Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 19 от 28.II

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 32 ОТ 23 ФЕВРУАРИ 2023 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА УСТРОЙСТВЕНИЯ ПРАВИЛНИК НА ДЪРЖАВНИЯ АВИАЦИОНЕН ОПЕРАТОР, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 152 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2021 Г. (ДВ, БР. 31 ОТ 2021 Г.)

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 32 ОТ 23 ФЕВРУАРИ 2023 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА УСТРОЙСТВЕНИЯ ПРАВИЛНИК НА ДЪРЖАВНИЯ АВИАЦИОНЕН ОПЕРАТОР, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 152 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2021 Г. (ДВ, БР. 31 ОТ 2021 Г.)

В сила от 28.02.2023 г.

Обн. ДВ. бр.19 от 28 Февруари 2023г., изм. ДВ. бр.89 от 24 Октомври 2023г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 3, ал. 1 се създават т. 3 и 4:

"3. полети за осигуряване на въздушен транспорт с вертолети за нуждите на спешната медицинска помощ, организирана от държавата;

4. полети за нуждите на Министерството на здравеопазването извън полетите по т. 2 и 3."

§ 2. В чл. 9 думите "изм., бр. 40 от 2008 г." се заменят с "изм. и доп., бр. 40 от 2008 г. и бр. 99 от 2021 г.".

§ 3. В чл. 10 думите "по чл. 3" се заменят с "по чл. 3, ал. 1, т. 1 и 2".

§ 4. Създава се глава трета "А" с чл. 15а - 15г:

"Глава трета "А"

ПОЛЕТИ ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА ВЪЗДУШЕН ТРАНСПОРТ ЗА НУЖДИТЕ НА СПЕШНАТА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ, ОРГАНИЗИРАНА ОТ ДЪРЖАВАТА

Чл. 15а. (1) Извършването на услугата от общ икономически интерес - полети за осигуряване на въздушен транспорт с вертолети за нуждите на спешната медицинска помощ, организирана от държавата при условията и по реда на Регламент (ЕС) № 965/2012 на Комисията от 5 октомври 2012 г. за определяне на технически изисквания и административни процедури във връзка с въздушните операции в съответствие с Регламент (ЕО) № 216/2008 на Европейския парламент и на Съвета от авиационен оператор със свидетелство за авиационен оператор и SPA.HEMS одобрение, издадено от главния директор на Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация", наричана по-нататък "услугата", се възлага на Държавния авиационен оператор за срок 10 години.

(2) Услугата по ал. 1:

1. представлява полети за осигуряване на въздушен транспорт за нуждите на спешната медицинска помощ, организирана от държавата с цел бързо транспортиране чрез превозване на медицински персонал или медицински доставки (оборудване, кръв, органи, лекарства) или болни или ранени лица и други пряко свързани лица, при условията и по реда на Регламент (ЕС) № 965/2012 на Комисията от 5 октомври 2012 г. за определяне на технически изисквания и административни процедури във връзка с въздушните операции в съответствие с Регламент (ЕО) № 216/2008 на Европейския парламент и на Съвета от авиационен оператор със свидетелство за авиационен оператор и SPA.HEMS одобрение, издадено от главния директор на Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация";

2. предоставя се безплатно и е еднакво достъпна;

3. предоставя се на територията на страната, като в изключителни случаи и след одобрение от министъра на здравеопазването може да се предоставя извън територията на страната;

4. се компенсира от държавата при спазване на изискванията на Решение на Комисията от 20 декември 2011 г. относно прилагането на чл. 106, параграф 2 от Договора за функционирането на Европейския съюз за държавната помощ под формата на компенсация за обществена услуга, предоставена на определени предприятия, натоварени с извършването на услуги от общ икономически интерес (ОВ, L 7 от 11 януари 2012 г.), наричано по-нататък "Решение 2012/21/ЕС".

(3) За изпълнение на дейностите, включени в услугата по ал. 1, Държавният авиационен оператор води аналитична счетоводна отчетност.

Чл. 15б. (1) Размерът на компенсацията за извършване на услугата по чл. 15а, ал. 1 се определя въз основа на нетните разходи за нейното извършване при спазване на методиката съгласно приложението и изискванията на Решение 2012/21/ЕС.

(2) Разходите включват всички преки разходи, свързани с извършването на услугата по чл. 15а, ал. 1, и подходящ дял от непреките разходи, които са общи както за услугата по чл. 15а, ал. 1, така и за другите дейности на Държавния авиационен оператор.

(3) Разходите за инвестиции, пряко свързани с извършването на услугата по чл. 15а, ал. 1, за обучение, повишаване и поддържане на квалификацията на авиационния и технически персонал и всички други разходи, свързани с дейността при предоставянето на услугата, се отразяват при изчисляването на размера на компенсацията за нейното извършване.

(4) В съответствие с изискванията на Решение 2012/21/ЕС размерът на компенсацията не надвишава необходимите средства за покриване на нетните разходи, направени от Държавния авиационен оператор за извършване на услугата по чл. 15а, ал. 1.

(5) Всякакви постъпления и финансирания, получени при изпълнението на услугата по чл. 15а, ал. 1, включително авансово получени средства от държавния бюджет по реда на чл. 15в, ал. 1, се отразяват при изчисляването на размера на компенсацията за извършване на услугата.

Чл. 15в. (1) За компенсиране на нетните разходи за извършване на услугата по чл. 15а, ал. 1 Държавният авиационен оператор получава парична сума в размер, равен на прогнозната стойност на компенсацията. Размерът на разходите се включва в закона за държавния бюджет за съответната година.

(2) Ежегодно, в срок до 31 май, Държавният авиационен оператор изготвя и представя на министъра на транспорта и съобщенията обобщен годишен доклад за действително направените нетни разходи, както и за разходите за преки инвестиции, обучение, повишаване и поддържане на квалификацията на авиационния и техническия персонал и всички други разходи, свързани с дейността при предоставянето на услугата по чл. 15а, ал. 1, определени в съответствие с изискванията на методиката съгласно приложението. Докладът съдържа и размера на исканата компенсация за нетните разходи, определени съгласно приложението.

(3) Министърът на транспорта и съобщенията ежегодно назначава независим одитор за проверка за съответствие на представения доклад и размера на исканата компенсация по ал. 2 с изискванията на методиката съгласно приложението.

(4) В срок до три месеца от предоставянето на обобщения годишен доклад министърът на транспорта и съобщенията въз основа на мотивиран доклад на одитора определя със заповед размера на компенсацията, дължима за извършване на услугата по чл. 15а, ал. 1 за предходната година.

(5) Компенсацията за извършване на услугата по чл. 15а, ал. 1 не може да надвишава размера, определен в чл. 2, параграф 1, буква "а" от Решение 2012/21/ЕС - левовата равностойност на 15 млн. евро.

(6) В случай че е установен размер на компенсацията над левовата равностойност на 15 млн. евро, същата подлежи на нотифициране на държавна помощ и не се изплаща преди получаването на положително решение от Европейската комисия. В тези случаи министърът на транспорта и съобщенията публикува на интернет страницата на Министерството на транспорта и съобщенията информация за размера на помощта, предоставена на Държавния авиационен оператор, на годишна основа след одобрение от Европейската комисия.

(7) Министърът на транспорта и съобщенията предоставя на министъра на финансите информация за размера на компенсацията за тригодишен период за изготвяне на средносрочната бюджетна прогноза по реда на Закона за публичните финанси.

(8) Министърът на транспорта и съобщенията в хода на бюджетната процедура представя на министъра на финансите предложение за включване на размера на компенсацията в проекта на закон за държавния бюджет за следващата година.

(9) В случай че размерът на компенсацията по ал. 4 превишава получените средства по чл. 15б, ал. 5, разликата се доплаща на Държавния авиационен оператор през следваща бюджетна година.

(10) В случай че получените средства по чл. 15б, ал. 5 превишават размера на компенсацията по ал. 4 с не повече от 10 на сто, размерът на превишението се приспада от размера на компенсацията за следващата бюджетна година.

(11) В случай че получените средства по чл. 15б, ал. 5 превишават размера на компенсацията по ал. 4 с повече от 10 на сто, пълният размер на превишението се възстановява от Държавния авиационен оператор в едномесечен срок от издаването на заповедта по ал. 4.

Чл. 15г. Министърът на транспорта и съобщенията, министърът на здравеопазването, министърът на вътрешните работи и министърът на отбраната със съвместни указания определят условията и реда за взаимодействие между Държавния авиационен оператор и съответните служби при изпълнение на услугата по чл. 15а, ал. 1 при съобразяване на наредбата за утвърждаване на медицинския стандарт по "Спешна медицина"."

§ 5. Създава се глава трета "Б" с чл. 15д:

"Глава трета "Б"

ПОЛЕТИ ЗА НУЖДИТЕ НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ИЗВЪН ПОЛЕТИТЕ ПО ЧЛ. 3, Т. 2 И 3

Чл. 15д. (1) Държавният авиационен оператор извършва полети за нуждите на Министерството на здравеопазването извън полетите по чл. 3, т. 2 и 3.

(2) Полетите по ал. 1 се осъществяват с писмена заявка до Държавния авиационен оператор от министъра на здравеопазването. Заявката съдържа информацията по чл. 11, ал. 2.

(3) За заплащането на полетите по ал. 1 се прилагат съответно разпоредбите на чл. 12."

§ 6. В чл. 17 след думите "неговите разходи" се поставя запетая и се добавя "включително за извършване на услугата от общ икономически интерес по чл. 15а, ал. 1 и за полетите по чл. 15д".

Допълнителни разпоредби

§ 7. (Отм. - ДВ, бр. 89 от 2023 г., в сила от 24.10.2023 г.)

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 8. Постановление № 191 на Министерския съвет от 2022 г. за възлагане на "България Хели Мед Сървиз" - ЕАД, да извършва услуга от общ икономически интерес - полети за осигуряване на въздушен транспорт за нуждите на спешната медицинска помощ, организирана от държавата при условията и по реда на Регламент (ЕС) № 965/2012 на Комисията от 5 октомври 2012 г. за определяне на технически изисквания и административни процедури във връзка с въздушните операции в съответствие с Регламент (ЕО) № 216/2008 на Европейския парламент и на Съвета от авиационен оператор със свидетелство за авиационен оператор и SPA.HEMS одобрение, издадено от главния директор на Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация", на територията на Република България (обн., ДВ, бр. 58 от 2022 г.; изм., бр. 61 от 2022 г.) се отменя.

§ 9. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 200 ОТ 19 ОКТОМВРИ 2023 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА НОРМАТИВНИ АКТОВЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ

(ОБН. - ДВ, БР. 89 ОТ 2023 Г., В СИЛА ОТ 24.10.2023 Г.)


§ 4. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".


Приложение към чл. 15б, ал. 1


МЕТОДИКА

за определяне на размера на компенсацията въз основа на нетните разходи от извършване на услугата полети за осигуряване на въздушен транспорт за нуждите на спешната медицинска помощ, организирана от държавата, от Държавния авиационен оператор

1. При изчисляване на разходите по извършване на услугата от общ икономически интерес - полети за осигуряване на въздушен транспорт за нуждите на спешната медицинска помощ, организирана от държавата, наричана по-нататък "услугата", се вземат предвид преките разходи, направени при извършване на услугата, и подходящ дял от непреките разходи, които са общи както за услугата, така и за другите дейности на Държавния авиационен оператор. Разходите за инвестиции, пряко свързани с извършването на услугата по чл. 15а, ал. 1, се отразяват при изчисляването на размера на компенсацията за извършване на услугата.

2. Размерът на нетните разходи на Държавния авиационен оператор за извършване на услугата се изчислява по следната формула:

Рсмп = (Рз+РИ),

където:

Рсмп е размерът на нетните разходи на Държавния авиационен оператор за извършване на услугата от общ икономически интерес за съответната година;

Рз - преките разходи на Държавния авиационен оператор, направени за извършване на услугата, и подходящ дял от непреките разходи, които са общи както за услугата, така и за другите дейности на Държавния авиационен оператор, изчислени въз основа на отчетени и разпределени разходи на Държавния авиационен оператор за разпределение на разходите по дейности и услуги;

РИ - разходите за инвестиции, пряко свързани с извършване на услугата от общ икономически интерес.

3. Размерът на компенсацията за извършването на услугата се изчислява по следната формула:

Ксмп = Рсмп,

където:

Ксмп е размерът на компенсацията за съответната година;

Рсмп - размерът на нетните разходи на Държавния авиационен оператор за съответната година в левове за извършване на услугата от общ икономически интерес.

4. Размерът на дължимите средства от държавния бюджет или превишението, подлежащо на прихващане/възстановяване към 31 декември, се изчислява по следната формула:

Дължими или подлежащи на прихващане/възстановяване средства = Ксмп - П,

където:

Ксмп е размерът на компенсацията за съответната година;

П - всички постъпления и финансирания, получени при изпълнението на услугата, включително авансово получени средства от държавния бюджет по реда на чл. 15в, ал. 1.

Промени настройката на бисквитките