Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 66 от 23.VIII

НАРЕДБА № 1 ОТ 17 ЯНУАРИ 2011 Г. ЗА УСЛОВИЯТА, РЕДА И НАЧИНА ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ВЪНШНИ ОЦЕНКИ ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА КАЧЕСТВОТО НА ОДИТНАТА ДЕЙНОСТ

 

НАРЕДБА № 1 ОТ 17 ЯНУАРИ 2011 Г. ЗА УСЛОВИЯТА, РЕДА И НАЧИНА ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ВЪНШНИ ОЦЕНКИ ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА КАЧЕСТВОТО НА ОДИТНАТА ДЕЙНОСТ

В сила от 25.01.2011 г.
Издадена от Министерството на финансите

Обн. ДВ. бр.8 от 25 Януари 2011г., изм. ДВ. бр.64 от 19 Август 2011г., отм. ДВ. бр.66 от 23 Август 2016г.

Отменена с § 3 от преходните и заключителните разпоредби на Наредба № 5 от 12 август 2016 г. за условията, реда и начина за извършване на външни оценки за осигуряване на качеството на одитната дейност - ДВ, бр. 66 от 23 август 2016 г., в сила от 27.08.2016 г.

Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С тази наредба се определят условията, редът и начинът за извършване на външни оценки за осигуряване на качеството на одитната дейност на звената за вътрешен одит.


Чл. 2. Целта на наредбата е да осигури:

1. единен подход при осъществяване на външните оценки на качеството на одитната дейност на звената за вътрешен одит в публичния сектор;

2. извършването на външни оценки само от лица, притежаващи необходимата квалификация и компетентност.


Чл. 3. Тази наредба се прилага от организациите, в които се изграждат звена за вътрешен одит съгласно чл. 12, ал. 1 и 2 от Закона за вътрешния одит в публичния сектор.


Глава втора.
ОБХВАТ И ВИДОВЕ ВЪНШНИ ОЦЕНКИ ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА КАЧЕСТВОТО НА ОДИТНАТА ДЕЙНОСТ

Чл. 4. (1) Външните оценки имат за цел да се изрази независимо мнение за съответствие на дейността на звеното за вътрешен одит с изискванията на Закона за вътрешния одит в публичния сектор, Етичния кодекс на вътрешните одитори и Стандартите за вътрешен одит в публичния сектор.

(2) Начините за извършване на външна оценка за осигуряване на качеството на одитната дейност са:

1. (изм. - ДВ, бр. 64 от 2011 г., в сила от 19.08.2011 г.) външна оценка, извършена изцяло от квалифициран независим оценител/квалифицирани независими оценители или лицата по чл. 5а;

2. (изм. - ДВ, бр. 64 от 2011 г., в сила от 19.08.2011 г.) самооценка, извършена от звеното за вътрешен одит, с независимо потвърждаване от квалифициран независим оценител/квалифицирани независими оценители или лицата по чл. 5а.


Глава трета.
ИЗИСКВАНИЯ ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА КВАЛИФИЦИРАНИ НЕЗАВИСИМИ ОЦЕНИТЕЛИ

Чл. 5. (1) (Доп. - ДВ, бр. 64 от 2011 г., в сила от 19.08.2011 г.) Квалифицираните независими оценители са физически лица, външни за организацията, които притежават завършено висше образование и придобита образователно-квалификационна степен "магистър" или "бакалавър" и отговарят на изискванията по чл. 19, ал. 2, т. 1, 2 и 4 от Закона за вътрешния одит в публичния сектор.

(2) По преценка ръководителят на организацията може да възложи извършването на външна оценка на качеството на одитната дейност само на едно лице, което отговаря на изискванията по ал. 1.

(3) (Отм. - ДВ, бр. 64 от 2011 г., в сила от 19.08.2011 г.)


Чл. 5а. (Нов - ДВ, бр. 64 от 2011 г., в сила от 19.08.2011 г.) Външните оценки в организациите, които са част от администрацията на изпълнителната власт по смисъла на Закона за администрацията, се извършват само от служители на дирекция "Вътрешен контрол" в Министерството на финансите, които отговарят на изискванията по чл. 29, ал. 3 от Закона за вътрешния одит в публичния сектор и по реда на чл. 7а.


Чл. 5б. (Нов - ДВ, бр. 64 от 2011 г., в сила от 19.08.2011 г.) Организациите, които не са част от администрацията на изпълнителната власт, могат да избират реда за извършване на външна оценка на качеството на вътрешния одит, като прилагат съответно чл. 7, ал. 2 - 4 и чл. 8, ал. 1 или чл. 7а във връзка с чл. 5а.


Чл. 6. (1) (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2011 г., в сила от 19.08.2011 г.) Лицата по чл. 5 и 5а трябва да изпълняват външните оценки непредубедено и безпристрастно, не могат да имат задължения или интереси към организацията, чийто вътрешен одит е обект на оценка, или към нейните служители.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2011 г., в сила от 19.08.2011 г.) Лицата по чл. 5 и 5а трябва да проявяват независимост при изпълнението на външни оценки. Външните оценки не може да се изпълняват на реципрочен принцип от лица по чл. 5, ал. 1 от две организации.


Глава четвърта.
РЕД И НАЧИН ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ВЪНШНИТЕ ОЦЕНКИ

Чл. 7. (1) Външните оценки се извършват поне веднъж на пет години, считано от датата на създаване на звеното за вътрешен одит.

(2) Ръководителят на звеното за вътрешен одит изготвя предложение до ръководителя на организацията за извършване на външна оценка не по-късно от 3 месеца преди изтичането на петгодишния срок по ал. 1.

(3) Предложението по ал.2 съдържа:

1. дата, на която трябва да започне оценката;

2. продължителност за извършването ѝ;

3. начин съгласно чл. 4, ал. 2;

4. индикативен финансов ресурс, необходим за изплащане на възнагражденията на лицата;

5. вида процедура за избор на изпълнител съобразно действащото законодателство и вътрешните правила на организацията.

(4) Ръководителят на организацията или упълномощено от него лице възлага външна оценка на качеството по отношение на одитната дейност на звеното за вътрешен одит. Това се отнася и до случаите, когато в организацията липсва служител, на когото са възложени функциите на ръководител на вътрешния одит.


Чл. 7а. (Нов - ДВ, бр. 64 от 2011 г., в сила от 19.08.2011 г.) (1) Ръководителят на звеното за вътрешен одит в организация по чл. 5а изпраща до 31 януари всяка година на министъра на финансите заявка за извършване на външна оценка през годината, в случай че е планирана такава в Програмата за осигуряване на качеството на вътрешния одит, като едновременно с това докладва на ръководителя на организацията.

(2) Въз основа на получената информация от звената за вътрешен одит дирекция "Вътрешен контрол" изготвя график за провеждане на външните оценки през годината, като взема под внимание броя на оценките, времетраенето им и разполагаемия капацитет.

(3) Външните оценки, за чието извършване е недостатъчен капацитетът, се прехвърлят за следващата година, за което се уведомяват ръководителите на организациите и ръководителите на звената за вътрешен одит.

(4) В случаите, когато в петгодишния период от създаване на звеното за вътрешен одит или от последната външна оценка не е подадена заявка до министъра на финансите, дирекция "Вътрешен контрол" включва в графика за външни оценки съответното звено за вътрешен одит.

(5) Външни оценки от лицата по чл. 5а се извършват въз основа на заповед на министъра на финансите по предложение на директора на дирекция "Вътрешен контрол".


Чл. 8. (1) Квалифицираните независими оценители извършват съответните дейности от обхвата на външната оценка в съответствие с договор за възлагане, сключен между лицата по чл. 7, ал. 4 и съответния изпълнител, при спазване на изискванията на законодателството в областта на обществените поръчки.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2011 г., в сила от 19.08.2011 г.) Квалифицираните независими оценители и лицата по чл. 5а представят писмена декларация за отсъствие на обстоятелства по чл. 6 към датата на предложението за извършване на външна оценка, но не по-късно от датата на подписване на договора.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2011 г., в сила от 19.08.2011 г.) Квалифицираните независими оценители и лицата по чл. 5а имат право на свободен достъп до ръководството и служителите в звеното за вътрешен одит, както и до цялата информация и до всички документи, включително електронни, свързани с дейността по вътрешен одит.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2011 г., в сила от 19.08.2011 г.) При необходимост във връзка с извършването на външните оценки квалифицираните независими оценители и лицата по чл. 5а могат да провеждат интервюта и да изискват от ръководството и други служители в организацията информация, свързана с дейността по вътрешен одит.


Чл. 9. (1) Обхватът на външните оценки трябва да е достатъчен, за да осигури постигането на изрично независимо мнение за съответствие съгласно чл. 4, ал. 1.

(2) Обхватът на проверките включва задължително:

1. структуриране, статут и обхват на дейността на звеното за вътрешен одит;

2. професионална компетентност на вътрешните одитори;

3. оценка на риска и планиране на дейността по вътрешен одит;

4. изпълнение на годишните планове, в т.ч. на годишния доклад за дейността по вътрешен одит и съдържащите се в него вид и област на изпълнение на одитните ангажименти, брой на съществените констатации, в т.ч. докладване на идентифицирани индикатори за измами, брой на дадените, приети и изпълнени препоръки, случаи на ограничаване на дейността и доклади за адекватността на ресурсите за вътрешен одит;

5. планиране, извършване и докладване на одитните ангажименти и проследяване на действията за изпълнение на препоръките.


Чл. 10. (1) Външната оценка по чл. 4, ал. 2, т. 2 включва извършване на самооценка от ръководителя на вътрешния одит, за резултатите от която той изготвя доклад за съответствие на дейността по вътрешен одит със Закона за вътрешния одит в публичния сектор, Етичния кодекс на вътрешните одитори и Стандартите за вътрешен одит в публичния сектор.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2011 г., в сила от 19.08.2011 г.) Ръководителят на вътрешния одит предоставя изготвените и подписани документи във връзка със самооценката на избрания квалифициран независим оценител и лицето по чл. 5а.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2011 г., в сила от 19.08.2011 г.) Квалифицираният независим оценител и лицето по чл. 5а определя и извършва необходимите проверки относно направената самооценка, за да прецени:

1. адекватността на процеса по самооценка;

2. съответствието със Закона за вътрешния одит в публичния сектор, Етичния кодекс на вътрешните одитори и Стандартите за вътрешен одит в публичния сектор.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2011 г., в сила от 19.08.2011 г.) Квалифицираният независим оценител и лицето по чл. 5а изразява независимо потвърждаване - съгласие или несъгласие, с посоченото от ръководителя на вътрешния одит съответствие на дейността със Закона за вътрешния одит в публичния сектор, Етичния кодекс на вътрешните одитори и Стандартите за вътрешен одит в публичния сектор, което се включва в доклада за представяне на резултатите от външната оценка и обосновава независимото мнение по чл. 11, ал. 1.


Глава пета.
ПРЕДСТАВЯНЕ НА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ИЗВЪРШВАНЕ НА ВЪНШНИТЕ ОЦЕНКИ

Чл. 11. (1) (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2011 г., в сила от 19.08.2011 г.) Квалифицираните независими оценители и лицата по чл. 5а представят резултатите от извършените външни оценки чрез доклад, съдържащ обхват на проверките, констатации от извършените проверки и независимо мнение относно съответствието на дейността по вътрешен одит със Закона за вътрешния одит в публичния сектор, Етичния кодекс на вътрешните одитори и Стандартите за вътрешен одит в публичния сектор. Независимото мнение включва една от следните оценки:

1. оценка "работи в съответствие" - когато дейността по вътрешен одит на звеното отговаря на изискванията на Закона за вътрешния одит в публичния сектор, Етичния кодекс на вътрешните одитори и Стандартите за вътрешен одит в публичния сектор;

2. оценка "работи в частично съответствие" - когато въпреки предприетите действия от звеното за вътрешен одит дейността му не отговаря напълно на Закона за вътрешния одит в публичния сектор, Етичния кодекс на вътрешните одитори и/или на изискванията на отделни стандарти и не изпълнява ефективно основни изисквания;

3. оценка "работи в несъответствие" - когато дейността по вътрешен одит на звеното има съществени слабости, които накърняват способността на вътрешния одит да изпълнява своите цели и функции.

(2) Докладът може да съдържа:

1. оценка на използваните добри практики;

2. препоръки, отнасящи се до подобряване на дейността на звеното за вътрешен одит.


Чл. 12. (1) (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2011 г., в сила от 19.08.2011 г.) Квалифицираните независими оценители и лицата по чл. 5а запознават ръководителя на вътрешния одит с резултатите от извършената външна оценка, като му предоставят възможност да изрази становище в съгласуван между двете страни срок.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2011 г., в сила от 19.08.2011 г.) В срока по ал. 1 ръководителят на вътрешния одит може да изготви и представи на квалифицираните независими оценители и лицата по чл. 5а проект на план за действие за отстраняване на слабостите във връзка с приетите препоръки за подобряване дейността на звеното за вътрешен одит.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2011 г., в сила от 19.08.2011 г.) След изтичането на срока за изразяване на становище квалифицираните независими оценители и лицата по чл. 5а предоставят доклад с резултатите от външните оценки на ръководителя на вътрешния одит, ръководителя на организацията, в която се провежда външната оценка и на одитния комитет, ако има сформиран такъв. Към доклада се прилагат становището по ал. 1 и изготвеният проект на план за действие.

(4) С представянето на резултатите ръководителят на вътрешния одит може да направи предложение за:

1. одобряване на изготвения план за действие;

2. допълване на изготвения план за действие с други мерки от компетентността на ръководителя на организацията.

(5) Ръководителят на организацията взема решение относно мерките за отстраняване на слабостите и подобряване дейността на звеното за вътрешен одит.


Чл. 13. (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2011 г., в сила от 19.08.2011 г.) При извършване на външни оценки на звена за вътрешен одит на организации извън София служителите по чл. 5а се командироват при условията и по реда на чл. 5, ал. 1 от Наредбата за командировките в страната, приета с Постановление № 72 на Министерския съвет от 1986 г. (обн., ДВ, бр. 11 от 1987 г.; изм. и доп., бр. 21 от 1991 г., бр. 2 от 1994 г.; изм., бр. 62 от 1995 г., бр. 34 от 1997 г.; изм. и доп., бр. 40 от 1999 г.; изм., бр. 2 от 2008 г. и бр. 2 от 2011 г.).


Заключителни разпоредби

§ 1. Наредбата се издава на основание чл. 29, ал. 4 и чл. 53а от Закона за вътрешния одит в публичния сектор.


§ 2. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".


Преходни и Заключителни разпоредби
КЪМ НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 1 ОТ 2011 Г. ЗА УСЛОВИЯТА, РЕДА И НАЧИНА ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ВЪНШНИ ОЦЕНКИ ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА КАЧЕСТВОТО НА ОДИТНАТА ДЕЙНОСТ

(ОБН. - ДВ, БР. 64 ОТ 2011 Г., В СИЛА ОТ 19.08.2011 Г.)


§ 12. Започналите и недовършени към датата на влизане в сила на наредбата външни оценки се довършват по досегашния ред.


§ 13. Организациите, в които не е извършена външна оценка на одитната дейност до влизане в сила на наредбата, подават заявката по чл. 7а, ал. 1 в срок до 30 ноември 2011 г.


§ 14. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".


Промени настройката на бисквитките