "провеждащи обучение за" се добавя "придобиване на".

6. Точка 23 се изменя така:

"23. сертифицира изпитни езикови центрове (органите за оценка на владеенето на езика) и одобрява квалификацията на персонала им."

§ 12. В чл. 43, ал. 1, изречение първо след думите "от кандидата" се поставя запетая и се добавя "като в случаите на свидетелство за правоспособност за техническо обслужване на ВС (AML) се подава заявление".

§ 13. В чл. 45, ал. 1, т. 4 думите "удостоверение за" се заменят със "свидетелство за успешно".

§ 14. Основният текст на чл. 393 се изменя така:

"В свидетелствата за правоспособност ATSEPL се вписват три степени, както следва:".

§ 15. В чл. 394, ал. 2 след думите "впишат ограничения по" се добавя "разрешения за".

§ 16. В чл. 399, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 4 думите "оценители, одобрени от главния директор на ГД "ГВА" се заменят с "правоспособни оценители".

2. В т. 5 след думите "Европейската езикова рамка" се добавя "или е предоставил диплома за завършено минимум средно образование в учебно заведение от системата на Министерството на образованието на Република България".

§ 17. В чл. 401, т. 2 думите "комисия, определена от главния директор на ГД "ГВА" и запетаята след тях се заменят с "правоспособни оценители на ATSEP".

§ 18. В чл. 402 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 2 след думите "завършен курс" се добавя "и документ за успешно издържан изпит".

2. Точка 3 се отменя.

3. В т. 4 думите "завършен курс за обучение" се заменят с "издържан изпит".

§ 19. В чл. 403, т. 3 думите "комисия, определена от главния директор на ГД "ГВА" се заменят с "от правоспособни оценители на ATSEP".

§ 20. В чл. 405, ал. 1 се правят следните изменения:

1. В т. 1 думите "планиране и разпределение" се заменят с "управление".

2. В т. 2 думата "организация" се заменя с "управление".

§ 21. В чл. 407 се правят следните изменения и допълнения:

1. В основния текст думите "представят следните документи в ГД "ГВА" се заменят с "прилагат към заявлението си до ГД "ГВА" следните документи".

2. В т. 2 думите "че е притежавал" се заменят с "че притежава", а след думите "квалификационен клас" се добавя "или за любител пилот (PPL) инструктор или свидетелство за пилот (CPL/ATPL)".

3. В т. 3 думата "удостоверение" се заменя със "свидетелство".

§ 22. Създава се чл. 407б:

"407б. На притежателите на свидетелства за правоспособност на ръководител полети, свидетелство за правоспособност за любител пилот (РРL) инструктор или свидетелство за пилот (CPL/ATPL) ГД "ГВА" издава свидетелство за САТМ без преминаване на курс за основно обучение за САТМ съгласно чл. 405, ал. 5."

§ 23. В чл. 408 се правят следните изменения:

1. В ал. 1:

а) точка 2 се изменя така:

"2. успешно да е преминал курс, включващ теоретично и практическо обучение за придобиване на разрешение AFIS в АУЦ или организация за обучение;"

б) точка 3 се отменя.

2. Алинея 3 се отменя.

§ 24. В чл. 409 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се отменя.

2. В ал. 2, т. 9 думата "радиотелефонна" се заличава.

§ 25. В чл. 409а ал. 2 се изменя така:

"(2) Практическото обучение по ал. 1 се провежда на работното място в орган за ОВД в продължение най-малко на 120 часа или 2 месеца под ръководството на правоспособен инструктор на координатор по УВД (САТМ) с вписано разрешение AFIS в свидетелството за правоспособност и вписано разрешение към органа за ОВД, където се провежда обучението."

§ 26. В чл. 410 се правят следните изменения и допълнения:

1. В основния текст думата "AFIS" се заменя с "към орган за ОВД".

2. В т. 1 след думите "валидност на разрешението" се добавя "към орган за ОВД".

3. В т. 2 думите "пред ГД "ГВА" се заменят с "в орган за оценка на владеенето на език", а думите "публикуван на интернет страницата на ГД "ГВА" се заменят с "одобрен от ГД "ГВА".

§ 27. В чл. 411 се правят следните изменения:

1. В ал. 1:

а) в основния текст думата "придобиване" се заменя с "вписване";

б) в т. 1 думите "е притежавал" се заменят с "притежава";

в) точка 2 се изменя така:

"2. успешно да е преминал курс за обучение за придобиване на разрешение FIS в АУЦ или организация за обучение;"

г) точка 3 се отменя.

2. Алинея 2 се отменя.

§ 28. В чл. 412, ал. 2 се правят следните изменения:

1. В основния текст думата "дисциплини" се заменя с "учебни предмети".

2. В т. 10 думата "радиотелефонна" се заличава.

§ 29. В чл. 412а се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "теоретично и практическо" се заличават.

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Практическото обучение се провежда на работно място в продължение най-малко на 120 часа или 2 месеца под ръководството на правоспособен инструктор на координатор по УВД (САТМ) с вписано разрешение FIS в свидетелството за правоспособност и вписано разрешение към органа за ОВД, където се провежда обучението."

§ 30. В чл. 413 се правят следните изменения и допълнения:

1. В основния текст думата "FIS" се заменя с "към органа за ОВД".

2. В т. 2 думите "пред ГД "ГВА" се заменят с "в орган за оценка на владеенето на език", а думите "публикуван на интернет страницата на" се заменят с "одобрен от".

§ 31. В заглавието на раздел IV, глава осемнадесета думите "Планиране и разпределение" се заменят с "Управление", а думата "Организация" се заменя с "Управление".

§ 32. В чл. 414, ал. 1 се правят следните изменения:

1. В основния текст думата "придобиване" се заменя с "вписване".

2. В т. 1 думите "е притежавал" се заменят с "притежава".

3. Точка 2 се изменя така:

"2. успешно да е преминал курс за придобиване на разрешение ASM или ATFM в АУЦ или организация за обучение;".

4. В т. 3 думата "координатор" се заменя с "инструктор на координатор".

§ 33. В чл. 415 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думата "придобиване" се заменя с "вписване".

2. В ал. 2 думата "придобиване" се заменя с "вписване".

3. В ал. 3 думата "придобиване" се заменя с "вписване".

§ 34. В чл. 416 думите "и/или SAR" и запетаята преди тях се заличават.

§ 35. В чл. 422, ал. 2 думите "центърът за ОВД, органът или работното място, за които" се заменят с "органът за ОВД, за който".

§ 36. В чл. 425 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 1 след думите "срока на" се добавя "валидност на".

2. В т. 2 думите "пред ГД "ГВА" се заменят с "в орган за оценка на владеенето на език", а думите "публикуван на интернет страницата на" се заменят с "одобрен от".

§ 37. В § 2 от допълнителните разпоредби се правят следните изменения:

1. В ал. 1 т. 9 се отменя.

2. Алинеи 2 - 5 се отменят.

§ 38. В § 3 от допълнителните разпоредби се правят следните изменения:

1. Точка 8а се отменя.

2. Точка 11 се отменя.

3. Точка 18б се отменя.

4. Точка 29 се отменя.

5. Точка 30 се отменя.

6. Точка 33а се отменя.

7. Създава се т. 43:

"43. "Приемливи средства за съответствие (AMC)" са приемливи средства за съответствие (AMC) съгласно т. 14 на чл. 2 от Регламент (ЕС) № 1178/2011 и т. 2 на чл. 4 от Регламент (ЕС) 2015/340."

§ 39. В приложение № 7 т. 7 се изменя така:


 

"7. Заявление за издаване/вписване на квалификационен клас/подквалификационен клас/преиздаване/подмяна/замяна/премахване на ограничения на свидетелство за правоспособност за

ТО (AML)

№/дата

 


 

1. Лични данни за кандидата

ЛИН

 

 

 

 

 

Номер

BG

AM

-

 

 

 

 

-

 

 

 

 

 

дата на издаване на AML:

(дд,мм,гггг)

Собствено име:

(кирилица)

(латиница)

Дата на раждане:

(дд.мм.гггг)

Презиме:

(кирилица)

(латиница)

Място на раждане:

(град/село)

Фамилия:

(кирилица)

(латиница)

Държава:

Гражданство:

ЕГН

0- издаване (вписване на квалификационен/подквалификационен клас)

0 - подмяна

0- преиздаване (причина)

0- замяна/премахване на ограничение

Постоянен адрес: пощенски код:

Адрес за кореспонденция (ако е различен от постоянния): пощенски код:

Телефонни номера: дом. телефон служ. телефон моб. телефон

Наименование и адрес на организация, лицензирана по Наредба № 145:

Телефонен номер: Номер на факс:

                                                               

 

2. Заявление за вписване на квалификационен/подквалификационен клас

Заявявам за вписване на

Квалификационни класове:

(отбележете съответните полета)

А

 

В

 

С

 

Самолети с турбинни двигатели

A1

0

B1.1

0

N/A

 

Самолети с бутални двигатели

A2

0

B1.2

0

N/A

 

Вертолети с турбинни двигатели

A3

0

B1.3

0

N/A

 

Вертолети с бутални двигатели

A4

0

B1.4

0

N/A

 

Авионикс

N/A

0

B2

0

N/A

 

Периодично ТО на ВС

 

 

Дата:                                                                         Подпис: ..........................................

 

Внесена такса

 

 

 

 

форма АП-7                                                1/4

3. Служебно поле, попълва се от ГД "ГВА"

дата

 

Приложения

 

подпис: ............................

входящ №

 

отговор - дата

 

4. Опит (стаж) в техническото обслужване

На

(трите имена на кандидата)

Тип ВС

авиационен двигател или система/

компонент

Описание на извършваните работи по техническо обслужване на ВС

Дати

от

до

Име, длъжност и подпис на лице от организация за ТО

 

 

 

 

           

 

форма АП-7                                                2/4

5. Заявление за квалификационен клас за тип ВС и/или авиационен двигател

Тип ВС и/или авиационен двигател

Кв./подкв. клас

Тип ВС и/или авиационен двигател

Кв./подкв. клас

5.1. Заявление за вписване на квалификационен клас за тип ВС и/или авиационен двигател

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5.2. Заявление за продължаване срока на валидност на квалификационен клас за тип ВС и/или авиационен двигател

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. Удостоверение от организацията за ТО, лицензирана по Наредба № 145

 С настоящото удостоверявам, че кандидатът

...........................................................................................................................................................

е преминал изисквания стаж и притежава знания и умения за:

...........................................................................................................................................................

...........................................................................................................................................................

Име:

............................................................................................................................................................

Длъжност: ............................................................................................................................................................

Наименование на организацията:

............................................................................................................................................................

Телефон/факс: ...............................................................................

Дата: ..........................................                                         Подпис: ...............................................

 

 

7. Замяна на притежаваното СП с AML или премахване на ограничения

Номер и клас на притежаваното СП:

BG

AM

-

Клас:

Подмяна на притежавано СП с ограничено AML:

0

Подмяна на притежавано СП с AML с преминаване на теоретичен изпит:

0

Премахване на ограничения от AML:

0

Премахване на ограничения

От квалификационен клас

 

 

 

 

 

 

                               

 

Подпис на кандидата: .........................................                                                  Дата:

форма АП-7                                                3/4

8. Приложени документи към заявлението

Удостоверение от преминат теоретичен изпит пред ГД "ГВА"

...............................................................................................................................................................

Удостоверение от преминат теоретичен и практически курс в АУЦ

за вписване на квалификационен/подквалификационен клас:                          ...бр.

Диплома(и) за завършено образование:                                                                ...бр.

Удостоверение от техническо професионално обучение:                                  ...бр.

Удостоверение за преминат теоретичен курс по тип ВС и/или авиационен двигател:           ...бр.

Документ(и) за преминат стаж в ТО на държавни ВС:                                       ...бр.

СП, издадено от друга държава:                                                                            ...бр.

Оригинал на притежаваното СП:                                                                          ...бр.

Копие от личната карта:                                                                                         ...бр.

№ и дата на документа за платена такса:                                                              ...бр.

Други документи:

........................

........................

Моля да ми бъдат признати:

Стаж след завършено обучение в АУЦ

0

Изпит срещу завършено техническо образование с държавен изпит

0

 

9. Декларация на кандидата

С настоящото декларирам, че цялата информация, дадена в това заявление и приложената към него, е вярна.

Дата: Подпис: ....................................................

При предоставяне на невярна информация ще ми бъде отказано издаване на AML. Известна ми е отговорността по чл. 313 от НК.

 

10. Указания за попълване и подаване на заявлението

1. Текстът трябва да бъде попълнен четливо, ако е ръкописно - с печатни букви и със синьо мастило.

2. ГД "ГВА" няма да приеме заявление, в което са правени каквито и да е корекции в т. 2, 5, 6, 7 и 9. В останалите точки се допускат корекции с изключение на отбелязването на отделните полета, като грешният текст се зачертава с една черта (пример: "ГРЕШЕН ТЕКСТ"). Не се допускат корекции със забелване на грешния текст.

3. Подавайте своето попълнено заявление във:

• ГД "Гражданска въздухоплавателна администрация", Министерство на транспорта и съобщенията, гр. София, ул. Дякон Игнатий № 9.

 

форма АП-7                                              4/4"


Заключителни разпоредби

§ 40. В Наредба № 27 от 31.03.2000 г. за авиационните учебни центрове (обн., ДВ, бр. 32 от 2000 г., бр. 85 от 2001 г., бр. 22 от 2007 г., бр. 40 от 2007 г., бр. 47 от 2008 г., бр. 14 от 2009 г., бр. 86 от 2010 г., бр. 67 от 2013 г., бр. 40 и 53 от 2018 г. и бр. 100 от 2021 г.) се правят следните изменения и допълнения:

1. В чл. 1, ал. 4 след думата "въздухоплаването" се поставя запетая и се добавя "освен ако в нормативен акт на европейското или национално законодателство е предвидено друго".

2. В чл. 19, ал. 1 т. 4 се отменя.

3. Член 23 се отменя.

4. Член 52 се отменя.

5. Член 52а се отменя.

6. Член 52б се отменя.

7. Член 52в се отменя.

8. В чл. 60, ал. 4 т. 4 се отменя.

9. В чл. 62, ал. 1 се създава т. 10:

"10. документ за платена държавна такса съгласно Тарифа № 5 за таксите, които се събират в системата на Министерството на транспорта и съобщенията."

10. Точка 7 в § 1 от допълнителните разпоредби се отменя.

11. Точки 61 - 86 и т. 179 - 182 от приложение № 1 се отменят.

12. Точки 050 - 056 и 058 - 059 от приложение № 2 се отменят.

Промени настройката на бисквитките