Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 27 от 24.III

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № Н-28 ОТ 5.11.2010 Г. ЗА КРИТЕРИИТЕ, УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА АТЕСТИРАНЕ НА ВОЕННОСЛУЖЕЩИТЕ ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА, СТРУКТУРИТЕ НА ПРЯКО ПОДЧИНЕНИЕ НА МИНИСТЪРА НА ОТБРАНАТА И БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ (ДВ, БР

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № Н-28 ОТ 5.11.2010 Г. ЗА КРИТЕРИИТЕ, УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА АТЕСТИРАНЕ НА ВОЕННОСЛУЖЕЩИТЕ ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА, СТРУКТУРИТЕ НА ПРЯКО ПОДЧИНЕНИЕ НА МИНИСТЪРА НА ОТБРАНАТА И БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ (ДВ, БР. 92 ОТ 2010 Г.)

В сила от 24.03.2023 г.
Издадена от министъра на отбраната

Обн. ДВ. бр.27 от 24 Март 2023г.

§ 1. В чл. 2 ал. 2 се изменя така:

"(2) Всеки военнослужещ, който е заемал съответната длъжност най-малко 6 месеца за една календарна година, извън случаите на чл. 5, подлежи на атестиране."

§ 2. В чл. 3 ал. 2 се изменя така:

"(2) Министърът на отбраната може да оправомощи длъжностни лица, които да изпълняват функциите му на старши атестиращ."

§ 3. В чл. 4, ал. 2 думата "дългосрочно" се заличава.

§ 4. В чл. 5, ал. 1 т. 3 се изменя така:

"3. вземане в специален щат на министъра на отбраната за преминаване на стаж като стажант-юрист със срок на обучение, по-дълъг от 6 месеца през атестационния период;".

§ 5. В чл. 6 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 се правят следните изменения:

а) точка 2 се изменя така:

"2. изпълнение на длъжността най-малко 6 месеца за съответната година;"

б) точка 3 се изменя така:

"3. оценъчният формуляр с оценките за цялостно представяне (Overall performance) на хартиен носител да е изпратен до структурата по управление на човешките ресурси към министъра на отбраната в срок до един месец от датата на издаване."

2. В ал. 2 се правят следните изменения и допълнения:

а) в основния текст след думите "работни дни" се добавя "от датата на получаване:";

б) точка 3 се изменя така:

"3. изпраща оценъчния формуляр с оценката за цялостно представяне (Overall performance) и екземпляр от удостоверението до структурата по управление на човешките ресурси (по личния състав), в която военнослужещият се води на отчет, за прилагане в служебното му дело."

3. Алинея 3 се отменя.

§ 6. В чл. 7, ал. 2 след думите "на войниците" се добавя думата "(матросите)".

§ 7. В чл. 8 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2:

а) в т. 1:

аа) в буква "б" след думите "длъжностната характеристика" се добавя "на атестираните офицери, офицерски кандидати и сержанти (старшини);"

бб) в буква "г" след думите "атестационния формуляр" се добавя "на атестираните офицери, офицерски кандидати и сержанти (старшини);"

б) в т. 2:

аа) в буква "а" след думите "чл. 7, ал. 1, т. 3" се добавя "извън случаите на чл. 7, ал. 2";

бб) в буква "б" след думите "атестационния формуляр" се добавя "на атестираните офицери, офицерски кандидати и сержанти (старшини);"

в) точка 3 се изменя така:

"3. трети етап се провежда в периода от 1 януари до 31 януари на следващата календарна година и включва следните дейности:

а) нанасяне на оценките по чл. 15;

б) определяне на оценките от атестиращия и самооценките от атестирания;

в) определяне на очакванията на атестирания и препоръките за професионалното му развитие от атестиращия;

г) формиране на крайните оценки от старшия атестиращ;

д) определяне на потенциала за развитие на атестираните офицери/възможностите за развитие на офицерските кандидати, сержантите (старшините) и войниците (матросите) от атестиращия и старшия атестиращ;

е) след приключване на третия етап частта от атестационния формуляр се отпечатва и се подписва от всички участници по чл. 3, ал. 1;"

г) точка 4 се отменя;

д) в т. 5 думата "пети" се заменя с "четвърти".

2. В ал. 3, изречение второ думите "ал. 2, т. 4" се заменят с "ал. 2, т. 3".

§ 8. В чл. 12, ал. 3 думите "Инструкция № И-5 от 5.09.2017 г. за условията и реда за организиране, поддържане и достъп до електронния регистър на военнослужещите и цивилните служители - "Автоматизирана система за управление на човешките ресурси" се заменят с "акта на министъра на отбраната по чл. 328а, ал. 2 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България".

§ 9. Член 16 се изменя така:

"Чл. 16. (1) За кариерното развитие на офицерите, професионалното развитие на сержантите (старшините) и длъжностното развитие на войниците (матросите) по реда на Правилника за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България се ползват окончателните оценки за потенциала или възможностите за развитие от последната валидна атестация, изготвена при условията на чл. 8 и чл. 8а, или удостоверение за приравняване на оценката за цялостно представяне от оценъчния формуляр - приложение № 10.

(2) В случаите, в които военнослужещите се атестират по методиката на съответната международна организация, международна инициатива или приемаща организация и в атестационния документ липсва оценка за необходимостта от допълнително обучение, да се използва оценката за необходимостта от допълнително обучение от последната валидна атестация, изготвена при условията на чл. 8, ал. 5.

(3) Атестацията, изготвена по реда на чл. 8а и при условията на чл. 8, ал. 5, и удостоверението за приравняване на оценката за цялостно представяне от оценъчния формуляр - приложение № 10, изготвено при условията на чл. 6, ал. 4, не се ползват през текущата календарна година.

(4) Атестационните формуляри по чл. 2, ал. 8 се ползват и предоставят като извадка, която се изготвя съгласно чл. 114, ал. 1, т. 3 от Правилника за прилагане на Закона за защита на класифицираната информация и съдържа: звание и трите имена на атестирания, получените оценки от изпълнение на целите, професионални компетентности и личностни характеристики, очаквания и препоръки за развитие и определения потенциал за развитие."

§ 10. В приложение № 6 към чл. 9, ал. 1, т. 6, в раздел IV "Възможности за развитие" се правят следните изменения:

1. В т. 1.2. "Оценка за необходимостта от допълнително обучение", в колона втора "За професионална квалификация по военно дело" думата "ВВУ" се заличава.

2. В т. 2.2. "Окончателна оценка за необходимостта от допълнително обучение", в колона втора "За професионална квалификация по военно дело" думата "ВВУ" се заличава.

Заключителни разпоредби

§ 11. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките