Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 36 от 25.IV

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 157 ОТ 29 ЮЛИ 2010 Г. ЗА СЪЗДАВАНЕ НА МЕЖДУВЕДОМСТВЕН СЪВЕТ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА НАЦИОНАЛНАТА ПРОГРАМА ЗА ДЕЙСТВИЕ ПО ОКОЛНА СРЕДА И ЗДРАВЕ 2008 - 2013 Г.

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 157 ОТ 29 ЮЛИ 2010 Г. ЗА СЪЗДАВАНЕ НА МЕЖДУВЕДОМСТВЕН СЪВЕТ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА НАЦИОНАЛНАТА ПРОГРАМА ЗА ДЕЙСТВИЕ ПО ОКОЛНА СРЕДА И ЗДРАВЕ 2008 - 2013 Г.

Обн. ДВ. бр.61 от 6 Август 2010г., изм. ДВ. бр.41 от 31 Май 2011г., изм. ДВ. бр.62 от 12 Юли 2013г., отм. ДВ. бр.36 от 25 Април 2014г.

Отменено с § 1, т. 1 от заключителните разпоредби на Постановление № 86 от 17 април 2014 г. за закриване на консултативни съвети по чл. 21, ал. 1 от Закона за администрацията - ДВ, бр. 36 от 25 април 2014 г.


МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


Чл. 1. (1) Създава Междуведомствен съвет за управление на изпълнението на Националната програма за действие по околна среда и здраве 2008 - 2013 г., наричан по-нататък "съвета", като орган на Министерския съвет за координация на дейностите на държавните институции по ограничаване и предотвратяване на рисковете за населението от неблагоприятните въздействия на околната среда.

(2) Съветът:

1. определя етапите и приоритетите при изпълнението на Националната програма за действие по околна среда и здраве 2008 - 2013 г., наричана по-нататък "програмата";

2. одобрява и предлага на Министерския съвет изменения и допълнения на програмата;

3. приема годишните програми и отчети на администрациите - изпълнители на програмата, и дава становище по проектобюджетите им за изпълнението на задачите за следващата година;

4. координира дейността на администрациите за изпълнението на програмата;

5. наблюдава и анализира хода на изпълнението на програмата, като информира Министерския съвет и обществеността;

6. предлага мерки, осигуряващи изпълнението на програмата;

7. представя на Министерския съвет годишен доклад за изпълнението на програмата чрез министъра на здравеопазването и министъра на околната среда и водите.


Чл. 2. (1) Междуведомственият съвет се състои от основен и разширен състав.

(2) Основният състав се състои от двама съпредседатели, двама заместник-председатели и постоянни членове.

(3) Съпредседатели на съвета са министърът на здравеопазването и министърът на околната среда и водите.

(4) Заместник-председатели на съвета са заместник-министър на здравеопазването и заместник-министър на околната среда и водите.

(5) Постоянни членове на съвета са:

1. заместник-министър на финансите;

2. заместник-министър на вътрешните работи;

3. (изм. - ДВ, бр. 62 от 2013 г., в сила от 03.07.2013 г.) заместник-министър на образованието и науката;

4. заместник-министър на отбраната;

5. заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма;

6. заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството;

7. заместник-министър на земеделието и храните;

8. заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията;

9. заместник-министър на труда и социалната политика;

10. двама представители на неправителствените организации, работещи в областта на опазването на околната среда и на човешкото здраве;

11. двама представители на Националното сдружение на общините в Република България.

(6) Разширеният състав се състои от основния състав и асоциирани членове.

(7) Асоциирани членове са:

1. (изм. - ДВ, бр. 41 от 2011 г.) директорът на Националния център по обществено здраве и анализи;

2. директорът на Националния център по радиобиология и радиационна защита;

3. изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по околна среда.

(8) Асоциираните членове участват в заседанията на съвета в зависимост от въпросите, включени в дневния ред. Те не участват при формирането на кворум и нямат право на глас при вземането на решения.


Чл. 3. Съпредседателите на съвета:

1. председателстват и представляват съвета;

2. ръководят работата на съвета;

3. подписват протоколите от заседанията на съвета;

4. подписват документите за взетите решения от заседанията на съвета;

5. внасят за разглеждане от Министерския съвет подготвените от съвета материали и предложения, включително годишния доклад за изпълнението на програмата.


Чл. 4. Заместник-председателите на съвета изпълняват функциите на съпредседателите на съвета при тяхно отсъствие.


Чл. 5. Постоянните членове на съвета:

1. осигуряват съгласуването на предложените документи от администрациите, които представляват;

2. координират изпълнението на задачите, произтичащи от програмата за администрацията, която представляват, и за нейните регионални структури;

3. запознават съвета с изпълнението на задачите от администрациите, които представляват;

4. осигуряват изготвянето на годишните отчети за изпълнението на програмата от администрацията, която представляват, и ги предоставят на съпредседателите на съвета на хартиен и електронен носител не по-късно от два месеца след края на отчетната година.


Чл. 6. Асоциираните членове на съвета:

1. участват в заседанията на съвета;

2. предоставят писмени становища по въпросите, разглеждани от съвета;

3. изказват се по въпросите, включени в дневния ред.


Чл. 7. (1) Секретари на съвета са длъжностни лица от Министерството на здравеопазването и от Министерството на околната среда и водите, определени съответно от министъра на здравеопазването и от министъра на околната среда и водите.

(2) Секретарите на съвета:

1. осигуряват текущата координация между министерствата и другите администрации - изпълнители на програмата;

2. организират подготовката на заседанията на съвета;

3. изготвят и подписват протоколите от заседанията на съвета, които съдържат: кратко описание на всеки въпрос, разглеждан от съвета; решения, срок и отговорник за изпълнението на всяко решение; взети под внимание становища и предложения на асоциираните членове;

4. водят на отчет взетите на заседанията на съвета решения и координират изпълнението им;

5. изготвят годишните доклади за изпълнението на програмата, базирани на: отчетите на институциите и организациите - изпълнители на програмата, в срок не по-късно от един месец след представянето им; отчетите от изпълнението на решенията на съвета;

6. поддържат архива на съвета, който се съхранява в Министерството на здравеопазването.


Чл. 8. Организационно-техническото, експертното и финансовото обслужване на дейността на съвета се осигуряват от Министерството на здравеопазването и Министерството на околната среда и водите.


Чл. 9. (1) Съветът провежда редовни заседания най-малко два пъти в годината. При необходимост съветът се свиква на извънредни заседания.

(2) Заседанията на съвета се откриват и се провеждат в присъствието на 2/3 от постоянния му състав. Решенията се вземат с обикновено мнозинство.


Чл. 10. Заседанията на съвета се свикват от единия или двамата съпредседатели или по инициатива на член на съвета след преценка на съпредседателите.


Чл. 11. За всяко заседание се съставя дневен ред, който се изпраща на членовете на разширения състав на съвета 7 дни преди заседанието, като се посочват датата, часът и мястото на провеждането му.


Чл. 12. Всеки постоянен член на съвета може да прави предложения за включване на допълнителни въпроси или за промени в дневния ред най-малко 5 дни преди датата на заседанието.


Чл. 13. Предложения за включване на допълнителни въпроси или за промени в дневния ред могат да се правят и при откриване на заседанието, като се гласуват на самото заседание.


Чл. 14. Всеки постоянен член на съвета представя на следващото заседание отчет за реализирания напредък по изпълнението на програмата или мотиви за неизпълнението.


Чл. 15. Всеки член на съвета по изключение може да бъде заместван на заседанията от служител на администрацията, която представлява, като се определя от съответния министър или директор на агенция или национален център.


Чл. 16. При необходимост по предложение на един или повече членове на съвета и след одобрение от съпредседателите в работата на заседанията могат да бъдат привличани експерти от съответните администрации, както и непредставени в състава на съвета държавни институции и представители на неправителствени организации, имащи отношение към разглежданите проблеми.


Чл. 17. Членовете на съвета не получават възнаграждение за участието си в неговата работа.


Чл. 18. Министърът на здравеопазването и министърът на околната среда и водите определят със заповед поименния състав на съвета, както и длъжностните лица от Министерството на здравеопазването и Министерството на околната среда и водите, определени за секретари на съвета.


Чл. 19. При отсъствие на постоянен или асоцииран член на съвета, както и при трайна невъзможност за участие в заседанията съпредседателите на съвета отправят писмено предложение до институцията или организацията, излъчили представителя, за замяна на лицето с друг представител.


Чл. 20. По предложение на единия или на двамата съпредседатели съветът може да взема решения за създаване на работни групи за решаване на отделни въпроси от компетентността на съвета.


Чл. 21. Информация за състава, функциите и дейността на съвета се публикува на интернет адрес: http://saveti.government.bg.


Заключителни разпоредби

§ 1. Съветът по чл. 1 е правоприемник на Междуведомствения съвет за управление на изпълнението на Националния план за действие по околна среда - здраве, създаден с Решение № 7 на Министерския съвет от 2003 г. (необнародвано).


§ 2. (1) В едномесечен срок от влизането в сила на постановлението министърът на здравеопазването и министърът на околната среда и водите определят заместник-министрите, които ще бъдат заместник-председатели на съвета.

(2) В срока по ал. 1 министрите и ръководителите на ведомства и организации уведомяват министъра на здравеопазването и министъра на околната среда и водите за номинираните от тях членове на съвета.


§ 3. Постановлението се приема на основание чл. 21 от Закона за администрацията.


Преходни и Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 142 ОТ 8 ЮЛИ 2013 Г. ЗА ПРИЕМАНЕ НА УСТРОЙСТВЕН ПРАВИЛНИК НА МИНИСТЕРСТВОТО НА МЛАДЕЖТА И СПОРТА

(ОБН. - ДВ, БР. 62 ОТ 2013 Г., В СИЛА ОТ 03.07.2013 Г.)


§ 91. Постановлението влиза в сила от 3 юли 2013 г.


Промени настройката на бисквитките