Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 41 от 10.IV

ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ОДОБРЕНИЕ И ПРИЛОЖЕНИЕ НА ОБЩИЯ ГРАДОУСТРОЙСТВЕН ПЛАН НА СОФИЯ

 

ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ОДОБРЕНИЕ И ПРИЛОЖЕНИЕ НА ОБЩИЯ ГРАДОУСТРОЙСТВЕН ПЛАН НА СОФИЯ

Обн. ДВ. бр.41 от 10 Април 1998г., изм. ДВ. бр.1 от 4 Януари 2000г.

§ 1. Член 1 се изменя така:

"Чл. 1. Общият градоустройствен план на София, в мярка 1:10 000 за градския район и 1:25 000 за градския и околоградския райони, обхваща територията в административните граници на Столичната община, определени със Закона за териториалното деление на Столичната община и големите градове."

§ 2. В чл. 2 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Общият градоустройствен план на София обхваща:

1. градски район - частта от територията, включена в строителните граници на София;

2. околоградски район - частта от територията между тази, включена в строителните граници на София и административно-териториалните граници на Столичната община."

2. В ал. 2 думите "с вилообразен (градински) характер" се заличават.

3. Алинеи 5 и 6 се отменят.

§ 3. Член 3 се изменя така:

"Чл. 3. (1) Територията на градския и околоградския район се устройва и застроява при условия и по ред, и съгласно строителни правила и норми, определени в правилника за приложение на закона, съобразно функционалното използване и съществуващото застрояване на терените, сеизмичните, екологичните и хигиенните условия, възможностите за инфраструктурно обезпечаване и транспортно обслужване.

(2) С правилника за приложението на закона се определят:

1. устройствените зони и нормите и правилата за устройството и застрояването им;

2. нормативи за пределно допустимото натоварване на средата с дейности и степента на тяхното развитие;

3. редът за установяването на границите на околоградския район;

4. условията и редът за промяна предназначението на терените в градския и околоградския район;

5. условията и редът за прилагане на действащите подробни градоустройствени планове до одобряването на новия общ градоустройствен план, включително и случаите, в които предвиденото застрояване се отменя или не се прилага;

6. условията и редът за преобразуване на вилни зони или части от тях в жилищни зони;

7. условията и редът за установяване на специфични норми за производствените зони и жилищните комплекси;

8. условията и редът за установяване на специфични норми и изисквания за озеленените площи за обществено ползване.

(3) Границите, установени по реда на ал. 2, т. 3, устройствените зони и осъществените изменения на трасетата на първостепенната (главната) улична мрежа се отразяват в чертежите на общия градоустройствен план."

§ 4. В чл. 4, ал. 2 се изменя така:

"(2) Град Банкя и селата Владая, Бистрица и Панчарево се определят предимно за малкоетажно застрояване."

§ 5. В чл. 5, ал. 2 думата "регулационни" се заменя с "градоустройствени", а думата "застроителни" се заличава.

§ 6. Член 6 се отменя.

§ 7. В чл. 7 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Промишлеността се съсредоточава главно в следните промишлено-складови зони: гара Искър, "Левски-север", "Сгуроотвала", "Хаджи Димитър - Малашевци", "Христо Ботев - Слатина", Къро, Горубляне, Дианабад, Хладилника, Средец, Югозападен град, Задгаровия район и в северния и западния район, включително по бул. "Сливница", при спазване на санитарно-хигиенните изисквания."

2. Алинея 2 се отменя.

3. В ал. 3 думите след "Световрачене" се заменят с "Нови Искър - Курило, Казичене, Волуяк и гара Яна".

§ 8. Създава се нов раздел II:

"Раздел II

Прилагане на общия градоустройствен план и режим на собствеността на недвижимите имоти

Чл. 8. (1) Срокът за отчуждаване на недвижими имоти по Закона за държавната собственост и по Закона за общинската собственост, определени по общия и подробните градоустройствени планове за изграждане на обекти публична държавна или публична общинска собственост е 10 години.

(2) Режимът на ползване и застрояване на имотите по ал. 1 от собствениците им за жилищни нужди и за стопански, търговски и занаятчийски цели се определя с правилника за приложение на закона.

(3) Държавата или Столичната община имат право на предимство, при равни други условия с други купувачи да закупят недвижим имот в случаите, когато по общия или подробния градоустройствен план същият е предвиден за изграждане на обект - публична държавна или публична общинска собственост. Собственикът може да продаде недвижимия имот по ал. 1 или част от него на трето лице при съответно прилагане разпоредбите на чл. 33 от Закона за собствеността.

Чл. 9. (1) Столичният общински съвет определя местностите и кварталите, в които земята без сградите и другите подобрения ще имат повишена стойност, като пряка и непосредствена последица от предвижданията и реализацията на общия или подробните градоустройствени планове в следните случаи:

1. при промяна на функционалното предназначение на земи, определено с градоустройствен план;

2. при промяна на функционалното предназначение, характера и начина на застрояване на части от територията, в резултат на изменение на действащия общ градоустройствен план на София, с която съществено се повишават възможностите за застрояване спрямо възможностите, определени по чл. 3;

3. при реализация на благоустройствени, комуникационно-транспортни, санитарно-хигиенни и екологични мероприятия, засягащи имота.

(2) Повишената стойност се определя от удвоената разлика в оценката на земята при приемане на решението по ал. 1 и след евентуалната реализация на градоустройствения план по реда на приложение № 1 към Закона за местните данъци и такси.

(3) Сумата на повишената стойност се разпределя: за собственика на недвижимия имот - 25 на сто, а останалата част - за Столичната община.

(4) Дължимите от собствениците суми за повишена стойност на имотите се събират:

1. при прехвърляне на собствеността или при учредяване на право на строеж на недвижимия имот, освен ако приобретателят е роднина по права или по съребрена линия до втора степен включително, на собствениците на земята;

2. при разрешаване на строителство, с което се реализират предвижданията на плана.

(5) Дължимите суми се събират по реда за събиране на държавните вземания.

(6) Сумите за повишената стойност, определени за общината, се внасят във фонд "Градоустройство" на Столичната община.

(7) Копие от влязлото в сила решение на Столичния общински съвет по ал. 1 се изпраща на службата по вписванията по местонахождение на недвижимия имот. Нотариусът съставя нотариалния акт, а съдията по вписванията допуска вписването на актове за прехвърляне на собственост на недвижими имоти и учредяване на право на строеж за местности или квартали, за които е определена повишена стойност на недвижимите имоти след представяне на удостоверение от общината, че повишената стойност е изплатена или че същата не подлежи на събиране.

(8) Не се събира повишена стойност:

1. за недвижими имоти, собственост на държавата или на общината или закупени от общината по реда на чл. 8, ал. 3;

2. за парцели, които към деня на одобряване на плана, съответно реализацията на мероприятието по ал. 1, са имали площ до 300 кв. м включително;

3. за недвижимите имоти по чл. 8, ал. 1 и по чл. 21а от Закона за териториално и селищно устройство;

4. за недвижимите имоти, чиито собственици или носители на ограничено право на строеж финансират или изграждат нови или реконструкция на съществуващи обекти и съоръжения от техническата инфраструктура, или други благоустройствени мероприятия на стойност не по-малка от размера на повишената стойност, определена по реда на ал. 2.

Чл. 10. (1) Създава се фонд "Градоустройство" за реализация на благоустройствени мероприятия и за изграждане или реконструкция на обекти и съоръжения на техническата инфраструктура, както и за подпомагане на дейността по изработване, прилагане и поддържане на градоустройствените планове на София.

(2) Средствата на фонда се набират от:

1. събраната повишена стойност на недвижимите имоти по чл. 9;

2. суми, предоставяни ежегодно от държавния и от общинския бюджет;

3. целеви постъпления от физически и от юридически лица;

4. дарения;

5. лихви.

(3) Столичният общински съвет приема наредба за управление на фонда."

§ 9. Раздел III "ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ" се отменя.

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 10. (1) (Изм. - ДВ, бр. 1 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Столичната община в тригодишен срок от влизането в сила на закона, съгласувано с Министерството на регионалното развитие и благоустройството изработва и представя за одобряване проект на нов общ устройствен план, който да служи като основа за устройството, използването, опазването и застрояването на територията на общината. При нужда срокът може да бъде продължен с решение на Столичния общински съвет, но не повече от две години.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 1 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) По предложение на министъра на регионалното развитие и благоустройството и на кмета на Столичната община, Министерският съвет в тримесечен срок от влизането в сила на закона определя перспективния период, за който се прилага новият общ устройствен план на Столичната община, обема, съдържанието и фазите на проектирането му.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 1 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Новият общ устройствен план на Столичната община се одобрява със закон, който съдържа и правила за прилагането на плана.

§ 11. Столичният общински съвет в тримесечен срок от влизането в сила на закона приема програма, а в едногодишен срок - задание за изработване на плана.

§ 12. (1) (Изм. - ДВ, бр. 1 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Столичната община, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Националният статистически институт, министерствата и другите ведомства осигуряват необходимата информация за изработването, прилагането и текущата актуализация на новия общ устройствен план и на подробните градоустройствени планове на София и я предоставят безвъзмездно за ползване на съставителите на заданията и плановете.

(2) Юридическите и физическите лица са длъжни при поискване от кмета на Столичната община в едномесечен срок да предоставят наличната от тях информация за целите по ал. 1. Информацията се предоставя срещу заплащане на разходите, свързани с нейното размножаване.

(3) За обекти - публична държавна собственост, свързани с отбраната и сигурността на страната, параметрите и обемът на информацията по ал. 1 се определят с акт на министъра на отбраната и министъра на регионалното развитие и благоустройството.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 1 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Столичната община, съвместно с Министерството на регионалното развитие и благоустройството, осигурява изграждането и поддържането на информационна система за изработването, поддържането и прилагането на новия общ устройствен план.

§ 13. (Изм. - ДВ, бр. 1 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Министърът на финансите, по предложение на министъра на регионалното развитие и благоустройството и на кмета на Столичната община, предвижда ежегодно в проекта на държавен бюджет целева субсидия за изработването на новия общ устройствен план на Столичната община и създаването на информационна система.

§ 14. (1) Изменения на общия градоустройствен план на София, с които се променя предназначението на териториите, предвидени за градини, паркове и лесопаркове, или разположението на главната улична мрежа, се одобряват със заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството и министъра на околната среда и водите по предложение на Столичния общински съвет.

(2) Не може да бъде променяно предназначението на съществуващите озеленени площи за обществено ползване или на части от тях, съставляващи публична общинска собственост.

(3) Изменения на общия градоустройствен план на София, с които се променя предназначението на предвидените по него обществени терени в такива за жилищно строителство, се одобряват от Столичния общински съвет по предложение на кмета на Столичната община след съгласуване с министъра на регионалното развитие и благоустройството.

§ 15. (1) Навсякъде в закона думите "Комитета по архитектура и благоустройство" се заменят с "Министерството на регионалното развитие и благоустройството"; "Софийската градска община" и "Софийският градски народен съвет" се заменят със "Столичната община".

(2) Номерата на отделните разпоредби на закона се означават като членове, абзаците - като алинеи, буквите - като точки.

(3) Преди чл. 1 заглавието се изменя така:

"Раздел I ОСНОВНИ ПОЛОЖЕНИЯ".

§ 16. За приложението на общия градоустройствен план, както и за нарушенията на закона, разпоредбите по неговото прилагане, решенията, заповедите и предписанията, доколкото в закона не са предвидeни особени правила, важат разпоредбите на Закона за териториално и селищно устройство.

§ 17. (Изм. - ДВ, бр. 1 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Фонд "Градоустройство" към Столичната община се преобразува във фонд "Благоустройство на територията".

§ 18. В Закона за териториално и селищно устройство (обн., ДВ, бр. 29 от 1973 г.; попр., бр. 32 от 1973 г.; изм., бр. 87 от 1974 г., бр. 3 и 102 от 1977 г., бр. 36 от 1979 г., бр. 3 от 1980 г., бр. 45 от 1984 г., бр. 19 от 1985 г., бр. 36 от 1986 г., бр. 14 от 1988 г., бр. 31 от 1990 г., попр., бр. 32 от 1990 г., изм., бр. 15 от 1991 г., бр. 63 от 1995 г. и бр. 104 от 1996 г.) се правят следните допълнения:

1. Създава се чл. 21а:

"Чл. 21а. (1) Със застроителен и регулационен план за неурегулирани територии се определят необходимите площи за изграждане на улиците, площадите, обектите и съоръженията (надземни и подземни) на техническата инфраструктура. За осъществяването на тези мероприятия с влизането в сила на плана собствениците на недвижими имоти отстъпват в полза на общината еднаква процентна част от имотите си, определена с плана, но не повече от 25 на сто.

(2) В случаите по ал. 1 на всеки собственик на недвижим имот общината определя равностоен парцел (парцели), като се съблюдава местоположението на имотите в местността, но не и точните им кадастрални граници. Парцелите са с пазарна стойност не по-малка от пазарната стойност на имотите преди урегулирането им. От датата на влизане на плана в сила собствениците на имоти придобиват собствеността върху новообразуваните в плана парцели, а общината придобива собствеността върху отстъпените й части от имоти за изграждане на обектите и съоръженията по ал. 1.

(3) Вещните тежести върху имотите преди урегулирането им преминават изцяло върху новосъздадените парцели, определени за съответните имоти. Общината придобива отстъпените й части от недвижими имоти без всякакви тежести.

(4) Лицето и площта на новообразуваните парцели се определят с регулационния план съобразно характера и начина на застрояване, предвиден със застроителния план."

2. Член 26 се изменя така:

"Чл. 26. (1) С общи и подробни градоустройствени планове се определя предназначението на земеделските земи, включени в строителните граници на населените места. Промяна на предназначението им по Закона за опазване на земеделските земи може да се извършва, само ако то съответства на предвижданията на общия и подробните градоустройствени планове.

(2) Общите и подробните градоустройствени планове, с които се предвижда промяна на предназначението на земеделски земи, включени в строителните граници на населените места, се съгласуват преди одобряването им с Комисията за земеделските земи и за тях не се провежда процедурата за определяне на площадка по чл. 20 от Закона за опазване на земеделските земи.

(3) Разрешение за строителство на обекти, предвидени с плановете по ал. 1 и 2, се издава след заплащане на таксата по чл. 30 от Закона за опазване на земеделските земи."

§ 19. Министерският съвет по предложение на Столичния общински съвет и министъра на регионалното развитие и благоустройството приема правилник за прилагането на закона.

§ 20. Отменя се общият градоустройствен план на София в мярка 1 към 25 000 в частта му, засягаща териториите извън административно-териториалните граници на Столичната община.

§ 21. Изпълнението на закона се възлага на кмета на Столичната община и на министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Законът е приет от ХХХVIII Народно събрание на 27 март 1998 г. и е подпечатан с държавния печат.

Промени настройката на бисквитките