Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 90 от 11.XI

ЗАКОН ЗА РЕДА НА ПРЕХВЪРЛЯНЕ ВЕЩНИ ПРАВА ВЪРХУ НЯКОИ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ

 

ЗАКОН ЗА РЕДА НА ПРЕХВЪРЛЯНЕ ВЕЩНИ ПРАВА ВЪРХУ НЯКОИ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ

Обн. ДВ. бр.90 от 11 Ноември 1958г., изм. ДВ. бр.65 от 14 Август 1959г., изм. ДВ. бр.99 от 20 Декември 1963г., изм. ДВ. бр.29 от 11 Април 1969г., отм. ДВ. бр.26 от 30 Март 1973г.

Отменен с § 1 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за собствеността на гражданите - ДВ, бр. 26 от 30 март 1973 г.


1. (Изм. - Изв., бр. 99 от 1963 г., бр. 29 от 1969 г.) Правни сделки за прехвърляне право на собственост, както и за учредяване или прехвърляне на други вещни права върху незастроени или застроени с малоценни постройки имоти в границите на градоустройствения план на населените места, където се прилага този закон, се извършват чрез председателя или натоварен от него щатен член на изпълнителния комитет на общинския народен съвет по предложение на собственика или притежателя на вещното право.


2. (Изм. - Изв., бр. 29 от 1969 г.) Председателят, съответно членът на изпълнителния комитет определя приобретателя и цената на сградите съобразно средствата, необходими за построяването им по време на оценката, със съответното приспадане на овехтяването, а на мястото и останалите подобрения, съгласно тарифата за цените на недвижимите имоти, отчуждени за държавна и обществена нужда или отредени за мероприятия по Закона за планово изграждане на населените места.

При няколко кандидати да купят имота предимство има този от тях, който с оглед на семейното му положение включително и броя на децата, както и здравното състояние има най-голяма нужда. При еднакви условия предпочитание се дава на семейства с повече деца.

Решението за определяне на цената и купувача може да се обжалва пред председателя на изпълнителния комитет на окръжния народен съвет в седемдневен срок от писменото му съобщаване. По тези жалби се произнася председателят на изпълнителния комитет на окръжния народен съвет или натоварен от него щатен член на същия изпълнителен комитет.


3. (Изм. - Изв., бр. 99 от 1963 г., бр. 29 от 1969 г.) Продавачът не може да оттегли предложението си за сключване на сделки по чл. 1, след като писмено се е съгласил с определената цена.


4. (Изм. - Изв., бр. 29 от 1969 г.) Правото на собственост се прехвърля и другите вещни права се учредяват или прехвърлят с издаването на нотариален акт, който се подписва само от нотариуса. Нотариалният акт се издава въз основа на писмо на народния съвет, към което се прилагат преписката за определяне на цената и приобретателя, както и документ за плащане на цената и останалите книжа, необходими за издаването му. Държавните и местни такси по издаване на нотариалния акт се заплащат от приобретателя върху цената, за която е продаден имотът, ако не са налице условията на чл. 3, ал. 3 от Указа за насърчаване и подпомагане на кооперативното и индивидуалното жилищно строителство.

Споровете относно недействителността на сделките по този закон са подсъдни на съдилищата.


5. (Нов - Изв., бр. 29 от 1969 г.) Дарения на недвижими имоти и на други вещни права, посочени в чл. 1, прехвърлянето им срещу издръжка, както и продажба на наследство, в което са включени такива имоти или вещни права, се извършва с разрешение на органа, посочен в чл. 1, след като провери дали с тези сделки не се цели заобикаляне на закона.


6. (Нов - Изв., бр. 29 от 1969 г.) Правото на собственост и на други вещни права върху недвижими имоти, находящи се в населените места, където се прилага този закон, могат да придобиват само жители на населеното място, където се намират имотите, за задоволяване на техните и на членовете на семейството им жилищни, професионални, курортни и здравни нужди.


7. (Нов - Изв., бр. 29 от 1969 г.) В населените места, присъединени към градските народни съвети, където се прилага този закон, могат да придобиват имоти и права по чл. 1 жители както на населеното място, така и на града. Изпълнителният комитет на градския народен съвет може да разреши по семейни или производствени причини жители на едно населено място, присъединено към градския народен съвет, да придобиват такива имоти и права в други населени места от присъединените към същия градски народен съвет.

Жителите на селата, присъединени към градовете, където се прилага законът, не могат да придобиват имоти по чл. 1, в града, към който са присъединени.


8. (Нов - Изв., бр. 29 от 1969 г.) В националните курорти, където се прилага този закон, с изключение на Варна, Бургас, Несебър, Поморие, Хисаря и Банкя - София, могат да придобиват право на собственост и други вещни права върху недвижими имоти за задоволяване на курортни и здравни нужди и жители на други населени места.

В националните курорти Варна, Бургас, Несебър, Поморие, Хисаря и Банкя не могат да придобиват недвижими имоти или вещни права върху тях чрез правни сделки държавните учреждения и предприятия, кооперации и други обществени организации.


9. (Нов - Изв., бр. 29 от 1969 г.) Разпоредбите на предходните членове не се прилагат при придобиване право на собственост и на други вещни права върху недвижими имоти по наследство, както и по отношение на сделките по чл. 1 и 5, когато се извършват между съпрузи и роднини по права линия независимо от местожителството им или между роднини по съребрена линия до трета степен включително, ако приобретателят е жител на населеното място, където се намира имотът.


10. (Предишен чл. 5 - Изв., бр. 29 от 1969 г.) Посредничество за сключване на сделки с недвижими имоти извън посочените в чл. 1, ал. 1, могат да извършват само народните съвети.


11. (Предишен чл. 6, изм. - Изв., бр. 29 от 1969 г.) Публична продажба на имоти по чл. 1 не се извършва, а съдебният изпълнител предоставя на народния съвет извършването на продажбата по реда и при условията на този закон. Получените от продажбата суми се внасят по сметката на съдебния изпълнител.

При продажба на имоти по предходната алинея съгласно чл. 288, ал. 1 от Гражданския процесуален кодекс неподеляемият урегулиран имот може да се възложи на трето лице само когато не е направил искане за това някой от съделителите, който няма такъв имот, достатъчен за задоволяване на неговите и на членовете на семейството му нужди, макар този съделител да не е жител на населеното място, където се намира неподеляемият урегулиран имот.

Горните разпоредби не се отнасят до имотите, продавани по реда на Наредбата за събиране на държавните вземания.


12. (Предишен чл. 7, изм. - Изв., бр. 29 от 1969 г.) Трудово-кооперативните земеделски стопанства могат, без участие на народните съвети, да продават на членовете си допълнително урегулирани имоти (парцели в жилищни или курортни части на населените места с изключение на вилните зони) или да им отстъпват правото на строеж върху тях по установения ред в Примерния устав на ТКЗС, ако в същото населено място лицето не притежава жилище, достатъчно за задоволяване нуждите на семейството му, или урегулиран имот за застрояване.


13. (Нов - Изв., бр. 29 от 1969 г.) Предварителни договори за придобиване или учредяване на вещни права върху недвижими имоти по чл. 1 с достоверна дата до деня, от който законът се прилага по отношение на населеното място, в което се намират тези имоти, могат да бъдат обявени за окончателни по реда на чл. 19, ал. 3 от Закона за задълженията и договорите, ако са налице условията за придобиване на имоти по този закон.

По същия ред и при същите условия могат да бъдат обявени за окончателни и предварителните договори, сключени между ТКЗС и други лица, в случаите, когато впоследствие кооперативното стопанство е станало държавно земеделско стопанство.


14. (Предишен чл. 8 - ДВ, бр. 29 от 1969 г.) Отчуждават се и се изземват в полза на държавата:

а) недвижимите имоти на предприемачи или на подставени на предприемачите лица, придобити от извършена под каквато и да е форма предприемаческа дейност по организиране и изпълнение на жилищно строителство след 6 април 1954 г.;

б) частта от недвижимите имоти, придобити от собствениците на терени, върху които е извършено след 6 април 1954 г. кооперативно или друго жилищно строителство, с която те са се обогатили прекомерно, уговаряйки извънредно висока цена за отстъпения от тях недвижим имот.

Отчуждаването се извършва по решение на комисия в състав: председател - член на окръжния съд или народен съдия, посочен от министъра на правосъдието, и двама членове на изпълнителния комитет на народния съвет, посочени от изпълнителния комитет.

(Ал. 4, изм. - Изв., бр. 65 от 1959 г., бр. 29 от 1969 г.) Решението на комисията може да се обжалва в двуседмичен срок от съобщението пред окръжния съд. Решението на окръжния съд не подлежи на преглед по реда на надзора по чл. 225 и на отмяна по чл. 231 от Гражданския процесуален кодекс.


15. (Предишен чл. 9, изм. - Изв., бр. 29 от 1969 г.) Този закон се прилага в София, градовете - окръжни центрове, Несебър, Поморие, Созопол и Хисаря, както и в присъединените към тях населени места.

По предложение на изпълнителния комитет на съответния окръжен народен съвет Министерският съвет може да определи и други населени места, в които да се прилага или изключи прилагането на този закон.


16. (Предишен чл. 10, изм. - Изв., бр. 29 от 1969 г.) При извършване на сделки по членове 1 и 11 народният съвет събира допълнителни такси, определени от Министерския съвет.


17. (Нов - Изв., бр. 29 от 1969 г.) Имоти, застроени с малоценни постройки по смисъла на този закон са:

а) имоти, в които сградите и всички подобрения имат по-малка стойност от тази на мястото по оценка съгласно с чл. 2;

б) имоти със сгради, обявени по законния ред за застрашени от самосрутване или вредни в хигиенно отношение, и

в) имоти, строежите в които са извършени незаконно след 14.11.1958 г.


18. (Нов - Изв., бр. 29 от 1969 г.) Относно реда за подаване молби за сключване на сделки по този закон, определяне необходимите документи, които трябва да се прилагат към тях, реда за внасяне и изплащане на суми срещу придобити имоти и други министърът на правосъдието и министърът на строежите и архитектурата издават наредба.


19. (Предишен чл. 11 - Изв., бр. 29 от 1969 г.) Изпълнителният комитет на Софийския градски народен съвет може да възлага правата си по този закон на изпълнителните комитети на районните народни съвети.


20. (Предишен чл. 12 - Изв., бр. 29 от 1969 г.) Указът за реда на прехвърляне правото на собственост върху частни незастроени земи на територията на Софийския градски народен съвет се отменя.


ЗАКОН за изменение и допълнение на Закона за реда на прехвърляне вещни права върху някои недвижими имоти и на Закона за планово изграждане на населените места (Изв., бр. 29 от 1969 г.)

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

§ 7. Указът за регулиране на правните сделки с някои недвижими имоти се отменя.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .


Преходни и Заключителни разпоредби
КЪМ ЗАКОНА ЗА СОБСТВЕНОСТТА НА ГРАЖДАНИТЕ (ДВ, бр. 26 от 1973 г.)

§ 1. Този закон влиза в сила от деня на неговото обнародване и отменя Закона за реда на прехвърляне вещни права върху някои недвижими имоти и Указа за реда на прехвърляне жилища, закупени от държавния жилищен фонд, както и чл. 9 от Указа за насърчаване и подпомагане на кооперативното и индивидуалното жилищно строителство.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .


Промени настройката на бисквитките