Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 45 от 23.V

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 79 ОТ 18 МАЙ 2023 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 183 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2020 Г. (ДВ, БР. 70 ОТ 2020 Г.)

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 79 ОТ 18 МАЙ 2023 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 183 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2020 Г. (ДВ, БР. 70 ОТ 2020 Г.)

Обн. ДВ. бр.45 от 23 Май 2023г.


МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 5, ал. 6 се създават изречения второ, трето и четвърто: "В срок, не по-кратък от 30 дни от публикуването на проекта на НКРПР, се провеждат публични консултации по документа. Постъпилите в хода на публичните консултации препоръки, предложения и становища се отразяват по целесъобразност в проекта на документа. На интернет страницата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и на портала за обществени консултации на Министерския съвет се публикува справка за проведените консултации."

§ 2. В чл. 13, ал. 4 се създават изречения второ, трето и четвърто: "В срок, не по-кратък от 30 дни от публикуването на проекта на интегрираната териториална стратегия за развитие на регион за планиране от ниво 2, се провеждат публични консултации по документа. Постъпилите в хода на публичните консултации препоръки, предложения и становища се отразяват по целесъобразност в проекта на документа. На интернет страницата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и на портала за обществени консултации на Министерския съвет се публикува справка за проведените консултации."

§ 3. В чл. 20 ал. 2 и 3 се изменят така:

"(2) Кметът на общината организира публикуването на интернет страницата на общината на проекта на плана за интегрирано развитие за обществени консултации и отправя покана за общественото му обсъждане, съдържаща мястото и датата на провеждането му. Обществените консултации се провеждат за срок, не по-кратък от 30 дни, а поканата за обсъждането се публикува на интернет страницата на общината не по-късно от 10 работни дни преди провеждането му.

(3) До 15 работни дни след изтичането на срока за обществени консултации постъпилите препоръки, предложения и становища се отразяват по целесъобразност в проекта на документа, а процесът на консултациите се обективира в протокол, който се публикува на интернет страницата на общината не по-късно от 5 дни след изготвянето му. Протоколът е неразделна част от проекта на плана за интегрирано развитие на общината при внасянето му за разглеждане и приемане от общинския съвет."

§ 4. В чл. 29, ал. 12 се създава т. 6:

"6. подпомага председателя при осигуряването на публичност и прозрачност на дейността на регионалния съвет за развитие, като организира публикуването на вътрешните правила за работата на съвета, както и материалите и решенията от заседанията му на интернет страницата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството."

§ 5. В чл. 33 ал. 2 се изменя така:

"(2) За осигуряване на широка обществена представителност на регионално ниво в заседанията на регионалния съвет за развитие могат да участват без право на глас представители на различни групи заинтересовани страни, организации или ведомства. Участието е съобразно темата на заседанието, след изпращане на предварително писмено заявление до секретариата, потвърждение и писмена покана от страна на председателя на регионалния съвет за развитие."

§ 6. В чл. 36, ал. 3, т. 4 думата "оценка" се заменя с "подбор".

§ 7. В чл. 37 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 се създава изречение трето: "Предварителният дневен ред се публикува и на интернет страницата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството в деня на изпращането на уведомлението."

2. В ал. 3:

а) в изречение първо числото "15" се заменя със "7";

б) създава се изречение трето: "Предварителният дневен ред се публикува и на интернет страницата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството в деня на изпращането на уведомлението."

3. Създава се нова ал. 5:

"(5) За издаването на становища по чл. 39, ал. 8 заседанията на регионалния съвет за развитие се провеждат чрез писмена процедура, текущо и в зависимост от честотата на постъпилите концепции за ИТИ."

4. Досегашните ал. 5 и 6 стават съответно ал. 6 и 7.

§ 8. В чл. 39 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Регионалният съвет за развитие обсъжда становища, препоръки, доклади, справки и оценки и приема решения. Решенията се разпространяват до гражданите чрез публикуване на интернет страницата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, интернет страниците на съответните областни администрации и по преценка на членовете на регионалния съвет за развитие чрез средствата за масово осведомяване в срок 10 работни дни от датата на провеждане на заседанието. Решенията по ал. 4 се публикуват и на електронната страница на Програмата за развитие на регионите и на единния информационен портал на Европейските структурни и инвестиционни фондове в срок 10 работни дни от датата на провеждане на заседанието. Публикуването на приетите решения на интернет страницата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството се организира от секретариата на съвета, а на интернет страниците на областните администрации - от съответните областни управители."

2. Алинеи 4 и 5 се изменят така:

"(4) Решението за одобряване на Обща програмна концепция за приноса на фондовете на ЕС към интегрираната териториална стратегия за развитие на региона за планиране от ниво 2 и концепциите за интегрирани териториални инвестиции към нея във връзка с функциите по чл. 19, ал. 1, т. 3 от ЗРР се приема с квалифицирано мнозинство от две трети от широкия състав на съвета съгласно чл. 27, ал. 3 след проведена процедура за подбор по реда на приложение № 4.

(5) Членовете на широкия състав, които попадат в хипотезите на т. 3.1.2 от приложение № 4 по отношение на конкретна концепция за интегрирани териториални инвестиции, обект на подбор в рамките на процедурата по приложение № 4, не участват в оценката на същата."

3. Създава се ал. 8:

"(8) Разпоредбите на ал. 4 и приложение № 4 не се прилагат в случай на концепции за интегрирани териториални инвестиции, финансирани изцяло от финансов инструмент или чрез комбинирана подкрепа от финансов инструмент и безвъзмездна финансова помощ в рамките на единична операция по финансов инструмент съгласно чл. 58, пар. 5 от Регламент (ЕС) № 2021/1060 на Европейския парламент и на Съвета от 24 юни 2021 г. за установяване на общоприложимите разпоредби за Европейския фонд за регионално развитие, Европейския социален фонд плюс, Кохезионния фонд, Фонда за справедлив преход и Европейския фонд за морско дело, рибарство и аквакултури, както и на финансовите правила за тях и за Фонд "Убежище, миграция и интеграция", Фонд "Вътрешна сигурност" и Инструмента за финансова подкрепа за управлението на границите и визовата политика (ОВ, L 231/159 от 30 юни 2021 г.), наричан по-нататък "Регламент (ЕС) 2021/1060". В тези случаи широкият състав на регионалния съвет за развитие одобрява становища, с които удостоверява съответствието на концепциите за интегрирани териториални инвестиции с приоритетите на интегрираната териториална стратегия за развитие на региона за планиране от ниво 2, като същите се подписват от председателя на съответния регионален съвет за развитие."

§ 9. В чл. 40 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 изречение второ се изменя така: "В протокола се вписват имената на участниците в заседанието и се отразяват проведените дискусии и гласувания, отправените предложения, изразените особени мнения и взетите решения, като се прилагат всички съпътстващи материали - обект на разглеждане на заседанието."

2. Създава се ал. 3:

"(3) Секретарят на съответния регионален съвет за развитие организира публикуването на протокола заедно с всички съпътстващи материали на интернет страницата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството в срок 10 работни дни от датата на провеждане на заседанието."

§ 10. В чл. 42 се правят следните изменения:

1. Алинеи 7 и 8 се изменят така:

"(7) Представителите по ал. 4 на териториалното звено на Министерството на регионалното развитие и благоустройството в съответния регион за планиране от ниво 2, както и представителите от управляващите органи на програми, съфинансирани от европейските фондове, се определят по предложение на ръководителя на управляващия орган на съответната програма.

(8) В случай на възникнала необходимост от допълнителна експертиза в работата на звеното по ал. 4 могат да бъдат включвани външни експерти съобразно спецификата на дейностите в рамките на концепциите за интегрирани териториални инвестиции чрез заповед на ръководителя на управляващия орган на програмата за развитие на регионите при спазване на условията на Закона за управление на средствата от Европейските фондове при споделено управление (ЗУСЕФСУ) и подзаконовата нормативна уредба по неговото прилагане. Средствата за възнаграждение на външните експерти се осигуряват от управляващия орган на програмата за развитие на регионите."

2. Алинея 10 се изменя така:

"(10) Съставът и числеността на звената по ал. 1 се определят със заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството или определено от него лице на основание на постъпилите писма по ал. 6 и предложенията по ал. 7. Числеността на звената може да се увеличава временно по предложение на секретаря на регионалния съвет за развитие за времето на провеждане на процедурите съгласно приложение № 4 след преценка на натовареността и според броя постъпили концепции за интегрирани териториални инвестиции."

§ 11. В чл. 43 ал. 1 - 5 се изменят така:

"(1) Звеното за медиации изпълнява следните функции:

1. съдейства за сформирането на партньорства между заинтересованите страни на регионално ниво и осъществява координация в процеса на подготовка на концепции за интегрирани териториални инвестиции;

2. подпомага комуникацията между потенциалните партньори чрез разяснителни кампании и информационни дейности за популяризиране възможностите за реализация на интегрирани териториални инвестиции;

3. отговаря за информационната стратегия на регионалния съвет за развитие при запознаването на обществеността с интегрирания териториален подход и с условията и реда за получаване на писма за подкрепа по смисъла на чл. 19, ал. 1, т. 4 от ЗРР;

4. на всеки два месеца от датата на влизането в сила на заповедта по чл. 42, ал. 10 изготвя доклад за подпомогнатите заинтересовани страни, сформираните партньорства и оказаната подкрепа за изготвяне на концепции за интегрирани териториални инвестиции през съответния период; в 5-дневен срок от изтичането на съответния двумесечен период докладът се предоставя за информация на регионалния съвет за развитие.

(2) Звеното за публични консултации изпълнява следните функции:

1. организира и провежда обществени консултации и представяния, свързани с разглеждане и обсъждане на подадени концепции за интегрирани териториални инвестиции;

2. изготвя доклад за резултатите от обществените консултации и получената обществена подкрепа и коментари по подадените концепции за интегрирани териториални инвестиции.

(3) Звеното за предварителен подбор изпълнява следните функции:

1. извършва проверка за административно съответствие и допустимост на концепциите за интегрирани териториални инвестиции по критерии, публикувани при обявяването на процедурата;

2. изготвя списък с комбинирани концепции за интегрирани териториални инвестиции, които отговарят на критериите за административно съответствие и допустимост, списък с концепции за интегрирани териториални инвестиции, които не са комбинирани и отговарят на критериите за административно съответствие и допустимост, и списък с концепции за интегрирани териториални инвестиции, отхвърлени на етапа на проверка на административното съответствие и допустимостта, включително мотиви за отхвърлянето им;

3. извършва приоритизация на концепциите за интегрирани териториални инвестиции съгласно критерии, публикувани при обявяването на процедурата;

4. изготвя списъци с приоритизирани концепции за интегрирани териториални инвестиции и оформя Обща програмна концепция за приноса на фондовете на ЕС към интегрираната териториална стратегия за развитие на съответния регион за планиране от ниво 2;

5. извършва преценка за съответствието на концепции за интегрирани териториални инвестиции, финансирани изцяло от финансов инструмент или чрез комбинирана подкрепа от финансов инструмент и безвъзмездна финансова помощ в рамките на единична операция по финансов инструмент съгласно чл. 58, пар. 5 от Регламент (ЕС) № 2021/1060, с Интегрираната териториална стратегия за развитие на съответния регион за планиране от ниво 2 и подготвя становища, удостоверяващи съответствието, които след одобрение от широкия състав на регионалния съвет за развитие да послужат пред субекта, изпълняващ финансовия инструмент.

(4) Представителите на управляващите органи на програмите в звеното за предварителен подбор, с изключение на представителите на управляващия орган на програмата за развитие на регионите, участват в изпълнението на функциите по ал. 3, т. 1 - 5 само във връзка с подбора на подадените концепции за интегрирани териториални инвестиции, които попадат в обхвата на съответната програма.

(5) Когато действа в състав съгласно чл. 42, ал. 5, звеното за предварителен подбор изпълнява функции по преглед на дейностите на български партньори в проекти по програмите за трансгранично сътрудничество, предложени за съфинансиране от Европейските фондове и инструменти за предприсъединителна помощ на Европейския съюз, за съответствие с приложимите стратегически документи, включително:

1. извършва преценка и изготвя писма за подкрепа по смисъла на чл. 19, ал. 1, т. 4 от ЗРР за приноса на предложените от българските партньори дейности към конкретните цели и приоритети на интегрираните териториални стратегии за развитие на съответния регион за планиране от ниво 2;

2. представя пред съответния регионален съвет за развитие списък с одобрените за финансиране проекти от съответния комитет за наблюдение по дадена програма за трансгранично сътрудничество, за които е извършена преценка по т. 1."

§ 12. В чл. 54 ал. 4 се изменя така:

"(4) Приетите материали от заседанията на съвета и протоколите са публични и се оповестяват на интернет страницата на съответната областна администрация в срок 10 работни дни от датата на провеждане на заседанието."

§ 13. В § 1 от допълнителната разпоредба се правят следните изменения и допълнения:

1. Точка 2 се изменя така:

"2. "Концепция за интегрирани териториални инвестиции" е една или повече проектни идеи за една или няколко дейности/инвестиции, които в комбинация помежду си или с други осъществени или предстоящи инвестиции на дадена територия с общи характеристики и/или потенциали за развитие служат за осъществяването на конкретна цел или приоритет от интегрираната териториална стратегия за развитие на съответния регион за планиране от ниво 2."

2. Създават се т. 3 и 4:

"3. "Комбинирана концепция за интегрирани териториални инвестиции" е тази концепция за интегрирани териториални инвестиции, за която е изпълнено поне едно от следните условия:

а) концепцията съдържа проектна идея/проектни идеи с интегрирани мерки от различни сектори (здравеопазване, социални услуги, култура, образование, транспорт, жилищно настаняване, икономика, околна среда, туризъм);

б) концепцията съдържа проектна идея, в чиято подготовка и/или изпълнение участват в партньорство поне два от следните видове заинтересовани страни: публичен орган, частно-правен субект, юридическо лице с нестопанска цел;

в) концепцията съдържа проектна идея, изпълнявана в партньорство, която адресира нуждите на повече от една община;

г) концепцията съдържа проектни идеи, които се финансират от повече от една програма, съфинансирана от европейските фондове.

4. "Обща програмна концепция за принос на фондовете на ЕС към интегрираната териториална стратегия за развитие на региона за планиране от ниво 2" е съвкупност от свързани и допълващи се концепции за интегрирани териториални инвестиции, одобрени от регионалния съвет за развитие, които представляват най-подходящата комбинация от ресурси и мерки, финансирани със средства от европейските фондове, насочени към решаването на проблеми с лимитиращ характер за развитието на конкретния район и/или към усвояването на наличните потенциали и ресурси в изпълнение на Интегрираната териториална стратегия за развитие на съответния регион за планиране от ниво 2."

§ 14. Приложение № 4 към чл. 39, ал. 4 се изменя така:

"Приложение № 4 към чл. 39, ал. 4

Подбор на концепции за интегрирани териториални инвестиции от регионалните съвети за развитие в изпълнение на функциите им по чл. 19, ал. 1, т. 3 от ЗРР

1. Подборът на концепции за интегрирани териториални инвестиции (ИТИ) от регионалните съвети за развитие в изпълнение на функциите им по чл. 19, ал. 1, т. 3 от ЗРР започва с публикуване на Единни указания за кандидатстване с концепции за ИТИ (Указанията) от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което е управляващ орган на водещата програма за изпълнение на интегрирания териториален подход за развитие на регионите за планиране от ниво 2.

1.1. Указанията се разработват съвместно от управляващите органи на програмите, които финансират изпълнението на интегрирания териториален подход, за всяка отделна процедура, координирано от управляващия орган на водещата програма. Управляващите органи на програмите участват в изготвянето само на частта от Указанията, която попада в обхвата на съответната програма.

1.2. Регионалният съвет за развитие участва в изготвянето на Указанията, като може да предложи включването на конкретни критерии за приоритизация на концепциите за ИТИ, в съответствие с приоритетите на региона за планиране от ниво 2.

1.3. В Указанията се определят условията за кандидатстване и изпълнение на интегрирания териториален подход, критериите за подбор на концепции за ИТИ, редът за извършване на подбора, както и разпределение на финансовия ресурс по всяка програма за отделните региони за планиране от ниво 2.

1.4. Преди утвърждаване проектът на Указанията се публикува за съгласуване със заинтересованите страни в срок, определен от водещата програма, който не може да бъде по-кратък от 14 дни. Управляващият орган на водещата програма публикува Указанията в ИСУН, на интернет страницата си и на Единния информационен портал. Всеки управляващ орган на участващите програми публикува на интернет страницата си и на Единния информационен портал съобщение, че проектът на Указанията е публикуван за съгласуване в ИСУН. Заинтересованите лица могат да изпращат писмени предложения и възражения по проектите на документи посредством ИСУН.

1.5. След приключване на съгласуването по т. 1.4 проектът на Указанията се съгласува от ръководителите на управляващите органи на съответните програми по електронен път в срок 7 дни след изпращането им от страна на управляващия орган на водещата програма и се утвърждават от нейния ръководител в срок до 7 дни от изтичането на срока за съгласуване от управляващите органи.

1.6. В първия работен ден, следващ деня на утвърждаването им по т. 1.5, Указанията се публикуват от управляващия орган на водещата програма на интернет страницата на водещата програма, на Единния информационен портал и в ИСУН. Управляващите органи на участващите програми публикуват на интернет страниците си и на Единния информационен портал съобщение за публикуването на Указанията с линк към тях не по-късно от два работни дни от датата на утвърждаването им.

1.7. В Указанията за кандидатстване се посочват началната дата и крайният срок за кандидатстване с концепции за ИТИ.

1.8. Срокът за подаване на концепции може да се удължава:

а) при изменение на Указанията на основания, посочени в същите;

б) когато в срок до три дни преди изтичането на срока по т. 1.7 няма постъпили концепции или всички такива са оттеглени;

в) когато общият размер на заявената безвъзмездна финансова помощ по подадените в срока по т. 1.7 концепции за ИТИ е по-малък от бюджета на процедурата.

1.9. Всяко заинтересовано лице може да иска разяснения по Указанията в срок до 14 дни преди изтичането на срока за кандидатстване. Разясненията се изготвят от управляващия орган на водещата програма. Ако разяснението изисква компетенциите на един или няколко конкретни управляващи органи, то се изготвя от тях и се изпраща за публикуване на управляващия орган на водещата програма в срок до 5 работни дни, като стават неразделна част от Указанията. Разясненията се дават по отношение на условията за кандидатстване, не съдържат становище относно качеството на концепциите за ИТИ и са задължителни за всички кандидати.

1.9.1. Разясненията се публикуват от управляващия орган на водещата програма на интернет страницата на водещата програма, на Единния информационен портал и в ИСУН в срок до 7 работни дни от получаване на искането, но не по-късно от 7 дни преди изтичането на срока за кандидатстване.

1.10. При кандидатстването с концепции за ИТИ не се изисква представяне на документи, когато обстоятелствата в тях са достъпни чрез публичен безплатен регистър или когато информацията или достъпът до нея се предоставя от компетентния орган на управляващия орган по служебен път.

2. Заинтересованите страни разработват и подават концепции за ИТИ с финансиране по една или повече програми, съфинансирани от европейските фондове, които да бъдат включени в Общата програмна концепция за приноса на фондовете на ЕС към интегрираната териториална стратегия за развитие на съответния регион за планиране от ниво 2.

2.1. Концепциите за ИТИ се подават в ИСУН чрез попълване на формуляр за кандидатстване и съответните приложения.

2.2. Концепции за ИТИ могат да се подават самостоятелно или в партньорство.

2.3. При сформирани партньорства формулярът за кандидатстване се подава от водещия партньор. Водещият партньор представлява партньорите за целите на подбора на концепции за ИТИ и се определя в рамките на партньорското споразумение по решение на партньорите.

2.4. В партньорското споразумение се посочва планираното разпределение на дейностите и средствата от всяка от финансиращите програми и други финансиращи организации/институции/органи, както и времеви график за изпълнението.

3. В първия работен ден след изтичане на крайния срок за подаване на концепциите за ИТИ, определен в Указанията за кандидатстване, секретарят на регионалния съвет за развитие определя един или повече представители на териториалното звено, които извършват преглед в ИСУН на постъпилите концепции за ИТИ. Процедурата за подбор стартира от определянето на посочения/посочените представител/представители.

3.1. До 3 работни дни от изтичането на крайния срок за кандидатстване представителите на териториалното звено на Министерството на регионалното развитие и благоустройството в звената за предварителен подбор извършват преглед в ИСУН на постъпилите концепции за ИТИ и изпращат на ръководителя на управляващия орган на водещата програма списък с програмите, в обхвата на които попада финансирането на концепциите. В срок до 5 работни дни от получаването на списъка ръководителят на управляващия орган определя със заповед състав на работна комисия в звеното за предварителен подбор, която включва председател, секретар и членове. Председател и секретар на комисията са двама от представителите на териториалното звено на Министерството на регионалното развитие и благоустройството в съответния регион за планиране от ниво 2. Членове са представителите в звеното за предварителен подбор на програмите от списъка. В състава на работната комисия могат да бъдат включени и външни експерти, назначени по реда на чл. 42, ал. 8.

3.1.1. Лицата по т. 3.1 са длъжни:

1. да изпълняват задълженията си добросъвестно, обективно и безпристрастно;

2. да пазят в тайна обстоятелствата, които са узнали във връзка със своята работа при подбора.

3.1.2. Лицата по т. 3.1 не могат:

3.1.2.1. да са в конфликт на интереси по смисъла на чл. 61 от Регламент (ЕС) 2018/1046 на Европейския парламент и на Съвета от 18 юли 2018 г. за финансовите правила, приложими за общия бюджет на Съюза, за изменение на регламенти (ЕС) № 1296/2013, (ЕС) № 1301/2013, (ЕС) № 1303/2013, (ЕС) № 1304/2013, (ЕС) № 1309/2013, (ЕС) № 1316/2013, (ЕС) № 223/2014 и (ЕС) № 283/2014 и на Решение № 541/2014/ЕС и за отмяна на Регламент (ЕС, Евратом) № 966/2012 (ОВ, L 193/1 от 30 юли 2018 г.) с някой от кандидатите или партньорите, както и съгласно Насоките относно избягването на конфликти на интереси съгласно Финансовия регламент на Европейската комисия (ОВ, С 121/1 от 9 април 2021 г.);

3.1.2.2. да имат интерес по смисъла на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество от предоставянето на безвъзмездна финансова помощ по конкретната процедура;

3.1.2.3. да са свързани лица по смисъла на § 1, т. 15 от допълнителните разпоредби на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество с кандидат или партньор в процедурата;

3.1.2.4. да са лица, които се намират помежду си в йерархична зависимост.

3.1.3. Лицата по т. 3.1 подписват декларация за спазване на изискванията по т. 3.1.1 и за съответствие с изискванията по т. 3.1.2 незабавно след като научат имената на кандидатите и партньорите в процедурата.

3.1.4. При възникване на някое от обстоятелствата по т. 3.1.2 в хода на процеса по подбор съответното лице незабавно информира писмено за това ръководителя, който го е определил за участие, и се отстранява от процеса по подбор.

3.1.5. В случаите на йерархична зависимост от участие в процеса по подбор се отстраняват толкова лица, колкото е необходимо, за да се изпълнят съответните изисквания на т. 3.1.2.

3.2. В заповедта по т. 3.1 се определят начална дата и срок за извършване през ИСУН на проверката на административното съответствие и допустимостта на подадените концепции за ИТИ. Срокът за извършване на проверката е до 15 работни дни, като спира да тече за времето за изискване и получаване на пояснения или допълнителна информация от кандидатите.

3.3. Административното съответствие и допустимостта на концепциите за ИТИ се проверяват чрез посочване на "да", "не" или "неприложимо" за всеки един от предварително определените в Указанията по т. 1 критерии. На този етап проверяващите могат да изпращат искания за разяснения или отстраняване на установена нередовност в подадените формуляри, като предоставят срок за отговор, не по-кратък от 5 работни дни считано от датата на получаване на искането. За всеки от приложимите критерии всяка концепция за ИТИ трябва да получи положителна оценка, освен в случаите на неприложимост, за да продължи на следващ етап.

3.4. В резултат от извършената проверка на административното съответствие и допустимостта съответната работна комисия в звеното за предварителен подбор изготвя и предоставя на секретаря на регионалния съвет за развитие за изпращане на членовете на широкия състав на регионалния съвет за развитие кратък доклад, придружен от:

3.4.1. Списък с концепциите за ИТИ, отхвърлени на етапа на проверка на административното съответствие и допустимостта. В списъка се посочват и основанията за отхвърлянето им. Списъкът се публикува на интернет страницата на водещата програма, на Единния информационен портал и в ИСУН, а за недопускането се съобщава на всеки кандидат, включен в списъка, чрез ИСУН в срок до 10 дни от приключване на проверката на административното съответствие и допустимостта.

3.4.2. Списък с комбинирани концепции за ИТИ, които отговарят на критериите за административно съответствие и допустимост.

3.4.3. Списък с концепции за ИТИ, които не са комбинирани и отговарят на критериите за административно съответствие и допустимост.

3.5. Списъците с концепциите, които отговарят на критериите за административно съответствие и допустимост, се изпращат и до звеното за публични консултации, което провежда публични дискусии по места в срока по т. 3.6. Заинтересованите страни, подали концепции, участват в публичните дискусии с цел да представят и защитят проектните си идеи. В срок до 5 работни дни от приключване на дейността се изготвя доклад по чл. 43, ал. 2, т. 2, който се изпраща чрез секретаря на регионалния съвет за развитие на членовете на широкия състав на регионалния съвет за развитие.

3.6. От деня, следващ изтичането на срока по т. 3.2, комбинираните концепции за ИТИ, които отговарят на условията за административно съответствие и допустимост, се приоритизират от звената за предварителен подбор по критериите, утвърдени в Указанията по т. 1. Срокът за извършване на приоритизацията е до 20 работни дни.

3.7. От деня, следващ изтичането на срока по т. 3.2, концепциите за ИТИ, които не са комбинирани и включват дейности само по Програма "Околна среда" и които отговарят на условията за административно съответствие и допустимост, се приоритизират от представителите на управляващия орган на Програма "Околна среда" в звената за предварителен подбор по критериите, утвърдени в Указанията по т. 1. Срокът за извършване на приоритизацията е до 20 работни дни.

4. В срок 5 работни дни от извършване на приоритизирането по т. 3.6 и 3.7 представителите на териториалното звено на Министерството на регионалното развитие и благоустройството оформят и изпращат чрез секретаря на регионалния съвет за развитие на членовете на широкия състав на регионалния съвет за развитие проект на Обща програмна концепция за приноса на фондовете на ЕС към интегрираната териториална стратегия за развитие на съответния регион за планиране от ниво 2, която съдържа следните списъци с концепции за ИТИ:

4.1. Списък с комбинирани концепции за ИТИ и получените за тях точки.

4.2. Списък с концепции за ИТИ, които не са комбинирани.

4.3. Списък с концепции за ИТИ, които не са комбинирани и включват дейности само по Програма "Околна среда", и получените за тях точки.

5. Проектът на Общата програмна концепция за приноса на фондовете на ЕС към интегрираната териториална стратегия за развитие на региона за планиране от ниво 2 заедно със списъците към нея се представя за обсъждане, оценка и гласуване от широкия състав на регионалния съвет за развитие в изпълнение на функциите му съгласно чл. 19, ал. 1, т. 3 от ЗРР не по-късно от един работен ден след изготвянето ѝ.

5.1. При обсъждането на Общата програмна концепция за приноса на фондовете на ЕС към интегрираната териториална стратегия за развитие на региона за планиране от ниво 2 широкият състав на регионалния съвет за развитие взема под внимание резултатите от публичните обсъждания. Концепциите за ИТИ, за които в доклада от проведените обсъждания е идентифицирано наличие на множество възражения, или такива, които по преценка на звеното за публични консултации поставят под риск бъдещото изпълнение на концепцията, се разглеждат поотделно и оставането им в списъците към Общата програмна концепция за приноса на фондовете на ЕС към интегрираната териториална стратегия за развитие на региона за планиране от ниво 2 се подлага на гласуване, което може да доведе до отхвърляне на концепцията за ИТИ. Отхвърлянето на концепции за ИТИ от страна на регионалния съвет за развитие се обективира в списък към протокола от проведеното заседание, като се посочват мотивите за отхвърлянето. Отхвърлените от регионалния съвет за развитие концепции за ИТИ се заличават от списъците към Общата програмна концепция за приноса на фондовете на ЕС към интегрираната териториална стратегия за развитие на региона за планиране от ниво 2.

5.2. При обсъждането на Общата програмна концепция за приноса на фондовете на ЕС към интегрираната териториална стратегия за развитие на региона за планиране от ниво 2 широкият състав на регионалния съвет за развитие взема под внимание приноса на всяка от включените в списъка по т. 4, буква "а" концепции за ИТИ към развитието на региона, като всеки член на широкия състав на регионалния съвет за развитие оценява приноса на всяка концепция в съответствие със скала, определена в Указанията по т. 1.

5.3. Окончателното класиране на концепциите в списъка по т. 4, буква "а" се определя на базата на резултатите от приоритизацията по т. 3.6 и оценките по т. 5.2 чрез методология, одобрена в Указанията по т. 1. Новият актуализиран списък заменя списъка по т. 4, буква "а" като приложение към Общата програмна концепция за приноса на фондовете на ЕС към интегрираната териториална стратегия за развитие на региона за планиране от ниво 2.

5.4. Дейността на широкия състав на регионалния съвет за развитие по т. 5 приключва до 10 работни дни от изпращането на всички материали по чл. 37, ал. 5 с решението по чл. 39, ал. 4.

6. Общата програмна концепция за приноса на фондовете на ЕС към интегрираната териториална стратегия за развитие на региона за планиране от ниво 2 и списъците към нея се публикуват в срок 5 работни дни след приключване на работата на широкия състав на регионалния съвет за развитие на интернет страницата на всяка от финансиращите програми и/или на Единния информационен портал и в ИСУН.

6.1. Партньорът, отговорен за съответната дейност в концепцията от списъка по т. 5.3, става конкретен бенефициент за съответната дейност по съответната финансираща програма при условията на ЗУСЕФСУ. В случай на наличие и на друг/други партньор/партньори за съответната дейност в концепцията от списъка по т. 5.3 той/те става/стават партньор/партньори на конкретния бенефициент за съответната дейност по финансиращата програма при условията на ЗУСЕФСУ.

6.2. Списъкът по т. 5.3 съдържа концепциите, които могат да получат финансиране от страна на съответните финансиращи програми по реда на ЗУСЕФСУ до изчерпване на наличния финансов ресурс по съответната процедура.

6.3. В случай на изчерпване на финансовия ресурс по една от програмите, определен за съответния регион в Указанията по т. 1, концепциите от списъка по т. 5.3, съдържащи мерки по съответната програма, остават в резервен списък за финансиране.

6.4. Списъците по т. 4, букви "б" и "в" съдържат концепции, които могат да получат финансиране по реда на ЗУСЕФСУ при наличие на финансов ресурс, определен от управляващия орган на съответната програма.

6.5. Предоставянето на финансова подкрепа чрез безвъзмездна финансова помощ на одобрените за финансиране концепции за ИТИ се извършва от управляващите органи на съответните програми, участващи в подхода ИТИ по реда на ЗУСЕФСУ."


Промени настройката на бисквитките