Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 39 от 9.V

НАРЕДБА № 4 ОТ 23 АПРИЛ 2014 Г. ЗА РЕДА И НАЧИНА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ И ОТЧИТАНЕ НА СРЕДСТВАТА ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА ДЕЙНОСТИТЕ ПО ТЕХНИЧЕСКАТА ЛИКВИДАЦИЯ, ПО ТЕХНИЧЕСКАТА И БИОЛОГИЧНАТА РЕКУЛТИВАЦИЯ И ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА СВЪРЗАНИТЕ С ТОВА ДЕЙНОСТИ ПО ВОДОВЗЕМАНЕ

 

НАРЕДБА № 4 ОТ 23 АПРИЛ 2014 Г. ЗА РЕДА И НАЧИНА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ И ОТЧИТАНЕ НА СРЕДСТВАТА ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА ДЕЙНОСТИТЕ ПО ТЕХНИЧЕСКАТА ЛИКВИДАЦИЯ, ПО ТЕХНИЧЕСКАТА И БИОЛОГИЧНАТА РЕКУЛТИВАЦИЯ И ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА СВЪРЗАНИТЕ С ТОВА ДЕЙНОСТИ ПО ВОДОВЗЕМАНЕ, ПРЕЧИСТВАНЕ, ЗАУСТВАНЕ И МОНИТОРИНГ НА ВОДИ, КАКТО И ВСЯКАКЪВ ДРУГ ВИД МОНИТОРИНГ ЗА ЛИКВИДИРАНЕ НА ПОСЛЕДСТВИЯТА ОТ ПРОУЧВАНЕТО, ДОБИВА И ПРЕРАБОТКАТА НА УРАНОВА СУРОВИНА

Издадена от Министерството на финансите

Обн. ДВ. бр.39 от 9 Май 2014г., отм. ДВ. бр.84 от 30 Октомври 2015г.

Отменена с Параграф единствен от Наредба за отменяне на Наредба № 4 от 2014 г. за реда и начина за предоставяне и отчитане на средствата за финансиране на дейностите по техническата ликвидация, по техническата и биологичната рекултивация и изпълнението на свързаните с това дейности по водовземане, пречистване, заустване и мониторинг на води, както и всякакъв друг вид мониторинг за ликвидиране на последствията от проучването, добива и преработката на уранова суровина - ДВ, бр. 84 от 30 октомври 2015 г., в сила от 03.11.2015 г.

Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. (1) С тази наредба се определят редът и начинът за предоставяне и отчитане на средствата от държавния бюджет за финансиране на дейностите по техническата ликвидация, техническата и биологичната рекултивация и изпълнението на свързаните с това дейности по водовземане, пречистване, заустване и мониторинг на води, както и всякакъв друг вид мониторинг за ликвидиране на последствията от проучването, добива и преработката на уранова суровина в обектите и засегнатите райони съгласно приложение № 1 към чл. 1, ал. 1 от Постановление № 74 на Министерския съвет от 1998 г. за ликвидиране на последствията от добива и преработката на уранова суровина (обн., ДВ, бр. 39 от 1998 г.; изм., бр. 48 от 2000 г., бр. 78 от 2005 г.; изм. и доп., бр. 108 от 2007 г.; изм., бр. 93 от 2009 г.; доп., бр. 47 от 2012 г.; изм. и доп., бр. 2 от 2014 г.) (ПМС № 74 от 1998 г.).

(2) Със средствата по ал. 1 се финансират:

1. изпълнение на работни проекти за ликвидация на последиците от уранодобива и преработката на уранова суровина;

2. предпроектни проучвания, проектиране, експертизи и експертни съвети;

3. експлоатация на мониторинговите мрежи, пречиствателните и регенерационните съоръжения;

4. обезопасяване на пропадания и нарушения на земната повърхност и ликвидиране на щети, възникнали от вредното влияние на минните работи, както и от природни и разрушителни въздействия, застрашаващи живота и здравето на хора и животни;

5. придобиване на специализирани дълготрайни материални активи - машини, съоръжения, дозиметрична и измерителна апаратура и транспортни средства, използвани от "Екоинженеринг - РМ" - ЕООД, София ("Екоинженеринг - РМ" - ЕООД), само и единствено при процесите на пречистване на води, регенерация на смоли и мониторингова дейност;

6. поддръжка на обекти и съоръжения, финансирани и изградени по международни програми, придобити или възложени за обслужване и експлоатация на "Екоинженеринг - РМ" - ЕООД;

7. разходи за управление на дейността на "Екоинженеринг - РМ" - ЕООД.


Раздел II.
Условия и ред за финансиране

Чл. 2. (1) Финансирането на дейностите по чл. 1, ал. 2 се извършва със средства от държавния бюджет въз основа на приети проекти от Консултативния съвет (КС) при Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) за обекти, включени в приложение № 1 към ПМС № 74 от 1998 г., и протоколи от заседанията на КС към МИЕ, утвърдени от министъра на икономиката и енергетиката.

(2) "Екоинженеринг - РМ" - ЕООД, представя в МИЕ за одобрение програма за изпълнение на дейностите по чл. 1, ал. 2 по обекти и прогнозни цени за необходимите средства за съответната година.

(3) Ежегодно, в сроковете, определени с бюджетната процедура за съответната година, при спазване изискванията на чл. 4, ал. 1 от ПМС № 74 от 1998 г. МИЕ представя на министъра на финансите за утвърждаване съответните програми и разчети за необходимите средства за следващата година по дейности и обекти за финансиране по чл. 1, ал. 2, обвързани с програмата по чл. 2, ал. 2.

(4) В рамките на определените средства в закона за държавния бюджет на Република България за съответната година за дейностите, регламентирани с ПМС № 74 от 1998 г., МИЕ изготвя и представя в Министерството на финансите (МФ) за съгласуване разпределението на средствата по дейности и обекти, като приоритетно се осигуряват средства за изпълнение на обекти, застрашаващи живота и безопасността на хора и животни, преходни обекти и обектите с приети проекти. Промени в разпределението на средствата по ал. 1 се извършват съгласувано с министъра на финансите в рамките на общия размер на средствата по ал. 1.

(5) Дейностите по чл. 1, ал. 2, т. 1, 2, 4 се възлагат от "Екоинженеринг - РМ" - ЕООД, на външни изпълнители, както и активите по чл. 1, ал. 2, т. 5 се придобиват по реда на Закона за обществените поръчки.

(6) Дейностите по чл. 1, ал. 2, т. 3 и 6 се извършват от "Екоинженеринг - РМ" - ЕООД.


Чл. 3. (1) Дейностите по чл. 1, ал. 2, т. 3 се финансират ежемесечно със средства от държавния бюджет в съответствие с утвърдените от министъра на икономиката и енергетиката работни проекти за експлоатация на мониторинговите мрежи, пречиствателни и регенерационни съоръжения, в това число и разходите за управление на дейността на "Екоинженеринг - РМ" - ЕООД.

(2) Средствата по ал. 1 могат да бъдат предоставяни авансово на "Екоинженеринг - РМ" - ЕООД, в размер до 60 на сто от утвърдените за съответния месец, с изключение на разходите за работни заплати и задължителни осигурителни вноски, които се предоставят в размер до 100 на сто от утвърдените.

(3) "Екоинженеринг - РМ" - ЕООД, изготвя и представя в МИЕ ежемесечно искане за плащане за изпълнение на видовете работи съгласно месечния график за всеки обект. Окончателното разплащане е тримесечно след представяне на счетоводен отчет от "Екоинженеринг - РМ" - ЕООД.

(4) При неизпълнение на видовете работи, предвидени в графиците на обектите, и неусвояване на отпуснатите авансови средства аванс за следващия месец не се предоставя или се намалява с размера на неусвоените средства.


Чл. 4. (1) Ежемесечно "Екоинженеринг - РМ" - ЕООД, в съответствие със сключените договори за изпълнение на работните проекти за техническа ликвидация, за техническа и биологична рекултивация, представените оферти и съответните констативни протоколи изготвя и представя в МИЕ заявка за необходимите средства за разплащане на изпълнените видове работи съгласно месечния график за всеки обект.

(2) Плащания по договори за предпроектни проучвания и проектиране се извършват след приемане на предпроектните проучвания и работните проекти от КС към МИЕ.

(3) Плащания за експертизи, лабораторни изследвания и външни консултанти се извършват съгласно уговореното в сключените договори и доказано изпълнение.


Чл. 5. В случай че при изпълнението на дейностите по чл. 1, ал. 2, т. 3 настъпи съществено отклонение на цените за електроенергия, горива, материали, резервни части и труд от предварително разчетените за годината, когато това е допустимо, "Екоинженеринг - РМ" - ЕООД, може да актуализира разчетите по обекти в рамките на утвърдените средства с годишната програма на дружеството и ги внася в КС към МИЕ за разглеждане и приемане. Приетите актуализирани разчети се утвърждават от министъра на икономиката и енергетиката след съгласуване на налагащите се промени с министъра на финансите.


Чл. 6. Средствата за непредвидени разходи по проектите се изплащат по утвърден от министъра на икономиката и енергетиката ред за изразходване на непредвидените средства, включени в проектите за експлоатационни разходи на "Екоинженеринг - РМ" - ЕООД.


Чл. 7. (1) Всички средства за финансиране се превеждат от държавния бюджет по бюджета на МИЕ, което извършва съответните плащания към "Екоинженеринг - РМ" - ЕООД.

(2) В срок до 10 дни от получаване на писмено искане от МИЕ МФ превежда средствата по ал. 1 по бюджетната сметка на МИЕ.


Раздел III.
Документи за финансиране

Чл. 8. Финансирането се осъществява при наличие на следните документи:

1. За предоставяне на авансови средства по чл. 3, ал. 2:

а) при изпълнение на проект - приет проект от КС;

б) разчет за размера на разходите, включени в искането за авансово плащане за съответния месец по обекти;

в) копие от сключен договор за строителен надзор, когато такъв се изисква;

г) искане за плащане от "Екоинженеринг - РМ" - ЕООД; искането за плащане се съставя в съответствие с включените разходи в проектите.

2. За финансиране на разходи по чл. 4, ал. 1 и 3:

а) копие от сключен договор за изпълнение и приета оферта на избрания по реда на ЗОП изпълнител при първо плащане;

б) копие от разрешение за строеж при искане за първо плащане, ако за проекта се изисква такова;

в) съответни протоколи за изпълнените видове и количества работи и дейности по приетите проекти, подписани от възложител, изпълнител, лице, упражняващо строителен надзор (когато такъв се изисква), и заверени от МИЕ, или протоколи от лабораторни изследвания и приемателни протоколи за извършена работа;

г) копие от сключен договор за строителен надзор, когато такъв се изисква;

д) искане за плащане от "Екоинженеринг - РМ" - ЕООД.

3. За финансиране на разходи по чл. 4, ал. 2:

а) приет проект от КС към МИЕ;

б) копие от сключен договор за проектиране;

в) искане за плащане от "Екоинженеринг - РМ" - ЕООД.


Раздел IV.
Организация на отчитането

Чл. 9. (1) Изпълнените видове и количества работи по обекти се отчитат ежемесечно до 20-о число на следващия месец.

(2) Отчитането на работите по чл. 1, ал. 2 се извършва на база представените счетоводни документи, протоколи и други документи, доказващи изпълнението на работите и извършените за това разходи.

(3) Отчитането на работите се осъществява при спазване на принципите за добро финансово управление и законосъобразно разходване на публичните средства.

(4) Контрол и проверка на разплатените суми и фактически извършените разходи се извършва за всеки тримесечен период съгласно отчет за приходите и разходите, представен от дружеството.


Чл. 10. Получените средства от продажбата на придобитите със средства от държавния бюджет специализирани дълготрайни материални активи по чл. 1, ал. 2, т. 5 и на продукта АУТК (амониев уранил трикарбонат) от регенерационните съоръжения се внасят в приход по бюджета на МИЕ.


Раздел V.
Контрол

Чл. 11. Министърът на икономиката и енергетиката и министърът на финансите чрез съответните специализирани административни звена осъществяват контрол на работите и дейностите по техническата ликвидация и/или консервация и опазване на околната среда и тяхното финансиране съобразно своите компетенции.


Чл. 12. Разходването на средствата при условията и по реда на тази наредба се осъществява при спазване на принципите за законосъобразност, добро финансово управление и прозрачност в съответствие със Закона за финансовото управление и контрол в публичния сектор.


Чл. 13. При наличие на данни за извършени нарушения при разходването и/или отчитането на средствата по чл. 1, ал. 1 министърът на финансите може да изиска предоставяне на допълнителни документи и информация, като за времето на проучване или при доказване на нарушенията финансирането на дейностите съответно се спира или прекратява.


Заключителни разпоредби

§ 1. Наредбата се издава на основание чл. 8, ал. 2 от Постановление № 74 на Министерския съвет от 1998 г. за ликвидиране на последствията от добива и преработката на уранова суровина и отменя Наредбата за реда и начина за предоставяне и отчитане на средствата от целевата извънбюджетна сметка "Дивидент за държавата от търговските дружества с държавно участие" на Министерството на финансите, в съответствие с изискванията на ПМС № 74 от 1998 г. за ликвидиране на последствията от добива и преработката на уранова суровина (необнародвана).


§ 2. Указания по прилагането на наредбата се дават от определен от министъра на финансите заместник-министър.


Промени настройката на бисквитките