Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 27 от 29.III

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 53 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 18 МАРТ 1996 Г. ЗА СТРУКТУРНИ ПРОМЕНИ В СИСТЕМАТА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 53 ОТ 18 МАРТ 1996 Г. ЗА СТРУКТУРНИ ПРОМЕНИ В СИСТЕМАТА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

Обн. ДВ. бр.27 от 29 Март 1996г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:

Чл. 1. Преобразува Националния център по клинична и трансфузионна хематология към Министерството на здравеопазването и Републиканския център по кръвопреливане и хематология към Столичната община в Национален център по хематология и трансфузиология към Министерството на здравеопазването като юридическо лице на бюджетна издръжка със седалище София и с предмет на дейност: профилактична, диагностично-лечебна, научна и научно-приложна дейност, вземане, контрол, преработка, съхранение и разпределение на кръв и кръвни съставки и производството на диагностични и лечебни биопрепарати.


Чл. 2. Преобразува центровете по трансфузионна хематология в Пловдив, Варна и Плевен в районни центрове по трансфузионна хематология към Министерството на здравеопазването като юридически лица на бюджетна издръжка със седалища съгласно приложението и с предмет на дейност: вземане, диагностика, контрол, преработка, съхранение и разпределение на кръв и кръвни съставки и производство на диагностични и лечебни биопрепарати.


Чл. 3. Трудовите правоотношения на служителите и работниците в преобразуваните центрове по чл. 1 и 2 се уреждат съгласно чл. 123 от Кодекса на труда.


Чл. 4. (1) Създава Районен център по трансфузионна хематология - Стара Загора, към Министерството на здравеопазването като юридическо лице на бюджетна издръжка със седалище Стара Загора и с предмет на дейност: вземане, диагностика, контрол, преработка, съхранение и разпределение на кръв и кръвни съставки и производството на диагностични и лечебни биопрепарати.

(2) Центърът по ал. 1 се образува на основата на материално-техническата база, щата и бюджета, ползвани за целите на трансфузионната хематология, съгласно приложението.


Чл. 5. Трудовите договори с директорите на Националния център по хематология и трансфузиология и на районните центрове по трансфузионна хематология по чл. 2 и 4 се сключват от министъра на здравеопазването.


Чл. 6. (1) Министерството на финансите по предложение на министъра на здравеопазването до 1 май 1996 г. да извърши съответните промени в бюджетните трансфери на общините и по бюджетната сметка на Министерството на здравеопазването за 1996 г. на основата на разделителните протоколи между общините и Министерството на здравеопазването.

(2) До промяната на трансферите по общинските бюджети и по бюджета на Министерството на здравеопазването финансирането на районните центрове по трансфузионна хематология се извършва по досегашния вид.

(3) Неизплатените към 30 април 1996 г. парични задължения на общините към районните центрове по трансфузионна хематология съгласно приложението се изплащат със средствата от бюджетите на съответните общини.


Чл. 7. (1) Закрива създадената с чл. 1 от Постановление № 253 на Министерския съвет от 1993 г. за извеждане на дейности на Националния център по заразни и паразитни болести и на Националния център по клинична и трансфузионна хематология на специални извънбюджетни приходно-разходни сметки (ДВ, бр. 2 от 1994 г.) специална извънбюджетна приходно-разходна сметка на Националния център по клинична и трансфузионна хематология.

(2) Натрупаните средства по специалната извънбюджетна приходно-разходна сметка на Националния център по клинична и трансфузионна хематология се внасят в приход на републиканския бюджет.


Заключителни разпоредби

§ 1. В двумесечен срок от влизането в сила на постановлението министърът на здравеопазването да издаде правилници за устройството и дейността на Националния център по хематология и трансфузиология и на районните центрове по трансфузионна хематология.


§ 2. В Постановление № 250 на Министерския съвет от 1991 г. за определяне основните функции и задачи на Министерството на здравеопазването (обн., ДВ, бр. 4 от 1992 г.; изм. и доп., бр. 52 от 1992 г., бр. 25 от 1993 г., бр. 7, 17, 44, 47, 71, 85 и 88 от 1994 г.; попр., бр. 93 от 1994 г.; изм. и доп., бр. 99 и 107 от 1994 г., бр. 1, 17, 24 и 93 от 1995 г., бр. 2 и 7 от 1996 г.) се правят следните изменения и допълнения:

1. В чл. 1, ал. 2 след цифрата "3" съюзът "и" се заменя със запетая, а след цифрата "4" се добавя "5".

2. Към чл. 1, ал. 2 се създава приложение № 5:

"Приложение № 5 към чл. 1, ал. 2


Списък на центровете по трансфузионна хематология към Министерството на здравеопазването


1. Национален център по хематология и трансфузиология - София.

2. Районен център по трансфузионна хематология - Пловдив.

3. Районен център по трансфузионна хематология - Варна.

4. Районен център по трансфузионна хематология - Плевен.

5. Районен център по трансфузионна хематология - Стара Загора."


§ 3. В Постановление № 253 на Министерския съвет от 1993 г. за извеждане на дейности на Националния център по заразни и паразитни болести и на Националния център по клинична и трансфузионна хематология на специални извънбюджетни приходно-разходни сметки (ДВ, бр. 2 от 1994 г.) се правят следните изменения:

1. В заглавието думите "и на Националния център по клинична и трансфузионна хематология" се заличават, а думите "специални извънбюджетни приходно-разходни сметки" се заменят със "специална извънбюджетна приходно-разходна сметка".

2. В чл. 1 думите "и на Националния център по клинична и трансфузионна хематология" се заличават.

3. Член 3 се отменя.

4. В чл. 4, ал. 1 думата "Центровете" се заменя с "Центърът".


§ 4. Постановлението се издава на основание чл. 2, ал. 3 от Закона за кръводаряване и кръвопреливане.


Приложение към чл. 2


Районни центрове по трансфузионна хематология към Министерството на здравеопазването



Център Здравно заведение, от базата на което се преобразува
Районен център по трансфузионна Център по трансфузионна
хематология - Пловдив хематология - Пловдив
Районен център по трансфузионна Център по трансфузионна
хематология - Плевен хематология - Плевен
Районен център по трансфузионна Център по трансфузионна
хематология - Варна хематология - Варна
Районен център по трансфузионна Отделение по трансфузионна
хематология - Стара Загора хематология към Обединената
  районна болница - Стара Загора
   


Промени настройката на бисквитките