Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 86 от 30.X

НАРЕДБА № 3 ЗА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЗАСТРАХОВАНЕ НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ КУЛТУРИ

 

НАРЕДБА № 3 ЗА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЗАСТРАХОВАНЕ НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ КУЛТУРИ

Издадена от Министерството на финансите

Обн. ДВ. бр.29 от 11 Април 1980г., изм. ДВ. бр.35 от 5 Май 1981г., изм. ДВ. бр.86 от 30 Октомври 1984г., отм. ДВ. бр.86 от 11 Октомври 1996г.

Отменено основание - виж § 3, т. 2 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за застраховането, с която се отменя Закона за застраховане на имущества от 1958 г. - ДВ, бр. 86 от 11 октомври 1996 г., в сила от 01.01.1997 г.


Раздел I.
СТРАНИ И ОБЕКТИ НА ЗАСТРАХОВАТЕЛНАТА ЗАЩИТА

Чл. 1. (1) Стопанските организации, техните поделения и научните институти, наричани по-нататък "застраховани организации", застраховат задължително: земеделските култури и реколтата от овощни, зеленчукови, розови, черничеви градини, лозя, ягоди, малини, овощни разсадници, маточници, вкоренилища, медицински растения, черно френско грозде (касис), хмел, разсади, семенилища, цветя за семе и продажба и култури в парници и оранжерии.

(2) Предходната алинея не се отнася за предприятията на СО "Водно стопанство", СО "Хидрострой", бюджетните учреждения и гражданите.

(3) Задължително се застраховат и трайните насаждения в плододаваща възраст, които са основни средства; овощни и черничеви дръвчета и храсти на маслодайна роза, лозя, малини, хмел, черно френско грозде (касис), културна шипка и културна къпина.

(4) Когато културите за колективно лично ползуване на работниците и служителите се обработват и прибират от застрахованите организации и реколтата се разпределя на среден добив, получен от тези организации, те се застраховат и обезщетяват по реда и начина, предвидени за стопанските организации, като се ползуват същите показатели.

(5) При всички други случаи земеделските култури за лично ползуване на работниците и служителите за застрахованите организации се застраховат и обезщетяват по реда, предвиден в условията за доброволно застраховане на земеделските култури на гражданите.

(6) Земеделските култури и трайните насаждения, които са основни средства на обекти в поделенията с поверителен характер, и подлежат на задължително застраховане, се застраховат от органи на Централното управление на Държавния застрахователен институт (ДЗИ).


Чл. 2. Не се застраховат задължително: естествени ливади, изкуствени пасища, гори, полезащитни горски пояси, насаждения за укрепителни и мелиоративни мероприятия, декоративни растения, горски и декоративни разсадници, папур, растения за зелено торене, културна върба (ракита), реколтата от културна шипка и културна къпина, новозасадени и млади неплододаващи овощия, черничеви градини, лозя, ягоди, малини, черно френско грозде (касис), недаващи цвят рози, лавандула и хмел, култури в опитните полета за научна и експериментална цел и др., невключени в предходния член.


Раздел II.
ЗАСТРАХОВАТЕЛНА СТОЙНОСТ

Чл. 3. Застрахователната стойност на реколтата от земеделските култури се определя от:

1. средноаритметичния добив за последните 5, а при липса на данни за 4 или 3 години;

2. действуващите изкупни цени, включително надбавките и премиите от годишния производствено-финансов план на застрахованата организация през текущата година, без надбавките, определени от Националния аграрно-промишлен съюз (НАПС) като финансова помощ;

3. площите на засетите (засадените) есенни култури и многогодишни фуражни треви - от годишния производствено-финансов план за текущата година, за останалите култури - от годишния отчет за предшествуващата година, а за разсадите - по данни на застрахованата организация.


Чл. 4. (1) За определяне средноаритметичния добив от декар през последните 5, а при липса на данни - за 4 или 3 години клоновете на ДЗИ завеждат дневник, в който се записват данните за фактически получения среден добив от декар от основната (или основните - при два и повече видове) продукция от дадена култура въз основа на годишния отчет на застрахованата организация.

(2) Средноаритметичният добив за всяка отделна земеделска култура се определя чрез събиране на данни за средния добив от декар за всяка от последните 5, а при липса на данни - за 4 или 3 години и разделяне получената сума съответно на 5, 4 или 3.

(3) Когато през отделни години не е получаван добив от дадена земеделска култура, поради пълното й унищожаване от застрахователни събития в дневника се отбелязва "УН" (унищожена). В този случай средният добив се определя също като средноаритметичен на 5, 4 или 3 години, като се включва и годината, през която реколтата е била унищожена.

(4) Ако през отделни 1 или 2 от последните 5 години не е засявана(засаждана) дадена земеделска култура, същите години се изключват от сметката за средния добив и последният се определя като средноаритметичен за останалите 4 или 3 години.

(5) Когато някоя от земеделските култури през последните 5 години е била засявана (засаждана) по-малко от три години, за определяне на средния добив от декар за база се взема плановият добив от декар за текущата година.

(6) (Нова ал. 6 - ДВ, бр. 35 от 1981 г.) Когато пролетна култура през последните 5 години е била засявана (засаждана) по-малко от 3 години, отчетена е в годишния отчет на застрахованата организация за последната година, поради което следва да й се начислят застрахователни вноски, но липсва в годишния производствено-финансов план, за определяне на средния аритметичен добив се взема фактически полученият добив, отчетен в годишния отчет за последната година.

(7) (Нова ал. 6 - ДВ, бр. 35 от 1981 г.) Когато за някои земеделски култури (втори, междинни, късни, отделни зеленчукови и др.) в годишния отчет на застрахованата организация е посочено само общо полученото производство, за определяне на средния аритметичен добив от декар, следва да се установи точният размер на засетите (засадените) площи по култури въз основа на счетоводни и статистически данни на застрахованата организация.

(8) (Предишна ал. 6 - ДВ, бр. 35 от 1981 г.) Данните за добива от декар се закръгляват, като до 0,500 кг включително се закръгляват на 1 кг.


Чл. 5. (1) Клоновете на ДЗИ попълват "Справка за стойността на реколтата от земеделските култури", включително и за културите, от които се получава и повече от един вид основна продукция, в два екземпляра - един за клоновете на ДЗИ и един за застрахованата организация.

(2) Стойността на добива за всяка отделна земеделска култура се определя по действуващите изкупни цени, включително надбавките и премиите, залегнали в годишния производствено-финансов план на застрахованата организация за текущата година.

(3) Земеделски култури, като разсад, семенилища, овощни разсадници I година, култури за семепроизводство I и II година и др., които не могат да се остойностят по реда на предходната алинея, се остойностяват по данни на застрахованата организация за текущата година.

(4) Остойностяването на продукция от земеделска култура, която е посочена в годишния отчет за предшествуващата година и за която следва да се начислят застрахователни вноски, но не фигурира в годишния производствено-финансов план, се извършва по данни на застрахованата организация за текущата година.

(5) Данните за стойността на добива от декар се закръгляват, като до 0,50 лв. включително не се взема под внимание, а над 0,50 лв. се закръгляват на 1 лв.


Раздел III.
ИЗЧИСЛЯВАНЕ НА ЗАСТРАХОВАТЕЛНИТЕ ВНОСКИ

Чл. 6. Задължителната застраховка на земеделските култури и трайните насаждения, които са основни средства, се извършва със застрахователно свидетелство и справки, които се изготвят в два екземпляра - по един за двете страни.


Чл. 7. (1) Застрахователните вноски на земеделските култури се изчисляват по тарифни групи култури съгласно "Таблица за групиране на земеделските култури по тарифни групи и групи култури на стопанските организации" и "Единна тарифа", раздел I и II, а застрахователните вноски за трайните насаждения, които са основни средства - общо в един ред за всички трайни насаждения по "Единна тарифа", раздел I - по образец на ДЗИ(приложение № 1, 2 и 3).

(2) Данните за застрахователната стойност на земеделските култури и изчислените застрахователни вноски по тарифни групи култури и общо за застрахованата организация се закръгляват до 1 лв.


Чл. 8. (1) За изчисляване на застрахователните вноски за трайните насаждения, които са основни средства, се ползува тяхната остатъчна стойност(балансова, намалена с изхабяването) към 31 декември в годишния отчет на застрахованата организация от предшествуващата година.

(2) Сумата за овехтяване на трайните насаждения като основни средства се определя по документи на застрахованата организация.


Чл. 9. Застрахователни вноски се изчисляват всяка година еднократно на база установените площи и стойности, без да се вземат пред вид извършените промени в производствено-финансовия план през годината.


Чл. 10. Застраховката на земеделските култури и трайните насаждения, които са основни средства, се извършва от клона на ДЗИ в срок до 30 май на текущата година.


Чл. 11. (1) (Изм. - ДВ, бр. 35 от 1981 г.) Издължаването на застрахователните вноски се извършва в следните срокове:

1. от селскостопанските организации, техните поделения и селскостопанските научни институти - на база реализираната продукция през същата година - 50% до 1 септември и 50% до 1 ноември;

2. от другите стопански организации, техните поделения и съответни научни институти - 25% при сключване на застраховката, 25% до 20 юни, 25% до 20 октомври и 25% до 20 декември на същата година.

(2) За невнесени в посочените срокове застрахователни вноски се събира лихва за всеки просрочен ден в размер 0,05% по реда за събиране на данъците и таксите.


Чл. 12. (1) Земеделските култури и трайните насаждения, които са основни средства на новообразувани през годината стопански организации, се застраховат по данни на приемателните протоколи и други документи, като застрахователни вноски се изчисляват за цялата година, а лихва се събира при закъснение за следващите падежи.

(2) Когато новообразувана стопанска организация приеме през годината земеделски култури и трайни насаждения, които са основни средства, застраховани от друга стопанска организация, за тях не се начисляват и събират застрахователни вноски. Тези култури се считат за застраховани и при новата стопанска организация.


Раздел IV.
ЗАСТРАХОВАТЕЛНИ РИСКОВЕ

Чл. 13. (1) (Изм. - ДВ, бр. 86 от 1984 г.) Застрахованите организации се обезщетяват за щети на реколтата от земеделски култури, причинени от: градушка, буря, проливен дъжд, наводнение, киша, измръзване, осланяване, задушаване (запарване), суша, диви животни и птици, липса на вода в източниците за напояване, недостиг на топлина, излишна влажност, измокряне, изгниване, безводие и от други необичайни за дадена местност метеорологични или природни събития, а също и от болести или вредители по растенията или от пожар.

(2) Към необичайни метеорологични и други природни събития се отнасят: продължителни дъждове, причиняващи образуване на почвена кора, повдигане нивото на подпочвените води, загниване, завличане, затлачване на растенията и водна ерозия на почвата; продължителни ветрове и ветрова ерозия на почвата; сняг, мъгла; действие на сухи и топли ветрове (суховей), предизвикващи непълно опрашване на растенията, изсушаване и спаружване при житните култури, безветрие по време на опрашване на растенията, измокряне и полягане на растенията; забавяне на узряването; непълно опрашване по време на цъфтеж; свличане и срутване (без свличанията и срутванията в рудниците и галериите на минните и геоложките предприятия, както и срутванията, станали в резултат на земетресения) и др.


Чл. 14. Обезщетяват се само количествените щети на основната продукция от земеделските култури.


Чл. 15. (1) Обезщетяват се щетите при трайните насаждения, които са основни средства, причинени от: градушка, буря, ураган, проливен дъжд, наводнение, киша, измръзване, суша, подпочвени води, взрив, пожар, авария, гръм, пропадане на земни пластове, естествено натрупване на сняг и лед, действие на морски вълни, щети от падане на летателни апарати, свличане и срутване (без свличанията и срутванията в рудниците и галериите на минните и геоложките предприятия, както и срутванията, станали в резултат на земетресения) и други природни събития.

(2) Трайните насаждения, които са основни средства, се обезщетяват за щети при пълно унищожаване на надземната или подземната част на дървета, храсти и главини, вследствие на което цялото насаждение подлежи на изкореняване.


Раздел V.
НАЧАЛО И КРАЙ НА ЗАСТРАХОВАТЕЛНАТА ОТГОВОРНОСТ

Чл. 16. Застрахователната отговорност за земеделските култури започва:

1. за култури, които се сеят (едногодишни и многогодишни) - от деня на сеитбата им;

2. за култури, които се засаждат (картофи, лозови вкоренилища и др.) или разсаждат (зеленчуци, тютюн, цветя и други едногодишни и многогодишни)- от деня на засаждането или разсаждането им на постоянно място;

3. за трайни насаждения (овощия, лозя, маслодайна роза, разсадници(питомници), маточници, хмел и др.) - от встъпването им в плододаваща възраст - непрекъснато през цялата година.


Чл. 17. Застрахователната отговорност за реколтата от земеделските култури се прекратява в обичайното време, когато реколтата е трябвало да бъде прибрана съобразно климатичните условия за района през годината на събитието.


Чл. 18. Застрахователната отговорност за трайните насаждения, които са основни средства, започва от прехвърлянето им в основни средства и се прекратява, когато те се изпишат от основните средства.


Раздел VI.
ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ЗАСТРАХОВАНИТЕ

Чл. 19. (1) Застрахованите организации са длъжни да спазват агротехническите изисквания за отглеждане на земеделските култури и трайните насаждения.

(2) При щети на земеделските култури застрахованите организации са длъжни да вземат необходимите мерки за компенсиране на загубите - оползотворяване на продукцията от засегнатите култури, приемане и осъществяване на компенсационни програми и др., само за райони, в които е възможно производството на втори реколти, което се установява двустранно.

(3) При невземане на необходимите мерки или неизпълнения на компенсационните програми ДЗИ има право да намалява или да не изплаща застрахователно обезщетение.


Чл. 20. (1) При щети на реколтата от земеделските култури и трайните насаждения, които са основни средства, застрахованата организация е длъжна в петдневен срок след настъпване на събитието писмено да уведоми съответния клон на ДЗИ, като посочи датата и вида на застрахователното събитие.

(2) Застрахованата организация е длъжна да изготви и изпрати до клона на ДЗИ и писмо-опис на пострадалите култури по производствени единици, блокове (местности) и площи, като задължително посочи тези блокове или местности с култури, които вследствие застрахователното събитие ще се презасяват или презасаждат изцяло или частично.


Раздел VII.
ОТКАЗ И НАМАЛЯВАНЕ НА ЗАСТРАХОВАТЕЛНОТО ОБЕЗЩЕТЕНИЕ

Чл. 21. Не се изплаща застрахователно обезщетение за щети:

1. в резултат на земетресения;

2. в резултат на свличания и срутвания в рудниците и галериите на минните и геоложките предприятия;

3. в резултат на военни действия;

4. причинени от гризачи;

5. причинени от технически неизправни напоителни и отводнителни канали, електрически и отоплителни инсталации при парници, оранжерии и др.;

6. относно качеството на реколтата от земеделски култури и трайни насаждения.


Чл. 22. Документи за размера на щетите, нанесени на реколтата от земеделските култури и трайните насаждения, съставени без участието на органи на ДЗИ, не ангажират неговата отговорност.


Чл. 23. Органите на ДЗИ имат право да откажат изплащане на застрахователното обезщетение, ако застрахованата организация не съобщи на клона на ДЗИ в установения срок за настъпило събитие, в резултат на което не е възможно да се установи застрахователното събитие и причината за щетата или да се извърши проверка на място по документи на застрахованата организация, а също и по други сведения и проверки.


Чл. 24. (1) По вземане на необходимите мерки от страна на застрахованите организации за опазване и възстановяване на пострадалите култури, оползотворяване на продукцията им и по изпълнение програмата за компенсиране на загубите от застрахователни събития ДЗИ организира и провежда системни проверки с участието на специалисти агрономи (когато е необходимо) или компетентни органи от окръжния аграрно-промишлен съюз (ОАПС), инспекциите по реколтата, научни институти, народните съвети, комитетите за държавен и народен контрол, контролните съвети към застрахованите организации и др.

(2) За резултатите от извършените проверки относно състоянието на културите се съставят протоколи за всеки отделен случай, като при констатации за намаление на добива при земеделските култури вследствие неспазване на технологичните или агротехническите изисквания при отглеждането им намалението, изчислено в процент и стойност, се приспада от общата щета за културата.


Раздел VIII.
ЛИКВИДАЦИЯ НА ЩЕТИ, СЪСТАВЯНЕ НА АКТОВЕ И ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ОБЕЗЩЕТЕНИЯТА

Чл. 25. (1) В клона на ДЗИ се завежда "Регистър" за постъпилите от застрахованите организации телеграми и писма-описи на пострадалите земеделски култури и трайни насаждения, които са основни средства.

(2) Клонът на ДЗИ в 3-дневен срок писмено потвърждава пред застрахованата организация за получаването на телеграмата и писмото-опис на пострадалите култури, като уведомява и Централното управление на ДЗИ.

(3) След получаването на телеграмата и писмото-опис на пострадалите култури клонът на ДЗИ проверява застрахователното събитие и причините за щетите при културите по материалите на органите на ОАПС, Водно стопанство, ХМС и други организации за влиянието на метеорологичните и други природни условия върху земеделските култури и трайните насаждения.

(4) При необходимост за изясняване причините за щетите при земеделските култури се ползуват и заключения на организации и предприятия, които извършват изкупуване и преработка на продукцията от земеделските култури на застрахованата организация (тютюнева промишленост, ленопреработващи предприятия, пунктове за приемане на зърнени храни, Винпром и др.).

(5) Когато липсват данни и материали за доказване на събитието или в резултат на него е наложително някои площи с култури да бъдат презасети (презасадени), телеграмата и писмото-опис на пострадалите култури на застрахованата организация в 10-дневен срок се проверява на място чрез извършване на оглед на пострадалите култури и трайните насаждения от представител на ДЗИ, специалист агроном (при необходимост) и представител на застрахованата организация, а за резултата от проверката се съставя протокол.

(6) (Нова - ДВ, бр. 86 от 1984 г.) Протокол по образец на ДЗИ се съставя и в случаите на щети върху земеделските култури, причинени от диви животни и птици. Размерът на щетите се определя и приравнява към декар или част от декар напълно унищожена култура (плътна площ).


Чл. 26. (Изм. - ДВ, бр. 35 от 1981 г.) За напълно унищожени трайни насаждения, които са основни средства, се съставя акт по видове трайни насаждения в срок до 30 дни след получаване на телеграмата и писмото-опис на пострадалите трайни насаждения от застрахованата организация.


Чл. 27. (Изм. - ДВ, бр. 35 от 1981 г.) Размерът на фактически засетите (засадените) площи със земеделски култури и площите с трайни насаждения, които са основни средства, при съставяне на счетоводните справки се определя по счетоводни и статистически данни на застрахованата организация.


Чл. 28. (1) Размерът на фактически получената основна продукция от дадена земеделска култура се установява по счетоводни данни на застрахованата организация.

(2) При необходимост се извършва сверяване на данните от счетоводната отчетност на застрахованата организация с първичните документи за продукцията, която е получена и предадена на изкупвателните организации, и др., като при разлика се прави проверка и в счетоводната справка се попълват напълно уточнените данни.


Чл. 29. (Изм. - ДВ, бр. 35 от 1981 г.) (1) Обезщетенията при земеделските култури се определят от органите на ДЗИ въз основа на съставената счетоводна справка за щети.

(2) Изчисляването на обезщетенията се извършва в "Сметка", която се съставя в два екземпляра - по един за ДЗИ и за застрахователната организация, в срок до 30 дни от окончателното заприходяване на продукцията.


Чл. 30. (1) Обезщетението се определя за цялата засята (засадена) площ с дадена земеделска култура за текущата година по производствени бригади в застрахованата организация, ако същите бригади са изведени на вътрешно-стопанска сметка.

(2) Ако производствените бригади не са изведени на вътрешно-стопанска сметка, обезщетението за дадена земеделска култура се определя за цялото клоново стопанство, а ако и то не е на вътрешно-стопанска сметка - за цялата застрахована организация.

(3) Стойността на количествените щети на реколтата се изчислява, като се умножи разликата от средноаритметичния добив на 1 декар от последните 5, а при липса на данни - за 4 или 3 години, и добива на декар от текущата година с действуващите изкупни цени, включително на надбавките и премиите, и с размера на засятата (засадената) площ с дадена култура.

(4) Обезщетенията на земеделските култури се изчислява за всяка култура поотделно съобразно тяхното предназначение.


Чл. 31. При изчисляване на обезщетението фактически засети(засадените) площи по култури се вземат от акта за щети, а средноаритметичният добив за последните 5, а при липса на данни - за 4 или 3 години, и действуващите изкупни цени, включително надбавките и премиите - от справката към застрахователното свидетелство.


Чл. 32. (1) При щета на земеделска култура, засята (засадена) за първи или втори път в застрахованата организация, обезщетението се изчислява въз основа на разликата между плановия добив и фактически получения добив от културата по действуващите изкупни цени, включително надбавките и премиите за текущата година.

(2) При щета на земеделска култура, засята (засадена) за първи път в застрахованата организация, която липсва и в годишния производствено-финансов план, обезщетението се изчислява по реда на предходната алинея, като се ползуват данни на застрахованата организация.


Чл. 33. Когато са унищожени изцяло млади земеделски култури и има възможност на тяхно място да бъдат засети или засадени същите или други култури, обезщетението се изплаща в размер на 25% от стойността на средноаритметичния добив от декар за последните 5, а при липса на данни - за 4 или 3 години.


Чл. 34. При пострадали лен, коноп, люцерна и други земеделски култури, отглеждани за получаване на два или повече видове основна продукция, размерът на щетата се определя поотделно за всяка продукция.


Чл. 35. (1) При пострадали овощни разсадници (питомници) и вкоренилища щетата се изчислява въз основа на счетоводни данни за получената продукция от тях.

(2) Обезщетението за разсади, семенилища, овощни разсадници(питомници) I година, култури за семепроизводство I и II година се изчислява по реда, както е извършена застраховката.


Раздел IX.
ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ЩЕТИ ПРИ ТРАЙНИ НАСАЖДЕНИЯ, КОИТО СА ОСНОВНИ СРЕДСТВА

Чл. 36. Щети на трайни насаждения, които са основни средства, се определят и изчисляват от клона на ДСИ въз основа на съставения акт за щети.


Чл. 37. (1) Размерът на щетата се изчислява въз основа на балансовата стойност на насажденията с приспадане на амортизацията към деня на събитието.

(2) Щетата се изчислява по видове трайни насаждения в зависимост от това, как се отчитат от застрахованата организация.

(3) При унищожение над 70% от дърветата, храстите и главините в дадено насаждение и, ако това насаждение бъде изкоренено, обезщетението се изплаща в размер на пълната остатъчна стойност.


Чл. 38. При унищожени трайни насаждения, които са основни средства, се обезщетява и загубата на продукцията по видове за текущата година.


Чл. 39. (1) При унищожени трайни насаждения, които са основни средства, се приспада стойността на материалите, годни за оползотворяване.

(2) В размера на щетата не се включва стойността на насажденията, които до застрахователното събитие са подлежали на изписване от баланса на трайните насаждения поради пълна или частична амортизация, планова реконструкция, естествено отмиране и др.


Раздел X.
ИЗЧИСЛЯВАНЕ, ОДОБРЯВАНЕ И ИЗПЛАЩАНЕ НА ЗАСТРАХОВАТЕЛНОТО ОБЕЗЩЕТЕНИЕ

Чл. 40. (1) (Изм. - ДВ, бр. 35 от 1981 г.) Застрахователно обезщетение за щети на добива от земеделските култури, включително добива от трайни насаждения, се изплаща в размер на процент, определян ежегодно от Министерския съвет.

(2) Обезщетение за щети на трайни насаждения, които са основни средства (дървета, храсти, главини и др.), се изплаща в пълен размер - до 100% на остатъчната стойност.

(3) Изчисленото обезщетение се изплаща от клона на ДЗИ.


Чл. 41. (1) Клонът на ДЗИ резервира до 20% от изчисленото обезщетение за култури, които се прибират и заприходяват от стопанските организации сравнително късно или през следващата година, като: маточници, лозови вкоренилища, царевица зърно, захарно и кръмно цвекло, памук, овощия, ориз, фъстъци, овощни разсадници (питомници) и др., и същото обезщетение се изплаща след изчисляване на щетата по счетоводни данни за фактически получената от тях продукция.

(2) Клонът на ДЗИ е длъжен да свери данните на застрахованата организация относно размера на засятата площ, количеството на заприходената продукция и др., на основата на което е изчислено и изплатено застрахователното обезщетение, със същите данни, отразени в годишния отчет на застрахованата организация.

(3) При различия сумите на обезщетението се преизчисляват, като в 10-дневен срок от констатиране на различието клонът на ДЗИ е задължен да преведе допълнително дължимата сума на застрахованата организация или да поиска същата организация да върне на ДЗИ изплатеното в повече застрахователно обезщетение.

(4) (Нова - ДВ, бр. 86 от 1984 г.) Застрахователното обезщетение за щети на добива от земеделски култури, причинени от диви животни и птици, се изплаща в пълен размер - стопроцентовата застрахователна стойност на културата за един декар по задължителната застраховка.

(5) (Нова - ДВ, бр. 86 от 1984 г.) При изчисляване на обезщетението за щети на култури на дадена бригада, част от които са причинени от диви животни и птици, засегнатата площ се намалява с размера на плътната площ, отразена в съставения протокол при извършване оценката на щетите от диви животни или птици (чл. 25, ал. 6).


Чл. 42. (1) Главният счетоводител на клона на ДЗИ е длъжен преди изплащане на застрахователното обезщетение да провери правилността на съставените актове за пострадалите земеделски култури и трайни насаждения, които са основни средства, както и сметката за изчисляване на обезщетението.

(2) Актове и сметки, по които е изплатено застрахователното обезщетение, трябва да бъдат с щемпел "платено".


Чл. 43. Директорът на клона на ДЗИ и представител на Централното управление на института одобряват или отказват плащане на застрахователното обезщетение по застраховката на земеделските култури и трайните насаждения, които са основни средства.


Чл. 44. (1) От сумата на застрахователното обезщетение, която се полага на застрахованата организация, ДЗИ може да удържа както надплатени суми от обезщетения за предшествуващата година, установени след проверка на годишния отчет на застрахованата организация, така и невнесени в определения срок застрахователни вноски и лихви.

(2) За всяка удръжка клонът на ДЗИ е длъжен да съобщи по съответния ред на застрахованата организация, като посочи и основанието й.

(3) Оспорване за неправилно направени удръжки застрахованата организация може да извърши по съдебен или арбитражен ред.


Чл. 45. Органите на ДЗИ имат право да предявят иск за търсене на изплатената сума по застрахователно обезщетение от лица, виновни за повреждане или унищожаване на застраховани земеделски култури и трайни насаждения, които са основни средства.


Заключителни разпоредби

§ 1. Клоновете на ДЗИ са длъжни да предоставят възможност на органите на статистиката, инспекцията по реколтата, както и на организациите, осъществяващи ръководството на производствената дейност на застрахованите организации, да извършват проучвания и извадки от материалите на клона на ДЗИ за необходимите им данни относно пострадалите земеделски култури и трайните насаждения, които са основни средства.


§ 2. Във връзка с определянето на щетите и установяване на застрахователните събития органите на ОАПС, Водно стопанство, ХМС, научните институти и други организации, както и пострадалите застраховани организации са длъжни да дават писмени сведения (справки) за състоянието на земеделските култури и трайни насаждения, засетите (засадените) площи, получения добив и др. на органите на ДЗИ, както и да им осигурят свободен достъп за непосредствена проверка на дадените справки и други данни.


§ 3. Длъжностни лица на застраховани стопански организации, както и на органите на ОАПС, Водно стопанство, ХМС, научните институти, други организации и учреждения, които са издали и подписали в кръга на служебните си задължения официални документи с неверни или подправени данни с цел недължимо да се получи или да не се получи застрахователно обезщетение, да се увеличи или намали размерът на щетата и противозаконно да се облагодетелствува застрахованата или застрахователната организация от застраховката, носят отговорност по глава IX от Наказателния кодекс.


§ 4. Определяне и изплащане на застрахователно обезщетение по реда на тази наредба се извършват и в случаите на пострадали есенни земеделски култури и трайни насаждения, които са основни средства, от есента на 1979 г.


§ 5. Тази наредба се издава въз основа на чл. 35 от Закона за застраховане на имуществата и се прилага от 1.I.1980 г.


§ 6. Тази наредба отменя Наредба № 1 за задължителна застраховка на земеделските култури (обн., ДВ, бр. 38 от 1978 г.; изм., бр. 68 от 1978 г.).


Приложение № 1 към чл. 7, ал. 1


ТАБЛИЦА ЗА ГРУПИРАНЕ НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ КУЛТУРИ ПО ТАРИФНИ ГРУПИ И ГРУПИ КУЛТУРИ (ЗА СТОПАНСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ, ТЕХНИТЕ ПОДЕЛЕНИЯ И НАУЧНИТЕ ИНСТИТУТИ)


1-ва тарифна група - едногодишни и многогодишни треви

а) едногодишни треви: грах зърно, фуражен грах, сено, соя силаж и зелено, фий сено, фий зърно, мохар сено, мохар семе, суданка за зелена маса, суданка семе, царевица за силаж и зелено I и II култура, царевица прибрана в млечно-восъчна зрелост, репко за зелена маса и силаж, репко за семе, едногодишни житно-бобови смески и култури за силаж и зелено - зимни и пролетни (разпределени по видове култури), и др.;

б) многогодишни треви: стара люцерна за сено, стара люцерна за зелена маса, стара люцерна за семе, стара детелина за сено, стара детелина за семе, стара еспарзета за зелена маса, стара еспарзета за семе, стари тревни смески за сено, стари тревни смески за зелена маса, стари тревни смески за семе, стари житни треви за сено, стари житни треви за зелена маса, стари житни треви за семе, новозасята люцерна за зелена маса, новозасята люцерна за сено, новозасята детелина за зелена маса, новозасята детелина за сено, новозасята еспарзета за зелена маса, новозасята еспарзета за сено, новозасети тревни смески за зелена маса, новозасети тревни смески за сено, новозасети житни треви за зелена маса, новозасети житни треви за сено.


2-ра тарифна група - царевични, маслодайни, вкл. маслодайна роза, окопни и полски тикви

а) царевични: царевица зърно I и II култура, хибридна царевица, сорго зърно, просо, захарна метла всичко, обикновена метла всичко;

б) маслодайни: слънчоглед I и II култура, соя техническа и фуражна зърно, репица, фъстъци, рицин, сусам, мак всичко, маслодаен лен семе, розови градини и др.;

в) окопни и полски тикви: захарно цвекло за преработка, захарно цвекло щеклинги I година, други технически (разпределени по видове) култури, картофи ранни, картофи късни, кръмно цвекло за фураж, кръмно цвекло щеклинги I година, захарно цвекло за фураж, кръмни моркови, тикви нефуражни, тикви фуражни, други кореноплодни и сочни (разпределени по видове култури), картофи за фураж и др.


3-та тарифна група

1. Домати, краставици, едроплоден пипер, дребноплоден пипер (шипки) и др. в оранжерии.

2. Цветя, луковици - топъл и студен форсаж, саксийно производство, шеклинги и др. в оранжерии.


Приложение № 2 към чл. 7, ал. 1


Застрахователни вноски за земеделските култури на стопанските организации, техните поделения и научните институти



Вноски в левове на 100 лв. застрахователна сума
  рискови класове
1. Едногодишни и много-                  
годишни сеяни треви 1,00 1,20 1,40 1,60 1,80 2,00 2,20 2,50 2,80
2. Царевични, маслодайни                  
вкл. маслодайна роза,                  
окопни и полски тикви 1,70 2,30 3,10 3,90 4,40 4,90 5,40 6,20 7,00
3. Житни, ориз и варивни 2,00 2,50 3,10 3,90 4,70 5,50 6,30 7,10 7,90
4. Зеленчуци и бостани,                  
зеленчуци и окопни за                  
семе, мед. растения,                  
тютюн, вклакнодайни,                  
цветя за семе и про-                  
дажба и хмел 3,60 4,30 5,00 5,70 6,70 7,70 9,00 10,00 11,00
5. Овощия, ягоди, малини                  
черно френско грозде                  
(касис), черничеви гра-                  
дини, овощни разсадни                  
ци - едно, две и три-                  
годишни семенилища 4,60 5,40 6,60 7,60 8,90 11,00 12,0 13,20 14,30
6. Лозя, маточници и                  
лозови вкоренилища 5,60 6,90 8,90 10,90 12,90 14,90 17,00 19,50 22,00


З а б е л е ж к а. Застрахователната вноска за многогодишните насаждения(дървета и храсти) е 0,50 лв. на 100 лв. от балансовата (остатъчната) стойност на тези насаждения.


Приложение № 3 към чл. 7, ал. 1


Застрахователни вноски за земеделските култури и цветя, отглеждани в оранжериите на стопанските организации, техните поделения и научни институти



Вид култура Застрахователна вноска в левове
  на 100 лв. застрахователна сума
1. Домати, краставици, чушки - 2,00
едроплодни и шипки и др.  
2. Цветя, луковици, топъл и  
студен форсаж, саксийно  
производство, шеклинги и др. 2,60


Промени настройката на бисквитките