Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 85 от 28.X

НАРЕДБА № 4 ОТ 11 ЯНУАРИ 2001 Г. ЗА ОБРАЩЕНИЕ НА ФУРАЖНИТЕ СУРОВИНИ

 

НАРЕДБА № 4 ОТ 11 ЯНУАРИ 2001 Г. ЗА ОБРАЩЕНИЕ НА ФУРАЖНИТЕ СУРОВИНИ

Издадена от Министерството на земеделието и горите

Обн. ДВ. бр.11 от 6 Февруари 2001г., изм. ДВ. бр.3 от 12 Януари 2007г., отм. ДВ. бр.85 от 28 Октомври 2016г.

Отменена с § 1 от Наредба за отменяне на Наредба № 4 от 2001 г. за обращение на фуражните суровини - ДВ, бр. 85 от 28 октомври 2016 г., в сила от 28.10.2016 г.

Глава първа.
ОБЩИ РАЗПОРЕДБИ

Чл. 1. С тази наредба се урежда обращението на фуражните суровини в страната.


Чл. 2. (1) В обращение се пускат само фуражни суровини, които са безопасни за здравето на хората и животните, не са фалшифицирани и притежават необходимите търговски качества.

(2) Забранено е пускането в обращение на фуражни суровини непридружени с декларация за съответствие и по начин или с обозначения, които са подвеждащи за потребителите.


Глава втора.
ОБЩИ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ФУРАЖНИТЕ СУРОВИНИ

Чл. 3. (1) Фуражните суровини, които отговарят на изискванията в приложение № 1 и са включени в списъка по приложение № 2, при пускане в обращение се обозначават с наименованията, посочени в тях. Забранено е поставянето на допълнителни обозначения, които могат да заблудят купувача.

(2) Всеки процес на обработка на фуражните суровини, включен в приложение № 1, се означава с термина, посочен там.


Чл. 4. (1) Фуражни суровини, невключени в списъка на суровините по приложение № 2, се пускат в обращение, ако са обозначени със специфични имена, изключващи смесване със суровините, включени в списъка.

(2) Суровините по ал.1 се включват в списъка на приложение № 2 по предложение на междуведомствения експертен съвет по хранене на животните.


Чл. 5. (1) Фуражните суровини, съдържащи нива на нежелани вещества или количества продукти, по-високи от допустимите, се пускат в обращение само ако са предназначени за предприятия, одобрени съгласно чл. 10, ал. 2 от Закона за фуражите и Наредбата за одобряване и регистриране на производители и търговци на храни за животните (ДВ, бр. 106 от 1999 г.).

(2) Фуражните суровини по ал.1 трябва да бъдат означени като "фуражна суровина, предназначена за одобрени предприятия, произвеждащи комбинирани фуражи".


Чл. 6. (1) Продуктите и субпродуктите, изброени в приложения № 2 и 3, са с ботаническа чистота не по-малка от 95 %, освен ако в тези приложения има друго изискване.

(2) За ботанически примеси се считат:

1. естествени, но безвредни примеси (например слама и остатъци от слама, семена на други културни видове или плевели);

2. безвредни остатъци от други маслодайни семена или маслодайни плодове от предишни технологични обработки с ниво не по-голямо от 0,5 %.

(3) Посочените в ал. 1 и 2 нива се отнасят за масата на продукта и на субпродукта.


Глава трета.
ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ФУРАЖНИ СУРОВИНИ, ПРОИЗВЕДЕНИ ПО СПЕЦИАЛНИ ТЕХНОЛОГИИ

Чл. 7. Белтъчни суровини от микроорганизмен произход, небелтъчни азотни съединения, синтетични аминокиселини и субпродукти от тяхното производство се пускат в обращение, ако фигурират във и отговарят на изискванията на приложение № 4.


Чл. 8. (1) Фуражните суровини, произведени по специална технология, се продават като храна за животни или като допълнителни продукти към храните само с обозначенията, предвидени в приложение № 4, нанесени върху опаковката, съда или етикета на суровината.

(2) Когато суровините по ал.1 се продават в насипно състояние, обозначенията се нанасят в придружителен документ.


Чл. 9. (1) Приложение № 4 се изменя по предложение на Междуведомствената експертна комисия по хранене на животните.

(2) При промяна на т. 1.1 и 1.2 от приложение № 4 Междуведомствената експертна комисия по хранене на животните прави предложение след съгласуване с Министерството на здравеопазването.


Чл. 10. Нови фуражни суровини се включват в списъка от приложение № 4, когато:

1. притежават хранителна стойност за животните, дължаща се на съдържание на азот или протеин;

2. не оказват вредно въздействие върху здравето на хората, животните и върху околната среда;

3. не влошават качеството на животинските продукти;

4. съдържанието им във фуражите може да се контролира.


Чл. 11. Не са производствена и търговска тайна:

1. наименованията и съставът на продукта;

2. физико-химичните и биологическите му свойства;

3. данните за методите на анализ, използвани при контрола на продукта.


Глава четвърта.
ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ОБОЗНАЧАВАНЕТО НА ФУРАЖНИТЕ СУРОВИНИ

Чл. 12. (1) Опакованите фуражни суровини се пускат в обращение само с ясно видими, четливи и неизтриваеми етикети, написани на българския език.

(2) Етикетът съдържа следните данни:

1. означението "фуражна суровина";

2. наименованието на фуражната суровина съгласно приложение № 2;

3. показателите, които задължително се декларират съгласно приложение № 2, колона 4;

4. за фуражните суровини, които не са посочени в приложение № 2 - данните, изброени в приложение № 3, колона 2;

5. специфичните данни, посочени в приложение № 1, когато е целесъобразно;

6. нетно тегло, определено в единици маса, когато се отнася до твърди продукти, или в единици маса или обем, когато се отнася до течни продукти;

7. име и адрес на лицето, което отговаря за верността на данните;

8. дата на производство и срок на годност (употреба) - ако е нужен такъв.

(3) Производителят, заготвителят, вносителят или търговецът, посочен в придружаващия партидата документ, отговаря за верността на данните в етикета.

(4) При преопаковане на фуражната суровина данните по ал. 2 се нанасят върху всяка нова опаковка.

(5) Когато фуражните суровини са в насипно състояние, данните по ал. 2 се вписват в придружаващия партидата документ, а съставителят на документа отговаря за верността на данните.

(6) При необходимост върху пакетите, контейнерите, етикетите и придружаващите документи се посочва и друга, допълнителна информация. Допълнителната информация може да се отнася само до обективни или количествени параметри, които могат да бъдат потвърдени или доказани и които не заблуждават потребителя. Тя се посочва отделно от данните по ал. 2.


Чл. 13. (1) Влагата на фуражните суровини се посочва в документа по чл. 12, ал. 2 или 5, когато надвишава 14,5 % от масата на суровината, ако в приложение № 2 не е определена друга норма. Когато влагата на фуражната суровина не надвишава тази граница, съдържанието ѝ се декларира по искане на купувача.

(2) Съдържанието на пепел, неразтворима в солна киселина, във фуражната суровина се посочва в документа по чл. 12, ал. 2 или 5, когато надвишава 2,2 % от сухото вещество, ако в приложение № 2 не е определена друга норма.

(3) Нивата по ал. 1 и 2 са спрямо масата на фуражните суровини, освен ако в приложение № 2 не е определено друго.


Чл. 14. (1) Когато продукти, посочени в колона 2 на приложение № 2 или колона 1 на приложение № 3, се използват за денатуриране или свързване на фуражните суровини, в документа по чл. 12, ал. 2 или 5 се посочва следната информация:

1. денатуриращи агенти: природа и количество на използвания агент;

2. свързващи агенти, природа на използвания агент.

(2) При използване на свързващи агенти количеството им не трябва да надвишава 3 % от общата маса.


Чл. 15. За количества фуражни суровини, по-малки или равни на 10 кг, предназначени за краен потребител, данните, посочени в чл. 12, ал. 2 и 6, могат да бъдат представени на купувача по подходящ начин, на мястото на продажбата.


Чл. 16. (1) Когато съставът на фуражната суровина по време на обращението бъде променен, данните по чл. 12, ал. 2 съответно се променят, за което отговаря лицето, извършило промяната.

(2) Ако дадена опаковка бъде разделена по време на обращение, данните, посочени в чл. 12, ал. 2 и 6, се означават върху пакета, контейнера или придружаващия документ на всяка нова опаковка.


Чл. 17. Посочването на данните по чл. 12, ал. 2 не е задължително:

1. когато купувачът декларира писмено, че не изисква съответната информация;

2. при директна продажба на количества, по-малки или равни на 10 кг, предназначени за домашни любимци;

3. за фуражни суровини, получени като вторични продукти при агроиндустриална преработка, със съдържание на влага над 50 %;

4. когато фуражната суровина е третирана само с консерванти и се доставя директно от производителя на потребителя за изхранване на собствените му животни.


Чл. 18. Фуражните суровини се идентифицират и чрез международно призната числова кодова система.


Глава пета.
КОНТРОЛ НА ОБРАЩЕНИЕТО НА ФУРАЖНИТЕ СУРОВИНИ

Чл. 19. (1) Дирекцията за контрол на фуражите към Министерството на земеделието и горите проверява спазването на изискванията на наредбата. Проверките се извършват на всички етапи от обращението на фуражните суровини.

(2) Контролът по ал. 1 се осъществява чрез взимане на проби от фуражните суровини, пускани в обращение, и тяхното анализиране съгласно изискванията на нормативните документи.


Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на тази наредба:

1. "Фуражни суровини" са: продукти от растителен или животински произход, в тяхното естествено състояние, пресни или консервирани и продукти, получени след тяхната индустриална преработка, както и органични или неорганични вещества, независимо от това дали съдържат добавки, предназначени за хранене на животни, директно или след преработка - като съставки на комбинирани фуражи или като пълнители за премикси.

2. "Пускане в обращение" е: притежаването на фуражни суровини с цел продажба или предлагането им за продажба или друга форма на възмездно или безвъзмездно прехвърляне на друго лице.

3. "Комбинирани фуражи" са: смеси от фуражни суровини, независимо от това дали съдържат добавки, предназначени за хранене на животни като фуражи.

4. "Международно призната числова кодова система" е: международна числова кодова система, която позволява да бъдат идентифицирани произходът на продукта, частта на използвания продукт, обработката, на която е бил подложен, и неговата зрялост и/или качество.


Заключителни разпоредби

§ 2. Наредбата се издава на основание чл. 11, ал. 3 от Закона за фуражите.


Приложение № 1 към чл. 3, ал. 1



Списък на основните фуражни суровини
 
Наимено- Описание Задължи-
  вание   телно дек-
      лариране
1 2 3 4
   
1. Житни зърна, продукти и субпродукти от тях
   
1.01 Овес Зърно от Avena  
    sativa L. и други  
    сортове овес  
1.02 Овесени Продукт, получен чрез Скорбяла
  флейки пропарване и валцуване  
    на олющен овес. Допуска  
    се да съдържа малки ко-  
    личества овесени обвивки  
1.03 Овесено Субпродукт, получаван Сурови
  фуражно в процесите на олющва- влакнини
  брашно не и пресяване при пре-  
  с отсевки работка на овеса в браш-  
    но и ядки. Състои се ос-  
    новно от овесени трици  
    и известно ендосперм  
1.04 Овесени Субпродукт, получаван Сурови
  люспи и при пресяването на ове- влакнини
  трици сените ядки. Състои се  
    основно от трици и ове-  
    сени люспи  
1.05 Ечемик Зърно от Hordeum  
    vulgare L.  
1.06 Ечемичено Субпродукт, получаван в Сурови
  фуражно процесите на пресяване и влакнини
  брашно с олющване при преработка  
  отсевки на ечемика в олющен  
    ечемик, грис или брашно  
1.07 Ечемиков Изсушен субпродукт Суров
  протеин на получено нишесте от протеин
    ечемик. Състои се основ- Нишесте
    но от протеин, получен от  
    разделянето на нишестето  
1.08 Ориз, Субпродукт, получаван Скорбяла
  начупен при полиране или шли-  
    фоване на ориз Оryza  
    sativa L. Състои се основ-  
    но от маломерни и/или  
    счупени зърна  
1.09 Оризови Субпродукт, получаван Сурови
  трици от първото полиране на влакнини
  (кафяви) олющения ориз. Състои  
    се основно от семенни  
    обвивки, частички от  
    алейроновия слой, ендо-  
    сперма и зародиша  
1.10 Оризови Субпродукт, получаван Сурови
  трици от второто полиране на влакнини
  (бели) олющения ориз. Състои  
    се основно от частички  
    алейронов слой, ендо-  
    сперм и зародиш  
1.11 Оризови Субпродукт, получаван от Сурови
  трици полиране на олющения влакнини
  с калциев ориз. Състои се основно  
  карбонат от семенни обвивки, час-  
    тички алейронов слой,  
    ендосперм и зародиш; съ-  
    държа различни количе-  
    ства калциев карбонат в  
    резултат от използването  
    му в процеса на преработка  
1.12 Фуражно Субпродукт от полиране- Сурови
  брашно от то на олющен термично влакнини
  термично обработен ориз. Състои Калциев
  обработен се основно от семенни карбонат
  ориз обвивки, частички алей-  
    ронов слой, ендосперм,  
    зародиш; съдържа раз-  
    лични количества кал-  
    циев карбонат в резултат  
    от използването му в про-  
    цеса на преработка  
1.13 Смлян Продукт, получен от Нишесте
  фуражен смилането на фуражен  
  ориз ориз, който се състои  
    от зелени, незряли зър-  
    на, пресети по време на  
    смилането на неолюще-  
    ния ориз, или на обикно-  
    вените олющени зърна,  
    които са жълти или  
    на петна  
1.14 Оризов Субпродукт от извлича- Суров
  зародиш, нето на масло чрез пре- протеин
  експелер соване на оризов заро- Сурови ма-
    диш с прилепнали час- знини с
    тици ендосперм и се- допустима
    менна обвивка степен на
      прекисно
      окисление
      Сурови
      влакнини
1.15 Оризов Субпродукт от извли- Суров
  зародиш, чането на масло чрез протеин
  екстра- екстрахиране на оризов  
  хиран зародиш с прилепнали  
    частици ендосперм и  
    семенна обвивка  
1.16 Оризово Технически чисто Нишесте
  нишесте оризово нишесте  
1.17 Просо Зърно от Panicum  
    milliaceum L.  
1.18 Ръж Зърно от Secale cereale L.  
1.19 Ръжено Субпродукт при произ- Сурови
  фуражно водството на ръжено влакнини
  брашно брашно, получаван от  
  с отсевки пресяване. Състои се ос-  
    новно от частички ендо-  
    сперм с прилепнали мал-  
    ки части от обвивката и  
    малко зърнен отпадък  
1.20 Ръжено Субпродукт от производ- Сурови
  фуражно ството на ръжено браш- влакнини
  брашно но, получаван при преся-  
    ване. Състои се основно  
    от частици от ендоспер-  
    ма с част от ципата и из-  
    вестно количество зър-  
    нени отпадъци  
1.21 Ръжени Субпродукт от производ- Сурови
  трици ството на ръжено браш- влакнини
    но, получаван при преся-  
    ване. Състои се основно  
    от частици на външните  
    обвивки и частици от  
    зърното, на които е пре-  
    махната малка част от  
    ендосперма, в сравнение  
    с ръжените трици  
1.22 Сорго Зърно от Sorghum bicolor  
    /L./ Moench. S.l.  
1.23 Пшеница Зърно от Triticum aestvum  
    L., Triticum durum Desf.  
    и други сортове пшеница  
1.24 Пшенично Субпродукт от производ- Сурови
  фуражно ството на брашно, полу- влакнини
  брашно с чаван при пресяване на  
  отсевки пшеничното зърно или  
    олющеното зърно от  
    пшеница спелта. Състои  
    се основно от частички  
    ендосперм с фини фраг-  
    менти от външни обвив-  
    ки и известно количест-  
    во зърнен отпадък  
1.25 Пшеничен Субпродукт от производ- Сурови
  фураж ството на брашно, полу- влакнини
    чаван при пресяване на  
    пшенично зърно или олю-  
    щена спелта. Състои се  
    основно от частици на вън-  
    шните обвивки и частици  
    от зърното, на които е пре-  
    махната по-малка част на  
    ендосперма в сравнение  
    с пшеничните трици  
1.26 Пшенични Субпродукт от производ- Сурови
  трици ството на брашно, полу- влакнини
    чаван при пресяване на  
    пшенично зърно или  
    олющена спелта. Състои  
    се основно от частици на  
    външните обвивки и час-  
    тици зърно, по-голяма  
    част от ендосперма на  
    които е отделена  
1.27 Пшеничен Субпродукт от производ- Суров
  зародиш ството на брашно, със- протеин
    тоящ се основно от пше- Сурови
    ничен зародиш с различ- мазнини с
    на цялост, при който час- допустима
    тиците от ендосперма и степен на
    външната обвивка все още прекисно
    може да са прилепнали окисление
1.28 Пшеничен Сух субпродукт от про- Суров
  глутен изводството на пшенич- протеин
    но нишесте. Състои се  
    основно от глутен, по-  
    лучен при отделянето  
    на нишестето  
1.29 Пшеничен Субпродукт от производ- Суров
  глутен ството на пшенично ни- протеин
  за фураж шесте. Състои се от три- Нишесте
    ци и глутен, към които  
    може да се добавят части  
    от накисващата течност  
    и обезмаслен зародиш  
1.30 Пшенично Технически чисто Нишесте
  нишесте пшенично нишесте  
1.31 Прежелати- Продукт от пшенично Нишесте
  низирано нишесте, което има свой-  
  пшенично ството да набъбва значи-  
  нишесте телно при топлинна  
    обработка  
1.32 Пшеница Зърно от пшеница спелта  
  спелта Triticum spelta L.,  
    Triticum dicoccum Schrank.,  
    Triticum monococcum  
1.33 Тритикале Зърно от Triticum x  
    x Secale hybrid  
1.34 Царевица Зърно от Zea mays L.  
1.35 Царевично Субпродукт от преработ- Сурови
  фуражно ката на царевицата в влакнини
  брашно брашно или грис. Състои  
  с отсевки се от частици от обвивки-  
    те и частици зърно, на  
    които е премахната по-  
    малка част от ендоспер-  
    ма, отколкото в царевич-  
    ните трици  
1.36 Царевични Субпродукт от преработ- Сурови
  трици ката на царевицата в влакнини
    брашно и грис. Състои  
    се основно от външните  
    обвивки и частици заро-  
    диш с малки частици  
    ендосперм  
1.37 Царевичен Субпродукт от производ- Суров
  зародиш, ството на царевично протеин
  експелер масло, получаван от пре- Сурови
    соването на сухо или мазнини с
    мокро отделен цареви- допустима
    чен зародиш, който съ- степен на
    държа частици ендо- прекисно
    сперм и обвивки окисление
1.38 Царевичен Субпродукт от производ- Суров
  зародиш, ството на царевично мас- протеин
  екстра- ло, получаван от екстра-  
  хиран хирането на сухо или  
    мокро отделен цареви-  
    чен зародиш, който съ-  
    държа частици ендо-  
    сперм и обвивки  
1.39 Царевичен Субпродукт от производ- Суров
  фуражен ството на царевично ни- протеин
  глутен шесте. Състои се основ- Скорбяла
    но от трици и глутен,  
    към които може да се  
    добавят части от накис-  
    ващата течност и малки  
    количества от обезмас-  
    ления зародиш  
1.40 Царевичен Сух субпродукт от про- Суров
  глутен изводството на цареви- протеин
    чно нишесте. Състои се  
    основно от глутен, по-  
    лучен при отделяне на  
    нишестето  
1.41 Царевично Технически чисто царе-  
  нишесте вично нишесте  
1.42 Прежела- Продукт от царевично Нишесте
  тинизирано нишесте, което има  
  царевично свойството да набъбва  
  нишесте значително при топлинна  
    обработка  
1.43 Малцови Субпродукт от малцува- Суров
  коренчета нето, състоящ се основно протеин
    от изсушените коренчета  
    на покълналите зърна  
1.44 Сух зърнен Сух продукт от пивова- Суров
  пивоварен ренето, получаван от из- протеин
  отпадък сушаването на остатъци  
    от малцувано и немалцу-  
    вано зърно и други нишес-  
    тени продукти  
1.45 Сух зър- Субпродукт от алкохол- Суров
  нен спир- ната дестилация, полу- протеин
  товарен чаван от изсушаването  
  отпадък на твърдия остатък на  
    ферментиралото зърно  
1.46 Тъмен зър- Субпродукт от алкохол- Суров
  нен спир- ната дестилация, полу- протеин
  товарен чен от изсушаването на  
  отпадък твърди остатъци от фер-  
    ментирало зърно, към  
    което е добавена пръщи-  
    на от дестилацията  
   
2. Маслодайни семена, маслодайни плодове, продукти и субпродукти от тях
   
2.01 Фъстъци, Субпродукт от производ- Суров
  частично ството на масло, получа- протеин
  олющени, ван от пресоването на час- Сурови
  експелер тично олющени фъстъци мазнини
    Arachis hypogaea L. Сурови
    и други видове от вида влакнини
    Arachis. (Максимално съ-  
    държание на сурови влак-  
    нини 16 % на сухо вещество)  
2.02 Фъстъци, Субпродукт от производ- Суров
  частично ството на масло, получа- протеин
  олющени, ван от екстрахирането на Сурови
  екстрахи- частично олющени фъс- влакнини
  рани тъци. (Максимално съ-  
    държание на сурови влак-  
    нини 16 % на сухо  
    вещество)  
2.03 Фъстъци Субпродукт от произ- Суров
  олющени, водството на масло, по- протеин
  експелер лучаван от пресоването Сурови
    на олющени фъстъци мазнини
      Сурови
      влакнини
2.04 Фъстъци Субпродукт от производ- Суров
  олющени, ството на масло, получа- протеин
  екстра- ван от екстрахирането на Сурови
  хирани олющени фъстъци влакнини
2.05 Рапично Семена от рапица Bassica  
  семе napus L. ssp. Oleifera  
    (Metzg.) Sinsk., от индиан-  
    ска рапица Bassica napus  
    L.var. Glauca (Roxb.)  
    O.E.Schulz и Brassica  
    campestris L. ssp. Oleifera  
    (Metzg.) Sinsk. (Минимум  
    ботаническа чистота 94 %)  
2.06 Рапично Субпродукт от произ- Суров
  семе, водството на масло, протеин
  експелер получаван от пресова- Сурови
    нето на рапични семена мазнини
    (минимална ботаничес- Сурови
    ка чистота 94 %) влакнини
2.07 Рапично Субпродукт от произ- Суров
  семе, водството на масло, по- протеин
  екстракт лучен от екстрахиране-  
    то на рапично семе (мак-  
    симална ботаническа  
    чистота 94 %)  
2.08 Рапични Субпродукт от олющ- Сурови
  люспи ване на рапичното семе влакнини
2.09 Сафлоро- Субпродукт от произ- Суров
  во семе, водството на масло, по- протеин
  частично лучен от екстрахиране- Сурови
  олющено, то на частично олюще- влакнини
  екстракт ни семена от сафлор  
    Cartamus tinctorius L.  
2.10 Кокосов Субпродукт от произ- Суров
  експелер водството на масло, протеин
    получен от пресоване- Сурови
    то на сух ендосперм мазнини с
    и обвивки на семената допустима
    на кокосовата палма степен на
    Cocos nucifera L. прекисно
      окисление
      Сурови
      влакнини
2.11 Кокосов Субпродукт от произ- Суров
  екстракт водството на масло, протеин
    получен от екстрахира-  
    нето на сух ендосперм  
    и обвивки на семената  
    на кокосовата палма  
2.12 Палмови Субпродукт от произ- Суров
  ядки, водството на масло, протеин
  експелер получен от пресоване- Сурови
    то на палмови ядки влакнини
    (Elaeis guineensis Jacq.,  
    Corozooleifera  
    /НВК/L.H. Baily /Elaeis  
    melanococca auct.), от  
    които в максимална  
    степен са отделени  
    твърдите черупки  
2.13 Палмови Субпродукт от произ- Суров
  ядки, водството на масло, протеин
  екстракт получен от екстрахира- Сурови
    нето на палмови ядки, влакнини
    от които в максимал-  
    на степен са отделени  
    твърдите черупки  
2.14 Соя Соеви зърна Clycine  
  (зърна), max., L. Merr, претърпе-  
  тостирана ли съответна термична  
    обработка (Активност  
    на уреазата максимум  
    0,4 мг N/г x мин.)  
2.15 Соя Субпродукт от произ- Суров
  (зърна), водството на масло, протеин
  екстра- получен от соеви зърна Сурови
  хирана, след екстрахиране и съ- влакнини,
  тостирана ответна топлинна обра- ако >8 %
    ботка. (Активност на  
    уреазата максимум  
    0,4 мг N/г x мин.)  
2.16 Соя Субпродукт от произ- Суров
  (зърна), водството на масло, протеин
  олющена, получен от олющени Сурови
  екстра- соеви зърна след екст- влакнини
  хирана, рахиране и съответна  
  тостирана топлинна обработка  
2.17 Соев Продукт, получен от Суров
  (зърна) олющени соеви зърна протеин
  протеинов    
  концентрат    
2.18 Растително Масло, получено от Влага,
  масло растения ако >1 %
2.19 Соеви Субпродукт, получен Сурови
  (зърна) при олющването на влакнини
  люспи соевите зърна  
2.20 Памучено Семена от памук Суров
  семе Gossypium ssp., от които протеин
    са отделени влакната Сурови
      влакнини
      Сурови
      мазнини
2.21 Памучено Субпродукт от произ- Суров
  семе, час- водството на масло, протеин
  тично получен от екстрахира- Сурови
  олющено, нето на памучени семе- влакнини
  екстра- на, от които са отделе-  
  хирано ни влакната и част от  
    обвивките са олющени  
    (максимално съдържа-  
    ние на сурови влакнини  
    22,5 % на сухо вещество)  
2.22 Памучено Субпродукт от производ- Суров
  семе, ството на масло, получен протеин
  експелер от пресирането на памуче- Сурови
    ни семена, от които са влакнини
    отделени влакната Сурови
      мазнини
2.23 Гуизотия, Субпродукт от производ- Суров
  експелер ството на масло, получен протеин
    от пресоването на семена- Сурови
    та на растението Guizotia влакнини
    abyssinica /Lf/Cass. (Пепел, Сурови
    неразтворима в НСl: мазнини
    максимум 3,4 %)  
2.24 Слънчогле- Семе от слънчоглед  
  дово семе Helianthus annus L.  
2.25 Слънчогле- Субпродукт от произ- Суров
  дово семе, водството на масло, по- протеин
  екстра- лучен от екстракцията  
  хирано на слънчогледово семе  
2.26 Слънчогле- Субпродукт от производ- Суров
  дово семе, ството на масло, получен протеин
  частично от екстракцията на слън- Сурови
  олющено, чогледово семе, от което влакнини
  екстра- част от люспата е олюще-  
  хирано на (Максимално съдър-  
    жание на сурови влакнини  
    27,5 % на сухо вещество)  
2.27 Ленено Семена от растението  
  семе лен Linum usitatissimum  
    L. (Минимална ботани-  
    ческа чистота 93 %)  
2.28 Ленено Субпродукт от произ- Суров
  семе, водството на масло, по- протеин
  експелер лучен от пресоването Сурови
    на ленени семена (Ми- мазнини
    нимална ботаническа Сурови
    чистота 93 %) влакнини
2.29 Ленено Субпродукт от произ- Суров
  семе, водството на масло, протеин
  екстра- получен от екстрахира-  
  хирано нето на ленени семена  
    (минимална ботаничес-  
    ка чистота 93 %)  
2.30 Маслинени Субпродукт от произ- Суров
  пресовки водството на масло, протеин
    получен от екстрахира- Сурови
    нето на маслините Olea влакнини
    europs, отделени въз-  
    можно най-добре от  
    костилките  
2.31 Сусамово Субпродукт от произ- Суров
  семе, водството на масло, протеин,
  експелер получен от пресоване- сурови
    то на семена от расте- влакнини,
    нието сусам Sesamum сурови
    indicum L. (Съдържание мазнини
    на пепел, неразтворима  
    в HCl: максимум 5 %)  
2.32 Какаови Субпродукт от произ- Суров
  зърна, водството на масло, протеин
  частично получен от екстрахира- Сурови
  олющени, нето на сухи и печени влакнини
  екстра- какаови зърна.  
  хирани Theobroma cacao L.,  
    от които е олющена  
    част от люспата  
2.33 Какаови Люспи от сухи и пече- Сурови
  люспи ни какаови зърна. влакнини
    Theobroma cacao L.  
   
3. Бобови зърна, продукти и субпродукти от тях
   
3.01 Нахут Зърна от Cicer  
    ariertinum L.  
3.02 Гуаров Субпродукт, получен след Суров
  шрот, екстрахиране на клея от протеин
  екстра- семената на Cydmopisis  
  хиран tetragonoloba (L.) Taub.  
3.03 Ервилия Семена от Ervum  
    ervilia L.zz  
3.04 Секирче Зърно от Lathurus  
    sativis L., обработено  
    съответно топлинно  
3.05 Леща Зърно от Lens culinaris  
    a.o. Medik  
3.06 Сладка Зърно от Lupinus spp.  
  лупина с ниско съдържание  
    на горчиви зърна  
3.07 Боб Зърно от Phaseolus или  
  тостиран Vigna spp., обработени  
    съответно топлинно, за  
    да се инактивира ток-  
    сичният лектин  
3.08 Грах Зърна от Pisum spp.  
3.09 Грахово Субпродукт, получен Суров
  фуражно от преработката на гра- протеин,
  брашно ха в брашно. Състои се сурови
    основно от частици се- влакнини
    медели и малко коли-  
    чество обвивки  
3.10 Грахови Субпродукт от прера- Сурови
  трици ботката на грахов шрот. влакнини
    Състои се основно от  
    обвивки, отделени при  
    олющването и почиства-  
    нето на граха  
3.11 Бакла Зърна от Vicia faba L.  
    ssp. faba var. equina Pers.  
    U var. minuta (Alef.)  
    Mаnsf.  
3.12 Фий Зърно от Vicia  
  монанта monanthos Desf  
3.13 Фий Зърно от Vicia sataivva  
    var. sativa и други  
    вариетети  
   
4. Клубени, корени, продукти и субпродукти от тях
   
4.01 (Захарно) Субпродукт от произ- Съдържа-
  цвеклови водството на захар, със- ние на пе-
  резанки тоящ се от екстрахира- пел, нераз-
    ни сухи парченца от за- творима в
    харно цвекло Beta HCl, ако
    vulgaris L. ssp. vulgaris > 3,5% на
    var. altissima Doell (Мак- сухо веще-
    симално съдържание ство
    на пепел, неразтворима Обща за-
    в HCl: 4,5 % на сухо хар, изра-
    вещество) зена като
      захароза,
      ако
      > 10,5 %
4.02 (Захарно) Субпродукт от произ- Обща за-
  цвеклова водството на захар, със- хар, изра-
  меласа тоящ се от сиропен от- зена като
    падък, събиран при ра- захароза
    финирането на цвекло- Влага,
    вата захар ако > 28 %
4.03 (Захарно) Субпродукт от произ- Обща за-
  цвеклови водството на захар, хар, като
  меласира- състоящ се от изсушени захароза
  ни резанки резанки, към които е до- Съдържа-
    бавена меласа (Макси- ние на пе-
    мално съдържание на пе- пел, нераз-
    пел, неразтворима в творима
    HCl:4,5 % на сухо в HCl, ако
    вещество) > 3,5 % на
      сухо ве-
      щество
4.04 (Захарно) Субпродукт, получен след Суров
  цвеклова ферментация на цвекло- протеин
  шлемпа ва меласа при производ- Влага,
    ството на алкохол, дрож- ако > 35 %
    ди, лимонова киселина  
    и други органични суб-  
    станции  
4.05 (Цвеклова) Захар, екстрахирана Захароза
  захар от захарно цвекло  
4.06 Сладък Клубени от Ioomoea Нишесте
  картоф batatas (L.) Poir, незави-  
    висимо от тяхната  
    обработка  
4.07 Маниока Корени от Manhiot Нишесте
    esculenta Crantz, неза- Съдържа-
    висимо от тяхната об- ние на пе-
    работка (Максимално пел, нераз-
    съдържание на пепел, творима в
    неразтворима в HCl: HCl, ако
    4,5 % на сухо вещество) > 3,5 % на
      сухо ве-
      щество
4.08 Маниока, Нишесте, получено от Нишесте
  експан- корените на маниока  
  дирано и експандирано чрез  
  нишесте съответна топлинна  
    обработка  
4.09 Картофени Субпродукт от екстрак- Нишесте
  пресовки цията на картофено  
    Solanum tuberosum L.  
    нишесте  
4.10 Картофено Технически чисто Нишесте
  нишесте картофено нишесте  
4.11 Картофен Сух субпродукт от про- Суров
  протеин изводството на нишесте, протеин
    състоящ се основно от  
    протеинови субстанции  
    след отделянето на скор-  
    бялата  
4.12 Картофени Продукт, получен от из- Нишесте
  пръчици сушаване чрез ротация Сурови
    на измити, обелени или влакнини
    необелени парени картофи  
4.13 Сгъстен Субпродукт от екстрак- Суров
  сок от цията на картофено ни- протеин
  картофи шесте, от което протеи- Сурова
    нът и водата са частично пепел
    извелечени  
4.14 Прежелати- Продукт, който се състои Нишесте
  низирано от картофено нишесте,  
  картофено цялостно разтворено чрез  
  нишесте топлинна обработка  
   
5. Други семена и плодове, продукти и субпродукти от тях
   
5.01 Рожкови Продукт, получаван от Сурови
  шушулки натрошаването на шушул- влакнини
    ките на рожковото дърво  
    Cratonia seliqua L. след  
    отделянето на рожковите  
    бобчета  
5.02 Цитрусови Субпродукт, получаван Сурови
  пресовки от пресоването на цитру- влакнини
    сови плодове Citrus spp.  
    при производство на  
    цитрусови сокове  
5.03 Плодови Субпродукт, получаван Сурови
  пресовки от пресоването на пло- влакнини
    дове при производство-  
    то на плодов сок  
5.04 Доматен Субпродукт, получаван Сурови
  пулп от пресоването на дома- влакнини
    тите Solanum lycopersicum  
    Karst. при производство-  
    то на доматен сок  
5.05 Гроздови Субпродукт от преработ- Сурови
  семки ката на гроздето, със- влакнини
    тоящ се от практически Ако
    чисти семки >45 %
5.06 Гроздов Субпродукт, получаван Сурови
  пулп от пресоването на гроз- влакнини
    дето Vitis vinifera L. след Ако
    отделянето на гроздовия > 25 %
    сок  
5.07 Гроздови Семки, извлечени от Сурови
  семки гроздовия пулп, от мазнини
    които маслото не е Сурови
    извлечено влакнини
      Ако >45 %
   
6. Тревни и груби фуражи
   
6.01 Люцерново Продукт, получен от из- Суров
  брашно сушаване и смилане на протеин,
    млада люцерна Medicado сурови
    sativa L. и Medicado var. влакнини
    Martyn. Може да съдържа Пепел,
    20 % млада люцерна или нераз-
    други тревни растения, творима
    изсушени и смлени заед- в HCl, ако
    но с люцерната >3,5 % на
      сухо ве-
      щество
6.02 Люцернова Сух субпродукт, получен Суров
  пресовка от люцерна при пресова- протеин
    нето ѝ за сок  
6.03 Люцернов Продукт, получен от из- Каротин
  протеинов куствено изсушаване на Суров
  концен- фракции люцернов сок протеин
  трат след центрофугиране и  
    топлинно концентрира-  
    не на протеините  
6.04 Детелино- Продукт, получен от из- Суров
  во брашно сушаване и смилане на протеин,
    млада детелина Trifolium сурови
    spp. Може да съдържа влакнини
    20 % млада люцерна или Пепел,
    други тревни растения, неразтво-
    изсушени и смлени рима в
    заедно с люцерната HCl, ако
      > 3,5 % на
      сухо ве-
      щество
6.05 Тревно Продукт, получен от из- Суров
  брашно сушаване и смилане на протеин,
    млади фуражни треви сурови
      влакнини
      Пепел,
      неразтво-
      рима в
      HCl, ако
      > 3,5 %
      на сухо ве-
      щество
6.06 Житна Слама от жито  
  слама    
6.07 Житна Продукт, получен чрез Сода, ако
  слама, подходяща обработка е обрабо-
  третирана на житна слама тена с
      NaOH
   
7. Други растения, продукти и субпродукти от тях
   
7.01 (Захарна) Субпродукт, състоящ се Обща за-
  тръстикова от сиропен отпадък, съб- хар, изра-
  меласа ран при рафинирането зена като
    на захар от захарна тръс- захароза
    тика Saccbarum Влажност
    officinarutm L. ако > 25 %
7.02 (Захарна) Субпродукт, получен Суров
  тръстикова след ферментацията на протеин
  шлемпа тръстикова меласа при Влажност
    производството на алко- ако > 35 %
    холи, дрожди, лимонена  
    киселина или други ор-  
    ганични субстанции  
7.03 Тръстико- Захар, извлечена от за- Захароза
  ва захар харна тръстика  
7.04 Брашно от Продукт, получен от из- Сурова
  водорасли сушаване и натрошаване пепел
    на водорасли, главно ка-  
    фяви водорасли. Този  
    продукт може да бъде  
    промит, за да се намали  
    съдържанието на йод.  
   
8. Млечни продукти
   
8.01 Обез- Продукт, получен от из- Суров
  маслено сушаването на мляко, протеин
  мляко от което повечето маз- Влажност,
  на прах нини са отделени ако > 5 %
8.02 Маслена Продукт, получен от из- Суров
  суроватка сушаване на течността, протеин,
  на прах която остава след изби- сурови
    ването на маслото мазнини,
      лактоза
      Влажност,
      ако > 6 %
8.03 Млечна Продукт, получен от из- Суров
  суроватка сушаване на течността, протеин,
  на прах която остава след полу- лактоза
    чаване на сирене, извара, Влажност,
    казеин или други подоб- ако > 8 %
    ни процеси  
8.04 Суроватка Продукт, получен от из- Суров
  на прах с сушаване на суроватка, протеин,
  ниско съ- от която лактозата час- лактоза
  държание тично е отделена Влажност,
  на захар   ако > 8 %
8.05 Млечен Продукт, получен от из- Суров
  протеин сушаване на протеинови протеин
  на прах компоненти, изолирани Влажност,
    от суроватка или мляко ако > 8 %
    чрез химични или физич-  
    ни обработки  
8.06 Казеинов Продукт, получен от обез- Суров
  прах маслено или пълномас- протеин
    лено мляко чрез изсу- Влажност,
    шаване на преципитира- ако > 10 %
    ния с киселина или ен-  
    зими казеин  
8.07 Лактозен Захар, отделена от мля- Лактоза
  прах ко или суроватка чрез Влажност,
    пречистване и сушене ако > 5 %
   
9. Продукти от сухоземни животни
   
9.01 Месно Продукт, получен чрез Суров
  брашно загряване, сушене и сми- протеин,
    лане на цели или части сурови
    на топлокръвни сухозем- мазнини
    ни животни, от които сурова
    мазнината отчасти е из- пепел
    влечена или отделена Влажност,
    физически. Продуктът ако > 8 %
    трябва да бъде чист от  
    копита, рога, четина,  
    косми и пера, както и  
    от съдържанието на хра-  
    носмилателния тракт.  
    (Минимум съдържание  
    на суров протеин 50 %  
    на сухо вещество; мак-  
    симално общо фосфорно  
    съдържание 8 %)  
9.02 Месо- Продукт, получен чрез Суров
  костено загряване, сушене и сми- протеин,
  брашно лане на цели или части сурови
    на топлокръвни сухозем- мазнини,
    ни животни, от които сурова
    мазнината отчасти е из- пепел
    влечена или физически Влажност,
    отделена. Продуктът ако > 8 %
    трябва да бъде чист от  
    копита, рога, четина,  
    косми и пера, както и от  
    съдържанието на храно-  
    смилателния тракт  
9.03 Костено Продукт,получен чрез Суров
  брашно сушене, загряване и фи- протеин,
    но смилане на кости на сурова
    топлокръвни сухоземни пепел
    животни, от които мазни- Влажност,
    ната в значителна степен ако > 8 %
    е извлечена или физичес-  
    ки отделена. Продуктът  
    трябва да бъде макси-  
    мално чист от копита,  
    рога, четина, косми и  
    пера, както и от съдър-  
    жанието на храносмила-  
    телния тракт  
9.04 Пръжки Продукт от преработка- Суров
    та на сланина/лой и дру- протеин,
    ги екстрахирани или фи- сурови
    зически отделени маз- мазнини
    нини от животински Влажност,
    произход ако > 8 %
9.05 Брашно Продукт, получен от из- Суров
  от птичи сушаване и смилане на протеин,
  отпадъци отпадъци от птицекла- сурови
    ница. Продуктът трябва мазнини
    да бъде максимално сурова
    чист от пера пепел
      Пепел, не-
      разтвори-
      ма в HCl
      > 3,3 %
      Влажност,
      ако > 8 %
9.06 Брашно Продукт, получаван чрез Суров
  от хидро- хидролизиране, сушене и протеин
  лизирани смилане на птичи пера Пепел, не-
  пера   разтвори-
      ма в HCl
      > 3,4 %
      Влажност,
      ако > 8 %
9.07 Кръвно Продукт, получаван от Суров
  брашно изсушаване на кръвта протеин
    на заклани топлокръв- Влажност,
    ни сухоземни животни. ако > 8 %
    Продуктът трябва да  
    бъде максимално чист  
    от примеси  
9.08 Живо- Продукт, състоящ се от Влажност,
  тински мазнини от топлокръв- ако > 8 %
  мазнини ни сухоземни животни  
   
10. Риба, други водни животни, продукти и субпродукти от тях
   
10.01 Рибено Продукт, получен от пре- Суров
  брашно работката на цели или протеин,
    на части от риби, от кои- сурови
    то част от маслото е от- мазнини
    делено и към който мо- сурова
    же да се добави предва- пепел, ако
    рително извлеченият > 20 %
    рибен сок Влажност,
      ако > 8 %
10.02 Рибен сок Стабилизиран продукт, Суров
  конден- съставен от рибен сок, протеин
  зиран получен при пресоване в сурови
    процеса на преработката мазнини
    на рибено брашно, от Влажност,
    който значителна част ако >5 %
    от маслото и част от во-  
    дата са отделени  
10.03 Рибено Масло, получено от риба Влажност,
  масло   ако > 1 %
10.04 Рибено Масло, получено от риба, Йодно
  масло, ра- което е рафинирано и число
  финирано, хидрогенирано Влажност,
  втвърдено   ако > 1 %
   
11. Минерали
   
11.01 Калциев Продукт, получен от сми- Калций,
  карбонат лане на суровини, съдър- пепел,
    жащи калциев карбонат, неразтво-
    като варовик, черупки рима в
    от стриди и миди или HCl 5 %
    от утайки на кисели  
    разтвори  
11.02 Калциев Естествена смес на Калций,
  и магне- калциев и магнезиев магнезий
  зиев кар- карбонат  
  бонат    
11.03 Варови- Продукт с естествен про- Калций,
  кови мор- изход от варовикови во- пепел
  ски водо- дорасли, смлени или гра- неразтво-
  расли нулирани рима в
  (Maerl)   HCl 5 %
11.04 Магнезиев Технически чист магне- Магнезий
  окис зиев окис (MgO)  
11.05 Магнезиев Естествен магнезиев сул- Магнезий
  сулфат фат (MgSO4 7H2O) сулфат
11.06 Дикалцев Утаен калциев монохид- Калций,
  фосфат рогенфосфат от кости общ
    или неорганични източ- фосфор
    ници (СаНРО4 x Н2О).  
11.07 Моно- Продукт, получен хими- Общ
  дикалциев чески и съставен от рав- фосфор,
  фосфат ни части дикалциев фос- калций
    фат и монокалциев  
    фосфат  
11.08 Дефлу- Продукт, получен от сми- Общ
  оризиран лане на пречистени и съ- фосфор,
  скален ответно дефлуоризирани калций
  фосфат естествени фосфати  
11.09 Дежелати- Дежелатинизирани, сте- Общ
  низирано рилизирани и смлени фосфор,
  костено кости, от които мазни- калций
  брашно ните са отделени  
11.10 Моно- Технически чист калций- Общ
  калциев бис (дифидрогенфосфат) фосфор,
  фосфат [Са(Н2РО4)2 x Н2О] калций
11.11 Калциево- Технически чист калцие- Калций
  магнезиев во-магнезиев фосфат Магнезий,
  фосфат   общ
      фосфор
11.12 Моно- Технически чист моно- Общ азот,
  амониев амониев фосфат общ
  фосфат (NH4H2PO4) фосфор
11.13 Натриев Технически чист натриев Общ
  хлорид хлорид или продукт, по- натрий
    лучен от смилане на ес-  
    тествени суровини на на-  
    триев хлорид, като камен-  
    на или морска сол  
11.14 Магне- Технически чист магне- Магнезий
  зиев про- зиев пропионат  
  пионат    
11.15 Магне- Продукт, който се състои Oбщ
  зиев от технически чист маг- фосфор
  фосфат незиев фосфат Магнезий
    (MgHPO4 x H2O)  
11.16 Натриев- Продукт, който се със- Oбщ
  калциев- тои от натриев-калциев- фосфор
  магнезиев магнезиев фосфат Магнезий
  фосфат   Калций
      Натрий
11.17 Моно- Технически чист моно- Oбщ
  натриев натриев фосфат фосфор
  фосфат (NaH,PO1120) Натрий
11.18 Натриев Технически чист натриев Натрий
  бикар- бикарбонат (NaHCO3)  
  бонат    
   
12. Смесени продукти
   
12.01 Хлебни Продукт или субпродукт, Нишесте,
  или мака- получен от производст- общи
  ронени от- вото на хляб, включител- захари
  падъци и но сладкиши, бисквити като
  техните суб- или макарони захароза
  продукти    
12.02 Сладкар- Продукт или субпродукт, Общи
  ски продук- получен от производст- захари
  ти и техни- вото на сладкарски про- като
  те субпро- дукти, включително захароза
  дукти шоколад  
12.03 Продукти Продукт или субпродукт, Нишесте
  или суб- получен от производст- Общи
  продукти вото на макарони захари
  от произ- и сладолед като
  водството   захароза
  на макаро-   Сурови
  ни и сла-   мазнини
  долед    
12.04 Мастни Продукт или субпродукт, Сурови
  киселини получаван при алкализи- мазнини
    ране с луга или дестила- Влага,
    ция на масла и мазнини ако > 1 %
    с неопределен растителен  
    или животински произход  
12.05 Соли на Продукт, получаван при Сурови
  мастни осапунване на мастни ки- мазнини
  киселини селини с калциев, натриев Ca (или
    или калиев хидроксид Na или K,
      където е подходящо)
       


Приложение № 2 към чл. 3, ал. 1


Общи изисквания


I. Обяснителни бележки

А. Фуражните суровини са изброени и наименовани в приложение № 2 в съответствие със следните критерии:

- произход на продукта/субпродукта, т.е. растителен, животински, минерален;

- част на използвания продукт/субпродукт, т.е. семена, клубени, кости;

- обработка, на която продуктът/субпродуктът е бил подложен, т.е. обелване, екстракция, сушене и/или получен продукт/субпродукт, т.е. флейки (люспи), трици, пулп, мазнини;

- зрялост на продукта/субпродукта и/или качество на продукта/субпродукта, т.е. "с ниско съдържание на глюкозинолати", "богат на мазнини", "с ниско съдържание на захар".

Б. Списъкът в приложение № 2 е разделен на дванадесет глави.

1. Житни зърна, продукти и субпродукти от тях;

2. Маслодайни семена, маслодайни плодове, продукти и субпродукти от тях;

3. Бобови зърна, продукти и субпродукти от тях;

4. Клубени, корени, продукти и субпродукти от тях;

5. Други семена и плодове, продукти и субпродукти от тях;

6. Тревни и груби фуражи;

7. Други растения, продукти и субпродукти от тях;

8. Млечни продукти;

9. Животински продукти от сухоземни животни;

10. Риба, други морски животни, продукти и субпродукти от тях;

11. Минерали;

12. Смесени продукти.


II. Изисквания относно наименованията

Когато наименованието на фуражната суровина включва дума или думи в скоби, то думата/думите в скоби може да се използват или да се изпуснат, например соево (зърно) масло може да се декларира като масло от соево зърно или соево масло.


III. Изисквания относно речника

Речникът, даден по-долу, се отнася до основните процеси, прилагани за обработка на фуражните суровини, изброени в приложения № 2 и 3. Когато наименованието на фуражните суровини съответства на наименованието/термина от този речник, то процесът на преработка трябва да съответства на дадената в речника дефиниция.



Процес Дефиниция Разпространено
  (определение) наименование
    (термин)
1 2 3
Концен- Повишаване на съ- Концентрат/
триране държанието на ня- концентриран
  кои компоненти  
  чрез отстраняване  
  на вода или други  
  компоненти  
Олющване Отделяне на външните Олющен
  слоеве на зърна, семе-  
  на, плодове, ядки и др.  
Сушене Обезводняване чрез Изсушен (на слън-
  изкуствени или естес- це или изкуствено)
  твени процеси с цел  
  запазване на продукта  
Екстра- Отделяне на мазнини Екстракт/екстра-
хиране и масла от някои про- хиран (в случай на
  дукти с органични суровини, съдър-
  разтворители или на жащи масла)
  захар и други водно- Меласа, пресовки
  разтворими компонен- (в случай на про-
  ти с водни разтвори. дукти, съдържащи
  В случай, че се използ- захар и други водо-
  ва органичен разтво- разтворими ком-
  рител, крайният про- поненти)
  дукт трябва да бъде  
  технически чист от  
  този разтворител  
Екстру- Пресоване на суро- Екструдат/
диране вината под налягане екструдиран
  и изтласкването му  
  през отворите на  
  матрица. Виж също  
  прежелатинизация  
Флейко- Валцуване на мокър Флейкован/
ване топлинно третиран флейки
  продукт  
Смилане Физичен процес на Брашно, трици,
за брашно разрушаване на зър- фуражно брашно
  ното с цел намаля-  
  ване на размерите на  
  частиците и улеснява-  
  не на разделянето на  
  компонентите (основ-  
  но брашно, трици,  
  фуражно брашно)  
Топлинна Основен термин, от- Тостиран, варен,
обработка/ насящ се до редица експандиран,
загряване топлинни обработки, топлинно обра-
  провеждани при спе- ботен
  цифични условия с цел  
  да се повлияе на хра-  
  нителната стойност  
  или на структурата  
  на продукта  
Хидроге- Обработка на мас- Втвърден/
ниране лата и мазнините за хидрогениран
  постигане на по-ви-  
  сока точка на топене  
Хидролиза Разграждане до по- Хидролизат/
  прости химични ком- хидролизиран
  поненти чрез подходя-  
  що третиране с вода,  
  ензими или киселини/  
  основи  
Пресоване Отделяне чрез меха- Експелер* (в случай
  нична екстракция (с с продукти, съдър-
  помощта на винтов жащи масло)
  или друг вид преса) Пулп, пюре (в слу-
  и малко топлина на чай с плодове и т.н.)
  масла/мазнина от бо-  
  гати на мазнини про-  
  дукти или на плодови  
  сокове или други рас-  
  тителни продукти  
Гранули- Компресия на суро- Гранулиран/
ране вината през матрица гранули
  с определени отвори  
Прежела- Модификация на скор- Прежелатини-
тинизиране бялата с цел значи- зиран
  телно да се подобрят  
  свойствата ѝ да набъб-  
  ва в студена вода  
Рафиниране Отделяне на приме- Рафиниран
  си в захарите, мазни-  
  ните и други природ-  
  ни материали чрез  
  химични/физични  
  обработки  
Мокро Механично разделяне Зародиш, глутен,
смилане на съставните части нишесте
  на зърното след на-  
  кисване във вода и  
  възможно със серен  
  двуокис с цел извли-  
  чане на скорбялата  
Начупване Механично обработ- Начупен
  ване на зърно и други  
  фуражни суровини,  
  при което се намаля-  
  ва техният размер  
Обеззаха- Цялостно или частич- Обеззахарен, час-
ряване но премахване на мо- тично обеззахарен
  но- или двузахариди  
  от меласа и други су-  
  ровини, които съдър-  
  жат захар, с химични  
  или физически  
  способи  
     

* Думата "експелер" може да се замени с "брикет", когато това е подходящо


IV. Изисквания относно минималните допустими нива, които се означават или декларират, съгласно приложения № 2 и 3

Когато при официална проверка се установи, че съставът на фуражната суровина се отклонява от изискванията, при което се понижава стойността му, са допустими следните минимални отклонения:

а) на суров протеин:

- 2 единици за декларирано съдържание над 20 % или повече;

- 10 % от декларираното съдържание при съдържание не по-малко от 10 до 20 %;

- 1 единица за декларирано съдържание не по-малко от 10 %;

б) за общи захари, редуциращи захари, захароза, лактоза и глюкоза (декстроза):

- 2 единици за декларирано съдържание над 20 %;

- 10 % от декларираното съдържание при съдържание от 5 до 20 %;

- 0,5 единици за декларирано съдържание под 5 %;

в) за скорбяла и инсулин:

- 3 единици за декларирано съдържание над 30 %;

- 10 % от декларираното съдържание при съдържание от 10 до 30 %;

- 1 единица за декларирано съдържание под 10 %;

г) за сурови масла и мазнини:

- 1,8 единици за декларирано съдържание над 15 %;

- 12 % от декларираното съдържание при съдържание от 5 до 15 %;

- 0,6 единици за декларирано съдържание под 5 %;

д) за сурови влакнини:

- 2,1 единици за декларирано съдържание над 14 %;

- 15 % от декларираното съдържание при съдържание от 6 до 14 %;

- 0,9 единици при декларирано съдържание под 6 %;

е) за влага и сурова пепел:

- 1 единица за декларирано съдържание над 10 %;

- 10 % от декларираното съдържание при съдържание от 5 до 10 %;

- 0,5 единици за декларирано съдържание под 5 %;

ж) за общ фосфор, натрий, калциев карбонат, калций, магнезий, киселинно число и вещества, неразтворими в петролеев етер:

-1,5 единици за декларирано съдържание (стойности) над 15 %;

- 10 % от декларираното съдържание (стойности) при съдържание от 2 до 15 %;

- 0,2 единици за декларирано съдържание (стойности) под 2 %;

з) за пепел, неразтворима в солна киселина и хлориди, изразени като NaCl:

- 10 % от декларираното съдържание при съдържание над 3 %;

- 0,3 единици за декларирано съдържание под 3 %;

и) за каротин, витамин А и ксантофил:

- 30 % от декларираното съдържание;

к) за метионин, лизин и летливи азотни бази:

- 20 % от декларираното съдържание.


Приложение № 3 към чл. 6


Изисквания относно декларирането на някои компоненти на извънсписъчни фуражни суровини

За фуражните суровини, които са в обращение и които не са включени в приложение № 2, задължително се означават показателите, посочени в колона 2 на таблицата в съответствие с чл. 11, ал. 2.



1 2
Фуражни суровини, принадлежащи към
задължително деклариране на:
1. Зърнено-житни  
2. Продукти и субпро- Скорбяла, когато е > 20 %
  дукти от зърнено- Суров протеин, когато е > 10 %
  житни Сурови мазнини, когато
    са > 5 %
    Сурови влакнини
3. Маслодайни семена,  
  маслодайни плодове  
4. Продукти и субпро- Суров протеин, когато е > 10 %
  дукти от маслодай- Сурови мазнини, когато
  ни семена и масло- са > 5 %
  дайни плодове Сурови влакнини
5. Зърна от бобови  
6. Продукти и субпро- Суров протеин, когато е > 10 %
  дукти от бобови Сурови влакнини
  зърна  
7. Клубени, корени  
8. Продукти и субпро- Скорбяла
  дукти от клубени и Сурови влакнини
  корени Пепел, неразтворима в HCl,
    ако >3,5 %
9. Продукти и субпро- Сурови влакнини
  дукти от захаро- Обща захар като захароза
  добива Пепел, неразтворима в HCl,
    ако > 3,5 %
10. Други видове зърна Суров протеин
  и плодове, продук- Сурови влакнини
  ти и субпродукти Сурови мазнини, когато са
  от тях > 10 %
11. Тревни и груби Суров протеин, когато е > 10 %
  фуражи Сурови влакнини
12. Други растения, Суров протеин, когато е > 10 %
  продукти и субпро- Сурови влакнини
  дукти от тях  
13. Продукти и субпро- Сурови влакнини, когато са
  дукти от преработ- > 15 %
  ката на захарна Обща захар като захароза
  тръстика  
14. Млечни продукти Суров протеин
    Влага, когато е > 5 %
    Лактоза, когато е > 10 %
15. Продукти от сухо- Суров протеин, когато е > 10 %
  земни животни Сурови мазнини, когато са
    >5 %
    Влага, когато е > 8 %
16. Риба, други морски Суров протеин, когато е > 10 %
  животни, продукти Сурови мазнини, когато са
  и субпродукти > 5 %
  от тях Влага, когато е > 5 %
17. Минерали Съответните минерали
18. Смесени продукти Суров протеин, когато е > 10 %
    Сурови влакнини
    Сурови мазнини, когато са
    > 10 %
    Нишесте, когато е > 30 %
    Обща захар като захароза,
    когато е > 10 %
     


Приложение № 4 към чл. 7


(Изм. - ДВ, бр. 3 от 2007 г.)


Фуражни суровини, произведени по специални технологии



Име на групите Име Химическо Хранителен Характе- Животински Специални
продукти на продукта наименование субстрат ристики видове изисквания
      на продукта или (специфика- на състава  
      идентификация на ции, ако на продукта  
      микроорганизма има такива)    
1 2 3 4 5 6 7
1. Протеинови            
продукти, полу-            
чени от микро-            
организми от            
следните групи:            
1.1. Бактерии            
             
1.1.1. Бактерии, 1.1.1.1. Протеи- methylophilus метанол -Суров про- - прасета Етикетът или опаков-
култивирани нов продукт, methylothrophus   теин мин. -телета ката на продукта да
върху метанол получен от фер- щам NCIB 10.515   68 % -птици носи/съдържа декла-
  ментация чрез     - индекс, по- - риби рация за:
  културите вър-     голям от 50   - име на продукта
  ху methylophilus         - суров протеин
  methylothrophus         - сурова пепел
  върху метанол         - сурови мазнини
            - влажност
            - начин на употреба
            - надпис: "Да се из-
            бягва вдишването на
            продукта."
            Етикетът на опаков-
            ката на комбинирани-
            те фуражи да носи
            декларация: % на
            включване на продук-
            та във фуража.
             
1.1.2.Бактерии, 1.1.2.1.Протеи- Меthylococcus Природен газ Суров - прасета Етикетът или опаков-
култивирани нови продукти capsulatos (Bath) (с приблизи- протеин за угояване ката на продукта да
върху природен от ферментация, Щам NCIB 11132 телно съ- мин. 65 % от 25 кг съдържа следните
газ получени чрез Alcaligenes държание:   до 60 кг декларации:
  културите на: acidovoran 91 % метан,   - телета - име на продукта:
  Меthylococcus Щам NCIB 12387 5 % етан,   над 80 кг "Протеинов продукт
  capsulatos (Bath) Bacilus brevis 2 % пропан,   - сьомги от ферментация, полу-
  Alcaligenes Щам NCIB 13288 0,5 % изо-     чен чрез културите на
  acidovoran Bacillus firmus бутан, 0,5 %     Меthylococcus
  Bacilus brevis и Щам NCIB 13280 n-бутан,     сapsulatos (Вath),
  Bacillus firmus   1 % други     Alcaligenes acidovoran
  върху натурален   съставки),     Bacilus brevis и Bacillus
  газ и чиито клет-   амоняк,     firmus, върху
  ки са умъртвени   минерални     природен газ",
      соли     - суров протеин,
            - сурова пепел,
            - сурови мазнини,
            - влага,
            - начин на използване,
            - максимално коли-
            чество за включване
            на продукта във
            фуражите:
            - 8 % за угоявани
            прасета,
            - 8 % за телета,
            - 19 % сьомги
            (сладководни)
            - 33 % сьомги
            (морски)
            - забележка: "Да се
            избягва вдишване"
            • 14-номер на
            агремана 14•
            Етикетът или опаков-
            ката на комбинирания
            фураж да съдържа
            следната декларация:
            - Име на продукта:
            "Протеинов продукт,
            получен от бактериал-
            на ферментация върху
            природен газ",
            - количество на
            включване на
            продукта 13•
            • 14-номер на
            агремана 14•
            Етикетът или опаков-
            ката на комбинирания
            фураж да съдържа
            следната декларация:
            - Име на продук-
            та: "Протеинов про-
            дукт, получен от бак-
            териална фермента-
            ция върху прир. газ",
            - количество на
            включване на
            продукта 13•
            • 14-номер на
            агремана 14•
1.2. Дрожди            
  Всички видове Saccharomyces Меласа, оста-   Всички  
             
1.2.1. Мая, кул- мая: cerevisae тъци от дести-   животински  
тивирана от суб- - които са били Saccharomyces лерии, зърнени   видове  
страти от живо- получени от carlsbergiensis продукти и      
тински или рас- микроорганизми Kluyveromyces продукти,      
тителен произход и субстрати, lactis съдържащи      
  които са изброе- Kluyveromyces нишесте, пло-      
  ни съответно в fragilis дови сокове,      
  колона 3 или в   суроватка,      
  колона 4   млечна кисе-      
      лина и хидро-      
      лизирани      
      зеленчукови      
      фибри (влак-      
      нини)      
  - клетките на Candida Меласа, оста- Минимално Прасета за  
  които са били guilliermondii тъци от дести- 16 % сухо угояване  
  убити   лерии, зърнени вещество    
      продукти и      
      продукти,      
      съдържащи      
      нишесте, пло-      
      дови сокове,      
      суроватка,      
      млечна кисе-      
      лина и хидро-      
      лизирани      
      зеленчукови      
      фибри (влак-      
      нини)      
             
1.2.2. Видове            
дрожди,            
култивирани            
върху субстрати,            
различни от тези,            
визирани в 1.2.1            
1.3.Водорасли            
1.4.Нисши гъби            
1.4.1.Субпродук- 1.4.1.1. Mycelium, Азот, съдържащ Различни Азот под Преживни Етикетът или опаков-
ти при производ- влажен субпро- Penicilinum хидрати и формата на прасета ката на продукта да
ството на дукт, от произ- chrysogenum техните суров про-   носят следните декла-
антибиотици, водството на щам АТСС 48271 хидролизати теин мини-   рации и обработен-
получени чрез пеницилин,     мум 7 %   означение "micelium,
ферментация обработен с         получен при произ-
  помощта на         водството на
  Lactobacillicus         Peniciline"
  brevis, plantarum,         -съдържание на азот
  sake, collenoides.         под формата на суров
  Streptococcus         протеин
  lactus с цел ин-         -съдържание на
  активиране на         сурова пепел
  пеницилина и         -съдържание на вла-
  термично         га-животински
  третиран         Етикетът или опаков-
            ката за животните
            • 14-номер на разре-
            шителното 14•
            Етикетът или опаков-
            ката на комбинирани-
            те фуражи да съдър-
            жат/носят следната
            декларация: означе-
            ние "Обработен
            mycelium, получен
            при обработката на
            peniciline (а)"
            • 14-номер на разре-
            шаваното 14•
2. Непротеинови            
азотни            
съединения            
             
2.1. Карбамид 2.1.1. Техничес- CO (NH2)2 - Карбамид Преживни Етикетът и опаковка-
и неговите ки чист     минимум (след започ- та на продукта съдър-
производни карбамид     97 % ването жа декларации:
             
  2.1.2.Техничес- CO (NH2)2 NH - Биурет ми- на прежи- -Наименованието
  ки чист биурет     нимум 97 % вянето) "Карбамид биурет",
             
  2.1.3. Техничес- CO (NH2)2-H3 PO4 - Азот ми-   "Карбамид фосфат",
  ки чист карба-     нимум   "Изобутан дикар-
  мид-фосфат     16,5 %   бамид" (според
        Фосфор ми-   случая)
        нимум 18 %   -Съдържание на
             
  2.1.4. Техничес- (CH3)2-(CH)2- - Азот ми-   азот. За продукт
  ки чист изобу- (NHCONH2)2   нимум 30 %   2.1.3-фосфорно
  тан дикарбамид     Изомаслен   съдържание
        алдехид ми-   -Вид или категория
        нимум 35 %   животни
            Етикетът и опаковка-
            та на комбинирания
            фураж съдържа
            декларация:
            Наименованието
            "Карбамид",
            "Биурит", "Карбамид
            фосфат", "Изобутан
            дикарбамид" (според
            случая)
            Процентът на включ-
            ване на продукта във
            фуража-внесен
            непротеинов азот,
            изразен като суров
            протеин (% от общия
            суров протеин)
            -упътване за начина
            на използване на
            общото съдържание
            на непротеинов азот,
            с цел да не надхвърля
            дневната дажба на
            даден вид или катего-
            рия животни.
2.2. Амониеви 2.2.1. Амониев СН3СНОНСООNН4 Лактосерум Азот под Преживни Етикетът или опаков-
соли лактат, произ-     формата на (след момен- ката на продукта съ-
  веден чрез     суров протеин та на прежи- държа декларации за:
  ферментация на     минимум вянето) -Означението "амо-
  Lactobactilicus     44 %   ниев лактат от
  bulgaricus         ферментация"
            -азот, изразен като
            суров протеин
            -сурова пепел
            -влажност
            -животински вид
            или категория
            Етикетът и опаковка-
            та на комбинираните
            фуражи съдържа дек-
            ларация за:
            -Означението "амо-
            ниев лактат от
            ферментация"
            процент на включва-
            нето на продукта във
            фуража-внесен
            непротеинов азот, из-
            разен като суров
            протеин (% от общия
            суров протеин)
            -упътване за начина
            на употреба на общо-
            то съдържание на
            непротеинов азот, с
            цел да не надхвърля
            дневната дажба, за
            съответния живо-
            тински вид или
            категория.
             
  2.2.2. Воден СН3СООNН4 - Амониев аце- Преживни Етикетът или опаков-
  разтвор на амо-     тат минимум (след ката на продукта да
  ниев ацетат     55 % момента съдържат деклара-
          на прежи- ция за:
          вянето) -името: "Амониев
            ацетат"
            -съдържание на азот
            и влага
            -животински вид
            или категория
            Етикетът или опаков-
            ката на комбинирани-
            те фуражи да съдър-
            жат декларация за:
            -име "Амониев
            ацетат"
            -процент на включ-
            ване/на внедряване на
            продукта във фуража-
            внесен непротеинов
            азот под формата на
            суров протеин (% от
            общия суров протеин)
            -упътване за начина
            на употреба на общо-
            то съдържание на не-
            протеинов азот, с цел
            да не надхвърля/пре-
            вишава дневната даж-
            ба, за съответния
            съобразно животински
            вид или категория (а)
             
  2.2.3. Воден (NН4)2SО4 - Амониев Преживни Етикетът или опаков-
  разтвор на амо-     сулфат ми- (след нача- ката на продукта да
  ниев сулфат     нимум 35 % лото на съдържа деклара-
          прежи- ции за:
          вянето) -наименование
            "Амониев сулфат"
            -съдържание на азот
            и влажност
            -видове животни
            -за млади прежив-
            ни процентът на
            включване в дневна-
            та дажба не трябва да
            надхвърля 0,5%
            Етикетът или опаков-
            ката на комб. фураж
            да съдържа декла-
            рация за:
            -наименование
            "Амониев сулфат"
            -процент на включ-
            ване на продукта във
            фуража-внесен
            непротеинов азот,
            изразен като суров
            протеин "процент от
            общия суров протеин"
            -упътване за начина
            на изпитване за съ-
            държание на непро-
            теинов азот, така че да
            не надвишава дневна-
            та дажба в зависимост
            от вида на животното
            -за младите прежив-
            ни процентът за
            включване в дневна-
            та дажба не трябва да
            надхвърля 0,5%.
2.3. Субпродукт 2.3.1. Течни Амониеви соли Захароза, Азот, изразен Преживни Етикетът или опаков-
на аминокисели- концентрирани и други азотни меласа, като суров (от започ- ката на продукта да
ни, получени вторични про- съединения скорбялни протеин ми- ване на съдържа декла-
чрез фермен- дукти при   продукти нимум 48 % прежи- рация за:
тация производството   и техните   вянето) -наименование
  на L-глута-   хидро-     "Вторичен продукт
  минова   лизати     от производството на
  киселина, чрез         L-глутаминова кисе-
  ферментация с         лина" за продукт 2.3.1.
  Corynebacterium         Субпродукт от произ-
  melassecola         водството на L-лизин
             
  2.3.2. Течни кон- Амониеви соли Захароза, Азот, изразен Преживни за продукт 2.3.2.
  центрирани вто- и други азотни меласа, като суров (от започ- -азот, под формата
  рични продукти съединения скорбялни протеин ми- ване на на суров протеин
  от производство-   продукти нимум 45 % прежи- -чиста пепел
  то на монохид-   и техните   вянето) -влажност
  рат на L-лизин   хидро-     -животински вид
  монохлорхид-   лизати     или категория
  рат чрез фер-         • 14-номер на разре-
  ментация на         шителното 14•
  Brevibacterium         Етикетът или опаков-
            ката на комбинирани-
            те фуражи да съдър-
            жа декларация за:
            -внесен непро-
            теинов азот, изразен
            като суров протеин
            (% от общия суров
            протеин)
            -упътване за начина
            на употреба на общо-
            то непротеиново
            азотно съдържание в
            дневната дажба,
            според вида или кате-
            горията животни
            • 14-номер на разре-
            шително 14•
3. Аминокисели-            
ни и техните соли            
             
3.1. Methionine 3.1.1. Техничес- СН3S (CH2)- - DL-Meтионин Всички Етикетът или опаков-
(Метионин) ки чист     Минимум видове ката да съдържат
  DL-Methionine CH(NH2)-COOH   98 % животни декларация за:
            -наименованието
             
  3.1.2. Техничес- [CH3S(CH2)2- - DL-Meтионин Преживни "DL- Meтионин"
  ки чиста     минимум от началото за продукт 3.1.1.
  дехидратирана CH (NH-CH2OH)   67 % на преживя- "Дехидратирана кал-
  калциева сол     Формалдехид нето циева сол на N-хид-
  на N-хидро- -COO]2-2H2O   максимум 9 %   роксиметил-DL-
  оксиметил-         Meтионин"
  DL-Methionine         за продукт 3.1.2.
             
  3.1.3.Техничес- [CH2S (CH2)2- - DL-Meтионин   "Метионин-цинк" за
  ки чист цинк     минимум   продукт 3.1.3.
  метионин CH (NH2)-COO]2   80 %   -съдържание DL-Me-
    -Zn   Zn минимум   тионин и на влага
        18,5 %   -животински вид
            или категория за про-
            дукти 3.1.2. и 3.1.3.
            • 14-номер на разре-
            шителното 14•
             
  3.1.4. Техничес- [CH2S (CH2)2- - DL-Meтионин   Етикетът или опаков-
  ки чист течен     минимум   ката на продукта да
  концентрат от CH (NH2)-COO]2   40 % натрий   съдържат:
  DL-Methionine     (Na) минимум   -наименованието
  натрий -Na   6,2 %   "Течен концентрат
            на DL-Meтионин
            натрий"
            -дял на
            DL-Meтионин
            -съдържание
            на влага
             
  3.1.5. Техничес- CH4S(CH2)2- - DL-Meтионин: Млечни Етикетът или опаков-
  ки чист     минимум крави ката на продукта да
  DL-Meтионин CH (NH2)   65 % Полимер   съдържа деклара-
  протектиран     винилпири-   ция за:
  със съполимер -COOH   дин/стирен:   -Метионин протек-
  от винилпири-     Максимум   тиран със съполимер
  дин/стирен     3 %   винилпири-
            дин/стирен
            -съдържание на
            DL-Meтионин
            и влажност
            -животински вид
            • 14-номер на разре-
            шителното 14•
             
3.2.Лизин 3.2.1 L-лизин NH2-(CH2)4- - L-лизин:   Етикетът или опаков-
  технически чист     минимум 98 %   ката на продукта
  CH(NH2)         да носят:
            -надпис "L-лизин"
    -COOH       за продукт 3.2.1
             
  3.2.2 Течен NH2-(CH2)4- Захароза, L-лизин: Всички "Течен концентриран
  концентриран   меласа, минимум 50 % видове L-лизин" за
  L-лизин (основа) CH(NH2)- продукти   животни продукт 3.2.2
      на амилаза      
    COOH и техните      
      хидролизати      
  3.2.3. Монохлор- [NH2-(CH2)4- - L-лизин:   "Монохлорхидрат
  хидрат на L-ли-     минимум   на L-лизин" за
  зин технически CH(NH2)-   78 %   продукт 3.2.3.
  чист          
    COOH]-HCl        
             
  3.2.4. Течен кон- [NH2-(CH2)4- Захароза, L-лизин:   "Течен концентриран
  центриран Мо-   меласа, минимум   Монохлорхидрат на
  нохлорхидрат CH(NH2)- продукти на 22,4 %   L-лизин" за
  на L-лизин   амилаза и     продукт 3.2.4.
    COOH]-HCl техните      
      хидролизати      
             
  3.2.5.Сулфат на [NH2-(CH2)4- Захарен си- L-лизин:   3.2.5. Сулфат на
  Монохлорхидрат   роп, меласа, минимум   Монохлорхидрат на
  на L-лизин със CH(NH2) житни кул- 40%   L-лизин със субпро-
  субпродукти,   тури, про-     дукти, получени от
  получени от -COOH] 2 дукти на     ферментация
  ферментация   амилаза     -съдържание на
  с corynebacterium H2 SO4 и техните     L-лизин и влага
  glutamicum   хидролизати     • 14-номер на
            разрешителното 14•
             
  3.2.6. L-лизин [NH2-(CH2)4- Захароза, L-лизин Птици Етикетът или опаков-
  фосфат с него-   амоняк и минимум Прасета ката на продукта
  вите субпро- CH(NH2) рибни 35 %   да носят:
  дукти, получени   разтвори Фосфор   -надпис "L-лизин,
  от ферментация -COOH]-   минимум   фосфат, неговите
  с щам на     4,3 %   субпродукти от
  Brevibacterium H3PO4       ферментацията"
  lactofermentum         -съдържание на
  щам №         L-лизин и влага
  RRL В-11470         • 14-номер на
            разрешителното 14•
  3.2.7. Смес от: NH2-(CH2)4-   L-лизин + Млечни Етикетът и опаков-
  а) L-лизин, мо-   - DL-метионин: крави ката на продукта
  нохлорхидрат, CH(NH2)   минимум   да съдържа следните
  технически чист     50% (в който   декларации:
  и -COOH-HCl   DL-метионин   -Надпис
  б) DL-метионин, CH4S (CH2)2- - с минимум   "Смес от L-лизин
  технически чист     15%)   монохлорхидрид и
    CH(NH2)   Съполи-   DL-метионин
        мер винилпи-   протектирани със
    -COOH   ридин/стирен:   съполимер винил-
  Протектиран със     максимално   пиридин/стирен"
  съполимер от     3 %   -съдържание на
  винилпири-         L-лизин и
  дин/стирен         DL-метионин и влага
            -видове животни
3.3. Треонин 3.3.1. L-Треонин CH3CH(OH) - L-Треонин Всички Етикетът или опаков-
  технически чист     минимум видове ката на продукта да
    CH(NH2)-COOH   98 % животни носят:
            -надпис "L-треонин"
            -съдържание на
            L-треонин и на влага
            • 14-номер на разре-
            шителното 14•
3.4. Триптофан 3.4.1. Техничес- (C8H5HN)-CH2- - L-триптофан Всички Етикетът или опаков-
  ки чист     минимум животински ката на продукта да
  L-триптофан CH(NH2)-COOH   98 % видове носят:
            -името
            "L-триптофан"
            -съдържание на
            L-триптофан и
            на влага
            • 14-номер на разре-
            шението•
             
  3.4.2. DL-трип- (C8H5HN)-CH2- - DL-трипто- Всички Етикетът или опаков-
  тофан техни-     фан мини- животински ката на продукта
  чески чист CH(NH2)-   мум 98 % видове да носи:
    COOH       -името
            "DL-триптофан"
            -съдържание на
            DL-триптофан и
            на влага (а)
4. Хидроксиана-            
лози на амино-            
киселини            
             
4.1. Аналози на 4.1.3. изопропил CH3-S-(CH2)2- - - Мономер Млекодайни Текст, който
метионина естер на CH(OH)-COO-   естери: крави да бъде изпи-
  хидроксилирания CH-(CH3)2   90 %   сан върху
  аналог на     минимум   етикета или
  метионина         опаковката
            на продукта:
            - Изопропил естер от 2-хидрокси-4-метилтиобутон ацид
            Текст, който да бъде изписан върху етикета или опаковката на съставната храна:
            - Аналог на метионина: Изопропил естер от 2-хидрокси-4-метилтиобутон ацид
            - Процент на включване на аналога на метионина в храната
             


Промени настройката на бисквитките