Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 36 от 25.IV

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 92 ОТ 23 АПРИЛ 2014 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ЗАКРИЛА НА ДЕЦА С ИЗЯВЕНИ ДАРБИ, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 298 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2003 Г. (ДВ, БР. 111 ОТ 2003 Г.)

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 92 ОТ 23 АПРИЛ 2014 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ЗАКРИЛА НА ДЕЦА С ИЗЯВЕНИ ДАРБИ, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 298 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2003 Г. (ДВ, БР. 111 ОТ 2003 Г.)

В сила от 25.04.2014 г.

Обн. ДВ. бр.36 от 25 Април 2014г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 8, т. 2 думата "възстановителни" се заменя с "тренировъчни".


§ 2. В чл. 10 след думата "ученици" се добавя "от VІІІ до XІІ клас".


§ 3. В чл. 11 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Министърът на културата след съгласуване с министъра на образованието и науката, министъра на земеделието и храните и с министъра на младежта и спорта всяка година до 31 януари внася в Министерския съвет Програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби от държавни и общински училища за текущата календарна година. Програмата включва националните и международните конкурси, олимпиади и състезания, за които се прилагат мерки за закрила по наредбата чрез еднократно финансово подпомагане и стипендии, обособени в следните раздели:

1. раздел І - мерки за закрила на деца с изявени дарби, предложени от министъра на културата;

2. раздел ІІ - мерки за закрила на деца с изявени дарби, предложени от министъра на образованието и науката;

3. раздел ІІІ - мерки за закрила на деца с изявени дарби, предложени от министъра на земеделието и храните;

4. раздел ІV - мерки за закрила на деца с изявени дарби, предложени от министъра на младежта и спорта."

2. В ал. 2:

а) основният текст става изречение първо и в него думата "решение" се заменя с "постановление";

б) създава се изречение второ:

"Програмата може да се актуализира чрез вътрешно преразпределение на мерки и средства след 31 октомври на съответната година въз основа на постъпило предложение от министрите по ал. 1."

3. Алинея 4 се изменя така:

"(4) Предвидените с програмата средства за изпълнение на мерките за закрила на деца с изявени дарби от държавни и общински училища се предоставят по бюджетите на Министерството на културата, Министерството на образованието и науката, Министерството на земеделието и храните, Министерството на младежта и спорта и на общините с постановление на Министерския съвет по предложение на:

1. министъра на културата - за мерките по раздел І, съгласно ал. 1, т. 1;

2. министъра на образованието и науката - за мерките по раздел ІІ, съгласно ал. 1, т. 2;

3. министъра на земеделието и храните - за мерките по раздел ІІІ, съгласно ал. 1, т. 3;

4. министъра на младежта и спорта - за мерките по раздел ІV, съгласно ал. 1, т. 4."

4. Създава се ал. 5:

"(5) Кметовете на общини подават мотивирано искане до съответния министър по ал. 4 с приложена справка съгласно приложение № 1. Справката се подава в срок от 15 дни след края на всяко тримесечие. За последното тримесечие на годината справките се подават до 15 януари на следващата година."


§ 4. В чл. 12 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинеи 2 и 3 се изменят така:

"(2) Общинската програма по ал. 1 се приема с решение на общинския съвет и включва мерките от програмата по чл. 11, ал. 1 и мерки, предложени от училища и други юридически лица, осъществяващи дейности на територията на общината. Програмата задължително се публикува на интернет страницата на съответната община.

(3) Програмата по ал. 2 се приема до месец април на текущата година."

2. Създава се ал. 4:

"(4) Мерките за закрила на деца с изявени дарби, приети с общинската програма по ал. 1, извън мерките по програмата по чл. 11, ал. 1, се финансират от собствени приходи на общините по ред, определен от общинския съвет."


§ 5. В чл. 13 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Искането се попълва по образец съгласно приложение № 2 и задължително се мотивира."

2. Създава се ал. 3:

"(3) Закрилата на деца с изявени дарби със специални образователни потребности и/или с хронични заболявания се предоставя при условията и по реда на този раздел."


§ 6. В чл. 14 се правят следните изменения:

1. Алинеи 1 и 2 се изменят така:

"(1) Мерките по чл. 8 се изпълняват от министъра на културата, министъра на образованието и науката, министъра на земеделието и храните, министъра на младежта и спорта или от кмета на съответната община чрез предоставяне на еднократно финансово подпомагане в размер до 195 лв. на ученик от държавно или общинско училище, който е класиран за съответната календарна година по мярка от програмата по чл. 11, ал. 1:

1. индивидуално на първо, второ или трето място на национален или международен конкурс, олимпиада или състезание в областта на изкуството и науката;

2. индивидуално на първо, второ или трето място на олимпийски игри, световно първенство, европейско първенство, балканско първенство, на първо място на финали на държавно индивидуално първенство или ученически игри;

3. спечелил индивидуална награда в колективните спортове на олимпийски игри, световно първенство, европейско първенство или балканско първенство;

4. спечелил индивидуална награда в колективните спортове от отбор, класиран на първо място на финали на държавно първенство или на финали на ученически игри.

(2) Резултатът от класирането в областта на спорта се удостоверява с протокол от състезание, предоставен от съответната българска спортна федерация."

2. В ал. 3 думите "и 2" се заличават.


§ 7. Член 14а се изменя така:

"Чл. 14а. (1) За осъществяване на мерките по чл. 8 се подава искането по образец съгласно приложение № 2:

1. за ученик от държавно училище към Министерството на културата - до министъра на културата;

2. за ученик от държавно училище към Министерството на образованието и науката - до министъра на образованието и науката;

3. за ученик от държавно училище към Министерството на земеделието и храните - до министъра на земеделието и храните;

4. за ученик от държавно училище към Министерството на младежта и спорта - до министъра на младежта и спорта;

5. за ученик от общинско училище - до кмета на съответната община, на територията на която е училището.

(2) Към искането по ал. 1 се прилагат:

1. копие от удостоверението за раждане или лична карта на детето;

2. служебна бележка от организатора за включване в курс за обучение или за участие в пленер или лагер;

3. покана или друг документ за участие в национален или международен конкурс, олимпиада или състезание, или документ, потвърждаващ участието;

4. документи, удостоверяващи класиране на детето по чл. 14, ал. 1;

5. справка от организаторите за вида и стойността на дейностите, свързани с изпълнението на мерките по чл. 8."


§ 8. Член 16 се изменя така:

"Чл. 16. (1) Стипендия за стимулиране на деца с изявени дарби се отпуска от министъра на културата, министъра на образованието и науката, министъра на земеделието и храните и министъра на младежта и спорта на ученик от държавно училище или от кмета на съответната община на ученик от общинско училище, който е класиран за съответната календарна година по мярка от съответния раздел на програмата по чл. 11, ал. 1:

1. индивидуално на първо, второ или трето място на национален или на международен конкурс, олимпиада или състезание в областта на изкуствата и науката и отговаря на изискванията за съответна възраст и категория;

2. индивидуално на първо, второ или трето място на олимпийски игри, световно първенство, европейско първенство, балканско първенство, на първо място на финали на държавно индивидуално първенство или на ученически игри и отговаря на изискванията за съответна възраст, вид спорт, дисциплина и категория;

3. спечелил индивидуална награда в колективните спортове на олимпийски игри, световно първенство, европейско първенство, балканско първенство;

4. спечелил индивидуална награда в колективните спортове от отбор, класиран на първо място на финали на държавно първенство или на финали на ученически игри.

(2) Резултатът от класирането в областта на спорта се удостоверява с протокол от състезание, предоставен от съответната българска спортна федерация.

(3) Правото на стипендия за случаите по ал. 1, с изключение на учениците от държавните спортни училища, се придобива от началото на месеца, следващ месеца, през който се е състояло класирането или е спечелена награда. Стипендията се отпуска от съответния министър по ал. 1 или от кмета на общината и се изплаща от училището за 12 месеца в размер 135 лв.

(4) Правото на стипендия за учениците от държавните спортни училища за случаите по ал. 1, т. 2 - 4 се придобива при постигнати резултати през второто шестмесечие на предходната календарна година и първото шестмесечие на текущата календарна година. Стипендията се отпуска от министъра на младежта и спорта и се изплаща от училището за 12 месеца в размер 135 лв.

(5) Ученик има право да получава само една стипендия по реда на тази наредба или на основание закон или акт на Министерския съвет.

(6) Когато ученикът отговаря и на условията за получаване на друг вид стипендия, той попълва декларация, че ще получава само една стипендия по избор.

(7) Учениците губят правото си на стипендия, когато:

1. преустановят обучението си;

2. прекъснат или повторят учебната година с изключение на повтарящите поради болест;

3. имат наложено наказание с решение на Педагогическия съвет - до заличаване на наказанието;

4. в случай на установяване на спрени състезателни права на спортиста."


§ 9. Член 16а се изменя така:

"Чл. 16а. (1) За предоставяне на стипендия за стимулиране на деца с изявени дарби се подава искането по приложение № 2 в едномесечен срок от възникването на основанието за предоставяне на стипендията:

1. за ученик от държавно училище към Министерството на културата - до министъра на културата;

2. за ученик от държавно училище към Министерството на образованието и науката - до министъра на образованието и науката;

3. за ученик от държавно училище към Министерството на земеделието и храните - до министъра на земеделието и храните;

4. за ученик от държавно училище към Министерството на младежта и спорта - до министъра на младежта и спорта;

5. за ученик от общинско училище - до кмета на съответната община, на територията на която е училището.

(2) Към искането се прилагат:

1. копие от удостоверението за раждане или лична карта на детето;

2. документ, удостоверяващ класиране или спечелена награда;

3. служебна бележка, издадена от училището, удостоверяваща, че детето е ученик;

4. служебна бележка, издадена от спортния клуб, удостоверяваща, че ученикът не е със спрени състезателни права.

(3) При пропускане на срока по ал. 1 по обективни причини ученикът не губи правото си на стипендия, в случай че заяви искането си в рамките на съответната календарна година."


§ 10. В чл. 17 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Исканията за предоставяне на закрила се разглеждат в срок 10 дни след края на всяко тримесечие с изключение на исканията за предоставяне на закрила от министъра на младежта и спорта."

2. Създава се ал. 3:

"(3) Исканията за предоставяне на закрила на ученици от държавните спортни училища се разглеждат:

1. в едномесечен срок от влизането в сила на постановлението за приемане на програмата по чл. 11, ал. 1 - за постъпилите искания за резултати, постигнати през вторите 6 месеца на предходната календарна година;

2. до 1 октомври - за постъпилите искания за резултати, постигнати през първите 6 месеца на текущата календарна година."


§ 11. В чл. 19 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "съгласно приложение № 2" се заменят със "съгласно приложение № 3".

2. В ал. 5 думите "до 10-о число на месеца, следващ тримесечието на предоставяне на закрилата" се заменят с "ежегодно в срок един месец след изтичане на календарната година".


§ 12. Създава се приложение № 1 към чл. 11, ал. 5:

"Приложение № 1 към чл. 11, ал. 5



СПРАВКА
за ученици от общински училища, на които е предоставена закрила по Програмата за закрила на деца с изявени дарби от държавните и общинските училища за ......... г., през ....... тримесечие на ......... г.
 
№ по ред Об- щи- на Заповед № ....... на кмета на общината за отпускане на стипендия Стипен- дията се отпуска, считано от Общо средства за ..... г. (в лв.) Наименование на конкурс/олимпиада/състезание/спор- тно състезание - вид спорт, дисциплина/категория и месец на провеждане Ученици, получили стипендии
          конкурс/олимпиада/със- тезание от съответната област на закрила месец на про- веждане три имена дата на раждане училище
                   
                   
                   
                   
                   

"


§ 13. Досегашното приложение № 1 към чл. 13, ал. 2 става приложение № 2 към чл. 13, ал. 2 и се изменя така:

"Приложение № 2 към чл. 13, ал. 2



№ ....................   ДО
......................г.   ........................................................................
     
ИСКАНЕ
за предоставяне на закрила на дете с изявени дарби
 
Днес, ................ г., .....................................................................................................................................................................
(име, презиме и фамилия)
- родител;
- настойник/попечител;
- лице, полагащо грижи за детето;
- дете
лична карта № ............................, издадена на ................................................. от .....................................................................,
ЕГН .............................................., месторождение: .................................................................................................................,
постоянен адрес: .......................................................................................................................................................................,
тел. ................................, настоящ адрес: ..................................................................................................................................
.................................................................................................................................................................................................
На основание на Наредбата за условията и реда за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби отправям искане за предоставяне на закрила на:
............................................................................................................, ЕГН .............................................................................,

(име, презиме, фамилия на детето)

..................................................................................................................................................................................................,
(настоящ адрес на детето)
...................................................................................................................................................................................................
(ученик в училище/клас)
за:
 
1. Еднократно финансово подпомагане по чл. 8 или по чл. 9, т. 2.
2. Предоставяне на писмена информация по чл. 9, т. 1 за постъпване в училищата по изкуствата и в спортните училища.
3. Финансово подпомагане и стимулиране чрез стипендия по чл. 10:
Мотиви: ..............................................................................................................................................................................
...........................................................................................................................................................................................
Прилагам следните документи:
а) за т. 1 - документите по чл. 14а, ал. 2;
б) за т. 2 - документите по чл. 14а, ал. 2, т. 1;
в) за т. 3 - документите по чл. 16а, ал. 2.
Декларирам, че към момента на подаване на настоящото искане ученикът се отказва от друга държавна стипендия и ще получава стипендията, предоставена по реда на тази наредба.
 
Гр. (с.) .......................   Подпис: ......................................
Дата ......................... г.    

"


§ 14. Досегашното приложение № 2 към чл. 19, ал. 1 става приложение № 3 към чл. 19, ал. 1 и в колона 3 думите "месторождение, настоящ адрес, постоянен адрес, телефон" се заменят с "училище".


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 15. Стипендиите, отпуснати преди влизането в сила на постановлението, се изплащат по действащия досега ред.


§ 16. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".


Промени настройката на бисквитките