Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 65 от 25.VIII

НАРЕДБА ЗА КАТЕГОРИЗИРАНЕ НА СРЕДСТВАТА ЗА ПОДСЛОН, МЕСТАТА ЗА НАСТАНЯВАНЕ И ЗАВЕДЕНИЯТА ЗА ХРАНЕНЕ И РАЗВЛЕЧЕНИЯ

 

НАРЕДБА ЗА КАТЕГОРИЗИРАНЕ НА СРЕДСТВАТА ЗА ПОДСЛОН, МЕСТАТА ЗА НАСТАНЯВАНЕ И ЗАВЕДЕНИЯТА ЗА ХРАНЕНЕ И РАЗВЛЕЧЕНИЯ

В сила от 07.01.2005 г.
Приета с ПМС № 357 от 27.12.2004 г.

Обн. ДВ. бр.2 от 7 Януари 2005г., изм. ДВ. бр.29 от 5 Април 2005г., изм. ДВ. бр.46 от 12 Юни 2007г., изм. ДВ. бр.98 от 27 Ноември 2007г., изм. ДВ. бр.93 от 24 Ноември 2009г., отм. ДВ. бр.65 от 25 Август 2015г.

Отменена с Параграф единствен от заключителните разпоредби на Постановление № 217 от 17 август 2015 г. за приемане на Наредба за изискванията към местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения и за реда за определяне на категория, отказ, понижаване, спиране на действието и прекратяване на категорията - ДВ, бр. 65 от 25 август 2015 г., в сила от 29.08.2015 г.

Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. (1) С наредбата се уреждат условията и редът за определяне на категорията, отказът за определяне, прекратяване и промяна на категорията на средствата за подслон, местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения - туристически обекти по чл. 3, ал. 3, т. 1, 2 и 3 от Закона за туризма, наричани по-нататък "туристическите обекти".

(2) (Изм. - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 12.06.2007 г.) С наредбата се определят и видовете средства за подслон, места за настаняване и заведения за хранене и развлечения и техните характеристики съгласно приложение № 1, както и минималните задължителни изисквания за определяне на съответните категории за всеки вид.

(3) На категоризиране по наредбата подлежат туристическите обекти независимо от формата на собственост и начина на стопанисването им.

(4) Не подлежат на категоризиране по наредбата заведения за хранене и развлечения, разположени в учебни и лечебни заведения, ведомства и предприятия, предназначени за ползване само от лица, числящи се към тях, както и бюфети, павилиони, каравани, баничарници и мекичарници с капацитет до 12 места за сядане.


Чл. 2. (1) (Изм. - ДВ, бр. 29 от 2005 г., изм. - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 12.06.2007 г., изм. - ДВ, бр. 93 от 2009 г., в сила от 24.11.2009 г.) Определянето на категорията на туристическите обекти се извършва от министъра на икономиката, енергетиката и туризма по предложение на Експертната комисия по категоризация на туристически обекти (ЕККТО) по чл. 9а, ал. 4 от Закона за туризма или от кмета на общината по местонахождението на обекта по предложение на общинската експертна комисия по категоризиране (ОЕКК).

(2) (Изм. - ДВ, бр. 29 от 2005 г., изм. - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 12.06.2007 г., изм. - ДВ, бр. 93 от 2009 г., в сила от 24.11.2009 г.) Министърът на икономиката, енергетиката и туризма по предложение на ЕККТО, прието с мнозинство от две трети от състава й, присъстващ на заседанието, определя категория на:

1. средствата за подслон - категория "две звезди", "три звезди", "четири звезди" и "пет звезди", и прилежащите към тях заведения за хранене и развлечения;

2. местата за настаняване, с изключение на семейни хотели, пансиони, къщи и самостоятелни стаи - категория "три звезди", "четири звезди" и "пет звезди", и прилежащите към тях заведения за хранене и развлечения;

3. самостоятелните заведения за хранене и развлечения - категория "три звезди", "четири звезди" и "пет звезди".

(3) Кметът на общината по предложение на ОЕКК, прието с мнозинство от две трети от състава й, присъстващ на заседанието, определя категория на:

1. средствата за подслон - категория "една звезда", и прилежащите към тях заведения за хранене и развлечения;

2. семейните хотели, пансионите, къщите, самостоятелните стаи и прилежащите към тях заведения за хранене и развлечения - категория "една звезда", "две звезди" и "три звезди";

3. другите места за настаняване - категория "една звезда", "две звезди", и прилежащите към тях заведения за хранене и развлечения;

4. самостоятелните заведения за хранене и развлечения - категория "една звезда" и "две звезди".


Чл. 3. (1) Категорията на туристическите обекти се определя на базата на съответствие с минималните задължителни изисквания за изграждане, обзавеждане и оборудване, обслужване, предлагани услуги и професионална и езикова квалификация на персонала, както следва:

1. на средствата за подслон - хотели, мотели, вилни и туристически селища, съгласно приложение № 2;

2. на местата за настаняване - пансиони, почивни станции, семейни хотели, самостоятелни стаи, вили, къщи, бунгала и къмпинги, съгласно приложение № 3;

3. на заведенията за хранене и развлечения - ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници и барове, съгласно приложение № 4.

(2) Изискванията за обзавеждане и оборудване, обслужване и предлагани услуги към бунгалата съответстват на изискванията за мотели с категория "една звезда" и "две звезди".

(3) Изискванията за обзавеждане и оборудване на вили съответстват на изискванията за хотели с категория "три звезди", "четири звезди" и "пет звезди". Изискванията за предлаганите услуги и обслужване имат същото съответствие с изключение на: румсървис (по заявка - само за вили с категория "пет звезди"), ползване на гараж - само за вили с категория "пет звезди", битови услуги и вещи под наем - по заявка.

(4) Изискванията на ал. 1 за почивните станции съответстват на изискванията за хотели с категория "една звезда", "две звезди" и "три звезди".

(5) Категорията на вилното селище и на туристическото селище се определя от категорията на две трети от средствата за подслон или местата за настаняване, включени в него. Когато равен брой туристически обекти в съответното вилно или туристическо селище имат една и съща категория, категорията на вилното или туристическото селище се определя от категорията на тази група туристически обекти, която има по-голям капацитет.

(6) Средствата за подслон или местата за настаняване, включени във вилното или туристическото селище, могат да получат категория, различна от неговата, като разликата между категориите е не повече от една звезда.

(7) Съответствието или надвишаването на определени задължителни изисквания не може да компенсира несъответствието с други задължителни изисквания.

(8) В категоризираните туристически обекти могат да се предоставят и по-благоприятни условия и услуги от предвидените за съответната категория.

(9) Лицата, извършващи хотелиерство и/или ресторантьорство в туристическите обекти, предоставят услуги в съответствие с изискванията на чл. 37 от Закона за защита срещу дискриминацията.


Чл. 4. (Изм. - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 12.06.2007 г.) Хотелиерство или ресторантьорство се извършва само в категоризирани туристически обекти или с издадено временно удостоверение за открита процедура по категоризиране.


Чл. 5. Хотелиерство или ресторантьорство се извършва от лице, което:

1. е търговец по смисъла на Търговския закон или е юридическо лице, което има право по силата на друг закон да извършва стопанска дейност;

2. (отм. - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 12.06.2007 г.)

3. не е в производство по ликвидация или несъстоятелност.


Глава втора.
ОПРЕДЕЛЯНЕ КАТЕГОРИЯТА НА ТУРИСТИЧЕСКИТЕ ОБЕКТИ. ВИДОВЕ КАТЕГОРИИ

Чл. 6. (1) (Изм. - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 12.06.2007 г.) Лицето, което ще извършва или извършва хотелиерство или ресторантьорство, или упълномощено от него лице подава заявление за категоризиране или за промяна на категорията на туристически обект до съответния категоризиращ орган по чл. 2, ал. 1. Заявлението е по образец съгласно приложение № 5 или 6.

(2) Към заявлението по ал. 1 се прилагат:

1. (изм. - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 12.06.2007 г., изм. - ДВ, бр. 98 от 2007 г.) актуално удостоверение за вписване в търговския регистър на лицето - оригинал или копия от документи, удостоверяващи, че юридическото лице има право да извършва стопанска дейност по силата на друг закон или по законодателството на друга държава - членка на Европейския съюз, или на държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство;

2. (изм. - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 12.06.2007 г.) удостоверение, че лицето не е в производство по ликвидация или несъстоятелност - оригинал или нотариално заверено копие;

3. справка за професионалната и езиковата квалификация на персонала в обекта - по образец съгласно приложение № 7 или 8;

4. (доп. - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 12.06.2007 г.) копия от документите, удостоверяващи професионалната и езиковата квалификация на управителя на туристическия обект, съгласно изискванията към управителя на заявения вид и категория на туристическия обект, посочени в съответното приложение;

5. формуляр за определяне на категорията по образец съгласно приложение № 9 или 10;

6. копия от документите за собственост на обекта;

7. копие от договора за наем или от друг договор, от който е видно, че са налице условия лицето да извършва съответната туристическа дейност в обекта;

8. документ, удостоверяващ въвеждането на обекта в експлоатация;

9. нотариално заверено пълномощно в оригинал, когато заявлението се подава от пълномощник;

10. документ за платена такса за категоризиране съгласно тарифата по чл. 55, ал. 4 от Закона за туризма.


Чл. 7. (1) Лицето, което извършва или ще извършва хотелиерство в самостоятелни стаи или къщи, или упълномощеното от него лице подава заявление по образец съгласно приложение № 5 за категоризиране на обекта до кмета на съответната община.

(2) Към заявлението по ал. 1 се прилагат следните документи:

1. (изм. - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 12.06.2007 г., изм. - ДВ, бр. 98 от 2007 г.) актуално удостоверение за вписване в търговския регистър на лицето - оригинал или копия от документи, удостоверяващи, че юридическото лице има право да извършва стопанска дейност по силата на друг закон или по законодателството на друга държава - членка на Европейския съюз, или на държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство;

2. формуляр за определяне на категорията по образец съгласно приложение № 9;

3. копие от акта за собственост;

4. копие от договора за наем или от друг договор, от който да е видно, че са налице условия лицето да извършва съответната туристическа дейност в обекта;

5. нотариално заверено пълномощно в оригинал, когато заявлението се подава от пълномощник;

6. документ за платена такса за категоризиране съгласно тарифата по чл. 55, ал. 4 от Закона за туризма.


Чл. 8. (1) (Изм. - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 12.06.2007 г., изм. - ДВ, бр. 93 от 2009 г., в сила от 24.11.2009 г.) Експертната комисия по категоризация на туристически обекти разглежда заявлението по чл. 6, ал. 1 за туристическите обекти по чл. 2, ал. 2 в 14-дневен срок от постъпването му и след като констатира, че представените документи съответстват на изискванията на чл. 6, предлага на министъра на икономиката, енергетиката и туризма да открие процедурата по категоризиране на туристическия обект и да издаде временно удостоверение за откритата процедура, валидно за срок 3 месеца.

(2) (Отм. - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 12.06.2007 г.)

(3) (Изм. - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 12.06.2007 г.) Временното удостоверение за откритата процедура се изпраща до заявителя на адреса на обекта или на друг адрес, посочен от него, в 14-дневен срок от издаване на заповедта за откриване на процедурата по категоризиране.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 12.06.2007 г.) Временното удостоверение се поставя на видно място в туристическия обект. В него са вписани следните данни:

1. пореден номер;

2. вид и наименование на обекта;

3. адрес на обекта;

4. (изм. - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 12.06.2007 г.) собственик на обекта - наименование, седалище, единен идентификационен код;

5. (изм. - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 12.06.2007 г.) лице, извършващо дейност в обекта - наименование, седалище и единен идентификационен код, ако има такъв;

6. срок на валидност;

7. (изм. - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 12.06.2007 г., изм. - ДВ, бр. 93 от 2009 г., в сила от 24.11.2009 г.) номер и дата на заповедта на министъра на икономиката, енергетиката и туризма за издаване на временно удостоверение за открита процедура;

8. (изм. - ДВ, бр. 29 от 2005 г., изм. - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 12.06.2007 г., изм. - ДВ, бр. 93 от 2009 г., в сила от 24.11.2009 г.) подпис на министъра на икономиката, енергетиката и туризма или на оправомощено от него длъжностно лице и печат.


Чл. 9. (1) (Изм. - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 12.06.2007 г.) Общинската експертна комисия по категоризация разглежда заявлението по чл. 6 или 7 за туристическите обекти по чл. 2, ал. 3 в 14-дневен срок от постъпването му и след като констатира, че представените документи съответстват на изискванията на чл. 6 или 7, предлага на кмета на общината да открие процедурата по категоризиране на туристическия обект и да издаде временно удостоверение за откритата процедура, валидно за срок два месеца.

(2) (Отм. - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 12.06.2007 г.)

(3) (Изм. - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 12.06.2007 г.) Временното удостоверение за откритата процедура се изпраща до заявителя на адреса на обекта или на друг адрес, посочен от него, в 7-дневен срок от издаване на заповедта за откриване на процедурата по категоризиране.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 12.06.2007 г.) Временното удостоверение се поставя на видно място в туристическия обект. В него са вписани следните данни:

1. пореден номер;

2. вид и наименование на обекта;

3. адрес на обекта;

4. (изм. - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 12.06.2007 г.) собственик на обекта - наименование, седалище, единен идентификационен код;

5. (изм. - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 12.06.2007 г.) лице, извършващо дейност в обекта - наименование, седалище и единен идентификационен код, ако има такъв;

6. срок на валидност;

7. (изм. - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 12.06.2007 г.) номер и дата на заповедта на кмета на общината за издаване на временно удостоверение за открита процедура;

8. подпис на кмета на общината или на оправомощено от него длъжностно лице и печат.


Чл. 10. (1) В случай че съответната комисия по чл. 8 и 9 констатира нередовности в представените документи по чл. 6 или 7, заявителят следва да ги отстрани в 14-дневен срок от уведомяването му за тях.

(2) Ако по независещи от него причини заявителят не може да отстрани нередовностите в срока по ал. 1, той може да направи писмено обосновано искане до председателя на съответната комисия по чл. 8 и 9 за удължаване на срока. Искането следва да бъде направено в рамките на 14-дневния срок по ал. 1.

(3) Съответната комисия по чл. 8 и 9 може да вземе решение за удължаване на срока по ал. 1 с не повече от 30 дни. Решението се взема с обикновено мнозинство от присъстващите членове на комисията.

(4) При отстраняване на нередовностите в сроковете по ал. 1 и 3 процедурата за определяне категорията на обекта продължава по реда на чл. 8, съответно чл. 9.

(5) Открита процедура за категоризиране на туристически обект може да се прекрати по заявление на лицето по ал. 1. Към заявлението лицето прилага издаденото временно удостоверение за открита процедура за категоризиране.


Чл. 11. (1) Експертната комисия по категоризация на туристически обекти с мнозинство от две трети от състава й, присъстващ на заседанието, взема решение за създаване на експертни работни групи за проверка на място на туристическите обекти по чл. 2, ал. 2 за изпълнение на изискванията по приложение № 1 и на минималните задължителни изисквания към съответния туристически обект, определени в приложения № 2, 3 и 4 съобразно заявената категория.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 12.06.2007 г., изм. - ДВ, бр. 93 от 2009 г., в сила от 24.11.2009 г.) В експертните работни групи по ал. 1 могат да бъдат включени експерти, избрани чрез конкурс, които не са служители на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Външните експерти работят по граждански договор.

(3) (Нова - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 12.06.2007 г.) В експертните работни групи по ал. 1 за проверка на място на туристически хижи и прилежащите към тях заведения за хранене могат да бъдат включени експерти, предложени от управителния съвет на Българския туристически съюз.

(4) (Предишна ал. 3, изм. - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 12.06.2007 г., изм. - ДВ, бр. 93 от 2009 г., в сила от 24.11.2009 г.) Конкурсът се обявява от министъра на икономиката, енергетиката и туризма чрез централния или местния печат. Обявлението за конкурса трябва да съдържа:

1. мястото и характера на работата и изискванията за длъжността;

2. начина за провеждане на конкурса;

3. необходимите документи, мястото и срока за подаването им.

(5) (Предишна ал. 4 - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 12.06.2007 г.) Общинската експертна комисия по категоризиране с мнозинство от две трети от състава й, присъстващ на заседанието, взема решение за създаване на експертни работни групи за проверка на място на туристическите обекти по чл. 2, ал. 3 за изпълнение на изискванията съгласно приложение № 1 и на минималните задължителни изисквания към съответния туристически обект, посочени в приложения № 2, 3 и 4, съобразно заявената категория.

(6) (Нова - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 12.06.2007 г.) В експертните работни групи по ал. 5 могат да бъдат включвани експерти, избрани чрез конкурс. Външните експерти работят по граждански договор.

(7) (Нова - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 12.06.2007 г.) Конкурсът се обявява от кмета на съответната община по реда на ал. 4.

(8) (Предишна ал. 5 - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 12.06.2007 г.) Експертните работни групи по ал. 1 и 4 се състоят от председател и членове.

(9) (Предишна ал. 6 - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 12.06.2007 г.) Проверките на място се извършват от експертните работни групи по ал. 1 и 4 в състав най-малко трима души. За проверката се съставя констативен протокол, който съдържа предложение за определяне или за отказ за определяне на вид и категория на туристическия обект.

(10) (Предишна ал. 7 - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 12.06.2007 г.) Освен предложението по ал. 6 констативният протокол съдържа:

1. имената на съставителя и длъжността му;

2. датата и мястото на извършената проверка;

3. правното основание за съставянето му;

4. описание на съответствията и несъответствията с изискванията за съответната категория;

5. предписания и срок за отстраняване на констатираните несъответствия (ако има такива);

6. наименованието и седалището на заявителя или на упълномощено от него лице;

7. имената и точните адреси на свидетелите;

8. обяснения и/или възражения на заявителя или на упълномощеното от него лице;

9. имената и подписите на всички проверяващи;

10. имената и подпис на заявителя или на упълномощеното от него лице, а при отказ от негова страна - на един свидетел.

(11) (Предишна ал. 8 - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 12.06.2007 г.) При констатиране на несъответствия с изискванията за съответната категория, за които се допускат предписания, определени в съответното приложение, експертните работни групи дават задължителни предписания за отстраняването им, като срокът за тяхното изпълнение не може да надвишава 45 дни.

(12) (Предишна ал. 9 - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 12.06.2007 г.) При констатиране на несъответствия с изискванията за съответната категория, за които не се допускат предписания, експертните работни групи предлагат определяне на категория, по-ниска от заявената, или отказ за определяне на категория.

(13) (Предишна ал. 10 - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 12.06.2007 г.) Обясненията и/или възраженията на заявителя по констативния протокол по ал. 6 се отразяват при подписването му на място след приключване на проверката или се отправят писмено до съответната комисия по чл. 8 и 9 в 3-дневен срок от приключване на проверката.

(14) (Предишна ал. 11 - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 12.06.2007 г.) Председателите на експертните работни групи в 7-дневен срок от извършването на проверката на място въз основа на констативния протокол изготвят доклад до съответната комисия по чл. 8 и 9, който съдържа предложение за определяне категория на туристически обект или за отказ за определяне.

(15) (Предишна ал. 12 - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 12.06.2007 г.) Когато на основание на доклада по ал. 11 съответната комисия по чл. 8 и 9 установи, че дадено средство за подслон или място за настаняване не отговаря на изискването за минимален брой прилежащи заведения за хранене и развлечения, определено в съответното приложение, тя предлага определяне на категорията му след подаване на заявление за изисквания брой заведения.


Чл. 11а. (Нов - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 12.06.2007 г.) При необходимост комисиите по чл. 8 и 9 могат да вземат решение за извършване на повторна проверка на място в обекта при обективна възможност за извършването й в рамките на срока на издаденото временно удостоверение за открита процедура.


Чл. 12. Туристическите обекти се категоризират в следните категории: "една звезда", "две звезди", "три звезди", "четири звезди" или "пет звезди", във възходяща градация.


Чл. 13. Средствата за подслон се категоризират в следните категории:

1. хотели - "една звезда", "две звезди", "три звезди", "четири звезди" или "пет звезди";

2. мотели - "една звезда", "две звезди" или "три звезди";

3. вилни селища - "три звезди", "четири звезди" или "пет звезди";

4. туристически селища - "две звезди", "три звезди" или "четири звезди".


Чл. 14. Местата за настаняване се категоризират в следните категории:

1. пансиони - "една звезда", "две звезди" или "три звезди";

2. почивни станции - "една звезда", "две звезди" или "три звезди";

3. семейни хотели - "една звезда", "две звезди" или "три звезди";

4. самостоятелни стаи - "една звезда", "две звезди" или "три звезди";

5. вили - "три звезди", "четири звезди" или "пет звезди";

6. къщи - "една звезда", "две звезди" или "три звезди";

7. бунгала - "една звезда" или "две звезди";

8. къмпинги - "една звезда" или "две звезди".


Чл. 15. (1) Самостоятелните заведения за хранене и развлечения се категоризират в следните категории:

1. ресторанти - "една звезда", "две звезди", "три звезди", "четири звезди" или "пет звезди";

2. заведения за бързо обслужване - "една звезда", "две звезди", "три звезди" или "четири звезди";

3. питейни заведения - "една звезда", "две звезди", "три звезди" или "четири звезди";

4. кафе-сладкарници - "една звезда", "две звезди", "три звезди", "четири звезди" или "пет звезди";

5. барове - "една звезда", "две звезди", "три звезди", "четири звезди" или "пет звезди".

(2) Заведенията за хранене и развлечения, прилежащи към средствата за подслон и местата за настаняване, могат да получат категория, различна от категорията на средството за подслон или мястото за настаняване, като разликата между тях е не повече от "една звезда".


Чл. 16. (Изм. - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 12.06.2007 г.) Определянето на категория на туристическите обекти се извършва със заповед на категоризиращия орган в срокове, както следва:

1. (изм. - ДВ, бр. 93 от 2009 г., в сила от 24.11.2009 г.) за туристическите обекти по чл. 2, ал. 2 - в срок 3 месеца от датата на заповедта на министъра на икономиката, енергетиката и туризма за издаване на временно удостоверение за открита процедура по категоризиране;

2. за туристическите обекти по чл. 2, ал. 3 - в срок два месеца от датата на заповедта на кмета на общината за издаване на временно удостоверение за открита процедура по категоризиране.


Чл. 17. Категорията на туристическите обекти е безсрочна.


Чл. 18. (1) На категоризираните туристически обекти се издава категорийна символика в 14-дневен срок от датата на заповедта по чл. 16. Категорийната символика включва удостоверение и табела.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 29 от 2005 г., изм. - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 12.06.2007 г., изм. - ДВ, бр. 93 от 2009 г., в сила от 24.11.2009 г.) Категорийната символика е унифицирана и се издава по образец, утвърден от министъра на икономиката, енергетиката и туризма.

(3) В удостоверението по ал. 1 се вписват следните данни:

1. пореден номер;

2. вид и наименование на обекта;

3. категория на обекта;

4. капацитет на обекта (за заведения за хранене и развлечения - брой места на открито и закрито);

5. адрес на обекта;

6. (изм. - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 12.06.2007 г.) собственик на обекта - наименование, адрес, единен идентификационен код;

7. (изм. - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 12.06.2007 г.) лице, извършващо дейност в обекта - наименование, седалище и единен идентификационен код, ако има такъв;

8. номер и дата на заповедта на категоризиращия орган за определяне на категория;

9. подпис на категоризиращия орган или на оправомощено от него длъжностно лице и печат.

(4) Табелата по ал. 1 съдържа информация за:

1. вида на туристическия обект - на български и на английски език;

2. определената категория на туристическия обект.

(5) Надписите за вида, наименованието и категорията на туристическите обекти трябва да съответстват на посочените в удостоверението по ал. 1 и да не въвеждат в заблуждение туриста.

(6) Удостоверението и табелата по ал. 1 се поставят на видно място в обекта.


Чл. 19. (1) Дубликат на удостоверение за категория се издава при загубване или унищожаване на първоначално издаденото удостоверение по заявление на хотелиера или ресторантьора с приложена декларация за обстоятелствата, при които удостоверението е загубено или унищожено. За издаването на дубликат се заплаща такса съгласно тарифата по чл. 55, ал. 4 от Закона за туризма.

(2) Издадените дубликати се отразяват от съответния категоризиращ орган в Националния туристически регистър.


Чл. 20. При захабяване на табелата по чл. 18, ал. 1 съответният хотелиер или ресторантьор може да заяви изработката на нова табела, като заплати такса съгласно тарифата по чл. 55, ал. 4 от Закона за туризма.


Чл. 21. (1) Категоризиращият орган по предложение на съответната комисия по чл. 8 и 9 издава заповед за отказ за определяне на категория, когато:

1. не се отстранят нередовностите по заявлението и приложените към него документи в сроковете по чл. 10, ал. 1 и 3;

2. не са изпълнени минималните задължителни изисквания за вид и категория на туристическия обект, определени в съответното приложение;

3. е налице обективна невъзможност експертната работна група да извърши проверка на място в обекта по вина на проверяваното лице;

4. при проверка по документи или на място се установи, че компетентен да определи категорията на съответния туристически обект е друг орган;

5. (изм. - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 12.06.2007 г.) при открита процедура за категоризиране се констатира промяна на лицето, което извършва или ще извършва хотелиерство или ресторантьорство, или реконструкция или разширение на туристическия обект;

6. при открита процедура за категоризиране се констатира, че лицето не отговаря на изискванията на чл. 5, т. 3.

(2) Категоризиращият орган по предложение на съответната комисия по чл. 8 и 9 определя категория, различна от заявената, при неизпълнение на изискванията, съответстващи на заявената категория, определени в приложения № 2, 3 или 4.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 12.06.2007 г.) Заповедта по ал. 1 и 2 на съответния категоризиращ орган може да се обжалва по реда на Административнопроцесуалния кодекс.


Чл. 22. (1) Уведомяването на лицето, подало заявление за категоризиране за сроковете по чл. 10, ал. 1 и 3 и за заповедите по чл. 21, ал. 1 и 2 и чл. 23, ал. 2, се извършва с препоръчано писмо с обратна разписка. Уведомяването с препоръчано писмо се удостоверява чрез известие за получаването му.

(2) Ако уведомяването не бъде прието от лицето на посочения от него адрес, счита се, че то е извършено с поставянето му на специално определено за целта място в непосредствена близост до мястото за подаване на заявленията за определяне на категория.


Глава трета.
ПРЕКРАТЯВАНЕ. ПРОМЯНА НА КАТЕГОРИЯТА

Чл. 23. (1) Категорията на туристическите обекти се прекратява:

1. по искане на собственика на туристическия обект;

2. при промяна на вида на туристическия обект;

3. при реконструкция или разширение на туристическия обект;

4. при повторно нарушение на изискванията на чл. 46, т. 1 от Закона за туризма;

5. ако в 6-месечен срок лицето, подало заявление за категоризиране, не се яви за получаване на категорийната символика;

6. при неизпълнение на задълженията по чл. 49, ал. 1, 3 и 4 от Закона за туризма.

(2) Категорията на туристическия обект се прекратява със заповед на съответния категоризиращ орган.

(3) В случаите по ал. 1, т. 2 и 3 хотелиерът или ресторантьорът е длъжен в 30-дневен срок от промяната да подаде заявление до съответния категоризиращ орган.

(4) След прекратяването на категорията на туристическия обект нова категория на обекта се определя по реда на чл. 6 или 7.

(5) Когато лицето, извършващо хотелиерство и/или ресторантьорство, желае категорията на обекта да бъде променена, то предприема съответните действия по ал. 1, т. 1 и подава заявление за определяне на категория по реда на чл. 6 или 7.


Чл. 23а. (Нов - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 12.06.2007 г.) Категорията на туристическите обекти се понижава при неизпълнение на изискванията на чл. 46, т. 1 от Закона за туризма.


Чл. 23б. (Нов - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 12.06.2007 г., изм. - ДВ, бр. 93 от 2009 г., в сила от 24.11.2009 г.) Министърът на икономиката, енергетиката и туризма може да понижи категорията на туристическия обект до категория извън определените в чл. 2, ал. 2 случаи, като уведомява кмета на съответната община за извършеното понижаване.


Чл. 23в. (Нов - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 12.06.2007 г.) (1) Когато категорията на туристическия обект е "една звезда" и се констатира нарушение на чл. 46, т. 1 от Закона за туризма, което не е извършено повторно, съответните длъжностни лица определят на проверяваното лице срок за отстраняване на нарушението.

(2) При неотстраняване на нарушението в срока по ал. 1 категорията на обекта се прекратява.


Глава четвърта.
ВПИСВАНЕ НА КАТЕГОРИЗИРАНИТЕ ТУРИСТИЧЕСКИ ОБЕКТИ И НА ЛИЦАТА, УПРАЖНЯВАЩИ ДЕЙНОСТ ХОТЕЛИЕРСТВО И РЕСТОРАНТЬОРСТВО В ТЯХ, В НАЦИОНАЛНИЯ ТУРИСТИЧЕСКИ РЕГИСТЪР. ТАКСИ ЗА КАТЕГОРИЗИРАНЕ

Чл. 24. (1) (Изм. - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 12.06.2007 г.) Категоризираните туристически обекти и лицата, извършващи хотелиерство и ресторантьорство в тях, се вписват в Националния туристически регистър по чл. 58 от Закона за туризма.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 29 от 2005 г., изм. - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 12.06.2007 г., изм. - ДВ, бр. 93 от 2009 г., в сила от 24.11.2009 г.) Вписванията в регистъра се правят от министъра на икономиката, енергетиката и туризма или от оправомощено от него длъжностно лице служебно или след постъпило заявление за отразяване на промени във вписаните обстоятелства.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 29 от 2005 г., изм. - ДВ, бр. 98 от 2007 г., изм. - ДВ, бр. 93 от 2009 г., в сила от 24.11.2009 г.) Лицата, за които е настъпила промяна в обстоятелствата, вписани в регистъра по ал. 1, са длъжни да заявят писмено в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма или в съответната община промяната в срок един месец от настъпването й.

(4) Към заявлението по ал. 3 се прилагат копие от документ, удостоверяващ промяната, и документ за платена такса съгласно тарифата по чл. 55, ал. 4 от Закона за туризма.


Чл. 25. (1) (Изм. - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 12.06.2007 г.) При промяна на лицето, извършващо дейност в обекта, новото лице в 30-дневен срок от промяната подава заявление до съответния категоризиращ орган за отразяване на променените обстоятелства в Националния туристически регистър.

(2) Към заявлението по ал. 1 се прилагат следните документи:

1. (изм. - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 12.06.2007 г., изм. - ДВ, бр. 98 от 2007 г.) актуално удостоверение за вписване в търговския регистър на лицето - оригинал или копия от документи, удостоверяващи, че юридическото лице има право да извършва стопанска дейност по силата на друг закон или по законодателството на друга държава - членка на Европейския съюз, или на държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство;

2. (изм. - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 12.06.2007 г.) удостоверение, че лицето не е в производство по ликвидация или несъстоятелност - оригинал или нотариално заверено копие;

3. копие от акта за собственост - при промяна на собствеността;

4. копие от договор за наем или от друг договор, от който е видно, че са налице условия лицето да извършва съответната туристическа дейност в обекта - при промяна на наемателя или на лицето, извършващо дейност в обекта;

5. (изм. - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 12.06.2007 г.) копие от единния идентификационен номер;

6. справка за професионалната и езиковата квалификация на персонала в обекта - по образец съгласно приложение № 7 или 8, както и копия от документите, удостоверяващи професионалната и езиковата квалификация на управителя на обекта;

7. документ за платена такса за вписване на настъпили промени в обстоятелствата съгласно тарифата по чл. 55, ал. 4 от Закона за туризма.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 12.06.2007 г.) В случай на промяна на собственика на туристически обект, при която няма промяна на лицето, което извършва дейност в обекта, лицето, придобило собствеността, подава заявление до съответния категоризиращ орган за вписване в Националния туристически регистър на настъпилите промени в обстоятелствата, копие от акта за собственост и документ за платена такса за вписване на настъпили промени в обстоятелствата съгласно тарифата по чл. 55, ал. 4 от Закона за туризма.

(4) В случаите по ал. 1 и 3 определената категория на туристическия обект се запазва.

(5) Определената категория се запазва и при промяна на наименованието на туристическия обект, в случай че не е настъпила промяна във вида на обекта, както и при промяна на капацитета на туристическия обект, когато промяната не е настъпила вследствие на реконструкция или разширение.

(6) Промяната по ал. 5 се заявява и отразява по реда на чл. 24, ал. 3 и 4.

(7) (Изм. - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 12.06.2007 г.) Таксата за отразяване на настъпила промяна в обстоятелствата, вписани в Националния туристически регистър, включва и издаване на удостоверение и табела, отразяващи променените обстоятелства.

(8) (Доп. - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 12.06.2007 г.) Удостоверението по ал. 7 се предоставя само след връщане на първоначално издаденото. В случай че първоначално издаденото удостоверение е изгубено или унищожено, лицето прилага писмена декларация за обстоятелствата, при които то е изгубено или унищожено.


Чл. 26. (1) (Изм. - ДВ, бр. 29 от 2005 г., изм. - ДВ, бр. 98 от 2007 г., изм. - ДВ, бр. 93 от 2009 г., в сила от 24.11.2009 г.) Кметовете на общините се задължават да водят регистър по реда на Наредбата за организацията на Единната система за туристическа информация на всички категоризирани от тях на територията на общината туристически обекти и да предоставят информация относно вписванията по този регистър в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма в 30-дневен срок от датата на заповедта за определената категория на туристическия обект.

(2) Регистрите по ал. 1 са неразделна част от Националния туристически регистър.


Чл. 27. (1) За определяне категорията на туристическите обекти се заплаща такса в размер, определен с тарифата по чл. 55, ал. 4 от Закона за туризма.

(2) В таксата по ал. 1 се включва стойността на категорийната символика на туристическия обект.


Глава пета.
КОНТРОЛ (ОТМ. - ДВ, БР. 46 ОТ 2007 Г., В СИЛА ОТ 12.06.2007 Г.)

Чл. 28. (Отм. - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 12.06.2007 г.)


Чл. 29. (Отм. - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 12.06.2007 г.)


Чл. 30. (Отм. - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 12.06.2007 г.)


Чл. 31. (Отм. - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 12.06.2007 г.)


Чл. 32. (Отм. - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 12.06.2007 г.)


Чл. 33. (Изм. - ДВ, бр. 29 от 2005 г., отм. - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 12.06.2007 г.)


Чл. 34. (Отм. - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 12.06.2007 г.)


Чл. 35. (Отм. - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 12.06.2007 г.)


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 1. В случаите, когато към датата на влизане в сила на наредбата има открита процедура за категоризиране на средства за подслон, места за настаняване или заведения за хранене и развлечения, процедурата и категоризацията се довършват по реда на тази наредба.


§ 2. На категоризираните към 13 ноември 2004 г. туристически обекти срокът на действие на определената им категория се запазва.


§ 3. Наредбата се приема на основание чл. 55, ал. 3 от Закона за туризма.


§ 4. (Изм. - ДВ, бр. 29 от 2005 г., изм. - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 12.06.2007 г., изм. - ДВ, бр. 93 от 2009 г., в сила от 24.11.2009 г.) Указания по прилагането на наредбата дава министърът на икономиката, енергетиката и туризма.


Преходни и Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 117 ОТ 22 МАЙ 2007 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА КАТЕГОРИЗИРАНЕ НА СРЕДСТВАТА ЗА ПОДСЛОН, МЕСТАТА ЗА НАСТАНЯВАНЕ И ЗАВЕДЕНИЯТА ЗА ХРАНЕНЕ И РАЗВЛЕЧЕНИЯ

(ОБН. - ДВ, БР. 46 ОТ 2007 Г., В СИЛА ОТ 12.06.2007 Г.)


§ 23. Навсякъде в наредбата думите "министъра на културата и туризма" и "министърът на културата и туризма" се заменят съответно с "председателя на Държавната агенция по туризъм" и "председателят на Държавната агенция по туризъм".


§ 24. Подадените заявления за определяне на категория се разглеждат, а откритите процедури по категоризиране се довършват по реда на наредбата.


§ 25. Съществуващите към датата на влизане в сила на постановлението центрове към балнеохотели привеждат дейността си в съответствие с изискванията на наредбата в срок една година от влизането й в сила.


§ 26. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".


Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 268 ОТ 12 НОЕМВРИ 2009 Г. ЗА ПРИЕМАНЕ НА УСТРОЙСТВЕН ПРАВИЛНИК НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ИКОНОМИКАТА, ЕНЕРГЕТИКАТА И ТУРИЗМА

(ОБН. - ДВ, БР. 93 ОТ 2009 Г., В СИЛА ОТ 24.11.2009 Г., ПОПР. - ДВ, БР. 95 ОТ 2009 Г., ИЗМ. - ДВ, БР. 4 ОТ 2012 Г.)


§ 90. В Наредбата за категоризиране на средствата за подслон, местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения, приета с Постановление № 357 на Министерския съвет от 2004 г. (обн., ДВ, бр. 2 от 2005 г.; изм. и доп., бр. 29 от 2005 г. и бр. 46 и 98 от 2007 г.), се правят следните изменения:

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

2. Навсякъде в текста думите "председателя на Държавната агенция по туризъм" се заменят с "министъра на икономиката, енергетиката и туризма" и думите "председателят на Държавната агенция по туризъм" се заменят с "министърът на икономиката, енергетиката и туризма".

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .


§ 94. (Попр. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., отм. с Решение № 15898 от 01.12.2011 г. на ВАС в частта "с изключение на § 93, т. 1, която влиза в сила от 01.11.2009 г." - ДВ, бр. 4 от 2012 г.) Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".


Приложение № 1 към чл. 1, ал. 2 и чл. 11, ал. 1 и 4


(Изм. и доп. - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 12.06.2007 г.)


Раздел I


Характеристики и видове на туристическите обекти

(Предишен текст на Приложение № 1 към чл. 1, ал. 2 и чл. 11, ал. 1 и 4, изм. - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 12.06.2007 г.)


1. Средства за подслон:

1.1. Хотел - общодостъпна сграда или сгради, функционално свързани, с минимум 15 стаи за подслон, в която се предлагат основни и допълнителни туристически услуги, свързани с пребиваването на туристите. За хотели, изградени преди 1 юни 2003 г., и за хотели в населени места или в части от тях с историческо, археологическо, етнографско или архитектурно значение се допуска броят на стаите да е по-малък с 20 на сто. Хотелът разполага поне с едно заведение за хранене и развлечения.

Хотелите могат да бъдат:

а) според периода на експлоатация:

- целогодишни;

- сезонни - в експлоатация са само през определени периоди от годината;

б) според териториалното си разположение:

- морски;

- планински;

- градски или в други населени места или селищни образувания;

в) (изм. - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 12.06.2007 г.) според предназначението или спецификата си:

- апартаментен (студиен) хотел - средство за подслон, което се състои от апартаменти и/или от студиа със съоръжения или обзавеждане за съхраняване, подготовка и консумация на храна;

- хотел-резиденс - средство за подслон с висок комфорт и нетрадиционно обзавеждане - категория "пет звезди", независимо от броя на стаите, изградено при пълна свобода на проектиране и архитектурно-творчески решения на външната конструкция и фасадата на хотела (резиденции, старинни сгради, сгради - паметници на културата);

- клуб-хотел - средство за подслон, в което се обслужват туристи по интереси и се предлагат основни и разнообразни допълнителни услуги;

- балнеохотел - средство за подслон, с изграден балнеолечебен център, разполагащ със специализирано оборудвани кабинети, зали и помещения, предназначен за осъществяване на профилактика, лечение и рехабилитация на туристи от квалифициран медицински и немедицински персонал; профилактиката, лечението и рехабилитацията се осъществяват от лечебно заведение по смисъла на Закона за лечебните заведения;

- СПА хотел - средство за подслон, категория "четири звезди" или "пет звезди", с изграден СПА и уелнес център, в който се предлагат разнообразни водни и козметични процедури, както и спортни занимания, чрез прилагане на природосъобразни форми и методи за релакс, физическо и естетическо поддържане на тялото и части от него, консултирани и реализирани от квалифициран персонал;

- уелнес хотел - средство за подслон, категория "четири звезди" или "пет звезди", с изграден СПА и уелнес център, в който се предлагат разнообразни услуги, процедури, терапии и програми, както и спортни, културно-развлекателни и хоби занимания, предназначени за релакс, психо-физическо възстановяване и поддържане на здравето и творческите възможности на туриста;

- бизнес хотел - специфичен тип хотел с категория "четири звезди" или "пет звезди", в който са осигурени условия за провеждане на работни срещи, конференции, конгреси, презентации, приеми, семинари, интервюта и др.

1.2. (доп. - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 12.06.2007 г.) Мотел - вид крайпътен хотел за пребиваване и обслужване на автотуристи, разположен извън населено място до активен транспортен възел или автомагистрала. Мотелът разполага поне с едно заведение за хранене и развлечения.

1.3. Вилно селище - самостоятелна териториално обособена група от нискоетажни масивни вили с комплексна многофункционално изградена инженерна и туристическа инфраструктура, в която се предлагат основни и разнообразни допълнителни туристически услуги. Обособява се от най-малко 5 вили и има поне едно заведение за хранене и развлечения.

1.4. (изм. - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 12.06.2007 г.) Туристическо селище - самостоятелна териториално обособена група от средства за подслон и/или места за настаняване, с изградена обща инженерна и туристическа инфраструктура, където се предлагат основни и разнообразни допълнителни туристически услуги. Обособява се от най-малко 5 средства за подслон или места за настаняване и има поне едно заведение за хранене и развлечения.

2. Места за настаняване:

2.1. Пансион (хостел) - място за настаняване (обикновено по-продължително), обзаведено с най-необходимите мебелировка, съоръжения, съдове и прибори за ползване и самостоятелно обслужване.

2.2. Почивна станция - самостоятелно място за настаняване с преобладаващи социални функции и с инфраструктура, предлагаща здравни, балнеоложки, спортни и други услуги.

2.3. Семеен хотел - сграда с подходящо архитектурно оформление с капацитет от 10 до 20 стаи за настаняване на туристи, в която се извършва хотелиерска дейност. За обекти, изградени преди 1 юни 2003 г., се допуска капацитет от минимум 5 стаи. Организацията на работата е предимно на семеен принцип.

Семейният хотел има поне едно заведение за хранене и развлечения.

2.4. Самостоятелни стаи - до 5 стаи - самостоятелни или в апартаменти, в една сграда, предоставяни на туристи за нощувка.

2.5. Вила - самостоятелно място за настаняване, масивна сграда с ниска етажност, притежаваща минимум: преддверие, хол, две спални, кухненски бокс, трапезария, санитарен възел, тераса и паркинг. Гараж се изисква само за категория "пет звезди".

2.6. Къща - сграда с ниска етажност, която разполага с максимум 10 стаи за настаняване. Гостите ползват общи помещения като: всекидневна, обзаведена кухня, трапезария или място за хранене и място за отдих в двора. Обслужването се извършва от домакините на къщата.

2.7. Бунгало - място за настаняване, изградено от строителни конструкции за сезонна или целогодишна експлоатация, със санитарен възел, без задължително изискване за кухненски бокс.

2.8. Къмпинг - охраняван терен със съответната инфраструктура и с необходимите условия за пребиваване на туристи със собствена или наета палатка или каравана, както и за паркиране на автомобили и предлагане на туристически услуги. На територията на къмпинга могат да се разполагат бунгала, каравани (временно стационарно подвижно (колесно) място за настаняване без задължително изискване за кухненски бокс и санитарен възел), други места за настаняване, хранене и търговия.

3. Заведения за хранене и развлечения:

3.1. Ресторанти - общодостъпни заведения за хранене и развлечения, в които се предлагат кухненска и сладкарска продукция, алкохолни и безалкохолни напитки. Обслужването на клиентите е с квалифицирани сервитьори с използване на специални форми на сервиране. Ресторантите могат да бъдат:

3.1.1. Класически ресторант - предлага широк и разнообразен асортимент от висококачествена кухненска продукция, сладкарска продукция, десерти, плодове, специалитети, ястия, тестени изделия, безалкохолни и алкохолни напитки и създава условия за хранене и развлечения.

3.1.2. Специализиран ресторант:

а) за риба, дивеч, птици или друг - асортиментът се базира на даден основен продукт;

б) барбекю, грил, скара - асортиментът се базира на печени меса на скара или плоча;

в) ресторант-клуб - обслужва туристи с определени интереси.

В специализираните ресторанти може да се предлага и друга кухненска продукция, десерти, алкохолни и безалкохолни напитки.

3.1.3. Ресторант с национална кухня:

а) ресторант с българска кухня - предлага предимно българска национална и регионална кухня и напитки - механа, гостилница, странноприемница, битова къща, ханче и др.;

б) ресторант с чуждестранна кухня - френска, италианска, китайска, японска и др.; асортиментът се базира на съответните национални кухни и напитки.

3.1.4. Атракционно-тематичен ресторант - с характерен архитектурен вътрешен и външен облик, с подходящ асортимент от ястия, напитки и/или артистично-музикална програма (шатри, кошари, колиби, фрегати, пикник и др.).

3.2. Заведения за бързо обслужване - предлагат ограничен типизиран асортимент от кулинарна продукция и/или готови пакетирани стоки, десерти, напитки - безалкохолни и алкохолни. Имат висока пропускателна способност. Самообслужването е основна форма на обслужване. Може да се предлага комбинирана форма на обслужване. Заведенията за бързо обслужване могат да бъдат:

3.2.1. Снек-бар - предлага асортимент от ястия и специалитети, приготвени на скара или плоча, аламинути, салати, супи, бульони; готови сладкарски изделия, сладолед; топли напитки, алкохолни и безалкохолни напитки, бира (пиво). Кухненската продукция се приготвя пред клиента и се предлага от бар-плот.

3.2.2. Бистро - кухненската продукция в заведението е ограничена до: студени и топли предястия, скара и аламинути, салати, супи, десерти. Липсва предварителният процес на подготовка на храната, т.е. използват се предварително подготвени храни - полуфабрикати. Карт-менюто включва топли напитки, безалкохолни и алкохолни напитки и бира.

3.2.3. Фаст-фууд - предлага сандвичи, различни видове бургери, пържени картофи, скара от месни полуфабрикати, сосове, салати, готови тестени изделия, сладкарски изделия, захарни и шоколадови изделия, сладолед, топли напитки, безалкохолни напитки и бира.

3.2.4. Пицария - предлага различни видове пици, спагети, лазаня, макарони, салати, десерти и др., както и алкохолни и безалкохолни напитки.

3.2.5. Закусвалня - предлага разнообразен асортимент, посочен в някоя от изброените групи: 1. супи, салати, чорби и ястия от субпродукти; 2. аламинути, приготвени на скара - кюфтета, кебапчета, карначета, шишчета и др., салати. Карт-менюто включва топли напитки, безалкохолни напитки, бира и ограничен набор от алкохолни напитки.

3.2.6. Баничарница или мекичарница - предлага баници, бюреци, тиквеник, щрудел, мекици, тутманик, милинки, кифли, кроасани и др., както и безалкохолни напитки.

3.2.7. Бюфет, павилион, каравана - предлагат ограничен асортимент от готови пакетирани стоки, студени и топли сандвичи, тестени и захарни изделия, пиво, безалкохолни напитки и ограничен асортимент алкохолни напитки.

3.3. Питейни заведения - предлагат богат асортимент от алкохолни и безалкохолни напитки и закуски към тях. Питейните заведения могат да бъдат:

3.3.1. Кафе-аперитив - предлага богат асортимент от алкохолни и безалкохолни напитки; ограничен асортимент кулинарна продукция - салати, студени мезета, пържени картофи, месни полуфабрикати на скара, сандвичи, бургери, захарни и шоколадови изделия, ядки, сладолед.

3.3.2. Винарна - предлага преобладаващо богат асортимент от наливни и бутилирани вина, други алкохолни и безалкохолни напитки, подходяща кухненска продукция и мезета. Може да има условия за дегустация.

3.3.3. Пивница (кръчма) - предлага разливни и бутилирани алкохолни и безалкохолни напитки, топли напитки, салати, студени мезета, ядки, захарни и шоколадови изделия.

3.3.4. Бирария - предлага разнообразен асортимент от наливна и бутилирана бира, салати, студени мезета, пържени картофи, месни полуфабрикати на скара, топли напитки, безалкохолни и алкохолни напитки.

3.4. Кафе-сладкарници - заведения за допълнително хранене, в които се предлагат сладкарска продукция, сладоледи, тестени изделия, безалкохолни и алкохолни напитки. Кафе-сладкарниците могат да бъдат:

3.4.1. Кафе-сладкарница - предлага малотрайни и трайни сладкарски изделия, захарни и шоколадови изделия, сандвичи, бургери, тестени закуски, сладолед, топли напитки, коктейли, безалкохолни напитки, бира, алкохолни напитки.

3.4.2. Сладкарница - предлага малотрайни и трайни сладкарски изделия, захарни и шоколадови изделия, тестени закуски, сандвичи, сладолед, топли напитки и безалкохолни напитки.

3.4.3. Сладоледен салон - сладкарница с преобладаващ асортимент от разнообразни сладоледи на млечна, фруктова, сметанова и друга основа, сладоледени специалитети, сладоледени торти, пасти, шейкове, айскафе и др.

3.4.4. Кафене - предлага топли напитки, алкохолни и безалкохолни напитки, малотрайни и трайни сладкарски изделия, захарни и шоколадови изделия, тестени закуски, ядки.

3.4.5. Кафе-клуб - заведение за клиенти с определени интереси (интернет, изкуство, игри, хазартни игри и др.), в което се предлагат топли напитки, безалкохолни напитки, алкохолни напитки, захарни и шоколадови изделия, ядки.

3.4.6. Кафетерия - предлага разнообразни топли напитки, безалкохолни напитки, закуски, тестени, захарни и шоколадови изделия.

3.4.7. Чайна - предлага топли тонизиращи и слабоалкохолни напитки (чай, билкови отвари, кафе, горещ шоколад, какао, грог, пунш, греяни вина и др.) и закуски.

3.5. Барове - предлагат богат асортимент от алкохолни и безалкохолни напитки, коктейли, топли напитки, ядки, сладкарски и захарни изделия, ограничен асортимент кулинарна продукция. Баровете могат да бъдат:

3.5.1. Коктейл-бар - предлага богат асортимент предимно от алкохолни и безалкохолни коктейли и напитки, ядки, сладкарска продукция и захарни изделия.

3.5.2. Кафе-бар - предлага различни видове кафе, безалкохолни и алкохолни напитки, плодове и др.

3.5.3. Бар-конгресен център - предлага асортимент, предназначен за обслужване на конгресни прояви.

3.5.4. Бар-спортен център (-басейн, -тенис, -фитнес, -боулинг и др.) - предлага тонизиращи напитки, сокове, нектари, коктейли и др.

3.5.5. Бар-фоайе (лоби бар) - предлага алкохолни и безалкохолни напитки, коктейли, закуски, десерти, ядки и др. Разположен е в непосредствена близост до фоайето на средства за подслон или места за настаняване.

3.5.6. Дискотека - заведение предимно за танцуване с дансинг и плотове в търговската зала и ограничен брой места за сядане. Предлага алкохолни и безалкохолни напитки, коктейли, ядки, топли напитки, сандвичи, захарни и шоколадови изделия.

3.5.7. Бар-клуб - заведение с музикално-артистична програма за клиенти с определени интереси, предлагащо алкохолни и безалкохолни напитки, кухненска и сладкарска продукция и др.

3.5.8. Пиано-бар - заведение с тихо музициране и асортимент, съответстващ на асортимента на баровете.

3.5.9. Бар-казино - заведение за развлечения с барово обслужване в казино зала.

3.5.10. Бар-вариете - луксозно заведение с музикално-артистична програма.

3.5.11. Нощен бар (със програма или без програма) - предлага асортимент за барове и е с нощен режим на работа.


Раздел II


Единици, включени в капацитета на средства за подслон и места за настаняване

(Нов - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 12.06.2007 г.)


1. Стая: състои се от антре, помещение за нощуване и санитарен възел. Видове:

а) единична стая - стая с обзавеждане и оборудване, предназначено за ползване от едно лице;

б) двойна стая - стая с обзавеждане и оборудване, предназначено за ползване от две лица.

2. Апартамент в хотел: състои се от антре, спалня/спални, дневна или хол и санитарен възел.

3. Апартамент в апартаментен хотел: състои се от антре, спалня/спални, дневна, кухня или кухненски бокс, кът за хранене и/или столова, както и санитарен възел. Видове: едностайни, двустайни, тристайни, четиристайни.

4. Студио: състои се от едно помещение с антре и с части от помещението, предназначени и обзаведени за нощуване, както и дневна зона, кът за хранене и/или кухненски бокс и санитарен възел.

5. Обща спалня: помещение с обзавеждане и оборудване, предназначено за ползване от много лица. Допуска се само в места за настаняване.


Приложение № 2 към чл. 3, ал. 1, т. 1, чл. 11, ал. 1 и 4 и чл. 21, ал. 2


(Изм. - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 12.06.2007 г., доп. - ДВ, бр. 98 от 2007 г.)



Глава първа
 
ХОТЕЛИ
 
Раздел I
Хотели категория "една звезда"
 

I.1. Изисквания към изграждането

 
Изисквания Видове хотели
по за категория "една звезда" Според териториалното Балнеохотел
ред   им разположение  
    морски планински градски  
1 2 3 4 5 6
I. Фасада        
1. Завършена фасада с ненарушена цялост да да да да
II. Входове и подходи        
1. Главен вход: една секция за пътници и багаж да да да да
2. Входна козирка да да да да
3. Подход (рампа) за хора с увреждания* да да да да
4. Стопански вход с рампа да да да да
III. Паркинги и гаражи        
1. Места за паркиране и/или гариране да да да да
IV. Асансьори        
1. Асансьор за пътници - изисква се за хотели над 3 етажа да да да да
V. Стълбища        
1. Стълбище за хотелски гости да да да да
VI. Коридори в хотелския блок        
1. При едностранно застрояване - минимална широчина в метри - 1,30 да да да да
2. При двустранно застрояване - минимална широчина в метри - 1,50 да да да да
VII. Хотелска стая        
1. С едно легло:        
  площ - 9,0 кв.м да да да да
  светла височина - 2,5 м да да да да
2. С две легла:        
  площ - 12,0 кв.м да да да да
  светла височина - 2,5 м да да да да
3. Допуска се намаление на площта на стаята с 10 %, ако разполага с балкон или лоджия с площ най-малко 3 кв.м да да да да
4. Санитарен възел (баня и тоалетна):        
  обща площ - 2,4 кв.м да да да да
  светла височина - 2,2 м да да да да
5. Входно антре - широчина, вкл. вграден гардероб - 1,5 м да да да да
6. Обезопасен балкон - дълбочина - 1,0 м да не е задъл- не е задъл- не е задъл-
  Площ - 2,0 кв.м   жителен жителен жителен
VIII. Камериерски помещения да да да да
IX. Приемен блок        
1. Фоайе с площ 0,6 кв.м на легло да да да да
2. Рецепция да да да да
2.1. Плот и работни места да да да да
3. Тоалетна с преддверие за хотелски гости - една клетка на 75 легла да да да да
Х. Инсталации        
1. Отоплителна да (за цело- да да да
    годишни      
    обекти)      
2. Телефонна да да да да
3. Всмукателна в санитарния възел да да да да
ХI. Допълнителна инфраструктура (градински декоративни елементи, водни декоративни площи, украса, озеленяване, декоративно парково осветление или др.) да да да да
ХII. Балнеолечебен център не не не да
ХIII. Прилежащи заведения за хранене и развлечения 1 бр. 1 бр. 1 бр. 1 бр.
           
 
I.2. Изисквания към обзавеждането и оборудването
 
Изисквания Видове хотели
по за категория "една звезда" Според териториалното Балнеохотел
ред   им разположение  
    морски планински градски  
1 2 3 4 5 6
I. Фасада        
1. Светлиннорекламен надпис да да да да
2. Пепелници-кошчета от негорим материал до главния вход* да да да да
II. Приемен блок        
1. Фоайе:        
1.1. Автомат за почистване на обувки* не да да да
1.2. Четка за почистване на пясък* да не не да, ако
          са морски
1.3. Фотьойли и салонни масички* да да да да
1.4. Телевизор* да да да да
1.5. Информационно табло, термометър, барометър (в близост до рецепцията)* да да да да
1.6. Стойка за рекламно-информационни материали* да да да да
1.7. Универсална инвалидна количка* да да да да
2. Рецепция с плот за обслужване: да да да да
2.1. Място за обслужване на хора с увреждания с височина до 80 см - разполага се на рецепцията или в непосредствена близост до нея* да да да да
2.2. Ключарник - скрит от погледа на клиента* да да да да
2.3. Ключ или магнитна карта за туристите да да да да
2.4. Метална каса* да да да да
2.5. Телефони да да да да
2.6. Информационно табло за снежната не да да, ако са да, ако са
  покривка*     планински планински
2.7. Информационно табло за температурата да не да, ако са да, ако са
  на въздуха и водата*     морски морски
2.8. План-схема на обекта* да да да да
2.9. Аптечка* да да да да
2.10. Компютър да да да да
III. Коридори        
1. Указателни табели за разположението на стаите на етажа* да да да да
IV. Стая в хотели        
1. Спалня:        
1.1. Легло с размери 1,00 м на 2,00 м с матрак за двойните стаи - 2 бр. да да да да
1.2. Легло с минимални размери 1,00 м на 2,00 м с матрак за единичните стаи - 1 бр. да да да да
1.3. Нощно шкафче за всяко легло* да да да да
1.4. Озвучаване* да да да да
1.5. Комбинирана масичка (писалище) с настолна лампа, огледало, стол или табуретка* да да да да
1.6. Багажник* да да да да
1.7. Нощна лампа с насочваща светлина* да да да да
1.8. Кошче от негорим материал* да да да да
1.9. Плътни пердета или щори (транспаранти) на прозорците да да да да
1.10. Пепелници (само в стаи за пушачи)* да да да да
1.11. Постелъчен инвентар в съответствие с размера и броя на леглата: да да да да
1.11.1. възглавници с калъфки да да да да
1.11.2. завивка да да да да
1.11.3. горен и долен чаршаф да да да да
2. Антре:        
2.1. Входна врата да да да да
2.2. Гардероб със секции за връхни дрехи, бельо, обувки и др. - допуска се да бъде в стаята: да да да да
2.2.1. закачалки за дрехи - 3 на легло* да да да да
2.2.2. четка за дрехи и обувалка* да да да да
2.2.3. игленик* да да да да
3. Санитарен възел:        
3.1. Мивка със стенно огледало, чаша, кошче от негорим материал, защитено от влага осветително тяло, кърподържатели за всеки вид хавлиени кърпи* да да да да
3.2. Поставка за тоалетни принадлежности* да да да да
3.3. Душ със завеса* да да да да
3.4. Хавлиени кърпи - 2 бр. на легло* да да да да
3.5. Чаша за вода с подложка или целофаново пликче* да да да да
3.6. Козметика - пакетирани или течни сапуни, шампоани* да да да да
3.7. Тоалетна чиния с промиване и четка за почистване на тоалетната чиния да да да да
3.8. Кутия с тоалетна хартия, дезодорант* да да да да
V. Камериерски помещения        
1. Машини, съоръжения и консумативи за хигиенизиране; камериерски колички; стелажи за чисто и мръсно бельо, стелаж за консумативи, рекламни и информационни материали* да да да да
           
 
I.3. Изисквания към обслужването
 
№ по ред Изисквания за категория "една звезда"
I. Безопасност и сигурност
1. Осигурена безопасност и сигурност на туристите (осигурява се чрез технически средства и собствена или наета охрана)
II. Посрещане и настаняване
1. При регистрация на госта администраторът издава паспорт на хотела
III. Подмяна на спално бельо и кърпи
1. На три дни
2. При напускане на госта
IV. Ежедневно почистване и дезинфекциране на санитарните съоръжения, чашите за тоалетни принадлежности и вода
V. Зареждане
1. Ежедневно - сапун
2. След употреба - шампоани, игленик
3. След изразходване - тоалетна хартия, дезодорант
VI. Униформено облекло и отличителни знаци*
1. Длъжностните лица са длъжни да бъдат с униформено или работно облекло в зависимост от заеманата длъжност
2. Обслужващият персонал е длъжен да бъде с отличителен знак, указващ име и длъжност
   
 
I.4. Изисквания към предоставяните услуги
 
Изисквания Видове хотели
по за категория "една звезда" Според териториалното Балнеохотел
ред   им разположение  
    морски планински градски  
1 2 3 4 5 6
1. Даване на информация за:        
  - разписания, маршрути и тарифи на транспортните средства;        
  - програма на културните мероприятия;        
  - работно време на заведенията за хранене и развлечения;        
  - работно време на културно - историческите и търговските центрове;        
  - обмяна на валута да да да да
2. Даване на информация за:*        
  - методите за лечение или въздействие;        
  - основните физико-химични характеристики на минералната вода и/или лечебната кал;        
  показания за лечение и противопоказания не не не да
3. Пощенски услуги* да да да да
4. Телефонни услуги да да да да
5. Съхраняване на ценности и документи да да да да
6. Поръчка на такси да да да да
7. Спортни услуги* да да да да
8. Осигуряване оказването на медицинска помощ да да да да
9. Лечебна дейност не не не да
10. Предоставяне на вещи под наем (според местоположението на обекта) да да да да
11. Осигуряване на безплатно ползване на тоалетните в обекта да да да да
           
 
I.5. Изисквания за професионална и езикова квалификация на персонала
 
№ по ред Изисквания за категория "една звезда"
1. Управител
1.1. Средно професионално образование, специализирано в туризма, или средно образование и професионална квалификация в туризма, или средно образование и 3 години стаж в туризма
1.2. Езикова квалификация - един чужд език
2. Администратор
2.1. Средно професионално образование, специализирано в туризма, или средно образование и професионална квалификация в туризма, или средно образование и 2 години стаж в туризма
2.2. Езикова квалификация - минимални познания по един чужд език
3. Старша камериерка/Камериерка
3.1. Основно образование
3.2. Езикова квалификация - минимални познания по един чужд език
   
Забележки:
1. Изискванията за висше образование включват образователно-квалификационните степени: "магистър", "бакалавър" или "специалист" (колеж) в професионално направление туризъм и/или хранителни технологии.
2. Изискването за средно професионално образование включва средно образование и професионална квалификация, придобити в училища от системата на народната просвета.
3. "Стаж в туризма" е трудов стаж, осигурителен или служебен стаж, придобит в предприятие на едноличен търговец, търговско дружество, юридическо лице или администрация, свързани с туризма или с предлагане на туристически услуги по смисъла на Закона за туризма.
4. Документът за придобита професионална квалификация, издаден след 1.I.2003 г., следва да бъде от професионално училище, професионална гимназия, професионален колеж, център за професионално обучение и др.
5. "Езикова квалификация" е получено образование или обучение по чужд език или на чужд език във висше училище, профилирана гимназия, профилирана паралелка в средно общообразователно училище, гимназия или професионално училище, или езиков курс, или успешно положен изпит.
6. Минималните познания по чужд език изискват познания по езика, свързани с обслужващия процес и задълженията на съответната длъжност (не се изисква документ).
7. Лицата, заемащи посочените длъжности, следва да имат минимални познания по български език.
Заемането на посочените длъжности се удостоверява при проверката на място с трудов договор.
 
 
Раздел II
 
Хотели категория "две звезди"
 

II.1. Изисквания към изграждането

 
Изисквания Видове хотели
по за категория "две звезди" Според териториалното Балнеохотел Апартаментен
ред   им разположение   (студиен)
    морски планински градски   хотел
1 2 3 4 5 6 7
I. Фасада          
1. Завършена фасада с ненарушена цялост да да да да да
II. Входове и подходи          
1. Главен вход: една секция за пътници и багаж да да да да да
2. Входна козирка да да да да да
3. Подход (рампа) за хора с увреждания* да да да да да
4. Стопански вход с рампа да да да да да
III. Паркинги и гаражи          
1. Места за паркиране и/или гариране да да да да да
IV. Асансьори          
  Изискват се за хотели над 3 етажа          
1. Асансьор за пътници да да да да да
V. Стълбища          
1. Стълбище за хотелски гости да да да да да
VI. Коридори в хотелския блок          
1. При едностранно застрояване - минимална широчина в метри - 1,30 да да да да да
2. При двустранно застрояване - минимална широчина в метри - 1,50 да да да да да
VII. Хотелска стая          
1. С едно легло:         -
  площ - 10,0 кв.м да да да да  
  светла височина - 2,6 м да да да да  
2. С две легла:         -
  площ - 13,6 кв.м да да да да  
  светла височина - 2,6 м да да да да  
3. Допуска се намаление на площта на стаята с 10 %, ако разполага с балкон или лоджия с площ най-малко 3 кв.м да да да да -
4. Санитарен възел (баня и тоалетна) -          
  обща площ - 3,4 кв.м да да да да да
  светла височина - 2,2 м да да да да да
5. Входно антре - широчина, включително вграден гардероб - 1,5 м да да да да -
6. Обезопасен балкон - дълбо-   не е за- не е за-   не е за-
  чина - 1,1 м   дължи дължи   дължи
  Площ - 2,5 кв.м да телен телен да телен
VIII. Хотелски апартамент          
1. Състои се от антре, спалня, дневна и санитарен възел (баня и тоалетна) да да да да -
  площ - 26 кв.м да да да да -
  светла височина - 2,6 м да да да да -
IХ. Апартаменти и студиа в апартаментен хотел          
1. Апартамент: състои се от антре, спалня, дневна, кухненски бокс с кът за хранене, санитарен възел (баня и тоалетна) - - - - да
  площ - 35 кв.м - - - - да
  светла височина - 2,6 м - - - - да
2. Студио: състои се от едно помещение с антре и с части от помещението, предназначени и обзаведени за нощуване, както и дневна зона, кът за хранене и/или кухненски бокс и санитарен възел (баня и тоалетна) - - - - да
  площ - 22 кв.м         да
  светла височина - 2,6 м         да
Х. Камериерски сервизни помещения да да да да да
ХI. Приемен блок          
1. Фоайе с площ 0,6 кв.м на легло да да да да да
2. Рецепция да да да да да
2.1. Плот и работни места да да да да да
2.2. Помещение за багаж - 8 кв.м да да да да да
3. Тоалетна с преддверие за хотелски гости - 1 клетка за 75 легла да да да да да
4. Щандове за стоки и сувенири да да да да да
ХII. Инсталации          
1. Отоплителна да (за да да да (за цело- да (за цело-
    цело-     годиш- годиш-
    годиш - ни обекти)     ни обекти) ни обекти)
2. Телефонна да да да да да
3. Всмукателна в санитарния възел да да да да да
ХIII. Допълнителна инфраструктура (градински декоративни елементи, водни декоративни площи, украса, озеленяване, декоративно парково осветление или др.) да да да да да
ХIV. Балнеолечебен център не не не да не
ХV. Прилежащи заведения за хранене и развлечения 1 бр. 1 бр. 1 бр. 1 бр. 1 бр.
             
 
II.2. Изисквания към обзавеждането и оборудването
 
Изисквания Видове хотели
по за категория "две звезди" Според териториалното Балнеохотел Апартаментен
ред   им разположение   (студиен)
    морски планински градски   хотел
1 2 3 4 5 6 7
I. Фасада          
1. Светлиннорекламен надпис да да да да да
2. Пепелници-кошчета от негорим материал до главния вход* да да да да да
II. Приемен блок          
1. Фоайе:          
1.1. Автомат за почистване на обувки* не да да да да
1.2. Четка за почистване на пясък* да не не да, ако са да, ако са
          морски морски
1.3. Фотьойли и салонни масички* да да да да да
1.4. Телевизор* да да да да да
1.5. Информационно табло, термометър, барометър (в близост до рецепцията)* да да да да да
1.6. Стойка за рекламно-информационни материали* да да да да да
1.7. Телефон да да да да да
1.8. Колички за багаж* да да да да да
1.9. Универсална инвалидна количка* да да да да да
2. Рецепция с плот за обслужване:          
2.1. Място за обслужване на хора с увреждания с височина до 80 см - разполага се на рецепцията или в непосредствена близост до нея* да да да да да
2.2. Ключарник - скрит от погледа на клиента* да да да да да
2.3. Ключ или магнитна карта за туристите да да да да да
2.4. Метална каса* да да да да да
2.5. Индивидуални касети за съхранение на ценности (по една на всеки пет стаи)* да да да да да
2.6. Телефони за вътрешна връзка* да да да да да
2.7. Стенни часовници* да да да да да
2.8. Информационно табло за снежната     да, ако да, ако да, ако
  покривка* не да са пла- нински са пла- нински са планински
2.9. Информационно табло за температурата     да, ако да, ако да, ако
  на въздуха и водата* да не са морски са морски са морски
2.10. План-схема на обекта* да да да да да
2.11. Аптечка* да да да да да
2.12. Компютър да да да да да
2.13. Табло с графично изображение на предоставяните услуги* да да да да да
III. Коридори          
1. Указателни табели за разположението на стаите на етажа* да да да да да
IV. Стая в хотели          
1. Спалня:          
1.1. Легло с размери 1,00 м на 2,00 м          
  с матрак за двойните стаи - 2 бр. да да да да -
1.2. Легло с минимални размери 1,00 м на 2,00 м с матрак за          
  единичните стаи - 1 бр. да да да да -
1.3. Нощно шкафче за всяко легло* да да да да -
1.4. Озвучаване* да да да да -
1.5. Комбинирана масичка (писалище) с настолна лампа, огледало, стол или табуретка* да да да да -
1.6. Багажник* да да да да -
1.7. Нощна лампа с насочваща светлина* да да да да -
1.8. Телефон* да да да да -
1.9. Кошче от негорим материал* да да да да -
1.10. Плътни пердета или щори (транспаранти) на прозорците да да да да -
1.11. Пепелници (само в стаи за пушачи)* да да да да -
1.12. Постелъчен инвентар в съответствие с размера и броя на леглата: да да да да -
1.12.1. дневна покривка за легло* да да да да -
1.12.2. възглавници с калъфки да да да да -
1.12.3. завивка да да да да -
1.12.4. горен и долен чаршаф да да да да -
2. Антре:          
2.1. Входна врата да да да да -
2.2. Гардероб със секции за връхни дрехи, бельо, обувки и др. - допуска се да бъде в стаята: да да да да -
2.2.1. закачалки за дрехи - 4 броя          
  на легло* да да да да -
2.2.2. четка за дрехи и обувалка* да да да да -
2.2.3. игленик* да да да да -
2.2.4. Стенно огледало за цяла фигура и закачалка за връхни дрехи (портманто)* да да да да -
3. Санитарен възел:          
3.1. Мивка със стенно огледало, чаша, кошче от негорим материал, защитено от влага осветително тяло, кърподържатели за всеки вид хавлиени кърпи* да да да да -
3.2. Поставка за тоалетни принадлежности* да да да да -
3.3. Душ със завеса* да да да да -
3.4. Хавлиени кърпи по 2 бр. на легло* да да да да -
3.5. Чаша за вода с подложка или целофаново пликче* да да да да -
3.6. Козметика - пакетирани или течни сапуни, шампоани* да да да да -
3.7. Тоалетна чиния с промиване и четка за почистване на тоалетната чиния да да да да -
3.8. Кутия с тоалетна хартия, дезодорант* да да да да -
3.9. Санитарен плик* да да да да -
4. Балкон (ако има):          
4.1. Масичка с леки столове и пепелник * да да да да да
4.2. Сгъваем сушилник (простор)* да не не да, ако са да, ако са
          морски морски
V. Апартамент          
1. Антре:          
1.1. Входна врата да да да да да
1.2. Гардероб със секции за връхни дрехи, бельо, обувки и др. - допуска се да бъде в някоя от стаите: да да да да да
1.2.1. закачалки за дрехи - 4 бр. на легло* да да да да да
1.2.2. четка за дрехи и обувалка* да да да да да
1.2.3. игленик* да да да да да
1.3. Стенно огледало за цяла фигура и закачалка за връхни дрехи (портманто)* да да да да да
2. Спалня/спални:          
2.1. Легло с минимални размери 1,00 м на 2,00 м с матрак - 2 бр. да да да да да
2.2. Нощно шкафче за всяко легло* да да да да да
2.3. Багажник (допуска се да бъде в друго помещение на апартамента)* да да да да да
2.4. Нощна лампа* да да да да да
2.5. Телефон (допуска се да бъде в друго помещение на апартамента)* да да да да да
2.6. Плътни пердета или щори (транспаранти) на прозорците да да да да да
2.7. Постелъчен инвентар в съответствие с размера и броя на леглата: да да да да да
2.7.1. дневна покривка за легло* да да да да да
2.7.2. възглавници с калъфки да да да да да
2.7.3. завивка да да да да да
2.7.4. горен и долен чаршаф да да да да да
3. Дневна/хол:          
3.1. Комбинирана масичка (писалище) с настолна лампа, огледало, стол или табуретка* да да да да да
3.2. Салонна масичка* да да да да да
3.3. Гарнитура от мека мебел* да да да да да
3.4. Кошче от негорим материал* да да да да да
3.5. Плътни пердета или щори (транспаранти) на прозорците да да да да да
3.6. Озвучаване* да да да да да
3.7. Пепелници (само в стаи за пушачи)* да да да да да
3.8. Телевизор          
4. Санитарен възел/възли:          
4.1. Мивка със стенно огледало, чаша, кошче от негорим материал, защитено от влага осветително тяло, кърподържатели за всеки вид хавлиени кърпи* да да да да да
4.2. Поставка за тоалетни принадлежности* да да да да да
4.3. Душ със завеса* да да да да да
4.4. Хавлиени кърпи по 2 бр. на легло* да да да да да
4.5. Чаша за вода с подложка или целофаново пликче* да да да да да
4.6. Козметика - пакетирани или течни сапуни, шампоани* да да да да да
4.7. Тоалетна чиния с промиване и четка за почистване на тоалетната чиния да да да да да
4.8. Кутия с тоалетна хартия, дезодорант* да да да да да
4.9. Санитарен плик* да да да да да
5. Кухненски бокс:          
5.1. Маса за хранене със столове* - - - - да
5.2. Шкаф с отделени секции* - - - - да
5.3. Мивка със студена и топла вода - - - - да
5.4. Котлон* - - - - да
5.5. Съдове за приготвяне и консумиране на храна и напитки* - - - - да
5.6. Кухненски кърпи* - - - - да
5.7. Приспособления и препарати за миене на съдове* - - - - да
6. Балкон (ако има): да да да да да
6.1. Масичка с леки столове и пепелник* да да да да да
6.2. Сгъваем сушилник (простор)* да да да да да
VI. Камериерски помещения да да да да да
1. Машини, съоръжения и консумативи за хигиенизиране; камериерски колички; стелажи за чисто и мръсно бельо, стелаж за консумативи, рекламни и информационни материали* да да да да да
             
 
II.3. Изисквания към обслужването
 
№ по ред Изисквания за категория "две звезди"
I. Безопасност и сигурност
1. Осигурена безопасност и сигурност на туристите (осигурява се чрез технически средства и собствена или наета охрана)
II. Посрещане и настаняване
1. При регистрация на госта администраторът издава паспорт на хотела.
2. Багажът на госта се поема от пиколо, който изчаква регистрацията на госта на рецепцията и го придружава до хотелската стая.*
III. Подмяна на спално бельо и кърпи
1. На три дни
2. При напускане на госта
IV. Ежедневно почистване и дезинфекциране на санитарните съоръжения, чашите за тоалетни принадлежности и вода
V. Зареждане
1. Ежедневно: сапун
2. След употреба: шампоани, игленик
3. След изразходване - тоалетна хартия, дезодорант
4. Зареждане за VIP гости
4.1. Визитна картичка на хотела и поздравителна картичка от управителя или собственика
4.2. Комплимент от хотела - фруктиера с плодове, свежи цветя, вино и др.
4.3 Луксозна козметика за баня, тоалетни принадлежности и консумативи
4.4. Хавлиен халат и чехли за еднократна употреба
VI. Униформено облекло и отличителни знаци*
1. Длъжностните лица са длъжни да бъдат с униформено или работно облекло в зависимост от заеманата длъжност.
2. Обслужващият персонал е длъжен да бъде с отличителен знак, указващ име и длъжност.
VII. Изпращане
1. Багажът на госта се поема от пиколо.*
   
 
II.4. Изисквания към предоставяните услуги
 
Изисквания Видове хотели
по за категория "две звезди" Според териториалното Балнеохотел Апартаментен
ред   им разположение   (студиен)
    морски планински градски   хотел
1 2 3 4 5 6 7
1. Даване на информация за:          
  - разписания, маршрути и тарифи на транспортните средства;          
  - програма на културните мероприятия;          
  - работно време на заведенията за хранене и развлечения;          
  - работно време на културно - историческите и търговските центрове;          
  - обмяна на валута да да да да да
2. Даване на информация за:*          
  - методите за лечение или въздействие;          
  - основните физико-химични характеристики на минералната вода и/или лечебната кал; показания за лечение и противопоказания не не не да не
3. Пощенски услуги* да да да да да
4. Телефонни услуги да да да да да
5. Пране* да да да да да
6. Гладене* да да да да да
7. Съхраняване на ценности и документи да да да да да
8. Поръчка на такси да да да да да
9. Спортни услуги да да да да да
10. Осигуряване оказването на медицинска помощ да да да да да
11. Лечебна дейност не не не да не
12. Предлагане на екскурзии, мероприятия и пътувания * да да да да да
13. Предоставяне на вещи под наем (според местоположението на обекта и нуждите на туриста) да да да да да
14. Осигуряване на безплатно ползване на тоалетните в обекта да да да да да
             
 
II.5. Изисквания за професионална и езикова квалификация на персонала
 
№ по ред Изисквания за категория "две звезди"
1. Управител
1.1. Средно професионално образование, специализирано в туризма, или средно образование и професионална квалификация в туризма, или средно образование и 3 години стаж в туризма
1.2. Езикова квалификация - един чужд език
2. Администратор
2.1. Средно професионално образование, специализирано в туризма, или средно образование и професионална квалификация в туризма, или средно образование и 2 години стаж в туризма
2.2. Езикова квалификация - един чужд език
3. Старша камериерка/
  камериерка
3.1. Основно образование
3.2. Езикова квалификация - минимални познания по един чужд език
4. Пиколо
4.1. Основно образование
4.2. Езикова квалификация - минимални познания по един чужд език
   
Забележки:
1. Изискванията за висше образование включват образователно-квалификационните степени: "магистър", "бакалавър" или "специалист" (колеж) в професионално направление туризъм и/или хранителни технологии.
2. Изискването за средно професионално образование включва средно образование и професионална квалификация, придобити в училища от системата на народната просвета.
3. "Стаж в туризма" е трудов стаж, осигурителен или служебен стаж, придобит в предприятие на едноличен търговец, търговско дружество, юридическо лице или администрация, свързани с туризма или с предлагане на туристически услуги по смисъла на Закона за туризма.
4. Документът за придобита професионална квалификация, издаден след 01.01.2003 г., следва да бъде от професионално училище, професионална гимназия, професионален колеж, център за професионално обучение и др.
5. "Езикова квалификация" е получено образование или обучение по чужд език или на чужд език във висше училище, профилирана гимназия, профилирана паралелка в средно общообразователно училище, гимназия или професионално училище, или езиков курс, или успешно положен изпит.
6. Минималните познания по чужд език изискват познания по езика, свързани с обслужващия процес и задълженията на съответната длъжност (не се изисква документ).
7. Лицата, заемащи посочените длъжности, следва да имат минимални познания по български език.
Заемането на посочените длъжности се удостоверява при проверката на място с трудов договор.
 
 
Раздел III
 
Хотели категория "три звезди"
 

III.1. Изисквания към изграждането

 
Изисквания Видове хотели
по за категория "три звезди" Според териториалното Балнеохотел Апартаментен
ред   им разположение   (студиен)
    морски планински градски   хотел
1 2 3 4 5 6 7
I. Фасада          
1. Завършена фасада с ненарушена цялост да да да да да
II. Входове и подходи          
1. Главен вход: една секция за пътници и багаж да да да да да
2. Входна козирка да да да да да
3. Подход (рампа) за хора с увреждания* да да да да да
4. Вход за персонала (за хотели с капацитет над 75 стаи) да да да да да
5. Стопански вход с рампа да да да да да
III. Паркинги и гаражи          
1. Места за паркиране и/или гариране да да да да да
IV. Асансьори:          
  - Изискват се за хотели над 3 етажа;          
  - При наличие на подземен гараж се изисква поне един от пътническите асансьори да осигурява връзка между подземния гараж и фоайето;          
  - При наличие на панорамно заведение за хранене и развлечения се изисква поне един от пътническите асансьори да осигурява връзка между панорамното заведение за хранене и развлечения и фоайето.          
1. Асансьор за пътници да да да да да
2. Асансьор за стопански нужди (изисква се за хотели с капацитет над 75 стаи) да да да да да
V. Стълбища          
1. Стълбище за хотелски гости да да да да да
VI. Коридори в хотелския блок          
1. При едностранно застрояване:          
  - минимална широчина в метри - 1,40 да да да да да
2. При двустранно застрояване:          
  - минимална широчина в метри - 1,60 да да да да да
VII. Хотелска стая          
1. С едно легло:         -
  площ - 12,0 кв.м да да да да  
  светла височина - 2,6 м да да да да  
2. С две легла:         -
  площ - 15,6 кв.м да да да да  
  светла височина - 2,6 м да да да да  
3. Допуска се намаление на площта на стаята с 10 %, ако разполага с балкон или лоджия с площ най-малко 3 кв.м да да да да -
4. Санитарен възел (баня и тоалетна) - обща площ - 4,3 кв.м да да да да да
  светла височина - 2,2 м да да да да да
5. Входно антре - широчина, включително вграден гардероб - 1,6 м да да да да -
6. Обезопасен балкон - да не е за- не е за- да не е за-
  дълбочина - 1,2 м   дължи- дължи-   дължи-
  Площ - 3,0 кв.м   телен телен   телен
VIII. Хотелски апартамент          
1. Състои се от антре, спалня, дневна и санитарен възел (баня и тоалетна) да да да да -
  площ - 29 кв.м да да да да -
  светла височина - 2,6 м да да да да -
IХ. Апартаменти и студиа в апартаментен хотел          
1. Апартамент: състои се от антре, спалня, дневна, кухненски бокс с кът за хранене, санитарен възел (баня и тоалетна) - - - - да
  площ - 37 кв.м - - - - да
  светла височина - 2,6 м - - - - да
2. Студио: състои се от едно помещение с антре и с части от помещението, предназначени и обзаведени за нощуване, както и дневна зона, кът за хранене и/или кухненски бокс и санитарен възел (баня и тоалетна). - - - - да
  площ - 24 кв.м - - - - да
  светла височина - 2, 6 м - - - - да
Х. Камериерски помещения да да да да да
XI. Приемен блок          
1. Фоайе с площ 0,6 кв.м на легло да да да да да
2. Рецепция да да да да да
2.1. Плот и работни места да да да да да
2.2. Секция със сейфове за съхраняване на ценности* да да да да да
2.3. Помещение за багаж - 8 кв.м да да да да да
3. В приемния блок или на друго подходящо място да бъде осигурена възможност за ползване на копирна машина, факс, компютър и интернет. не не да не не
4. Тоалетна с преддверие за хотелски гости - 1 клетка за 75 легла да да да да да
5. Щандове за стоки и сувенири да да да да да
XII. Спортно-занимателен блок          
1. Място за забавни игри да да не да да
2. Детска занималня да да не да да
ХIII. Инсталации          
1. Отоплителна да (за цело- да да да да (за цело- годишни
    годиш- ни       обекти)
    обекти)        
2. Всмукателна в санитарния възел да да да да да
3. Климатична (задължителна само за общите помещения на хотели, проектирани след 1 юни 2003 г.) да да да да да
4. Алармена инсталация в санитарния възел за обекти, проектирани след 1 юни 2003 г. да да да да да
5. Телефонна да да да да да
6. Озвучителна в общите части* да да да да да
7. Телевизионна, видео- и сателитна да да да да да
ХIV. Допълнителна инфраструктура (градински декоративни елементи, водни декоративни площи, украса, озеленяване, декоративно парково осветление или др.) да да да да да
ХV. Балнеолечебен център не не не да не
XVI. Прилежащи заведения за          
  хранене и развлечения 2 бр. 2 бр. 1 бр. 2 бр. 1 бр.
             
 
III.2. Изисквания към обзавеждането и оборудването
 
Изисквания Видове хотели
по за категория "три звезди" Според териториалното Балнеохотел Апартаментен
ред   им разположение   (студиен)
    морски планински градски   хотел
1 2 3 4 5 6 7
I. Фасада          
1. Светлиннорекламен надпис да да да да да
2. Термометър и барометър до главния не да да, ако да, ако да, ако са
  вход*     са пла- нински са пла- нински планински
3. Пилони или стойки за окачване на знамената в близост до главния вход* да да да да да
2. Пепелници-кошчета от негорим материал до главния вход* да да да да да
II. Приемен блок          
1. Фоайе:          
1.1. Автомат за почистване на обувки * не да да да да
1.2. Четка за почистване на пясък *       да, ако са да, ако са
    да не не морски морски
1.3. Фотьойли и салонни масички* да да да да да
1.4. Телевизор* да да да да да
1.5. Информационно табло, термометър, барометър (в близост до рецепцията)* да да да да да
1.6. Стойка за рекламно-информационни материали* да да да да да
1.7. Телефон да да да да да
1.8. Колички за багаж* да да да да да
1.9. Универсална инвалидна количка* да да да да да
2. Рецепция с плот за обслужване:          
2.1. Място за обслужване на хора с увреждания с височина до 80 см - разполага се на рецепцията или в непосредствена близост до нея.* да да да да да
2.2. Ключарник - скрит от погледа на клиента* да да да да да
2.3. Ключ или магнитна карта за туристите да да да да да
2.4. Метална каса * да да да да да
2.5. Индивидуални касети за съхранение на ценности (по една на всеки пет стаи)*          
  Не са задължителни за обектите, които разполагат със сейф във всяка стая да да да да да
2.6. Телефони за вътрешна връзка да да да да да
2.7. Стенни часовници и за часовите зони* да да да да да
2.8. Информационно табло за     да, ако да, ако са да, ако са
  снежната покривка * не да са пла- нински пла- нински планински
2.9. Информационно табло за тем-     да, ако да, ако са да, ако са
  пературата на въздуха и водата* да не са морски морски морски
2.10. План-схема на обекта* да да да да да
2.11. Аптечка* да да да да да
2.12. Компютър да да да да да
2.13. Табло с графично изображение на предлаганите услуги* да да да да да
III. Коридори          
1. Указателни табели за разположението на стаите на етажа* да да да да да
IV. Стая в хотели          
1. Спалня:          
1.1. Легло с размери 1,00 м на 2,00 м с матрак за двойните стаи - 2 бр. да да да да -
1.2. Легло с минимални размери 1,00 м на 2,00 м с матрак за единичните стаи - 1 бр.   да да да -
1.3. Нощно шкафче за всяко легло* да да да да -
1.4. Комбинирана масичка (писалище) с настолна лампа, огледало, стол или табуретка* да да да да -
1.5. Салонна масичка* да (за цело- годиш- ни обекти) да да да -
1.6. Мека мебел* да да да да -
1.7. Багажник* да да да да -
1.8. Нощна лампа с насочваща светлина* да да да да -
1.9. Вентилатор* (изисква се, ако стаите не са климатизирани) да не не да -
1.10. Телефон* да да да да -
1.11. Кошче от негорим материал* да да да да -
1.12. Плътни пердета или щори (транспаранти) на прозорците да да да да -
1.13. Леки пердета на прозорците* да да да да -
1.14. Минибар, чаши, чинии и салфетки* да да да да -
1.15. Телевизор* да да да да -
1.16. Настенно художествено произведение* да да да да -
1.17. Ваза* да да да да -
1.18. Пепелници (само в стаи за пушачи)* да да да да -
1.19. Папка с рекламни и информационни материали, телефонен указател и инструкции за вътрешните номера, предлаганите услуги на български и на чужди езици* да да да да -
1.20. Меню за румсървис на български и на чужди езици* да да да да -
1.21. Постелъчен инвентар в съотвествие с размера и броя на леглата: да да да да -
1.21.1. дневна покривка за легло* да да да да -
1.21.2. възглавници с калъфки да да да да -
1.21.3. завивка да да да да -
1.21.4. горен и долен чаршаф да да да да -
2. Антре: да да да да -
2.1. Входна врата да да да да -
2.2. Гардероб със секции за връхни дрехи, бельо, обувки и др. - допуска се да бъде в стаята: да да да да -
2.2.1. закачалки за дрехи - 5 броя на легло* да да да да -
2.2.2. четка за дрехи и обувалка* да да да да -
2.2.3. кърпичка (тампон) за лъскане на обувки и плик за мръсно бельо* да да да да -
2.2.4. игленик* да да да да -
2.3. Стенно огледало за цяла фигура и закачалка за връхни дрехи (порт-манто)* да да да да -
2.3. Указател "Не смущавай"* да да да да -
3. Санитарен възел:          
3.1. Мивка със стенно огледало, чаша, кошче от негорим материал, защитено от влага осветително тяло, кърподържатели за всеки вид хавлиени кърпи* да да да да -
3.2. Плот за мивка или поставка за тоалетни принадлежности* да да да да -
3.3. Душ кабина - 90 х 90 см, или          
  вана - с ръкохватки и сапунарници* да да да да -
3.4. Обезопасен контакт* да да да да -
3.5. Хавлиени кърпи - по 3 броя на легло* да да да да -
3.6. Кърпи за вана (при наличие на вана)* да да да да -
3.7. Чаши за тоалетни принадлежности* да да да да -
3.8. Чаша за вода с подложка или целофаново пликче* да да да да -
3.9. Козметика - пакетирани или течни сапуни, шампоани* да да да да -
3.10. Тоалетна чиния с промиване и четка за почистване на тоалетната чиния да да да да -
3.11. Кутия с тоалетна хартия, дезодорант* да да да да -
3.12. Санитарен плик* да да да да -
4. Балкон (ако има):         -
5.1. Масичка с леки столове и пепелник* да да да да да
5.2. Сгъваем сушилник (простор)* да не не да, ако са да, ако са
          морски морски
V. Апартамент          
1. Антре: да да да да да
1.1. Входна врата да да да да да
1.2. Гардероб със секции за връхни дрехи, бельо, обувки и др. - допуска се да бъде в стаята: да да да да да
1.2.1. - закачалки за дрехи - 5 броя на легло* да да да да да
1.2.2. - четка за дрехи и обувалка* да да да да да
1.2.3. - кърпичка (тампон) за лъскане на обувки и плик за мръсно бельо* да да да да да
1.2.4. - игленик* да да да да да
1.3. Стенно огледало за цяла фигура и закачалка за връхни дрехи (порт-манто)* да да да да да
1.4. Указател "Не смущавай"* да да да да да
2. Спалня/спални:          
2.1. Легло с минимални размери 1,00 м на 2,00 м с матрак - 2 бр. да да да да да
2.2. Нощно шкафче за всяко легло* да да да да да
2.3. Багажник (допуска се да бъде в друго помещение на апартамента)* да да да да да
2.4. Нощна лампа с насочваща светлина* да да да да да
2.5. Телефон (допуска се да бъде в друго помещение на апартамента)* да да да да да
2.6. Плътни пердета или щори (транспаранти) на прозорците да да да да да
2.7. Леки пердета на прозорците* да да да да да
2.8. Постелъчен инвентар в съответствие с размера и броя на леглата: да да да да да
2.8.1. дневна покривка за легло* да да да да да
2.8.2. възглавници с калъфки да да да да да
2.8.3. завивка да да да да да
2.8.4. горен и долен чаршаф да да да да да
3. Дневна/хол:          
3.1. Комбинирана масичка (писалище) с настолна лампа, огледало, стол или табуретка* да да да да да
3.2. Салонна масичка * да да да да да
3.3. Гарнитура от мека мебел* да да да да да
3.4. Кошче от негорим материал* да да да да да
3.5. Плътни пердета или щори (транспаранти) на прозорците да да да да да
3.6. Леки пердета на прозорците* да да да да да
3.7. Минибар или хладилник за напитки, чаши, чинии и салфетки* да да да да да
3.8. Телевизор* да да да да да
3.9. Вентилатор* (изисква се, ако стаите не са климатизирани) да не не да да
3.10. Настенно художествено произведение* да да да да да
3.11 Ваза* да да да да да
3.12. Пепелници (само в стаи за пушачи)* да да да да да
3.13. Папка с рекламни и информационни материали, телефонен указател и инструкции за вътрешните номера, предлаганите услуги на български и на чужди езици* да да да да да
3.14. Меню за румсървис на български и на чужди езици* да да да да да
4. Санитарен възел:          
4.1. Мивка със стенно огледало, чаша, кошче от негорим материал, защитено от влага осветително тяло, кърподържатели за всеки вид хавлиени кърпи * да да да да да
4.2. Плот за мивка или поставка за тоалетни принадлежности* да да да да да
4.3. Душ кабина - 90 х 90 см, или вана - с ръкохватки и сапунарници* да да да да да
4.4. Обезопасен контакт* да да да да да
4.5. Хавлиени кърпи - по 3 броя на легло* да да да да да
4.6. Кърпи за вана (при наличие на вана)* да да да да да
4.7. Чаши за тоалетни принадлежности* да да да да да
4.8. Чаша за вода с подложка или целофаново пликче* да да да да да
4.9. Козметика - пакетирани или течни сапуни, шампоани* да да да да да
4.10. Тоалетна чиния с промиване и четка за почистване на тоалетната чиния да да да да да
4.11. Кутия с тоалетна хартия, дезодорант* да да да да да
4.12. Санитарен плик* да да да да да
5. Кухненски бокс:          
5.1. Маса за хранене със столове - - - - да
5.2. Шкаф с отделени секции - - - - да
5.3. Поставка за цедене на чинии* - - - -  
5.4. Готварска печка или плот за вграждане* - - - - да
5.5. Хладилник * - - - - да
5.6. Съдове за приготвяне и консумиране на храна и напитки* - - - - да
5.7. Кухненски кърпи* - - - - да
5.8. Приспособления и препарати за миене на съдове* - - - - да
6. Балкон (ако има):          
6.1. Масичка с леки столове и пепелник*   да (за цело-      
      годишни      
    да обекти) да да да
6.2. Сгъваем сушилник (простор)* да не да да да
VI. Камериерски помещения:          
1. Машини, съоръжения и консумативи за хигиенизиране; камериерски колички; стелажи за чисто и мръсно бельо, стелаж за консумативи, рекламни и информационни материали* да да да да да
             
 
III.3. Изисквания към обслужването
 
№ по ред Изисквания за категория "три звезди"
I. Безопасност и сигурност
1. Осигурена безопасност и сигурност на туристите (осигурява се чрез технически средства и собствена или наета охрана)
II. Посрещане и настаняване
1. Туристите се посрещат от портиер
2. Багажът на госта се поема от пиколо, който изчаква регистрацията на госта на рецепцията и го придружава до хотелската стая
3. При регистрация на госта администраторът издава паспорт на хотела
III. Подмяна на спално бельо и кърпи
1. На два дни
2. При напускане на госта
IV. Ежедневно почистване и дезинфекциране на санитарните съоръжения, чашите за тоалетни принадлежности и вода
V. Зареждане
1. Ежедневно: сапун, допълване на рекламно-информационни материали
2. След употреба: шампоани, игленик, кърпичка (тампон) за лъскане на обувки и плик за мръсно бельо, санитарни пликове
3. След изразходване - тоалетна хартия, дезодорант
4. Зареждане за VIP гости
4.1. Визитна картичка на хотела и поздравителна картичка от управителя или собственика
4.2. Комплимент от хотела - фруктиера с плодове, свежи цветя, вино и др.
4.3 Луксозна козметика за баня, тоалетни принадлежности и консумативи
4.4. Хавлиен халат и чехли за еднократна употреба
VI. Униформено облекло и отличителни знаци*
1. Длъжностните лица са длъжни да бъдат с униформено или работно облекло в зависимост от заеманата длъжност.
2. Обслужващият персонал е длъжен да бъде с отличителен знак, указващ име и длъжност.
VII. Изпращане
1. Багажът на госта се поема от пиколо.
2. Туристите се изпращат от портиер.
   
 
III.4. Изисквания към предоставяни услуги
 
Изисквания Видове хотели
по за категория "три звезди" Според териториалното Балнеохотел Апартаментен
ред   им разположение   (студиен)
    морски планински градски   хотел
1 2 3 4 5 6 7
1. Даване на информация за:          
  - разписания, маршрути и тарифи на транспортните средства;          
  - програма на културните мероприятия;          
  - работно време на заведенията за хранене и развлечения;          
  - работно време на културно-историческите и търговските центрове;          
  - Обмяна на валута. да да да да да
2. Даване на информация за:*          
  - методите за лечение или въздействие;          
  - основните физико-химични характеристики на минералната вода и/или лечебната кал; показания за лечение и противопоказания не не не да не
3. Пощенски услуги* да да да да да
4. Телефонни услуги да да да да да
5. Бизнес услуги да да да да да
6. Сервиз по стаите (румсървис)          
  12 часа да да да да да
7. Пране* да да да да да
8. Гладене* да да да да да
9. Химическо чистене* да да да да да
10. Съхраняване на ценности и документи да да да да да
11. Занимание на деца       не, ако са не, ако са
    да да не градски градски
12. Рент-а-кар* да да да да да
13. Поръчка на такси да да да да да
14. Спортни услуги да да да да да
15. Осигуряване оказването на медицинска помощ да да да да да
16. Лечебна дейност не не не да не
17. Предлагане на екскурзии, мероприятия и пътувания * да да да да да
18. Осигуряване на екскурзовод или придружител* да да да да да
19. Закупуване или заверка на билети за страната и чужбина (влак, самолет, автобус, кораб)* да да да да да
20. Резервиране на стаи в средства за подслон и места за настаняване* да да да да да
21. Резервиране на места в заведения за хранене и развлечения* да да да да да
22. Закупуване на билети за културни и спортни прояви* да да да да да
23. Предоставяне на вещи под наем (според местоположението на обекта) да да да да да
23.1. Ютия и дъска за гладене* не не не не да
24. Осигуряване безплатно ползване на тоалетните в обекта да да да да да
25. Осигуряване закуска на гостите на хотела да да да да да
             
 
III.5. Изисквания за професионална и езикова квалификация на персонала
 
№ по ред Изисквания за категория "три звезди"
1. Управител
1.1. Средно професионално образование, специализирано в туризма, или средно образование и професионална квалификация в туризма, или средно образование и 5 години стаж в туризма
1.2. Езикова квалификация - един чужд език
2. Администратор
2.1. Средно професионално образование, специализирано в туризма, или средно образование и професионална квалификация в туризма, или средно образование и 3 години стаж в туризма
2.2. Езикова квалификация - един чужд език
3. Старша камериерка/камериерка
3.1. Основно образование
3.2. Езикова квалификация - минимални познания по един чужд език
4. Портиер, пиколо
4.1. Средно образование
4.2. Езикова квалификация - минимални познания по един чужд език
   
Забележки:
1. Изискванията за висше образование включват образователно-квалификационните степени "магистър", "бакалавър" или "специалист" (колеж) в професионално направление туризъм и/или хранителни технологии.
2. Изискването за средно професионално образование включва средно образование и професионална квалификация, придобити в училища от системата на народната просвета.
3. "Стаж в туризма" е трудов стаж, осигурителен или служебен стаж, придобит в предприятие на едноличен търговец, търговско дружество, юридическо лице или администрация, свързани с туризма или с предлагане на туристически услуги по смисъла на Закона за туризма.
4. Документът за придобита професионална квалификация, издаден след 01.01.2003 г., следва да бъде от професионално училище, професионална гимназия, професионален колеж, център за професионално обучение и др.
5. "Езикова квалификация" е получено образование или обучение по чужд език или на чужд език във висше училище, профилирана гимназия, профилирана паралелка в средно общообразователно училище, гимназия или професионално училище, или езиков курс, или успешно положен изпит.
6. Минималните познания по чужд език изискват познания по езика, свързани с обслужващия процес и задълженията на съответната длъжност (не се изисква документ).
7. Лицата, заемащи посочените длъжности, следва да имат минимални познания по български език.
Заемането на посочените длъжности се удостоверява при проверката на място с трудов договор.
 
 
Раздел IV
 
Хотели категория "четири звезди"
 

IV.1. Изисквания към изграждането

 
Изисквания Видове хотели
по за категория Според териториалното Балнео- Апарта- СПА Бизнес
ред "четири звезди" им разположение хотел ментен хотел/ хотел
        (студиен) Уелнес  
    морски планински градски   хотел хотел  
1 2 3 4 5 6 7 8 9
I. Фасада              
1. Завършена фасада с ненарушена цялост да да да да да да да
II. Входове и подходи              
1. Главен вход: две секции - за пътници и за багаж да да да да да да да
2. Козирка да да да да да да да
3. Подход (рампа) за хора с увреждания* да да да да да да да
4. Вход за персонала с контролен пост (за хотели с капацитет над 75 стаи) да да да да да да да
5. Стопански вход с рампа да да да да да да да
III. Паркинги и гаражи              
1. Места за паркиране и/или гариране да да да да да да да
IV. Асансьори:              
  - При наличие на подземен гараж се изисква поне един от пътническите асансьори да осигурява връзка между подземния гараж и фоайето.              
  - При наличие на панорамно заведение за хранене и развлечения се изисква поне един от пътническите асансьори да осигурява връзка между панорамното заведение за хранене и развлечения и фоайето.              
1. Асансьор за пътници да да да да да да да
2. Асансьор за стопански нужди (изисква се за хотели с капацитет над 75 стаи) да да да да да да да
V. Стълбища              
1. Стълбище за хотелски гости да да да да да да да
2. Стълбище за хотелския да (за да (за да (за да (за да (за да (за да (за
  персонал (изисква се за целого- целого- целого- целого- целого- целого- целого-
  хотели с капацитет над дишни дишни дишни дишни дишни дишни дишни
  75 стаи) обекти) обекти) обекти) обекти) обекти) обекти) обекти)
VI. Коридори в хотелския блок              
1. При едностранно застрояване - минимална широчина в метри - 1,50 да да да да да да да
2. При двустранно застрояване - минимална широчина в метри - 1,70 да да да да да да да
VII. Хотелска стая              
1. С едно легло:              
  площ - 14,9 кв.м да да да да - да да
  светла височина - 2,7 м да да да да - да да
2. С две легла:              
  площ - 18,9 кв.м да да да да - да да
  светла височина - 2,7 м да да да да - да да
  Допуска се намаление на площта на стаята с 10 %, ако разполага с балкон или лоджия с площ най-малко: 3,5 кв.м 3 кв.м 3 кв.м 3 кв.м - 3 кв.м 3 кв.м
3. Санитарен възел (баня и тоалетна) - обща площ -     да - За обек-       да - За обек-
  5,1 кв.м     тите, въве-       тите, въве-
        дени в екс-       дени в екс-
        плоа-       плоа-
  - Банята и тоалетната може     тация       тация
  да са разположени и в     преди       преди
  отделни помещения.     13.11. 2004 г.,       13.11. 2004 г.,
        се допуска       се допуска
        обща площ       обща площ
        мини- мум       мини- мум
    да да 3,5 кв. м да да да 3,5 кв. м
  светла височина - 2,3 м да да да да да да да
3.1. Банята включва: мивка вана или душ кабина с размери 90 x 90 см да да да да да да да
4. Входно антре - широчина включително вграден гардероб - 1,7 м да да да да - да да
5. Обезопасен балкон:   не е за- не е за- не е за- не е за- не е за- не е за-
  дълбочина - 1,3 м,   дължи- дължи- дължи- дължи- дължи- дължи-
  площ - 3,5 кв.м да телен телен телен телен телен телен
VIII. Хотелски апартамент              
1. Състои се от антре, спалня, дневна и санитарен възел (баня и тоалетна) да да да да - да да
  площ - 35 кв.м да да да да - да да
  светла височина - 2,7 м да да да да - да да
IХ. Апартаменти и студиа в апартаментен хотел              
1. Апартамент: състои се от антре, спалня, дневна, кухненски бокс с кът за хранене, санитарен възел (баня и тоалетна) - - - - да - -
  площ - 40 кв.м - - - - да - -
  светла височина - 2,7 м - - - - да - -
2. Студио: състои се от едно помещение с антре и с части от помещението предназначени и обзаведени за нощуване, както и дневна зона, кът за хранене и/или кухненски бокс и санитарен възел (баня и тоалетна). - - - - да - -
  площ - 27 кв.м - - - - да - -
  светла височина - 2, 7 м - - - - да - -
Х. Камериерски помещения да да да да да да да
XI. Приемен блок да да да да да да да
1. Фоайе с площ 0,8 кв.м на легло да да да да да да да
2. Рецепция:              
2.1. Плот и работни места да да да да да да да
2.2. Секция със сейфове за съхраняване на ценности* да да да да да да да
2.3. Помещение за багаж - 8 кв.м да да да да да да да
3. В приемния блок или на друго подходящо място да бъде осигурена възможност за ползване на копирна машина, факс, компютър и интернет. да да да да да да -
4. Бизнес център не не не не не не да
5. Тоалетна с преддверие за хотелски гости - 1 клетка за 75 легла да да да да да да да
ХII. Конферентен блок - - - - - - да
1. Основна многофункционална зала - - - - - - да
2. Зали за конференции, съвещания, изложби, симпозиуми, заседания и др. - - - - - - да
3. Тоалетни - - - - - - да
4. Гардероб - - - - - - да
XIII. Търговски блок              
1. Магазини и щандове за продажба на стоки, сувенири, цветя, вестници и др. да да да да да да да
2. Бръснаро-фризьорски и козметичен салон да да да да да да да
XIV. Спортно-занимателен блок              
1. Закрит басейн не да не да не да не
2. Открит басейн да не не да, ако са да, ако са да, ако са да, ако са
          морски морски морски морски
3. Фитнес зала да да да да да да да
4. Масажна зала и сауна да да да да да да да
5. Детски басейн       да, ако са да, ако са да, ако са  
    да не не морски морски морски не
6. Място за забавни игри       не, ако са не, ако са    
    да да не градски градски да не
7. Детска занималня       не, ако са не, ако са    
    да да не градски градски да не
ХV. Инсталации              
1. Отоплителна да (за цело-       да (за цело-    
    годишни       годишни    
    обекти) да да да обекти) да да
2. Климатична да да да да да да да
3. Алармена инсталация в санитарния възел за обекти, проектирани след 01.06.2003 г. да да да да да да да
4. Телефонна да да да да да да да
5. Техническа възможност за включване към интернет за всяка стая* да да да да да да да
6. Озвучителна в общите части да да да да да да да
7. Телевизионна, видео- и сателитна да да да да да да да
8. Всмукателна в санитарния възел да да да да да да да
ХVI. Допълнителна инфраструктура (градински декоративни елементи, водни декоративни площи, украса, озеленяване, декоративно парково осветление или др.) да да да да да да да
ХVII. Ски гардероб не да не не не не не
XVIII. Балнеолечебен център, съдържащ кабинети, кабини зали и помещения, предназначени за балнеолечение и/или калолечение, кинезитерапия, физиотерапия (електролечение със или без светлолечение), питейна галерия, медицинска козметика, рефлексорна терапия и др. не не не да не не не
ХIХ. СПА и Уелнес център, съдържащ кабинети, кабини и зали, предназначени за релаксиращи или козметични процедури; за масажи; процедурни помещения за вани и душове; за фитнес не не не не не да не
XX. Прилежащи заведения за хранене и развлечения              
1. Лоби бар да да да да да да да
2. Вид заведение за хранене и развлечения - по избор 2 бр. 2 бр. 1 бр. 2 бр. 1 бр. 2 бр. 1 бр.
                 
 
IV.2. Изисквания към обзавеждането и оборудването
 
Изисквания Видове хотели
по за категория Според териториалното Балнео- Апарта- СПА Бизнес
ред "четири звезди" им разположение хотел ментен хотел/ хотел
        (студиен) Уелнес  
    морски планински градски   хотел хотел  
1 2 3 4 5 6 7 8 9
I. Фасада              
1. Светлиннорекламен надпис да да да да да да да
2. Термометър и барометър       да, ако да, ако да, ако да, ако
  до главния вход* не да не са пла- са пла- са пла- са пла-
          нински нински нински нински
3. Пилони или стойки за окачване на знамената в близост до главния вход* да да да да да да да
4. Пепелници-кошчета от негорим материал до главния вход* да да да да да да да
II. Приемен блок              
1. Фоайе:              
1.1. Автомат за почистване на обувки * да да да да да да да
1.2. Четка за почистване на     да, ако са       да, ако са
  пясък * да не морски да да да морски
1.3. Фотьойли и салонни масички* да да да да да да да
1.4. Информационно табло, термометър, барометър (в близост до рецепцията)* да да да да да да да
1.5. Стойка за рекламно-информационни материали* да да да да да да да
1.6. Телефон да да да да да да да
1.7. Колички за багаж* да да да да да да да
1.8. Универсална инвалидна количка* да да да да да да да
2. Рецепция с плот за обслужване:              
2.1. Място за обслужване на хора с увреждания с височина до 80 см - разполага се на рецепцията или в непосредствена близост до нея.* да да да да да да да
2.2. Ключарник - скрит от погледа на клиента* да да да да да да да
2.3. Ключ или магнитна карта за туристите да да да да да да да
2.4. Метална каса* да да да да да да да
2.5. Индивидуални касети за съхранение на ценности (по една на всеки пет стаи).*              
  Не са задължителни за обектите, които разполагат със сейф във всяка стая. да да да да да да да
2.6. Телефони за вътрешна връзка да да да да да да да
2.7. Стенни часовници и за часовите зони* да да да да да да да
2.8. Информационно табло за     да, ако да, ако да, ако да, ако да, ако
  снежната покривка*     са пла- са пла- са пла- са пла- са пла-
    не да нински нински нински нински нински
2.9. Информационно табло за     да, ако да, ако да, ако да, ако да, ако
  температурата на въздуха     са мор- са мор- са мор- са мор- са мор-
  и водата* да не ски ски ски ски ски
2.10. План-схема на обекта* да да да да да да да
2.11. Аптечка* да да да да да да да
2.12. Компютър да да да да да да да
2.13. Устройство за безналично плащане* да да да да да да да
2.14. Табло с графично изображение на предлаганите услуги* да да да да да да да
3. Бизнес център: - - - - - - да
3.1. Компютър* - - - - - - да
3.2. Интернет достъп* - - - - - - да
3.3. Копирна машина* - - - - - - да
3.4. Факс* - - - - - - да
3.5. Принтер* - - - - - - да
3.6. Машина за подвързване* - - - - - - да
3.7. Скенер* - - - - - - да
3.8. Телефон с външна връзка* - - - - - - да
III. Коридори              
1. Указателни табели за разположението на стаите на етажа* да да да да да да да
IV. Стая в хотели              
1. Спалня:              
1.1. Легло с минимални размери 1,00 м на 2,00 м с матрак за двойните стаи - 2 бр. да да да да - да да
1.2. Легло с минимални размери 1,00 м на 2,00 м с матрак за единичните стаи - 1 бр. да да да да - да да
1.3. Нощно шкафче за всяко легло* да да да да - да да
1.4. Комбинирана масичка (писалище) с настолна лампа огледало, стол или табуретка* да да да да - да да
1.5. Салонна масичка* да да да да - да да
1.6. Мека мебел* да да да да - да да
1.7. Багажник* да да да да - да да
1.8. Нощна лампа с насочваща светлина* да да да да - да да
1.9. Телефон* да да да да - да да
1.10. Кошче от негорим материал* да да да да - да да
1.11. Плътни пердета или щори (транспаранти) на прозорците да да да да - да да
1.12. Леки пердета на прозорците* да да да да - да да
1.13. Минибар, чаши, чинии и салфетки * да да да да - да да
1.14. Телевизор* да да да да - да да
1.15. Настенно художествено произведение* да да да да - да да
1.16. Ваза* да да да да - да да
1.17. Пепелници (само в стаи за пушачи)* да да да да - да да
1.18. Папка с рекламни и информационни материали, телефонен указател и инструкции за вътрешните номера, предлаганите услуги на български и на чужди езици* да да да да - да да
1.19. Меню за румсървис и за минибар на български и на чужди езици* да да да да - да да
1.20. Постелъчен инвентар в съответствие с размера и броя на леглата: да да да да - да да
1.20.1. дневна покривка за легло* да да да да - да да
1.20.2. възглавници с калъфки да да да да - да да
1.20.3. завивка да да да да - да да
1.20.4. горен и долен чаршаф да да да да - да да
2. Антре:              
2.1. Входна врата с шпионка* да да да да - да  
2.2. Гардероб със секции за връхни дрехи, бельо, обувки и др. - допуска се да бъде в стаята: да да да да - да да
2.2.1. - закачалки за дрехи - 6 броя на легло* да да да да - да да
2.2.2. - четка за дрехи и обувалка* да да да да - да да
2.2.3. - кърпичка (тампон) за лъскане на обувки и плик за мръсно бельо* да да да да - да да
2.2.4. - игленик* да да да да - да да
2.3. Стенно огледало за цяла фигура и закачалка за връхни дрехи (портманто)* да да да да - да да
2.4. Указател "Не смущавай"* да да да да - да да
3. Санитарен възел:              
3.1. Мивка със стенно огледало, чаша, кошче от негорим материал, защитено от влага осветително тяло кърподържатели за всеки вид хавлиени кърпи* да да да да - да да
3.2. Плот за мивка * да да да да - да да
3.3. Вана:              
  - с ръкохватки и сапунарници*, и              
  - защитна непромокаема преграда (от стъкло, РVС или др. материал)*, или душ кабина - 90 х 90 см да да да да - да да
3.4. Обезопасен контакт* да да да да - да да
3.5. Обезопасен сешоар* да да да да - да да
3.6. Козметично огледало* да да да да - да да
3.7. Телефон-дериват и озвучаване* да да да да - да да
3.8. Хавлиени кърпи - по 3 броя на легло* да да да да - да да
3.9. Халати и чехли за еднократна употреба* да да да да - да да
3.10. Хавлиена кърпа за вана* да да да да - да да
3.11. Чаши за тоалетни принадлежности* да да да да - да да
3.12. Чаша за вода с подложка или целофаново пликче* да да да да - да да
3.13. Козметика - сапуни, шампоани (за коса, за тяло, за вана), соли за вана, шапки за баня, гребени, мъжки и дамски комплекти, книжни тоалетни кърпички* да да да да - да да
3.14. Тоалетна чиния с промиване и четка за почистване на тоалетната чиния да да да да - да да
3.15. Кутия с тоалетна хартия дезодорант * да да да да - да да
3.16. Санитарен плик* да да да да - да да
4. Балкон (ако има):              
4.1. Масичка с леки столове и пепелник* да да не да - да не
4.2. Сгъваем сушилник (простор)* да не не да - да не
V. Апартамент              
1. Антре:              
1.1. Входна врата с шпионка* да да да да да да да
1.2. Гардероб със секции за връхни дрехи, бельо, обувки и др. - допуска се да бъде в някоя от стаите: да да да да да да да
1.2.1. - закачалки за дрехи - 6 броя на легло* да да да да да да да
1.2.2. - четка за дрехи и обувалка* да да да да да да да
1.2.3. - кърпичка (тампон) за лъскане на обувки и плик за мръсно бельо* да да да да да да да
1.2.4. - игленик* да да да да да да да
1.3. Стенно огледало за цяла фигура и закачалка за връхни дрехи (портманто)* да да да да да да да
1.4. Указател "Не смущавай"* да да да да да да да
2. Спалня/спални:              
2.1. Легло с минимални размери 1,00 м на 2,00 м с матрак - 2 бр. да да да да да да да
2.2. Нощно шкафче за всяко легло* да да да да да да да
2.3. Багажник (допуска се да бъде в друго помещение на апартамента)* да да да да да да да
2.4. Нощна лампа с насочваща светлина* да да да да да да да
2.5. Телефон (допуска се да бъде в друго помещение на апартамента)* да да да да да да да
2.6. Плътни пердета или щори (транспаранти) на прозорците да да да да да да да
2.7. Леки пердета на прозорците* да да да да да да да
2.8. Постелъчен инвентар в съответствие с размера и броя на леглата: да да да да да да да
2.8.1. дневна покривка за легло* да да да да да да да
2.8.2. възглавници с калъфки да да да да да да да
2.8.3. завивка да да да да да да да
2.8.4. горен и долен чаршаф да да да да да да да
3. Дневна/хол:              
3.1. Комбинирана масичка (писалище) с настолна лампа, огледало, стол или табуретка* да да да да да да да
3.2. Салонна масичка * да да да да да да да
3.3. Гарнитура от мека мебел* да да да да да да да
3.4. Телевизор* да да да да да да да
3.5. Лампион* да да да да да да да
3.6. Кошче от негорим материал* да да да да да да да
3.7. Плътни пердета или щори (транспаранти) на прозорците да да да да да да да
3.8. Леки пердета на прозорците* да да да да да да да
3.9. Минибар или хладилник за напитки, чаши, чинии и салфетки* да да да да да да да
3.10. Настенно художествено произведение* да да да да да да да
3.11. Ваза* да да да да да да да
3.12. Пепелници (само в стаи за пушачи)* да да да да да да да
3.13. Папка с рекламни и информационни материали, телефонен указател и инструкции за вътрешните номера, предлаганите услуги на български и на чужди езици* да да да да да да да
3.14. Меню за минибар и меню за румсървис на български и на чужди езици* да да да да да да да
4. Санитарен възел/възли:              
4.1. Мивка със стенно огледало, чаша, кошче от негорим материал, защитено от влага осветително тяло, кърподържатели за всеки вид хавлиени кърпи* да да да да да да да
4.2. Плот за мивка * да да да да да да да
4.3. Вана              
  - с ръкохватки и сапунарници* и              
  - защитна непромокаема преграда (от стъкло, РVС или др. материал)*,              
  или              
  душ кабина - 90 х 90 см да да да да да да да
4.4. Обезопасен контакт* да да да да да да да
4.5. Обезопасен сешоар* да да да да да да да
4.6. Козметично огледало* да да да да да да да
4.7. Телефон-дериват и озвучаване* да да да да да да да
4.8. Халати и чехли за еднократна употреба* да да да да да да да
4.9. Хавлиена кърпа за вана* да да да да да да да
4.10. Хавлиени кърпи по 3 броя на легло* да да да да да да да
4.11. Чаши за тоалетни принадлежности* да да да да да да да
4.12. Чаша за вода с подложка или целофаново пликче* да да да да да да да
4.13. Козметика - сапуни, шампоани (за коса, за тяло за вана), соли за вана, шапки за баня, гребени, мъжки и дамски комплекти, книжни тоалетни кърпички* да да да да да да да
4.14. Тоалетна чиния с промиване и четка за почистване на тоалетната чиния да да да да да да да
4.15. Кутия с тоалетна хартия, дезодорант* да да да да да да да
4.16. Санитарен плик* да да да да да да да
5. Кухня/кухненски бокс:              
5.1. Маса за хранене със столове - - - - да - -
5.2. Шкаф с отделени секции - - - - да - -
5.3. Мивка със студена и топла вода - - - - да - -
5.4. Готварска печка или плот за вграждане* - - - - да - -
5.5. Хладилник* - - - - да - -
5.6. Съдове за приготвяне и консумиране на храна и напитки* - - - - да - -
5.7. Кухненски кърпи* - - - - да - -
5.8. Приспособления и препарати за миене на съдове* - - - - да - -
5.9. Кафе-машина* - - - - да - -
6. Балкон (ако има):              
6.1. Масичка с леки столове и пепелник* - - - - да - -
6.2. Сгъваем сушилник (простор)* - - - - да, ако са морски - -
VI. Камериерски помещения:              
1. Машини, съоръжения и консумативи за хигиенизиране; камериерски колички; стелажи за чисто и мръсно бельо, стелаж за консумативи, рекламни и информационни материали* да да да да да да да
VII. Конферентен блок              
1. Устройства за затъмняване* - - - - - - да
2. Озвучителна система* - - - - - - да
3. Микрофони* - - - - - - да
4. Мултимедиен проектор* - - - - - - да
5. Шрайбпроектор* - - - - - - да
6. Екран* - - - - - - да
7. Флипчарт* - - - - - - да
8. Компютър* - - - - - - да
9. Интернет достъп* - - - - - - да
10. Копирна машина* - - - - - - да
11. Факс* - - - - - - да
12. Принтер* - - - - - - да
13. Телефон с външна връзка* - - - - - - да
14. DVD устройство* - - - - - - да
                 
 
IV.3. Изисквания към обслужването
 
№по ред Изисквания за категория "четири звезди"
I. Безопасност и сигурност
1. Осигурена безопасност и сигурност на туристите (осигурява се чрез технически средства и собствена или наета охрана).
II. Посрещане и настаняване
1. Туристите се посрещат от портиер.
2. Багажът на госта се поема от пиколо, който изчаква регистрацията на госта на рецепцията и го придружава до хотелската стая.
3. При регистрация на госта администраторът издава паспорт на хотела.
III. Подмяна на спално бельо и кърпи
1. Всеки ден - по желание на клиента.
IV. Ежедневно почистване и дезинфекциране на санитарните съоръжения, чашите за тоалетни принадлежности и вода.
V. Зареждане
1. Ежедневно - сапун, допълване на рекламно-информационните материали.
2. След употреба - шампоани, шапки за баня, санитарни пликове, игленик, кърпички (тампони) за полиране на обувки, рекламен кибрит.
3. След изразходване - тоалетна хартия, дезодорант, ароматизатори.
4. Зареждане за VIP гости
4.1. Визитна картичка на хотела и поздравителна картичка от управителя или собственика.
4.2. Комплимент от хотела - фруктиера с плодове, свежи цветя, вино и др.
VI. Униформено облекло и отличителни знаци*
1. Длъжностните лица са длъжни да бъдат с униформено или работно облекло в зависимост от заеманата длъжност.
2. Обслужващият персонал е длъжен да бъде с отличителен знак, указващ име и длъжност.
VII. Изпращане
1. Багажът на госта се поема от пиколо.
2. Туристите се изпращат от портиер.
   
 
IV.4. Изисквания към предоставяни услуги
 
Изисквания Видове хотели
по за категория Според териториалното Балнео- Апарта- СПА Бизнес
ред "четири звезди" им разположение хотел ментен хотел/ хотел
        (студиен) Уелнес  
    морски планински градски   хотел хотел  
1 2 3 4 5 6 7 8 9
1. Даване на информация за:              
  - разписания, маршрути и тарифи на транспортните средства;              
  - програма на културните мероприятия;              
  - работно време на заведенията за хранене и развлечения;              
  - работно време на културно-историческите и търговските центрове. да да да да да да да
2. Даване на информация за:*              
  - методите за лечение или въздействие;              
  - основните физико-химични характеристики на минералната вода и/или лечебната кал; показания за лечение и противопоказания не не не да не да, ако водата е мине- рална не
3. Пощенски услуги* да да да да да да да
4. Куриерски услуги* не не не не не не да
5. Телефонни услуги да да да да да да да
6. Бизнес услуги да да да да да да да
6.1. Преводачески услуги* не не не не не не да
6.2. Секретарски услуги* не не не не не не да
6.3. Осигуряване на офис консумативи (по заявка)* не не не не не не да
6.4. Копиране, подвързване ипечат* не не не не не не да
7. Сервиз по стаите (румсървис) 24 часа да да да да да да да
8. Пране* да да да да да да да
9. Гладене* да да да да да да да
10. Химическо чистене* да да да да да да да
11. Съхранение на ценности и документи да да да да да да да
12. Занимание на деца         не, ако са    
    да да не да градски да не
13. Бръснаро-фризьорски услуги да да да да да да да
14. Козметични услуги да да да да да да да
15. Рент-а-кар * да да да да да да да
16. Поръчка на такси да да да да да да да
17. Спортни услуги да да да да да да да
18. Осигуряване оказването на медицинска помощ да да да да да да да
19. Лечебна дейност не не не да не не не
20. Водни процедури: вани (перлена; вихрова; подводен масаж (тангентор) и с ароматни масла, билки и соли и др.); душове; обвивания; басейн не не не да не да не
21. Масажи:*              
  класически (пълен и частичен);              
  ароматерапевтичен;              
  зонотерапия (рефлекс - масаж);              
  геотермален с вулканични камъни;              
  антицелулитен и др. не не не да не да не
22. Терапии за лице и тяло* не не не да не да не
23. Предлагане на СПА и Уелнес програми и пакети* не не не не не да не
24. Обмяна на валута* да да да да да да да
25. Осигуряване на възможност за безналично плащане да да да да да да да
26. Осигуряване на условия за симултанен превод* не не не не не не да
27. Осигуряване на интернет достъп в поне едно от прилежащите към хотела заведения за хранене и развлечения* не не не не не не да
28. Осигуряване на шатъл от хотела до основните транспортни и бизнес зони в населеното място и обратно* не не не не не не да
29. Предлагане на екскурзии, мероприятия и пътувания * да да да да да да да
30. Осигуряване на екскурзовод или придружител * да да да да да да да
31. Закупуване или заверка на билети за страната и чужбина (влак, самолет, автобус, кораб)* да да да да да да да
32. Резервиране на стаи в средства за подслон и места за настаняване* да да да да да да да
33. Резервиране на места в заведения за хранене и развлечения* да да да да да да да
34. Закупуване на билети за културни и спортни прояви* да да да да да да да
35. Предоставяне на вещи под наем (според местоположението на обекта) да да да да да да да
35.1. Печатно издание* не не не не не не да
35.2. Лаптоп* не не не не не не да
35.3. Аудио-визуална техника* не не не не не не да
35.4. Ютия и дъска за гладене* не не не не да не не
36. Осигуряване на безплатно ползване на тоалетните и гардероба в обекта да да да да да да да
37. Осигуряване на закуска на гостите на хотела да да да да да да да
                 
 
IV.5. Изисквания към професионална и езикова квалификация на персонала
 
№ по ред Изисквания по за категория "четири звезди"
1. Управител
1.1. Висше образование, специализирано в туризма, или висше образование и професионална квалификация в туризма, или висше образование и 5 години стаж в туризма
1.2. Езикова квалификация - два чужди езика
2. Администратор
2.1. Средно професионално образование, специализирано в туризма, или средно образование и професионална квалификация в туризма, или средно образование и 3 години стаж в туризма
2.2. Езикова квалификация - два чужди езика
3. Ръководител бизнес услуги
3.1. Висше образование
3.2. Езикова квалификация - два чужди езика
4. Старша камериерка/камериерка
4.1. Средно образование
4.2. Езикова квалификация - един чужд език
5. Портиер, пиколо, лифт-бой
5.1. Средно образование
5.2. Езикова квалификация - един чужд език
   
Забележки:
1. Изискванията за висше образование включват образователно-квалификационните степени: "магистър", "бакалавър" или "специалист" (колеж) в професионално направление "туризъм" и/или "хранителни технологии".
2. Изискването за средно професионално образование включва средно образование и професионална квалификация, придобити в училища от системата на народната просвета.
3. "Стаж в туризма" е трудов стаж, осигурителен или служебен стаж, придобит в предприятие на едноличен търговец, търговско дружество, юридическо лице или администрация, свързани с туризма или с предлагане на туристически услуги по смисъла на Закона за туризма.
4. Документът за придобита професионална квалификация, издаден след 01.01.2003 г., следва да бъде от професионално училище, професионална гимназия, професионален колеж, център за професионално обучение и др.
5. "Езикова квалификация" е получено образование или обучение по чужд език или на чужд език във висше училище, профилирана гимназия, профилирана паралелка в средно общообразователно училище, гимназия или професионално училище, или езиков курс, или успешно положен изпит.
6. Минималните познания по чужд език изискват познания по езика, свързани с обслужващия процес и задълженията на съответната длъжност (не се изисква документ).
7. Лицата, заемащи посочените длъжности, следва да имат минимални познания по български език.
Заемането на посочените длъжности се удостоверява при проверката на място с трудов договор.
 



Раздел V

Хотели категория "пет звезди"


V.1. Изисквания към изграждането

Изисквания Видове хотели
по за категория Според териториалното Балнео- Апарта- СПА Хотел Бизнес
ред "пет звезди" им разположение хотел ментен хотел/ резиденс хотел
        (студиен) Уелнес    
    морски планински градски   хотел хотел    
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
I. Фасада                
1. Завършена фасада с не-                
  нарушена цялост да да да да да да да да
II. Входове и подходи                
1. Главен вход: две секции -                
  за пътници и за багаж да да да да да да да да
2. Козирка да да да да да да да да
3. Подход (рампа) за хора                
  с увреждания* да да да да да да да да
4. Вход за персонала с                
  контролен пост да да да да да да не да
5. Стопански вход с рампа да да да да да да да да
III. Паркинги и гаражи                
1. Места за паркиране и/или                
  гариране да да да да да да да да
IV. Асансьори:                
  - При наличие на подзе-                
  мен гараж се изисква по-                
  не един от пътническите                
  асансьори да осигурява                
  връзка между подземния                
  гараж и фоайето.                
  - При наличие на пано-                
  рамно заведение за хра-                
  нене и развлечения се                
  изисква поне един от                
  пътническите асансьори                
  да осигурява връзка меж-                
  ду панорамното заведе-                
  ние за хранене и раз-                
  влечения и фоайето.                
1. Асансьор за пътници да да да да да да да да
2. Асансьор за стопански                
  нужди да да да да да да не да
3. Асансьор за румсървис да да да да да да не да
V. Стълбища                
1. Стълбище за хотелски                
  гости да да да да да да да да
2. Стълбище за хотел- да (за да (за да (за да (за да (за да (за не да (за
  ския персонал целого- целого- целого- целого- целого- целого-   целого-
    дишни дишни дишни дишни дишни дишни   дишни
    обекти) обекти) обекти) обекти) обекти) обекти)   обекти)
VI. Коридори в хотелския                
  блок                
1. При едностранно за-                
  строяване - минимална                
  широчина в метри - 1,60 да да да да да да да да
2. При двустранно за-                
  строяване - минимална                
  широчина в метри - 1,80 да да да да да да да да
VII. Хотелска стая:                
1. С едно легло:         -      
  площ - 16,4 кв. м да да да да   да да да
  светла височина - 2,7 м да да да да   да да да
2. С две легла:         -      
  площ - 20,4 кв. м да да да да   да да да
  светла височина - 2,7 м да да да да   да да да
3. Допуска се намаление                
  на площта на стаята с                
  10 %, ако разполага с                
  балкон или лоджия с                
  площ най-малко: 4,5 кв. м 3 кв. м 3 кв. м 3 кв. м - 3 кв. м 3 кв. м 3 кв. м
4. Санитарен възел (ба-             да - за да - за
  ня и тоалетна) -             обектите, обектите,
  обща площ - 6 кв. м             въведени въведени
  - Банята и тоалетната             в експлоа- в експлоа-
  може да са разполо-             тация тация
  жени и в отделни             преди преди
  помещения             13.11.2004 г., 13.11.2004 г.,
                се допуска се допуска
                обща площ обща площ
                минимум минимум
    да да да да да да 3,5 кв. м 3,5 кв. м
  светла височина - 2,3 м да да да да да да да да
4.1. Банята включва: мивка, да - за да - за да - за да - за да - за да - за да - за да - за
  вана и душ кабина обектите, обектите, обектите, обектите, обектите, обектите, обектите, обектите,
  с размери 90 x 90 см въведени въведени въведени въведени въведени въведени въведени въведени
    в експлоа- в експлоа- в експлоа- в експлоа- в експлоа- в експлоа- в експлоа- в експлоа-
    тация тация тация тация тация тация тация тация
    преди преди преди преди преди преди преди преди
    13.11.2004 г., 13.11.2004 г., 13.11.2004 г., 13.11.2004 г., 13.11.2004 г., 13.11.2004 г., 13.11.2004 г., 13.11.2004 г.,
    се допуска се допуска се допуска се допуска се допуска се допуска се допуска се допуска
    изграждане изграждане изграждане изграждане изграждане изграждане изграждане изграждане
    само на само на на душ- само на на душ- само на на душ- на вана
    душ- вана кабина вана кабина вана кабина или на душ-
    кабина   или вана   или вана   или вана кабина
5. Входно антре - широ-                
  чина, включително                
  вграден гардероб - 1,7 м да да да да да да да да
6. Обезопасен балкон:   не е за- не е за- не е за- не е за- не е за- не е за- не е за-
  - дълбочина - 1,5 м   дължи- дължи- дължи- дължи- дължи- дължи- дължи-
  - площ - 4,5 кв. м да телен телен телен телен телен телен телен
VIII. Хотелски апартамент                
1. Състои се от антре,                
  спалня, дневна, сани-                
  тарен възел (баня и                
  тоалетна) и отделна                
  тоалетна да да да да - да да да
  площ - 38 кв. м да да да да - да да да
  светла височина - 2,7 м да да да да - да да да
IХ. Апартаменти и студиа                
  в апартаментен хотел - - - -   - - -
1. Апартамент: състои се                
  от антре, спалня, днев-                
  на, кухненски бокс с                
  кът за хранене, сани-                
  тарен възел (баня и                
  тоалетна) и отделна                
  тоалетна - - - - да - - -
  площ - 43 кв. м - - - - да - - -
  светла висо-                
  чина - 2,7 м - - - - да - - -
2. Студио: състои се от                
  едно помещение с                
  антре и с части от по-                
  мещението, предназна-                
  чени и обзаведени за                
  нощуване, както и                
  дневна зона, кът за                
  хранене и/или кухнен-                
  ски бокс и санитарен                
  възел (баня и                
  тоалетна). - - - - да - - -
  площ - 30 кв. м - - - - да - - -
  светла висо-                
  чина - 2,7 м - - - - да - - -
Х. Камериерски                
  помещения да да да да да да да да
XI. Приемен блок                
1. Фоайе с площ 1 кв. м                
  на легло да да да да да да да да
2. Рецепция да да да да да да да да
2.1. Плот и работни места да да да да да да да да
2.2. Помещение за                
  багаж - 8 кв. м да да да да да да да да
3. Бизнес център да да да да да да да да
4. Тоалетна с преддверие                
  за хотелски гости -                
  1 клетка за 75 легла да да да да да да да да
XII. Конферентен блок да да да да - да - да
1. Основна многофунк-                
  ционална зала да да да да - да - да
2. Зала за конференции,                
  съвещания, изложби,                
  симпозиуми, заседа-                
  ния и други да да да да - да - да
3. Зала за бизнес срещи/                
  преговори не не не не - не - да
4. Секретарски офиси да да да да - да - да
5. Място, приспособено                
  за сервиране на кафе                
  и напитки не не не не - не - да
6. Осигурени условия за                
  работни обеди или ве-                
  чери (допуска се поме-                
  щението да е разполо-                
  жено извън конфе-                
  рентен блок) не не не не - не - да
7. Тоалетни да да да да - да - да
8. Гардероб да да да да - да - да
XIII. Търговски блок                
1. Магазини и щандове                
  за продажба на стоки,                
  сувенири, цветя, вест-                
  ници и др. да да да да да да да да
2. Бръснаро-фризьорски                
  и козметичен салон да да да да да да да да
XIV. Спортно-занимателен                
  блок                
1. Закрит басейн да да не да да да не не
2. Открит басейн         да, ако   да, ако да, ако
            са   са са
    да не не да морски да морски морски
3. Фитнес зала да да да да да да не е да
                задъл-  
                жителна  
4. Масажна зала и сауна да да да да да да не са да
                задъл-  
                жителни  
5. Детски басейн - открит да не не не не да не не
6. Място за забавни игри       не, ако не, ако не, ако не, ако  
          са град- са град- са град- са град-  
    да да не ски ски ски ски не
7. Детска занималня       не, ако не, ако не, ако не, ако  
          са град- са град- са град- са град-  
    да да не ски ски ски ски не
ХV. Инсталации                
1. Отоплителна да (за цело-       да (за цело-      
    годишни       годишни      
    обекти) да да да обекти) да да да
2. Климатична да да да да да да да да
3. Алармена инсталация                
  в санитарния възел за                
  обекти, проектирани                
  след 01.06.2003 г. да да да да да да да да
4. Телефонна да да да да да да да да
5. Техническа възмож-                
  ност за включване                
  към интернет за                
  всяка стая* да да да да да да да да
6. Озвучителна в общи-                
  те части да да да да да да да да
7. Телевизионна, видео-                
  и сателитна да да да да да да да да
8. Всмукателна в сани-                
  тарния възел                
ХVI. Допълнителна инфра-                
  структура (градински                
  декоративни елементи,                
  водни декоративни                
  площи, украса, озеле-                
  няване, декоративно                
  парково осветление                
  или др.) да да да да да да да да
ХVII. Ски гардероб не да не не не не не не
XIII. Балнеолечебен център,                
  съдържащ кабинети,                
  кабини, зали и поме-                
  щения, предназначени                
  за балнеолечение и/или                
  калолечение; кинези-                
  терапия, физиотерапия                
  (електролечение със                
  или без светлолече-                
  ние); питейна галерия,                
  медицинска козмети-                
  ка и др. не не не да не не не не
ХIХ. СПА и Уелнес център,                
  съдържащ кабинети,                
  кабини и зали, пред-                
  назначени за релакси-                
  ращи или козметични                
  процедури; за масажи;                
  процедурни помещения                
  за вани и душове;                
  за фитнес не не не не не да не не
ХХ. Прилежащи заведения                
  за хранене и развле-                
  чения                
1. Ресторант със серви-                
  тьорско обслужване                
  и меню да да да да да да да да
2. Лоби бар да да да да да да да да
3. Вид заведение за хра-                
  нене и развлечения                
  по избор да да не да не да не не
                   

V.2. Изисквания към обзавеждане и оборудване


Изисквания Видове хотели
по за категория Според териториалното Балнео- Апарта- СПА Хотел Бизнес
ред "пет звезди" им разположение хотел ментен хотел/ резиденс хотел
        (студийни) Уелнес    
    морски планински градски   хотели хотел    
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
I. Фасада                
1. Светлиннорекламен                
  надпис да да да да да да да да
2. Термометър и баро-     да, ако да, ако да, ако да, ако да, ако да, ако
  метър до главния вход*     са пла- са пла- са пла- са пла- са пла- са пла-
    не да нински нински нински нински нински нински
3. Пилони или стойки за                
  окачване на знамената в                
  близост до главния вход* да да да да да да да да
4. Пепелници-кошчета от                
  негорим материал до                
  главния вход* да да да да да да да да
II. Приемен блок                
1. Фоайе:                
1.1. Автомат за почистване                
  на обувки* да да да да да да да да
1.2. Четка за почистване     да, ако да, ако да, ако да, ако да, ако да, ако
  на пясък*     са мор- са мор- са мор- са мор- са мор- са мор-
    да не ски ски ски ски ски ски
1.3. Фотьойли и салонни                
  масички* да да да да да да да да
1.4. Информационно табло,                
  термометър, барометър                
  (в близост до рецепцията)* да да да да да да да да
1.5. Стойка за рекламно-ин-                
  формационни материали* да да да да да да да да
1.6. Телефон да да да да да да да да
1.7. Колички за багаж* да да да да да да да да
1.8. Универсална инвалидна                
  количка* да да да да да да да да
2. Рецепция с плот за                
  обслужване: да да да да да да да да
2.1. Място за обслужване на                
  хора с увреждания с висо-                
  чина до 80 см - разполага                
  се на рецепцията или в                
  непосредствена близост                
  до нея* да да да да да да да да
2.2. Ключарник - скрит от                
  погледа на клиента* да да да да да да да да
2.3. Ключ или магнитна кар-                
  та за туристите да да да да да да да да
2.4. Метална каса* да да да да да да да да
2.5. Телефони за вътрешна                
  връзка да да да да да да да да
2.6. Стенни часовници и за                
  часовите зони* да да да да да да да да
2.7. Информационно табло за     да, ако да, ако да, ако да, ако да, ако да, ако
  снежната покривка*     са пла- са пла- са пла- са пла- са пла- са пла-
    не да нински нински нински нински нински нински
2.8. Информационно табло за     да, ако да, ако да, ако да, ако да, ако да, ако
  температурата на въздуха     са мор- са мор- са мор- са мор- са мор- са мор-
  и водата* да не ски ски ски ски ски ски
2.9. План-схема на обекта* да да да да да да да да
2.10. Аптечка* да да да да да да да да
2.11. Компютър да да да да да да да да
2.12. Устройство за безналич-                
  но плащане* да да да да да да да да
2.13. Табло с графично изобра-                
  жение на предлаганите                
  услуги* да да да да да да да да
3. Бизнес център:                
3.1. Компютър* да да да да да да да да
3.2. Интернет достъп* да да да да да да да да
3.3. Копирна машина* да да да да да да да да
3.4. Факс* да да да да да да да да
3.5. Принтер* да да да да да да да да
3.6. Машина за подвързване* да да да да да да да да
3.7. Скенер* да да да да да да да да
3.8. Телефон с външна връзка* да да да да да да да да
III. Коридори                
1. Указателни табели за                
  разположението на                
  стаите на етажа* да да да да да да да да
IV. Стая в хотели                
1. Спалня:                
1.1. Легло с размери 1,20 м                
  на 2,00 м с матрак за                
  двойните стаи - 2 бр. да да да да - да да да
1.2. Легло с минимални раз-                
  мери 1,20 м на 2,00 м с                
  матрак за единичните                
  стаи - 1 бр. да да да да - да да да
1.3. Нощно шкафче за всяко                
  легло* да да да да - да да да
1.4. Комбинирана масичка                
  (писалище) с настолна                
  лампа, огледало, стол                
  или табуретка* да да да да - да да да
1.5. Салонна масичка* да да да да - да да да
1.6. Мека мебел * да да да да - да да да
1.7. Багажник* да да да да - да да да
1.8. Нощна лампа с насоч-                
  ваща светлина* да да да да - да да да
1.9. Телефон* да да да да - да да да
1.10. Кошче от негорим                
  материал* да да да да - да да да
1.11. Плътни пердета или                
  щори (транспаранти)                
  на прозорците да да да да - да да да
1.12. Леки пердета на                
  прозорците* да да да да - да да да
1.13. Минибар, чаши, чинии                
  и салфетки * да да да да - да да да
1.14. Телевизор* да да да да - да да да
1.15. Настенно художествено                
  произведение* да да да да - да да да
1.16. Ваза* да да да да - да да да
1.17. Пепелници (само в стаи                
  за пушачи)* да да да да - да да да
1.18. Папка с рекламни и ин-                
  формационни материали,                
  телефонен указател и ин-                
  струкции за вътрешните                
  номера, предлаганите                
  услуги на български и                
  на чужди езици* да да да да - да да да
1.19. Меню за минибар и меню                
  за румсървис на българ-                
  ски и на чужди езици* да да да да - да да да
1.20. Постелъчен инвентар в                
  съответствие с размера                
  и броя на леглата: да да да да - да да да
1.20.1. дневна покривка                
  за легло* да да да да - да да да
1.20.2. възглавници с калъфки да да да да - да да да
1.20.3. завивка да да да да - да да да
1.20.4. горен и долен чаршаф да да да да - да да да
1.21. Сейф за индивидуално                
  съхраняване на ценности                
  и документи* (може да е                
  разположен и в антрето) да да да да - да да да
2. Антре:                
2.1. Входна врата с шпионка* да да да да - да да да
2.2. Гардероб със секции за                
  връхни дрехи, бельо,                
  обувки и др. - допуска                
  се да бъде в стаята: да да да да - да да да
2.2.1. закачалки за дрехи -                
  6 броя на легло* да да да да - да да да
2.2.2. четка за дрехи и                
  обувалка* да да да да - да да да
2.2.3. кърпичка (тампон) за                
  лъскане на обувки и плик                
  за мръсно бельо* да да да да - да да да
2.2.4. игленик* да да да да - да да да
2.3. Стенно огледало за цяла                
  фигура и закачалка за                
  връхни дрехи                
  (портманто)* да да да да - да да да
2.4. Указател "Не смущавай"* да да да да - да да да
3. Санитарен възел:                
3.1. Мивка със стенно огледа-                
  ло, чаша, кошче от не-                
  горим материал, защите-                
  но от влага осветително                
  тяло, кърподържатели за                
  всеки вид хавлиени кърпи* да да да да - да да да
3.2. Плот за мивка* да да да да - да да да
3.3. Вана: да - не е да да - за да да - за да да - за да - за
  - с ръкохватки и сапу- задължи-   обектите,   обектите,   обектите, обектите,
  нарници* и телна за   въведени   въведени   въведени въведени
  - защитна непромокаема обектите,   в експлоа-   в експлоа-   в експлоа- в експлоа-
  преграда (от стъкло, РVС въведени   тация преди   тация преди   тация тация
  или др. материал)* в експлоа-   13.ХI.2004 г.,   13.ХI.2004 г.,   преди преди
    тация преди   се допуска   се допуска   13.ХI.2004 г., 13.ХI.2004 г.,
    13.ХI.2004 г.   изграждане   изграждане   се допуска се допуска
        на душ ка-   на душ ка-   изграждане изграждане
        бина или   бина или   на душ ка- на душ ка-
        вана   вана   бина или бина или
                вана вана
3.4. Душ кабина - 90 х 90 см да да - не е да - за да - не е да - за да - не е да - за да - за
      задължи- обектите, задължи- обектите, задължи- обектите, обектите,
      телна за въведени телна за въведени телна за въведени въведени
      обектите, в експлоа- обектите, в експлоа- обектите, в експлоа- в експлоа-
      въведени тация преди въведени тация преди въведени тация тация
      в експола- 13.ХI.2004 г., в експлоа- 13.ХI.2004 г., в експлоа- преди преди
      тация преди се допуска тация преди се допуска тация преди 13.ХI.2004 г., 13.ХI.2004 г.,
      13.ХI.2004 г. изграждане 13.ХI.2004 г. изграждане 13.ХI.2004 г. се допуска се допуска
        на душ ка-   на душ ка-   изграждане изграждане
        бина или   бина или   на душ ка- на душ ка-
        вана   вана   бина или бина или
                вана вана
3.5. Обезопасен контакт* да да да да - да да да
3.6. Обезопасен сешоар* да да да да - да да да
3.7. Козметично огледало* да да да да - да да да
3.8. Телефон-дериват и                
  озвучаване* да да да да - да да да
3.9. Хавлиени кърпи по                
  3 броя на легло* да да да да - да да да
3.10. Халати и чехли за едно-                
  кратна употреба* да да да да - да да да
3.11. Хавлиена кърпа за вана* да да да да - да да да
3.12. Чаши за тоалетни при-                
  надлежности* да да да да - да да да
3.13. Чаша за вода с подложка                
  или целофаново пликче* да да да да - да да да
3.14. Козметика - сапуни,                
  шампоани (за коса, за                
  тяло, за вана), соли за                
  вана, шапки за баня,                
  гребени, мъжки и дам-                
  ски комплекти, книжни                
  тоалетни кърпички* да да да да - да да да
3.15. Тоалетна чиния с про-                
  миване и четка за по-                
  чистване на тоалетната                
  чиния да да да да - да да да
3.16. Кутия с тоалетна хартия,                
  дезодорант* да да да да - да да да
3.17. Санитарен плик* да да да да - да да да
4. Балкон (ако има)         -      
4.1. Масичка с леки столове                
  и пепелник* да не да не - не да не
4.2. Сгъваем сушилник       не, ако   не, ако не, ако  
  (простор)*       са зимни   са зимни са зимни  
    да не не сезонни - сезонни сезонни не
V. Апартамент                
1. Антре:                
1.1. Входна врата с шпионка* да да да да да да да да
1.2. Гардероб със секции за                
  връхни дрехи, бельо,                
  обувки и др. - допуска                
  се да бъде в някоя от                
  стаите: да да да да да да да да
1.2.1. закачалки за дрехи -                
  6 броя на легло* да да да да да да да да
1.2.2. четка за дрехи и                
  обувалка* да да да да да да да да
1.2.3. кърпичка (тампон) за                
  лъскане на обувки и                
  плик за мръсно бельо* да да да да да да да да
1.2.4. игленик* да да да да да да да да
1.3. Сейф за индивидуално                
  съхраняване на ценности                
  и документи* (може да                
  е разположен и в друга                
  стая в апартамента) да да да да да да да да
1.4. Стенно огледало за цяла                
  фигура и закачалка за                
  връхни дрехи                
  (портманто)* да да да да да да да да
1.5. Указател "Не                
  смущавай"* да да да да да да да да
2. Спалня/спални:                
2.1 Легло с минимални раз-                
  мери 1,20 м на 2,00 м с                
  матрак - 2 бр. да да да да да да да да
2.2. Нощно шкафче за всяко                
  легло* да да да да да да да да
2.3. Багажник* (допуска се да                
  бъде в друго помещение                
  на апартамента) да да да да да да да да
2.4. Телевизор* да да да да да да да да
2.5. Настенно художествено                
  произведение* да да да да да да да да
2.6. Нощна лампа с насоч-                
  ваща светлина* да да да да да да да да
2.7. Телефон* (допуска се да                
  бъде в друго помещение                
  на апартамента) да да да да да да да да
2.8. Плътни пердета или                
  щори (транспаранти)                
  на прозорците да да да да да да да да
2.9. Леки пердета на                
  прозорците да да да да да да да да
2.10. Постелъчен инвентар в                
  съответствие с размера                
  и броя на леглата: да да да да да да да да
2.10.1. дневна покривка за                
  легло* да да да да да да да да
2.10.2. възлавници с калъфки да да да да да да да да
2.10.3. завивка да да да да да да да да
2.10.4. горен и долен чаршаф да да да да да да да да
3. Дневна/хол:                
3.1. Комбинирана масичка                
  (писалище) с настолна                
  лампа, огледало, стол                
  или табуретка* да да да да да да да да
3.2. Салонна масичка* да да да да да да да да
3.3. Гарнитура от мека мебел* да да да да да да да да
3.4. Телевизор* да да да да да да да да
3.5. Лампион* да да да да да да да да
3.6. Кошче от негорим                
  материал* да да да да да да да да
3.7. Плътни пердета или що-                
  ри (транспаранти) на                
  прозорците да да да да да да да да
3.8. Леки пердета на                
  прозорците* да да да да да да да да
3.9. Минибар или хладилник                
  за напитки, чаши, чинии                
  и салфетки* да да да да да да да да
3.10. Настенно художествено                
  произведение* да да да да да да да да
3.11. Ваза* да да да да да да да да
3.12. Пепелници (само в стаи                
  за пушачи)* да да да да да да да да
3.13. Папка с рекламни и                
  информационни мате-                
  риали, телефонен ука-                
  зател и инструкции за                
  вътрешните номера,                
  предлаганите услуги на                
  български и чужди езици* да да да да да да да да
3.14. Меню за минибар и меню                
  за румсървис на българ-                
  ски и чужди езици* да да да да да да да да
4. Санитарен възел/възли:                
4.1. Мивка със стенно огле-                
  дало, чаша, кошче от не-                
  горим материал, защите-                
  но от влага осветително                
  тяло, кърподържатели за                
  всеки вид хавлиени кърпи* да да да да да да да да
4.2. Плот за мивка* да да да да да да да да
4.3. Душ кабина - 90 х 90 см да да да да да - за да да да
            обектите,      
            въведени в      
            експлоата-      
            ция преди      
            13.ХI.2004 г.,      
            се допуска      
            изграждане      
            на душ ка-      
            бина или      
            вана      
4.4. Вана: да да да да да - за да да да
  - с ръкохватки и сапу-         обектите,      
  нарници*         въведени      
  - защитна непромо-         в експлоа-      
  каема преграда         тация      
  (от стъкло, РVС         преди      
  или др. материал)*         13.ХI.2004 г.,      
            се допуска      
            изграждане      
            на душ ка-      
            бина или      
            вана      
4.5. Обезопасен контакт* да да да да да да да да
4.6. Обезопасен сешоар* да да да да да да да да
4.7. Козметично огледало* да да да да да да да да
4.8. Телефон-дериват и                
  озвучаване* да да да да да да да да
4.9. Халати и чехли за едно-                
  кратна употреба* да да да да да да да да
4.10. Хавлиена кърпа за вана* да да да да да да да да
4.11. Хавлиени кърпи по                
  3 броя на легло* да да да да да да да да
4.12. Чаши за тоалетни                
  принадлежности* да да да да да да да да
4.13. Чаша за вода с подлож-                
  ка или целофаново                
  пликче* да да да да - да да да
4.14. Козметика - сапуни, шам-                
  поани (за коса, за тяло,                
  за вана), соли за вана,                
  шапки за баня, гребени,                
  мъжки и дамски комплек-                
  ти, книжни тоалетни                
  кърпички* да да да да - да да да
4.15. Тоалетна чиния с проми-                
  ване и четка за почиства-                
  не на тоалетната чиния да да да да - да да да
4.16. Кутия с тоалетна хартия,                
  дезодорант* да да да да - да да да
4.17. Санитарен плик* да да да да - да да да
5. Кухня/кухненски бокс:                
5.1. Маса за хранене със                
  столове - - - - да - - -
5.2. Шкаф с отделени секции - - - - да - - -
5.3. Мивка със студена и                
  топла вода - - - - да - - -
5.4. Микровълнова фурна* - - - - да - - -
5.5. Готварска печка или                
  плот за вграждане*                
5.6. Хладилник* - - - - да - - -
5.7. Съдове за приготвяне и                
  консумиране на храна                
  и напитки* - - - - да - - -
5.8. Кухненски кърпи* - - - - да - - -
5.9. Приспособления и пре-                
  парати за миене                
  на съдове* - - - - да - - -
5.10. Кафе-машина* - - - - да - - -
5.11. Съдомиялна* - - - - да - - -
6. Балкон (ако има):                
6.1. Масичка с леки столове                
  и пепелник* - - - - да - - -
6.2. Сгъваем сушилник         да, ако са      
  (простор)* - - - - морски - - -
VI. Камериерски поме-                
  щения:                
1. Машини, съоръжения и                
  консумативи за хигиени-                
  зиране; камериерски ко-                
  лички; стелажи за чисто                
  и мръсно бельо, стелаж                
  за консумативи, реклам-                
  ни и информационни                
  материали* да да да да да да да да
VII. Конферентен блок                
1. Устройства за затъм-                
  няване* - - - - - - - да
2. Озвучителна система* - - - - - - - да
3. Микрофони* - - - - - - - да
4. Мултимедиен проектор* - - - - - - - да
5. Шрайбпроектор* - - - - - - - да
6. Екран* - - - - - - - да
7. Флипчарт* - - - - - - - да
8. Компютър* - - - - - - - да
9. Интернет достъп* - - - - - - - да
10. Копирна машина* - - - - - - - да
11. Факс* - - - - - - - да
12. Принтер* - - - - - - - да
13. Телефон с външна                
  връзка* - - - - - - - да
14. DVD устройство* - - - - - - - да
                   


V.3. Изисквания към обслужването


Изисквания
по за категория "пет звезди"
ред  
I. Безопасност и сигурност
1. Осигурена безопасност и сигурност на туристите (осигурява се чрез технически средства и собствена или наета охрана)
II. Посрещане и настаняване
1. Туристите се посрещат от портиер
2. Багажът на госта се поема от пиколо, който изчаква регистрацията на госта на рецепцията и го придружава до хотелската стая
3. При регистрация на госта администраторът издава паспорт на хотела
III. Подмяна на спално бельо и кърпи
1. Всеки ден - по желание на клиента
IV. Ежедневно почистване и дезинфекциране на санитарните съоръжения, чашите за тоалетни принадлежности и вода
V. Зареждане
1. Ежедневно - сапун, допълване на рекламно-информационните материали
2. След употреба - шампоани, шапки за баня, санитарни пликове, игленик, кърпички (тампони) за полиране на обувки, рекламен кибрит
3. След изразходване - тоалетна хартия, дезодорант, ароматизатори
4. Зареждане за VIP гости
4.1. Визитна картичка на хотела и поздравителна картичка от управителя или собственика
4.2. Комплимент от хотела - фруктиера с плодове, свежи цветя, вино и др.
VI. Униформено облекло и отличителни знаци
1. Длъжностните лица са длъжни да бъдат с униформено или работно облекло в зависимост от заеманата длъжност
2. Обслужващият персонал е длъжен да бъде с отличителен знак, указващ име и длъжност
VII. Изпращане
1. Багажът на госта се поема от пиколо
2. Туристите се изпращат от портиер


V.4. Изисквания към предоставяните услуги


Изисквания Видове хотели
по за категория Според териториалното Балнео- Апарта- СПА Хотел Бизнес
ред "пет звезди" им разположение хотел ментен хотел/ резиденс хотел
        (студиен) Уелнес    
    морски планински градски   хотел хотел    
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
1. Даване на информация за:                
  - разписания, маршрути и                
  тарифи на транспортните                
  средства;                
  - програма на културните                
  мероприятия;                
  - работно време на заве-                
  денията за хранене и                
  развлечения;                
  - работно време на кул-                
  турно-историческите и                
  търговските центрове да да да да да да да да
2. Даване на информация за*:                
  - методите за лечение                
  или въздействие;                
  - основните физико-хи-                
  мични характеристики на                
  минералната вода и/или                
  лечебната кал; показания                
  за лечение и противо-                
  показания                
3. Пощенски услуги* да да да да да да да да
4. Куриерски услуги* не не не не не не не да
5. Телефонни услуги да да да да да да да да
6. Бизнес услуги да да да да да да да да
6.1. Преводачески услуги* не не не не не не не да
6.2. Секретарски услуги* не не не не не не не да
6.3. Осигуряване на офис кон-                
  сумативи (по заявка)* не не не не не не не да
6.4. Копиране, подвързване                
  и печат* не не не не не не не да
7. Сервиз по стаите (рум-                
  сървис) 24 часа да да да да да да да да
8. Пране* да да да да да да да да
9. Гладене* да да да да да да да да
10. Химическо чистене* да да да да да да да да
11. Съхраняване на ценности                
  и документи да да да да да да да да
12. Занимание на деца да да не да да да да не
13. Бръснаро-фризьорски                
  услуги да да да да да да да да
14. Козметични услуги да да да да да да да да
15. Рент-а-кар* да да да да да да да да
16. Поръчка на такси да да да да да да да да
17. Спортни услуги да да да да да да да да
18. Осигуряване оказването                
  на медицинска помощ да да да да да да да да
19. Лечебна дейност не не не да не да не не
20. Водни процедури: вани                
  (перлена; вихрова; под-                
  воден масаж (тангентор)                
  и с ароматни масла, бил-                
  ки и соли и др.); душове,                
  обвивания, басейн не не не да не да не не
21. Масажи*:                
  класически (пълен и                
  частичен);                
  ароматерапевтичен;                
  зонотерапия (рефлекс-                
  масаж);                
  геотермален с вулканични                
  камъни;                
  антицелулитен и др. не не не да не да не не
22. Терапии за лице и тяло* не не не да не да не не
23. Предлагане на СПА и                
  Уелнес                
  програми и пакети* не не не не не да не не
24. Обмяна на валута* да да да да да да да да
25. Осигуряване на възмож-                
  ност за безналично                
  плащане да да да да да да да да
26. Осигуряване на условия за                
  симултанен превод* не не не не не не не да
27. Осигуряване на Интернет                
  достъп поне в едно от при-                
  лежащите към хотела заве-                
  дения за хранене и развле-                
  чения* не не не не не не не да
28. Осигуряване на шатъл от                
  хотела до основните транс-                
  портни и бизнес зони в на-                
  селеното място и обратно* не не не не не не не да
29. Предлагане на екскурзии,                
  мероприятия и пътувания* да да да да да да да да
30. Осигуряване на екскурзо-                
  вод или придружител* да да да да да да да да
31. Закупуване или заверка на                
  билети за страната и чуж-                
  бина (влак, самолет,                
  автобус, кораб)* да да да да да да да да
32. Резервиране на стаи в                
  средства за подслон и                
  места за настаняване* да да да да да да да да
33. Резервиране на места в                
  заведения за хранене и                
  развлечения* да да да да да да да да
34. Закупуване на билети за                
  културни и спортни                
  прояви* да да да да да да да да
35. Предоставяне на вещи                
  под наем (според место-                
  положението на обекта) да да да да да да да да
36.1. Печатно издание* не не не не не не не да
36.2. Лаптоп* не не не не не не не да
36.3. Аудио-визуална техника* не не не не не не не да
36.4. Ютия и дъска за гладене* не не не не да не не не
37. Осигуряване на безплатно                
  ползване на тоалетните                
  в обекта да да да да да да да да
38. Осигуряване на закуска за                
  гостите на хотела да да да да да да да да
                   


V.5. Изисквания към професионална и езикова квалификация


Изисквания
по за категория "пет звезди"
ред  
1. Управител
1.1. Висше образование, специализирано в туризма, или висше образование и професионална квалификация в туризма, или висше образование и 5 години стаж в туризма
1.2. Езикова квалификация - два чужди езика
2. Администратор
2.1. Висше образование, специализирано в туризма, или висше образование и професионална квалификация в туризма, или висше образование и 3 години стаж в туризма
2.2. Езикова квалификация - два чужди езика
3. Ръководител бизнес услуги
3.1. Висше образование
3.2. Езикова квалификация - два чужди езика
4. Старша камериерка
  Камериерка
4.1. Средно образование
4.2. Езикова квалификация - един чужд език
5. Портиер, пиколо, лифт-бой
5.1. Средно образование
5.2. Езикова квалификация - един чужд език
   

Забележки:

1. Изискванията за висше образование включват образователно-квалификационните степени "магистър", "бакалавър" или "специалист" (колеж) в професионално направление туризъм и/или хранителни технологии.

2. Изискването за средно професионално образование включва средно образование и професионална квалификация, придобити в училища от системата на народната просвета.

3. "Стаж в туризма" е трудов стаж, осигурителен или служебен стаж, придобит в предприятие на едноличен търговец, търговско дружество, юридическо лице или администрация, свързани с туризма или с предлагане на туристически услуги по смисъла на Закона за туризма.

4. Документът за придобита професионална квалификация, издаден след 1.I.2003 г., следва да бъде от професионално училище, професионална гимназия, професионален колеж, център за професионално обучение и др.

5. "Езикова квалификация" е получено образование или обучение по чужд език или на чужд език във висше училище, профилирана гимназия, профилирана паралелка в средно общообразователно училище, гимназия или професионално училище, или езиков курс, или успешно положен изпит.

6. Минималните познания по чужд език изискват познания по езика, свързани с обслужващия процес и задълженията на съответната длъжност (не се изисква документ).

7. Лицата, заемащи посочените длъжности, следва да имат минимални познания по български език.

Заемането на посочените длъжности се удостоверява при проверката на място с трудов договор.


Забележки към глава първа:

1. За клуб-хотел се прилагат посочените изисквания за видовете хотели според тяхното териториално местоположение и режим на работа.

2. За балнеохотелите, апартаментните, СПА, Уелнес, бизнес хотелите и за хотел резиденс освен изискванията към съответния подвид се прилагат и посочените изисквания за видовете хотели според тяхното териториално местоположение и режим на работа.

3. Всички подове, стени, тавани, всички елементи от обзавеждането и оборудването следва да бъдат изправни, с ненарушена цялост и без следи от замърсяване и захабяване.

4. Хоризонталните и вертикалните комуникации в средствата за подслон да осигуряват свободно придвижване и възможност за маневриране на инвалидни колички и хора с увреждания: във вход, коридори, асансьори, хотелска стая, баня, тоалетна, заведения за хранене и развлечения и други зали.

5. Да се обособят определен брой хотелски стаи в зависимост от капацитета на средството за подслон със: функционално хотелско и санитарно оборудване, уреди и приспособления за максимално преодоляване на архитектурно-социалните бариери при обслужване на хора с увреждания.

6. Предлаганите услуги, които не се осигуряват пряко от хотелиера в средството за подслон, се удостоверяват с договор.

Със символа "*" са отбелязани изискванията, за които се допускат предписания.

7. (нова - ДВ, бр. 98 от 2007 г.) За хотели, построени преди 30 декември 1994 г., се допуска намаление на общата площ на санитарния възел (баня и тоалетна) - с 20 на сто. Това правило не се отнася за хотели, за които е въведено облекчение в размера на площта в съответното приложение.


Глава втора

МОТЕЛИ, ВИЛНИ И ТУРИСТИЧЕСКИ СЕЛИЩА


Раздел I

Изисквания към изграждане на мотели, вилни и туристически селища


I. 1. Изисквания към изграждането на мотели

  Категория
по Наименование мотели
ред   три две една
    звезди звезди звезда
1 2 3 4 5
I. Фасада      
1. Завършена фасада и с ненарушена цялост да да да
II. Входове      
1. Главен вход: една секция за пътници и багаж, входна козирка да да да
2. Подход (рампа) за хора с увреждания* да да да
3. Стопански вход с рампа да да не
III. Паркинги и гаражи      
1. Места за паркиране и/или гариране - охраняеми и с осветление да да да
IV. Асансьори      
1. Асансьор за пътници да да да
2. Асансьор за стопански нужди      
  (за мотели с капацитет над 75 стаи) да не не
  Забележки:      
  1. Асансьорите са задължителни за мотели над три етажа.      
  2. При наличие на подземен гараж се изисква поне един от път-      
  ническите асансьори да осигурява връзка между подземния гараж      
  и фоайето.      
  3. При наличие на панорамно заведение за хранене и развлечения      
  се изисква обособяването на специализиран асансьор, осигуряващ      
  връзка между панорамното заведение за хранене и развлечения      
  и фоайето.      
V. Стълбища      
1. Стълбище за хотелски гости да да да
VI. Коридори в хотелския блок      
1. При едностранно застрояване - минимална широчина в метри 1,30 1,30 1,30
2. При двустранно застрояване - минимална широчина в метри 1,60 1,50 1,30
VII. Хотелска стая      
1. С едно легло:      
  площ в кв. м 12,0 10,0 9,0
  светла височина в м 2,6 2,5 2,5
2. С две легла:      
  площ в кв. м 13,6 12,0 12,0
  светла височина в м 2,6 2,5 2,5
3. Санитарен възел (баня и тоалетна) -      
  обща площ в кв. м 3,4 2,4 2,4
3.1. Баня (вана и мивка) 2 - площ в кв. м не не не
3.2. Тоалетна (WC и мивка) -      
  площ в кв. м не не не
  светла височина в м 2,2 2,2 2,2
4. Входно антре - широчина, включително      
  вграден гардероб, в м 1,6 1,5 1,5
5. Балкон 1 - дълбочина в м 1,1 1,0 не
  площ в кв. м 2,5 2,0 не
  Забележка.      
  1. Балконът не е задължителен за мотели. Допуска се намаление      
  на площта на стаите с 10 на сто, при условие че разполагат с      
  балкон или лоджии 3 кв. м.      
VIII. Камериерски помещения да да да
IХ. Приемен блок      
1. Фоайе с площ 0,6 кв. м (на легло) да да да
2. Рецепция да да да
2.1. Плот и работни места да да да
2.2. Секция със сейфове за съхраняване на ценности* да да не
2.3. Помещение за багаж да да не
3. Тоалетна с преддверие - една клетка за 75 легла да да да
4. Щандове за продажба на стоки и сувенири да да да
Х. Инсталации      
1. Отоплителна (за целогодишни обекти) да да да
2. Всмукателно-нагнетателна в санитарния възел да да не
3. Осветителна да да да
4. Телефонна да да да
5. Озвучителна в общите части* да не не
6. Телевизионна, видео- и сателитна да не не
ХI. Допълнителна инфраструктура (градински декоративни елемен-      
  ти, водни декоративни площи, озеленяване, декоративно парко-      
  во осветление и др.) да да да
         

Забележки:

1. Хоризонталните и вертикалните комуникации в средствата за подслон да осигуряват свободно придвижване и възможност за маневриране на инвалидни колички и хора с увреждания във вход, коридори, асансьори, хотелска стая, баня, тоалетна, заведения за хранене и развлечения и други зали. Да се обособят определен брой хотелски стаи в зависимост от капацитета на средството за подслон с функционално хотелско и санитарно оборудване, уреди и приспособления за максимално преодоляване на архитектурно-социалните бариери при обслужване на хора с увреждания.

2. Новопостроените и реконструираните обекти следва да бъдат съобразени с разпоредбите на Наредба № 6 от 2003 г. за изграждане на достъпна среда в урбанизираните територии (ДВ, бр. 109 от 2003 г.).

3. Със символ "*" са отбелязани изискванията, за които се допускат предписания.

I.2. Изисквания към изграждането на вилни и туристически селища
    Категория
    вилни туристически
Наименование селища селища
по   пет чети- три чети- три две
ред   звез- ри звез- ри звез- звез-
    ди звезди ди звезди ди ди
1 2 3 4 5 6 7 8
1. Ограждане на терена - цялостно да да да да да да
2. Вход за пешеходци и МПС с бариера и охрана да да да да да да
3. Стопански вход да да да да да да
4. Светлинен фирмен надпис и пилони за знамена* да да да да да да
5. Паркинги и места за паркиране до отделните обекти            
  в селището да да да да да да
6. Вътрешна пътна и алейна мрежа за МПС и пешеходци да да да да да да
7. Административен блок да да да да да да
7.1. Приемна зала с рецепция да да да да да да
7.2. Помещение за спортно имущество и вещи под наем* да да да да да да
7.3. Тоалетни "мъже" и "жени" в приемната зала да да да да да да
8. Камериерски помещения да да да да да да
9. Свободни площи за общо ползване - озеленени            
  площи, спортни, детски и др. площадки, площи за            
  паркиране и други да да да да да да
10. Магазини и павилиони за снабдяване със стоки от            
  първа необходимост - хранителни, промишлени,            
  сувенири и др. да да да да да да
11. Заведения за хранене и развлечения да да да да да да
12. Спортна база да да да да да да
12.1. Тенис кортове (само за летни обекти) да да не да да не
12.2. Спортни площадки за възрастни и деца да да да да да да
12.3. Открит басейн (за морските обекти е задължителен            
  и детски басейн) да да да да да да
12.4. Фитнес, сауна да да не да да не
13. Пощенски кутии и телефони да да да да да да
14. Автомивка и сервиз да не не да не не
15. Бръснаро-фризьорски салон да не не да не не
16. Детска занималня да да не да да не
17. Инсталации да да да да да да
17.1. Осветление на входа и паркингите да да да да да да
17.2. Парково осветление да да да да да да
17.3. Авариен агрегат (за планински обекти) да да да да да да
17.4. Телефонна да да да да да да
17.5. Телевизионна да да да да да да
17.6. Отоплителна (за целогодишни обекти) да да да да да да
17.7. Климатична да да не да не не
               

Забележки:

1. Отделните обекти във вилни и туристически селища трябва да отговарят на изискванията за изграждане, определени за всеки конкретен вид туристически обект.

2. Хоризонталните и вертикалните комуникации в средствата за подслон да осигуряват свободно придвижване и възможност за маневриране на инвалидни колички и хора с увреждания в коридори, асансьори, хотелска стая, баня, тоалетна, заведения за хранене и развлечения и други зали. Да се обособят определен брой хотелски стаи в зависимост от капацитета на средството за подслон с функционално хотелско и санитарно оборудване, уреди и приспособления за максимално преодоляване на архитектурно-социалните бариери при обслужване на хора с увреждания.

3. Новопостроените и реконструираните обекти следва да бъдат съобразени с разпоредбите на Наредба № 6 от 2003 г. за изграждане на достъпна среда в урбанизираните територии (ДВ, бр. 109 от 2003 г.).

4. Със символ "*" са отбелязани изискванията, за които се допускат предписания.

I.3. Изграждане на минимален брой заведения за хранене и развлечения в мотели, вилни и туристически селища
Категория Мотели Вилни селища Туристически селища
Една звезда 1 - -
Две звезди 1 - 1
Три звезди 2 1 1
Четири звезди - 2 2
Пет звезди - 2 -
       

Забележки:

1. За целогодишните средства за подслон заведенията за хранене и развлечения също работят целогодишно.

2. Заведенията за хранене и развлечения подлежат на категоризиране.


Раздел II

Изисквания към обзавеждането и оборудването на мотели, вилни и туристически селища


    Категория
    мотели вилни туристически
Наименование   селища селища
по   три две една пет чети- три чети- три две
ред   звез- звез- звез- звез- ри звез- ри звез- звез-
    ди ди да ди звезди ди звезди ди ди
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
I. Фасада                  
1. Светлиннорекламен надпис да да да да да да да да да
2. Термометър и барометър до главния                  
  вход за планински обекти* да да не да да да да да да
3. Пилони или стойки за окачване на                  
  знамената в близост до главния вход* да не не да да да да да не
4. Указателни табели с номерация на                  
  обектите* не не не да да да да да да
II. Приемен блок                  
1. Фоайе                  
1.1. Автомат за почистване на обувки* да да да да да да да да да
1.2. Фотьойли и салонни масички да да да да да да да да да
1.3. Телевизор* да да да да да да да да да
1.4. Информационно табло, термометър,                  
  барометър (в близост до рецепцията)* да да да да да да да да да
1.5. Стойка за рекламно-информационни                  
  материали* да да да да да да да да да
1.6. Телефон да да да да да да да да да
1.7. Колички за багаж* да да не не не не не не не
1.8. Универсална инвалидна количка* да да да да да да да да да
2. Рецепция с плот за обслужване                  
2.1. Място за обслужване                  
  на хора с увреждания с височина                  
  до 80 см - разполага се на рецепцията                  
  или в непосредствена близост до нея* да да да да да да да да да
2.2. Ключарник - скрит от погледа на                  
  клиента* да да да да да да да да да
2.3. Ключ или магнитна карта за туристите да да да да да да да да да
2.4. Метална каса* да да да да да да да да да
2.5. Индивидуални касети за съхраняване на                  
  ценности (по една касета на 5 стаи) * да да не да да да да да да
2.6. Телефони за вътрешна връзка да да да да да да да да да
2.7. Стенни часовници (за категория "три                  
  звезди" и за часовите зони)* да да да да да да да не не
2.8. Информационно табло за снежната                  
  покривка (за планински обекти) и за                  
  температурата на въздуха и водата                  
  (за морски обекти)* да да да да да да да да да
2.9. План-схема на обекта* да да да да да да да да да
2.10. Аптечка* да да да да да да да да да
2.11. Компютър да да да да да да да да да
2.12. Устройство за безналично плащане не не не да да да да не не
2.13. Табло на рецепцията с графично                  
  изображение на услугите* да да да да да да да да да
III. Коридори                  
1. Указателни табели за разположението                  
  на стаите на етажа* да да да            
IV. Стая в мотели                  
1. Спалня:                  
1.1. Легло с размери 1,00 м на 2,00 м с                  
  матрак за двойните стаи (бр.) 2 2 2            
1.2. Легло с минимални размери 1,00 м на                  
  2,00 м с матрак за единичните стаи (бр.) 1 1 1            
1.3. Нощно шкафче за всяко легло* да да да            
1.4. Озвучаване* не да да            
1.5. Комбинирана масичка (писалище) с                  
  настолна лампа, огледало, стол или                  
  табуретка* да да да            
1.6. Салонна масичка* да не не            
1.7. Мека мебел* да не не            
1.8. Багажник* да да да            
1.9. Нощна лампа с насочваща светлина* да да да            
1.10. Телефон* да да не            
1.11. Кошче от негорим материал* да да да            
1.12. Плътни пердета или щори (транспа-                  
  ранти) на прозорците да да да            
1.13. Леки пердета на прозорците* да не не            
1.14. Минибар (хладилник) с меню на българ-                  
  ски и чужди езици, чаши, чинии и                  
  салфетки* да не не            
1.15. Телевизор* да не не            
1.16. Настенно художествено произведение* да не не            
1.17. Ваза* да не не            
1.18. Пепелници (само в стаи за пушачи)* да да да            
1.19. Папка с рекламни и информационни                  
  материали за предлаганите услуги на                  
  български и чужди езици* да не не            
1.20. Постелъчен инвентар в съответствие                  
  с размера на леглото:                  
1.20.1. дневна покривка за легло* да да не            
1.20.2. възглавници с калъфки да да да            
1.20.3. завивка да да да            
1.20.4. горен и долен чаршаф да да да            
2. Антре с врата и брава: да да да            
2.1. Гардероб със секции за връхни дрехи,                  
  бельо, обувки и др. - допуска се да                  
  бъде в стаята да да да            
2.1.1. закачалки за дрехи - брой* 5 4 3            
2.1.2. четка за дрехи и обувалка* да да да            
2.1.3. кърпичка (тампон) за лъскане на                  
  обувки и плик за мръсно бельо* да не не            
2.1.4. игленик* да да да            
2.2. Стенно огледало за цяла фигура и за-                  
  качалка за връхни дрехи (портманто)* да да не            
2.3. Указатели "Не смущавай"* да не не            
3. Санитарен възел да да да            
3.1. Мивка със стенно огледало, чаша, кош-                  
  че от негорим материал, защитено от                  
  влага осветително тяло, кърподържа-                  
  тели за всеки вид хавлиени кърпи* да да да            
3.2. Плот за мивка* да не не            
3.3. Поставка за тоалетни принадлежности* да да да            
3.4. Вана с ръкохватки и сапунарници,                  
  защитна непромокаема завеса или душ                  
  кабина 90 х 90 см да не не            
3.5. Неподвижен душ със завеса* да да да            
3.6. Обезопасен контакт* да не не            
3.7. Хавлиени кърпи - по 2 бр. на легло* да да да            
3.8. Чаши за тоалетни принадлежности* да не не            
3.9. Чаша за вода с подложка или целофа-                  
  ново пликче* да да да            
3.10. Козметика - пакетирани или течни                  
  сапуни, шампоани* да да да            
3.11. Тоалетна чиния с промиване и четка за                  
  почистване на тоалетната чиния* да да да            
3.12. Кутия с тоалетна хартия, дезодорант* да да да            
3.13. Санитарен плик* да да не            
4. Балкон (ако има):                  
4.1. Масичка с леки столове и пепелник* да да да            
V. Камериерски помещения                  
  машини, съоръжения и консумативи за                  
  хигиенизиране; камериерски колички;                  
  стелажи за чисто и мръсно бельо;                  
  стелаж за консумативи, рекламни и                  
  информационни материали да да да            
                     


Забележки:

1. Минималните задължителни изисквания за обзавеждане и оборудване на отделните обекти (вили, хотели, бунгала и др.), включени в рамките на вилно или туристическо селище, са отразени в таблиците за минималните задължителни изисквания за обзавеждане и оборудване на средствата за подслон и местата за настаняване.

2. Хоризонталните и вертикалните комуникации в средствата за подслон да осигуряват свободно придвижване и възможност за маневриране на инвалидни колички и хора с увреждания във вход, коридори, асансьори, хотелска стая, баня, тоалетна, заведения за хранене и развлечения и други зали. Да се обособят определен брой хотелски стаи в зависимост от капацитета на средството за подслон с функционално хотелско и санитарно оборудване, уреди и приспособления за максимално преодоляване на архитектурно-социалните бариери при обслужване на хора с увреждания.

3. Със символ "*" са отбелязани изискванията, за които се допускат предписания.


Раздел III

Изисквания към обслужването на мотели, вилни и туристически селища


  Категория
по Наименование мотели
ред   три две една
    звезди звезди звезда
I. Безопасност и сигурност      
1. Осигурена безопасност и сигурност на туристите - осигурява се      
  чрез технически средства и собствена или наета охрана да да да
II. Посрещане и настаняване      
1. При регистрацията на госта администраторът издава паспорт      
  на мотела да да да
III. Подмяна на спално бельо и кърпи      
1. На два дни да не не
2. На три дни не да да
IV. Ежедневно почистване и дезинфекциране на санитарните съоръжения,      
  чашите за тоалетни принадлежности и вода да да да
V. Зареждане      
1. Ежедневно - сапун, допълване на рекламно-информационните      
  материали да да да
2. След употреба - шампоани, санитарни пликове, игленик, кър-      
  пички (тампони) за полиране на обувки да да да
3. След изразходване - тоалетна хартия, дезодорант, ароматизатори да да да
4. Зареждане за VIP гости      
4.1. Визитна картичка на мотела и поздравителна      
  картичка от управителя или собственика да не не
4.2. Комплимент от мотела - фруктиера с плодове, свежи цветя,      
  вино и др. да да да
4.3. Луксозна козметика за баня, тоалетни принадлежности и      
  консумативи да да да
4.4. Хавлиен халат и чехли за еднократна употреба да да да
VI. Униформено облекло и отличителни знаци*      
1. Длъжностните лица са длъжни да бъдат с униформено или      
  работно облекло в зависимост от заеманата длъжност да да да
2. Обслужващият персонал е длъжен да бъде с отличителен знак,      
  указващ име и длъжност да да да
         

Забележки:

1. Със символ "*" са отбелязани изискванията, за които се допускат предписания.

2. Изискванията за обслужване във вилни и туристически селища са посочени в приложенията за съответните обекти, които са включени в тях.


Раздел IV

Изисквания към предлаганите услуги в мотели, вилни и туристически селища


    Категория
    мотели вилни туристически
Наименование   селища селища
по   три две една пет чети- три чети- три две
ред   звез- звез- звез- звез- ри звез- ри звез- звез-
    ди ди да ди звезди ди звезди ди ди
1. Даване на информация за:                  
1.1. Разписания, маршрути и тарифи на                  
  транспортни средства да да да да да да да да да
1.2. Програма на културните мероприятия да да да да да да да да да
1.3. Работно време на заведенията за хране-                  
  не и развлечения да да да да да да да да да
1.4. Работно време на културно-историчес-                  
  ките и търговските центрове да да да да да да да да да
1.5. Обмяна на валута да да да да да да да да да
2. Пощенски услуги* да да да да да да да да да
3. Телефонни услуги да да да да да да да да да
4. Бизнес услуги(1) да не не да да не да не не
5. Сервиз по стаите (румсървис) 24 часа                  
  за категории "пет звезди" и "четири                  
  звезди" и 12 часа за категория                  
  "три звезди" да не не да да да да да не
6. Пране* да да не да да да да да да
7. Гладене* да да не да да да да да да
8. Химическо чистене* да не не да да да да да не
9. Съхраняване на ценности                  
  и документи да да да да да да да да да
10. Занимание на деца не не не да да да да не не
11. Бръснаро-фризьорски услуги* не не не да да не да не не
12. Козметични услуги* не не не да да не да не не
13. Автокозметика* да да не да да да да не не
14. Сервизни услуги* да да не да да да да не не
15. Рент-а-кар не не не да да да да не не
16. Поръчка на такси да да да да да да да да да
17. Спортни услуги да да да да да да да да да
18. Оказване на медицинска помощ да да да да да да да да да
19. Обмяна на валута не не не да да да да да не
20. Предлагане на екскурзии, мероприятия                  
  и пътувания* да не не да да да да да да
21. Осигуряване на екскурзовод или                  
  придружител* да не не да да да да да да
22. Закупуване или заверка на билети за                  
  страната и чужбина (влак, самолет,                  
  автобус, кораб)* да не не да да да да да не
23. Резервиране на стаи в средства за под-                  
  слон и места за настаняване* да не не да да да да да не
24. Резервиране на места в заведения за                  
  хранене и развлечения* да не не да да да да да не
25. Закупуване на билети за културни и                  
  спортни прояви* да не не да да да да да не
26. Предоставяне на вещи под наем (според                  
  местоположението на обекта и нуждите                  
  на туриста) да да да да да да да да да
27. Осигуряване на безплатно ползване на                  
  тоалетните в обекта не не не да да да да да да
                     
  (1) Не са задължителни за сезонни обекти с категория "три звезди".
  Забележки:
  1. Предлаганите услуги, които не се осигуряват пряко от хотелиера в средството за подслон, се удостоверяват с договор.
  2. Със символ "*" са отбелязани изискванията, за които се допускат предписания.
   

Раздел V

Изисквания за професионална и езикова квалификация на персонала в мотели, вилни и туристически селища


Длъжности и  
по изисквания Категория
ред   пет четири три две една
    звезди звезди звезди звезди звезда
1. Управител          
  Образование Висше образо- Висше образо- Средно профе- Средно профе- Средно профе-
    вание, специа- вание, специа- сионално обра- сионално обра- сионално обра-
    лизирано в ту- лизирано в ту- зование, спе- зование, спе- зование, спе-
    ризма, или ризма, или циализирано циализирано циализирано
    висше образо- висше образо- в туризма, или в туризма, или в туризма, или
    вание и профе- вание и профе- средно образо- средно образо- средно образо-
    сионална ква- сионална ква- вание и профе- вание и профе- вание и профе-
    лификация в лификация в сионална ква- сионална ква- сионална ква-
    туризма, или туризма, или лификация в лификация в лификация в
    висше образо- висше образо- туризма, или туризма, или туризма, или
    вание и 5 годи- вание и 5 годи- средно образо- средно образо- средно образо-
    ни стаж в ни стаж в вание и 5 го- вание и 3 го- вание и 3 го-
    туризма туризма дини стаж в дини стаж в дини стаж в
        туризма туризма туризма
  Езикова два чужди два чужди един чужд един чужд един чужд
  квалификация езика езика език език език
2. Администратор          
  Образование Висше образо- Средно профе- Средно профе- Средно профе- Средно профе-
    вание, специа- сионално обра- сионално обра- сионално обра- сионално обра-
    лизирано в ту- зование, спе- зование, спе- зование, спе- зование, спе-
    ризма, или циализирано в циализирано в циализирано в циализирано в
    висше образо- туризма, или туризма, или туризма, или туризма, или
    вание и профе- средно образо- средно образо- средно образо- средно образо-
    сионална ква- вание и профе- вание и профе- вание и профе- вание и профе-
    лификация в сионална ква- сионална ква- сионална ква- сионална ква-
    туризма, или лификация в лификация в лификация в лификация в
    висше образо- туризма, или туризма, или туризма, или туризма, или
    вание и 3 годи- средно образо- средно образо- средно образо- средно образо-
    ни стаж в вание и 3 го- вание и 3 го- вание и 2 го- вание и 2 го-
    туризма дини стаж в дини стаж в дини стаж в дини стаж в
      туризма туризма туризма туризма
  Езикова два чужди два чужди един чужд един чужд един чужд
  квалификация езика езика език език език
3. Ръководител на бю-          
  ро за туристически          
  услуги          
  (бизнес център)          
  Образование висше висше      
    образование образование - - -
  Езикова два чужди два чужди      
  квалификация езика езика - - -
4. Старша камериерка          
  Камериерка          
  Образование Средно Средно Основно Основно Основно
    образование образование образование образование образование
  Езикова един чужд един чужд минимални минимални минимални
  квалификация език език познания по познания по познания по
        един чужд език един чужд език един чужд език
5. Портиер, пиколо,          
  лифт-бой          
  Образование Средно Средно Средно Основно  
    образование образование образование образование -
  Езикова един чужд един чужд минимални минимални  
  квалификация език език познания по познания по  
        един чужд език един чужд език -
             

Забележки:

1. Изискванията за висше образование включват образователно-квалификационните степени "магистър", "бакалавър" или "специалист" (колеж) в професионално направление туризъм и/или хранителни технологии.

2. Изискването за средно професионално образование включва средно образование и професионална квалификация, придобити в училища от системата на народната просвета.

3. "Стаж в туризма" е трудов стаж, осигурителен или служебен стаж, придобит в предприятие на едноличен търговец, търговско дружество, юридическо лице или администрация, свързани с туризма или с предлагане на туристически услуги по смисъла на Закона за туризма.

4. Документът за придобита професионална квалификация, издаден след 1.I.2003 г., следва да бъде от професионално училище, професионална гимназия, професионален колеж, център за професионално обучение и др.

5. "Езикова квалификация" е получено образование или обучение по чужд език или на чужд език във висше училище, профилирана гимназия, профилирана паралелка в средно общообразователно училище, гимназия или професионално училище, или езиков курс, или успешно положен изпит.

6. Минималните познания по чужд език изискват познания по езика, свързани с обслужващия процес и задълженията на съответната длъжност (не се изисква документ).

7. Лицата, заемащи посочените длъжности, следва да имат минимални познания по български език.

Заемането на посочените длъжности се удостоверява при проверката на място с трудов договор.


Приложение № 3 към чл. 3, ал. 1, т. 2, чл. 11, ал. 1 и 4 и чл. 21, ал. 2


Раздел I - Изисквания към изграждане, обзавеждане, оборудване, услуги и обслужване

в семейни хотели



  Категория
по Наименование три две една
ред   звезди звезди звезда
1 2 3 4 5
  Изграждане      
I. Фасада - завършена и с ненарушена цялост да да да
II. Входове      
1. Главен вход: една секция за пътници и багаж, входна козирка да да да
2. Стопански вход с рампа да не не
III. Паркинги      
1. Открит паркинг с осветление - места за паркиране в % към броя стаи1 25 20 15
  1 Не е задължителен за градски обекти. За категория "три звезди" паркингът      
  е охраняем.      
IV. Асансьори, стълбища и коридори      
1. Асансьор за сграда над 4 етажа да да да
2. Стълбище да да да
3. Коридори 1,40 1,30 1,30
V. Хотелска стая      
1. С едно легло:      
  площ - м2 12,0 10,0 9,0
  светла височина - м 2,6 2,5 2,5
2. С две легла:      
  площ - м2 15,0 13,0 12,0
  светла височина - м 2,6 2,5 2,5
3. Санитарен възел (баня и тоалетна):      
  обща площ - м 3,6 3,0 2,4
  светла височина - м 2,2 2,2 2,2
4. Балкон1 - дълбочина - м 1,2 1,1 не
  1Балконът не е задължителен за градски и планински семейни хотели.      
VI. Камериерски, сервизни и складови помещения да да да
VII. Приемно помещение с рецепционен кът да да да
VIII. Помещение за спортнозанимателна дейност да не не
IХ. Инсталации      
1. Отоплителна (за целогодишни обекти) да да да
2. Климатична1 да не не
3. Водопроводна - студена и топла да да да
4. Канализационна да да да
5. Пожароизвестителна да да да
6. Електрозахранване - захранване и автоматично включване на агрегати      
  (агрегат е задължителен само за категория "три звезди") да да да
7. Осветителна да да да
8. Гръмоотводна да да да
9. Алармена - тревога при пожар да да да
10. Телефонна да да не
11. Озвучителна да не не
12. Телевизионна, видео и сателитна да не не
1 Само за морски обекти, проектирани след 1 юни 2003 г.      
X. Допълнителна инфраструктура (градински декоративни елементи,      
  озеленяване и др.)1 да да да
  1Не са задължителни за градски обекти.      
  Обзавеждане и оборудване      
XI. Фасада      
1. Светлиннорекламен надпис да да не
2. Термометър и барометър до главния вход1 да да не
3. Пепелници-кошчета от негорим материал до главния вход да да да
4. Табела за категорията на обекта по чл. 18, ал. 4 в близост до входа да да да
5. Информация в близост до входа за фирмата и седалището на търговеца, името      
  и фамилията на лицето, управител на обекта да да да
1 Само за морски и планински обекти.      
XII. Приемно помещение с рецепционен кът      
1. Салонна маса и столове да да не
2. Телевизор да да да
3. Пепелници-кошчета от негорим материал да да да
4. Информационно табло (в близост до рецепцията) да да да
5. Телефон да да да
6. Колички за багаж - при възможност да не не
7. Регистрация и ключарник да да да
8. Метална каса не не да
9. Индивидуални касети за съхраняване на ценности да да не
10. Стенен часовник да да да
11. Информационно табло за снежната покривка (за планински обекти) и темпе-      
  ратурата на въздуха и водата (за морските обекти) да не не
12. План-схема на обекта да да да
13. Аптечка да да да
14. Компютър за административни цели и електронен касов апарат да да да
15. Ценоразпис с цените на нощувките и на другите предлагани услуги -      
  на видно място да да да
XIII. Коридори      
1. Пепелници-кошчета от негорим материал пред асансьора да да да
2. Указателни табели за разположението на стаите на етажа да да да
3. План за евакуация (на всеки 25 лин. м коридор) да да да
4. Указател (светлинен) за аварийния изход да да да
5. Пожарогасители (на всеки 25 лин. м коридор) да да да
XIV. Стая      
1. Легло с размери 1,00 на 2,00 м с матрак за двойните стаи (бр.) 2 2 2
2. Легло с минимални размери 1,00 на 2,00 м с матрак за единичните стаи (бр.) 1 1 1
3. Нощно шкафче за всяко легло да да не
4. Комбинирана масичка (писалище) с настолна лампа, огледало, стол      
  или табуретка да не не
5. Салонна масичка да не не
6. Фотьойл да не не
7. Багажник да да да
8. Нощна лампа с насочена светлина да да да
9. Телефон да да не
10. Кошче от негорим материал да да да
11. Плътни пердета или щори (транспаранти) на прозорците да да да
12. Леки пердета на прозорците да не не
13. Минибар (хладилник) с меню на български и чужди езици, чаши, чинии      
  и салфетки да не не
14. Телевизор да не не
15. Настенно художествено произведение да не не
16. Ваза да не не
17. Пепелници в стаи за пушачи да да да
18. Папка с рекламни и информационни материали, предлаганите услуги и указа-      
  ния за пожарна и аварийна безопасност на български език и на чужди езици да не не
19. Постелъчен инвентар да да да
19.1. Дневна покривка за легло да не не
19.2. Възглавници с калъфки да да да
19.3. Завивка да да да
19.4. Долен чаршаф да да да
20. Гардероб със секции за връхни дрехи, бельо, обувки и др. да да не
20.1. Висящи закачалки - брой за всяко легло 4 3  
20.2. Четка за дрехи и обувалка да да не
20.3. Кърпичка (тампон) за лъскане на обувки и плик за мръсно бельо да не не
20.4. Игленик да не не
21. Закачалка за дрехи не не да
22. Стенно огледало за цяла фигура да не не
23. Огледало не да да
24. Ценоразпис с цените на нощувките на входната врата или на вратата      
  на гардероба да да да
25. Санитарен възел да да да
25.1. Мивка със стенно огледало, чаша, кошче с капак за отпадъци от негорим ма-      
  териал, противовлажно осветително тяло, кърподържатели за всеки вид хав-      
  лиени кърпи да да да
25.2. Плот за мивка да не не
25.3. Поставка за тоалетни принадлежности да да да
25.4. Душ кабина или комбиниран душ с поддушово корито и завеса да не не
25.5. Неподвижен душ със завеса не да да
25.6. Обезопасен сешоар да не не
25.7. Хавлиени кърпи (за тяло, за лице) да да не
25.8. Хавлиена кърпа за тяло не не да
25.9. Чаши за тоалетни принадлежности да не не
25.10. Чаша за вода с подложка или целофаново пликче да да да
25.11. Козметика - пакетирани сапуни, шампоани (за категория "една звезда" се      
  допуска да няма шампоани) да да да
25.12. Тоалетна чиния с промиване и четка за почистване на тоалетната чиния да да да
25.13. Кутия с тоалетна хартия, дезодорант да да да
25.14. Санитарен плик да да не
26. Балкон да не не
26.1. Масичка с леки столове и пепелник да не не
26.2. Сгъваем сушилник (простор) да не не
XV. Апартаменти (при наличие)1      
1 Обзавеждането на апартамента трябва да отговаря на категория      
  с една звезда по-висока от категорията      
  на останалите стаи в обекта.      
  Обслужване      
XVI. Посрещане      
1. Лицата, извършващи хотелиерство, са длъжни да водят регистър на настане-      
  ните туристи и за реализираните от тях нощувки, включително по национал-      
  ност на туриста. Регистърът се заверява ежемесечно в общината. да да да
XVII. Подмяна на спално бельо и кърпи      
1. На два дни да не не
2. На три дни не да да
XVIII. Ежедневно почистване и дезинфекциране на санитарните съоръжения, чаши-      
  те за тоалетни принадлежности и вода да да да
XIХ. Зареждане      
1. Ежедневно - сапун да да да
2. След употреба - шампоани, шапки за баня, санитарни пликове, игленик, кър-      
  пички (тампони) за полиране на обувки да да не
3. След изразходване - тоалетна хартия, дезодорант, ароматизатори да да да
XX. Униформено облекло и отличителни знаци - изписани на латиница да да да
XXI. Изпращане      
1. За всяка продажба на туристическа услуга задължително се издава документ      
  за продажба, който съдържа най-малко данни за датата на продажбата, вида      
  на услугата и цената да да да
ХХII. ПРЕДЛАГАНИ УСЛУГИ      
1. Даване на необходимата за туриста информация да да да
1.1. Разписания, маршрути и тарифи на транспортните средства да да да
1.2. Програма на културните мероприятия да да не
1.3. Работно време на културно-историческите и търговските центрове да да не
1.4. Работно време на заведенията за хранене и развлечения да да да
2. Телефонни услуги да да да
3. Пране да не не
4. Гладене да не не
5. Съхраняване на ценности и документи да да да
6. Поръчка на такси да да да
7. Спортни и забавни услуги (предоставяни в съответствие с възможностите      
  и наличието на материалната база) да не не
8. Осигуряване на лекарски услуги и неотложна медицинска помощ да да да
9. Предлагане на екскурзии, мероприятия и пътувания да не не
10. Осигуряване на екскурзовод, планински водач и др. да не не
11. Предоставяне на вещи под наем (според местоположението на обекта      
  и нуждите на туриста) да не не
12. Осигуряване на безплатно ползване на тоалетните в обекта да да да
13. Не се допуска отказ от предоставяне на услуги, както и предоставянето на      
  услуги от по-ниско качество или при по-неблагоприятни условия на основата      
  на признаците по чл. 4, ал. 1 от Закона за защита срещу дискриминацията. да да да


Забележка. Новопостроените и реконструираните обекти са съобразени с разпоредбите на Наредба № 6 от 2003 г. за изграждане на достъпна среда в урбанизираните територии.

Минимален брой заведения за хранене и развлечения в семейни хотели - 1 брой.

Предписания се допускат за изисквания по раздел I, раздел II; раздел IХ, т. 12; раздел X; раздел XI, т. 1, 2, 3; раздел XII, т. 3, 6, 9, 10, 11, 13; раздел XIV, т. 4 - 8, 10, 11, 12, 15 - 18, 20.1,20.2, 20.3, 20.4, 21 - 24, 25.3, 25.8, 25.9, 25.12, 25.13, 26.1 и 26.2.


Раздел II - Изисквания към изграждане, обзавеждане, оборудване, услуги и обслужване в къмпинги, бунгала, почивни станции и вили


  Категория
по Наименование две една
ред   звезди звезда
1 2 3 4
1. Ограждане на терена - цялостно да да
2. Вход за пешеходци и МПС с бариера и охрана да да
3. Стопански вход да не
4. Паркинг преди бариерата да да
5. Места за паркиране (за всяка къмпингова единица) да да
6. Вътрешна пътна и алейна мрежа да да
7. Приемен блок (определя се съобразно капацитета на къмпинга и конкретната    
  структура на управление) да да
7.1. Рецепция да да
7.2. Помещение за спортно имущество и вещи под наем да не
7.3. Тоалетни "мъже" и "жени" в близост до приемната зала да да
8. Къмпингова единица за палатки с необходимата маркировка да да
9. Къмпингова единица за каравани, съоръжена с излази за вода и електричество    
  с необходимата маркировка да да
10. Сервизни помещения да да
11. Свободни площи за общо ползване - озеленени площи, спортни, детски и др. пло-    
  щадки, площи за паркиране и други да да
12. Обезпечаване с топла и студена вода:    
12.1. Питейна вода (за мивки, душове, мивки за посуда), минимум 80 л на човек на ден да да
12.2. Битова вода (чистене, миене на коли и др.) - минимум 50 л на човек на ден да да
12.3. Резервни резервоари за вода, включително за противопожарни нужди да да
13. Санитарно-хигиенни сгради за къмпинги да да
13.1. Помещение с умивалници и корита за пране на максимално разстояние от къмпин-    
  гова единица - м 100 150
13.2. Душови клетки с топла и студена вода (за категория "две звезди" и съблекални) да да
13.3. Самостоятелни душови кабини с топла и студена вода с преддверие за преобличане да не
13.4. Тоалетни кабини - минимално разстояние до къмпинговата единица 15 м, максимал-    
  но разстояние до къмпинговата единица - ...... м (за 30 души 1 клетка, като 25 на сто    
  от мъжките са с писоари) 100 150
13.5. Чешми с питейна вода, разпръснати между къмпинговите единици (1 бр. на ....... бр.    
  къмпингови единици) 60 70
14. Туристически кухни с необходимото обзавеждане и оборудване да да
15. Търговска мрежа (магазини или павилиони) за снабдяване със стоки от първа    
  необходимост - хранителни, промишлени, сувенири и др. да да
16. Заведение за хранене и развлечения да не
17. Спортни площадки (футбол, волейбол, баскетбол, тенис на маса и др.) да да
18. Пощенска кутия да да
19. Телефон автомат да да
20. Автомивка и сервиз да не
21. Медицински и реанимационен пункт за морските, речните и езерните обекти -    
  екипировка за спасяване да да
22. Инсталации - водопроводна (за топла и студена вода), канализационна, ел. инстала-    
  ция (контакти за електрически бръсначки, за гладене и др.), осветителна, парково    
  осветление, гръмоотводна, телефонна, телевизионна, пожарогасително депо - съглас-    
  но изискванията на ПАБ да да


Забележка. Минималните задължителни изисквания за обзавеждане и оборудване на приемния блок в къмпинги с категории "една звезда" и "две звезди" съответстват на същите изисквания за мотели със съответните категории. Минималните задължителни изисквания за услуги и обслужване в къмпинги с категории "една звезда" и "две звезди" съответстват на същите изисквания за мотели със съответните категории.

Предписания се допускат за изисквания по т. 7.2, 11, 14, 15, 18, 19, 20.

Изискванията за обзавеждане, оборудване, обслужване и предлагани услуги към бунгалата съответстват на изискванията за мотели "една звезда" и "две звезди".

Изискванията за обзавеждане, оборудване, обслужване и предлагани услуги към почивните станции съответстват на изискванията за хотели "една звезда", "две звезди" и "три звезди".

Изискванията за обзавеждане и оборудване на вили съответстват на изискванията за хотели с категория "три звезди", "четири звезди" и "пет звезди". Изискванията за предлаганите услуги и обслужване имат същото съответствие с изключение на: румсервиз (по заявка - само за вили с категория "пет звезди"), ползване на гараж - само за вили с категория "пет звезди", битови услуги и вещи под наем - по заявка.


Раздел III - Изисквания към изграждане, обзавеждане, оборудване, услуги и обслужване в самостоятелни стаи


I. Общи изисквания за кате- 1. Да постави в близост до входа табела за категорията на обекта по чл. 18, ал. 4 и
гории "една звезда", "две   информация за фирмата и седалището на търговеца, името и фамилията на лицето -
звезди" и "три звезди"   управител на обекта, а вътре в приемното помещение на видно място - удостовере-
    ние за категория.
  2. В общото входно антре да се постави информационно табло за допълнителни услуги
    и турисическа информация.
  3. Да спазва изискванията на МВР за адресната регистрация.
  4. Да не изменя обзавеждането в категоризираните помещения без знанието и
    съгласието на общинските органи, извършили категоризацията.
  5. Да се спазват санитарно-хигиенните изисквания.
  6. Да осигурява свободен достъп на гостите до стаите.
  7. Да осигурява отопление в използваните през отоплителния сезон стаи.
  8. Да осигурява безопасността, сигурността и спокойствието на туристите.
  9. Да известява своевременно специализираните органи, в случай че в района на обекта
    се появи източник на опасност, и да спре временно настаняването на нови гости.
  10. Да има номерация на стаите и ключ на всяка стая.
  11. Не се допуска отказ от предоставяне на услуги, както и предоставянето на
    услуги от по-ниско качество или при по-неблагоприятни условия на
    основата на признаците по чл. 4, ал. 1 от Закона за защита срещу дискриминацията.
  12. На видно място в стаите се поставя ценоразпис на предлаганите услуги.
  13. Всички уреди и съоръжения да се поддържат в техническа изправност.
  14. Сградата да бъде външно измазана и с добре поддържана фасада.
II. Изисквания за обза- 1. Осветено стълбище и входно пространство. Звънец на входната врата на сградата.
веждане за категории 2. При предлагане на хранене следва да има определено за целта помещение; кух-
"една звезда", "две звезди"   ненското помещение да бъде съоръжено с мивка, постоянно течаща топла и сту-
и "три звезди"   дена вода, печка с фурна, хладилник, кухненски шкафове за продукти, посуда.
  3. Санитарният възел трябва да има тоалетна чиния, течаща топла и студена вода,
    влагоустойчиво осветление, естествена или механична вентилация,
    облицовката е фаянс (при категория "една звезда" се допуска мозайка);
    поставка за сапун и тоалетни принадлежности, държател/кутия за
    тоалетна хартия; четка за почистване на тоалетната;
    закачалки за кърпи; огледало.
    Брава с информатор и възможност за заключване на санитарния възел.
  4. Мрежи против мухи и комари на прозорците.
III. Изисквания за обслуж- 1. Ежедневно почистване на стаите, общите помещения и санитарните възли.
ване за категории "една 2. Предоставяне на информация: за развлечения и услуги, които се предлагат в съот-
звезда", "две звезди" и   ветното населено място, за транспортните средства, търговските обекти и тяхното
"три звезди"   работно време, географски карти, рекламни листовки за културно-исторически
    паметници, местен екскурзовод и атракции.
  3. Зареждане на санитарния възел с консумативи при нови гости и при изчерпване -
    сапун, тоалетна хартия, ароматизатори - един за помещението и
    един за тоалетната чиния.
  4. Осигурено място за простиране.
  5. Редовно предприемане на мерки против гризачи, паразити и насекоми.
  6. Възможност за гледане на телевизия; ползване на телефон; аптечка.
  7. Осигуряване безплатно ползване на тоалетните в обекта.


Предписания се допускат за изисквания по раздел I, т. 2; раздел II, т. 3 и 4 и раздел III, т. 2 - 5.


Изисквания според съответната категория


Изисквания за категория 1. Стая - допускат се до 2 легла с матрак и 2 допълнителни легла в стая. Минималната
"една звезда"   площ за стая с две легла е 9 кв. м, за всяко допълнително легло + мин. 2 кв. м на
    легло; плътни пердета; гардероб, маса с два стола; огледало;
    стоящи/висящи закачалки; кошче за отпадъци от негорим материал;
    спално бельо - по 1 бр. на легло: завивка; възглавница; калъфка;
    горен и долен чаршаф; хавлиена кърпа и чаша за вода -
    по 1 брой на легло; пепелник.
  2. Възможност за гледане на телевизия; ползване на телефон; аптечка.
  3. Общ санитарен възел - за не повече от 6 души.
    Осигуряване на съдове за пране.
Изисквания за категория 1. Самостоятелните стаи или апартаменти да са в сгради с добър външен вид и
"две звезди"   местоположение.
  2. За стаите, които се намират на четвъртия или по-висок етаж,
    се изисква наличието на асансьор.
  3. Указателни табели за разположението на стаите.
  4. Стая - допускат се до 2 легла с матрак и възможност за 1
    допълнително легло в стая. Минималната площ за стая с две легла
    е 9 кв. м, за всяко допълнително легло + мин. 2 кв. м;
    плътни пердета; маса с два стола; огледало; нощно шкафче с
    нощна лампа; гардероб със закачалки - по 3 бр. на легло;
    закачалка за връхни дрехи (стояща или стенна); кошче за отпадъци
    от негорим материал; спално бельо: завивка; възглавница; калъфка;
    горен и долен чаршаф по 1 бр. на легло; хавлиени кърпи по 2 броя -
    за лице и тяло, чаша за вода - по 1 брой на легло. Спалното бельо
    да бъде еднакво като материя и цветова гама. Хавлиените кърпи
    да бъдат еднакви като материя и цветова гама.
  5. Допълнително се предлагат възможност за гледане на телевизия;
    ползване на телефон; ютия и дъска за гладене, пералня,
    закуска; аптечка.
  6. Санитарен възел - да се ползва не повече от 4 души;
    тоалетна чиния; студена и топла вода; душ; мивка с огледало
    и поставка за принадлежности; кутия (държател) за тоалетна хартия;
    закачалки за кърпи; кошче за отпадъци.
    Осигуряване на съдове за пране.
Изисквания за категория 1. Стаите от тази категория следва да бъдат в сгради с добър външен вид,
"три звезди"   разположени предимно в централната част на големите градове, в курортните селища
    или в близост до плажната ивица и с удобни транспортни връзки.
  2. За стаите, които се намират на четвъртия или по-висок етаж,
    се изисква наличието на асансьор.
  3. Указателни табели за разположението на стаите.
  4. Интериорът, аксесоарите, консумативите и всички останали елементи
    да се отличават с добро качество.
  5. Минималната площ за стая с две легла е 12 кв. м. Допуска се 1
    допълнително легло, като площта на стаята се увеличава минимум
    с 3 кв. м. Стаи с 1 и 2 легла и едно допълнително легло или апартамент.
  6. Леглата са с матраци; масичка с два стола; бюро-тоалетка; огледало
    в цял ръст и стенен аплик; гардероб със закачалки (по 5 бр. на легло);
    кошче за отпадъци от негорим материал; нощни лампи; нощно шкафче;
    пепелник; спално бельо - по 1 бр. на легло: одеяло или олекотена
    завивка; възглавница - 2 бр. - малка и голяма; калъфка; горен и
    долен чаршаф; кувертюра (покривало за легло); пердета -
    тюлени и плътни. Спалното бельо да бъде еднакво като материя
    и цветова гама. Хавлиените кърпи да бъдат еднакви като материя
    и цветова гама. Устройство против мухи и комари. Подът на стаите
    да е с качествена настилка (мокет, керамика, килим, паркет и др.).
  7. Предлага се възможност за ползване на телефон; ютия и дъска
    за гладене, пералня, закуска; аптечка; полупансион или пълен
    пансион (закуска, обяд и вечеря).
  8. Холът, водещ към стаите, да е с луксозен интериор
    (салонна масичка, мебелна гарнитура, секции, художествено произведение,
    лампион, декоративни цветя и др.).
  9. Телевизор в стаята.
  10. Санитарен възел - самостоятелен за всяка стая. Изключения се допускат
    в къщи - паметници на културата и на историческото наследство.
  11. Душ кабина или поддушово корито със завеса;
    стационарен и подвижен душ. Обезопасен контакт.
  12. Хавлиени кърпи по 3 бр. на легло - за лице,
    за тяло и за крака, и държател за кърпи.


Забележка. Апартаментите за самостоятелно ползване са с преддверие, една или

повече стаи, хол, санитарен възел и кухня. На туристите се предоставя възможност да ползват кухненско помещение и маса за хранене, хладилник, печка или котлон, мивка, кухненски прибори и посуда.

Задължително е наличието на телевизор и телефон за категория "три звезди". Нормативните изисквания за апартаментите съответстват на тези за стаите.


Раздел IV - Изисквания към изграждане, обзавеждане, оборудване, услуги и обслужване в къщи


I. Общи изисквания 1. Да постави в близост до входа табела за категорията на обекта по чл. 18, ал. 4, както и
за категории "една   информация за фирмата и седалището на търговеца, името и фамилията на лицето -
звезда", "две звезди"   управител на обекта.
и "три звезди" 2. Да спазва изискванията на МВР за адресната регистрация.
  3. Да не прави промени в обзавеждането и оборудването в категоризираните
    помещения, водещи до влошаване качеството на обслужване.
  4. Да спазва санитарно-хигиенните изисквания.
  5. Да осигурява свободен достъп на гостите до стаите.
  6. Да осигурява отопление в използваните през отоплителния сезон стаи.
  7. Да осигурява безопасността, сигурността и спокойствието на гостите,
    пребиваващи в къщата.
  8. Да известява своевременно специализираните органи, в случай че
    в района на обекта се появи източник на опасност, и да спре
    временно настаняването на нови гости.
  9. Не се допуска отказ от предоставяне на услуги, както и предоставянето
    на услуги от по-ниско качество или при по-неблагоприятни условия
    на основата на признаците по чл. 4, ал. 1 от Закона за защита срещу дискриминацията.
  10. Номерация на стаите.
  11. В обектите за селски туризъм ясно да са отделени трите функционални
    зони: жилищна, стопанска и градинска.
  12. Да липсват значими недостатъци на околната среда: близост до фабрики,
    оживени пътища, замърсители на въздуха, източници на миризми и др.
  13. Всички уреди и съоръжения да се поддържат в техническа изправност.
  14. Сградата да бъде външно измазана и с добре поддържана фасада.
II. Изисквания за обо- 1. Грижливо поддържано входно пространство - осветление, звънец (сигнално устройство),
рудване и обзавеждане   редовно почистване на околното пространство.
за категории "една звез- 2. На видно място в къщата се поставя информационно табло с ценоразпис.
да", "две звезди" и 3. Осигурено с парапет и подходящо осветление стълбище, водещо към стаите или общите
"три звезди"   помещения. Не се допуска покриване на подовете и стълбищата с незакрепени пътеки,
    които могат да предизвикат падане.
  4. Телефон.
  5. Във всеки санитарен възел трябва да има: тоалетна чиния, течаща топла
    и студена вода, влагоустойчиво осветление, естествена или
    механична вентилация, облицовка с фаянс (при категория
    "една звезда" се допуска мозайка); поставка за сапун и
    тоалетни принадлежности, четка за почистване на тоалетната;
    закачалки за кърпи; огледало, брава с информатор и възможност
    за заключване на санитарния възел.
  6. Мрежи против мухи и комари на прозорците - поставят се сезонно.
  7. Ако санитарният възел се ползва и от домакините, за туристите
    се осигурява отделно пространство - поставка за принадлежности;
    закачалки за кърпи; поставка за сапун.
  8. Предоставят се ключове на всяка стая.
  9. Кошчета за отпадъци от негорим материал.
  10. Трапезарията, всекидневната и кът за отдих в двора могат
    да се ползват съвместно от гости и домакини.
  11. Трапезарията е отделно или прилежащо към кухнята пространство,
    в което има маса и столове, отговарящи на капацитета на
    къщата за гости.
  12. Кухненските помещения следва да бъдат съоръжени с мивка,
    постоянно течаща топла и студена вода, готварска печка с фурна,
    хладилник, кухненски шкафове за продукти и посуда.
  13. Подредено, чисто и обезпаразитено дворно място.
  14. Подходящо пространство за съхраняване на раници и спортна екипировка.
  15. В стаите за гости не трябва да остават лични вещи на домакините.
III. Изисквания за об- 1. Ежедневно почистване на стаите, общите помещения и санитарните възли.
служване за категории 2. Зареждане на санитарния възел с консумативи при нови гости и при изчерпване - сапун,
"една звезда", "две   тоалетна хартия, ароматизатори - един за помещението и един за тоалетната чиния.
звезди" и "три звезди" 3. Да се използват течен сапун и други почистващи препарати.
  4. Да се използват възможностите за хранене на открито - на тераса или в градината.
  5. Възможност за гледане на телевизия, слушане на радио, ползване на телефон,
    ютия, обща аптечка, сушилня за дрехи или простор.
  6. Стопанският инвентар и машините да са подредени на подходящо място,
    недостъпно за деца.
  7. При наличие на куче то трябва да е завързано и да е на безопасно място.
  8. Редовно предприемане на мерки против гризачи, паразити и насекоми.
  9. Даване на вещи под наем и екипировка за спорт и развлечения.
  10. Предоставяне на информация: за развлечения и услуги, които се
    предлагат в съответното населено място, за транспортните средства,
    търговските обекти и тяхното работно време, географски карти,
    рекламни листовки за културно-исторически паметници,
    местен екскурзовод и атракции.
  11. Предоставяне на хранене и преимуществено предлагане на
    натурални хранителни продукти от собствено или от местно
    производство при спазване на санитарно-хигиенните изисквания.


Предписания се допускат за изисквания по раздел II, т. 5, 6, 7, 9 и 15 и по раздел III, т. 2, 9, 10 и 11.


Изисквания според съответната категория


Изисквания за кате- 1. Кофите за отпадъци са отдалечени от входа на къщата и от помещенията,
гория "една звезда"   ползвани от гостите.
  2. Вход - изтривалка, място за обувки, информационно табло.
  3. Стаята е с минимална квадратура 9 кв. м за двойна стая и по 2 кв. м
    за всяко следващо легло. Допускат се до 4 легла в стая с матраци.
    Обзавеждане - маса с два стола; гардероб, огледало; стоящи/висящи
    закачалки; кошче за отпадъци от негорим материал; пепелник;
    спално бельо: по 1 бр. на легло; одеяло; възглавница; пердета;
    калъфка; горен и долен чаршаф; хавлиена кърпа и чаша
    за вода по 1 бр. (на гост).
  4. Санитарен възел - да се ползва от не повече от 6 души;
    може да бъде извън къщата, като се осигури безпрепятствен достъп
    и до него води поддържана и осветена пътека с настилка.
  5. Облицовката е фаянс (по изключение мозайка);
    тоалетна чиния (по изключение клекало).
  6. Ако банята и тоалетната са отделни помещения, и за двете
    следва да се спазват общите изисквания за санитарен възел.
  7. Подредено, чисто и обезпаразитено дворно място.
    Обезпаразитено пространство. Безпрепятствен достъп
    до стопанските сгради.
  8. Осигурява се пространство за паркиране непосредствено
    или в близост до къщата.
  9. Спалното бельо и хавлиените кърпи се подменят на всеки 4 дни,
    както и преди настаняване на нови туристи, при замърсяване
    и при поискване от госта.
  10. Приготвяне на закуска по желание на госта.
Изисквания за категория 1. Кофите за отпадъци са отдалечени от входа на къщата и от помещенията,
"две звезди"   ползвани от гостите.
  2. Добре поддържана фасада и стопански постройки.
  3. Вход - изтривалка, антре с място за обувки, закачалка за връхни дрехи.
  4. Рецепционен кът с часовник, информационно табло,
    огледало в цял ръст с подходящо осветление.
  5. Указателни табели за разположението на стаите.
  6. Минималната площ за стая с две легла е 10 кв. м,
    за всяко допълнително легло + мин. 2 кв. м на легло.
    До 4 легла в стая с матраци; маса с два стола;
    огледало в цял ръст; нощно шкафче; нощна лампа; пепелник;
    гардероб със закачалки (по 3 броя на легло); кошче
    за отпадъци от негорим материал; спално бельо - по 1 бр. на легло;
    завивка; възглавница; калъфка; горен и долен чаршаф; плътни пердета;
    хавлиени кърпи по 2 бр. на легло - една за лице и една за тяло.
    Спалното бельо да бъде еднакво като материя и цветова гама.
    Хавлиените кърпи да бъдат еднакви като материя и цветова гама.
  7. Устройство против мухи и комари.
  8. Украсата да бъде картина или традиционна тъкан и предмет,
    по възможност свързани с бита и традициите на региона.
  9. Санитарен възел - да се ползва от не повече от 4 души;
    в банята да има душ завеса. Ако банята и тоалетната са
    отделни помещения, в тоалетната трябва да има мивка
    с топла и студена вода.
  10. Цветя и зеленина в двора и около оградата.
  11. Кът за отдих в двора - беседка или маса със столове.
  12. Осветено пространство за паркиране в близост до къщата
    с места за паркиране - минимум 25 на сто спрямо броя на стаите.
  13. Спалното бельо и хавлиените кърпи се подменят на всеки 3 дни,
    както и преди настаняване на нови туристи, при замърсяване
    и при поискване от госта.
  14. Приготвяне на закуска, по желание на госта - обяд,
    вечеря, пакет суха храна.
  15. Пране.
  16. Възможност за гледане на телевизия, ползване на телефон,
    озвучителна система, ютия, обща аптечка,
    сушилня за дрехи или простор.
  17. Предоставяне на вещи под наем и екипировка за
    спорт и развлечения.
Изисквания към кате- 1. Архитектурният план и интериорът се отличават с оригиналност и
гория "три звезди"   качество на материалите и изпълнението.
  2. Кофите за отпадъци са в обособено пространство.
  3. Добре поддържана фасада.
  4. Вход - антре с оформен рецепционен кът. Ценоразпис и
    информационно табло за предлаганите услуги на видно място.
    Часовник. Сейф.
  5. Указателни табели за разположението на стаите.
  6. Минималната площ за стая с две легла е 12 кв. м, за всяко
    допълнително легло + мин. 3 кв. м на легло. Стаи с 1 и 2 легла
    и едно допълнително легло или апартамент.
  7. Леглата с матраци; масичка с два стола; бюро-тоалетка;
    огледало в цял ръст и стенен аплик; гардероб със закачалки
    (по 5 бр. на легло); кошче за отпадъци от негорим материал;
    нощно шкафче; нощни лампи за всяко легло; пепелник; спално
    бельо: по 1 бр. на легло; одеяло или олекотена завивка;
    възглавница - 2 бр. - малка и голяма; калъфка; горен и
    долен чаршаф; кувертюра (покривало за легло); пердета -
    тюлени и плътни. Спалното бельо да бъде еднакво като
    материя и цветова гама. Хавлиените кърпи да бъдат еднакви
    като материя и цветова гама. Устройство против мухи и комари.
  8. Обзавеждането и украсата (картини, пластики, традиционно изкуство)
    да бъдат по възможност свързани с бита и традициите на региона.
  9. Санитарен възел - самостоятелен за всяка стая.
    Изключения могат да се допуснат в къщи с
    възрожденска архитектура и вътрешна уредба.
  10. Душ кабина или поддушово корито със завеса;
    стационарен и подвижен душ. Обезопасен контакт.
  11. Хавлиени кърпи по 3 бр. на легло - за лице,
    за тяло и за крака, и държатели за тях.
  12. Богато озеленяване на дворното пространство, прозорци и тераси.
    Градинско осветление. Самостоятелен кът за отдих в двора -
    беседка или маса със столове и чадър, кът за приготвяне на
    храна на открито, пространство за спорт, детска площадка.
  13. Осветено и охраняемо пространство за паркиране в близост
    до къщата с места за паркиране.
  14. Спалното бельо и хавлиените кърпи се подменят на всеки 2 дни,
    както и преди настаняване на нови туристи, при замърсяване
    и при поискване от госта.
  15. Предоставяне на услуги пране и гладене. Възможност за наемане на телевизор.
  16. Отдаване на вещи (в т.ч. и телевизор) под наем и
    екипировка за спорт и развлечения.
  17. Приготвяне на храна, по желание на госта - закуска, обяд, вечеря.


Забележки:

1. Препоръчва се вътрешното пространство и мебелите да са изработени от естествени материали и да са в еднакъв стил, отразяващ местните традиции.

2. За украса да се използват естествени растения и цветя или композиции от сушени цветя и треви и предмети от традиционното изкуство.

3. Апартамент в къща включва преддверие, една или повече стаи, хол, санитарен възел и кухня и отговаря на изискванията за съответната категория.

4. Отклонения в квадратурата на стаите, броя на санитарните възли и други отклонения в устройството на къщата се допускат в къщи с възрожденска архитектура и вътрешна уредба.

5. Новопостроените и реконструираните обекти са съобразени с разпоредбите на Наредба № 6 от 2003 г. за изграждане на достъпна среда в урбанизираните територии.


Раздел V - Изисквания към изграждане, обзавеждане, оборудване, услуги и обслужване в пансиони


I. Общи изисквания за 1. Да постави в близост до входа табела за категорията на обекта по чл. 18, ал. 4,
категории "една звезда",   както и информация за фирмата и седалището на търговеца, името и фамилията на
"две звезди" и   лицето - управител на обекта.
"три звезди" 2. Да спазва изискванията на МВР за адресната регистрация.
  3. Да не прави промени в обзавеждането и оборудването в категоризираните
    помещения, водещи до влошаване качеството на обслужване.
  4. Да спазва санитарно-хигиенните изисквания.
  5. Да осигури непрекъснат и свободен достъп на гостите до ползваните помещения.
  6. Да осигури отопление при целогодишно използване.
  7. Да осигури безопасността, сигурността и спокойствието на гостите,
    пребиваващи в къщата.
  8. Да извести своевременно специализираните органи, в случай че
    в района на обекта се появи източник на опасност и да спре
    временно настаняването на нови гости.
  9. Не се допуска отказ от предоставяне на услуги, както и
    предоставянето на услуги от по-ниско качество или при
    по-неблагоприятни условия на основата на признаците по
    чл. 4, ал. 1 от Закона за защита срещу дискриминацията.
  10. Рецепционен кът с информационно табло, неподвеждаща
    ценова листа, план за разположението и номерацията на стаите,
    часовник и обща аптечка.
  11. Всички уреди и съоръжения да се поддържат в техническа изправност.
  12. Сградата да бъде външно измазана и с добре поддържана фасада.
  13. Новопостроените и реконструираните обекти да са съобразени
    с разпоредбите на Наредба № 6 от 2003 г. за изграждане на
    достъпна среда в урбанизираните територии.
II. Изисквания за обза- 1. Грижливо поддържано и осветено входно пространство.
веждане за категории 2. Санитарните възли - тоалетна и баня, са отделни помещения, като всяко от тях е
"една звезда", "две   разделено на клетки (тоалетни клетки и душови кабини) съобразно броя на леглата
звезди" и "три звезди"   и има преддверие. Във всеки санитарен възел трябва да има: тоалетна чиния с
    промивно устройство, течаща топла и студена вода, влагоустойчиво осветление,
    естествена или механична вентилация, облицовка с фаянс; поставка за сапун
    и тоалетни принадлежности, четка за почистване на тоалетната;
    закачалки за кърпи и дрехи; огледало, брава с информатор и възможност
    за заключване на санитарния възел, душ, кутия (държател) за
    тоалетна хартия, съдове за пране.
  3. Зареждане на санитарния възел с консумативи при нови гости
    и при изчерпване - сапун, тоалетна хартия, ароматизатори -
    един за помещението и един за тоалетната чиния.
  4. Предоставят се ключове на всяка стая и от входната врата на сградата.
  5. Кошчета за отпадъци от негорим материал.
  6. Наличие на оборудвано кухненско помещение и кът за хранене или трапезария.
  7. Кухненските помещения да са съоръжени с мивка, постоянно течаща топла и
    студена вода, готварска печка с фурна, хладилник, кухненски шкафове за
    продукти, посуда и прибори и място за хранене или трапезария с капацитет,
    отговарящ на броя на леглата в пансиона.
III. Изисквания за об- 1. Основно се прилага принципът на самообслужване.
служване за категории 2. Постоянно зареждане с консумативи при нови гости.
"една звезда", "две звез- 3. Ежедневно почистване на стаите, санитарните възли и общите помещения.
ди" и "три звезди" 4. Предоставяне на информация, свързана с развлечения и услуги, които се предлагат
    в съответното населено място, за търговските обекти с тяхното
    работно време, карти, рекламни листовки за културно-исторически
    паметници, екскурзии, местни атракции.
  5. Осигуряване безплатно ползване на тоалетните в обекта.
    Предписания се допускат за изисквания по раздел II, т. 5 и
    по раздел III, т. 4.
Изисквания за катего- 1. Стая - до 8 легла в стая, допускат се легла на два етажа. Леглата са с матрак (или
рия "една звезда"   пружина с дюшек); плътни пердета; пространство за багаж; маса със столове; огле-
    дало; закачалки - стоящи или стенни, съобразно броя на леглата;
    кошче за отпадъци от негорим материал; спално бельо - за едно легло -
    завивка, възглавница, калъфка, горен и долен чаршаф.
  2. Санитарен възел - всяка тоалетна клетка и душова кабина
    се ползва максимум от 8 души.
  3. Услуги: възможност за ползване на телефон.
Изисквания за катего- 1. Стая - до 5 легла в стая; леглата са с матрак; маса със столове; огледало; плътни
рия "две звезди"   пердета; гардероб със закачалки за дрехи (по 2 бр. на легло); закачалка за връхни
    дрехи; кошче за отпадъци от негорим материал; спално бельо -
    завивка, възглавница, калъфка, горен и долен чаршаф,
    хавлиена кърпа - по 1 бр. на легло, чаша за вода -
    по 1 бр. на легло.
  2. Санитарен възел - всяка тоалетна клетка и душова кабина
    се ползва максимум от 4 души; душ - стационарен или подвижен;
    мивка; чаши за вода; сапун; закачалки (поставки) за хавлиени кърпи.
  3. Услуги:
    - всекидневна с телевизор; възможност за ползване на телефон;
    - предлага се пране.
Изисквания за 1. Пансионите от тази категория да са архитектурно добре оформени сгради, разпо-
категория   ложени предимно в централната част на големите градове, в курортните селища или
"три звезди"   в близост до плажната ивица. Обзавеждането, аксесоарите, консумативите и всички
    останали елементи се отличават с добро качество.
  2. Стая - има не повече от 4 легла с матрак; нощно шкафче
    с нощна лампа към всяко легло; маса със столове; огледало;
    тюлени и плътни пердета, гардероб със закачалки за дрехи
    (по 3 бр. на легло); закачалка за връхни дрехи; кошче за
    отпадъци от негорим материал; спално бельо - завивка,
    възглавница, калъфка, горен и долен чаршаф, чаша за вода -
    по 1 бр. на легло, хавлиени кърпи - по две на легло
    (за лице и тяло).
  3. Подът на стаите да е с качествена настилка
    (мокет, керамика, килим, паркет и др.);
  4. Пространство за отдих на открито - тераса или дворно пространство.
  5. Санитарен възел - също с отделни помещения за баня и тоалетна.
    Не се използва от повече от 4 души.
  6. Услуги:
    - предоставяне на достъп до оборудвано кухненско помещение;
    - всекидневна с телевизор и озвучаване; възможност за ползване
    на телефон; дъска за гладене и ютия;
    - предлага се приготвяне на закуска, пране и гладене.


Раздел VI - Изисквания за професионална и езикова квалификация на персонала в места за настаняване


Длъжности Три звезди Две звезди Една звезда
по и изисквания      
ред        
1 2 3 4 5
1. Управител      
  Образование средно професионално средно професионално средно
  Езикова квалификация един чужд език един чужд език минимални познания по
        един чужд език
2. Администратор      
  Образование средно професионално средно професионално средно
  Езикова квалификация един чужд език един чужд език минимални познания по
        един чужд език
3. Ръководител на бюро      
  за туристически услуги      
  (бизнес център)      
  Образование средно професионално - -
  Езикова квалификация един чужд език - -
4. Обменител-информатор      
  Образование средно средно средно
  Езикова квалификация един чужд език един чужд език един чужд език
5. Камериерка      
  Образование основно основно основно
  Езикова квалификация минимални познания по минимални познания по -
    един чужд език един чужд език  
6. Портиер      
  Образование основно основно основно
  Езикова квалификация минимални познания по минимални познания по -
    един чужд език един чужд език  


Забележки:

1. Изискванията за професионална и езикова квалификация са минимални и са за основни длъжности в местата за настаняване (почивни станции, пансиони, къмпинги). За останалите длъжности се изисква необходимата квалификация и правоспособност в съответствие с конкретните условия на работа.

2. Изискването за средно професионално образование включва средно образование и професионална квалификация, придобити в специализираните техникуми, гимназии, професионални училища и др. В случай че средното професионално образование не е специализирано в областта на туризма, се изисква документ за придобита допълнителна квалификация относно съответната длъжност или 5 години трудов стаж на тази длъжност. За длъжностите, за които изискването е средно образование, се изисква документ за придобита професионална квалификация или пет години трудов стаж на съответната длъжност. Документът за придобита професионална квалификация, издаден след 1 януари 2003 г., да е от професионално училище, професионална гимназия, професионален колеж, център за професионално обучение и др. Такива изисквания няма за длъжностите с основно образование (камериерка и портиер).

3. Съответната езикова квалификация се признава на базата на официални документи: диплома (езикова гимназия), удостоверения за завършени курсове, езикови школи и др. Минималните познания по чужд език изискват познания по езика, свързани с обслужващия процес и задълженията на съответната длъжност.

4. Персоналът на вили, къщи, бунгала и собствениците на самостоятелни стаи да имат професионални познания и минимални познания по един чужд език, свързани с обслужването на гостите в тези места за настаняване (не се изисква документ).


Приложение № 4 към чл. 3, ал. 1, т. 3, чл. 11, ал. 1 и 4 и чл. 21, ал. 2


(Изм. - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 12.06.2007 г.)


Раздел I

Категории на всеки вид самостоятелни заведения за хранене и развлечения



  Категория
по Видове заведения пет четири три две една
ред   звезди звезди звезди звезди звезда
  I. Ресторанти(1)          
1. Класически ресторант да да да да да
2. Специализиран ресторант          
2.1. За риба, птици или дивеч да да да да да
2.2. Барбекю, грил не да да да да
2.3. Ресторант-клуб да да да да не
3. Ресторант с национална кухня да да да да да
4. Атракционно-тематичен ресторант да да да да не
  II. Заведения за бързо обслужване          
1. Снекбар не не да да да
2. Бистро не не да да да
3. Фаст фууд не не да да да
4. Пицария не да да да да
5. Закусвалня не не да да да
6. Баничарница, мекичарница не не не да да
7. Бюфет, павилион, каравана не не не не да
  III. Питейни заведения          
1. Кафе-аперитив не да да да да
2. Винарна не да да да да
3. Пивница (кръчма) не не не да да
4. Бирария не да да да да
  IV. Кафе-сладкарници          
1. Кафе-сладкарница да да да да не
2. Сладкарница не да да да да
3. Сладоледен салон не да да да не
4. Кафене не да да да да
5. Кафе-клуб не да да да да
6. Кафетерия не не да да да
7. Чайна не не да да да
  V. Барове          
1. Коктейл-бар да да да да не
2. Кафе-бар не да да да да
3. Бар - конгресен център да да да не не
4. Бар - спортен център да да да да не
5. Бар - фоайе (лоби бар) (2) да да да да да
6. Дискотека(3) не да да да не
7. Бар-клуб да да да да не
8. Пиано-бар да да да не не
9. Бар-казино да да да не не
10. Бар-вариете да да не не не
11. Нощен бар (с програма или без програма) да да да не не
             

(1) Ресторантите следва да имат мокър бюфет или бар, разположен в търговската зала.

(2) Разположен в средство за подслон или място за настаняване.

(3) Дискотеките да са съобразени с разпоредбите на Наредба № 24 от 2003 г. за санитарно-хигиенните изисквания към дискотеките (обн., ДВ, бр. 95 от 2003 г.; попр., бр. 100 от 2003 г.). Дискотеките на открито трябва да се намират на отстояние най-малко 200 м от средствата за подслон и местата за настаняване. В закритите дискотеки е задължителна шумоизолацията.

Забележки:

1. Новопостроените и реконструираните обекти да са съобразени с разпоредбите на Наредба № 6 от 2003 г. за изграждане на достъпна среда в урбанизираните територии.

2. Местата за паркиране към заведенията за хранене и развлечения да са съобразени с разпоредбите на Наредба № 2 от 2004 г. за планиране и проектиране на комуникационно-транспортните системи на урбанизираните територии (обн., ДВ, бр. 86 от 2004 г.; попр., бр. 93 от 2004 г.).


Раздел II

Изисквания към изграждането на заведенията за хранене и развлечения


II.1. Категория "една звезда"

  Видове заведения
по Изисквания ресто- заведения питейни кафе- барове
ред   ранти за бързо заведения сладкар-  
      обслужване   ници  
1. Площ на едно място за сядане - 1,1 кв. м да да да да да
2. Тоалетна          
2.1. Една тоалетна клетка за жени и една тоалетна клетка за мъже(1) да да да да да
2.2. Тоалетна чиния с промивно устройство да да да да да
2.3. Мивка с топла и студена вода да да да да да
2.4. Сапун* да да да да да
2.5. Сешоар за ръце или еднократни кърпи за ръце(*) да да да да да
2.6. Тоалетна хартия с държател да да да да да
2.7. Плочки да да да да да
2.8. Всмукателна вентилация          
3. Търговска площ да да да да да
3.1. Подова настилка, стени и таван - според спецификата на заведението да да да да да
3.2. Общо осветление да да да да да
3.3. Маси със столове за сядане да да да да да
3.4. Всмукателно-нагнетателна вентилация да да да да да
             

(1) За заведения с капацитет до 30 места се допуска една клетка. За заведения за хранене и развлечения в средства за подслон и места за настаняване се допуска да се ползват други тоалетни клетки от общите части на обекта.

Със символ "*" са отбелязани изискванията, за които се допускат предписания.


II.2. Категория "две звезди"

  Видове заведения
по Изисквания ресто- заведения питейни кафе- барове
ред   ранти за бързо заведения сладкар-  
      обслужване   ници  
1. Площ на едно място за сядане - 1,2 кв. м да да да да да
2. Закачалки в търговската зала(*) да да да да да
3. Тоалетна(1) да да да да да
3.1. Всмукателна вентилация да да да да да
3.2. Мивка с топла и студена вода да да да да да
3.3. Сапун(*) да да да да да
3.4. Сешоар за ръце и еднократни кърпи за ръце(*) да да да да да
3.5. Една тоалетна клетка за жени и една тоалетна клетка за мъже1 да да да да да
3.6. Във всяка клетка:          
3.6.1. Плочки на височината на вратата да да да да да
3.6.2. Тоалетна чиния с промивно устройство да да да да да
3.6.3. Тоалетна хартия с държател да да да да да
3.6.4. Обезмирисител за тоалетна(*) да да да да да
4. Търговска площ да да да да да
4.1. Подова настилка, стени и таван - според спецификата на заведението да да да да да
4.2. Общо осветление да да да да да
4.3. Маси със столове за сядане(2) да да да да да
4.4. Всмукателно-нагнетателна вентилация да да да да да
             

(1) За заведения с капацитет до 20 места се допуска една клетка. За заведения за хранене и развлечения в средства за подслон и места за настаняване се допуска да се ползват други тоалетни клетки от общите части на обекта. За обекти, проектирани след 1 юни 2003 г., тоалетната трябва да бъде в заведението за хранене и развлечения.

(2) Маси (плотове) за правостоящи в заведения за бързо обслужване и дискотеки.

Със символ "*" са отбелязани изискванията, за които се допускат предписания.


II.3. Категория "три звезди"

  Видове заведения
по Изисквания ресто- заведения питейни кафе- барове
ред   ранти за бързо заведения сладкар-  
      обслужване   ници  
1 2 3 4 5 6 7
1. Площ на едно място за сядане - 1,4 кв. м да да да да да
2. Преддверие да не да да да
2.1. Апарат за почистване на обувки (за морските обекти - и четка за почистване на пясък)(*) да не не не да
3. Гардероб - за заведения с над 50 места (за летните сезонни заведения не се изисква)(1) да не не не да
3.1. Огледало в цял ръст да не не не да
4. Тоалетна с преддверие с огледала и мивки с топла и студена вода, сапун, сешоар за ръце и книжни салфетки(2) да да да да да
4.1. Тоалетни клетки за жени и за мъже (по една на 50 места) да да да да да
4.2. Писоари да да да да да
4.3. Във всяка клетка:          
4.3.1. Врата с брава информатор и закачалка(*) да да да да да
4.3.2. Плочки до тавана и подова настилка или керамика да да да да да
4.3.3. Тоалетна чиния с промивно устройство и четка да да да да да
4.3.4. Тоалетна хартия, държател за тоалетна хартия и дезодорант да да да да да
4.3.5. Всмукателна вентилация да да да да да
5. Търговска зала          
5.1. Подова настилка, стени, таван - според спецификата на заведението да да да да да
5.2. Пердета или щори (при наличие на прозорци)(*) да да да да да
5.3. Декоративна украса (растения, цветя, картини и др.) да да да да да
5.4. Осветление да да да да да
5.5. Закачалки (за заведения до 50 места)(*) да да да да да
5.6. Всмукателно-нагнетателна вентилация да да да да да
5.7. Отопление да да да да да
5.8. Мебели          
5.8.1. Маси за двама души да да да да да
5.8.2. Маси за четирима души да да да да да
5.8.3. Маси за шест души да не не не не
5.8.4. Помощни масички за сервиране да не не не не
5.8.5. Сервитьорски шкафчета да да да да да
5.8.6. Колички за сервиране на напитки, предястия, десерти и др.(*) да не не не не
5.8.7. Тапицирани столове да да да да да
5.8.8. Барови столчета (при наличие на барплот)(*) да да да да да
5.8.9. Детски столчета да да да да не
5.8.10. Откритите площи към залата са озеленени,          
  имат маси и столове с олекотена конструк-          
  ция, сенчести устройства и др. да да да да да
             

(1) За заведения за хранене и развлечения в средства за подслон се допуска общ гардероб.

(2) За заведения за хранене и развлечения в средства за подслон и места за настаняване се допуска да се ползват други тоалетни клетки от общите части на обекта. За обекти, проектирани след 1 юни 2003 г., тоалетната трябва да бъде в заведението за хранене и развлечения.

(3) Според спецификата на заведението.

Със символ "*" са отбелязани изискванията, за които се допускат предписания.


II.4. Категория "четири звезди"

  Видове заведения
по Изисквания ресто- заведения питейни кафе- барове
ред   ранти за бързо заведения сладкар-  
      обслужване   ници  
1 2 3 4 5 6 7
1. Паркинг (собствен или нает) да да да да да
2. Площ на едно място за сядане - 1,6 кв. м да да да да да
3. Фоайе (за самостоятелни ЗХР) да да да да да
3.1. Гарнитура от мека мебел, телефон, декоративна растителност и художествена украса, апарат за почистване на обувки (за морските обекти - и четка за почистване на пясък) да да да да да
4. Гардероб (за летните сезонни заведения не се изисква) да да да да да
4.1. Закачалки според броя на местата да да да да да
4.2. Огледало в цял ръст(*) да да да да да
5. Тоалетна(1) да да да да да
5.1. Преддверие с огледала и мивка с плот с топла и студена вода по една на 40 места за сядане да да да да да
5.2. Течен сапун да да да да да
5.3. Тоалетен шкаф с платнени салфетки(*) да да да да да
5.4. Кошчета с капаци - от негорим материал(*) да да да да да
5.5. Огледало да да да да да
5.6. Тоалетни клетки за жени и за мъже (по една на 40 места) да да да да да
5.7. Писоари да да да да да
5.8. Във всяка клетка:          
5.8.1. Врата с брава информатор и закачалка(*) да да да да да
5.8.2. Луксозна облицовка до тавана да да да да да
5.8.3. Луксозна подова настилка да да да да да
5.8.4. Тоалетна чиния с промивно устройство и четка да да да да да
5.8.5. Луксозна тоалетна хартия, държател за тоалетна хартия, дезодорант и освежител да да да да да
5.8.6. Всмукателна вентилация да да да да да
6. Търговска зала, осигуряваща уют и комфорт да да да да да
6.1. Възможност за сепариране(*) да да да да да
6.2. Подова настилка - паркет, мрамор и др. да да да да да
6.3. Стени - декоративно обработена мазилка,          
  камък, дърво, луксозни тапети, текстил и др. да да да да да
6.4. Прозорци - с леки и плътни пердета или щори(*) да да да да да
6.5. Таван - гипс, дърворезба, окачен и др. да да да да да
6.6. Декоративна украса (картини, пана, растения, цветя и др.) да да да    
6.7. Директно осветление с луксозни полилеи или индиректно с настолни, висящи, крайстенни и др. осветителни тела да да да да да
6.8. Климатична инсталация да да да да да
6.9. Всмукателно-нагнетателна вентилация(*) да да да да да
6.10. Мебели(2) да да да да да
6.10.1. Маси 90 x 60 см за двама души(*) да да да да да
6.10.2 Маси 90 x 90 см за четирима души(*) да да да да да
6.10.3. Маси за шест души (с диаметър 160 см)(*) да не не не не
6.10.4. Маси с диаметър 70 см(*) да не не да да
6.10.5. Масите трябва да бъдат покрити със сукно и покривка(*) да не не не не
6.10.6. Помощни масички за сервиране да не не не не
6.10.7. Сервитьорски шкафчета да да да да да
6.10.8. Столове с луксозна тапицерия да да да да да
6.10.9. Барови столчета (при наличие на барплот)(*) да да да да да
6.10.10. Детски столчета да да да да не
6.11. Сервитьорски колички (напитки, предястия, десерти, фламбиране, транжиране и др.)(*) да не да да не
6.12. Модулни колички - охладяеми, отопляеми и неутрални(3)(*) да да да да да
6.13. Хладилни витрини за готова продукция(*) не да не да не
6.14. Откритите площи към залата са богато озеленени, с маси и столове с олекотена конструкция, сенчести устройства и др. да да да да да
             

(1) За обекти, проектирани след 1 юни 2003 г., тоалетната трябва да бъде в заведението за хранене и развлечения. За заведения за хранене и развлечения в средства за подслон и места за настаняване се допуска да се ползват други тоалетни клетки от общите части на обекта.

(2) Според спецификата на заведението.

(3) При организиране на приеми и коктейли при следните форми на обслужване: бюфет-маса, блок-маса и шведска маса.

Със символ "*" са отбелязани изискванията, за които се допускат предписания.


II.5. Категория "пет звезди"

  Видове заведения
по Изисквания ресторанти кафе- барове
ред     сладкарници  
1 2 3 4 5
1. Паркинг (собствен или нает) да да да
2. Търговска площ на едно място за сядане - 1,8 кв. м да да да
3. Фоайе (за самостоятелни заведения) да да да
3.1. Гарнитура от мека мебел да да да
3.2. Телефон да да да
3.3. Декоративна растителност да да да
3.4. Художествена украса (картини, гоблени, пана и др.) да да да
3.5. Апарат за почистване на обувки(*) да да да
4. Гардероб да да да
4.1. Закачалки (според броя на местата в търговската зала) да да да
4.2. Кристално огледало в цял ръст(*) да да да
5. Тоалетна с обозначение(1) да да да
5.1. Двойно преддверие да да да
5.2. Мивка с плот и огледало - една на всеки 50 места да да да
5.3. Батерия с фотоклетка - една на всеки 50 места(*) да да да
5.4. Течен сапун да да да
5.5. Тоалетен шкаф с голямо огледало(*) да да да
5.6. Платнени салфетки(*) да да да
5.7. Книжни салфетки да да да
5.8. Сешоар да да да
5.9. Кошчета с капаци за отпадъци от негорим материал(*) да да да
5.10. Тоалетни клетки за жени и за мъже (по една на 30 места) да да да
5.11. Сепарирани писоари да да да
5.12. Във всяка клетка:      
5.12.1. Врата с брава информатор и закачалка(*) да да да
5.12.2. Луксозна облицовка до тавана и луксозна подова настилка да да да
5.12.3. Тоалетна чиния с промивно устройство и четка да да да
5.12.4. Луксозна тоалетна хартия, държател за тоалетна хартия, дезодорант и освежител да да да
5.12.5. Всмукателна вентилация да да да
5.12.6. Озвучителна система(*) да да да
6. Обособено място за санитарно-хигиенни консумативи да да да
7. Търговска зала с оригинален интериор и максимален комфорт да да да
7.1. Възможност за разделяне на търговската зала (трансформиращи прегради, сгъваеми врати, сепарета и др.)(*) да да да
7.2. Луксозна подова настилка - мрамор, керамика, килим, паркет, гранитогрес и др. да да да
7.3. Стени - с дървена или друга подходяща ламперия, текстилна облицовка, луксозни тапети, декоративно обработена мазилка, кристални огледала и др. да да да
7.4. Прозорци - с леки и плътни пердета(*) да да да
7.5. Таван - гипс, дърворезба, окачен и др. да да да
7.6. Декоративна украса (картини, гоблени, декоративни решетки, пана, цветарници, алпинеуми, водоскоци и др.)(*) да да да
7.7. Директно осветление - с полилеи, или индиректно с настолни, висящи, крайстенни и други осветителни тела да да да
7.8. Климатична инсталация да да да
7.9. Всмукателно-нагнетателна вентилация да да да
7.10. Озвучаване да да да
7.11. Мебели да да да
7.11.1. Маси 100 x 70 см за двама души(*) да да да
7.11.2. Маси 100 x 100 см за четирима души(*) да да да
7.11.3. Маси за шест души (с диаметър 160 см)(*) да не не
7.11.4. Маси за барове(*) не да да
7.11.5. Маси - покрити със сукно и покривка(*) да не не
7.11.6. Помощни масички за сервиране да не не
7.11.7. Сервитьорски шкафчета да да не
7.11.8. Столове и кресла с мека тапицерия да не не
7.11.9. Барови столчета (при наличие на барплот)(*) да да да
7.11.10. Детски столчета да да не
7.11.11. Сервитьорски колички (за напитки, предястия, десерти и др.)(*) да да не
7.11.12. Модулни колички - охлаждаеми, отопляеми и неутрални(2)(*) да да да
7.11.13. Хладилни витрини за готова продукция(*) не да не
7.11.14. Откритите площи към залата са богато озеленени, имат маси и столове с по-лека конструкция, изправни сенчести устройства и др. да да да
         

(1) За обекти, проектирани след 1 юни 2003 г., тоалетната трябва да бъде в заведението за хранене и развлечения. За заведения за хранене и развлечения в средства за подслон и места за настаняване се допуска да се ползват други тоалетни клетки от общите части на обекта.

(2) При следните форми на обслужване: бюфет-маса, блок-маса и шведска маса.

Със символ "*" са отбелязани изискванията, за които се допускат предписания.


Раздел III

Изисквания към обслужването в заведенията за хранене и развлечения


  Категория
по Изисквания пет четири три две една
ред   звезди звезди звезди звезди звезда
1 2 3 4 5 6 7
1. Видът и наименованието на заведението да бъдат          
  обозначени чрез подходящо оформен надпис, сти-          
  лизиран символ - светлинен или добре осветен(*) да да да да да
2. Клиентите в ресторантите и баровете да се          
  посрещат и изпращат от портиер и да се настаня-          
  ват от управителя или от отговорника по тър-          
  говската зала да да не не не
3. Гардеробът да се обслужва от гардеробиер в под-          
  ходящо облекло да не не не не
4. Поддържане на необходимата хигиена в          
  тоалетните да да да да да
5. Масите да бъдат подредени така, че да се спазва          
  предвидената търговска площ на едно място за          
  сядане за съответната категория да да да да да
6. Масите се покриват и поддържат с чисти покрив-          
  ки, леко колосани, с дължина 30 см от плота на          
  масата и допиращи до седалката на стола          
  (за ресторанти) да да да да не
7. На всяка маса се поставят пепелник (в зали за          
  пушачи), ваза с цвете, многопластови книжни          
  салфетки да да да не не
8. На всяка маса се поставят пепелник (в зали за          
  пушачи), ваза с цвете, многопластови книжни          
  салфетки, подложни чинии с платнени салфет-          
  ки, двойни прибори, чаши 200 мл (за ресторанти          
  със сервитьорско обслужване и меню) да да да не не
9. Пепелник, многопластови книжни салфетки не не не да да
10. Постоянно предлагане на лед да да да да да
11. Лист и картменюта без цени за гости на          
  масата(*) да да не не не
12. Ръководният и обслужващият персонал са длъж-          
  ни да бъдат с униформено облекло и отличителни          
  знаци според случая, вида на заведението и съот-          
  ветната категория. Кухненският персонал е длъ-          
  жен да бъде с работно облекло да да да да да
13. Запазването на маси се регистрира само в          
  специална книга или в компютър(*) да да да не не
14. Поддържане на необходимата хигиена в търгов-          
  ските зали и други достъпни за клиентите          
  помещения да да да да да
  Сервиране:          
15. Брой места за сядане, обслужвани от          
  един сервитьор(3)(*) 16 20 30 40 не
16. Сервитьорът изчаква и наблюдава отстрани на          
  масата клиентът да направи своя избор и          
  приема поръчката да да да да не
17. Отделни сервитьори за храна и за напитки          
  Сервитьорът за напитки извършва декантиране          
  на отлежалите червени вина да да не не не
18. Поръчката се изпълнява: за студени предястия,          
  салати и аперитиви - до 10 минути за "пет звезди"          
  и "четири звезди" и 15 минути за "три звезди" и          
  "две звезди"; за останалите ястия и          
  напитки - до 20 мин.; за отделни видове алами-          
  нути и ястия с по-сложна технология серви-          
  тьорът е длъжен да предупреди, че поднасянето          
  им ще се забави да да да да не
19. Приборите и чашите се донасят на поднос да да да да не
20. Ястията и напитките се поднасят последова-          
  телно по реда на консумацията съгласно          
  технологията на сервиране и при спазване          
  на температурния режим за различните ястия          
  и напитки да да да да да
21. Предлагане и сервиране на студени предястия,          
  бифтеци, ростбиф, десерти, напитки и др. с по-          
  мощта на специализирани колички(*) да да да да не
22. При наличие на съответните продукти се          
  приемат поръчки за ястия, които не са          
  включени в менюто. По възможност тези          
  поръчки се приемат лично от главния готвач          
  (за ресторанти) да да да да не
23. Отварянето на бутилираните напитки - безалко-          
  холни, бира и вино, се извършва пред погледа          
  на клиента при поднасянето им да да да да да
24. Ледът се поднася в купа с метална щипка да да да да не
25. При поръчка на бели вина и други алкохолни,          
  охладени и пенливи напитки се поднася          
  шампаниера с лед да да да да не
26. Отпадъците по покривките на масите се събират          
  с портативна прахосмукачка или с лопатка          
  и четка да да да да не
27. Употребените прибори и посуда се отсервирват          
  незабавно след освобождаването им да да да да да
28. Настаняването на клиентите става само на          
  почистена маса да да да да да
29. Пепелници с 3 угарки (за "пет" и "четири" звез-          
  ди - с една угарка) се заменят с чисти да да да да не
30. Осигуряване безплатно ползване на тоалетните          
  в обекта (за клиенти на заведението) да да да да да
31. Осигуряване безплатно ползване на гардероба          
  в обекта (за клиенти на заведението) да да да да да
             

(1) В заведенията за бързо обслужване масите могат да бъдат без покривки. В специализираните, атракционните и за бързо обслужване заведения могат да се ползват индивидуални малки покривки (тишлайфери).

(2) При обслужване на блок-маса, шведска маса, бюфет-маса един сервитьор обслужва не повече от 50 места за сядане.

(3) Не е задължително за крайпътни обекти извън територията на населените места или селищните образувания.

Със символ "*" са отбелязани изискванията, за които се допускат предписания.

Забележки:

1. Изискванията по точките от раздел "Сервиране" (т. 17 - 31) не са задължителни за заведения за хранене и развлечения на самообслужване.

2. Посудата и приборите в заведения с категория "една звезда", както и в заведения за бързо обслужване тип фаст фууд се допуска да бъдат за еднократна употреба.

3. Посудата и приборите в дадено заведение трябва да бъдат от един стил и вид.

4. Не се допуска сервиране на ястия и напитки в чинии и чаши с нарушена цялост.


Раздел V

Изисквания за професионална и езикова квалификация на персонала в заведения за хранене и развлечения


Длъжности и  
по изисквания Категория
ред   пет четири три две една
    звезди звезди звезди звезди звезда
1 2 3 4 5 6 7
1. Управител на          
  заведение          
  Образование Висше образо- Висше образо- Средно профе- Средно профе- Средно
    вание, специа- вание, специа- сионално обра- сионално обра- образо-
    лизирано в ту- лизирано в ту- зование, спе- зование, спе- вание
    ризма, или ризма, или циализирано циализирано  
    висше образо- висше образо- в туризма, или в туризма, или  
    вание и профе- вание и профе- средно образо- средно образо-  
    сионална ква- сионална ква- вание и профе- вание и профе-  
    лификация в лификация в сионална ква- сионална ква-  
    туризма, или туризма, или лификация в лификация в  
    висше образо- висше образо- туризма, или туризма, или  
    вание и 5 го- вание и 5 го- средно образо- средно образо-  
    дини стаж в дини стаж в вание и 5 го- вание и 3 го-  
    туризма туризма дини стаж в дини стаж в  
        туризма туризма  
  Езикова два чужди два чужди един чужд един чужд минимални
  квалификация езика езика език език познания по
            един чужд
            език
2. Заместник-управител         -
  (отговорник          
  търговска зала)          
  Образование Висше образо- Висше образо- Средно профе- Средно профе- -
    вание, специа- вание, специа- сионално обра- сионално обра-  
    лизирано в ту- лизирано в ту- зование, спе- зование, спе-  
    ризма, или ризма, или циализирано в циализирано в  
    висше образо- висше образо- туризма, или туризма, или  
    вание и профе- вание и профе- средно обра- средно обра-  
    сионална ква- сионална ква- зование и про- зование и про-  
    лификация в лификация в фесионална фесионална  
    туризма, или туризма, или квалификация квалификация  
    висше образо- висше образо- в туризма, или в туризма, или  
    вание и 3 го- вание и 3 го- средно образо- средно образо-  
    дини стаж в дини стаж в вание и 3 го- вание и 2 го-  
    туризма туризма дини стаж в дини стаж в  
        туризма туризма  
  Езикова един чужд един чужд един чужд минимални -
  квалификация език език език познания по  
          един чужд език  
3. Главен готвач/сладкар          
  Заместник главен          
  готвач/сладкар          
  Образование Средно профе- Средно профе- Средно профе- Средно профе- Средно про-
    сионално обра- сионално обра- сионално обра- сионално обра- фесионално
    зование или зование или зование или зование или образование
    средно образо- средно образо- средно образо- средно образо- или средно
    вание и профе- вание и профе- вание и профе- вание и профе- образование
    сионална ква- сионална ква- сионална ква- сионална ква- и професио-
    лификация лификация лификация лификация нална квали-
            фикация
  Езикова минимални минимални минимални минимални минимални
  квалификация познания по познания по познания по познания по познания по
    един чужд един чужд един чужд един чужд един чужд
    език език език език език
4. Готвач          
  Сладкар          
  Образование Средно профе- Средно профе- Средно профе- Средно профе- Основно
    сионално обра- сионално обра- сионално обра- сионално обра- образование
    зование или зование или зование или зование или и професио-
    средно обра- средно обра- средно обра- средно обра- нална квали-
    зование и про- зование и про- зование и про- зование и про- фикация
    фесионална фесионална фесионална фесионална  
    квалификация квалификация квалификация квалификация  
  Езикова минимални минимални минимални минимални минимални
  квалификация познания по познания по познания по познания по познания по
    един чужд един чужд един чужд един чужд един чужд
    език език език език език
5. Сервитьор          
  Образование Средно профе- Средно профе- Средно профе- Средно профе- Основно
    сионално обра- сионално обра- сионално обра- сионално обра- образование
    зование, спе- зование, спе- зование, спе- зование, спе-  
    циализирано в циализирано в циализирано в циализирано в  
    туризма, или туризма, или туризма, или туризма, или  
    средно образо- средно образо- средно образо- средно образо-  
    вание и профе- вание и профе- вание и профе- вание и профе-  
    сионална ква- сионална ква- сионална ква- сионална ква-  
    лификация в лификация в лификация в лификация в  
    туризма, или туризма, или туризма, или туризма, или  
    средно обра- средно обра- средно обра- средно обра-  
    зование и 3 го- зование и 3 го- зование и 2 го- зование и 2 го-  
    дини стаж в дини стаж в дини стаж в дини стаж в  
    туризма туризма туризма туризма  
  Езикова два чужди два чужди един чужд един чужд минимални
  квалификация езика езика език език познания по
            един чужд
            език
6. Барман          
  Образование средно профе- средно профе- средно профе- средно профе- основно
    сионално обра- сионално обра- сионално обра- сионално обра- образование
    зование, спе- зование, спе- зование, спе- зование, спе-  
    циализирано циализирано циализирано циализирано  
    в туризма, или в туризма, или в туризма, или в туризма, или  
    средно образо- средно образо- средно образо- средно образо-  
    вание и профе- вание и профе- вание и профе- вание и профе-  
    сионална ква- сионална ква- сионална ква- сионална ква-  
    лификация в лификация в лификация в лификация в  
    туризма, или туризма, или туризма, или туризма, или  
    средно обра- средно обра- средно обра- средно обра-  
    зование и 3 го- зование и 3 го- зование и 2 го- зование и 2 го-  
    дини стаж в дини стаж в дини стаж в дини стаж в  
    туризма туризма туризма туризма  
  Езикова два чужди два чужди един чужд един чужд минимални
  квалификация езика езика език език познания по
            един чужд
            език
7. Портиер          
  Образование средно средно      
    образование образование - - -
  Езикова един чужд един чужд      
  квалификация език език - - -
8. Гардеробиер          
  Образование средно        
    образование - - - -
  Езикова един чужд        
  квалификация език - - - -
             

Забележки:

1. Изискванията за висше образование включват образователно-квалификационните степени "магистър", "бакалавър" или "специалист" (колеж) в професионално направление туризъм и/или хранителни технологии.

2. Изискването за средно професионално образование включва средно образование и професионална квалификация, придобити в училища от системата на народната просвета.

3. "Стаж в туризма" е трудов стаж, осигурителен или служебен стаж, придобит в предприятие на едноличен търговец, търговско дружество, юридическо лице или администрация, свързани с туризма или с предлагане на туристически услуги по смисъла на Закона за туризма.

4. Документът за придобита професионална квалификация, издаден след 1 януари 2003 г., следва да бъде от професионално училище, професионална гимназия, професионален колеж, център за професионално обучение и др.

5. "Езикова квалификация" е получено образование или обучение по чужд език или на чужд език във висше училище, профилирана гимназия, профилирана паралелка в средно общообразователно училище, гимназия или професионално училище, или езиков курс, или успешно положен изпит.

6. Минималните познания по чужд език изискват познания по езика, свързани с обслужващия процес и задълженията на съответната длъжност (не се изисква документ).

7. Лицата, заемащи посочените длъжности, трябва да имат минимални познания по български език.

Заемането на посочените длъжности се удостоверява при проверката на място с трудов договор.


Приложение № 5 към чл. 6, ал. 1 и чл. 7, ал. 1


(Изм. - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 12.06.2007 г., изм. - ДВ, бр. 93 от 2009 г., в сила от 24.11.2009 г.)



Приложение № 6 към чл. 6, ал. 1


(Изм. - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 12.06.2007 г., изм. - ДВ, бр. 93 от 2009 г., в сила от 24.11.2009 г.)



Приложение № 7 към чл. 6, ал. 2, т. 3 и чл. 25, ал. 2, т. 6



Приложение № 8 към чл. 6, ал. 2, т. 3 и чл. 25, ал. 2, т. 6



Приложение № 9 към чл. 6, ал. 2, т. 5 и чл. 7, ал. 2, т. 2


(Изм. - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 12.06.2007 г.)


ФОРМУЛЯР

ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА КАТЕГОРИЯТА НА

СРЕДСТВО ЗА ПОДСЛОН И МЯСТО ЗА НАСТАНЯВАНЕ



Забележка. Попълват се само незащрихованите полета.


Приложение № 10 към чл. 6, ал. 2, т. 5



Промени настройката на бисквитките