Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 40 от 13.V

ПРАВИЛНИК ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА УСТРОЙСТВОТО И ДЕЙНОСТТА НА ФОНДА ЗА КОМПЕНСИРАНЕ НА ИНВЕСТИТОРИТЕ (ДВ, БР. 69 ОТ 2005 Г.)

 

ПРАВИЛНИК ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА УСТРОЙСТВОТО И ДЕЙНОСТТА НА ФОНДА ЗА КОМПЕНСИРАНЕ НА ИНВЕСТИТОРИТЕ (ДВ, БР. 69 ОТ 2005 Г.)

Издаден от Комисията за финансов надзор

Обн. ДВ. бр.40 от 13 Май 2014г.

§ 1. В чл. 2 ал. 2 - 5 се изменят така:

"(2) Фондът събира вноски от инвестиционните посредници по чл. 5, ал. 2 и 3 от Закона за пазарите на финансови инструменти (ЗПФИ) и от управляващите дружества по чл. 89 от Закона за дейността на колективните инвестиционни схеми и на други предприятия за колективно инвестиране (ЗДКИСДПКИ) с цел изплащане на компенсация на клиентите на инвестиционен посредник или на управляващо дружество по чл. 89 ЗДКИСДПКИ, наричано по-нататък "управляващо дружество", ако не е в състояние да изпълни задълженията си към тях поради причини, пряко свързани с неговото финансово състояние.

(3) Фондът изплаща компенсации на клиентите на инвестиционния посредник или на управляващото дружество до размерите, предвидени в чл. 77г от Закона за публичното предлагане на ценни книжа (ЗППЦК), в случаите, когато:

1. с решение на съответния окръжен съд за инвестиционния посредник, съответно за управляващото дружество, е открито производство по несъстоятелност, включително когато производството по несъстоятелност е прекратено на основание чл. 632 от Търговския закон;

2. е отнет лицензът, съответно разрешението, за извършване на дейност като инвестиционен посредник с решение на компетентния орган в случаите по чл. 20, ал. 2, т. 3 ЗПФИ, а относно инвестиционните посредници, които са банки - в случаите по чл. 36, ал. 2 от Закона за кредитните институции;

3. е отнет лицензът за извършване на дейност като управляващо дружество с решение на компетентния орган в случаите по ЗДКИСДПКИ.

(4) При условията на чл. 77а, ал. 4 ЗППЦК фондът изплаща компенсации на клиентите на клонове на инвестиционни посредници от трета държава в Република България или на управляващи дружества от трета държава в Република България при настъпване на събития, аналогични на тези по ал. 3, които са основание за изплащане на компенсация съгласно съответното законодателство.

(5) Фондът изплаща допълнителна компенсация на клиентите на клон на инвестиционен посредник по чл. 77а, ал. 5 ЗППЦК, съответно на клиентите на клон на управляващо дружество от държава членка в Република България, при получаване на уведомление от компетентния орган на държавата членка по седалището на инвестиционния посредник или управляващото дружество, че инвестиционният посредник или управляващото дружество не е в състояние да изпълнява задълженията си към своите клиенти поради причини, пряко свързани с неговото финансово състояние. Изречение първо се прилага и за инвестиционните посредници, които са банки."


§ 2. В чл. 4, ал. 1 се създават изречения второ и трето: "Отношенията между фонда и членовете на управителния съвет се уреждат с договор за възлагане на управлението. Договорът се сключва в писмена форма от името на фонда от председателя на комисията или от оправомощено от него лице."


§ 3. В чл. 5, ал. 1 се правят следните допълнения:

1. В т. 1 след думите "инвестиционните посредници" се добавя "и управляващите дружества", а след думите "чуждестранните инвестиционни посредници" се добавя "и управляващи дружества".

2. В т. 2 след думите "клонове на чуждестранни инвестиционни посредници" се добавя "и на чуждестранни управляващи дружества".

3. В т. 4 след думите "инвестиционните посредници" се добавя "и управляващите дружества".

4. В т. 10 след думите "инвестиционните посредници" се добавя "и управляващите дружества".

5. В т. 11 след думите "инвестиционен посредник" се добавя "или управляващо дружество".


§ 4. В чл. 6 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думите "чуждестранен инвестиционен посредник" се добавя "или управляващо дружество", а думата "който" се заменя с "което".

2. В ал. 2 след думите "чуждестранният инвестиционен посредник" се добавя "или управляващо дружество", а след думите "инвестиционният посредник" се добавя "или управляващото дружество".

3. В ал. 3 след думите "чуждестранният инвестиционен посредник" се добавя "или управляващо дружество".


§ 5. В чл. 7 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създава се ал. 2:

"(2) Предходната алинея се прилага съответно за управляващите дружества."


§ 6. В чл. 16 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Дейността на фонда се подпомага от администрация."

2. Създават се ал. 4 - 8:

"(4) Общата численост на администрацията на фонда се определя от управителния съвет с щатно разписание в зависимост от обема и съдържанието на текущата дейност на фонда. Щатното разписание се одобрява от комисията.

(5) Дейността на администрацията на фонда е организирана в следните отдели: "Информация и анализи", "Финансово-счетоводен" и "Обща администрация".

(6) Отдел "Информация и анализи" изпълнява дейностите по:

1. организиране, събиране, обработка и анализ на информацията за клиентските активи на инвестиционните посредници и управляващите дружества, задължени към фонда;

2. събиране и обработване на информацията за размера на вноските, дължими към фонда;

3. подготвяне на доклади, статистическа информация, отчети, предложения и друга информация, отнасящи се до изпълнението на задълженията за извършване на вноски към фонда;

4. организиране на дейността по разглеждане на искания за компенсация и изплащането на компенсации на клиентите на инвестиционните посредници и управляващите дружества;

5. оказване на методическа помощ на инвестиционните посредници и управляващите дружества по въпроси, свързани с дейността на фонда;

6. осъществяване на информационен обмен с организации със сходна дейност по компенсиране на инвеститорите;

7. изпълнение на други функции, определени с решение на управителния съвет на фонда.

(7) Отдел "Финансово-счетоводен" осъществява дейностите по:

1. организиране на финансово-счетоводната дейност на фонда - планиране, отчитане и анализ на финансовите и икономическите показатели;

2. съставяне на междинни отчети, както и на годишния финансов отчет на фонда;

3. изпълнение на политиката по управление на човешките ресурси на фонда;

4. разработване на вътрешните правила и други документи, свързани с финансово-счетоводната дейност;

5. изпълнение на други функции, определени с решение на управителния съвет на фонда.

(8) Отдел "Обща администрация" осъществява дейностите по:

1. административно-техническо обслужване на дейността на фонда;

2. водене на деловодството на фонда;

3. правно обслужване на фонда;

4.информационно осигуряване дейността на фонда;

5. техническа подготовка на заседанията на управителния съвет на фонда и оформяне на протоколите от заседанията на управителния съвет;

6. организация и поддържане на архива на фонда;

7. изпълнение на други функции, определени с решение на управителния съвет на фонда."


§ 7. Член 18 се изменя така:

"Чл. 18. Служителите в администрацията на фонда изпълняват възложените им задачи точно, добросъвестно и безпристрастно в съответствие със задълженията им по длъжностна характеристика, разпоредбите на ЗППЦК, този правилник и вътрешните правила на фонда."


§ 8. В чл. 19 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) в т. 1 думите "от инвестиционни посредници" се заличават;

б) в т. 2 думите "от инвестиционни посредници" се заличават;

в) в т. 4 думите "чл. 77ф, ал. 5 ЗППЦК" се заменят с "чл. 77ф, ал. 6 ЗППЦК".

2. В ал. 2 след думите "чуждестранните инвестиционни посредници" се добавя "и чуждестранните управляващи дружества".


§ 9. В чл. 21, ал. 1 т. 1 се изменя така:

"1. плащания на компенсация в случаите по чл. 2, включително на допълнителна компенсация;".


§ 10. В чл. 22 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 3 след думите "инвестиционните посредници" се добавя "и управляващите дружества".

2. Алинея 4 се заличава.

3. Алинея 5 се изменя така:

"(5) При неплащане на вноската в срока по ал. 3 се дължи законна лихва за срока на забавата."


§ 11. В чл. 23 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 2 се заличава.

2. Алинея 5 се изменя така:

"(5) Когато указанията по ал. 3 не са били спазени, комисията самостоятелно преработва проекта и го одобрява в този му вид."


§ 12. В чл. 24 се заличават думите "ал. 2".


§ 13. В чл. 26 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 след думите "клонове на инвестиционни посредници" се добавя "и управляващи дружества", а след думите "чуждестранни инвестиционни посредници" се добавя "и чуждестранни управляващи дружества".

2. В ал. 3:

а) в т. 2 след думите "инвестиционен посредник" се добавя "или управляващо дружество";

б) в т. 3 след думите "инвестиционен посредник" се добавя "или управляващо дружество";

в) в т. 4 след думите "инвестиционен посредник" се добавя "или управляващо дружество".


§ 14. В чл. 26а се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1, изречение първо след думите "инвестиционните посредници" се добавя "и управляващи дружества", след думите "на чуждестранните инвестиционни посредници" се добавя "и на чуждестранните управляващи дружества", а в изречение второ след думите "на чуждестранния инвестиционен посредник" се добавя "или чуждестранното управляващо дружество".

2. В ал. 2, изречение първо след думите "клон на чуждестранен инвестиционен посредник" се добавя "или на чуждестранно управляващо дружество", а след думите "по чл. 77б, ал. 1 ЗППЦК" се добавя "съответно от компетентните органи на държавата членка по седалището на чуждестранното управляващо дружество за обстоятелства по чл. 77б, ал. 1, т. 1 ЗППЦК или по чл. 100, ал. 1, т. 5 ЗДКИСДПКИ".

3. В ал. 3, изречение първо след думите "чуждестранния инвестиционен посредник" се добавя "или на чуждестранното управляващо дружество".

4. В ал. 4, изречение първо след думите "на клиенти на клон на чуждестранен инвестиционен посредник" се добавя "или на клиенти на чуждестранно управляващо дружество", а в изречение второ след думите "по седалището на инвестиционния посредник" се добавя "или на управляващото дружество".


§ 15. В чл. 27 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създава се ал. 2:

"(2) Предходната алинея се прилага съответно за управляващите дружества."


§ 16. В чл. 28 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Комисията упражнява контрол върху дейността на фонда. Проверки се осъществяват от служители от администрацията на комисията, определени със заповед на председателя."

2. В ал. 2 след думите "клиентите на инвестиционните посредници" се добавя "или на управляващите дружества".


§ 17. В чл. 29 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1, т. 2, буква "д" думите "по чл. 77ф, ал. 5 ЗППЦК" се заменят с "по чл. 77ф, ал. 6 ЗППЦК".

2. В ал. 3 след думите "клиентите на инвестиционен посредник" се добавя "съответно на управляващо дружество".


§ 18. Създава се чл. 30:

"Чл. 30. (1) Сметната палата одитира фонда.

(2) Одобрените бюджет на фонда и отчет за изпълнението му се представят на Сметната палата."


Промени настройката на бисквитките