Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 44 от 19.V

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 74 ОТ 15 МАЙ 2023 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 243 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 1998 Г. (ДВ, БР. 133 ОТ 1998 Г.)

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 74 ОТ 15 МАЙ 2023 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 243 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 1998 Г. (ДВ, БР. 133 ОТ 1998 Г.)

В сила от 01.06.2023 г.

Обн. ДВ. бр.44 от 19 Май 2023г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. Член 9 се изменя така:

"Чл. 9. (1) Право на месечна помощ имат лица или семейства, чийто доход за предходния месец е по-нисък от определен диференциран доход.

(2) Диференцираният доход се определя от основата за подпомагане, чийто месечен размер е 30 процента от линията на бедност за съответната година, коригирана със съответния процент за групата, към която принадлежи лицето, както следва:

1. за лице, живеещо само - 165 процента;

2. за лице, съжителстващо с друго лице (лица) или семейство, и за всеки от съвместно живеещите съпрузи - 100 процента;

3. за всяко дете до 18-годишна възраст, а ако учи - до придобиване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст - 100 процента;

4. за бременни жени 45 дни преди раждане и за родител, отглеждащ дете до 3-годишна възраст - 120 процента;

5. за родител, отглеждащ сам дете/деца до 18-годишна възраст, а ако учи - до придобиване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст - 120 процента.

(3) При наличие на повече от едно основание по ал. 2 се прилага по-високият размер.

(4) Размерът на месечната помощ се определя като разлика между диференцирания доход или сумата от диференцираните доходи и доходите на лицата или семействата през предходния месец.

(5) Доходите се декларират за месеца, през който са получени, независимо за кой период се отнасят.

(6) В случай че дете от 4- до 18-годишна възраст, а ако учи - до придобиване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст, е допуснало 5 или повече неизвинени отсъствия за съответния месец в училище или повече от 3 дни отсъствия без уважителни причини от предучилищно образование, както и когато не са извършени задължителни имунизации и профилактични прегледи на детето съобразно възрастта и здравословното му състояние, определената месечна помощ по ал. 4 се намалява със 70 процента.

(7) В случай че дете от 4- до 16-годишна възраст не учи, определената месечна помощ по ал. 4 се намалява с 80 процента.

(8) В случай че дете от 16- до 18-годишна възраст не учи и не е регистрирано в дирекция "Бюро по труда" в срока по чл. 10, ал. 4, т. 2, определената месечна помощ по ал. 4 се намалява с 50 процента.

(9) При наличие на повече от едно основание по ал. 6, 7 и 8, размерът на месечната помощ по ал. 4 се намалява с най-високия процент.

(10) За периода на участие в програми и проекти, съдържащи мерки за интеграция на деца с предоставено убежище, международна закрила или временна закрила в Република България, не се прилагат ал. 6, 7 и 8.

(11) Обстоятелствата по ал. 2, т. 3 и ал. 6 - 8 се установяват служебно."

§ 2. В чл. 10 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) в т. 1 след думите "да е единствено" се поставя точка и текстът докрая се заличава;

б) точка 2 се изменя така:

"2. да не осъществяват дейност като еднолични търговци и да нямат участие в капитала на търговско дружество;"

в) в т. 3 след думата "вземания" се поставя запетая и се добавя "доходи от движимо или недвижимо имущество", а думите "500 лв." се заменят с "линията на бедност за съответната година";

г) точка 4 се отменя;

д) в т. 6 думите "през последните 5 години" се заменят с "или чрез даряване през последните 2 години";

е) точка 6а се отменя;

ж) в т. 7 думите "най-малко 6 месеца" се заменят с "най-малко 3 месеца", а след думите "заявление-декларацията за социална помощ" се поставя точка и текстът докрая се заличава.

2. Алинея 2 се отменя.

3. В ал. 3 се създава т. 8:

"8. лица, които учат във висше училище по специалност, за която е предвидена само редовна форма на обучение."

4. В ал. 4:

а) точка 4 се изменя така:

"4. приключването на работа по програми, проекти и мерки за заетост, финансирани със средства от държавния бюджет или от европейски и други международни фондове;"

б) създава се нова т. 7:

"7. завършването на средно образование, но не по-късно от 20-годишна възраст;".

5. В ал. 10 думите "до шестия месец" се заменят с "до третия месец", думите "диференцирания минимален доход" се заменят с "диференцирания доход" и думите "ал. 3" се заменят с "ал. 2".

6. В ал. 12:

а) в основния текст думите "и т. 6а" се заличават;

б) в т. 2 думите "60-кратния размер на гарантирания минимален доход за съответния период" се заменят с "24-кратния размер на основата за подпомагане към момента на подаване на заявление-декларацията по чл. 26".

§ 3. В чл. 11 т. 4 и 6 се отменят.

§ 4. Създава се чл. 11а:

"Чл. 11а. (1) Когато безработно лице или безработен член на семейството, получаващо месечна помощ по чл. 9, започне работа, има право на целева помощ за срок 3 последователни месеца в рамките на една календарна година считано от месеца, следващ месеца на започването на работа.

(2) Лицата по ал. 1 подават в дирекция "Социално подпомагане" заявление-декларация по образец, към която прилагат документ, удостоверяващ съществуването на трудово/служебно правоотношение.

(3) Помощта се отпуска със заповед на директора на дирекция "Социално подпомагане" или упълномощено от него лице и е в размер, равен на определения по чл. 9, ал. 4 за месеца, предхождащ този на започване на работа."

§ 5. В чл. 12 се правят следните изменения:

1. В ал. 2 думите "за срок 14 дни по 4 часа дневно" се заменят с "по 40 часа месечно".

2. В ал. 6 думите "5 години" се заменят с "3 години" и думите "за срок две години" се заменят със "за срок шест месеца".

3. В ал. 7:

а) точка 1 се изменя така:

"1. полагащите грижи за деца до 3-годишна възраст:

а) родител, осиновител;

б) родител, осиновител, който отглежда сам детето/децата си;

в) настойник;

г) лице, което полага грижи за деца до 3-годишна възраст, настанени по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето;"

б) точка 3 се изменя така:

"3. лицата с трайни увреждания или с установена временна неработоспособност;"

в) в т. 6 думата "тежки" се заличава;

г) в т. 7 думата "тежки" се заличава.

§ 6. В чл. 14 се правят следните изменения:

1. В ал. 1:

а) в основния текст думите "до 250 на сто от диференцирания минимален доход" се заменят с "до линията на бедност за съответната година";

б) точка 2 се изменя така:

"2. лица над 70-годишна възраст, живеещи сами;".

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Помощта по ал. 1, т. 4 се отпуска, ако детето е включено в задължителното предучилищно и училищно образование, освен ако това е невъзможно поради здравословното му състояние."

3. Алинеи 4 и 5 се отменят.

4. В ал. 6 думите "и 4" се заличават.

§ 7. В чл. 16, ал. 2 думите "до петкратния размер на гарантирания минимален доход" се заменят с "до трикратния размер на линията на бедност за съответната година".

§ 8. В чл. 16а, ал. 1 думите "гарантирания минимален доход" се заменят с "основата за подпомагане по чл. 9, ал. 2".

§ 9. Създава се чл. 16в:

"Чл. 16в. (1) За покриване на първоначални потребности на младежите от 18- до 21-годишна възраст, които до навършване на тази възраст са ползвали социална или интегрирана здравно-социална услуга за резидентна грижа и я напускат за първи път, се отпуска месечна целева помощ в размер на линията на бедност за съответната година.

(2) Помощта се отпуска на лицата по ал. 1, които са регистрирани в дирекция "Бюро по труда" до един месец от напускането на социалната или интегрираната здравно-социална услуга за резидентна грижа.

(3) Помощта по ал. 1 се отпуска за всеки месец в рамките на три последователни месеца считано от месеца, следващ месеца на регистрацията по ал. 2."

§ 10. В чл. 26 ал. 1 се изменя така:

"(1) Социалните помощи се отпускат въз основа на заявление-декларация по образец, утвърден от изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане, подадена от пълнолетно лице до дирекция "Социално подпомагане" по един от следните начини:

1. лично от заявителя;

2. чрез лицензиран пощенски оператор, включително чрез услуга за електронна препоръчана поща;

3. по електронен път с квалифициран електронен подпис;

4. по електронен път по реда на Закона за електронното управление."

§ 11. В чл. 33а след думите "лицата по" се добавя "чл. 12б, ал. 2" и се поставя запетая.

§ 12. В § 1, ал. 1 от допълнителните разпоредби т. 4, 7 и 13 се отменят.

§ 13. В преходните и заключителните разпоредби на Постановление № 257 на Министерския съвет от 2021 г. за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане (ДВ, бр. 64 от 2021 г.) § 3 се отменя.

§ 14. Приложения № 1 към чл. 26, ал. 1, № 1а към чл. 27, ал. 3, № 1б към чл. 32, ал. 4, № 2 към чл. 27, ал. 1, № 3 към чл. 28, ал. 1 и № 7 към чл. 32, ал. 4 се отменят.

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 15. Започнатите и неприключени до датата на влизането в сила на това постановление производства по отпускане на социални помощи се довършват по новите условия и ред.

§ 16. Отпуснатите социални помощи до датата на влизането в сила на това постановление се преразглеждат служебно в срок до 30 юни 2023 г.

§ 17. Постановлението влиза в сила от 1 юни 2023 г.

Промени настройката на бисквитките