Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 34 от 15.IV

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 80 ОТ 10 АПРИЛ 2014 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА РЕДА ЗА ВНАСЯНЕ И РАЗПРЕДЕЛЯНЕ НА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ ОСИГУРИТЕЛНИ ВНОСКИ И ВНОСКИТЕ ЗА ФОНД "ГАРАНТИРАНИ ВЗЕМАНИЯ НА РАБОТНИЦИТЕ И СЛУЖИТЕЛИТЕ", ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 291

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 80 ОТ 10 АПРИЛ 2014 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА РЕДА ЗА ВНАСЯНЕ И РАЗПРЕДЕЛЯНЕ НА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ ОСИГУРИТЕЛНИ ВНОСКИ И ВНОСКИТЕ ЗА ФОНД "ГАРАНТИРАНИ ВЗЕМАНИЯ НА РАБОТНИЦИТЕ И СЛУЖИТЕЛИТЕ", ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 291 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2005 Г. (ДВ, БР. 1 ОТ 2006 Г.)

В сила от 04.03.2014 г.

Обн. ДВ. бр.34 от 15 Април 2014г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 2 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Осигурителните вноски, установените задължения и лихви за държавното обществено осигуряване, Учителския пенсионен фонд и за фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите" се внасят по банковата сметка на компетентната териториална дирекция (ТД) на НАП за събиране на приходите за социалноосигурителните фондове към Националния осигурителен институт (НОИ)."

2. Създава се нова ал. 2:

"(2) Осигурителните вноски, установените задължения и лихви за здравно осигуряване се внасят по банковата сметка на компетентната ТД на НАП за събиране на приходите за НЗОК."

3. Досегашната ал. 2 става ал. 3 и в нея думата "банковата" се заменя с "банкова".


§ 2. В чл. 3 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думите "самоосигуряващите се лица" се поставя запетая и се добавя "лицата по чл. 4, ал. 9 от Кодекса за социално осигуряване".

2. В ал. 4 съюзът "и" се заменя със запетая и след думите "самоосигуряващите се лица" се добавя "и лицата по чл. 4, ал. 9 от Кодекса за социално осигуряване".


§ 3. В чл. 4 думите "като средствата по чл. 2, ал. 1 се превеждат по сметка на НАП за приходите на централния бюджет, а тези по чл. 2, ал. 2 - по сметката на НАП по чл. 6, ал. 2" се заличават.


§ 4. В чл. 6 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Дължимите вноски за държавното обществено осигуряване, Учителския пенсионен фонд и за НЗОК от бюджетните организации, без общините, се превеждат от сметки на централния бюджет по съответните сметки на НОИ и НЗОК в Българската народна банка с изключение на вноските по ал. 4."

2. В ал. 2 думата "предприятия" се заменя с "организации" и думите "ал. 4" се заменят с "ал. 3".

3. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Дължимите вноски за фондовете за допълнително задължително пенсионно осигуряване за осигурените от НОИ и НЗОК лица се отчитат и превеждат от сметките на НОИ и НЗОК по сметката по ал. 2 по ред, определен от министъра на финансите."

4. В ал. 4 след абревиатурата "НЗОК" се добавя "отчитат и".


§ 5. В чл. 7 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Постъпилите по сметките по чл. 4 на НАП в Българската народна банка суми за държавното обществено осигуряване, за Учителския пенсионен фонд и за фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите" се превеждат по банковата сметка на НОИ за държавното обществено осигуряване в Българската народна банка, за НЗОК - по банковата бюджетна сметка на НЗОК в Българската народна банка, а за фондовете за допълнително задължително пенсионно осигуряване - по банковата сметка на НАП по чл. 6, ал. 2."

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Преводите по ал. 1 се извършват ежедневно по ред, определен от министъра на финансите и от управителя на Българската народна банка."

3. Алинея 3 се отменя.

4. В ал. 4 накрая се добавя "не по-малко от веднъж месечно".

5. Алинея 5 се изменя така:

"(5) За целите на изготвяне на отчетите за касовото изпълнение на бюджетите на държавното обществено осигуряване, Учителския пенсионен фонд, фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите" и бюджета на НЗОК неуточнените към края на отчетния период суми, постъпили по съответните сметки по чл. 2, ал. 1 и 2, се отчитат по приходни позиции на базата на относителния дял на съответната приходна позиция в общия размер на установените и постъпили за съответния период суми."

6. Алинея 6 се отменя.


§ 6. В чл. 9, ал. 6 и 7 думите "ал. 4" се заменят с "ал. 5".


§ 7. В чл. 11, ал. 3 думите "ал. 2" се заменят с "ал. 3".


§ 8. В преходните и заключителните разпоредби се правят следните изменения и допълнения:

1. Параграф 2а се отменя.

2. Създава се § 2б:

"§ 2б. (1) В срок до 30 април 2014 г. НАП превежда по сметките на НОИ и НЗОК по чл. 7, ал. 1 разликата между установената сума на събраните приходи за администрираните от НОИ социалноосигурителни фондове, съответно за НЗОК, отчетена в периода от 1 януари до 28 февруари 2014 г., и сумата на извършените от НАП през този период преводи за 2014 г. към съответната сметка на НОИ и НЗОК.

(2) Наличните към 28 февруари 2014 г. неуточнени суми, събрани чрез съответната сметка на ТД на НАП, се отчитат като приходи на администрираните от НОИ социалноосигурителни фондове, съответно на НЗОК, след тяхното установяване и превеждане от сметката на съответната ТД на НАП за приходите на централния бюджет по съответните сметки на ТД на НАП по чл. 2, ал. 1 и 2.

(3) Преводите по ал. 2 се отразяват като намаление на приходите на централния бюджет."


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 9. (1) Неуточнените суми, постъпили по съответните сметки за приходите от публични вземания на централния бюджет на Националната агенция за приходите, включително и неуточнени суми към 28 февруари 2014 г., ежемесечно се разпределят пропорционално по съответните отчетни позиции за публични вземания на централния бюджет на база на относителния дял на съответната отчетна позиция в общия размер на установените приходи от публични вземания на централния бюджет за съответния период.

(2) За целите на ал. 1 в общия размер на установените приходи от публични вземания на централния бюджет не се включват обособено отчетените по предвидения за това код за приходи на централния бюджет постъпления от сметките за чужди средства на Националната агенция за приходите за принудително събиране и конфискувани активи.


§ 10. Постановлението влиза в сила от 4 март 2014 г.


Промени настройката на бисквитките