Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 19 от 28.II

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 10 ОТ 2016 Г. ЗА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ДЕЙНОСТИТЕ В УЧИЛИЩНОТО ОБРАЗОВАНИЕ (ДВ, БР. 73 ОТ 2016 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 10 ОТ 2016 Г. ЗА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ДЕЙНОСТИТЕ В УЧИЛИЩНОТО ОБРАЗОВАНИЕ (ДВ, БР. 73 ОТ 2016 Г.)

Издадена от министъра на образованието и науката

Обн. ДВ. бр.19 от 28 Февруари 2023г.

§ 1. В чл. 57 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова ал. 6:

"(6) Когато здравословното състояние на ученик не му позволява да се яви на изпит от националното външно оценяване, защото е в болничен престой или е под карантина, но в годината на кандидатстване ученикът е участвал на областен и/или национален кръг на олимпиадата от календара на МОН по български език и литература и/или по математика, балът му се формира, като вместо резултата от националното външно оценяване се използва по-високият му резултат по съответния учебен предмет от областния или националния кръг на олимпиада, изразен в точки като процент от максималния брой точки."

2. Досегашната ал. 6 става ал. 7 и в нея думите "Балът на ученик" се заменят с "Извън случаите по ал. 6 балът на ученик".

3. Досегашните ал. 7 и 8 стават съответно ал. 8 и 9.

§ 2. В чл. 58 ал. 3 се изменя така:

"(3) Балообразуващите учебни предмети за учениците, обучавани в VII клас в специализирани училища, които в свидетелството за основно образование нямат оценка за VII клас по някои от учебните предмети по ал. 1, т. 3, се определят от комисията по чл. 54, ал. 4, т. 1 от съответните учебни предмети от специализираната подготовка."

§ 3. В чл. 63 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) в т. 1 думите "в първи (трети) етап" се заменят с "в първи, в трети и в четвърти етап";

б) създава се т. 8:

"8. заявление за използване на резултатите от областен и/или национален кръг от олимпиадата от календара на МОН по български език и литература и/или от областен и/или национален кръг от олимпиадата по математика, проведени в годината на кандидатстване, вместо резултатите от националното външно оценяване (приложение № 1а) - само в случаите по чл. 57, ал. 6."

2. В ал. 2 думата "училището" се заменя с "приемащото училище".

3. В ал. 4 след думата "Заявлението" се добавя "по ал. 1, т. 1".

4. Създава се нова ал. 6:

"(6) Заявлението по ал. 1, т. 8 се подава в регионалното управление на образованието преди началната дата, определена в графика на дейностите по приемане на учениците за подаване на документи за участие в приема на ученици, с приложени копия на документи от болничното заведение или от регионалната здравна инспекция, доказващи болничния престой или карантина, като се представят и оригиналите им за сверяване."

5. Досегашната ал. 6 става ал. 7.

§ 4. В чл. 65, ал. 1 думите "три етапа" се заменят с "четири етапа".

§ 5. В чл. 66 се правят следните изменения:

1. В ал. 1:

а) в т. 3 думите "първото класиране" се заменят с "първия етап на класиране";

б) в т. 4 думите "приетите" се заменят с "класираните".

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Приемащите училища съхраняват заявленията за участие във втори етап на класиране, както и списъците със записаните ученици и със свободните места."

3. В ал. 4 думите "Първото класиране" се заменят с "Първият етап на класиране", а думите "второ класиране" се заменят с "втори етап на класиране".

§ 6. В чл. 67 се правят следните изменения:

1. В ал. 1:

а) точка 1 се изменя така:

"1. не са класирани в нито едно училище в областта;"

б) в т. 2 думата "приети" се заменя с "класирани".

2. Алинея 5 се изменя така:

"(5) Приемащите училища съхраняват списъците със записаните ученици и със свободните места."

3. В ал. 6 думите "Второто класиране" се заменят с "Вторият етап на класиране", а думите "трето класиране" се заменят с "трети етап на класиране".

§ 7. Член 68 се изменя така:

"Чл. 68. (1) В третия етап на класиране участват ученици, които не са записани в нито едно училище в страната на места от държавния план-прием по чл. 142, ал. 3, т. 1 от ЗПУО.

(2) В третия етап на класиране може да участват и ученици, които не са кандидатствали до момента.

(3) За участие в третия етап на класиране учениците подават заявление по чл. 63, ал. 1, т. 1 до началника на регионалното управление на образованието, в което подреждат желанията си за обявените свободни места.

(4) Резултатите от третия етап на класиране се обявяват от началника на регионалното управление на образованието.

(5) Класираните ученици се записват в училището или губят мястото, на което са класирани.

(6) Приемащите училища съхраняват списъците със записаните ученици и със свободните места.

(7) Третият етап на класиране приключва с обявяване от началника на регионалното управление на образованието на свободните места за четвърти етап на класиране, в това число и освободените места след първи и/или втори етап на класиране."

§ 8. Създава се чл. 68а:

"Чл. 68а. (1) В четвъртия етап на класиране участват ученици, които не са записани в нито едно училище в страната на места от държавния план-прием по чл. 142, ал. 3, т. 1 от ЗПУО.

(2) В четвъртия етап на класиране може да участват и ученици, които не са кандидатствали до момента.

(3) За участие в четвъртия етап на класиране учениците подават заявлението по чл. 63, ал. 1, т. 1 до началника на регионалното управление на образованието, в което подреждат желанията си за обявените свободни места.

(4) Резултатите от четвъртия етап на класиране се обявяват от началника на регионалното управление на образованието.

(5) Класираните ученици се записват в училището.

(6) Приемащите училища съхраняват списъците със записаните ученици и със свободните места.

(7) След четвъртия етап на класиране, ако записаните в дадена паралелка са под норматива за минимален брой ученици, началникът на регионалното управление на образованието закрива паралелката и насочва учениците към паралелка, в която има свободни места, като се отчита балът на ученика.

(8) По изключение от ал. 7 след съгласуване с финансиращия орган началникът на регионалното управление на образованието може да не закрива паралелката.

(9) Четвъртият етап на класиране приключва с обявяване от началника на регионалното управление на образованието на свободните места."

§ 9. В чл. 69 се правят следните изменения:

1. В т. 1 думата "приети" се заменя с "класирани".

2. В т. 2 думата "приети" се заменя с "класирани".

§ 10. В чл. 70 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думата "третия" се заменя с "четвъртия".

2. В ал. 2 думите "по определени критерии съобразно вида на образованието и на спецификите на обучението" се заменят със "според бала на учениците по низходящ ред".

§ 11. Приложение № 1 към чл. 63, ал. 1, т. 1 се изменя така:

"Приложение № 1 към чл. 63, ал. 1, т. 1


ДО

НАЧАЛНИКА

НА РУО - ............................

ЗАЯВЛЕНИЕ

за участие в първи/трети/четвърти етап на класиране за прием в VIII клас

от ................................................................................................................................................ ,

(Вярното се отбелязва с "Х")

телефон/и за контакти на родител/и: ..................................................................................... ,

електронен адрес на родител/и: ...............................................................................................

УВАЖАЕМИ/УВАЖАЕМА ГОСПОДИН/ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Желая да участвам в класирането в следните училища на територията на РУО, гр. ...

Поредно

желание

Наименование на училището, профил или специалност от професия

Код

1.

 

 

2.

 

 

3.

 

 

4.

 

 

.

 

 

.

 

 

.

 

 

 

Прилагам документ, удостоверяващ правото по чл. 63, ал. 2, т. 6 от Наредба № 10 от 2016 г. за организация на дейностите в училищното образование за участие в олимпийски игри или на призово място от световно, европейско, балканско или държавно спортно първенство.

1. ................................................................................. № ............../.................20 ............. г.

                        (вид на документа)                                                                       (дата)

Подпис на ученика/ученичката: ............................

Родител/настойник:

.....................................................................................................................       ......................

                                          (име, фамилия)                                                             (подпис)

Приел заявлението: ..................................................................................        ......................

                                         (име, фамилия)                                                             (подпис)

Гр./с. ........................................

Дата: ........................................ "

§ 12. Създава се приложение № 1а към чл. 63, ал. 1, т. 8:

"Приложение № 1а към чл. 63, ал. 1, т. 8


ДО

НАЧАЛНИКА

НА РУО - ............................

ЗАЯВЛЕНИЕ

за използване на резултатите от областен и/или национален кръг от олимпиадата по български език и литература и/или от областен и/или национален кръг от олимпиадата по математика от календара на МОН, проведени в годината на кандидатстване, вместо резултатите от националното външно оценяване

от ................................................................................................................................................ ,

 



(Вярното се отбелязва с "Х")

телефон/и за контакти на родител/и: ..................................................................................... ,

електронен адрес на родител/и: ...............................................................................................

Поради болничен престой/карантина в деня на националното външно оценяване желая балът ми да се формира от резултата/резултатите от проведените в годината на кандидатстване областен и/или национален кръг на олимпиадата от календара на МОН по български език и литература и/или математика.

Представям копие от:

0 Документ/и от болнично заведение, удостоверяващ/и болничния престой.

0Документ от регионалната здравна инспекция, удостоверяващ карантината.

Подпис на ученика/ученичката: ............................

Родител/настойник:

.............................................................................................................................   ......................

(име, фамилия)                                                             (подпис)

Приел заявлението: ............................................................................................  ......................

                                                (име, фамилия)                                                              (подпис)

Гр./с. ........................................

Дата: ........................................ "

Промени настройката на бисквитките