Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 76 от 23.IX

НАРЕДБА ЗА ПОДОБРЯВАНЕ НА ПЧЕЛАРСТВОТО

 

НАРЕДБА ЗА ПОДОБРЯВАНЕ НА ПЧЕЛАРСТВОТО

ИЗДАДЕНА ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ГОРИТЕ,

Обн. ДВ. бр.76 от 23 Септември 1958г.

Изгубила значение


1. Настоящата наредба се издава на основание точка 11 от Постановление № 174 на Министерския съвет от 10 декември 1956 г. за по-нататъшното подобряване на пчеларството.


2. Цялостното ръководство на пчеларството в страната се осъществява от Министерството на земеделието и горите. Във всеки окръг и околия изпълнителният комитет на съответния народен съвет определя един от агрономите в отдел "Селско стопанство" да отговаря за пчеларството. При нужда с тази задача може да се натовари и техник по пчеларство.


3. Броят на пчелните семейства, които могат да се държат в землищата на населените места, се определя от отдела "Селско стопанство" при изпълнителния комитет на съответния околийски народен съвет.


4. Броят на пчелните семейства, които могат да се държат в отделните местности в землищата на населените места, и състоянието на пашата се определя от комисия в състав: участъковия агроном, който отговаря и за работата по пчеларството в ТКЗС, представител на изпълкома на общинския народен съвет и местното пчеларско дружество, като се вземе предвид, че в местности с много добра паша могат да се държат с радиус 2 км до 120 пчелни семейства, при средна паша до 80 броя, а при слаба паша до 50 броя. Тези норми не важат за стопани, които поставят кошерите си в собствените си имоти. При едри насаждения от акация и липи броят на кошерите може да бъде неколкократно по-голям.


5. Пчелар, който желае да изнесе кошерите си с пчели извън землището на своето населено място или в друга околия, е длъжен да има писмено разрешение от отдела "Селско стопанство" при изпълкома на съответния околийски народен съвет. В това разрешение се определя броят на кошерите с пчели, които пчеларят може да постави в определена местност, и свидетелство за здравното състояние, издадено от съответния ветеринарен лекар.


6. Разрешава се поставянето на пчелни семейства на паша в държавни гори, мери, държавни пасищно-мелиоративни стопанства, пустеещи земи и други държавни земи и направа на леки постройки и павилиони за поставяне на пчеларски инвентар на площи с размер до 3 декара.


7. Кошери с пчели, поставени на постоянно място със знанието на агрономическите органи, не могат да бъдат вдигнати принудително от това място през месеците май и октомври.


8. Отдел "Земеустройство и сеитбообороти" при Министерството на земеделието и горите, респективно секторите "Земеустройство" при изпълкомите на окръжните народни съвети, при изготвяне на земеустройствените планове на ТКЗС задължително осигурява съответни площи и за пчелини.


9. Отделите "Селско стопанство" при изпълкомите на окръжните и околийските народни съвети организират ежегодни прегледи на пчелните семейства в пчелините на ДЗС, ТКЗС и други обществени и частни стопанства, както следва:

а) до 20 август - дали са осигурени пчелните семейства с необходимата храна за зимно-пролетния период;

б) от 1 май до 15 септември - двукратни прегледи за издирване и унищожаване на заразени от болестта "Гнилец" пчелни семейства. За навременно провеждане на прегледите отделите "Селско стопанство" при изпълкомите на околийските народни съвети разпределят околията между агрономи, ветеринарни лекари и зоотехници, които извършват прегледите с помощта на пчеларските дружества.


10. За осигуряване изхранването на пчелните семейства през зимно-пролетния период комисията в състав от участъковия агроном, представител на местния народен съвет и представител на пчеларското дружество или добър пчелар, ако няма такова дружество, в присъствието на собственика установява задължително запасяване на пчелните семейства с доброкачествен мед във всяко ДЗС и ТКЗС и с други обществени и частни стопанства. За тази цел да се оставят в питите на пчелното гнездо по 14-15 кг мед; освен това от центрофугирания мед се отделя за всяко пчелно семейство по 5 кг запасен фонд за евентуален неурожай.


11. Когато пчеларите притежават пчелни семейства, които се намират в района на няколко народни съвети, собствениците на кошерите са длъжни да ги декларират в съответните народни съвети и писмено да уведомяват за това съвета, където се намира постоянното им местожителство.


12. В случай че двама пчелари претендират за един и същ рояк, спорът се разрешава от председателя на общинския народен съвет. Ако в момента на спора въпросът не може да се разреши, председателят нарежда един от пчеларите да улови спорния рой и да го задържи временно до окончателно разрешаване на спора.


13. Пчелно семейство се счита за едно тогава, когато основното семейство се подпомага от помощно семейство.


14. Рояци и нуклеуси не се считат за семейство.


15. Собственикът на кошери и всичко, което се намира в тях - пчели, восъчни пити и мед, е собственик на роевете, които излизат от пчелните му семейства, безразлично в чие имущество са се засадили те. Под пчелен рой се разбира пчелно семейство с изградено или неизградено гнездо. Собственикът на рояка има право да влезе в чужд имот за хващането му.

Ако собственикът не допусне пчеларят да улови рояка, пчеларят се отнася за съдействие до общинския народен съвет.


16. Рояци, навлезли в чужд, пълен с пчели кошер, стават собственост на стопанина на пълния кошер, дори и в случай, когато стопанинът на кошера, от който са излезли рояците, ги е проследил.


17. Ако се съединят два рояка на двама пчелари и новообразувалият се рояк става по жребие собственост на единия пчелар, другият се обезщетява от първия с 50 % от пазарната цена на рояка. При спор цената се определя от участъковия агроном.


18. Безстопанствени рояци, заседнали в обществени, държавни и частни землища, стават собственост на лицето, което ги е намерило. За тази цел лицето е длъжно да постави знак на мястото и в същия ден да уведоми общинския народен съвет за това.


19. Възлага се на опитната станция по пчеларство в с. Симеоново, Софийско, да произвежда елитни пчелни майки от местна и други породи за нуждите на племенните разсадници в страната.


20. Не се разрешава да се държат пчелни семейства на разстояние по-малко от 10 км до племенните пчелини, предназначени за производство на високодобивни пчелни семейства и майки.


21. Право за отглеждане на пчелни майки и за тяхното разпространение имат само държавните племенни разсадници и одобрените от Министерството на земеделието и горите обществени племенни пчелини.


22. За обезпечаване на постоянна медоносна база за развитие на пчелните семейства и увеличаване на пчелната продукция на мед и восък ДЗС, ТКЗС и други стопанства, които имат пчелини, следва да осигуряват план за засяване на специални медоносни растения - фацелия, комунига, еспарзета и др., в размер най-малко по 0,5 кг за всяко пчелно семейство в разборен кошер.


23. Задължават се Управлението на ДЗС и Управлението на горското стопанство да организират производството на достатъчно семена от едногодишни и многогодишни медоносни растения, храсти и дървета.


24. Изкуствени восъчни пити могат да произвеждат онези предприятия, които имат предварително разрешение от Министерството на земеделието и горите. Всеки, който иска да получи разрешение за производство на основни восъчни пити, трябва да притежава специална работилница със следните принадлежности:

а) автоклав за обеззаразяване наведнъж до 500 кг восък и възможност да развива топлина до 120ш;

б) казан с двойни стени с вместимост до 500 л за топене на восъка;

в) два обикновени казани с вместимост до 200 литра за изливане на восъчните листове;

г) валцови преси за пресоване на восъчните пити с правилни гравюри на основните нормални пчелни килийки;

д) помещение за лагеруване на готовите восъчни пити.

Получилите разрешение за производство на основни восъчни пити маркират всяка восъчна пита в левия голям ъгъл с първоначалните букви на Министерството на земеделието и горите - МЗГ.

Забранява се продажбата на немаркирани восъчни пити. В случай че агрономическите органи се съмняват в чистотата на восъчните пити, предназначени за продажба, те вземат проби за анализ, а питите се поставят под възбрана до окончателно разрешаване на въпроса. За анализ се вземат средни проби по следния начин: от три пити, взети от различни места на партидата се отразява по една четвърт част от всяка пита. Така получената проба се разделя на две части, които се запечатват с печата на контрольора. Едната част се изпраща във Ветеринарно-бактериологическия, паразитологически и епизоотологически институт в София за химически и бактериологически анализ, а втората се изпраща в съответния околийски народен съвет, отдел "Селско стопанство", за съхранение.


25. При спор за резултата на анализа заинтересуваното лице може да поиска от Министерството на земеделието и горите втори анализ. За целта в 7-дневен срок от датата на съобщението за резултата от първия контрол заинтересуваното лице трябва да подаде заявление до Министерството на земеделието и горите.


26. При вземане на пробите се съставя протокол, в който се вписват броят и теглото на питите. Протоколът се подписва от участъковия агроном, двама свидетели и собственика. Неподписването на протокола от притежателя на восъчните пити не опорочава пробата. Протоколът заедно с пробите се изпраща до Ветеринарно-бактериологическия, паразитологически и епизоотологически институт в София.


27. Всички пити, които съдържат повече от 5 % примеси, както и възбудители, които могат да причинят заболявания на пилото, се считат негодни за нуждите на пчеларството и не се допускат за продажба.


28. Производството и търговията с основни восъчни пити за нуждите на пчеларството е под контрола на Министерството на земеделието и горите. Органите, които ще извършват контрола, се натоварват със заповед от министъра на земеделието и горите.


29. Дейността на стопанствата и лицата, натоварени с производство на елитни пчелни майки и високодобивни пчелни семейства, се проверява от лица, натоварени със заповед от министъра на земеделието и горите.


30. За разгаряне на социалистическо съревнование между стопанствата и пчеларите за повдигане равнището на нашето пчеларство с цел да се повишат качествата на пчелните продукти - мед и восък, и да се развие и подобри пчеларството. Министерството на земеделието и горите учредява преходно червено флагче и парични награди за най-добрите пчелини в ТКЗС, ДЗС, МТС и други държавни и обществени стопанства и предприятия и на частни стопани, които притежават пчелини с не по-малко от 50 разборни кошери:

а) за ТКЗС републикански първенец за годината, уредило най-добър пчелин, се присъжда преходно червено флагче и парична награда;

б) класираните ТКЗС на второ и трето място могат да бъдат наградени съответно с II и III награда;

в) най-добрият пчелин - републикански първенец за съответната година, уреден от други стопанства, ведомства и частни стопани, се награждава с парична награда;

г) класираните пчелини от други ведомства и частни стопани на второ и трето място ще бъдат наградени съответно с II и III награда.


31. Предложения за награждаване на ТКЗС и други държавни и обществени стопанства, уредили най-добри пчелини, отделите "Селско стопанство" при окръжните народни съвети представят ежегодно в Министерството на земеделието и горите в срок до 15 ноември.


32. Министерството препоръчва на окръжните и околийските народни съвети да награждават и от своя страна най-добрите пчелини от окръжен и околийски мащаб с по-малко от 50 кошери.


33. Резултатите от отчитане на целогодишното съревнование между пчеларите отделите "Селско стопанство" при изпълкомите на народните съвети обнародват в местния печат, предават по радиото и пр.

Министерството на земеделието и горите дава широка гласност за постиженията на най-добрите пчелини, определени като републикански първенци.


34. Нарушителите на настоящата наредба се наказват съгласно чл. 31 от Закона за административните нарушения и наказания, а нарушителите на точки 9б, 13, 19, 20, 23, 24, 25, 26 и 27 се наказват съгласно чл. 32 от същия закон, във връзка с точка 12 от Постановлението на Министерския съвет за по-нататъшното подобряване на пчеларството с глоба до 200 лева.

Нарушенията се констатират с акт, съставен от органите на отделите "Селско стопанство" при народните съвети, въз основа на които председателят на изпълкома на окръжния народен съвет издава наказателно постановление за налагане на глоба.

Нарушенията на служебните лица се констатират с акт, съставен от органите на Министерството на земеделието - Управление "Растениевъдство", а наказателните постановления се издават от министъра на земеделието и горите или от упълномощено от него лице.

Съставянето на акта, издаването на наказателното постановление и неговото обжалване става по реда на Закона за административните нарушения и наказания.


Промени настройката на бисквитките