Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 46 от 1.VI

ДЪРЖАВНИ ВЕДОМСТВА, УЧРЕЖДЕНИЯ И ОБЩИНИ

 

КАМАРА НА ИНЖЕНЕРИТЕ В ИНВЕСТИЦИОННОТО ПРОЕКТИРАНЕ

Методика за изменение и допълнение на Методиката за определяне на размера на възнагражденията за предоставяне на проектантски услуги от инженерите в устройственото планиране и в инвестиционното проектиране (обн., ДВ, бр. 17 от 2008 г.; изм., бр. 17 от 2011 г., бр. 26 от 2012 г., бр. 58 от 2013 г., бр. 27 от 2017 г.)

Параграф единствен. Приложение № 8 се изменя така:

„Приложение № 8

 

Поради технически причини формулите в текста не могат да бъдат визуализирани в програмата.

 

СЕБЕСТОЙНОСТ НА ПРОЕКТАНТСКИТЕ УСЛУГИ ПО ЧАСТИ: „ЕЛЕКТРОТЕХНИЧЕСКА“, „КИП И АВТОМАТИКА“ И „СЪОБЩИТЕЛНА ТЕХНИКА“

ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

1. Себестойността на проектантските услуги (ССПУ), определени по тази методика, се отнасят за изработването на проекти за устройствени схеми и планове, както и за инвестиционните проекти във фаза технически проект (ТП).

2. Обхватът и съдържанието на проектите по т. 1 се изпълняват в съответствие с изискванията на Наредба № 8 на МРРБ от 2001 г. за обема и съдържанието на устройствените схеми и планове (обн., ДВ, бр. 57 от 2001 г.; изм., бр. 51 от 2005 г.) и Наредба № 4 от 2001 г. за обхвата и съдържанието на инвестиционните проекти (обн., ДВ, бр. 51 от 2001 г.; изм., бр. 96 от 2009 г.).

3. Изпълнение на отделните етапи, извън посочените в чл. 126 и чл. 139 от Закона за устройство на територията (ЗУТ), се заплащат допълнително съгласно чл. 18 на Общата част на методиката при следните изключения (освен ако в съответния раздел не е указано друго):

а) за първоначални проучвания и/или изготвяне на становища за реализиране на инвестиционните намерения – 15 % от ССПУ по тази глава на методиката;

б) за идеен проект – 30 % от ССПУ, определена по тази глава на методиката;

в) за технически проект – 100 % от ССПУ, определена по тази глава, изпълнена с обхват и съдържание в съответствие с изискванията на Наредба № 4 от 2001 г. на МРРБ за обхвата и съдържанието на инвестиционните проекти, като се приспадне ССПУ по т. 2.1.2, ако фазата идеен проект е възложена и изплатена;

г) за изготвяне на работен проект (работни чертежи и детайли) в съответствие с изискванията на Наредба № 4 от 2001 г. на МРРБ – 20 % от ССПУ, определена по тази глава, ако фазата технически проект е възложена и изплатена;

д) за изготвяне на техническо задание за проектиране – 10 % от ССПУ, определена по тази глава на методиката.

4. За изготвяне на еднофазен работен проект – 100 % от ССПУ, определена по тази глава на методиката, изпълнена с обхват и съдържание в съответствие с изискванията на Наредба № 4 от 2001 г. на МРРБ за обхвата и съдържанието на инвестиционните проекти.

5. За изготвяне на екзекутивен проект:

а) при отразени отклонения в съгласуваните проекти повече от 10 % – 50 % от ССПУ, определена по тази глава на методиката.

Забележка. Когато при изпълнението на проекта са извършени съществени в смисъла на действащите разпоредби отклонения от утвърдения проект, не се допуска изготвяне на екзекутивен проект, преди да се извършат съответстваща преработка, съгласуване и утвърждаване на този проект, като ССПУ за тази преработка се определя самостоятелно по съответните раздели на методиката, а ССПУ за изготвяне на последващия екзекутивен проект се определя съгласно буква „б“;

б) ако строителството на обекта е извършено без първоначално изготвен проект или има изготвен проект, но не се предоставя на проектанта на екзекутивния проект, ССПУ представлява 75 % от ССПУ, определена по тази глава на методиката;

в) при липса на отразени отклонения в съгласуваните проекти – 25 % от ССПУ, определена по тази глава на методиката.

6. За технически контрол и оценяване съответствието съгласно ЗУТ, изготвяне на доклад за съответствие – съгласно чл. 18, т. 1 от методиката, но не по-малко от 8 часа за оценка на всеки раздел по тази глава на методиката.

7. За съгласуване с различните инстанции, ако се извършва от проектанта, се заплаща по вложено време, но не по-малко от 150 лв. за съгласуване с всяка инстанция. В тази цена не са включени таксите за съгласуване, които са за сметка на възложителя.

8. В случаите, когато се изпълняват проектни работи, оценени по други глави от тази глава на методиката, свързани непосредствено с реализацията на електрическата част на проекта (организация на уличното движение, геодезични заснемания, трасировки на линейни обекти, пресичания на препятствия от линейни обекти, конструкции за кабелни съоръжения, архитектурно-строителна част за трансформаторен пост или възлова станция, индивидуална конструкция за стълб, фундамент за КТП, принудителна вентилация, автоматизация, геодезия и др.), се договарят ССПУ, предвидени в съответните глави на методиката.

9. В случаите, когато възложителят не представи необходимите изходни данни – кадастрални, регулационни подложки или картен материал, в необходимия мащаб и проектантът си ги доставя сам, съответната ССПУ се увеличава с коефициент 2, като съответните такси се заплащат отделно срещу представен документ.

10. При разширения, реконструкция на съществуващи инсталации и уредби ССПУ се определя по съответната таблица, умножена с К = 1,30.

11. При проектиране на обекти със специално предназначение, свързани с отбраната и сигурността на страната, съответната ССПУ се коригира с К = 1,50.

12. При извършване на полска измервателна работа и трасиране на линейни обекти при зимни условия за периода от 1.11 до 31.03 ССПУ за полската работа, определени по съответните раздели, се увеличава с К = 1,30.

13. Когато при определяне на ССПУ се прилагат два или повече поправъчни коефициента, същите се начисляват поотделно, без да се преумножават един на друг.

14. ССПУ се определят въз основа на:

а) разгънатата застроена площ на обекта – за обекти с комплексен характер (с повече от две части на проекта) и ясно изразена структура (жилищни и обществени сгради съгласно приложение № 2 от Наредба № 1 от 2003 г. за номенклатурата на видовете строежи – ДВ, бр. 72 от 2003 г.);

б) производителност (т/час; бр./час), капацитет (бр. лица, бр. животни, бр. птици) и др. – главно при промишлени, селскостопански и складови сгради;

в) определени натурални показатели (m1, m2, m3, km1, km2, kV, kW) – за линейни и площни обекти, както и за проектиране, обвързано с обема на помещения (електроакустика, екраниране и др.), за енергийни обекти, уредби и отделни видове инсталации; този метод масово ще се прилага и при договаряне на реконструкция и преустройства на отделни видове инсталации и уредби и електроенергийни обекти;

г) част (%) върху (а не от) ССПУ за проектиране, определена по други методики – за проекти към устройствени схеми, уредби и инсталации по задание от съответната специалност: технологично съоръжаване, вентилационни, климатични, хидрофорни уредби, помпени и пречиствателни станции и др.

15. В рамките на комплексната ССПУ за новостроящи се сгради, цялостни реконструкции и подобекти са включени основните инсталации и уредби, които са задължителни за нормалното функциониране на обектите, съгласно съответния раздел на методиката.

Раздел І. Трансформаторни подстанции и ел. централи

I.1. Трансформаторните подстанции и ел. централи се подразделят, както следва:

а) новопроектиращи се подстанции и ел. централи;

б) всички видове разширения и реконструкции.

ССПУ за проектиране по т. I.1 се определят за целия обем на уредбата и се получават чрез сумиране на ССПУ за отделните видове работи по точки на таблица 1.1 в хил. лв. и таблица 1.2.

Таблица 1.1

Наименование на работите за едно присъединение в уредбата

За 1 присъединение в уредбата – хил. лв.

6 – 35 kV

110 kV

До 400 kV

1.

Събирателни шини при единична шинна система (ЕШС) и единична секционирана шинна система (ЕСШС) – без част АС

0,5

1,1

1,5

2.

Събирателни шини при двойна шинна система (ДШС) – без част АС

0,6

1,2

1,8

3.

Събирателни шини при ДШС с U-образно разположение – без част АС

0,8

1,6

1,8

4.

Обходна шинна система (ОШС) – без част АС

0,4

1,1

1,5

5.

Шинни връзки и присъединения (без АС част)

0,25

0,33

0,4

6.

Първична електрическа (ел.) част на поле „извод/трафо“ при ЕШС и ЕСШС

0,8

1,1

1,5

7.

Първична ел. част на поле „извод/трафо“ при ДШС

1,0

1,3

1,5

8.

Първична ел. част на поле „извод/трафо“ при ДШС с обходна шина

1,2

1,4

1,6

9.

Първична ел. част на поле „секциониране“, „куплунг“ или „обходен прекъсвач“

0,8

1,1

1,4

10.

Първична ел. част на поле „мерене“ и вентилни отводи (ВО) към шини

0,5

0,7

0,7

11.

Първична ел. част ВЧ куплираща апаратура към извод

0,3

0,5

0,5

12.

Първична ел. част на колона с 3/2 прекъсвача при схема „прекъсвач и половина“ или два на присъединение (без изводите)

-

1,5

1,5

13.

Първична ел. част на поле „извод/трафо“ при схема „прекъсвач и половина“ или два на присъединение (без колоната)

-

1,5

1,5

14.

Първична ел. част на силов трансформатор (без полето)

1,0

1,5

1,8

15.

Първична ел. част за заземление чрез активно съпротивление (АС)

0,3

-

-

16.

Първична ел. част за заземление чрез петерсенова бобина (ПБ)

0,3

-

-

17.

Първична ел. част за кондензаторна батерия/блок (КБ)

0,5

1,2

-

18.

Първична ел. част за реактор

1,0

1,4

1,6

19.

Подмяна на съществуващи масички за съоръжения в открита разпределителна уредба (ОРУ) – за едно присъединение

0,9

0,5

0,6

20.

Заземителна инсталация – за 1 уредба, напрежение, закрита разпределителна уредба (ЗРУ) и др.

1,2

3,2

3,2

21.

Мълниезащита (за 1 уредба, напрежение, ЗРУ и др.)

1,0

1,9

1,9

22.

Защита от пренапрежения (за 1 уредба, напрежение, ЗРУ и др.)

0,7

1,4

1,4

23.

Разработка за компановка за ОРУ – за новопроектирана подстанция

2,5

6,0

8,5

24.

Разработка на компановка за разширение и реконструкция на ОРУ

3,5

8,0

10,5

25.

Разработка за компановка за ЗРУ – нова

3,2

3,5

4,5

26.

Разработка на компановка за разширение и реконструкция на ЗРУ

3,9

4,5

5,5

27.

Разгънати схеми управление колона при схема „прекъсвач и половина“ и два прекъсвача на присъединение

-

-

7,5

28.

Монтажни схеми управление при схема „прекъсвач и половина“ и два прекъсвача на присъединение

-

-

5,5

29.

Разгънати схеми управление на извод „ВО“/„обходен прекъсвач“

1,0

1,8

3,2

30.

Монтажни схеми управление на извод „ВО“/„обходен прекъсвач“ – поле, команден шкаф, командно табло

0,65

1,17

2,08

31.

Разгънати схеми управление на силов трансформатор

1,0

1,8

3,5

32.

Монтажни схеми управление на силов трансформатор – поле, команден шкаф, командно табло

0,65

1,17

2,28

33.

Разгънати схеми за управление при „секциониране“/„куплунг“

1,3

1,8

3,5

34.

Монтажни схеми за управление на „секциониране“/„куплунг“ – поле, команден шкаф, командно табло

0,85

1,17

2,28

35.

Принципни схеми за блокировки (за една уредба)

1,5

2,1

2,8

36.

Разгънати схеми за релейна защита (РЗ) на извод – основна

1,0

2,3

3,7

37.

Монтажни схеми за РЗ (основна) на извод – релейно табло

0,6

1,5

2,4

38.

Разгънати схеми за РЗ на извод – резервна

0,8

1,8

3,2

39.

Монтажни схеми за РЗ (резервна) на извод – релейно табло

0,52

1,17

2,08

40.

Разгънати схеми за допълнителна РЗ на извод (надлъжна, напречна, земна, ТО или др.) – за една защита

0,8

1,8

2,2

41.

Монтажни схеми за допълнителна РЗ на извод (надлъжна, напречна, земна, ТО или др.) – релейно табло

0,52

1,17

1,48

42.

Разгънати схеми за РЗ на „секциониране“/„куплунг“

1,0

2,2

2,8

43.

Монтажни схеми за РЗ на „секциониране“/„куплунг“ – релейно табло

0,65

1,43

1,82

44.

Разгънати схеми за РЗ на обходен прекъсвач

1,0

3,0

3,2

45.

Монтажни схеми за РЗ на обходен прекъсвач

0,65

1,95

2,08

46.

Ускорение на защити по ВЧ канал – разгънати и монтажни схеми

0,8

1,2

2,8

47.

Разгънати схеми за РЗ на трансформатор

1,4

2,6

2,6

48.

Монтажни схеми за РЗ на трансформатор – релейно табло

0,9

1,69

1,69

49.

Разгънати схеми за технологични защити (ТЗ) на трансформатор

0,6

1,8

1,8

50.

Монтажни схеми за (ТЗ) на трансформатор – релейно табло

0,39

1,17

1,17

51.

Монтажни схеми за (ТЗ) на трансформатор – (охлаждане) ЯР

0,39

1,17

1,17

52.

Разгънати схеми резервна защита трансформатор при АС, ПБ и др.

1,2

1,8

2,0

53.

Монтажни схеми резервна защита трансформатор при АС, ПБ и др.

0,78

1,17

-

54.

Разгънати схеми (УРОП)

-

-

2,1

55.

Монтажни схеми УРОП

-

-

1,38

56.

Разгънати схеми (ДЗШ)

-

3,5

4,2

57.

Монтажни схеми ДЗШ

-

2,28

2,73

58.

Разгънати схеми автоматично повторно включване (АПВ)

-

-

1,5

59.

Монтажни схеми АПВ

-

-

0,38

60.

Разгънати схеми автоматично включване на резервата (АВР)

1,1

1,2

-

61.

Монтажна схема АВР

0,71

0,78

-

62.

Разгъната схема автоматика срещу повишено напрежение

-

-

2,7

63.

Монтажни схеми автоматика срещу повишено напрежение

-

-

1,76

64.

Разгънати схеми (АПАХ)

-

-

3,2

65.

Монтажни схеми АПАХ

-

-

2,08

66.

Разгънати схеми регистратор на повреди

2,5

3,0

3,5

67.

Монтажни схеми регистратор на повреди

1,82

1,95

2,28

68.

Разгъната схема синхронизация (централна сигнализация) – за една уредба

1,5

1,5

2,7

69.

Монтажни схеми синхронизация (централна сигнализация) – за една уредба

0,98

0,98

1,75

70.

Подготовка на веригите за телемеханика (за едно поле)

1,1

1,6

1,6

71.

Вериги за телемеханика, въведени в едно поле (за 1 поле)

2,9

2,9

4,8

72.

ВЧ диспечерска връзка (за един канал) разгъната и монтажна схема

1,4

1,8

2,6

73.

ЛАЗ-схеми, разпределения, захранване и други за окомплектовка

1,5

1,9

3,1

74.

Разгънати схеми СН, постоянен ток включително акумулаторна батерия (АБ)

2,5

2,8

5,8

75.

Монтажни схеми СН постоянен ток включително АБ, табла и др.

1,62

1,82

3,77

76.

Разгънати схеми СН променлив ток включително автоматика

2,6

2,9

5,8

77.

Монтажни схеми СН променлив ток (табла СН) включително автоматика

1,69

1,89

3,77

78.

Защита на табла СН от пренапрежение (постоянен или променлив ток)

0,8

0,9

0,9

79.

Електрическо осветление ОРУ включително изчисления

3,6

3,6

3,6

80.

Електрическо осветление ЗРУ включително изчисления

2,0

2,0

2,0

81.

Проверка на апарати и съоръжения в режим на работа – нормален и авариен

2,0

4,8

4,8

82.

Специализирани изчисления – динамична/термична устойчивост, междинни токови трансформатори (ТТ) и др. (за една уредба)

3,5

6,4

6,8

83.

Сметна документация по ВМ за една уредба

0,5

0,9

3,5

84.

Количествени сметки, спецификации и други (едно поле) по ел. част

0,6

1,1

2,0

85.

Разработка на софтуерна конфигурация на защити (МТЗ, земна, напреженова, честотна и др.)

0,5

0,8

1,1

86.

Също, но комбинирана с функции на контролер на полето

1,0

1,6

2,2

87.

Също, но на извод с трифазно действие (дистанционна, диференциална)

1,0

1,6

2,2

88.

Също, но на трансформаторна диференциална защита

1,6

1,6

1,6

89.

Също, но на извод с пофазно действие (дистанционна, надлъжна диференциална)

-

2,1

3,1

90.

Разгъната схема за управление на асинхронен генератор

1,2

-

-

91.

Разгъната схема за управление на синхронен генератор до 10 МVA (без системата за възбуждане)

1,9

-

-

92.

Също, но над 10 MVA

3,9

-

-

93.

Разгъната схема за релейна защита на асинхронен генератор

1,2

-

-

94.

Разгъната схема за релейна защита на синхронен генератор до 10 MVA

2,2

-

-

95.

Също, но над 10 MVA

3,6

-

-

Забележки към таблица 1.1:

1) В ССПУ не са включени разходите за:

а) топографска геодезична работа;

б) геолого-проучвателни работи;

в) хидроложки проучвания;

г) измерване на специфични ел. съпротивления на почвата;

д) всички видове сгради или АС съоръжения независимо дали са свързани технологично с подстанцията, или не;

е) вертикална планировка, пътища, отводняване и др.;

ж) проходими кабелни колектори за излизане КЛСН независимо, че са на територията на обекта;

з) допълнителни рампи, съоръжения и мерки за осигуряване намаляването или ограничаването на електромагнитни, шумови, акустични или други смущения;

и) преградни и подпорни стени в уредбите или около тях;

к) архитектурно-конструктивни работи.

2) ССПУ на целия обект/нов или разширение (реконструкция) се образуват чрез сумиране на работите по отделните точки съобразно броя на всички присъединения и елементи, определящи обема на подстанцията/уредбата. При наличие в обекта на повече от 10 вида работи се използват корекционни коефициенти:

а) повече от 10, к=0.9;

б) повече от 20, к=0.8;

в) повече от 30, к=0.7.

3) При използване на твърди шини и шинни връзки за ОРУ ССПУ за разработка на подпорните конструкции се уподобяват на порталните и се определят на ССПУ по съответните части на проекта.

4) При разработка на релейните защити общата ССПУ за едно присъединение се формира като сбор от ССПУ за всеки отделен тип защита, необходима за едно присъединение.

5) Разходите за специализирани изчисления, разработка на компановки, софтуер и други се начисляват отделно за всяко присъединение/обект.

6) Когато позиции 27, 28, 29, 30, 33 се разработват за ДШС, ССПУ се увеличава с 25 % за всяко присъединение.

7) При реконструкция на поле/обект или част от него ССПУ се определят чрез сумиране на отделните работи, които се извършват.

8) Разходите за автоматика за всяко присъединение се начисляват отделно.

9) Разходите за телемеханика за всяко присъединение се начисляват отделно.

10) Когато имаме напълно еднакви повтарящи се присъединения (или с незначителни отклонения) в рамките на един обект, за същите не се определя ССПУ.

11) Когато се представя отделно ПСД за повтарящи се присъединения без изменение или за такива с незначителни изменения (като смяна на № на полето), за всяко присъединение се прилага ССПУ за първото, умножена с коефициент К = 0,15.

12) При използване на даден проект за типов без изменения за всеки следващ обект ССПУ се определя като за първия, коригиран с коефициент К=0,5.

13) При използване на специализиран софтуер за електротехническо проектиране ССПУ за разгънатите схеми по таблица 1.1 се увеличава с К=1,25 и не се прилагат ССПУ за съответните монтажни схеми.

14) ССПУ за изчисляване на надстройките се определя по договаряне на база часовата ставка за ППП.

15) При наличието на блок генератор-трансформатор ССПУ за управлението и релейните защити на трансформатора и генератора се определят поотделно.

16) При въвеждане на САП към ССПУ по тази таблица се добавят ССПУ от таблица 1.2.

17) При изработване на идеен проект ССПУ от таблицата се умножават с К=0,35.

I.2. Система за автоматизация на подстанции (САП):

а) ССПУ се формират за изготвяне на проект за структура на САП на три йерархически нива:

– ниво присъединение (поле, извод, трансформатор секциониране, куплунг, обходен прекъсвач и др.);

– ниво операторска станция (в подстанция);

– ниво диспечерско управление;

б) ССПУ за САП не включват подготовка на вторичните вериги в подстанцията за ТУ, ТИ и ТС;

в) при въвеждане на система за автоматизация на подстанции (САП) ССПУ са в хил. лв. за 1 присъединение и се определят по таблица № 1.2, като се добавят към основните ССПУ за проектиране на подстанции от таблица № 1.1 (също в хил. лв.).

Таблица 1.2

Наименование

до 35 kV

110 kV

220 kV

400 kV

1.

Принципни (блок) схеми за управление със САП на един обект с една открита уредба, една закрита уредба или две открити за всяка една уредба

1,8

5,8

8,4

11,7

2.

Принципни (блок) схеми за телемеханика на един обект

2,1

4,3

7,9

9,8

3.

Схеми входни/изходни вериги на локален контролер за управление на извод (трансформатор/шинен прекъсвач/секционен прекъсвач – за едно присъединение)

0,7

2,9

3,7

5,1

4.

Схеми входни/изходни вериги на локален контролер за управление на напреженов трансформатор или вентилен отводител – за едно присъединение

0,5

1,9

3,1

4,6

5.

Схеми входни/изходни вериги на локален контролер за общостанционна сигнализация

0,9

4,9

7,8

9,1

6.

Схеми входни/изходни вериги на локален контролер за сигнализация в ЛАЗ

1,1

3,7

5,9

8,8

7.

Екранни менюта за визуализация в ОС (общостанционно)

1,7

6,2

8,5

11,4

8.

Екранни менюта за визуализация в ОС (за едно присъединение)

0,9

4,1

6,8

8,7

9.

Спорадичен протокол (за едно присъединение)

0,4

3,5

4,8

7,1

10.

Принципни и монтажни схеми на ВЧ канали за предаване на телеинформация

1,0

3,6

6,4

8,5

11.

Блокови схеми на ел. захранване 220 V, АС с акумулаторна батерия и ТИ

0,9

2,8

3,6

5,4

12.

Схеми входни/изходни вериги на локален контролер за СН променлив ток

0,7

3,1

3,6

5,0

13.

Блокови схеми на ел. захранване 220 V DС с акумулаторна батерия и ТИ

0,9

2,0

2,8

4,0

14.

Схеми входни/изходни вериги на локален контролер за постоянен ток

0,7

3,1

3,6

5,0

15.

Принципни схеми на ел. табло 220, АС за захранване АСДУ

0,9

1,8

2,3

3,5

16.

Монтажни схеми на ел. табло 220, АС за захранване АСДУ

1,2

2,2

2,5

4,3

17.

Монтажни схеми на реглета за диспечерска и телефонна връзка (за 1 бр. реглета)

0,2

0,5

0,7

0,9

18.

Монтажни схеми на реглета за телемеханика (за 1 бр. реглета)

0,3

0,7

0,85

1,0

19.

Разположение на апаратура в ЛАЗ

0,3

0,7

0,9

1,2

20.

Избор и определяне обема на телеинформация в подстанцията (ОС) за извод (трансформатор/шинен прекъсвач/секционен прекъсвач/мерене – ВО/СН=ток) СН~ ток/общостационна сигнализация за предаване в ЛАЗ

2,7

6,9

9,2

13,5

21.

Технически изисквания на локалните контролери

2,9

6,1

8,2

9,9

22.

Технически изисквания към комуникационна апаратура

1,8

5,7

7,7

9,8

23.

Технически изисквания към операторската станция

1,9

6,2

8,5

11,2

 

Забележки към таблица 1.2:

1) Настоящата таблица се разглежда съвместно с таблица № 1.1 и я допълва.

2) ССПУ на целия обект (нов или разширение/реконструкция) се образуват чрез сумиране на работите по отделните точки, съобразно броя на всички присъединения и елементи, определящи обема на подстанцията/уредбата. При наличие в обекта на повече от 8 вида работи се използват корекционни коефициенти:

а) повече от 8, к=0.9;

б) повече от 15, к=0.8.

3) При напълно еднакви присъединения ССПУ за всяко следващо се образува от основната ССПУ, умножена с коефициент К, както следва:

– за второ присъединение – 0.85;

– за трето присъединение – 0.75;

– за всяко следващо присъединение – 0.50.

I.3. За определяне на ССПУ на отделни видове работи по част „Електротехническо и енергообслужване“ се използват следните таблици:

– таблица 1.3 – за ССПУ за енергийни и електрически изследвания на енергосистеми и обекти;

– таблица 1.4 – за стационарни, статични и динамични режими на енергосистеми и централи при изработване на проекти;

– таблица 1.5 – ССПУ за противоарийна автоматика (разтоварваща, честотна, делителна и др.);

– таблица 1.6 – за блокови и разгънати схеми и работен монтажен чертеж на 1 вид противоаварийна автоматика за 1 вид възел (разтоварваща, честотна, делителна и други) при изготвянето на работен проект за противоаварийна автоматика.

I.4. ССПУ за изработване на предварителни проучвания за енергийните и електрическите изследвания за енергосистеми и единични обекти се определят в хил. лв. по таблица 1.3.

Таблица 1.3

Вид на изследванията и разчетите до

Мощност на обекта, района или системата в стотици kVA

10

50

100

500

1000

2000

5000

10000

20000

1.

Електроенергиен план

1,5

2,5

3,3

4,8

7,0

7,7

9,3

14,0

24,0

2.

Конфигурация на мрежите ВН

1,8

2,8

3,5

4,8

6,6

8,3

11,5

15,0

23,0

3.

Определяне товари, консумации и източници по подстанции в определен район

3,5

4

6,5

7,8

8,8

11,5

-

-

-

4.

Енергийни и електрически изследвания за източници и отоплителни централи (за един вариант)

3,0

5,0

7,5

9,5

11,5

14,0

24,0

-

-

5.

Определяне на надежността по ел. захранване (за един вариант)

2,0

3,2

4,0

6

10

12

18,0

-

-

6.

Компенсиране на реактивни товари

1,2

2,0

4,0

4,7

5,5

6,2

8,4

11,0

17,0

7.

Режим на напреженията в мрежа ВН (за един вариант)

1,2

1,35

2,0

3,0

4,0

5,0

6,5

8,0

12,0

8.

Автоматизация на енергийната система – АВР, АПВ и други

0,7

1,2

1,5

2,1

3,2

4,0

7,0

20,0

50,0

9.

Изчисляване токовете при симетрично късо съединение

0,5

1,0

2,0

3,0

5,0

7,0

11,0

20,0

50,0

10.

Изчисляване токовете при несиметрично късо съединение

0,7

1,5

2,4

3,5

5,8

7,8

12,5

22,0

60,0

11.

Структура, конфигурация, избор и оразмеряване на релейна защита

1,5

2,0

3,0

4,0

7,0

9,0

14,5

25,0

70,0

12.

Външно електрозахранване на индивидуални обекти над 1000 kW

2,4

3,7

5,8

7,0

8,8

10,6

13,7

16,0

-

13.

Технико-икономически сравнения и съпоставки по обекти

1,5

3,0

5,0

7,5

9,0

11,5

14,5

-

-

14.

Паралелна работа на енергийни системи, внос, износ, реекспорт при съществуващи и нови междусистемни връзки

-

8,1

13,5

17,7

20,1

25,5

33,5

47,0

68,0

15.

Изследвания във връзка с директно пускане и самопускане на ел. двигатели

3,0

4,8

6,5

-

-

-

-

-

-

16.

Селективна земна сигнализация в мрежи с малък ток

1,0

1,3

1,8

3,2

4,6

-

-

-

-

17.

Противоаварийна автоматика за прекратяване на асинхронния ход, повишено напр. и др.

2,3

4,7

7,0

10,0

12,0

13,9

16,5

19

37

18.

Компенсиране на земните токове

1,0

2,0

3,6

4,0

5,0

-

-

-

-

19.

Обосновки за изграждания нов електропровод, сечение, тройки

1,5

2,1

3,4

4,0

5,1

6,2

-

-

-

20.

Определяне режима на работа на ВЕЦ, ПАВЕЦ или помпа и обема на дневния изравнител

1,3

2,4

3,2

5,0

8,0

11,0

-

-

-

 

Забележки към таблица 1.3:

1) Към точки 4 и 12 от таблица 1.3: Когато за енергийни източници или обекти се разглеждат варианти по мощност или местоположение, за всеки нов вариант ССПУ, съответстваща на мощността, се умножава с К = 0,7.

2) Към точки 9 и 10: При изчисление на къси съединения в повече режими за всеки допълнителен вариант се заплаща ССПУ за основния режим, умножен с коефициент К, както следва:

– за един допълнителен режим К = 0,85;

– за втори допълнителен режим К = 0,75;

– за трети допълнителен режим К = 0,50;

– за всеки следващ допълнителен режим 0,40.

3) Към точки 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 15, 16, 17 и 18:

– за електрически изследвания към даден обект се предвиждат ССПУ, равняващи се на посочените в същите точки; при разработване на разгънати схеми за защитите и автоматиката се заплаща допълнително в размер на 70 % от предвидената в същата точка ССПУ.

4) Към точки 19 и 20:

– когато се работи за първи път (независимо в каква фаза), се прилагат ССПУ от таблицата; при повторна разработка ССПУ се умножават с К = 0,8.

I.5. ССПУ на стационарните, статичните и динамичните режими на енергосистеми и централи при изработване на предварителни проучвания се определят в хил. лв. по таблица 1.4.

Таблица 1.4

Видове разчети до

Брой на възлите на енергосистемата

Инсталирана генераторна мощност, МW

50

51 – 100

101 – 200

201 – 300

над 300

1.

Нормален стационарен режим

7,8

15,0

20,2

25,5

30,0

над 8000

2.

Следавариен стационарен режим

5,2

14,3

18,9

22,4

30,5

3.

Изчисления ТКС за стационарен режим

11,2

17,4

26,3

30,3

36,5

4.

Статична устойчивост

12

13,8

17,5

20,0

24,0

5.

Динамична устойчивост

15,5

17,2

23,0

30,0

40,0

6.

Нормален стационарен режим

7,7

14,6

20,6

25,5

29,6

от 6000 до 8000

7.

Следавариен стационарен режим

4,9

12,8

17,7

22,0

27,6

8.

Изчисления ТКС за стационарен режим

10,9

16,8

24,1

28,0

34,2

9.

Статична устойчивост

11,5

13,5

17,0

19,6

23,0

10.

Динамична устойчивост

13,5

16,0

22,5

24,5

26,5

11.

Нормален стационарен режим

7,5

13,5

19,0

24,4

30,0

от 4000 до 6000

12.

Следавариен стационарен режим

4,7

12,1

16,2

21,4

28

13.

Изчисления ТКС за стационарен режим

10,2

16,0

21,8

22,6

35,8

14.

Статична устойчивост

10,2

12,4

15,6

18,0

21,2

15.

Динамична устойчивост

12,6

14,8

18,0

22,8

24,6

16.

Нормален стационарен режим

7,2

12,1

18,1

23,2

28,1

от 2000 до 4000

17.

Следавариен стационарен режим

4,3

11,9

15,1

20,0

25

18.

Изчисления ТКС за стационарен режим

9,7

15,1

20,2

20,8

33,7

19.

Статична устойчивост

9,8

11,8

14,9

17,6

20,3

20.

Динамична устойчивост

11,2

14,2

17,3

21,0

22,6

21.

Нормален стационарен режим

6,9

11,7

17,0

21,0

26,5

под 2000

22.

Следавариен стационарен режим

4,1

11,1

14,5

18,8

23

23.

Изчисления ТКС за стационарен режим

9,2

14,8

18,4

19,2

31,9

24.

Статична устойчивост

9,4

10,2

13,2

16,8

19,1

25.

Динамична устойчивост

10,8

13,6

15,6

19,2

22,8

 

Забележки към таблица 1.4:

1) ССПУ са за всеки основен режим.

2) За всеки допълнителен вариант се заплаща ССПУ за основния режим, умножен с коефициент К, както следва:

– за един допълнителен режим 0,85;

– за втори допълнителен режим 0,75;

– за трети допълнителен режим 0,50;

– за всеки следващ допълнителен режим 0,40.

3) При опростени статични и динамични характеристики на товарите ССПУ се умножават с К = 0,85.

4) При опростени статични и динамични характеристики на генераторите ССПУ се умножават с К = 0,85.

I.6. ССПУ на противоаварийна системна автоматика – делителна, разтоварваща, честотна, при изготвянето на работен проект се определят в хил. лв. по таблица 1.5.

Таблица 1.5

Вид или тип на противоаварийната автоматика

Брой на възлите на енергосистемата

Инсталирана мощност, MW

50

51 – 100

101 – 200

201 – 300

Над 300

1.

Честотна

5,8

7,2

12,3

12,9

14,7

над 8000

10,0

11,0

18,8

24,0

25,9

от 6000 до 8000

7,5

9,0

16,3

18,9

21,1

от 4000 до 6000

6,0

8,0

13,0

15,1

17,0

от 2000 до 4000

5,3

7,0

11,5

12,9

14,9

под 2000

2.

Делителна

6,2

7,9

13,1

14,5

16,1

над 8000

12,0

15,0

22,0

29,0

32,0

от 6000 до 8000

9,0

12,0

19,5

22,9

25,9

от 4000 до 6000

7,3

9,5

14,3

18,4

20,5

от 2000 до 4000

6,3

8,5

13,8

15,7

18,1

под 2000

3.

Разтоварваща

6,8

8,2

13,5

14,4

16,4

над 8000

13,3

16,5

24,8

32,0

35,3

от 6000 до 8000

9,0

13,3

21,5

25,4

28,7

от 4000 до 6000

8,0

10,5

15,8

20,4

22,9

от 2000 до 4000

7,5

9,3

15,3

17,4

22,5

под 2000

 

I.7. ССПУ за проектиране на блокова (разгъната) схема или за работен монтажен чертеж на един вид противоаварийна автоматика за един възел: разтоварваща, делителна, честотна и други за противоаварийна автоматика, се определят в хил. лв. по таблица 1.6.

Таблица 1.6

Вид схеми и чертежи

Брой на елементите, прикачени към възела (трансформатори, генератори, линии) – ССПУ – хил. лв.

Инсталирана генераторна или трансформаторна мощност в kW

под 5

5ч10

10ч20

20ч30

30ч50

над 50

1.

Блокова схема

3,0

3,6

4,5

5,8

7,2

8,7

над 500

2,4

3,0

3,6

4,5

5,8

7,0

от 100 до 500

2,1

2,4

3,3

3,9

4,9

6,1

под 100

2.

Разгъната схема

3,6

4,2

5,4

7,0

8,7

10,5

над 500

3,0

3,6

4,5

5,4

7,0

9,1

от 100 до 500

2,7

3,0

3,9

4,9

5,8

7,2

под 100

3.

Работен монтажен чертеж

3,9

4,8

6,0

7,5

9,3

11,7

над 500

3,0

3,9

4,8

6,05

7,6

9,1

от 100 до 500

2,7

3,3

4,2

5,1

6,3

7,9

под 100

 

Раздел ІІ. Електропроводни (въздушни и кабелни) линии и трафопостове

II.1. ССПУ за изработване на технически и работни проекти за въздушни електропроводни линии (ВЛ) средно и високо напрежение, при употреба на типови стълбове, се определят в левове за един километър по таблица 2.1.

Таблица 2.1

Дължина на ВЛ

(km)

ССПУ (лв./km) за ВЛ за номинално напрежение

20 kV

110 kV

220 kV

400 kV

до 1 km

1450

2350

2850

3450

от 1 до 5 km – за всеки започнат km

1350

2250

2750

3350

над 5 km – за всеки започнат km

1250

2150

2650

3250

 

Забележки към таблица 2.1:

1) ССПУ, заложени в таблицата, са базисни и се отнасят за нови ВЛ и съществуващи ВЛ, предвидени за реконструкция, попадащи във II и III климатични райони.

2) ССПУ за въздушните линии за напрежение 20 kV, изпълнени с кабели (изолирани проводници), независимо от изпълнението им (усукани проводници, PAS-система и др.) се определят по същата таблица.

3) Общата ССПУ за проектирането се определя с начисляване на допълнителни суми, определени с коефициенти (проценти) спрямо базисната ССПУ, които се начисляват поотделно върху базисната ССПУ за конкретната дължина на ВЛ, както следва:

а) за IV климатичен район ССПУ се умножават с коефициент К = 1,2, а за специалните климатични райони – с коефициент К = 1,3;

б) за метеороложки проучвания се заплащат допълнително 5 % от полагаемата се базисна ССПУ за ВЛ;

в) при възлагане на работи, необходими за определяне и съгласуване трасето на ВЛ (проучване, оглед, изготвяне записка за съгласуване, отчуждаване, участие в комисии и др), същите се заплащат допълнително с 90 % от полагаемата се базисна ССПУ за ВЛ; в тези ССПУ не са включени таксите за съгласуване и отчуждаване;

г) при необходимост от изготвяне на раздел „Демонтажни работи“ за съществуваща ВЛ (или участък от нея) за същия се заплаща ССПУ, определена на 35 % от базисната, но само за дължината на участъка от ВЛ, за който се разработва проект за демонтаж;

д) допълнителни суми, определени с коефициент К = 1,5, се начисляват за всеки от следните случаи:

– при специални фундирания (различни от тези при здрава почва);

– при преминаване на големи водни пространства;

– при необходимост от допълнителни проучвания и специални изчисления;

– при изготвяне на проекти с не типови стълбове;

– при изготвяне на проекти с оптичен кабел (за м.з. въже или фазови проводници).

4) За изработване на допълнителен проект за съгласуване пресичания на ВЛ с пътища и жп линии се заплаща допълнителна ССПУ от 900 лв. за всяко пресичане.

5) В горните ССПУ не са включени разходите по проектирането за:

– геодезическото заснемане на трасето и изготвяне надлъжен профил на същото;

– инженерно-геоложки проучвания;

– изработване на проекти за изместване на съоръжения, попадащи в трасето на проектираната ВЛ (т. т. линии, кабелни линии, други ВЛ, пътища, сгради и др.).

II.2. ССПУ за проектиране на кабелни линии с номинално напрежение 110 kV и по-високо е 4000 лв./км.

II.3. ССПУ за проектиране на въздушни линии НН се определят по таблица 2.2:

Таблица 2.2

Вид на мрежата

Параметри

ССПУ, лв.

1.

Въздушна линия НН на типови стълбове

Дължина до 1 km

1050

2.

Въздушна линия НН на типови стълбове

Дължина над 1 km

1050 х L където L е дължината на линията, km

3.

Абонатни изводи

брой

16 лв./брой

4.

ГЕТ (Типово електромерно табло)

брой

12 лв./брой

 

Забележка. При необходимост от механическо оразмеряване ССПУ на въздушната линия се удвоява.

II.4. ССПУ за проектиране на кабелни линии до 35 kV, за една линия (от кабелна глава до кабелна глава или от съединителна муфа до кабелна глава), вкл. скачване, която се счита за първа ССПУ за проектиране, се определя по таблица 2.3.

Таблица 2.3

Параметри

ССПУ, лв.

1.

Дължина до 200 m

850

2.

Дължина над 200 m

850 + 0.7 x (L - 200), където L е дължината на линията, m

 

Забележки към таблица 2.3:

1) ССПУ за втората кабелна линия в един проект се определя като за първа.

2) При наличие на повече от две кабелни линии в един проект, за третата и всички следващи по-къси линии ССПУ за всяка следваща се намалява с коефициент 0,6.

3) Кабелни линии в едно трасе, работещи в паралел, се смятат за една кабелна линия.

4) За първа кабелна линия се приема най-дългата, а останалите се подреждат по низходящ ред.

5) Общата ССПУ в един проект е сбор от ССПУ за всички кабелни линии.

II.5. ССПУ за проектиране на канални (тръбни) мрежи, мрежи, за една мрежа (подземно съоръжение с еднакво сечение, изградено от тръби или канални блокове, непрекъснато по цялата си дължина, с изключение на прилежащите му кабелни шахти) се определя по таблица 2.4.

Таблица 2.4

Параметри

ССПУ, лв.

1.

Дължина до 200 m

850

2.

Дължина над 200 m

850 + 0.7 x (L - 200), където L е дължината на линията, m

 

Забележки към таблица 2.4:

1) ССПУ на втората канална мрежа в един проект се определя като първа.

2) При наличие на повече от две канални мрежи в един проект за третата и всички следващи по-къси мрежи ССПУ за всяка се намалява с коефициент 0,6.

3) За първа канална мрежа се приема най-дългата, а останалите се подреждат по низходящ ред.

4) Общата ССПУ в един проект е сбор от ССПУ за всички канални мрежи.

5) ССПУ по т. II.5 е за канални мрежи до 4 бр. тръби.

6) ССПУ на канална мрежа от 4 до 9 бр. тръби се определя, като ССПУ по т. II.5 се увеличи с коефициент 1,35.

7) ССПУ на канална мрежа над 9 бр. тръби се определя, като ССПУ по т. II.5 се увеличи с коефициент 1,55.

8) ССПУ за разширение на съществуващи канални мрежи е съгласно т. II.5, като ССПУ се увеличава с К = 1,2.

9) ССПУ на кабелните шахти се определя по съответната методика за съответната инженерна част на проекта и е допълнение към горната ССПУ.

II.6. ССПУ за изработване на проекти за трафопостове и възлови станции до 35 kV се определя по мощността на трансформаторите и броя присъединявания към страна СН и НН по таблица 2.5.

Таблица 2.5

Вид на елемента

Обозначение

Параметри

ССПУ, лв.

1.

Трансформаторна мощност

S [kVA]

до 400 kVA, вкл.

1000

2.

Трансформаторна мощност

S [kVA]

над 400 kVA

1000 + (S - 400) x 1.2

3.

Присъединявания към сборни шини СН (включително защита силов трансформатор, секциониране)

n [броя]

до 5 бр. вкл.

180 х n

4.

Присъединявания към сборни шини СН (включително защита силов трансформатор, секциониране)

n [броя]

6 и повече бр.

900 + (n - 5) x 140

5.

Присъединявания към сборни шини НН (включително на силов трансформатор, секциониране)

m [броя]

до 5 бр. вкл.

80 х m

6.

Присъединявания към сборни шини НН (включително на силов трансформатор, секциониране)

m [броя]

6 и повече бр.

400 + (m - 5) x 70

 

Забележки:

1) При необходимост от принудителна вентилация се изготвя съответен проект, оценяван по методиката за съответната инженерна част на проекта и е допълнение към основната ССПУ.

2) При преустройство на съществуващ трафопост, или възлова станция, или съобразяване с наложена архитектурна даденост (съществуващи помещения, задължителна осова стъпка или архитектурно разпределение) се прилага увеличаване с 50 %.

II.7. Комплектни трафопостове (КТП – МТП или БКТП), стълбови трафопостове и трафопостове по БДС:

а) за първия трафопост ССПУ се определя съгласно т. II.6;

б) за всеки следващ трафопост в проекта, с повтарящи се електрическа схема и архитектурно разпределение на първия трафопост, ССПУ възлиза на 35 % от ССПУ за първия;

в) за трафопост по самостоятелна схема, вграден в сграда или отделно стоящ ССПУ се определя съгласно т. II.6.

Раздел ІІІ. Улично, прожекторно, художествено, ефектно и сигнално осветление. Светофарни уредби

III.1. ССПУ за проектиране на улично и на парково осветление се определят:

а) за улично осветление:

ССПУ = , където:

– C0 е базова цена, в зависимост от вида на улицата:

o за обслужващи и събирателни улици, паркови и алейни мрежи Со = 150;

o за представителни и търговски улици, пешеходни зони и паркинги Со= 250;

o за булеварди и магистрали, открити (заводски, складови) зони Со = 350;

– Кi е коефициент на сложност, в зависимост от вида на улицата:

o за обслужващи и събирателни улици, пешеходни проходи и др. К = 2;

o за представителни и търговски улици, пешеходни зони и паркинги К = 2.5;

o за булеварди и магистрали, открити (заводски, складови) зони К = 3;

– N е броят елементи на напречния профил на улицата:

o Тротоар с ширина до 3 m

o Лента за движение на ППС с ширина до 4 m

o Лента за паркиране на ППС

o Велосипедна алея с ширина до 2,5 m

o Озеленена ивица

– L е дължината на улицата в километри; за улици с дължина, по-малка от 500 m, се приема L = 0.5 km;

б) за парково/градинско осветление, включително захранване на беседки, помпи за поливна система (без автоматично управление), обслужващи контакти и др. – ССПУ = Б + А х С0 х К, където:

– Б е базова стойност; Б = 250 лв.;

– А е площта на осветявания парк/градина в декари; при площ, по-малка от 1 дка, се приема за 1;

– С0 = 250 лв. е базовата стойност за един декар;

– К е коефициент на сложност, възлизащ на:

– К = 2 за дворове на еднофамилни къщи;

– К = 3 за дворове на училища, детски градини, търговски обекти, болници, вътрешноблокови пространства и подобни;

– К = 5 за градски паркове и градини.

Допуска се отстъпка до 30 % в зависимост от сложността на конкретната задача.

в) в ССПУ не е включена цената за проектиране на тръбна канална мрежа и на сложни пресичания на пътни платна; при необходимост от такава тя се определя на база съответния раздел на методиката.

III.2. ССПУ за изработване на проект за прожекторно осветление се определят, в зависимост от броя на прожекторите и характера на осветяваното пространство:

– до 10 броя прожектори – 1000 лв.;

– до 50 броя прожектори – 1200+ (П – 10) . 30 лв.;

– над 50 броя прожектори – 1400 + (П – 10) . 20 лв.,

където П е броят на прожекторите.

Забележки:

1) При осветяване на многофункционални (спортни и др.) зали, когато се налага прилагането на две програми за управление, ССПУ се умножава с К = 1,3, а при прилагането на повече от две програми – с К = 1,5.

2) В тази ССПУ не са включени ССПУ за инсталационното решение и разработване на конструкция за окачване на прожекторите.

III.3. ССПУ за проектиране на ефектно, художествено и сигнално осветление се определят по таблица 3.1.

Таблица 3.1

Вид на осветлението и начин на изпълнението му

ССПУ, лв.

1.

Осветление на фасада на сграда

1400

2.

Осветление на паметник, скулптура – отделно разположена

980

3.

Осветление на скулптурна многофигурална композиция

1080

4.

Осветление на алпинеуми, дървесни или цветни насаждения

1180

5.

Осветление на водни площи, фонтани, водоскоци, гейзери

1350

6.

Осветление чрез гирлянди, светещи пана, плакати и др.

850

7.

Осветление на витрини и обекти в закрити пространства

520

8.

Сигнално осветление на високи сгради (над 30 м), кули и мачти до 4 бр. осветители

480

 

Забележки към таблица 3.1:

1) ССПУ по т. 1 е за 1 бр. фасада и се коригира с коефициенти, както следва:

– при фасада до 400 м2, К = 0,7;

– при фасада от 401 ч 800 м2, К = 0,95;

– при фасада над 801 м2, К = 1,35.

2) В зависимост от сложността и размерите на обекта по т. 1 ч 3 се определят корекционни коефициенти в границите 0,8 ч 2,0.

3) В зависимост от сложността на задачата и динамиката на осветлението по т. 1 ч 8 се определят корекционни коефициенти в границите 0,8 ч 2,5.

4) ССПУ по т. 8 се увеличава с 50 лв. за всеки осветител над определените в таблицата.

III.4. ССПУ за проектиране на транспортно-техническата част от проект на светофарна уредба (СУ) за регулиране на пътното движение се определя по формулата:

Ц = 950 + А . N, където:

А – показател за една сигнална група:

– при 2 фази на регулиране, А = 20;

– при 3 фази на регулиране, А = 25;

– при 4 фази на регулиране, А = 30;

– над 4 фази на регулиране, А = 50;

N – брой на сигналните групи.

Забележки:

1) ССПУ се отнася за една програма, при твърд режим на управление.

2) За всяка следваща програма, при твърд режим, се определя допълнителна ССПУ в размер на 80 % от ССПУ.

3) За изготвяне на програма за гъвкав режим на управление се определя допълнителна ССПУ в размер на 100 % от ССПУ за една програма, при твърд режим на управление.

4) За изготвяне на всяка отделна програма за координирано управление на СУ в режим „зелена вълна“ или в автоматизирана система за управление на движението (АСУД) се определя допълнителна ССПУ в размер на 50 % от ССПУ.

5) За набиране и обработване на изходна информация за транспортното натоварване на кръстовището се определя допълнителна ССПУ в размер на 35 % от ССПУ – за върхов час, и 120 % от ССПУ – за 18 часа от денонощието.

6) За изчисляване на задръжките на автомобилните потоци за всяка програма се определя допълнителна ССПУ в размер на 20 % от ССПУ.

7) Съдържанието на транспортно-техническата част на проекта е съгласно чл. 51, ал. 1, т. 1 – 6 от Наредба № 17 от 2001 г. за регулиране на движението на пътищата със светлинни сигнали. ССПУ по този член не включва съставяне на план за организация на движението.

III.5. ССПУ за проектиране на кабелно електрозахранване на светофарна уредба се определя по формулата:

Ц = 420 + 24 . М,

където М е броят на светлинните колонки.

Забележки:

1) При проектиране на светофарна уредба с конзолни стълбове ССПУ се умножава с К = 1,15.

2) При проектиране на светофарна уредба с портали или с обтяжка над уличните платна ССПУ се умножава с К = 1,25.

3) При проектиране на връзка чрез модем с АСУД, ССПУ се умножава с К = 1,2.

4) При проектиране на кабелно захранване за управление на контролера с фаза по заявка ССПУ се умножава с К = 1,2.

5) При проектиране на бягащи светлини на пешеходна пътека ССПУ се умножава с К = 1,2.

6) При гъвкав режим на работа на контролера за светофарната уредба ССПУ се умножава с К = 1,25.

7) При работа на светофарна уредба, включена в „зелена вълна“ или АСУД ССПУ се умножава с К = 1,3.

III.6. ССПУ за проектиране на индуктивни рамки и дистанционно управляване на пътни знаци се определя по формулата:

Ц = 350 + 18 . Р,

където Р е броят на индуктивните рамки.

Забележка.

1) При работа на светофарна уредба, включена в АСУД, ССПУ се умножава с К = 1,3.

III.7. ССПУ за проектиране на схеми на свързване на светофарна уредба по сигнални групи и направления се определя по формулата:

Ц = 220+ (В+Р) . А,

където:

А е брой на пешеходни, трамвайни и автомобилни направления;

В – брой на включващите контакти;

Р – брой на индуктивни рамки;

А = 4 – до пет направления;

А = 5 – до десет направления;

А = 6 – над десет направления.

Забележка.

1) При работа на светофарна уредба, включена в координирано управление „Зелена вълна“, автоматизирана система за управление на движението (АСУД), ССПУ се умножава с К = 1,2.

III.8. За проектиране на електрозахранване на светещи пътеуказателни табла и пътни знаци се определя твърда ССПУ – по 20 лв./брой.

Раздел ІV. Вътрешни електрически инсталации в сгради

IV.1. При разработване на проектна документация за нови сгради и цялостни реконструкции, както и за самостоятелни подобекти, ССПУ включва изготвяне на инвестиционен проект във фази Идеен, Технически и Работен проект и упражняване на авторски надзор по време на строителството и се определя на база:

а) обща застроена площ (включваща всички площи, за които се разработва инвестиционен проект за електрически системи, инсталации и уредби);

б) вида и предназначението на сградата;

в) изпълнението (степен на луксозност, изисквания за представителност и др.);

г) наличието на повтаряеми (типови) етажи в сградата.

IV.2. В ССПУ се включва разработката и на мрежи на прилежащата площадка (като осветление на подход към сградата, трасе на захранващите мрежи през него и подобни), но не се включват и следва да бъдат определени отделно (по съответните раздели на Методиката) ССПУ за проекти за захранващи източници (трансформаторен пост и подобни), за кабелни мрежи между отделни подобекти, разположени на една площадка, осветление на площадкови пътища и алеи, видеонаблюдение, озвучаване и др.

IV.3. В ССПУ за индустриални сгради, определено на база този раздел на Методиката, не се включва проектът за електрическите инсталации за захранване на технологичното оборудване. ССПУ за тази част на проекта се определя на база раздел V.

IV.4. ССПУЕЛ за изработване на проект за сградните електрически инсталации се определя

като: , където:

а) Б е минимална базова стойност на обекта, определена по таблица 2, според хонорарната зона, в която попада;

б) СС е ориентировъчната строителна стойност на сградата, определена по таблица 3;

в) KСС е коефициент, определен според строителната стойност, съгласно таблица 4;

г) КХЗ е коефициент, определен според хонорарната зона, в която попада сградата.

IV.5. Сградите се определят като принадлежащи към хонорарна зона на база таблица 4.1:

Таблица 4.1

Вид сграда

I хонорарна

зона

II хонорарна зона

III хонорарна зона

IV хонорарна зона

V хонорарна зона

Жилищни сгради

Бунгала за кратък престой и нощувания, както и други спомагателни сгради за временно обитаване

Едноетажни жилищни и вилни сгради с обикновени изисквания

Жилищни и вилни сгради със средни изисквания, Жилищни сгради при редово застрояване, Жилищни сгради до 4 етажа включително над терена

Жилищни сгради с повишени изисквания, Апартаментни блокове – жилищни сгради с 5 и повече етажа над терена, Жилища за инвалиди, Терасовидни жилищни сгради, Жилища с общественообслужващи части в партерните етажи, Жилищни сгради в сгъстен начин на застрояване върху малки парцели

Луксозни, представителни жилищни сгради с високи изисквания, Резиденции, Реконструкция, реставрация и адаптация на исторически жилищни сгради – паметници на културата

Жилищни сгради за колективно обитаване

Нощни приюти

Пансиони за социално слаби и бездомни, Семейни пансионати, Ученически, студентски и работнически общежития, Домове за възрастни – дневно обитаване

Домове за възрастни за постоянно обитаване

Реконструкция, реставрация и адаптация на исторически сгради – паметници на културата

Сгради за обществено обслужване в областта на хотелиерството, общественото хранене и развлеченията

Бунгала, Заведения за бързо обслужване тип – Бюфет, Павилион, Каравана

Сгради за краткосрочно пребиваване без хранителен блок: Къмпинги, Малки хижи, Туристически спални и заслони, Пансион (хостел), Сгради със стаи за даване под наем, Закусвални, Обикновени кафе-сладкарници и питейни заведения

Семен хотел, Хотели и ресторанти 2-ра и 3-та категория, Мотели, Планински хижи с хранителен блок, Почивни домове, Ваканционни селища, Туристически селища, Заведения за бързо хранене, Луксозни кафе-сладкарници, Нощни клубове, Дискотеки, Игрални домове, Казина, Барове

Хотели и ресторанти 4-та и 5-а категория, Многофункционални развлекателни комплекси

Реконструкция, реставрация и адаптация на исторически сгради – паметници на културата

Сгради за обществено обслужване в областта на културата и изкуството

Малки обществени клубове за култура, естради

Циркови зали, Центрове за научно-техническа информация, Архивохранилища, Многофункционални зали с културно-просветно предназначение и др., Библиотеки и читалища, Кинозали, Танцови зали, Изложбени сгради

Музеи, Художествени галерии, Концертни, оперни, театрални и други зали, Специализирани библиотеки, Кинокомплекси

Театри, опери и концертни зали с национално значение, Реконструкция, реставрация и адаптация на исторически сгради – паметници на културата

Сгради за обществено обслужване в областта на търговията и др.

Малки едноетажни търговски обекти

Търговски зали за провеждане на търгове

Супермаркети, Борси, Автосалони, Базари, Безистени и покрити пазари, Панаирни халета, Специализирани магазини и бутици

Универсални магазини, Търговски центрове

Реконструкция, реставрация и адаптация на исторически сгради – паметници на културата

Сгради учебни и за научни изследвания

Сради на детски градини, Общообразователни училищни сгради, Колежи, Метеорологични станции

Специални училища за лица с увреждания и специализирани училища, Университетски комплекси, Академии, Университетски сгради за научноизследователска дейност, Обсерватории

Научноизследователски лаборатории и центрове

Сгради за административно обслужване

Обществени клубове до 50 места

Общински административни центрове, Полицейски участъци, Малки офис-сгради

Обществени центрове, Сгради на централните и териториалните администрации, Редови съдебни сгради, Банкови и небанкови финансови сгради, Представителни офис сгради

Правителствени парламентарни сгради, Посолства, Легации, Центрове за провеждане на конференции и конгреси, Сгради на Върховния съд, прокуратура и др., Реконструкция, реставрация и адаптация на исторически сгради – паметници на културата

Сгради за обществено обслужване с култово и религиозно предназначение

Параклиси, Текета

Малки сгради с култово и религиозно предназначение, Погребални стени и гробници

Храмове за богослужение, Катедрали, Църкви, Джамии, Синагоги и др., Манастирски комплекси, Крематориуми и обредни домове, Погребални (ритуални) салони

Реконструкция, реставрация и адаптация на исторически сгради – паметници на културата

Сгради за обществено обслужване в областта на здравеопазването и социалните грижи

Аварийни и санитарни постове, Аптеки и дрогерии, Ветеринарни лечебници (клиники), селскостопански и ветеринарни аптеки, Сгради за индивидуална и групови практики за медицинска помощ

Лечебни заведения за извънболнична помощ – амбулатории за първична медицинска помощ и за специализирана медицинска помощ и детски консултации, Самостоятелни медико-диагностични и медико-технически лаборатории, Медицински, Стоматологични центрове и медико-стоматологични центрове, Сгради на затворнически болници, Домове за медико-социални грижи с медицинско обслужване за стари хора и лица с увреждания, Сгради на инспекция за опазване и контрол на общественото здраве, лечебници (вкл. ветеринарни) и др.

Лечебни заведения за болнична помощ (родилни домове, психиатрични болници, диспансери, Центрове за спешна медицинска помощ), Медицински центрове, Центрове за трансфузионна хематология, Центрове за хемодиализа, Диагностично-консултативни центрове, Болници за долекуване, продължителни терапии и/или рехабилитация, Сгради за почивка и лечение, в които се осигурява медицинско обслужване, балнеосанаториуми и други санаториални заведения, Сгради, използвани за събиране и съхранение на кръв и биопродукти за хуманни цели и др.

Многопрофилни и специализирани болници за активно лечение, Болници с висок клас на лечебно обслужване, Университетски и военни болници и клиники

Сгради за обществено обслужване в областта на транспорта и съобщенията

Открити навеси, паркинги, хангари и навеси за велосипеди, автомобилни и железопътни спирки, крайни далекосъобщителни постове – телефонни кабинки

Гаражни постройки като допълващо застрояване, Едноетажни гаражи, Станции на кабинкови и открити въжени линии, Сгради на фарове (маяци) и други пристанищни съоръжения, Блок-постове на жп сигнализация, Пешеходни надлези (пасарелки) и подлези

Многоетажни гаражи, Паркинги, интегрирани с други видове експлоатация, Диагностични транспортни пунктове, Самолетни хангари, Хангари и депа за релсови превозни средства, Приемни сгради и съоръжения на: Летища, Автогари, Железопътни гари, Морски и речни гари, Метростанции и съоръжения, Пощенски сгради, Радио- и телевизионни кули, телефонни централи, Радио-телевизионни и звукозаписни студия

Сгради на телекомуникациите, Сгради за излъчване на радио- и телевизионни сигнали, Диспечерски кули за контрол на въздушния трафик

Реконструкция, реставрация и адаптация на исторически сгради – паметници на културата

Сгради за битово обществено обслужване и други сгради, некласифицирани другаде

Обществени тоалетни

Сгради за битови услуги, Сгради за граждански ритуали, Обществени бани и сауни, Затвори, Пожарни станции

Сгради за спорт в урбанизирани и извънурбанизирани територии

Малки обслужващи сгради към открити игрища и съоръжения

Малки обслужващи сгради към спортни обекти за ветроходство, ски спортове, спускане с шейни, кънки, въздушни спортове, моделизъм и спортове с развлекателен характер

Тренировъчни зали за всички видове спортове без места за публика, Сгради към яхтклубове, сърфклубове, аероклубове и др., Зали за спорт с развлекателни игри – миниголф, миникрикет, боулинг и др.

Спортни зали за: Лекоатлетически и гимнастически игри, Плувни спортове – плуване, скокове във вода, водна топка, Колективни игри с топка – футбол, хандбал, волейбол, баскетбол и др., Зали за тенис, скуош, тенис на маса, бадминтон, Зали за зимни спортове – кънки, хокей, кърлинг и др., Зали за бокс, борба, джудо, фехтовка, вдигане на тежести и др., Зали за стрелба, стрелба с лък и др., Комплекси за отдих и развлечения

Олимпийски комплекси, Спортни комплексни съоръжения – стадиони с покрити терен и трибуни за многофункционално спортно предназначение

Сгради с производствено предназначение

Складови халета – немеханизирани

Еднопространствени фабрики, магазини на едро, затворени едноетажни халета: обикновени работилници без кранов път

Многоетажни производствени сгради, Административно-обслужващи сгради към производствени обекти; Производствени сгради за: Мебелна и дървообработваща промишленост, текстилна и обувно-кожарска промишленост

Производствени сгради за: Хранително-вкусова промишленост, Фармацевтичната промишленост, Машиностроене, Електротехническа промишленост

Атомни електроцентрали, Изследователски и производствени корпуси с опасно производство, Производствени сгради за металодобив: Агломерационни сгради, Коксови заводи, Стоманодобивни цехове

Селскостопански сгради

Хамбари, Плевни, Открити навеси, Сеновали, Открити сушилни и други прости селскостопански сгради

Немеханизирани складове за зърнени храни и концентриран фураж, Сушилни, Механизирани зърноплощадки, Сгради за селскостопанска техника, Парници, оранжерии

Животновъдни ферми, Конюшни, Механизирани сушилни за плодове и зеленчуци, Хранителни и фуражни кухни, Изолационни и карантинни сгради, Механизирани ремонтни работилници, Доилни блокове, Кланици, Битови и административно-обслужващи сгради

Животновъдни комплекси: Кравеферми, Овцеферми, Птицеферми, Конезаводи и др., Лозаро-винарски предприятия, Сгради за тютюнопроизводство, Сгради за преработване на мляко, месо и риба

Складови сгради

Немеханизирани складове

Складове, обслужвани ръчно или механизирано с техника, движеща се по пода

Едноетажни и многоетажни складове, обслужвани с мостови кранове, Резервоари за вода, Силози, Резервоари за гориво, Бензиностанции, Газостанции

Закрити складове, обслужвани с трансманипулатори

 

IV.6. В случаите, когато ориентировъчната строителна стойност не е известна на база предпроектни проучвания, същата се определя на база усреднени цени за изпълнение в EUR/m2 по таблица 4.2. В случаите, в които няма указана строителна стойност, се приема по аналогия за сходни обекти.

Таблица 4.2

Вид сграда

Средни цени за категории (EUR/m2)

стандарт

подобрена

лукс

1.

Пететажна монолитна жилищна сграда

220

258

302

1а.

Пететажна жилищна сграда – ППП

1б.

Пететажна жилищна сграда – ЕК

2.

Двуетажна еднофамилна къща

275

317

370

3.

Едноетажна самостоятелна монолитна универсална търговска сграда

321

345

378

4.

Едноетажна самостоятелна универсална производствена сграда

263

305

5.

Четириетажна универсална търговска сграда

280

310

370

6.

Четириетажна универсална производствена сграда

268

289

7.

Пететажна административна сграда

303

333

390

8.

Двуетажна административно търговска сграда

297

342

380

9.

Еднофамилна вила на два етажа

351

394

455

10.

Едноетажна постройка лек тип

139

177

11.

Универсални навеси с три стени

69

12.

Едносекционна панелна сграда

205

13.

Производствено хале от сглобяем стоманобетон

260

14.

Производствено хале, стомана – студено

273

15.

Производствено хале, стомана – топло

334

373

16.

Монолитен гараж в двор

132

17.

Едноетажна търговска сграда от стоманена конструкция

354

402

18.

Едноетажна обслужваща монолитна сграда

307

358

19.

Едноетажна обслужваща сграда – стоманена конструкция

300

346

20.

Хотел***

269

21.

Хотел**

245

22.

Мотел***

23.

Четириетажна монолитна жилищна сграда

236

280

315

 

Стойността в левове се определя на база курс на БНБ.

IV.7. Базовата стойност на проектантската услуга и стойността на Кхз се определят според хонорарната зона, в която попада сградата съгласно таблица 4.3.

Таблица 4.3

Хонорарна зона

I

II

III

IV

V

Б, лв.

200

210

220

240

280

Kхз

0,8

0,85

1,00

1,10

1,15

 

IV.8. Стойността на коефициент КСС зависи от строителната стойност и се определя по таблица 4.5.

Таблица 4.5

Строителна стойност СС, лв.

Стойност на Ксс

До 100 000

110

100 000 – 200 000

105

200 000 – 300 000

103

300 000 – 400 000

101

400 000 – 500 000

99

500 000 – 600 000

97

600 000 – 700 000

95

700 000 – 800 000

93

800 000 – 900 000

91

900 000 – 1 000 000

89

1 000 000 – 3 000 000

76

Над 3 000 000

70

 

IV.9. В сградите се разработват и се включват в ССПУ следните видове електрически инсталации:

Таблица 4.6

Група

Описание на видовете инсталации

Приблизителна тежест в ССПУ (ПТ 100)

А

Силнотокови инсталации: Схеми на ел. табла, захранващи кабели, осветление – основно, аварийно, дежурно, рекламно, захранване на ОВК, ВК и подобно оборудване (асансьори, подемници и др.), вкл. ръчно управление, инсталация за контакти, захранване на кухненско оборудване, захранване на системи за ВСОДТ, пожарогасене и др.; мълниезащита, заземление, изравняване на потенциалите, Аварийно и резервно захранване – дизелагрегат, UPS

60 %

Б

Основни слаботокови инсталации – пасивна част на структурно окабеляване, телефонна инсталация и АТЦ, кабелна телевизия, домофонни и звънчеви системи и интерком-системи (аудио- и видео-), фоново озвучаване

22 %

В

Системи за безопасност – пожароизвестяване, аварийно оповестяване, газ-детекция в подземни гаражи и подобни

12 %

Г

Системи за сигурност – СОТ, видеонаблюдение, контрол на достъпа

6 %

 

IV.10. ССПУ включва проектите за сградни инсталации, съгласно вида на сградата и хонорарната зона, съгласно таблица 4.7. В случаите, в които са възложени допълнителни видове инсталации, същите се остойностяват чрез приемане на по-висока хонорарна зона за сградата или чрез отделно остойностяване – съгласно съответните точки на Методиката.

Таблица 4.7

Вид сграда

I хонорарна зона

II хонорарна зона

III хонорарна зона

IV хонорарна зона

V хонорарна зона

Жилищни сгради

А

А, Б

А, Б

А, Б, В, Г

А, Б, В, Г

Жилищни сгради за колективно обитаване

А, Г

А, Б, В

А, Б, В, Г

А, Б, В, Г

Сгради за обществено обслужване в областта на хотелиерството, общественото хранене и развлеченията

А

А, Б

А, Б, Г

А, Б, В, Г

А, Б, В, Г

Сгради за обществено обслужване в областта на културата и изкуството

А, Б

А, Б, В

А, Б, В, Г

А, Б, В, Г

А, Б, В, Г

Сгради за обществено обслужване в областта на търговията и др.

А, Б

А, Б, В

А, Б, В, Г

А, Б, В, Г

А, Б, В, Г

Сгради учебни и за научни изследвания

А, Б, В, Г

А, Б, В, Г

А, Б, В, Г

Сгради за административно обслужване

А, Б, В, Г

А, Б, В, Г

А, Б, В, Г

Сгради за обществено обслужване с култово и религиозно предназначение

А

А

А, Б, В, Г

А, Б, В, Г

Сгради за обществено обслужване в областта на здравеопазването и социалните грижи

А, Б, Г

А, Б, Г

А, Б, В, Г

А, Б, В, Г

Сгради за обществено обслужване в областта на транспорта и съобщенията

А

А

А, Б, В, Г

А, Б, В, Г

А, Б, В, Г

Сгради за битово обществено обслужване и други сгради, некласифицирани другаде

А

А, Б, В, Г

Сгради за спорт в урбанизирани и извънурбанизирани територии

А

А, Б

А, Б, В, Г

А, Б, В, Г

А, Б, В, Г

Сгради с производствено предназначение

А, В, Г

А

А, Б, В, Г

А, Б, В, Г

А, Б, В, Г

Селскостопански сгради

А

А, В, Г

А, Б, В, Г

А, Б, В, Г

Складови сгради

А, В, Г

А, В, Г

А, Б, В, Г

А, Б, В, Г

 

IV.11. ССПУ включва изготвяне на проект, количествени сметки и спецификации на електрооборудването (включително работно координиране с проектантите на другите части на проекта и изготвяне на задания към тях по отношение на необходимост от помещения, инсталационни трасета, отвори в конструктивни елементи, тегла, осигуряване с инфраструктура, предмет на други проектни части), защита на проекта пред съгласувателните органи и упражняване на авторски надзор в разумен срок за строителство, в следните фази и етапи:

А. Етап „ПРОЕКТИРАНЕ“:

– Идеен проект

– Технически проект

– Работен проект

– Количествени сметки и спецификации

Б. Етап „СТРОИТЕЛСТВО“:

– Упражняване на авторски надзор

– Заверка на екзекутивна документация

– Участие в приемателна комисия

IV.12. ССПУЕЛ се разпределя по етапи и фази на проектиране, според обема на възлагането, по следния начин:

А) При възлагане в три фази – Идеен, Технически, Работен проект:

1) Етап проектиране – 85 %

2) Етап строителство – 15 %

Б) При възлагане в две фази – Идеен проект и Технически проект:

1) Етап проектиране – 75 %

2) Етап строителство – 15 %

В) При възлагане в две фази – Идеен проект и Работен проект:

1) Етап проектиране – 85 %

2) Етап строителство – 15 %

Г) При възлагане в една фаза – Технически проект:

1) Етап проектиране – 75 %

2) Етап строителство – 15 %

Д) При възлагане в една фаза – Работен проект:

1) Етап проектиране – 85 %

2) Етап строителство – 15 %

Е) При възлагане в една фаза – Идеен проект:

1) Етап проектиране – 30 %

IV.13. ССПУ за общи сградни инсталации в етап проектиране се разпределя в етап „ПРОЕКТИРАНЕ“ по следния начин, в зависимост от възложените фази на проектиране:

А) При възлагане на проектиране в три фази – Идеен, Технически, Работен проект

Фаза

Част от етап „ПРОЕКТИРАНЕ“

Част от обща ССПУ

1.

Идеен проект

30 %

25,5 %

2.

Технически проект

50 %

42,5 %

3.

Количествена сметка и спецификация на оборудването

5 %

4,25 %

4.

Работен проект

15 %

12,75 %

Общо:

100 %

85 %

 

Забележка. Количествената сметка и спецификация се разработват съгласно договора с Възложителя след фаза Технически или след фаза Работен проект.

Б) При възлагане в две фази – Идеен проект, Технически проект

Фаза

Част от етап „ПРОЕКТИРАНЕ“

Част от обща ССПУ

1.

Идеен проект

30 %

22,5 %

2.

Технически проект

65 %

48,75 %

3.

Количествена сметка и спецификация на оборудването

5 %

3,75 %

Общо:

100 %

75 %

 

В) При възлагане в две фази – Идеен проект, Работен проект

Фаза

Част от етап „ПРОЕКТИРАНЕ“

Част от обща ССПУ

1.

Идеен проект

25 %

21,5 %

2.

Работен проект

70 %

59,5 %

3.

Количествена сметка и спецификация на оборудването

5 %

4,25 %

Общо:

100 %

85 %

 

Г) При възлагане в една фаза – Технически проект

Фаза

Част от етап „ПРОЕКТИРАНЕ“

Част от обща ССПУ

1.

Технически проект

95 %

71,25 %

2.

Количествена сметка и спецификация на оборудването

5 %

3,75 %

Общо:

100 %

75 %

 

Д) При възлагане в една фаза – Работен проект

Фаза

Част от етап „ПРОЕКТИРАНЕ“

Част от обща ССПУ

1.

Работен проект

95 %

80,75 %

2.

Количествена сметка и спецификация на оборудването

5 %

4,25 %

Общо:

100 %

85 %

 

Е) При възлагане в една фаза – Идеен проект

Фаза

Част от етап „ПРОЕКТИРАНЕ“

Част от обща ССПУ

1.

Идеен проект

100 %

30 %

Общо:

100 %

30 %

 

Ж) За изготвяне на Становище за издаване на строително разрешение за обекти от четвърта и пета категория съгласно изискванията на Наредба № 4 за обем и съдържание на инвестиционните проекти ССПУ възлиза на 20 % от изчислената пълна ССПУ за сградата съгласно Методиката.

IV.14. В случаите на повторяеми етажи/зони в сградата ССПУ се редуцира със следната стойност:

, където:

а) Пповт е площта на един повторяем етаж/зона;

б) ОЗП е общата застроена площ на сградата;

в) Кповт е коефициент на повторяемост, вариращ между 50 % и 80 %

IV.15. В ССПУ не влизат и се заплащат допълнително:

а) изготвяне на Идеен проект за проект в обем и съдържание за издаване на строително разрешение – допълнително 3 % от ССПУ;

б) изготвяне на количествена сметка на фаза Идеен проект – допълнително 3 % от ССПУ;

в) определяне на бюджетна стойност за строителството след фаза Идеен проект – допълнително 3 % от ССПУ, като отделно се начислява стойност за изготвяне на количествена сметка;

г) определяне на бюджетна стойност за изграждане на проектираните ССПУ след фаза Технически или Работен проект, или актуализация на бюджетната стойност, определена на фаза Идеен проект – допълнително 3 % от ССПУ;

д) актуализация на количествена сметка и/или спецификация, разработвана на фаза Технически проект, след фаза Работен проект – допълнително 3 % от частта от ССПУ за етап „Проектиране“

е) прединвестиционни проучвания – допълнително 10 % от ССПУ;

ж) изготвяне на Задание за проектиране – допълнително 5 % от ССПУ.

IV.16. В случаите на частично възлагане на проектантска услуга (т. е. възлагане не на всички електрически инсталации и системи) ССПУ се определя по формулата:

Поради технически причини формулата не може да бъде визуализирана в програмата.

, където:

 

а) ПТвъзлi е приблизителната тежест на възложените видове инсталации съгласно таблица 4.6;

б) ПТвклi е приблизителната тежест на включените в ССПУ видове инсталации съгласно чл. IV.9;

в) Кут е утежняващ коефициент със стойност между 1.05 и 1.2, отчитащ необходимостта от допълнителна координация между отделни проектантски екипи.

IV.17. Допустима е корекция на коефициентите на приблизителна тежест на видовете инсталации с до 30 % от описаните в чл. IV.9, като сумата на ПТ за групите инсталации е винаги 100 %.

IV.18. В така определената ССПУ се включват:

а) захранващ кабел НН от точка на присъединяване в границите на площадката/имота;

б) разработка на трасе за входящи кабели за телекомуникации от границата на имота до сградата

в) обичайни площадкови мрежи – като домофон на границата на имота; захранване на входни дворни врати и подобни; общо осветление на площадката, когато тя е интегрирана като част от сградата (например двор на жилищна сграда до 1 дка, алея или рампа към гараж и др. подобни); захранване на разположени на площадката малки подобекти (беседка, техническо обслужващо съоръжение и др.); видеонаблюдение на подход и подобни, когато инсталацията се включва в ССПУ за сградата съгласно таблица 4.7.

ССПУ за площадкови мрежи извън описаните в т. IV.18 се определят по съответните части на Методиката.

IV.19. ССПУ за разработване на проект за сградна автоматизация се определя като 30 % от ССПУ за сградата.

IV.20. Допустими са отстъпки до 30 % от определената ССПУ.

Раздел V. Разделно проектирани вътрешни електрически инсталации

V.1. Определяне на ССПУ по този раздел на методиката се извършва в случаите на самостоятелно възложени видове инсталации и системи, както и в случаите, непопадащи в обхвата на предхождащите раздели

V.2. ССПУ за изработване на проекти за вътрешни силнотокови електрически инсталации и уредби се определят по таблица 5.1.

Таблица 5.1

Инсталирана

мощност

(kW)

Характеристика на потребителите

Електрозадвижване (помпи, вентилатори)

(лв.)

Технологични

потребители

(лв.)

Контакти за битови нужди

(лв.)

Осветление

(лв.)

до 5

120

140

170

190

10

170

230

300

350

20

290

330

450

530

50

650

750

850

1010

100

1010

1050

1250

1350

150

1350

1450

1650

1750

200

1550

1650

1850

1950

300

1750

1850

-

-

400

1950

2050

-

-

500

2150

2250

-

-

600

2350

2450

-

-

700

2550

2650

-

-

800

2750

2850

-

-

900

3050

-

-

-

1000

3350

-

-

-

 

Забележки към таблица 5.1:

1) Под инсталирана мощност се счита всяка такава независимо, че работи в един или друг режим или с резервен агрегат.

2) За електрически уредби НН (електрически табла и други подобни устройства) се определя допълнителна ССПУ, отделна от ССПУ за захранваните от тях електрически инсталации, само в случаите, когато:

а) предмет на проекта е уредба НН, но захранваните от нея електрически инсталации не се проектират или се проектира само част от тях – до 10 % от мощността на уредбата;

б) уредбата НН е с усложнена конфигурация, а именно:

– когато сборните й шини са с три или повече секции;

– когато, освен да захранва инсталациите, уредбата се използва за управление на действието на тези електрически инсталации, като управление на механизми, регулиране или промяна на режимите на функциониране.

3) В останалите случаи, когато нито едно от условията в настоящата т. 2 не е налице, ССПУ за уредбата НН е елемент от ССПУ на захранваните от нея и проектирани заедно с нея електрически инсталации.

4) ССПУ за проектиране на уредбите НН се определят по табл. 5.1, като, в зависимост от вида на захранваната инсталация, се ползват съответните 2, 3, 4 или 5 колонки на таблицата. При смесени инсталации се ползва колонката за преобладаващия по мощност тип инсталация, а в случай на приблизително равенство (до 20 %) по мощност на преобладаващи два типа инсталации се ползват средноаритметични стойности на съответстващите на тези инсталации две колонки от таблицата.

V.3. ССПУ за изработване на проект за електрически инсталации с гарантирано електрозахранване се определят по таблица 5.2.

Таблица 5.2

Инсталирана

мощност

(kW)

Характеристика на потребителите

Електрозадвижване (помпи, вентилатори)

(лв.)

Технологични

потребители

(лв.)

Контакти за битови нужди

(лв.)

Осветление

(лв.)

1

2

3

4

5

до 1

120

140

170

190

5

190

230

310

350

10

250

290

370

410

20

330

370

450

470

30

430

450

530

550

40

500

530

610

610

50

600

590

690

690

75

650

630

730

-

100

690

690

770

-

150

730

730

-

-

200

770

770

-

-

 

Забележка към таблица 5.2. За инсталирана мощност да се счита предвидената за захранване от различни автономни източници за гарантирано електрозахранване: UPS, инвертори, дизелагрегати, дву- и тримашинни преубразователи, независимо дали са предвидени за работен или за резервен режим на работа.

V.4. ССПУ за проектиране на вътрешни слаботокови и защитни електрически инсталации се определят по формулата:

Ц = Цо + 25. К1. К2 (N1. A1 + N2. A2 + ….. + Nn. An), където:

Цо – базисна ССПУ в лева, зависеща от групите инсталации, разположени на общ чертеж:

Цо = 200 лв. за 1 група (напр. телефонни, озвучителни, звънчево-домофонни, ТV антена);

Цо = 250 лв. за 2 групи (освен горните, на други чертежи – напр. мълниезащита, заземление);

Цо = 300 лв. за повече от 2 групи (освен горните или други две групи и други инсталации – напр. структурно окабеляване, видеоинформационни, сигнални, инспициентски и др.).

А1, A2 ...Аn – стойностен показател за вида на инсталацията (съгласно таблица 5.3);

N1, N2 ...N n – брой на елементите в инсталацията;

К1 – коефициент за утежняващи условия: температура над 40 °С, влажност над 80 %, пожароопасност, взривоопасност, високи хигиенни изисквания („чиста среда“), вибрации и др.:

К1 = 1,0 (при нормална среда);

К1 = 1,1 (при 1 – 2 утежняващи условия);

К1 = 1,2 (при повече от две утежняващи условия);

К2 – коефициент за категорията на сложност на сградите:

К2 = 1,1 (при обекти от V и VІ категория на сложност);

К2 = 1,2 (при обекти от ІІI и ІV категория на сложност);

К2 = 1,3 (при обекти от по-високи категории).

Забележка.

1) Категорията на сградите е определена съгласно Наредба № 1, ДВ, бр. 72 от 2003 г. и е по таблица 5.3.1.

Таблица 5.3

Наименование на вътрешната слаботокова инсталация

Показател

N

Стойност на показателя А

1.

Звънчева инсталация

бр. излаз

А1 = 0,6

2.

Домофонна инсталация

бр. излаз

А2 = 0,6

3.

Озвучителна инсталация

бр. излаз

А3 = 0,6

4.

Телефонна инсталация

бр. излаз

А4 = 0,6

5.

Антенна (радио- и/или ТV) инсталация

бр. излаз

А5 = 0,8

6.

Инсталация за структурно окабеляване на РС – за 1 мрежа

бр. излаз

А6 = 0,9

7.

Инспициентски уредби

бр. пост

А7 = 0,9

8.

Режисьорски уредби

бр. пост

А8 = 0,9

9.

Сигнално-управляващи инсталации

бр. пост

А9 = 1,1

10.

Светлинно-сигнални инсталации, номератори

бр. пост

А10 = 1,1

11.

Сигнално-блокиращи уредби и инсталации

бр. пост

А11 = 1,1

12.

Сигнално-информационни – хотели, болници

бр. пост

А12 = 1,3

13.

ТV инсталация за видеоинформация

бр. пост

А13 = 1,3

14.

Заземителна инсталация

бр. излаз

А14 = 0,9

15.

Мълниезащитна уредба

бр. отвод

А15 = 1,2

16.

Мълниезащитни уредби на високи сгради (над 30 м), мачти и кули

бр. отвод

А16 = 6,5

17.

Сградна автоматика (BMS)

17а.

Проектиране

брой вх. изх. портове

А17а = 0,4

17б.

Програмиране – за аналогови входове и изходи

бр. управлявани величини

А17б = 1,0

17в.

Програмиране – за цифрови входове и изходи

бр. управлявани величини

А17в = 0,4

 

Таблица 5.3.1

Клас

Група

Раздел

Видове сгради

Категория

Забележка

1.

Сгради за обитаване

11

Жилищни сгради

111

Къщи с едно жилище – едноетажни

І

112

Къщи с едно жилище – двуетажни

ІІ

113

Къщи с две до шест жилища

ІІ

114

Сгради с повече от шест жилища – ниско застрояване

ІІ

115

Сгради със средно застрояване

ІІІ

116

Сгради с високо застрояване

III

117

Високи сгради

IV

12

Жилищни сгради за колективи и краткосрочно пребиваване

121

Общежития, пансиони, казарми – над 20 обитатели

ІІ

122

Общежития, пансиони, казарми – над 20 обитатели

ІІІ

123

Почивни домове

ІІІ

124

Туристически хижи и спални

ІІ

125

Къмпинги, мотели, хотели – до 50 обитатели

ІІ

126

Хотели – една и две звезди

ІІ

127

Хотели три звезди

ІІІ

128

Хотели – четири и пет звезди

ІV

129

Ваканционни и вилни селища

ІV

2.

Обществени сгради

21

Обществени клубове и административни (офис) сгради

211

Обществени клубове – до 50 места

І

212

Обществени клубове – до 200 места

ІІ

213

Обществени клубове, домове на техниката и др. – над 200 места

ІІІ

214

Офис сгради – ниско застрояване

ІІI

215

Офис сгради – средно застрояване

IІІ

216

Офис сгради – високо застрояване

ІV

217

Офис сгради – високи сгради

V

22

Сгради за търговия, обществено хранене и битови услуги

221

Ателиета за услуги

ІІ

222

Базари и покрити пазари

ІІ

223

Специализирани магазини, в т. ч. аптеки

ІІ

224

Универсални магазини

ІІІ

225

Търговски центрове, панаирни палати, изложбени зали, молове

V

226

Заведения за обществено хранене – до 50 места

ІІ

227

Заведения за обществено хранене – до 200 места

ІІІ

228

Заведения за обществено хранене – над 200 места

ІІІ

229

Обществени кухни, кухни-майки

ІІІ

23

Сгради за обществено обслужване (ОО) в областта на образованието и научноизследователската дейност

231

Детски градини

ІІ

232

Общообразователни училища

ІІ

233

Единни средни-политехнически училища

ІІІ

234

Специализирани училища за деца с увреждания

ІІІ

235

Колежи

ІІІ

236

Висши училища и академии

V

237

Сгради за лагер-школи и допълващо обучение

ІІ

238

Лаборатории, обсерватории, метереологични станции

ІІІ

239

Сгради за научноизследователска дейност

ІV

24

Транспортни сгради и сгради на съобщенията

241

ЖП-, авто-, аеро-, морски и комбинирани гари

ІV

242

Гаражи – едноетажни

ІІ

243

Гаражи – многоетажни

ІІІ

244

Гаражи – подземни

ІІІ

245

Телефонни централи

ІІІ

246

Комуникационни възли на различни оператори

ІІІ

247

Диспечерски възли

ІІІ

248

Други сгради на транспорта и съобщенията

III

25

Сгради за ОО в областта на здравеопазването и соц. грижи

251

Индивидуални и групови практики за медицинска помощ

ІІ

252

Медицински, стоматологични и медико-стоматологични центрове

ІІІ

253

Диагностично-консултативни центрове

ІІІ

254

Самостоятелни медикодиагностични и медикотехнически лаборатории

ІІІ

255

Многопрофилни и специализирани болници за активно лечение

V

256

Болници за долекуване, продължително лечение и/или рехабилитация

ІІІ

257

Диспансери, санаториуми, профилакториуми, заведения за социални грижи, домове за медико-социални грижи, хосписи

ІІІ

258

Центрове за спешна медицинска помощ, трансфузионна хематология и др.

ІV

259

Сгради на РИОКОЗ, лечебници (вкл. ветеринарни) и др.

ІІІ

26

Сгради за ОО в областта на културата и изкуството

261

Музеи

ІІІ

262

Художествени галерии

ІІІ

263

Библиотеки, читалища, архивохранилища

ІІІ

264

Зрителни (кино-, оперни, театрални, концертни) зали

V

265

Дискотеки, естради, танцови зали

ІІІ

266

Многофункционални зали

V

267

Циркове, арени

ІV

268

Други сгради в областта на културата и изкуството

27

Сгради за ОО с култово и религиозно предназначение

271

Параклиси, текета, малки селищни храмове

ІІ

272

Църкви, джамии, синагоги

ІІІ

273

Катедрали

V

274

Манастири

ІV

275

Обредни домове

ІV

276

Крематориуми

IІІ

277

Други сгради с култово и религиозно предназначение

III

28

Спортни сгради

281

Зали – лекоатлетически, гимнастически

ІV

282

Зали за колективни игри с топка – футбол, хандбал, волейбол, баскетбол

ІV

283

Зали за тенис, скуош, тенис на маса, бадминтон

ІV

284

Зали за зимни спортове – кънки, хокей, кърлинг и др.

ІV

285

Зали за плувни спортове – скокове във вода, плуване, водна топка

ІV

286

Зали за спортна стрелба, стрелба с лък и др.

ІV

287

Зали за развлекателни спортове – голф, крикет, боулинг

ІV

288

Зали за бокс, борба, джудо, фехтовка, вдигане на тежести

ІV

289

Зали за други, некласифицирани по-горе спортове

ІV

3.

Сгради с производствено предназначение

31

Производствени сгради

311

Сгради за електротехническата промишленост

ІV

312

Сгради за машиностроене

ІV

313

Сгради за мебелна и дървообработваща промишленост

ІV

314

Сгради за текстилна и обувно-кожарска промишленост

ІV

315

Сгради за фармацевтичната промишленост

ІV

316

Сгради за химическата промишленост

ІV

317

Сгради за хранително-вкусовата промишленост

ІV

318

Сгради за целулозно-хартиената промишленост

ІV

319

Сгради за циментова и керамична промишленост

ІV

32

Селскостопански сгради

321

Конезаводи

IІІ

322

Кравеферми

IІІ

323

Овцеферми

IІІ

324

Оранжерии

IІІ

325

Птицеферми

IІІ

326

Свинеферми

IІІ

33

Складови сгради

331

Бензиностанции, газостанции

ІІІ

332

Сладове, обслужвани ръчно или механизирано с техника, движеща се по пода

ІІ

333

Едноетажни складове, обслужвани с мостови кранове

ІІ

334

Многоетажни складове, обслужвани с мостови кранове

ІІІ

335

Закрити складове, обслужвани от трансманипулатори

ІІІ

336

Резервоари за вода

ІІ

337

Резервоари за гориво

ІІІ

338

Резервоари за хранителни продукти

ІІІ

339

Силози

ІІ

 

Забележки към таблици 5.1; 5.2; 5.3; 5.3.1:

1) При реконструкция и преустройство на вътрешни електрически инсталации в съществуващи сгради ССПУ се определя като за нова инсталация, умножена с коефициент К = 1,3.

2) При проектиране на нови вътрешни електрически инсталации в непреустройващи се (съществуващи) сгради ССПУ не се завишават.

3) При проектиране на нови осветителни уредби в съществуващи или преустройващи се сгради ССПУ на светлотехническите изчисления се определя по съответните таблици.

4) Към т. 6 – за всяка паралелна мрежа коефициентът А6 се увеличава с 0,1.

V.5. ССПУ за ефектно осветление с електронни регулатори и запаметяващи устройства се определят, както следва:

а) ефектно осветление до 25 регулиращи елемента – 2100 лв.;

б) ефектно осветление до 50 регулиращи елемента – 3300 лв.;

в) ефектно осветление до 100 регулиращи елемента – 4800 лв.;

г) ефектно осветление над 100 регулиращи елемента – 6800 лв.

Забележки:

1) ССПУ е и за комплект ефектно осветление.

2) За големи (над 600 места) опери, театри, концертни зали, циркове ССПУ се умножават с коефициент К1 = 1,8.

3) За многофункционални зали от национално значение ССПУ се умножават с коефициент К2 = 1,9.

V.6. ССПУ за изчисления на светлотехническите показатели на осветителните уредби се определят по таблица 5.4.

Таблица 5.4

№ по

ред

Категория на помещението

Площ на помещението, m2

ССПУ за изчисление на показателите за 1 помещение, лв.

1.

І

до 50

180

2.

ІІ

51 – 100

240

3.

ІІІ

101 – 400

600

4.

ІV

над 400

750

 

Забележки към таблица 5.4:

1) ССПУ се отнасят за изчисления на количествените (осветености и яркости – на работни и ограждащи повърхности) и качествените (заслепяване, показател на дискомфорт, коефициент на пулсации, индекс на цветопредаване, коефициент на запаса) показатели, които се изискват от нормативните актове.

2) За концертни, театрални, спортни, многофункционални зали и производствени помещения (от ІV категория), в които се извършва много точна работа, съгласно БДС EN 12464-1 ССПУ се удвоява.

3) При изчисляване на неравномерността на осветлението по място и/или използване на нестандартни осветители, изготвени по детайл на дизайнер (архитект), което налага изследване на светлоразпределителната крива на осветителя, ССПУ за помещения от ІІ ч ІV категория се умножават с К =1,3.

4) ССПУ са за 1 помещение. За еднакви по размери, но с различно функционално предназначение и различни светлотехнически параметри ССПУ се определят поотделно.

5) Изчисленията се представят за проекти във фаза технически проект.

6) Изчисленията се представят в таблична форма, а поясненията – в обяснителната записка на проекта или като неразделна част от табличната форма.

7) Когато проектираната осветителна уредба се разработва като биодинамична, изчислената по т. 35 ССПУ следва да се увеличи с К = 2.

V.7. ССПУ за изработване на проект за асансьорна уредба се определят, както следва:

а) пътническа, товарна, товаро-пътническа, болнична асансьорна уредба – 950 лв.;

б) кухненска асансьорна уредба, товарна платформа, повдиг. устройство – 400 лв.

V.8. ССПУ за изработване на проект за акумулаторна батерия (АБ) се определят по таблица 5.5 съгласно формулата:

Ц = Ао . (1 + К), където:

Ао е базисната ССПУ в левове, определена от капацитета на батерията;

К – коефициентът, определен от напрежението на батерията

Таблица 5.5

Капацитет, Аh

Базисна ССПУ, А, лв.

Напрежение

К

до 50 Аh

700

-

-

50 ч 100 Аh

900

220 V

1,2

100 ч 300 Аh

1200

110 V

1,0

300 ч 600 Аh

1400

60 V

0,8

над 600 Аh

1600

до 60 V

0,75

 

Забележка към таблица 5.5:

1) Когато АБ се предвижда с автоматизация, ССПУ се умножава с коефициент 1,2.

V.9. ССПУ за проектиране на токоизправителни преобразувателни станции за захранване на технологични линии, електрически транспорт, зарядни станции, прахоуловителни уредби и др. се определят по таблица 5.6.

Таблица 5.6

Мощност на станцията в kW

ССПУ в лв.

до 100

1400

100 – 200

1900

200 – 500

2200

500 – 1000

2900

над 1000

4200

 

Забележки към таблица 5.6:

1) при реконструкция: К = 1,3;

2) при автоматизация К = 1,25.

V.10. ССПУ за катодни и аресторни защити се определя по таблица 5.7 и по формулата:

Ц = Ао . К + 500 х П.

Таблица 5.7

Дължина –

Д (km)

До 1

1+5

5+10

10+20

20+40

40+60

Резервоари

Аресторна защита за I и II ниво за 1 бр. ел. табло

Ао (лв.)

1 500

2 000

2 500

3 500

5 800

9 000

1 500

250

 

Коефициенти:

– за единичен тръбопровод (1бр. електрическо табло) К = 1,00;

– за два успоредни тръбопровода К = 1,10;

– за три и повече успоредни тръбопроводи К = 1,20.

П – брой на пресичанията с електрифициран релсов път или подземни метални комуникации.

Забележки:

1) При проектиране на едно ниво на защита в едно електрическо табло към ССПУ за него се прилага К = 0,5;

2) За N бр. ел. табла с аресторни защити в една и съща сграда: Ао = 250 + (N – 1) . 80.

V.11. За външни заземителни уредби за защитни и/или технологични заземявания ССПУ се определя по формулата към т. 59 и таблица 5.7, като коефициентите имат следните стойности:

К = К1 х К2 х К3 х К4, където:

– К1 = 0,5 при < 1 000 /m;

– К1 = 0,8 при 1 000< <5 000 /m;

– К1 = 1,2 при 5000< <10 000 /m;

– К1 = 2,2 при 10 000< /m;

– К2 = 0,8 при Rз< 10 ;

– К2 = 1,0 при Rз< 4 ;

– К2 = 1,3 при Rз< 1 ;

– К2 = 1,8 при Rз< 0,5 ;

– К2 = 4,2 при Rз< 0,1 ;

– К3 = 1,0 при равнинен терен;

– К3 = 1,5 при планински терен;

– К4 = 1,3 в централна градска част или гъсто населен район;

– К4 = 1,0 при останалите случаи.

П = 0.

Д = 1.

V.12. ССПУ за проектиране на сигнално-охранителни системи; системи за безопасност; системи за озвучаване и телевизия; конферентни системи и системи за превод се определят по таблица 5.8.

За 1 бр. съоръжение или комплект

Таблица 5.8

№ по ред

Наименование на съоръженията

ССПУ

(лв.)

1.

Конвекционална ПИ централа до 60 бр. шлейфове, адресируема централа до 4 контура

600

2.

С повече от 60 бр. шлейфове – за всеки 50 бр. шлейфове или за всеки следващи 4 контура – ССПУ по т. 3 се умножава с К = 1,20

3.

Изнесен сигнализатор към централата

50

4.

Пожароизвестителен аспирационен модул

300

а)

за аспирационна система – до 20 дюзи

200

б)

за всеки следващи 20 дюзи ССПУ по т. 4а се умножава с К = 1,60

5.

Крайно устройство за периметрова охрана:

а)

до 24 броя

1 500

б)

от 25 до 48 броя

2 200

в)

над 48 броя

3 000

6.

Устройство за: контрол на въоръжена охрана; автоматично предаване на алармата по телефона, по радиоканал и с GPRS/GSM/LAN модул

600

7.

Инфрачервени датчици – активни:

а)

до 20 броя

500

б)

от 21 до 70 броя

1 000

в)

от 71 до 220 броя

2 500

г)

над 221 броя

3 200

8.

Инфрачервен датчик – пасивен; ултразвуков датчик на доплеров ефект

50

9.

Радиолокационен датчик на доплеров ефект

50

10.

Група датчици: магнитен контактен; за наводнение; вибрационен; селективен микрофонен. Група елементи на пожароизвестителен шлейф: пожароизвестители – йонизационен димен; точков оптично-димен; максимален термичен; максимално-диференциален термичен; диференциален термичен; ръчен бутонен. Други устройства, дублиращ сигнализатор; преобразуващ елемент; разделителен елемент:

а)

до 20 броя

600

б)

от 21 до 50 броя

900

в)

от 51 до 100 броя

1 200

г)

от 101 до 200 броя

1 500

д)

от 201 до 500 броя

1 700

е)

от 501 до 1 000 броя

2 000

ж)

от 1 001 до 2 000 броя

3 500

з)

над 2 000 броя – за всеки 500 броя ССПУ по т. 12 се умножава с К=1,20

11.

Табло за светлинна и звукова сигнализация

80

12.

Устройство за управление и блокировка; табло; токозахранващо; разпределително

50

13.

За пожароизвестителни линейни системи за термична/лазерна детекция – до 500 m

1200

а)

за всеки следващи 500 m ССПУ по т. 13 от таблицата се умножават с К = 1,5

за системи до 500 m, К = 1,6

14.

Контролен панел за пожарогасителна система

600

15.

Дюза и тръбна разводка за гасителна система

80

Система за контрол на достъпа и контрол на работното време

23.

До 5 входно-изходни точки

1 000

24.

За всеки следващи 5 входно-изходни точки – К=1,35

Забележка. 1) За сложни системи с допълнителна магнитна информация (стадиони К = 1,30)

Кабелни ТВ системи

25.

За 1 бр. програма (техническа апаратна)

300

26.

За 1 бр. усилвателна система

400

27.

За 1 бр. абонат

30

Забележки: 1) За сгради със сложна конфигурация К = 1,30

2) За сгради с оптична многофункционална мрежа К = 1,50

IV.9. Озвучително-оповестителни системи

28.

Озвучително-оповестителна централа

600

29.

Група озвучителни тела

а)

до 20 броя

600

б)

от 21 до 50 броя

1 000

в)

от 51 до 100 броя

1 500

г)

от 101 до 200 броя

1 900

д)

от 201 до 500 броя

2 000

е)

от 501 до 1 000 броя

2 500

ж)

над 1 000 броя – за всеки 500 броя ССПУ по т. 12 се умножава с К=1,20

IV.2. Преводачески и езикови уредби

6.

За 1 бр. техническа апаратна (КРА)

800

7.

За 1 бр. преводаческа кабина

200

8.

За 1 бр. инфрачервен излъчвател

100

9.

До 500 бр. консуматори

700

10.

Над 500 бр. консуматори

1 300

11.

На езиков кабинет

600

IV.4. Интеркомна, конферентна, дискусионна, разговорно-повиквателна, интернет, компютърна и др. система

16.

До 40 поста

1 200

17.

Над 40 поста

1 600

Забележка. 1) При сложни системи с главни и подчинени постове се

прилагат следните коефициенти:

До 4 главни поста К = 1,30

До 10 главни поста К = 1,80

Над 10 главни поста К = 2,00

Забележка. 2) При сложна многофункционална оптична система К = 1,50

 

Забележки към таблица 5.8:

1) ССПУ за проектиране на обекта се определя като сума от ССПУ по таблица 5.5 за отделните групи съоръжения и подсистеми.

2) ССПУ за обекти със смущаващи високочестотни, магнитни силнотокови електромагнитни полета; в помещения с повишена пожарна опасност; за архитектурни паметници на културата (стари къщи, административни сгради, църкви, манастири, съобщителни обекти и др.) се умножават с К = 1,20.

3) ССПУ за обекти с взривоопасни помещения; с корозионна среда се умножават с К=1,25.

4) При проектиране на сигнално-охранителна система с линейни оптични датчици и пламъчни датчици, ССПУ по т. 12 от таблицата се умножават с К = 1,80.

Раздел VI. Информационни, съобщителни и електроакустични уредби и системи

Комутационна техника

VI.1. ССПУ за един инвестиционен проект е сбор от ССПУ за проектиране на отделните капацитети. За отделен капацитет се пресмята по:

– общ брой на постовете – за всяка комутационна система (автоматична телефонна централа – АТЦ)

– брой на съединителните линии, поотделно за всеки изходящ и за всеки входящ сноп на АТЦ

– за спомагателни и тестови устройства – брой комплекти за измерване и контрол и брой работни места – за всяка апаратура

VI.2. ССПУ за отделен капацитет се определя от ССПУ за единица капацитет, дадена в таблица 6.1, умножена по капацитета.

VI.3. При комбинирани централи: телефонни – селищни АТЦ с междуселищни (АМТЦ) и (или) международни (МАТЦ), или телеграфни централи – селищни (АТгЦ) и ЖП – АТЦ с международни (МАТгЦ), ССПУ се изчисляват за всяка поотделно, като общата ССПУ се умножава с Ккомб. = 1,1.

VI.4. ССПУ на единица капацитет за проектиране на „Комутационна техника“ се определят в лв. по таблица 6.1.

Таблица 6.1

Цени за проектиране на системи за гласова комуникация, за инсталиран порт/канал (300 – 3100 Hz, или 8 – 64 Kbit/s)

Частни/учрежденски

Обществени/селищни

портове технология

До 450

Над 450

До 1350

До 5400

Над 5400

конвенционални аналогови

1.5

1.3

1.5

1.3

1

конвенционални цифрови

2

1.8

2

1.8

1.6

нови технологии (IP)

2.2

2

2.2

2

1.8

с разширени услуги (видео, интернет)

2.5

2.2

2.5

2.2

2

главни и междинни разпределители

1.4

1.2

1.2

1

0.8

спомагателни и тестови устройства

1.5

1

1.2

0.9

0.9

програмиране на системите

2

1.8

1.8

1.6

1.4

специфични технологични изисквания

-

-

0.6

0.5

0.4

 

Линейна уплътнителна техника

VI.5. ССПУ за проектиране на кабелни линии (въздушни и подземни), селищни телефонни мрежи, уплътнителни системи за уплътняване на н.ч. и в.ч. кабели, коаксиални и оптични кабели се определят по таблици 5.2, 5.3 и 5.4.

VI.6. При изчисляване на опасно и смущаващо влияние от електрифицирани жп линии се заплаща по 350 лв. на всеки започнат километър на сближение.

VI.7. При изчисляване на опасно и смущаващо влияние от ел. проводи ВН над 110 kV се заплаща по 400 лв. на всеки започнат километър на сближение.

VI.8. ССПУ за проектиране на въздушни кабелни линии се определя по формулата:

Ц = 180+700 . Д,

където Д е дължината на кабелното трасе в км.

VI.9. ССПУ за проектиране на селищни и жп гарови телефонни мрежи се определят в лв. по таблица 6.2.

Таблица 6.2

Наименование и характеристика на обекта

Ед. мярка

ССПУ в лв.

1.

Селищни и жп гарова кабелна мрежа до 1000 двойки

km

900

2.

Селищни и жп гарова кабелна мрежа до и над 5000 двойки

km

700

3.

Телефонни канални мрежи – съгласно т. 21.3

4.

Съединителни кабели – оптични и коаксиални

km

900

5.

Телефонни мрежи в жп гари, летища, пристанища и др.

km

1100

6.

Пренасочване на кабелни мрежи

6.а

До 5000“

бр.

2000

6.б

Над 5000“

бр.

3200

 

VI.10. ССПУ за проектиране на междуселищни и междугарови съобщителни кабели се определят по таблица 6.3.

Таблица 6.3

Наименование и характеристика на обекта

Ед. мярка

ССПУ в лв. за всеки започнат km

1.

Междуселищни и междугарови кабелни магистрали – н.ч., в.ч.,комбинирани и пригодени за уплътняване

1.1.

До 1 km

km

800

1.2.

До 10 km

km

790

1.3.

До 20 km

km

700

1.4.

До 40 km

km

630

1.5.

Над 40 km

km

530

2.

Mеждуселищни оптични кабели

2.1.

До 10 km

km

800

2.2.

До 20 km

km

770

2.3.

До 40 km

km

700

2.4.

Над 40 km

km

630

3.

Коаксиални и оптични кабелни магистрали

km

1080

 

Забележка към таблица 6.3:

1) При проектиране на коаксиални и оптични магистрали с дължина над 70 km ССПУ по т. 3 се коригира с К = 0,85.

VI.11. ССПУ за проектиране на уплътнителни системи се определя в лв. по таблица 6.4.

Таблица 6.4

Наименование и характеристика на обекта

Ед. мярка

ССПУ в лв.

І.

Цифрови системи

1.

Нискоскоростни цифрови преносни системи по медни кабели (до 100 Mbit/s включително)

1.а)

за първата система

За 1 цифров поток

800

1.б)

за всяка следваща система

За 1 цифров поток

600

1.в)

за междинни регенератори

За 1 бр.

300

2.

Цифрови преносни системи

2.а)

с уплътняване по дължина на вълната (СWDM) между 2 точки на терминиране

За 1 канал

450

2.б)

с уплътняване по дължина на вълната (DWDM) между 2 точки на терминиране

За 1 канал

650

3.

Нискоскоростни цифрови преносни системи по оптични кабели (до 100 Mbit/s включително)

3.а)

за първата система

За 1 цифров поток

350

3.б)

за всяка следваща система

За 1 цифров поток

150

3.в)

за междинни регенератори

За 1 бр.

200

4.

Високоскоростни цифрови преносни системи по оптични кабели

За един цифров поток

900

5.

Организация на връзките и терминиране (< 155 Mbit/s портове)

За една VC-4 в точката на терминиране

550

6.

Разполагане на нова стойка (шкаф) за технологично оборудване в съществуваща или нова зала

6.а)

същ. зала – за първата стойка (шкаф)

За 1 брой

550

6.б)

за всяка следваща стойка (шкаф)

За 1 брой

300

6.в)

нова зала – за първата стойка (шкаф)

За 1 брой

400

6.г)

за всяка следваща стойка (шкаф)

За 1 брой

200

ІІ.

Правотоково ел. захранване на уплътнителни системи

За 1 зала

730

 

Забележки към таблица 6.4:

1) ССПУ за комплексен проект при няколко уплътнителни системи, изчислена по таблица 5.4, се определя за всяка станция поотделно и се сумира.

2) Една група обхваща няколко паралелни като топология потока с общи точки на разполагане на крайното оборудване.

3) Няколко междинни регенератори, разположени в една точка (шахта), се третират като един.

4) ССПУ на шахтите се определя по съответната глава от Методиката.

Радио- и телевизионна техника

VI.12. ССПУ за проектиране на радиотехнология на радиопредавателни (ретранслаторни), късовълнови, средновълнови и дълговълнови станции се определят в лв. по таблица 6.6 съгласно мощността на предавателите, в kW.

Таблица 6.6

№ по ред

Наименование и мощност

ССПУ

(лв.)

1.

Радиопредавателна станция от един предавател (ретранслатор) с мощност в kW до:

0,1

700

5

1 100

20

1 500

75

2 500

100

5 200

250

8 900

500

12 600

1 000

17 600

2.

Правотоково ел. захранване

С ток до 50 А

400

С ток над 50 А

500

 

VI.13. ССПУ за проектиране на радиотелевизионни технологии за телевизионни и FM предавателни (ретранслаторни) станции се определят в лв. по таблица 6.7 съгласно мощността на предавателите, в kW.

Таблица 6.7

№ по ред

Наименование и мощност

ССПУ

(лв.)

1.

Телевизионна или FМ предавателна станция от един предавател (ретранслатор) с мощност, в kW:

до 0,1

800

до 1

1 300

от 2 до 10

1 700

от 11 до 50

4 500

 

Забележки към таблица 6.7:

1) Когато станцията се състои от два или повече еднакви предаватели (ретранслатори), сумарната ССПУ се получава като сбор от съответната ССПУ за станция с един предавател (ретранслатор) и всеки следващ предавател (ретранслатор), умножен с К = 0,3.

2) Когато станцията се състои от два или повече различни по тип предаватели (ретранслатори), ССПУ за технологията се определя, като се групират предавателите (ретранслаторите) по типове и за всяка група се ползва съответно таблица 5.7 и забележка 1. Общата ССПУ е сума от ССПУ за всяка група.

3) В ССПУ по таблици 6.6 и 6.7 не са включени и се определят отделно ССПУ за проучване и проектиране на антенно-фидерни съоръжения и прогнозирането на зоните за покритие.

VI.14. ССПУ за проектиране на технологията на радиорелейните линии с дистанционно управление се определят в лв. по таблица 6.8.

Таблица 6.8

Тип и комплектация

ССПУ (лв.)

1.

Станция за РР линия с капацитет до 16 Mb/s; (за отсечка)

1 500

2.

Станция за РР линия с капацитет над 16 Mb/s

1 700

3.

Правотоково ел. захранване

3.а.

С ток до 50 А

400

3.б.

С ток над 50 А

500

4.

Проучване на нова площадка за РРС с оглед оптимална конфигурация за свързаност в р.р. линия или мрежа

4.а.

В района на София

1 000

4.б.

В район над 100 km или планински условия

2 000

5.

Заснемане на надлъжни профили

5.а.

За трасе с дължина до 30 km

80

5.б.

За трасе с дължина над 30 km

100

6.

Предложение за честотен обхват, анализ на радиовидимост, графично представяне на профила

6.а.

За трасе с дължина до 30 km

100

6.б.

За трасе с дължина над 30 km

150

7.

Разработка на честотен план на РР линия или мрежа

7.а.

За едно трасе

50

7.б.

За две трасета

100

7.в.

За три и повече трасета

400

8.

Енергетичен анализ за едно трасе на цифрова и аналогова РР линия

250

9.

Земни станции от спътникови системи

9.а.

Предложение за избор на спътников оператор и спътник

1 200

9.б.

Енергетичен анализ на линиите земна станция (ЗС) – спътник и спътник – ЗС и определяне на оптималните параметри на ЗС

2 200

9.в.

Определяне на площадка за ЗС

2 600

9.г.

Анализ на зоните на вероятни смущения и хигиенно-защитни зони около антената на ЗС

1 200

10.

Анализ за електромагнитна съвместимост в случаи на колокиране на предавателни съоръжения

10.а.

Проучване на ситуацията

500

10.б.

Събиране на данни

1 500

10.в.

Теоретичен анализ за съвместимост (за честота в зависимост от анализираните комбинации)

3 000

10.г.

Експертно заключение

500

11.

Измерване на параметри на електромагнитна съвместимост

11.а.

Смущения, излъчени през корпуса на съоръженията

500

11.б.

Радиосмущаващи напрежения

800

11.в.

Устойчивост на радиосмущаващо поле

1 500

11.г.

Устойчивост на радиосмущаващи напрежения

1 000

 

VI.15. ССПУ за проектиране на технологията за радиоприемни и контролно-измерителни радиоцентрове се определят в лв. по таблица 6.9.

Таблица 6.9

Наименование

ССПУ

(лв.)

I. Радиоприемен център с оборудване за дълги, средни, къси и УКВ вълни

1.

До 8 работни места

4 500

2.

До 16 работни места

6 800

II. Контролно-измерителен радиоцентър

3.

До 8 работни места

9 500

4.

До 12 работни места

20 900

 

VI.16. ССПУ за проектиране на технологията на мобилни радиотехнологични системи се определят в лв. по таблица 6.10.

Таблица 6.10

Наименование

ССПУ (лв.)

I. Мобилни радиотелефонни мрежи и системи

1.

До 200 бр. абонати

1 200

2.

До 400 бр. абонати

1 600

3.

До 800 бр. абонати

2 600

4.

До 1 200 бр. абонати

3 200

II. Изчисляване зоната на очаквано радиопокритие за един пункт (предавател) или линейно по жп линия

800

III. Радиотелефонни автоматизирани системи за влакова диспечерска радиовръзка (до 50 бр. абонати)

1 500

IV. Двупроводна или коаксиална излъчваща линия за влакова радиовръзка в тунели и открит жп път в местност със сложен релеф, захранване от една радиостанция, с дължина на участъка:

5.

До 1 километър

350

6.

До 2 километра

500

7.

До 3 километра

750

8.

До 4 километра

850

V. Маневрена радиовръзка на жп гари:

9.

За всяка самостоятелна маневра

300

 

Забележки към таблица 6.10:

1) По т. II ССПУ се заплаща еднократно.

2) По т. IV – при дистанционно управление на стационарна радиостанция на разстояние до 10 км ССПУ се умножава с К = 1,10:

а) при включване на системата към АТЦ ССПУ се умножава с К = 1,30;

б) при прилагане на ретранслация ССПУ се умножава с К = 1,40.

VI.17. ССПУ за изчисляване на електрическите характеристики на средновълнови и дълговълнови антенно-фидерни системи се определят в лв. по таблица 6.11.

Таблица 6.11

Наименование и характеристика на антенната система

ССПУ (лв.)

За една честота в обхвата

За целия обхват СВ или ДВ

Вертикална антена или антенна система с нормално захранване в основата без върхов товар с активни или пасивни елементи:

1.

До два вибратора

300

1 500

2.

До четири вибратора

600

3 900

3.

Т-образна или Г-образна антена (един брой)

450

1 900

 

Забележки към таблица 6.11:

1) ССПУ се заплащат еднократно.

2) ССПУ за антени с друг вид захранване се умножават с К = 1,20.

3) Позиция 5 от таблицата (Т-образна или Г-образна антена) важи за обхвата на късите вълни.

VI.18. ССПУ за проектиране на телевизионни и FM антенно-фидерни системи се определят в лв. по таблица 6.12.

Таблица 6.12

Комплектация на антенната система

ССПУ (лв.)

Антенна система, съставена от:

1.

1 антенен елемент

300

2.

до 4

400

3.

до 12

800

4.

до 24

1 200

5.

до 64

5 800

 

Забележка към таблица 6.12:

1) ССПУ за антенно-фидерните системи на една станция са сума от ССПУ за всеки тип антенно-фидерна система.

VI.19. ССПУ за проектиране на късовълнови приемни и предавателни антени се определят в лв. по таблица 6.13.

Таблица 6.13

Наименование

ССПУ (лв.)

1.

Антена – симетрична, диапазонна

200

2.

Антена МПА

450

3.

Синфазна хоризонтална антена СГ или СГДР

550

4.

Антена БС, РГ или РГД

650

5.

Всевълнова приемна антена с усилватели

600

6.

Логопериодични антени ЛПА

750

7.

Синфазни (ветрилообразни) антени СГД-РН

1 000

 

Забележки към таблица 6.13:

1) За всяка втора и следваща антена се заплаща допълнително в размер 40 % от съответната ССПУ за една антена.

2) За определяне параметрите на едно радиотрасе ССПУ неизменно е 250 лв.

VI.20. ССПУ за проектиране на късовълнови, средновълнови и дълговълнови външни въздушни фидерни линии, включително фидерни опори, се определят в лв. по таблица 6.14.

Таблица 6.14

Наименование и характеристика на фидерната линия

ССПУ (лв.)

До 6 проводника в линия

До 40 проводника в линия

До 100 проводника в линия

1.

До 20

450

950

-

2.

Над 20 до 100

2 500

3 500

7 000

3.

Над 100 до 200

2 800

3 800

7 300

4.

Над 200 до 300

3 200

4 000

7 800

5.

Над 300 до 400

3 600

4 300

8 200

 

Забележки към таблица 6.14:

1) Броят на проводниците в линията се отчита за това междустълбие от линия, в което той е максимален.

2) Когато към късовълновите антени се проектират и трансформатори на импеданс, съответната ССПУ за фидерната линия се умножава с К = 1,20.

VI.21. ССПУ за прогнозиране на зоните на покритие с радиопрограма на средни или дълги вълни за една честота и една мощност се определят в лв. по таблица 6.15.

Таблица 6.15

Наименование

ССПУ (лв.)

Зона на покритие със среден радиус в километри:

1.

До 50 km

300

2.

До 200 km

800

3.

До 400 km

1 500

 

Забележки към таблица 6.15:

1) За определяне пространствения сигнал на средни или дълги вълни в една приемна точка от един или повече радиопредавателни пункта ССПУ се увеличава допълнително с по 60 лв. за всеки радиопредавател.

2) ССПУ по таблиците са еднократни. При прогнозиране на повече от една честота или една мощност цената се умножава с броя на извършените прогнозирания.

VI.22. ССПУ за определяне зоните на покритие с телевизионни и FM програми от 1 предавател се определят в лв. по таблица 6.16.

Показател: дължина на профила 10 km

Таблица 6.16

Наименование

ССПУ (лв.)

Определяне чрез заснемане и обработка на профила при:

1.

Равнинна местност с денивелация 50 m

9

2.

Хълмиста местност с денивелация 50 до 200 m

12

3.

Силно пресечена местност с денивелация над 200 m

16

 

Забележка към таблица 6.16: ССПУ се заплащат еднократно.

VI.23. ССПУ за екранировка на лаборатории, р.р. зали и други подобни се определят в лв. по таблица 6.17.

Таблица 6.17

Обем на помещението в кубически метри

ССПУ (лв.)

1.

До 25 m3

1 000

2.

Над 25 m3 до 50 m3

1 200

3.

Над 50 m3 до 75 m3

1 300

4.

Над 75 m3 до 100 m3

1 400

5.

Над 100 m3 до 125 m3

1 450

6.

Над 125 m3 до 150 m3

1 550

 

VI.24. ССПУ за проектиране на радиоуредби и радиофикационни мрежи в населени места, заводски, пристанищни и други комплекси се определят в лв. по таблица 6.18.

Таблица 6.18

Наименование

ССПУ (лв.)

I. Радиоуредби

1.

До 1 000 W

350

2.

До 5 000 W

650

II. Абонатни фидерни линии с дължина в km

3.

До 1 km

350

4.

До 2 km

500

5.

До 3 km

700

6.

До 5 km

1 000

7.

До 10 km

1 500

8.

До 20 km

2 200

 

Забележка към таблица 6.18:

1) За повече от двупрограмни радиофикации ССПУ се умножават с коефициент К = 1,50.

VI.25. ССПУ за проектиране на маневрено озвучаване на жп гари се определя в лв. по таблица 6.19.

Таблица 6.19

Наименование

ССПУ (лв.)

I. Маневрено озвучаване на жп гари

1.

1 брой устройство

50

 

Забележки към таблица 6.19:

1) Общата ССПУ за озвучаване на жп гара се получава, като се умножи ССПУ за едно устройство по броя на устройствата.

2) Броят на устройствата се определя като сума от озвучителните и разговорни устройства.

VI.26. ССПУ за проектиране технологията на радио-, ТВ и филмови студиа и радио- и ТВ системи се определят в лв. по таблица 6.20.

Таблица 6.20

Наименование

ССПУ (лв.)

I. Филмова техника

I.1. Снимачни павилиони

1.

До 1 000 m2

2 000

2.

Над 1 000 m2

2 500

I.2. Звукозапис

3.

Тонстудио – говорно

700

4.

Тонстудио – музикално

1 500

5.

Тонстудио – мищунг

2 000

I.3. Кинокабина

6.

За обикновен или широк екран

500

7.

За широк формат или стереоскопично

900

I.4. Филмопроизводителна лаборатория

8.

До 5 000 000 m годишна филмова лента

9 100

9.

До 10 000 000 m годишна филмова лента

12 600

10.

До 20 000 000 m годишна филмова лента

16 800

11.

До 40 000 000 m годишна филмова лента

21 000

I.5. Технологична апаратна

12.

Филмов монтаж, звуков презапис, сензитометрия, копирна и др.

600

II. ТВ студийна техника

1.

Апаратна

4 000

2.

Лаборатории, техническо поддържане и др.

350

3.

Спомагателни технологии – видеотеки, филмотеки, фонотеки, дискотеки и др.

350

III. Радиостудийна техника

1.

Радиостудиа – говорни, емисионни, музикални, конферентни и др.

1 500

2.

Технически комутационно-разпределителни апаратни

2 000

3.

Технически апаратни за презапис, монтаж, тиражиране, прослушване и др.

600

4.

Концертни студиа и зали, театри и др. до 5 000 m3

2 600

5.

Концертни студиа и зали, театри и др. над 5 000 m3

4 000

IV. Приложни радио- и ТВ системи

IV.1. Аудио-визуални, ТВ контролни, видео- и звуково-мониторни системи

1.

За 1 бр. източник

150

2.

За 1 бр. консуматор (монитор)

80

3.

За 1 бр. видеопрожекционно устройство

1 200

4.

За 1 бр. видеокамера

50

5.

За 1 бр. технически или комутационно-разпределителна апаратна (КРА)

1 500

IV.3. Радио- и телевизионни системи – полустационарни

12.

За 1 бр. камерни платки

500

13.

За 1 бр. мониторни платки

400

14.

За 1 бр. техническа, режисьорска и КРА

2 000

15.

За 1 бр. коментаторска кабина за радио-, ТВ и чуждестранни коментатори

600

IV.5. Електронни информационни системи

18.

За 1 бр. техническа апаратна (КРА)

2 500

19.

За 1 бр. модул

20

20.

За 1 бр. съдийски пулт

300

IV.6. Електрични времеизмерителни системи

21.

За 1 бр. техническа апаратна

2 500

22.

За 1 бр. стартов блок

250

 

VI.27. ССПУ за проектиране озвучаването (електроакустиката) на кина, театри, зали за събрания и др. се определят в лв. по таблица 6.21.

Таблица 6.21

Обем на залата

ССПУ (лв.)

1.

Зала I категория с обем 1 500 m3

500

2.

Зала I категория с обем 3 000 m3

600

3.

Зала I категория с обем 5 000 m3

700

4.

Зала I категория с обем 10 000 m3

800

5.

Зала I категория с обем 20 000 m3

950

 

Забележки към таблица 6.21:

1) Зали I категория са: кина, зали за събрания, аудитории, културни и младежки домове, обществени и други сгради с отделна (самостоятелна) уредба.

2) За зали от II категория като: театри, опери, концертни зали, спортни зали и многоцелеви зали (за събрания, естради и спорт) и др., ССПУ се умножават с коефициент К = 1,50.

VI.28. ССПУ за проектиране на електроакустиката за озвучаване на открити площадки (стадиони, естради, гари и др.) се определят в лв. по таблица 6.22.

Таблица 6.22

Площ

ССПУ (лв.)

1.

С площ 1 000 m2

700

2.

С площ 4 000 m2

1 600

3.

С площ 10 000 m2

2 400

4.

С площ 15 000 m2

4 000

 

VI.29. ССПУ за проектиране на акустиката на кина, читалища, аудитории, заседателни и спортни зали се определят в лв. по таблица 6.23.

Таблица 6.23

Брой места

ССПУ (лв.)

1.

До 300 души

1 800

2.

До 1 000 души

2 100

3.

До 1 400 души

2 500

4.

До 2 000 души

3 000

5.

До 5 000 души

3 750

 

VI.30. ССПУ за проектиране на акустична (обезшумителна) обработка на производствени помещения, фоайета, зали, учебни кабинети (без аудитории) и други се определят в лв. по таблица 6.24.

Таблица 6.24

Квадратура на помещението

ССПУ (лв.)

1.

Помещения с площ 50 m2

350

2.

Помещения с площ 100 m2

450

3.

Помещения с площ 200 m2

600

4.

Помещения с площ 500 m2

700

5.

Помещения с площ 1000 m2

850

 

Забележка към таблица 6.24:

1) ССПУ за акустически обработки на електронноизчислителни центрове се умножават с К = 1,50.

VI.31. ССПУ за проектиране на акустиката на радио-, телевизионни и филмови студиа и прилежащите към тях технологични апаратни се определят в лв. по таблица 6.25.

Таблица 6.25

Вид и площ на помещението

ССПУ (лв.)

I. Радио- и тонстудиа

1.

Студио 200 m3

700

2.

Студио 1 000 m3

1 200

3.

Студио 2 000 m3

1 400

II. Телевизионни и филмови студиа и прилежащите им апаратни

4.

Студио и апаратна до 80 m2

600

5.

Студио до 300 m2

850

6.

Студио до 600 m2

1 200

7.

Студио над 600 m2

1 500

 

Забележки към таблица 6.25:

1) При проектиране на еднотипни и с еднаква площ студиа за всяко следващо студио ССПУ се умножава с коефициент К = 0,20.

2) Акустическият проект съдържа изчисления на време на реверберация, акустическа обработка на помещенията и звукоизолацията им.

VI.32. ССПУ за акустически изчисления на виброгасителните фундаменти се определят в лв. по таблица 6.26.

Таблица 6.26

Фундамент с тегло на агрегата и вентилатора

ССПУ (лв.)

1.

До 1 t

500

2.

До 2 t

700

3.

До 3 t

1 000

 

Общи забележки към раздел VI:

1) При каквато и да е комбинация на обекти, включващи комутационна техника, линейна и уплътнителна техника, сигнално-охранителни системи, радио-телевизионни, радиорелейни и радиолокационни станции, общата ССПУ за технологията е сума от ССПУ за технологията на всеки вид обект от съответните таблици.

2) При проектиране на обекти (подобекти) с дистанционно управление ССПУ се умножават с К = 1,10.

Раздел VIІ. Автоматизация на технологични процеси без използване на компютърна техника (цифрова система за управление и програмируеми контролери – ПК)

VII.1. При автоматизация на технологичните процеси без използване на компютърна техника (цифрова система за управление и програмируеми контролери – ПК) се решават задачи от следния характер:

– измерване и контрол на параметри;

– регулиране на параметри;

– сигнализация, блокировка и технологични защити;

– управление на механизми;

– централизация на контрола и управлението (командни зали, диспечерски пунктове и др.).

VII.2. ССПУ, определени по този раздел, са за изработване на проект със съответните спецификации.

VII.3. ССПУ за изработване на проект се определят по следните формули:

Ц = 200 + ,

където: Ц е ССПУ на проектни работи;

Цi – ССПУ за проектиране автоматизацията на група съоръжения (агрегат, линия, отделение, цех, производство и др.), работещи при еднакви специфични условия;

i – номер на групата;

N – брой на групите.

VII.4. ССПУ за една група съоръжения (Цi) се определя по формулата:

Цi = К1234.45 (/N1.a1+N2.a2+N3.a3+N4.a4+ N5.a5 +N6.a6+N7.a7+N8.a8) лв.,

където: К1 е коефициент, отчитащ влиянието на околната среда;

К2 – коефициент, отчитащ влиянието на работната среда;

К3 – коефициент, отчитащ вида на контрола и управлението;

К4 – коефициент, отчитащ оригиналността или повторяемостта на решението в този проект;

N1чN8 – брой на задачите, реализирани в дадена група с номер i;

а1 до а8 – показатели, отчитащи вида на задачите, решавани в проекта.

VII.5. Коефициентът К1 зависи от следните условия, утежняващи околната среда:

а) повишена температура – над 40 °С, влажност над 80 % при 25 °С, запрашеност над 10 mg/m3, агресивност и др.;

б) повишена пожарна опасност в помещения от класове П-I, П-II А, П-III съгласно ПСТН;

в) взривоопасност – помещения от класове В-I, B-Ia, B-Iб, B-IIa съгласно ПСТН;

г) вибрации, по-големи от 63 cm/s при 2 Hz или 0,22 cm/s при 250 Hz виброскорост, високочестотни полета над 1 kHz и напрегнатост над 10 V/m;

д) изискване на стерилност.

Всяко от изброените утежняващи условия (от „а“ до „д“) е налице, ако съществува поне едно от изискванията, посочени към съответната буква.

VII.6. Коефициентът К1 има следните стойности в зависимост от броя на утежняващите условия:

– при нормална околна среда К1 = 1,00;

– при едно утежняващо условие К1 = 1,15;

– при две утежняващи условия К1 = 1,30;

– при три утежняващи условия К1 = 1,45;

– при четири утежняващи условия К1 = 1,60.

VII.7. Коефициентът К2 има следните стойности:

– при нормална работна среда К2 = 1,00;

– при утежнена работна среда К2 = 1,15.

Работната среда се утежнява от наличието на агресивност, абразивност, температура над 100 °С, налягане над 64 kg/cm2 и други подобни.

VII.8. Коефициентът К3 има следните стойности:

– без централизация К3 = 1,00;

– с централизация К3 = 1,40;

– със стена панел К3 = 1,70.

VII.9. Коефициентът К4 има следните стойности:

– при разработка за първи път К4 = 1,00;

– при пригаждане с изменения над 30 % К4 = 0,70;

– при пригаждане с изменения под 30 % К4 = 0,50;

– при прилагане без изменения К4 = 0,30.

VII.10. Стойностните показатели от а1 до а8 се определят съгласно таблица 7.1.

Таблица 7.1

Вид на задачата

Показател

ССПУ, лв.

1.

Измерване на: температура, налягане, ниво, позиционен сигнал, ток, напрежение, мощност, ел. енергия, време и др./за един сигнал

а1

1,7

2.

Измерване на: разход, преместване, ъглова скорост, ускорение, маса, концентрация, други неелектрични величини, електропроводи, кодов сигнал до 8 разряда

а2

2,7

3.

Газосъдържание: Анализ на газове и течности, определяне на вискозитет, плътност, запрашеност, цвят, влажност и др., дозиране на насипни и течни материали

а3

3,2

4.

Регулиране на едноконтурни системи

а4

2,2

Регулиране на многоконтурни системи

а4

4,2

5.

Сигнализация

а5

0,5

6.

Блокировки, технологични защити и позиционно управление на механизми (за едно устройство)

а6

1,0

7.

Дистанционно управление на механизми с използване на изпълнителни механизми (за едно устройство)

а7

1,2

8.

Телеизмерване, телесигнализация и телеуправление (за една величина от един обект, устройство и др.)

– при проектиране на система за уплътняване на линиите

а8

7,0

– при използване на готови системи или устройства за уплътняване на линиите

от а1 до а7

съотв. ССПУ

 

Забележка към таблица 7.1:

1) При използване на готови системи или устройства за уплътняване на линиите вместо показател а8 се използват съответните други показатели от а1 от а7.

Раздел VIII. Автоматизация на технологичните процеси в производства с преобладаващ непрекъснат характер с използване на компютърна техника

VIII.1. Под „Автоматизация на технологични процеси с използване на компютърна техника (цифрова система за управление и програмируеми контролери (ПК)“ в настоящия раздел се разбират системи за управление в производство с преобладаващ непрекъснат характер, при които компютърната техника се намира в автоматична връзка с управляващия обект с цел да се контролират или управляват параметрите му в режим „реално време“.

VIII.2. При автоматизацията на технологични процеси с използване на компютърна техника [цифрова система за управление и програмируеми контролери (ПК)] ССПУ на проучвателните работи и проектите се определят въз основа на класификацията на системите за автоматизация в зависимост от:

а) функциите и задачите на системата;

б) режим на работа;

в) количеството на входните или управлявани параметри.

VIII.3. В зависимост от основните функции и режими на работа системите на автоматизация са разделени на две основни групи:

а) системи с информационни функции (таблица 7.1);

б) системи с управляващи функции (таблица 7.2).

VIII.4. При класификация на системите към определена група по таблици 7.1 и 7.2 да се има предвид следното:

а) измерван параметър е всеки параметър, който се измерва или контролира с устройство за получаване на информация; общият брой на измервани параметри (N) се определя по формулата:

N = NA + 0,25 . NG,

където: NA е броят на аналогово или импулсно измервани параметри, а NG е броят на позиционно измервани параметри;

б) регулиран параметър е този, за който се формира и използва отделно управляващо въздействие.

VIII.5. ССПУ по този раздел се определят по таблици 8.1 и 8.2 в зависимост от сложността и обхвата на системите и се отнасят за изработването на инвестиционен проект.

VIII.6. Сложността се определя в зависимост от най-ниската класификационна група, към която може да се причисли системата.

VIII.7. Обхватът на системата се определя от броя на измерваните или регулирани параметри, при условие че разработеното програмно осигуряване може да осигури обхващане на максимален брой параметри за съответната класификационна група. Ако това условие не е изпълнено, разработената система се причислява по отношение на обхвата си към предшестващата по-ниска класификационна група.

VIII.8. При проектиране на системи с информационни и с управляващи функции ССПУ на проучвателните и проектните работи се определя като сбор от ССПУ на съответните класификационни групи, определени по таблици 8.1 и 8.2.

VIII.9. ССПУ на проектите за автоматизация без използване на компютърна техника, в т. ч. КИП и А, до входа в компютърната техника не са включени в ССПУ по този раздел и се определят от раздел VI на настоящата методика, като се добавят към ССПУ на този раздел.

VIII.10. Класификацията на системата към определена група се доказва със справка, която се изготвя от проектанта и се прилага задължително към всеки етап на проекта.

VIII.11. Ако по искане на възложителя при разработване на системата за автоматизация (или на отделни етапи от нея) се реализират само част от функциите, определени в таблици 7.1 и 7.2, ССПУ на проектните работи се определя по взаимно споразумение между проектанта и възложителя. В този случай ССПУ не може да бъде по-висока от 70 % спрямо определената по тази методика за съответната група независимо от броя и характера на отпадналите (неразработени) функции.

VIII.12. ССПУ, определени по този раздел, са за състав на проекта, описан по-долу.

Размерът на разпределителния коефициент КР за отделните части от състава на проекта е, както следва:

– част „Обща“ – КР = 0,05;

– част „Системно и информационно осигуряване“ – КР = 0,30;

– част „Програмно осигуряване“ – КР = 0,42;

– част „Техническо осигуряване“ – КР = 0,15;

(изчислителна техника)

– част „Организационно осигуряване“ – КР = 0,04;

– част „Икономическа ефективност“ – КР = 0,04.

ССПУ на системи с информационни функции се определят на база таблица 8.1.

Таблица 8.1

Индекс на групата

Характеристика на информационната система

Функция на системата

ССПУ в хиляди лв.

Брой на измерваните информационни параметри

до 160

до 400

до 1000

до 2500

1.

Централизиран контрол и измерване на параметрите за състоянието на процеса с компютърна техника

1. Централизиран контрол (автоматично сканиране на измервателните датчици, предаване, мащабиране, изглаждане, усредняване и друга обработка на информацията, печат на технологични справки и журнали, индикация или регистрация върху различни устройства, диалог между оперативния персонал и компютърна техника, подготовка на информация върху стандартни носители за следваща машинна обработка и др.).

70

120

140

160

2.

Централизиран контрол с компютърна техника и изчисляване на технико-икономически и други обобщени показатели за процеса в режим на реално време.

1. Като в група 1 и изчисляване в режим на реално време на технико-икономически и други обобщени показатели и представяне на информациите за оперативния персонал в подходящ вид.

85

130

180

210

3.

Централизиран контрол с компютърна техника, включващ автоматичен анализ на производствените ситуации, прогнозиране хода на процеса и др. в режим на реално време.

1. Като в група 2 и автоматичен анализ на производствените ситуации, прогнозиране хода на процеса и др. в режим на реално време. Съставяне на протокол и печат на отчетни документи.

95

170

200

-

4.

Централизиран контрол с компютърна техника като в т. 3 едновременно с използване на информацията от системите в реално време за задачи в шоков режим.

1. Като в група 3 и решаване на задачи във шоков режим с непосредствено използване на информацията от системите в реално време.

120

210

250

-

5.

Интегрирана система, включваща контрол на производството, планирането, експедицията на продукцията и оформянето на отчетната документация (в режим на диалог).

1. Освен основна информация за контрол на производството обхваща и информация за някои спомагателни дейности по контрола и отчета, свързани с функционирането на обособено производство или група производства, включително експедицията на продукцията, доставката на материали и суровини и автоматизирано оформяне на отчетната документация. Реализиране на автоматичен обмен на информация със системи от по-високо йерархическо ниво.

150

230

280

-

 

ССПУ на системи с управляващи функции се определят на база таблица 8.2.

Таблица 8.2

Индекс на групата

Характеристика на информационната система

Функция на системата

ССПУ в хиляди лв.

Брой на измер. инф. параметри

до 5

от 6 до 16

от 17 до 40

от 41 до 160

от 161 до 250

1.

Системи за цифрово управление на технологични процеси по определени закони без оптимизация.

1. Директно или супервайзорно управление по определени закони.

2. Диалог с оперативния персонал, необходим за контрол на системата, изменение на законите на регулиране и др.

3. Реализиране на функции по защита на оборудването от аварии при отказ на елементи от системата.

30

60

80

100

120

2.

Системи за оптимизация на технологичния процес в „режим на съветник“.

1. Моделиране и оптимизация на технологични процеси с използване на външни ИЦ. Управляващите въздействия се установяват от оперативния персонал на базата на периодично актуализираните технологични карти с използване на математически модели на обекта и оптимизационна процедура, реализиращи определен критерий.

46

92

120

-

-

3.

Системи за цифрово управление

1. Освен тези от групи 1 и 2 и изчисления на базата на оптимизационни програми в режим на реално време на въздействия, реализиращи зададен критерий на оптимална работа.

92

150

200

250

-

4.

Системи за оперативно управление с компютърна техника на инсталации, производствен участък, цех, производство.

1. Координация (разпределяне на ресурси) на агрегатите на базата на математически модели в режим на реално време (статистика на непрекъснати и полупрекъснати процеси).

2. Координация на работа на агрегатите и изчисляване на временни или обемни програми за работата на агрегатите (за дискретни и циклични процеси) в режим на реално време или в диалогов режим.

3. Формиране на указания към оперативния персонал по управление на производството.

4. Автоматичен (автоматизиран) контрол за резултатите от работата на оперативния персонал по обработка на управляващи въздействия.

30

95

110

150

-

5.

Системи за оперативно управление на производството с компютърна техника, състоящо се от паралелно-последователно обособени или производствени участъци и изграждане на оперативно диспечерски пункт на производството (йерархическа система на 2 нива).

Освен тези от група 4 и:

1. Диспечерско управление.

2. Автоматично (автоматизирано) съставяне на баланси за материали и енергийни разходи и продукти, разходи на труд и др.

115

150

205

250

-

6.

Системи за оперативно управление на производствен комплекс с компютърна техника, състои се от 3 и повече обособени производства и изграждане на оперативен диспечерски пункт на комплекс (йерархическа система на 3 нива).

Освен тези от група 5 и:

1. Съставяне, корекция и отчет на план-графика.

2. Съставяне на текущи програми за изваждане на производството от една работна точка в друга на базата на математически модели, реализиращи зададен критерий (динамика).

160

230

285

310

-

 

Забележка към таблица 8.2:

При изработването на системи за цифрово управление с оптимизация в затворен контур (група 3) в ССПУ са включени и средствата за моделиране и оптимизация, т. е. и функциите на група 2.

Раздел IX. Автоматика и електрификация на транспорта

Устройства за автоматика и телемеханика на железопътни гари и открит път

IX.1. ССПУ за проектиране на устройства за автоматика и телемеханика на железопътни гари се определят по формулата:

Ц = (А + n.B).K,

където n е броят на централизирани стрелки, вагоноизхвъргачки и сигнали (като английски и двойни стрелки се броят двойно);

K – броят текущи пътища, излизащи от гарата;

K = 1 – два броя текущи пътища, излизащи от гарата;

K = 1,10 – три броя текущи пътища, излизащи от гарата;

K = 1,15 – над три броя текущи пътища, излизащи от гарата;

А и В – константи, определящи се според вида на централизацията по таблица 9.1.

Таблица 9.1

Вид на устройството

А (лв.)

В (лв.)

1.

Релейни уредби за ключова зависимост или релейни устройства за ел. бариери

2900

70

2.

Електромеханични централизации

3350

80

3.

Маршрутно-релейни централизации МН – 68/У/

13 000

380

4.

Автоматично релейно устройство АПУ-ДЦГ

12 000

375

5.

Релейна централизация на стрелка – блок пост

12 000

375

6.

Маршрутно-релейни централизации МН-70, МРЦ-WSSB, МРЦ – руска блочна, и ЕЦ-М

15 500

460

7.

Компютърна визуализация на релейна централизация

4400

255

8.

Компютърни централизации

36 000

920

 

Забележка към таблица 9.1:

1) За проектиране на всички видове МРЦ на гари с над 50 броя стрелки и сигнали ССПУ по таблица 2 се умножават с К = 1,2.

IX.2. ССПУ за проектиране на системи за автоматично управление на движението на влаковете в междугарията се определят в лв. по формулата:

Ц = П х 650,

където: П е броят или дължината в км на съответните обекти по таблица 9.2.

Таблица 9.2

Вид на системата

Значение за П

1.

Автоматична блокировка – еднопътен участък

Дължина на участъка в km между ос приемно здание на две съседни гари

2.

Диспечерска централизация

Общ брой на централни стрелки

3.

Автоматична тунелна сигнализация

Брой сигнали

4.

Система SCADA

Общ брой управляеми + контролирани обекти

 

Забележки към таблица 9.2:

1) При автоматична блокировка за двупътен участък ССПУ се умножава с К = 1,5, за трипътен – с К = 2,4.

2) При преустройство на МРЦ във връзка с допълнителни изисквания и усъвършенствания, независещи от диспечерската централизация (ДЦ), както и при проектиране на нови МРЦ ССПУ се определя отделно и не се включва в тази за ДЦ.

3) ССПУ за диспечерски контрол се определя, като общият брой на контролираните обекти се умножи по 150 лв. за един брой обект и по коефициент К съгласно заб. 1).

4) ССПУ за автоматична локомотивна сигнализация – точков тип, се определя, като общият брой на информационните точки, оборудвани с индуктори, се умножи по 150 лв. за един брой информационна точка.

IX.3. ССПУ за проектиране на автоматични прелезни устройства в междугарие се определят в лв. по таблица 9.3.

Таблица 9.3

Вид прелезно устройство

лв./бр.

1.

АПУ за еднопътен участък в междугарие без обвръзка

980

2.

АПУ за двупътен участък в междугарие без обвръзка

1220

3.

АПУ за трипътен участък в междугарие без обвръзка

1500

4.

АПУ за еднопътен участък в междугарие в обвръзка с гарова централизация

2000

5.

АПУ за двупътен участък в междугарие в обвръзка с гарова централизация

2280

6.

АПУ за трипътен участък в междугарие в обвръзка с гарова централизация

2440

7.

Механична бариера (ръчна)

830

8.

Електромеханична бариера (ръчна с дистанционно управление)

1000

 

IX.4. ССПУ за проектиране за защита на устройствата по автоматика и телемеханика от влиянието на тяговия ток се определят в лв. по формулата:

Ц = 150 х n,

където n е броят на защитавани обекти.

IX.5. ССПУ за проектиране на отопление на стрелки се определят в лв. по формулата:

Ц = 210 n + 450 n1,

където: n е броят на отоплявани стрелки;

n1 – броят трансформатори.

IX.6. ССПУ за проектиране на изолирани (контролирани) участъци се определят в лв. по формулата:

Ц = 640 + 14.n,

където: n е броят на изолирани джонтове или броячни точки.

IX.7. Технологични изисквания към устройствата на ОТ:

а) Гарова ОТ – 1000 лв.

б) Между гарова ОТ – 50 лв./km

в) АПУ за еднопътен участък – 100 лв.

г) АПУ за двупътен участък – 150 лв.

д) АПУ за трипътен участък – 200 лв.

е) Диспечерска система и SCADA – 20 лв. за контролиран (управляем) обект.

ж) Електрозахранване на съоръжения за ОТ:

– До 20 бр. обекта – 3000 лв.

– От 20 до 50 бр. обекта – 6200 лв.

– Над 50 бр. обекта – 9800 лв.

Обща забележка (от т. IX.1 до т. IX.7):

1) За проектирането на преустройства или разширения на устройства по автоматика и телемеханика се заплаща само за засегнатите от преустройството управляеми/контролирани обекти и съоръжения, като ССПУ се умножават с К = 1,4.

2) За изработка на сборна спецификация ССПУ е допълнителна и се определя по вложено време.

Електрификация на жп линия

IX.8. ССПУ за изработване на проекти за контактната мрежа се определят в лв. по формулата:

Ц = 1750 х Д, където

Д е дължината на електрифицираната жп линия в km.

IX.9. ССПУ за специални части – секционни изолатори, разединители, въздушни междини и др., е 400 лв./бр.

IX.10. ССПУ за контактна мрежа под и над изкуствени съоръжения – надлез, подлез и др., е 2500 лв./бр.

Забележки:

1) При проекти за реконструкция и преустройство на съществуваща контактна мрежа съответната ССПУ се умножава с К = 1,4.

2) Разработката на детайли, конструкции, схема за секциониране, контактна мрежа за естакади, тунели, мостове не влиза в ССПУ, а се ценообразува отделно по вложено време.

3) В ССПУ не са включени разходите за геологопроучвателни работи.

IX.11. ССПУ за изработване на проекти за:

1.Захранващ фидер.

2. Обратен фидер.

3. Обходен проводник.

4. Групово заземление на стълбове от контактната мрежа.

5. Окачване на конзоли и възли за оптичен кабел по стълбовете от контактната мрежа.

ССПУ по точки от 1 до 5 се определят в лв. съгласно формулата:

Ц = 650 х Д, където:

Д е дължината на линия в km.

IX.12. За специални части: анкеровки, пресичания и др., ССПУ е 400 лв./бр.

Забележки:

1) При проекти за реконструкция и преустройство на съществуващи линии съответната ССПУ се умножава с К=1,4.

2) Разработката на детайли и конструкции не влиза в ССПУ, а се определя по съответната методика или по вложено време.

IX.13. ССПУ за тягови и електрически изчисления се определя в лв. по следната формула:

Ц = 400 х М,

където М е мощността в [МW].

Електрификация на градски транспорт

IX.14. ССПУ за проектиране на трамвайни и тролейбусни контактни мрежи се определят в лв. по формулата:

Ц= 1500 х Д, където:

Д е дължината на електрифицирана линия в km.

IX.15. ССПУ за специални части на трамвайната и тролейбусната контактна мрежа при решаване на кръстовища – кръстовки, стрелки, ухо, компенсатори, секторни изолатори, анкеровки и др., е 400 лв./бр.

Забележки:

1) При проекти за реконструкция и преустройство на съществуващи линии съответната ССПУ се умножава с К = 1,4.

2) Разработката на детайли и конструкции не влиза в ССПУ, а се определя по съответната методика или по вложено време.

3) В ССПУ не са включени разходите за геологопроучвателни работи, а се определят по съответните раздели от Методиката.

IX.16. ССПУ проектиране на постояннотоковата част на токоизправителните станции за градски транспорт се определят по следната таблица:

Таблица 9.4

Характеристика на обекта

ССПУ в лв.

за 1 брой

1.

Един агрегат от 1000 kW до 10 кабелни отклонения

3250

2.

Един агрегат от 2000 kW до 15 кабелни отклонения

3750

3.

Два или три агрегата по 1000 kW до 20 кабелни отклонения

5500

4.

Два или три агрегата по 2000 kW до 25 кабелни отклонения

6500

 

Забележки към таблица 9.4:

1) При над 3 броя токоизправителни агрегати съответната ССПУ се умножава с К = 1,3.

2) При двуетажно разположение на съоръж. в токоизправителната станция ССПУ се умножава с К = 1,4.

3) При проектиране на автоматични телекомандни устройство се умножава с К = 1,25.

IX.17. Когато се изготвят тягови и електрически изчисления, ССПУ се определя по следната формула:

Ц = 400 х М,

където М е мощността в МW.

Радионавигационна техника

IX.18. ССПУ за проучване и проектиране на радиосредства за осигуряване полетите се определят по таблица 9.5.

Таблица 9.5

Наименование и характеристика на обекта

ССПУ, лв.

1.

Система за инструментално (сляпо) кацане (ИПС):

за едно направление

за две направления

3 600

5 400

2.

Радиолокатор за точно приближение (ПАР):

за едно направление

за две направления

14 000

16 800

3.

Обзорен радиолокатор (ОРЛ)

20 000

4.

Комбиниран радиолокатор за точно приближение и обзор (ОПРЛ)

18 000

5.

Радиолокатор за обзор на летателното поле (РЛОЛР)

17 000

6.

Вторичен радиолокатор (ВРЛ)

Комплексна радиотехническа автоматизирана МЕТЕО система (КРАМС)

(без ССПУ за проучване и проектиране на кабелната мрежа за КРАМС в района на летателното поле и до БПРС):

за едно направление

за две направления

11 000

 

 

 

12 000

18 400

7.

Автоматизирана система за управление на въздушното движение – летищна (АСУДВ-Л) (без ССПУ за проучване и проектиране на преносната система)

42 000

8.

Автоматизирана система за управление на въздушното движение – трасова (АСУДВ-Т) (без ССПУ за проучване и проектиране на преносната система) от 1 бр. радиолокационен комплекс (РЛК)

78 000

 

Забележки към таблица 9.5:

1) Когато системата се състои от два или повече еднотипни РЛК, ССПУ се умножават с К = 1,40 за всеки следващ РЛК.

2) Когато системата се състои от разнотипни РЛК, ССПУ за всеки първи разнотипен РЛК се определят в пълен размер, а за всеки следващ РЛК от същия тип се прилага забележка 1.

3) Общата ССПУ за системата по заб. 1 и заб. 2 се получава като сума от отделните ССПУ.

4) В ССПУ по таблица 8.5 не са включени разходите за проектиране на силнотокови, слаботокови, съединителни и комплектни на оборудването кабели, които се определят по съответните раздели от Методиката.

IX.19. ССПУ за проектиране на брегови радиолокационни комплекси (БРЛК) (S, X и Q банд) без предаване на радиолокационната информация в оперативен център се определят по таблица 9.6, като ССПУ е в левове за брой операторски места.

Таблица 9.6

Наименование и характеристика на обекта

ССПУ, лв.

1.

2.

3.

4.

5.

6.

За 1 операторско място

За 2 операторски места

За 3 операторски места

За 4 операторски места

За 5 операторски места

За 6 операторски места

17 400

19 200

20 000

22 000

22 800

24 000

 

Забележки към таблица 9.6:

1) Когато системата се състои от два или повече еднотипни брегови радиолокационни комплекси (БРЛК), ССПУ за радиотехнология се определя, като се взема съответната ССПУ за радиотехнология от един БРЛК и се умножава за всеки следващ БРЛК с К = 1,40.

2) Когато системата се състои от разнотипни БРЛК, ССПУ за всеки първи разнотипен БРЛК се определя в пълен размер, а за всеки следващ еднотипен БРЛК се прилага забележка 1.

3) В ССПУ не са включени разходите за проектиране на преносната система, която се ценообразува по съответната методика.

Осигурителни системи за летища

IX.20. ССПУ за проектирането на високоинтензивна светосигнална система за приближение се определят, както следва:

а) Система „Калверт“ – за едно направление – неизменна ССПУ – 8400 лв.;

б) Система „Алпаата“ – за едно направление – неизменна ССПУ – 16 000 лв.

Забележки:

1) При проектиране на две направления ССПУ се умножават с К = 1,70.

2) При съкратен комплект – с К = 0,90.

3) При пресечен терен, пресичане на водна площ или препятствия – с К = 1,5.

IX.21. ССПУ за проектиране на осветление на писта за излитане и кацане (ПИК) се определя в лв. по формулата:

Ц = 1200 х Д,

където Д е дължината на пистата в km.

Забележки:

1) При проектиране на светофарна уредба и водещи маркери ССПУ се умножава с К = 1,30.

2) При осово осветление и светлинен килим – с К = 1,50.

3) При светлинна глисада – с К = 1,30.

IX.22. ССПУ за проучване и проектиране на бягаща линия за едно направление е 5800 лв.

Забележки:

1) При едновременно проектиране с високо интензивно осветление ССПУ се коригира с К = 0,90.

2) При пресечен терен К = 1,40.

3) При пресичане на водни площи К = 1,70.

Раздел X. Електрозахранване на специално технологично съоръжаване, уредби и съоръжения

X.1. ССПУ за проектиране на електрозахранване на специално технологично оборудване, уредби и съоръжения е отделна и се определя като процент върху ССПУ на проекта за съответното технологично оборудване, уредба или съоръжение, но не е част от ССПУ за проекта на това технологично оборудване, уредба или съоръжение. Процентът се определя по таблица 10.1.

Таблица 10.1

Видове мрежи

%

1.

Технологично съоръжаване на заводи – машиностроителни, циментови, керамични и пр.

20

2.

Технологично съоръжаване на лечебни заведения и заведения за социални грижи

20

3.

Технологично съоръжаване на зрелищни, обществени и просветни сгради

15

4.

Технологично съоръжаване на предприятия от хранително-вкусовата промишленост

20

5.

Технологично съоръжаване на чисти производства – електроника, фармация и др.

20

6.

Пречиствателни съоръжения

20

7.

Помпени станции

20

8.

Котелни и абонатни станции

15

9.

Климатични и вентилационни уредби

22

10.

Станции за индустриални и медицински газове

22

11.

Проходими инсталационни колектори за инженерни мрежи

18

12.

Непроходими кабелни колектори (тунели)

11

 

Забележка към таблица 10.1:

1) За двусекционни колектори ССПУ по т. 11 се умножава с К = 1,3.

Раздел XI. Дизелови електрически централи

XI.1. ССПУ за проектиране на дизелови електрически централи се определят в лв. по таблица 11.1:

Таблица 11.1

Мощност на централата в kVA

ССПУ (лв.)

1.

До 50

2 200

2.

До 100

2 800

3.

До 150

3 800

4.

До 200

4 600

5.

До 300

5 700

6.

До 400

6 800

7.

До 500

8 200

8.

До 1000

10 400

 

Забележки към таблица 11.1:

1) При два дизелгенератора ССПУ се умножава с К = 1,15, а при повече от два – с К = 1,30.

2) В случай че дизелгенераторите се използват като авариен резерв и се монтират в сгради или помещения със или без други машини и съоръжения, ССПУ по таблица 10.1 се коригират с К = 0,6.

Раздел ХII. Непрекъсваемо електрозахранване с UPS

XII.1. ССПУ за проектиране на единични UPS системи съгласно таблица 12.1.

Таблица 12.1

Мощност на UPS в kVA

ССПУ (лв.)

1.

до 10

500

2.

50

1300

3.

100

1800

4.

200

2000

 

XII.2. ССПУ за проектиране на две или повече UPS системи при сумарна мощност съгласно таблица 12.2:

Таблица 12.2

Мощност на UPS в kVA

ССПУ (лв.)

1.

до 20

700

2.

50

1400

3.

100

2700

4.

200

3200

5.

400

3900

6.

800

4700

7.

1400

5200

 

Забележки към таблица 12.1 и таблица 12.2:

1) За междинни мощности ССПУ се определя с линейна интерполация;

2) За мощности над посочените в таблиците ССПУ се определя с линейна екстраполация.

3) За системи, съставени от UPS и бързодействащи електронни превключватели, ССПУ се увеличава с К = 1,1.

4) Когато непрекъсваемото ел. захранване се осигурява от повече от една обособена група от UPS, ССПУ се определя като сбор от ССПУ, определени за всяка една от групите.

Раздел ХIIІ. Електроенергийно и телекомуникационно устройствено планиране

ХIII.1. ССПУ за проектиране на план-схеми за електроснабдителните и далекосъобщителните мрежи и системи се определят съгласно таблица 13.1.

Таблица 13.1

Урбанизиращи се територии

Мрежи и системи

Електроснабдителни

Далекосъобщителни

1.

Жилищни територии

150 лв./дка по застроена площ

100 лв./дка по застроена площ

2.

Смесени зони

180 лв./дка по застроена площ

130 лв./дка по застроена площ

3.

Производствени територии

200 лв./дка по застроена площ

150 лв./дка по застроена площ

4.

Други територии

100 лв./дка по теренна площ

50 лв./дка по теренна площ

 

Раздел ХIV. Части „Пожарна безопасност“, „План за безопасност и здраве“, „План за управление на строителните отпадъци“

XIV.1. ССПУ по части „Пожарна безопасност“, „План за безопасност и здраве“ и „План за управление на строителните отпадъци“ се определя по вложени човекочасове с регламентирани часови ставки съгласно глава 4 на Методиката за определяне на възнагражденията за предоставяне на проектантски услуги в устройственото планиране и в инвестиционното проектиране.

Раздел ХV. Част енергийна ефективност – електрическа, КИИП и автоматика, съобщителна техника

XV.1. ССПУ по част „Енергийна ефективност“ се определя по вложени човекочасове с регламентирани часови ставки съгласно глава 4 на Методиката за определяне на възнагражденията за предоставяне на проектантски услуги в устройственото планиране и в инвестиционното проектиране.“

Председател: Ив. Каралеев

5037

АГЕНЦИЯ ПО ГЕОДЕЗИЯ, КАРТОГРАФИЯ И КАДАСТЪР

ЗАПОВЕД № РД-18-1057 от 4 май 2018 г.

На основание § 33, ал. 2 от преходните и заключителните разпоредби към Закона за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър (ДВ, бр. 57 от 2016 г.) одобрявам кадастралната карта и кадастралните регистри за неурбанизираната територия в землището на с. Беренде, община Драгоман, област София.

Заповедта влиза в сила от деня на обнародването й в „Държавен вестник“.

За изпълнителен директор: Ем. Ангелова

5353

 

ЗАПОВЕД № РД-18-1058 от 4 май 2018 г.

На основание § 33, ал. 2 от преходните и заключителните разпоредби към Закона за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър (ДВ, бр. 57 от 2016 г.) одобрявам кадастралната карта и кадастралните регистри за неурбанизираната територия в землището на с. Беренде извор, община Драгоман, област София.

Заповедта влиза в сила от деня на обнародването й в „Държавен вестник“.

За изпълнителен директор: Ем. Ангелова

5354

 

ЗАПОВЕД № РД-18-1059 от 4 май 2018 г.

На основание § 33, ал. 2 от преходните и заключителните разпоредби към Закона за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър (ДВ, бр. 57 от 2016 г.) одобрявам кадастралната карта и кадастралните регистри за неурбанизираната територия в землището на с. Горно село, община Драгоман, област София.

Заповедта влиза в сила от деня на обнародването й в „Държавен вестник“.

За изпълнителен директор: Ем. Ангелова

5355

 

ЗАПОВЕД № РД-18-1060 от 4 май 2018 г.

На основание § 33, ал. 2 от преходните и заключителните разпоредби към Закона за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър (ДВ, бр. 57 от 2016 г.) одобрявам кадастралната карта и кадастралните регистри за неурбанизираната територия в землището на с. Грълска падина, община Драгоман, област София.

Заповедта влиза в сила от деня на обнародването й в „Държавен вестник“.

За изпълнителен директор: Ем. Ангелова

5356

ЗАПОВЕД № РД-18-1061 от 4 май 2018 г.

На основание § 33, ал. 2 от преходните и заключителните разпоредби към Закона за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър (ДВ, бр. 57 от 2016 г.) одобрявам кадастралната карта и кадастралните регистри за неурбанизираната територия в землището на с. Долна Невля, община Драгоман, област София.

Заповедта влиза в сила от деня на обнародването й в „Държавен вестник“.

За изпълнителен директор: Ем. Ангелова

5357

 

ЗАПОВЕД № РД-18-1062 от 4 май 2018 г.

На основание § 33, ал. 2 от преходните и заключителните разпоредби към Закона за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър (ДВ, бр. 57 от 2016 г.) одобрявам кадастралната карта и кадастралните регистри за неурбанизираната територия в землището на с. Долно ново село, община Драгоман, област София.

Заповедта влиза в сила от деня на обнародването й в „Държавен вестник“.

За изпълнителен директор: Ем. Ангелова

5358

 

ЗАПОВЕД № РД-18-1063 от 4 май 2018 г.

На основание § 33, ал. 2 от преходните и заключителните разпоредби към Закона за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър (ДВ, бр. 57 от 2016 г.) одобрявам кадастралната карта и кадастралните регистри за неурбанизираната територия в землището на с. Камбелевци, община Драгоман, област София.

Заповедта влиза в сила от деня на обнародването й в „Държавен вестник“.

За изпълнителен директор: Ем. Ангелова

5359

 

ЗАПОВЕД № РД-18-1064 от 4 май 2018 г.

На основание § 33, ал. 2 от преходните и заключителните разпоредби към Закона за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър (ДВ, бр. 57 от 2016 г.) одобрявам кадастралната карта и кадастралните регистри за неурбанизираната територия в землището на с. Летница, община Драгоман, област София.

Заповедта влиза в сила от деня на обнародването й в „Държавен вестник“.

За изпълнителен директор: Ем. Ангелова

5360

ЗАПОВЕД № РД-18-1065 от 4 май 2018 г.

На основание § 33, ал. 2 от преходните и заключителните разпоредби към Закона за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър (ДВ, бр. 57 от 2016 г.) одобрявам кадастралната карта и кадастралните регистри за неурбанизираната територия в землището на с. Липинци, община Драгоман, област София.

Заповедта влиза в сила от деня на обнародването й в „Държавен вестник“.

За изпълнителен директор: Ем. Ангелова

5361

 

ЗАПОВЕД № РД-18-1066 от 4 май 2018 г.

На основание § 33, ал. 2 от преходните и заключителните разпоредби към Закона за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър (ДВ, бр. 57 от 2016 г.) одобрявам кадастралната карта и кадастралните регистри за неурбанизираната територия в землището на с. Начево, община Драгоман, област София.

Заповедта влиза в сила от деня на обнародването й в „Държавен вестник“.

За изпълнителен директор: Ем. Ангелова

5362

 

ЗАПОВЕД № РД-18-1067 от 9 май 2018 г.

На основание § 33, ал. 2 от преходните и заключителните разпоредби към Закона за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър (ДВ, бр. 57 от 2016 г.) одобрявам кадастралната карта и кадастралните регистри за неурбанизираната територия в землището на с. Белоградец, община Ветрино, област Варна.

Заповедта влиза в сила от деня на обнародването й в „Държавен вестник“.

Изпълнителен директор: М. Киров

5364

 

ЗАПОВЕД № РД-18-1068 от 9 май 2018 г.

На основание § 33, ал. 2 от преходните и заключителните разпоредби към Закона за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър (ДВ, бр. 57 от 2016 г.) одобрявам кадастралната карта и кадастралните регистри за неурбанизираната територия в землището на с. Ветрино, община Ветрино, област Варна.

Заповедта влиза в сила от деня на обнародването й в „Държавен вестник“.

Изпълнителен директор: М. Киров

5365

ЗАПОВЕД № РД-18-1069 от 9 май 2018 г.

На основание § 33, ал. 2 от преходните и заключителните разпоредби към Закона за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър (ДВ, бр. 57 от 2016 г.) одобрявам кадастралната карта и кадастралните регистри за неурбанизираната територия в землището на с. Габърница, община Ветрино, област Варна.

Заповедта влиза в сила от деня на обнародването й в „Държавен вестник“.

Изпълнителен директор: М. Киров

5366

 

ЗАПОВЕД № РД-18-1070 от 9 май 2018 г.

На основание § 33, ал. 2 от преходните и заключителните разпоредби към Закона за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър (ДВ, бр. 57 от 2016 г.) одобрявам кадастралната карта и кадастралните регистри за неурбанизираната територия в землището на с. Доброплодно, община Ветрино, област Варна.

Заповедта влиза в сила от деня на обнародването й в „Държавен вестник“.

Изпълнителен директор: М. Киров

5367

 

ЗАПОВЕД № РД-18-1071 от 9 май 2018 г.

На основание § 33, ал. 2 от преходните и заключителните разпоредби към Закона за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър (ДВ, бр. 57 от 2016 г.) одобрявам кадастралната карта и кадастралните регистри за неурбанизираната територия в землището на с. Несла, община Драгоман, област София.

Заповедта влиза в сила от деня на обнародването й в „Държавен вестник“.

Изпълнителен директор: М. Киров

5368

 

ЗАПОВЕД № РД-18-1072 от 9 май 2018 г.

На основание § 33, ал. 2 от преходните и заключителните разпоредби към Закона за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър (ДВ, бр. 57 от 2016 г.) одобрявам кадастралната карта и кадастралните регистри за неурбанизираната територия в землището на с. Раяновци, община Драгоман, област София.

Заповедта влиза в сила от деня на обнародването й в „Държавен вестник“.

Изпълнителен директор: М. Киров

5369

ЗАПОВЕД № РД-18-1073 от 9 май 2018 г.

На основание § 33, ал. 2 от преходните и заключителните разпоредби към Закона за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър (ДВ, бр. 57 от 2016 г.) одобрявам кадастралната карта и кадастралните регистри за неурбанизираната територия в землището на с. Чеканец, община Драгоман, област София.

Заповедта влиза в сила от деня на обнародването й в „Държавен вестник“.

Изпълнителен директор: М. Киров

5370

 

ЗАПОВЕД № РД-18-1074 от 9 май 2018 г.

На основание § 33, ал. 2 от преходните и заключителните разпоредби към Закона за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър (ДВ, бр. 57 от 2016 г.) одобрявам кадастралната карта и кадастралните регистри за неурбанизираната територия в землището на с. Чепърлинци, община Драгоман, област София.

Заповедта влиза в сила от деня на обнародването й в „Държавен вестник“.

Изпълнителен директор: М. Киров

5371

 

ЗАПОВЕД № РД-18-1075 от 9 май 2018 г.

На основание § 33, ал. 2 от преходните и заключителните разпоредби към Закона за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър (ДВ, бр. 57 от 2016 г.) одобрявам кадастралната карта и кадастралните регистри за неурбанизираната територия в землището на с. Баница, община Враца, област Враца.

Заповедта влиза в сила от деня на обнародването й в „Държавен вестник“.

Изпълнителен директор: М. Киров

5372

 

ЗАПОВЕД № РД-18-1076 от 9 май 2018 г.

На основание § 33, ал. 2 от преходните и заключителните разпоредби към Закона за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър (ДВ, бр. 57 от 2016 г.) одобрявам кадастралната карта и кадастралните регистри за неурбанизираната територия в землището на гр. Септември, община Септември, област Пазарджик.

Заповедта влиза в сила от деня на обнародването й в „Държавен вестник“.

Изпълнителен директор: М. Киров

5373

ЗАПОВЕД № РД-18-1077 от 10 май 2018 г.

На основание § 33, ал. 2 от преходните и заключителните разпоредби към Закона за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър (ДВ, бр. 57 от 2016 г.) одобрявам кадастралната карта и кадастралните регистри за неурбанизираната територия в землището на с. Момчилово, община Ветрино, област Варна.

Заповедта влиза в сила от деня на обнародването й в „Държавен вестник“.

Изпълнителен директор: М. Киров

5374

 

ЗАПОВЕД № РД-18-1078 от 10 май 2018 г.

На основание § 33, ал. 2 от преходните и заключителните разпоредби към Закона за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър (ДВ, бр. 57 от 2016 г.) одобрявам кадастралната карта и кадастралните регистри за неурбанизираната територия в землището на с. Невша, община Ветрино, област Варна.

Заповедта влиза в сила от деня на обнародването й в „Държавен вестник“.

Изпълнителен директор: М. Киров

5375

 

ЗАПОВЕД № РД-18-1079 от 10 май 2018 г.

На основание § 33, ал. 2 от преходните и заключителните разпоредби към Закона за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър (ДВ, бр. 57 от 2016 г.) одобрявам кадастралната карта и кадастралните регистри за неурбанизираната територия в землището на с. Неофит Рилски, община Ветрино, област Варна.

Заповедта влиза в сила от деня на обнародването й в „Държавен вестник“.

Изпълнителен директор: М. Киров

5376

 

ЗАПОВЕД № РД-18-1080 от 10 май 2018 г.

На основание § 33, ал. 2 от преходните и заключителните разпоредби към Закона за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър (ДВ, бр. 57 от 2016 г.) одобрявам кадастралната карта и кадастралните регистри за неурбанизираната територия в землището на с. Ягнило, община Ветрино, област Варна.

Заповедта влиза в сила от деня на обнародването й в „Държавен вестник“.

Изпълнителен директор: М. Киров

5377

СТОЛИЧНА ОБЩИНА

РЕШЕНИЕ № 241 от 26 април 2018 г.

С Решение № 166 по протокол № 79/26.03.2015 г. на СОС (ДВ, бр. 38 от 2015 г.) е одобрен план за регулация и застрояване (ПРЗ) и план-схеми на техническата инфраструктура на м. Ж.к. Връбница 2.

С т. 4 от решението „От обхвата на одобряване на плана за регулация и застрояване поради непредставяне на предварителни договори по чл. 15 или чл. 17 от ЗУТ се изключват“: ... кв. 28, УПИ I-1401, 1402, 1403 – „За ЖС и магазини“, които урегулирани поземлени имоти са отразени в табличен вид на плана за регулация и застрояване.

Използваното в текста на т. 4 от Решение № 166 по протокол № 79/26.03.2015 г. на СОС „се изключват“ като понятие не съществува в административното производство, поради което не става ясно дали същото продължава да бъде висящо и може да бъде продължено при настъпване на даден юридически факт, или производството се приключва с краен административен акт.

При тълкуване на израза „се изключват“ органът е имал предвид не само невъзможността производството в този обхват да се развие и приключи към момента на одобряване на ПУП в останалата му част, но и липса на воля за неговото продължаване в рамките на това административно производство.

В съответствие с приетия проект от ОЕСУТ с протокол № ЕС-Г-48/15.04.2008 г., т. 11, е издадена Заповед № РД-09-50-754 от 30.05.2008 г. на главния архитект на София, с която е одобрен план-извадка – план за регулация и застрояване на м. Връбница 2, кв. 28, УПИ I-1401, 1402, 1403, УПИ VIII-815, 816, 817, 818, IX-819, 1333, Х-821, 822, 823, 1330 и XI-819, 1332 и работен устройствен план за кв. 28, УПИ VIII, IX, X и XI.

Цитираният план-извадка по чл. 133 от ЗУТ е съгласуван с главния проектант на цялостния план на м. Ж.к. Връбница 2.

Видно от решението на ОЕСУТ по протокол на № ЕС-Г-28/23.03.2010 г., т. 23, проектантът на цялостния план на м. Ж.к. Връбница 2 се е съобразил с влезлите в сила подробни устройствени планове, процедирани в условията на чл. 133 от ЗУТ, изработвайки проекта за ПРЗ, одобрен с Решение № 166 по протокол № 79/26.03.2015 г. на СОС.

Наличието на влязъл в сила административен акт със същия предмет и страни е основание по чл. 27, ал. 2, т. 1 от АПК за прекратяване на производството.

Предвид горното и на основание чл. 56, ал. 1 и чл. 27, ал. 2, т. 1 от АПК административното производство по одобряване на ПУП за кв. 28, УПИ I-1401, 1402, 1403 – „За ЖС и магазини“, попадащ в обхвата на т. 4 от Решение № 166 по протокол № 79/26.03.2015 г. на СОС, с което е одобрен ПРЗ и план-схеми на техническата инфраструктура на м. Ж.к. Връбница 2, следва да бъде прекратено.

На основание чл. 21, ал. 1, т. 11 от ЗМСМА, чл. 56, ал. 1 във връзка с чл. 27, ал. 2, т. 1 от АПК Столичният общински съвет реши:

Прекратява производството по одобряване на подробен устройствен план (ПУП) за УПИ I-1401, 1402, 1403 – „За ЖС и магазини“, от кв. 28, попадащ в обхвата на т. 4 от Решение № 166 по протокол № 79/26.03.2015 г. на СОС, с което е одобрен ПРЗ и план-схеми на техническата инфраструктура на м. Ж.к. Връбница 2, който имот с тази точка „се изключва“.

Решението да се съобщи на заинтересуваните лица по реда на чл. 129, ал. 1 от ЗУТ.

Решението може да бъде обжалвано по реда на глава десета, раздел IV от АПК в 14-дневен срок от съобщаването пред Административния съд – София-град.

Жалбите се подават в район „Връбница“ и се изпращат в Административния съд – София-град, от отдел „Правно-нормативно обслужване“ в дирекция „Правно-нормативно, информационно и финансово обслужване“ към Направление „Архитектура и градоустройство“ на Столична община.

Председател: Е. Герджиков

5223

 

ОБЩИНА ДОБРИЧКА

РЕШЕНИЕ № 821 от 26 април 2018 г.

На основание чл. 21, ал. 1, т. 11 от ЗМСМА във връзка с чл. 129, ал. 1 от ЗУТ Добричкият общински съвет одобрява подробен устройствен план – парцеларен план (ПУП – ПП) за подземен водопровод от магистрален водопровод ПС „Батово 2“ – Добрич, през ПИ № 66946.0.4, № 66946.0.66, полски път в землището на с. Славеево, ПИ № 67917.30.48, др. посевна площ, ПИ № 67917.0.49, № 67917.0.53, № 67917.0.52, № 67917.0.35, полски пътища, ПИ № 67917.0.40, прокар, ПИ № 67917.0.11, ПИ № 67917.2.101, № 67917.2.12, ниви в землището на с. Соколник, улици в регулацията на с. Соколник, и ПИ № 69300.0.169, № 69300.0.145, № 69300.0.144, полски пътища в землището на с. Стожер, до водоем в ПИ № 69300.0.173, залесена територия в землището на с. Стожер, община Добричка.

Председател: Д. Марев

5229

 

РЕШЕНИЕ № 822 от 26 април 2018 г.

На основание чл. 21, ал. 1, т. 11 от ЗМСМА във връзка с чл. 129, ал. 1 от ЗУТ Добричкият общински съвет одобрява подробен устройствен план – парцеларен план (ПУП – ПП) за подземна кабелна линия НН от ТП „Соколник“ през ПИ № 67917.0.11, пасище, мера, до УПИ № ХІІ, кв. 7 по плана на с. Соколник, община Добричка.

Председател: Д. Марев

5228

ОБЩИНА ПАНАГЮРИЩЕ

РЕШЕНИЕ № 518 от 26 април 2018 г.

На основание чл. 129, ал. 1 от ЗУТ и чл. 21, ал. 1, т. 11 от ЗМСМА във връзка с чл. 109, ал. 1, т. 3 и чл. 110, ал. 1, т. 5 от ЗУТ, представени съгласувателни писма и становища от специализираните контролни органи, експлоатационни дружества, заинтересувани централни и териториални администрации Общинският съвет – гр. Панагюрище, реши:

Одобрява подробен устройствен план (ПУП) – парцеларен план (ПП) за трасета на електропровод и водопровод, захранващи имот с № 024211 в местността Громник/Валозите – землище на с. Баня, община Панагюрище, преминаващи през имот с № 024410 с начин на трайно ползване – полски път – общинска собственост, съгласно приетата графична и текстова част на документацията, неразделна част от решението.

Проектът се намира в общинската администрация – Панагюрище, пл. 20 април № 13, ет. 2, стая 212, и може да се прегледа от заинтересуваните лица.

Решението може да бъде оспорвано в 30-дневен срок от обнародването в „Държавен вестник“ чрез Общинския съвет – гр. Панагюрище, пред Административния съд – Пазарджик.

Председател: Хр. Калоянов

5241

 

ОБЩИНА РУДОЗЕМ

РЕШЕНИЕ № 319 от 30 април 2018 г.

На основание чл. 21, ал. 1, т. 11 от ЗМСМА и чл. 129, ал. 1 от ЗУТ Общинският съвет – гр. Рудозем, реши:

Одобрява подробен устройствен план (ПУП) – парцеларен план (ПП) за обект: „Изграждане на водопровод за водоснабдяване на ГКПП „Еледже“ от водоем в ПИ 118928 в землището на с. Чепинци“, с трасе, преминаващо през поземлени имоти с номера 118047 и 118048 по картата на възстановената собственост (КВС) в землището на с. Чепинци с НТП – горски път.

Решението подлежи на обжалване по реда на чл. 215, ал. 4 от ЗУТ в 14-дневен срок от обнародването му в „Държавен вестник“ чрез Община Рудозем пред Административния съд – Смолян.

Председател: Вл. Янков

5260

29. – Министърът на регионалното развитие и благоустройството на основание чл. 149, ал. 4 от ЗУТ обявява, че е издал Разрешение за строеж № РС-37 от 22.05.2018 г. на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ за строеж: „Сграда за конгресен, научноизследователски център за контрол и изследване на Черно море, с прилежащи офис площи, попадащ в обхвата на ПУП – ПРЗ от 1 к.м. до 4 к.м. – Пристанище Бургас“, намиращ се на УПИ VI, кв. 1, по плана на Централна градска част на гр. Бургас, имот с идентификатор 07079.618.1019 с етапи: етап I – Сграда за конгресен, научноизследователски център за контрол и изследване на Черно море, с прилежащи офис площи, благоустрояване и озеленяване на прилежащото пространство; етап II – пешеходен мост (пасарелка) за връзка между Сградата за конгресен, научноизследователски център за контрол и изследване на Черно море и вълноломна стена. Разрешението за строеж може да бъде обжалвано от заинтересованите лица пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от обнародване на обявлението в „Държавен вестник“ чрез Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

5283

83. – Община Сърница на основание чл. 128, ал. 1 от ЗУТ съобщава, че е изработен проект за подробен устройствен план – план за улична регулация на кв. Горелци, по плана на с. Медени поляни, община Сърница. На основание чл. 128, ал. 5 от ЗУТ заинтересованите лица могат да направят писмени предложения, възражения и искания до кмета на Община Сърница в едномесечен срок от обнародването на обявлението в „Държавен вестник“.

5279

5. – Община Тополовград на основание чл. 128, ал. 1 във връзка с чл. 150, ал. 6 от ЗУТ съобщава на всички заинтересовани лица по смисъла на чл. 131, ал. 2, т. 1 от ЗУТ, че „Електроразпределение Юг“ – ЕАД – Пловдив, КЕЦ – Елхово, в качеството си на възложител е изработил комплексен проект за инвестиционна инициатива за „КСрН 20 kV от КМ „Ловно“ – с. Княжево, до БКТП-2, с. Княжево“, съдържащ следните самостоятелни съставни части: 1. проект за промяна на одобрения с Решение № 548 (т. 28) от 29.04.2015 г. и Решение № 155 (т. 2) от 29.08.2016 г. за частична промяна на ОбС – Тополовград, ПУП – ПП за „Прокарване на трасе за КСрН 20 kV от БКТП „Моста“, с. Срем, до БКТП-2, с. Княжево“, в частта „КСрН от КМ „Ловно“, с. Княжево до БКТП-2, с. Княжево“, и 2. инвестиционен проект за строеж: „КСрН 20 kV от КМ „Ловно“ – с. Княжево, до БКТП-2, с. Княжево“, при засегнат от трасето на кабела имот: ПИ № 000253 – землище с. Княжево, НТП – път ІІІ клас РПМ, засегната площ 4,210 дка, дължина на трасето в ПИ – 3505,04 м, собственост – публична държавна собственост. Изготвеният КПИИ за „КСрН 20 kV от КМ „Ловно“ – с. Княжево, до БКТП-2, с. Княжево“ се намират в отдел „ППУТ“ на общинската администрация – Тополовград, и може да бъде разгледан всеки ден в рамките на работното време. Съгласно чл. 128, ал. 5 от ЗУТ заинтересованите лица могат да направят писмени възражения, предложения и искания по проекта до ОбА – Тополовград, в едномесечен срок от обнародване на обявлението в „Държавен вестник“.

5244

6. – Община Тополовград на основание чл. 128, ал. 1 във връзка с чл. 150, ал. 6 от ЗУТ съобщава на всички заинтересовани лица по смисъла на чл. 131, ал. 2, т. 1 от ЗУТ, че „Електроразпределение Юг“ – ЕАД – Пловдив, КЕЦ – Елхово, в качеството си на възложител е изработил комплексен проект за инвестиционна инициатива за „КСрН 20 kV от КМ „Пътно“, с. Срем, до КМ „Ловно“, с. Княжево“, съдържащ следните самостоятелни съставни части: 1. проект за промяна на одобрения с Решение № 548 (т. 28) от 29.04.2015 г. и Решение № 155 (т. 2) от 29.08.2016 г. за частична промяна на ОбС – Тополовград, ПУП – ПП за „Прокарване на трасе за КСрН 20 kV от БКТП „Моста“ – с. Срем, до БКТП-2, с. Княжево“, в частта „КСрН от КМ „Пътно“, с. Срем, до КМ „Ловно“ – с. Срем; 2. инвестиционен проект за строеж: „КСрН 20 kV от КМ „Пътно“ – с. Срем, до КМ „Ловно“ – с. Срем“, при засегнат от трасето на кабела имот: ПИ № 000253 – землище с. Княжево, НТП – път ІІІ клас РПМ, засегната площ 0,587 дка, дължина на трасето в ПИ – 488,89 м, собственост – публична държавна собственост; ПИ № 000497 – землище с. Срем, НТП – път ІІІ клас РПМ, засегната площ 0,317 дка, дължина на трасето в ПИ – 263,41 м, собственост – публична държавна собственост; ПИ № 000547 – землище с. Срем, НТП – път ІІІ клас РПМ, засегната площ 2,229 дка, дължина на трасето в ПИ – 1856,16 м, собственост – публична държавна собственост. Изготвеният КПИИ за „КСрН 20 kV от КМ „Пътно“, с. Срем, до КМ „Ловно“, с. Княжево“ се намира в отдел „ППУТ“ на общинската администрация – Тополовград, и може да бъде разгледан всеки ден в рамките на работното време. Съгласно чл. 128, ал. 5 от ЗУТ заинтересованите лица могат да направят писмени възражения, предложения и искания по проекта до ОбА – Тополовград, в едномесечен срок от обнародване на обявлението в „Държавен вестник“.

5245

32. – Община с. Лесичово, област Пазарджик, на основание чл. 128, ал. 1 от ЗУТ съобщава, че е изработен проект за подробен устройствен план (ПУП) – парцеларен план на трасе на дъждовна канализация във връзка с изпълнението на обект: „Реконструкция, рехабилитация и доизграждане на вътрешна водопроводна мрежа и изграждане на главните колектори за дъждовни води в с. Калугерово, община Лесичово, област Пазарджик“. Проектът се намира в сградата на Община Лесичово, дирекция „Специализирана администрация“. На основание чл. 128, ал. 5 от ЗУТ в едномесечен срок от обнародването в „Държавен вестник“ заинтересованите лица могат да направят писмени възражения, предложения и искания по проекта до общинската администрация – с. Лесичово.

5230

8. – Община с. Руен, област Бургас, на основание чл. 128, ал. 1 от ЗУТ обявява, че е изработен проект за изменение на действащ подробен устройствен план (ПУП) – план за регулация (ПР) в териториален обхват УПИ І и VІІ-35, квартал 5 и ІV-38 и V-38, квартал 6 по плана на с. Сини рид, община Руен, област Бургас. Същият е изложен в стая № 39 в сградата на Община Руен с административен адрес: с. Руен 8540, община Руен, област Бургас, ул. Първи май № 18. На основание чл. 128, ал. 5 от ЗУТ в едномесечен срок от обнародването на обявлението в „Държавен вестник“ заинтересуваните лица могат да направят своите писмени възражения, предложения и искания по проекта за изменение на действащ ПУП до общинската администрация.

5282

СЪДИЛИЩА

Административният съд – Велико Търново, на основание чл. 181 във връзка с чл. 188 от АПК съобщава, че е постъпил протест на прокурор от Окръжна прокуратура – Велико Търново, по реда на чл. 185 от АПК с искане за отмяна на Наредбата за условията и реда за упражняване на правата на Община Елена върху общинската част от капитала на търговските дружества, като при условията на евентуалност се прави отделно искане за отмяна на текстовете на чл. 50, ал. 3 и чл. 54 от тази наредба, за което е образувано адм. д. № 356/2018 г. по описа на Административния съд – Велико Търново. Съдебното заседание е насрочено за 13.07.2018 г. от 10,30 ч.

5278

Административният съд – Видин, на основание чл. 188 във връзка с чл. 181, ал. 1 и 2 от Административнопроцесуалния кодекс съобщава, че е постъпило оспорване от зам. окръжния прокурор на Районна прокуратура – Видин, с което се иска алтернативно отмяната на цялата Наредба за реда за упражняване правата на собственост на общината в търговски дружества с общинско участие в капитала, за участие на общината в граждански дружества и в сдружения с нестопанска цел на Общинския съвет – гр. Видин (наредбата), респективно – отмяната на чл. 71, ал. 4 и чл. 72 от същата наредба, по което оспорване е образувано адм.д. № 98/2018 г. по описа на Административния съд – Видин, насрочено за разглеждане на 17.07.2018 г. от 10 ч.

5251

Административният съд – Враца, на основание чл. 188 във връзка с чл. 181, ал. 1 от Административнопроцесуалния кодекс съобщава, че е постъпило оспорване от прокурор при Окръжна прокуратура – Враца, с което е протестирана Наредбата за разполагане на преместваемите обекти на територията на община Мездра, по което е образувано адм. дело № 276/2018 г. по описа на АдмС – Враца, насрочено за 10.07.2018 г. от 10,30 ч.

5233

Административният съд – Враца, на основание чл. 188 във връзка с чл. 181, ал. 1 от Административнопроцесуалния кодекс съобщава, че е постъпило оспорване от прокурор при Окръжна прокуратура – Враца, с което е протестирана Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Мездра, по което е образувано адм. дело № 277/2018 г. по описа на АдмС – Враца, насрочено за 10.07.2018 г. от 10,30 ч.

5236

Административният съд – Добрич, на основание чл. 181, ал. 1 и 2 във връзка с чл. 188 от Административнопроцесуалния кодекс съобщава, че е постъпил протест от прокурор в Окръжна прокуратура – Добрич, с искане за отмяна разпоредбата на чл. 16 от Наредбата за начина на стопанисване на кучета на територията на община Генерал Тошево в санкционната й част, приета с Решение № 3-14 от 27.04.2007 г. от Общинския съвет – гр. Генерал Тошево, изменена и допълнена с Решение № 1-15 от 11.01.2008 г., по който протест е образувано адм. дело № 248/2018 г. по описа на Административния съд – Добрич, насрочено за 17.07.2018 г. от 13,15 ч.

5238

Административният съд – Кърджали, на основание чл. 188 във връзка с чл. 181, ал. 1 и 2 от АПК съобщава, че е постъпило оспорване от Окръжната прокуратура – Кърджали, на разпоредбите на Наредбата за управление на общинските пътища на територията на община Джебел, приета с Решение № 117 от 31.10.2008 г., взето с протокол № 16 на Общинския съвет – гр. Джебел, по което е образувано адм. д. № 187/2018 г. на Административния съд – Кърджали, насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание на 4.07.2018 г. от 10,15 ч.

5252

Административният съд – Кърджали, на основание чл. 188 във връзка с чл. 181, ал. 1 и 2 от АПК съобщава, че е постъпило оспорване от Окръжната прокуратура – Кърджали, на чл. 9, ал. 1, т. 1 и 6 от Наредбата за реда за притежаване и отглеждане на кучета и овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на община Кирково, приета с Решение № 150 от 5.11.2012 г. по протокол № 11 от 5.11.2012 г. на ОбС – с. Кирково, по което е образувано адм. д. № 186/2018 г. по описа на Административния съд – Кърджали, насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание на 4.07.2018 г. от 10,10 ч.

5253

Административният съд – Кърджали, на основание чл. 188 във връзка с чл. 181, ал. 1 и 2 от АПК съобщава, че е постъпило оспорване от Окръжната прокуратура – Кърджали, на разпоредбите на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Джебел, приета с Решение № 149 от 30.01.2009 г. на Общинския съвет – гр. Джебел, по което е образувано адм. д. № 188/2018 г. на Административния съд – Кърджали. Същото е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание на 4.07.2018 г. от 10,05 ч.

5254

Административният съд – Кюстендил, на основание чл. 188 във връзка с чл. 181, ал. 1 и 2 от АПК обявява, че е постъпил протест на прокурор X.X. от Окръжната прокуратура – Кюстендил, срещу разпоредбите на чл. 31, ал. 2 от Наредбата за овладяване на популацията на безстопанствени кучета на територията на община Дупница в частта относно израза „… или писмено упълномощено от него лице от общинската администрация“, приета с Решение № 55 от 25.04.2014 г., допълнена с Решение № 37 от 27.02.2015 г., изменена и допълнена с Решение № 40 от 30.03.2018 г. на Общинския съвет – гр. Дупница. По протеста е образувано адм. дело № 180/2018 г. по описа на Административния съд – Кюстендил, насрочено за 6.06.2018 г. от 10,30 ч.

5232

Административният съд – Монтана, на основание чл. 188 във връзка с чл. 181, ал. 1 и 2 АПК съобщава, че е образувал адм. д. № 210/2018 г. по постъпил протест на прокурор при Окръжната прокуратура – Монтана, с който се оспорва чл. 6, ал. 2 във връзка с ал. 1, т. 3, чл. 10, ал. 1, т. 5 в частта „и ги командирова при необходимост“, чл. 52, ал. 3 и чл. 65, ал. 3 от Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет – гр. Брусарци, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация, приет с Решение № 12 от 17.12.2015 г. на Общинския съвет – гр. Брусарци. Конституирани страни по делото са: протестираща страна – прокурор при Окръжната прокуратура – Монтана, ответник – Общинският съвет – гр. Брусарци, и служебно конституирана страна – Окръжната прокуратура – Монтана. Административно дело № 210/2018 г. е насрочено за 13.07.2018 г. от 10,15 ч.

5231

Административният съд – Пазарджик, ХІ състав, на основание чл. 181, ал. 1 и 2 от АПК съобщава, че е постъпил протест на прокурор при Окръжната прокуратура – Пазарджик – X.X., подаден против Наредбата за управлението на общинските пътища в община Брацигово, приета с Решение № 149 от 30.10.2008 г. на Общинския съвет – гр. Брацигово. По протеста е образувано адм. дело № 421 по описа на Административния съд – Пазарджик, за 2018 г., насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание на 13.06.2018 г. от 10,30 ч.

5234

Административният съд – Пазарджик, ХІ състав, на основание чл. 181, ал. 1 и 2 от АПК съобщава, че е постъпил протест на прокурор при Окръжната прокуратура – Пазарджик – X.X., подаден против Наредбата за обществения ред в община Лесичово, приета с Решение № 226 от 29.06.2012 г. на Общинския съвет – гр. Лесичово. По протеста е образувано адм. дело № 447 по описа на Административния съд – Пазарджик, за 2018 г., насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание на 13.06.2018 г. от 10,30 ч.

5235

Административният съд – Плевен, на основание чл. 188 във връзка с чл. 181, ал. 1 и 2 от Административнопроцесуалния кодекс съобщава, че е подаден протест от прокурор при Окръжната прокуратура – Плевен, срещу чл. 17, ал. 2 и 7, чл. 32, чл. 33, ал. 1, т. 5 от Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет – гр. Плевен, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация, 2015 г. – 2019 г., по който е образувано адм. дело № 425/2018 г. по описа на Административния съд – Плевен.

5237

Административният съд – Русе, на основание чл. 181, ал. 1 и 2 от АПК съобщава, че е постъпила жалба от директора на ПМГ „Баба Тонка“ срещу Заповед № РД-08-176 от 30.03.2018 г. на началника на РУО – Русе, в частта по т. 1, в която е утвърден държавният план-прием в VІІІ клас в профилирани и професионални гимназии, в средни и обединени училища за 2018/2019 г., област Русе. Въз основа на жалбата е образувано адм. д. № 205/2018 г. по описа на Административния съд – Русе, V състав, насрочено за 28.06.2018 г. от 9,30 ч.

5268

Административният съд – Хасково, на основание чл. 188 във връзка с чл. 181 от АПК съобщава, че е постъпил протест на прокурор при Окръжната прокуратура – Хасково, срещу чл. 21, чл. 26, ал. 1, букви „а“, „б“, „в“ и „г“ и чл. 28 от Наредбата за регистриране и стопанисване на кучетата на територията на община Стамболово, по който е образувано адм. д. № 443/2018 г. по описа на Административния съд – Хасково, насрочено за 11.07.2018 г. от 10 ч.

5224

Административният съд – Шумен, на основание чл. 181, ал. 1 и 2 във връзка с чл. 188 от АПК съобщава, че е постъпил протест от прокурор при Окръжната прокуратура – Шумен, срещу Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество в община Смядово, приета с Решение № 83 по протокол № 11 от 13.10.2018 г. на Общинския съвет – гр. Смядово. Въз основа на протеста е образувано адм. д. № 179/2018 г. по описа на Административния съд – Шумен, насрочено за 29.06.2018 г. от 9,30 ч.

5269

Административният съд – Шумен, на основание чл. 181, ал. 1 и 2 във връзка с чл. 188 от АПК съобщава, че е постъпил протест от прокурор при Окръжната прокуратура – Шумен, срещу чл. 7, ал. 2, т. 6 и чл. 16, ал. 1, т. 1 от Наредбата за притежаване и отглеждане на кучета на територията на община Никола Козлево, приета с Решение № 53 по протокол № 4 от 25.04.2018 г. на Общинския съвет – с. Никола Козлево. Въз основа на протеста е образувано адм. д. № 184/2018 г. по описа на Административния съд – Шумен, насрочено за 29.06.2018 г. от 9 ч.

5270

Великопреславският районен съд, ІІІ състав, уведомява Хопич Алага, роден на 28.02.1973 г. в гр. Сремска Митровица, Сърбия – гражданин на Република Сърбия, с неизвестен адрес, че има качеството на ответник по гр. дело № 562/2017 г. по описа на ВПРС, образувано по предявен от X.X.X. иск с правно основание чл. 49, ал. 1 от СК, и му указва, че в двуседмичен срок от обнародването в „Държавен вестник“ следва да се яви в деловодството на Районния съд – Велики Преслав, за връчване на определението на съда по чл. 131, ал. 1 ГПК ведно с исковата молба и приложенията към нея, както и че е длъжен да посочи лице в седалището на ВПРС, на което да се връчват съобщенията – съдебен адресат или пълномощник по делото в Република България. В противен случай делото ще се разгледа при условията на чл. 48, ал. 2 ГПК.

5464

Горнооряховският районен съд уведомява ответницата Чао Знойуй – родена на 25.04.1975 г. в КНР, че има образувано гр. дело № 896/2018 г. по описа на съда със страни: X.X.X. – ищец, и Чао Знойуй – ответник, с основание на иска чл. 49 от СК, че в едномесечен срок от обнародването в „Държавен вестник“ може да подаде отговор по чл. 131 от ГПК, като в противен случай делото ще се разгледа с участието на особен представител съгласно чл. 48, ал. 2 от ГПК.

5249

Районният съд – гр. Елин Пелин, първи състав, в закрито заседание, проведено на 10.05.2018 г. по гр.д. № 308/2018 г. по описа на същия съд, докладвано от съдия X.X., като разгледа постъпилата молба за обезсилване на поименна ценна книга и на основание чл. 562 във връзка с чл. 561 ГПК издава настоящата заповед по молба на X.X.X. от с. Лесново, община Елин Пелин, Софийска област. Отправя покана до държателите на посочената по-долу ценна книга да заявят своите права най-късно до 11.09.2018 г. Указва на държателите на посочената по-долу ценна книга, че ако не сторят това в предоставения срок, същата ще бъде обезсилена. Нарежда на „Химкомплект – 2000“ – АД, София, с ЕИК 130125466, да не извършва никакви плащания на приносителя/приносителите на посочената по-долу ценна книга. Насрочва открито съдебно заседание на 11.09.2018 г. от 10,30 ч. за обезсилване на временно удостоверение № 131, издадено от „Химкомплект – 2000“ – АД, София, с ЕИК 130125466, на името на X.X.X. от с. Лесново, община Елин Пелин, Софийска област, за направена от последната парична вноска в размер 163 лв. за сметка на записани от X.X.X. 163 поименни акции с единична номинална стойност 1 лв., като вноската представлява 100 % от записаните от X.X.X. 163 поименни акции. Временно удостоверение № 131, издадено от „Химкомплект – 2000“ – АД, София, с ЕИК 130125466, на името на X.X.X. от с. Лесново, община Елин Пелин, Софийска област, е надлежно вписано в книгата на акционерите при „Химкомплект – 2000“ – АД, София, с ЕИК 130125466, и предадено на X.X.X. на 13.06.2000 г.

5239

Районният съд – Нови пазар, гр. колегия, ІІІ състав, призовава Джихан Акдениз, гражданин на Република Турция, с неизвестен адрес, да се яви в съда на 11.07.2018 г. в 9 ч. като ответник по гр.д. № 581/2018 г., заведено от Николина Х. Акдениз с правно основание чл. 49, ал. 1 от СК. Ответникът да посочи съдебен адрес, в противен случай делото ще се гледа при условията на чл. 50, ал. 2 ГПК.

5240

Районният съд – гр. Омуртаг, съобщава на X.X.X. с постоянен адрес в с. Менгишево, община Върбица, с неизвестен настоящ адрес в Република Турция, че срещу нея е заведено гр.д. № 143/2018 г. по описа на съда от X.X.X. със съдебен адрес в Търговище, с правно основание чл. 49, ал. 1 от СК – развод. Указва на X.X.X., че следва в двуседмичен срок от обнародването на съобщението в „Държавен вестник“ да се яви в РС – гр. Омуртаг, за получаване на преписи от исковата молба и приложенията към нея, като при неявяване в указания срок съдът ще й назначи особен представител на основание чл. 48, ал. 2 ГПК на разноски на ищеца.

5250

Пловдивският районен съд, ІІ бр. състав, съобщава на Васеем Аббас, роден на 24.08.1982 г., гражданин на Пакистан, с неизвестен адрес, че в едномесечен срок считано от датата на обнародване в „Държавен вестник“ следва да се яви в съда и да получи съдебните книжа като ответник по гр.д. № 6348/2018 г. по описа на ПдРС, ІІ бр. състав, заведено от X.X.X., с основание чл. 49 от СК и с оглед депозиране на писмен отговор по чл. 131 от ГПК. Ако въпреки обнародването на съобщението ответникът не се яви в съда при разглеждане на делото, съдът му назначава особен представител.

5242

Разградският районен съд призовава Джасим-Мохамед Джасим-Ал-Каруа Ал-Дуруси с последен адрес Емирство Катар, сега с неизвестен адрес, да се яви в съда на 9.07.2018 г. в 10 ч. като ответник по гр.д. № 709/2018 г., заведено от Ирина Н. Стоянова от Разград, за да посочи съдебен адрес и да получи книжата по делото. В противен случай ще му бъде назначен особен представител за разноските на ищцата на основание чл. 48, ал. 2 ГПК.

5271

 

Ловешкият окръжен съд на основание чл. 76, ал. 1 ЗОПДНПИ (отм.) обявява, че е образувано гр.д. № 198 по описа на съда за 2018 г. по искова молба от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество срещу X.X.X. с постоянен адрес гр. Априлци, област Ловеч, ул. Соколска № 60, и „Есес 911“ – ЕООД, ЕИК 203403827, със седалище и адрес на управление Пловдив, ул. Филип Македонски № 72, ет. 5, с управител X.X.X., с която е предявен иск за отнемане в полза на държавата на следното имущество на обща стойност 286 849,29 лв., а именно:

1. От X.X.X. на основание чл. 63, ал. 2, т. 1 във връзка с чл. 62 от ЗОПДНПИ (отм.) във връзка с § 5, ал. 1 от ПЗРЗПКОНПИ:

– лек автомобил марка и модел „Алфа Ромео 156“ с рег. № ОВ 9188 АТ, с пазарна стойност в размер 1500 лв.;

– лек автомобил марка и модел „Фолксваген Пасат“ с рег. № ОВ 9719 ВВ, с пазарна стойност в размер 2500 лв.;

– сумата в размер 1800,20 лв., представляваща вноски на каса по разплащателна сметка с IBAN: BG95 STSA 9300 0019 7708 60, открита на 17.09.2011 г. в „Банка ДСК“ – ЕАД;

– сумата в размер 252 лв., представляваща вноски от трети лица по разплащателна сметка с IBAN: BG95 STSA 9300 0019 7708 60, открита на 17.09.2011 г. в „Банка ДСК“ – ЕАД.

2. От „Есес 911“ – ЕООД, ЕИК 203403827, на основание чл. 66, ал. 2 във връзка с чл. 62 от ЗОПДНПИ (отм.) във връзка с § 5, ал. 1 от ПЗРЗПКОНПИ:

– сумата в размер 5950 лв., представляваща вноски от трето лице по разплащателна сметка в левове с IBAN: BG15BGUS916010034342200, открита на 11.02.2015 г. в „БАКБ“ – АД, с титуляр „Есес 911“ – ЕООД;

– сумата в общ размер 138 738,24 лв., представляваща допълнителна парична вноска в търговското дружеството „Есес 911“ – ЕООД, от X.X.X. по сметка в левове с IBAN: BG46 DEMI 924 0100 0163529, открита на 29.12.2015 г. в „Търговска банка Д“ – АД (сумата 120 060 лв.) и по разплащателна сметка в левове с IBAN: BG51 IORT 7375 1003 3268 00, открита на 25.06.2015 г. в „Инвестбанк“ – АД (сумата 18 678,24 лв.);

– сумата в размер 70 074,67 лв., представляваща облага на проверяваното лице от престъпната му дейност, постъпила по разплащателна сметка в левове с IBAN: BG51 IORT 7375 1003 3268 00, открита на 25.06.2015 г. в „Инвестбанк“ – АД, с титуляр „Есес 911“ – ЕООД;

– сумата в размер 66 034,18 лв., представляваща преводи от трети лица по банкова сметка на дружество, контролирано от проверяваното лице, постъпила по разплащателна сметка в левове с IBAN: BG51 IORT 7375 1003 3268 00, открита на 25.06.2015 г. в „Инвестбанк“ – АД, с титуляр „Есес 911“ – ЕООД.

Съдът указва на заинтересованите лица, че до приключване на съдебното дирене в настоящето първоинстанционно производство могат да предявят своите претенции върху описаното по-горе имущество. Първото съдебно заседание по делото е насрочено на 7.10.2018 г., 10 ч.

5272

Видинският окръжен съд с определение от 21.05.2018 г. по т. д. № 20/2018 г. по описа на ВОС на основание чл. 679, ал. 3 от ТЗ призовава длъжника и кредиторите на „Видин Ойл“ – ЕООД (в несъстоятелност), с ЕИК 201746510, със седалище и адрес на управление Видин, ж. к. Вида, бл. 12, вх. А, ет. 4, ап. 11, за съдебно заседание на 12.06.2018 г. от 11,30 ч. в зала № 13, ет. 2 в сградата на Съдебната палата – Видин, пл. Бдинци № 1, във връзка с постъпила молба по чл. 679 ТЗ от „X.X.X.“ – АД.

5302

 

ПОКАНИ И СЪОБЩЕНИЯ

25. – Управителният съвет на сдружение „Асоциация на търговските арбитражи в България“, София, на основание чл. 26 ЗЮЛНЦ и чл. 25 от устава на сдружението свиква редовно годишно общо събрание на членовете на сдружението на 10.07.2018 г. в 11 ч. на адреса на управление на сдружението при следния дневен ред: 1. приемане на отчет на сдружение „Асоциация на търговските арбитражи в България“ за календарната 2017 г.; 2. приемане на бюджет на сдружение „Асоциация на търговските арбитражи в България“ за календарната 2018 г.; 3. разглеждане на постъпили молби за членство и приемане на нови членове в състава на сдружението. Поканват се всички членове да присъстват лично или чрез упълномощени представители. При липса на кворум на основание чл. 27 ЗЮЛНЦ и чл. 27 от устава на сдружението общото събрание ще се проведе същия ден, на същото място и при същия дневен ред от 12 ч. и ще се счита за редовно независимо от броя на присъстващите членове. Писмените материали по дневния ред са на разположение на членовете на адреса на управление на сдружението.

5213

2. – Управителният съвет на сдружение с нестопанска цел „План Б“ – София, на основание чл. 26 от ЗЮЛНЦ и чл. 22, ал. 1 от устава на сдружението свиква редовно общо събрание на 12.07.2018 г. в 12 ч. на адрес: София, ул. Цар Самуил № 93, вх. Е, при следния дневен ред: 1. отчет за дейността на сдружението през 2017 г.; проект за решение: ОС приема отчета за извършената дейност през 2017 г.; 2. гласуване оставката на X.X.X. като заместник-председател на сдружението и член на управителния съвет; проект за решение: ОС освобождава зам.-председателя и член на управителния съвет X.X.X.; 3. гласуване оставката на X.X.X. като секретар на управителния съвет; проект за решение: ОС освобождава секретаря и член на управителния съвет X.X.X.; 4. избор на нови двама членове на управителния съвет; проект за решение: ОС избира нови двама членове на управителния съвет; 5. приемане на нови пълноправни членове на сдружението; проект за решение: ОС приема нови пълноправни членове на сдружението; 6. предложения за обсъждане на други актуални въпроси, свързани със сдружението. Управителният съвет кани всички членове лично или чрез упълномощени представители да присъстват на общото събрание. При липса на кворум на основание чл. 27 от ЗЮЛНЦ и чл. 25 от устава на сдружението събранието се провежда един час по-късно на същото място и при същия дневен ред независимо от броя на присъстващите членове.

5259

2. – Управителният съвет на сдружение „Хокей клуб НСА“, София, на основание чл. 26 от ЗЮЛНЦ и чл. 24.1 от устава свиква общо събрание на 15.07.2018 г. в 10 ч. в София, бул. Тотлебен № 2, ет. 3, ап. 5, при следния дневен ред: 1. обсъждане и приемане на отчета на УС за дейността на сдружението; 2. обсъждане и приемане на доклада за дейността на сдружението по чл. 40, ал. 2 ЗЮЛНЦ; 3. обсъждане и приемане на ГФО на сдружението за 2017 г. и приемане на бюджет за 2018 г.; 4. смяна на седалището и адреса на управление на сдружението; 5. избор на нов управителен съвет или управител на сдружението по смисъла на чл. 30, ал. 3 ЗЮЛНЦ; 6. избор на нов председател на управителния съвет; 7. обсъждане и промяна на текста на чл. 24.3 от устава на сдружението относно начина на свикване на общото събрание; 8. избор на експерт-счетоводител по реда на чл. 39, ал. 3 ЗЮЛНЦ; 9. приемане на нов устав на клуба; 10. разни. При липса на кворум на основание чл. 27 от ЗЮЛНЦ събранието ще се проведе същия ден в 11 ч., на същото място и при същия дневен ред.

5018

3. – Управителният съвет на сдружение с нестопанска цел „Спортен клуб „Уинър“ – София, на основание чл. 26 от ЗЮЛНЦ и чл. 22, ал. 1 от устава на сдружението свиква редовно общо събрание на 16.07.2018 г. в 12 ч. на адрес: София, ул. Цар Самуил № 93, вх. Е, при следния дневен ред: 1. гласуване оставката на X.X.X. като председател на сдружението и член на управителния съвет; проект за решение: ОС освобождава като председател и член на управителния съвет X.X.X.; 2. гласуване оставката на X.X.X. като член на сдружението; проект за решение: ОС освобождава X.X.X. като член на сдружението; 3. гласуване оставката на X.X.X. като член на сдружението; проект за решение: ОС освобождава X.X.X. като член на сдружението; 4. избор на председател и член на управителния съвет; проект за решение: ОС избира нов председател и член на управителния съвет; 5. приемане на нови пълноправни членове на сдружението; проект за решение: ОС приема нови пълноправни членове на сдружението; 6. предложения за обсъждане на други актуални въпроси, свързани със сдружението. Управителният съвет кани всички членове лично или чрез упълномощени представители да присъстват на общото събрание. При липса на кворум на основание чл. 27 от ЗЮЛНЦ и чл. 25 от устава на сдружението събранието се провежда един час по-късно на същото място и при същия дневен ред независимо от броя на присъстващите членове.

5258

3. – Управителният съвет на сдружение „Южнобългарско дружество по инфекциозни болести, епидемиология и паразитология“ – Пловдив, на основание чл. 26 ЗЮЛНЦ и чл. 13, ал. 4 и 5 от устава във връзка с постъпило искане с вх. № 12/21.05.2018 г. за свикване на извънредно общо събрание свиква извънредно общо събрание на членовете на сдружението на 23.07.2018 г. в 11 ч. в Пловдив, бул. Пещерско шосе № 66А, конферентна зала, при следния дневен ред: 1. промени в устава на сдружение „Южнобългарско дружество по инфекциозни болести, епидемиология и паразитология“; 2. промени в състава на управителния съвет; освобождаване на членове на управителния съвет; избор на членове на управителния съвет. При липса на кворум на основание чл. 13, ал. 7 от устава и чл. 27 ЗЮЛНЦ събранието ще се проведе същия ден в 12 ч., на същото място и при същия дневен ред.

5284

3. – Управителният съвет на сдружение с общественополезна дейност „Футболен клуб Хасково 1957“, Хасково, на основание чл. 26 от ЗЮЛНЦ свиква общо събрание на членовете на сдружението на 5.07.2018 г. в 10 ч. в Хасково 6300, ул. Булаир № 3, при следния дневен ред: 1. приемане на дневния ред на събранието; 2. промяна в устава на сдружение с общественополезна дейност „Футболен клуб Хасково 1957“; нова длъжност – президент на клуба и избор на такъв. При липса на кворум на основание чл. 27 от ЗЮЛНЦ общото събрание ще се проведе същия ден един час по-късно, на същото място и при същия дневен ред независимо от броя на присъстващите членове на сдружението.

5243

Поправка. Институтът за гората – БАН, София, прави поправка на техническа грешка в обявление № 4105 за обявен конкурс за заемане на академична длъжност главен асистент в област на висше образование 4. Природни науки, информатика и математика (ДВ, бр. 35 от 2018 г., стр. 108), като вместо „професионално направление 4.4. Наука за земята“ да се чете: „професионално направление 4.3. Биологически науки“. Срокът за подаване на документите се удължава с 2 месеца от обнародването на поправката в „Държавен вестник“.

5296

5296

Промени настройката на бисквитките