Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 41 от 10.IV

ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА СТОКОВИТЕ БОРСИ И ТЪРЖИЩАТА

 

ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА СТОКОВИТЕ БОРСИ И ТЪРЖИЩАТА

Обн. ДВ. бр.41 от 10 Април 1998г., изм. ДВ. бр.85 от 20 Октомври 2006г.

§ 1. В чл. 2 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова ал. 2:

"(2) Стокова борса се създава и организира само като акционерно дружество съгласно изискванията на глава четвърта."

2. Досегашната ал. 2 става ал. 3.


§ 2. В чл. 3 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думата "възмездно" се заменя със "за възмездно ползване", думите "налични стоки" се заменят с "едро на налични хранителни продукти и на животни" и думите "срещу входни такси" се заличават.

2. Създава се нова ал. 2:

"(2) Организаторът на тържището осигурява равни условия за дейността на всички търговци на тържището съобразно вида на търгуваните от тях стоки."

3. Досегашната ал. 2 става ал. 3.


§ 3. В чл. 5 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) За финансиране дейността на комисията се създава извънбюджетна сметка, приходната част на която се набира от:

а) петдесет на сто от таксите, събирани от комисията;

б) петдесет на сто от глобите и имуществените санкции, събирани по реда на глава шеста от този закон;

в) дарения и помощи по международни проекти и програми и от международни организации;

г) приходи от лихви."

2. Създават се ал. 3, 4 и 5:

"(3) Средствата по извънбюджетната сметка се използват за:

1. издаване на информационен бюлетин на комисията;

2. създаване и поддържане на информационна система и връзка с борсите и тържищата в страната и в чужбина;

3. осъществяване на международно сътрудничество, включително и заплащане на членски внос в специализирани международни организации.

(4) Министърът на финансите ежегодно утвърждава приходите и разходите по извънбюджетната сметка по ал. 2 по предложение на председателя на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

(5) Превишението на приходите над разходите по извънбюджетната сметка в края на годината се отнася като преходен остатък към 1 януари на следващата година и се използва по предназначението є."


§ 4. В чл. 14, ал. 3 се правят следните изменения:

1. Точки 1 и 2 се изменят така:

"1. заверен препис от съдебното решение за вписване на съответния търговец в търговския регистър, както и удостоверение за актуална съдебна регистрация;

2. устройственият акт съобразно вида на търговеца;"

2. Точка 6 се изменя така:

"6. официална скица-копие от застроителния и регулационен план за територията на тържището с приложено описание, съдържащо информация за местата и начина на предлагане на съответните видове стоки и стокови групи;".


§ 5. В чл. 18 ал. 1 се изменя така:

"(1) Окръжният съд вписва в търговския регистър извършваната дейност като стокова борса, след като му бъде представено разрешението, издадено от комисията, и обнародва вписването в "Държавен вестник ".


§ 6. В чл. 22 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинеи 1 и 2 се изменят така:

"(1) Стоковата борса е акционерно дружество с едностепенна система за управление, което има за единствен предмет на дейност създаването на организиран пазар по чл. 2, ал. 1.

(2) Стоковата борса, изпълнителните членове на съвета на директорите и служителите на борсата не могат:

1. да извършват брокерска дейност;

2. да бъдат членове на борсата или да сключват договори с членове на борсата пряко или чрез свързани лица;

3. да сключват търговски сделки пряко или чрез свързани лица, освен ако това е необходимо за осъществяване дейността на борсата по чл. 2, ал. 1;

4. да предоставят избирателно или предварително търговска информация на членове на стоковата борса, на техните клиенти или на други заинтересувани лица освен в случаите, предвидени в борсовия правилник."

2. Създават се ал. 4, 5, 6 и 7:

"(4) Приходите на стоковата борса се формират от комисиони, такси за услуги, лихви и дарения.

(5) Видът и размерите на таксите и комсионите се определят в борсовия правилник.

(6) Превишението на приходите над разходите на стоковата борса се установява в края на счетоводната година и средствата по него се внасят във фонд "Резервен" на акционерното дружество.

(7) Средствата по фонд "Резервен" освен за целите по чл. 246, ал. 3 от Търговския закон се използват и за покриване на разходи, свързани с дейността на стоковата борса."


§ 7. В чл. 23, ал. 1 числото "20" се заменя с "250".


§ 8. Член 26 се изменя така:

"Чл. 26. (1) Стоковата борса създава клирингова къща за гарантиране на задълженията по сключените фючърсни и опционни сделки. Член на клиринговата къща, наричан по-нататък "клирингов член", може да бъде лице, което отговаря на изискванията, определени в частта от борсовия правилник, уреждаща дейността на клиринговата къща. Член на борсата, който не е клирингов член, може да търгува на борсата, ако има договор с клирингов член.

(2) Клиринговата къща осигурява:

1. помещения с висока степен на сигурност;

2. система за финансов контрол, която да осигурява:

а) спазването на изискванията за капиталова адекватност на клиринговите членове, които се вписват в борсовия правилник;

б) контрол на паричните маржин депозити;

в) контрол на точното изпълнение на всички сделки;

г) опазване на тайната относно стоковите позиции;

3. условия за електронен трансфер на плащанията;

4. събиране и плащане на маржин депозитите според стойността на откритите позиции и изравняването им при промяна на пазарните цени.

(3) Стоковата борса създава Гаранционен фонд за гарантиране на плащания по борсови сделки. Всеки член на клиринговата къща внася в този фонд сума за гарантиране на сделките, за чието изпълнение отговаря, в размер, определен с борсовия правилник.

(4) Стоковата борса създава Резервно-осигурителен фонд. Средствата по този фонд се набират от таксите за услуги, предоставяни от клиринговата къща, и се използват за гарантиране на плащанията по борсовите сделки на членовете на клиринговата къща при недостиг на средства от маржин депозитите им и на вноските им във фонда по ал. 3.

(5) При недостиг на средства в Резервно-осигурителния фонд за гарантиране на плащанията се използват средства и от Гаранционния фонд.

(6) Средствата по Резервно-осигурителния фонд, в това число и лихвите, освен за целите по ал. 4 се използват и за издръжка на клиринговата къща. Тези средства могат да се използват и за закупуване на лихвоносни ценни книжа.

(7) Условията и редът за използване на средствата от фондовете по ал. 3 и 4 се определят в устава на дружеството. Средствата по тези фондове се съхраняват в банка."


§ 9. В чл. 27 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) създава се нова т. 8:

"8. организира управлението и контрола върху фондовете на борсата съгласно закона, устава на борсата и борсовия правилник;"

б) досегашната т. 8 става т. 9.

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) В стоковата борса по решение на общото събрание на акционерите се формира комисия, в която участват пропорционално представители на акционерите, членовете на борсата и брокерите в съотношение, определено в правилника на борсата, като член на комисията не може да бъде едновременно представител на акционер, член на борсата и брокер. Съветът на директорите съгласува решенията си по ал. 1, т. 1, 3, 4 и 7 с комисията, като може да й делегира правата по ал. 1, т. 3 и 7."


§ 10. В чл. 28 след думите "Общото събрание" се добавя "на акционерите" и накрая се добавя "след одобряване от комисията".


§ 11. В чл. 29 се създават т. 12, 13 и 14:

"12. реда, вида и начина за огласяване и публикуване на информацията относно търгуваните стоки и сключените сделки;

13. принципите и реда за предоставяне на предварителна информация за търгуваните стоки, борсовите членове и представляващите ги брокери на лица, участващи в борсовата търговия;

14. други въпроси, определени в този закон."


§ 12. В чл. 30 ал. 3 се изменя така:

"(3) Лице, на което е отказано да бъде прието за член на стоковата борса, може да иска от общото събрание на акционерите на борсата отмяна на отказа. Жалбата срещу отказа се включва за разглеждане на първото следващо общо събрание на акционерите."


§ 13. В чл. 37, ал. 2 след думите "Общото събрание" се добавя "на акционерите".


§ 14. Член 43 се изменя така:

"Чл. 43. (1) Брокерът води дневник, съдържащ информация за обслужваните клиенти, както и всяка друга информация относно възложената му и извършена от него брокерска дейност. Видът и съдържанието на брокерските дневници се определят в борсовия правилник. Дневниците се съхраняват от стоковата борса пет години след приключването им.

(2) По искане на клиент борсата му предоставя информация относно изпълнението на неговата поръчка."


§ 15. Член 44 се изменя така:

"Чл. 44. Информацията, съхранявана в брокерските дневници, представлява търговска тайна и не може да се предоставя под каквато и да е форма на лица, нямащи отношение към нейното съдържание."


§ 16. Член 52 се изменя така:

"Чл. 52. (1) Търговецът, който организира стоково тържище:

1. няма право да сключва търговски сделки от свое или от чуждо име и за своя сметка със стоки, които се продават на тържището;

2. не отговаря за изпълнението на задълженията по сделка, сключена между търговците на тържището;

3. изисква стоките, предназначени за продажба на стоковото тържище, да се придружават от документи за произход, както и от документи за съответствие със задължителните изисквания за качество и безопасност и за съответствие със санитарните, ветеринарно-санитарните, хигиенните и други норми, издадени от специализираните държавни контролни органи;

4. предоставя необходимите работни помещения и създава условия за извършване на контрол за произхода на стоките и за тяхното качество и безопасност, за банково обслужване на търговците и други дейности, свързани с търговията на тържището;

5. контролира качеството на стоките, влизащи на територията на тържището, като организира редовното вземане на проби чрез случаен подбор или по сигнали до държавни или обществени контролни органи от търговци или потребители.

(2) По искане на купувач държавните контролни органи са длъжни да извършват проверка на качеството на стоките, продавани на тържището.

(3) На тържището могат да се създават специализирани отдели за търговия на едро със стоки, различни от тези по чл. 3, ал. 1, като търговците на едро с тях са длъжни да спазват определени изисквания от правилника за организацията и дейността на стоковото тържище, което се регламентира в договора им с организатора на тържището.


§ 17. Член 53 се изменя така:

"Чл. 53. Разпоредбите на тази глава не се отнасят за общинските пазари, за пазарите на производителите, за местните панаири и за седмичните пазари, на които се извършва търговия на дребно."


§ 18. В чл. 54 думите "се определят" се заменят с "организаторът на тържището определя".


§ 19. В чл. 55 думата "стоки" се заменя с "хранителни продукти".


§ 20. Член 58 се изменя така:

"Чл. 58. Организаторът на тържището разрешава достъп на купувачи до стоковото тържище срещу заплащане на входна такса или свободно само през времето, определено за продажби."


§ 21. В чл. 59 ал. 2 се изменя така:

"(2) За сключените на тържището сделки се издава фактура. В случаите на плащане в брой се издава и касова бележка от регистриран електронен касов апарат с фискална памет."


§ 22. Член 60 се изменя така:

"Чл. 60. (1) За сключените на стоковото тържище сделки ежедневно се събира и обобщава информация за вида, количеството и цените на продадените стоки съобразно качеството им.

(2) За събиране на информацията по ал. 1 продавачът попълва и предава ежедневно на длъжностните лица, упълномощени от управлението на стоковото тържище, попълнен информационен фиш по образец, утвърден от комисията.

(3) Информация относно средните продажни цени, максималните и минималните продажни цени се оповестява от управлението на тържището в началото на следващия ден на места и по начин, определени в правилника за организацията и дейността на стоковото тържище.

(4) Комисията ежегодно определя с решение вида и периодичността на информацията, която є се предоставя от управлението на стоковото тържище."


§ 23. В чл. 61, т. 5 думата "глоби" се заменя със "санкции".


§ 24. В чл. 62 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова т. 5:

"5. разходи за възнаграждение на органите на управление и на работниците и служителите на организатора на тържището;".

2. Досегашната т. 5 става т. 6 и се изменя така:

"6. други разходи съобразно Закона за счетоводството, свързани с дейността на стоковото тържище, подробно описани в бюджета на тържището."


§ 25. Член 63 се изменя така:

"Чл. 63. (1) На лицата, извършващи дейност като стоково тържище, се преотстъпва 50 на сто от дължимия данък върху печалбата при следните условия:

1. преотстъпеният данък върху печалбата се отнася във фонд "Развитие на тържището";

2. средствата по фонд "Развитие на тържището" се използват за инвестиционни цели, свързани с дейността на стоковото тържище.

(2) Когато организатор на тържището е едноличен търговец, 50 на сто от облагаемия му доход преди облагането се внася във фонд "Развитие на тържището" и се използва за целите на този фонд, посочени в ал. 1, т. 2, а остатъкът се облага с данък върху общия доход.

(3) Търговецът - организатор на тържището, води отделно счетоводство за тържищната си дейност."


§ 26. В чл. 65, ал. 1 се създава изречение второ:

"Същото наказание се налага и на лице, което не изпълни предписанията по чл. 64, т. 1."


§ 27. В § 2 от допълнителните разпоредби се правят следните изменения и допълнения:

1. Точка 2 се изменя така:

"2. "Форуърдна сделка" е сделка, по която страните продават или купуват стока по цена, определена при сключването є, като са установили датата на доставянето."

2. В т. 4 думата "такса" се заменя с "премия".

3. Създават се т. 7, 8, 9 и 10:

"7. "Маржин депозит" е сумата, която внасят продавачът и купувачът, за да гарантират, че ще действат съобразно условията на борсовия контракт (договор). Тя може да бъде обезпечена в пари или в други високоликвидни активи. Размерът и начинът за неговото допълване се определят в борсовия правилник.

8. "Хранителен продукт" означава всяка субстанция или продукт, независимо дали е преработен, частично преработен или непреработен, предназначен за консумиране от хора, с изключение на тютюна, лекарствените средства по смисъла на Закона за лекарствените средства и аптеките в хуманната медицина и упойващите и психотропни вещества, контролирани по специален ред съобразно задълженията на Република България, произтичащи от международните договори в тази област.

9. "Търговец на тържището" е всеки търговец, който търгува на едро на територията на тържището, като наема дълготрайни активи и ползва услуги от организатора на тържището.

10. "Продажба на едро" е продажба на количество, по-голямо от единичната транспортна опаковка, когато стоката е опакована, или количество, определено в правилника за организацията и дейността на съответното тържище, когато стоката не е опакована."


§ 28. В § 6 от преходните и заключителните разпоредби думите "по прилагането на глава трета на закона" се заменят със "за разрешенията, издавани от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата".


Допълнителни разпоредби

§ 29. Навсякъде в закона думите "министъра на търговията и външноикономическото сътрудничество" се заменят с "министъра на търговията и туризма".


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 30. Лицата, които извършват дейност като стокова борса или стоково тържище, са длъжни да преуредят дейността си в съответствие с изискванията на този закон в шестмесечен срок от влизането му в сила.


§ 31. (Отм. - ДВ, бр. 85 от 2006 г., в сила от 20.10.2006 г.)


§ 32. Законът влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

-------------------------

Законът е приет от ХХХVIII Народно събрание на 26 март 1998 г. и е подпечатан с държавния печат.


Промени настройката на бисквитките