Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 37 от 25.IV

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 8121з-142 ОТ 22 ФЕВРУАРИ 2016 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗПРАЩАНЕ НА ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ДЛЪЖНОСТ В ИНСТИТУЦИИ ИЛИ В СТРУКТУРИ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ И

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 8121з-142 ОТ 22 ФЕВРУАРИ 2016 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗПРАЩАНЕ НА ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ДЛЪЖНОСТ В ИНСТИТУЦИИ ИЛИ В СТРУКТУРИ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ И В МЕЖДУНАРОДНИ ОРГАНИЗАЦИИ (ДВ, БР. 17 ОТ 2016 Г.)

В сила от 25.04.2023 г.
Издадена от министъра на вътрешните работи

Обн. ДВ. бр.37 от 25 Април 2023г.

§ 1. В чл. 1 след думата "страна" се поставя запетая и се добавя "включително за участие в международни инициативи, финансирани със средства от ЕС по програми и/или проекти или по други международни договори, по които Република България е страна, подкрепени от международни организации".

§ 2. В чл. 2 в основния текст след думата "страна" се поставя запетая и се добавя "включително за участие в международни инициативи, финансирани със средства от ЕС по програми и/или проекти или по други международни договори, по които Република България е страна, подкрепени от международни организации".

§ 3. В чл. 3а се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създава се ал. 2:

"(2) Национална подборна процедура за изпращане на държавни служители от МВР не се извършва при участие в международни инициативи, финансирани със средства от ЕС по програми и/или проекти или по други международни договори, по които Република България е страна, подкрепени от международни организации. В тези случаи служителят се номинира от ръководителя на структурата на МВР, изпълняваща проекта или програмата."

§ 4. В чл. 4 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създава се ал. 2:

"(2) При командироване за участие в международни инициативи, финансирани със средства от ЕС по програми и/или проекти или по други международни договори, по които Република България е страна, подкрепени от международни организации, статутът на командированите държавни служители се определя съгласно условията на програмата или проекта."

§ 5. Член 19 се изменя така:

"Чл. 19. Държавните служители, избрани след международна подборна процедура или номинирани по реда на чл. 3а за изпълнение на длъжност в институции или в структури на ЕС и в международни организации въз основа на договори, по които Република България е страна, включително за участие в международни инициативи, финансирани със средства от ЕС по програми и/или проекти или по други международни договори, по които Република България е страна, подкрепени от международни организации, се командироват със заповед на министъра на вътрешните работи по предложение на директора на ДМОС или ръководителя на структурата на МВР, която изпълнява проекта или програмата."

§ 6. В чл. 20 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1 и се изменя така:

"(1) Заповедта за командироване за изпълнение на длъжност в институции или в структури на ЕС и в международни организации въз основа на договори, по които Република България е страна, се изготвя от ДЧР и определя всички съществени условия, свързани с изпълнението на длъжността, и задължително съдържа:

1. имената, длъжността и местоработата на държавния служител;

2. държавата и населеното място, в които се командирова държавният служител;

3. длъжността, за изпълнението на която държавният служител се командирова;

4. началната и крайната дата на командироването;

5. брой на дните, осигурени за пътуване до и от местоизпълнението;

6. финансовите условия, включително размера на пътните разходи до и от местоизпълнението и други разходи, свързани с изпълнение на конкретното основание за командироване, и при необходимост - разходи за карго до 200 кг;

7. условията за пътуване, вида на транспортното средство и маршрута;

8. специфични права и задължения на командированото лице, включително представяне на подробен доклад от командирования след приключване на командироването;

9. основание за командироването по чл. 1."

2. Създава се ал. 2:

"(2) Заповедта за командироване за участие в международни инициативи, финансирани със средства от ЕС по програми и/или проекти или по други международни договори, по които Република България е страна, подкрепени от международни организации, се изготвя от структурата на МВР, която изпълнява проекта и/или програмата, и в нея се определят всички условия по ал. 1."

§ 7. В чл. 21 след думите "международна организация" се поставя запетая и се добавя "или правилата на проекта и/или програмата".

§ 8. В чл. 22 ал. 2 се изменя така:

"(2) Командированите като национални експерти служители предоставят информация чрез изпращащата структура на МВР, свързана с целите, интересите и политиките на МВР, при необходимост и поискване от ДМОС."

§ 9. В чл. 24 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 след думата "срок" се добавя "в съответствие с приложимите актове на съответната институция или структура на ЕС или международна организация, или правилата на проекта и/или програмата".

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Продължаването на дългосрочните командировки на националните експерти зависи от обема и качеството на предоставената информация, свързана с целите, интересите и политиките на МВР."

§ 10. В чл. 26 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 след думата "организация" се поставя запетая и се добавя "включително за участие в международни инициативи, финансирани със средства от ЕС по програми и/или проекти или по други международни договори, по които Република България е страна, подкрепени от международни организации".

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Размерът на командировъчните средства, когато те са за сметка на програми и/или проекти, финансирани със средства от ЕС или други международни договори, по които Република България е страна, се определя в заповедта за командироване по чл. 20."

§ 11. В чл. 27, ал. 1 след думите "национални експерти" се поставя запетая и се добавя "включително за участие в международни инициативи, финансирани със средства от ЕС по програми и/или проекти или по други международни договори, по които Република България е страна, подкрепени от международни организации".

Заключителни разпоредби

§ 12. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките