Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 73 от 2.IX

ПРОТОКОЛ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА МЕМОРАНДУМА ЗА РАЗБИРАТЕЛСТВО МЕЖДУ МИНИСТЕРСТВОТО НА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ И БЛАГОУСТРОЙСТВОТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, ДЕЙСТВАЩО КАТО НАЦИОНАЛЕН ПАРТНИРАЩ ОРГАН, МИНИСТЕРСТВОТО НА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ И ТУРИЗМА

 

ПРОТОКОЛ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА МЕМОРАНДУМА ЗА РАЗБИРАТЕЛСТВО МЕЖДУ МИНИСТЕРСТВОТО НА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ И БЛАГОУСТРОЙСТВОТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, ДЕЙСТВАЩО КАТО НАЦИОНАЛЕН ПАРТНИРАЩ ОРГАН, МИНИСТЕРСТВОТО НА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ И ТУРИЗМА НА РУМЪНИЯ, ДЕЙСТВАЩО КАТО УПРАВЛЯВАЩ ОРГАН, МИНИСТЕРСТВОТО НА ПУБЛИЧНИТЕ ФИНАНСИ НА РУМЪНИЯ, ДЕЙСТВАЩО КАТО СЕРТИФИЦИРАЩ ОРГАН, И ОДИТНИЯ ОРГАН (АСОЦИИРАН КЪМ РУМЪНСКАТА СМЕТНА ПАЛАТА), ДЕЙСТВАЩ КАТО ОДИТЕН ОРГАН, ОТНОСНО ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ПРОГРАМАТА ЗА ТРАНСГРАНИЧНО СЪТРУДНИЧЕСТВО БЪЛГАРИЯ - РУМЪНИЯ 2007 - 2013 Г.

(Ратифициран със закон, приет от 42-то Народно събрание на 9 юли 2014 г. - ДВ, бр. 59 от 2014 г. В сила от 24 юли 2014 г.)

В сила от 24.07.2014 г.
Издаден от Министерството на регионалното развитие

Обн. ДВ. бр.73 от 2 Септември 2014г.

В съответствие с Регламент на Съвета (ЕО) № 1083/2006 от 11 юли 2006 г. относно определянето на общи разпоредби за Европейския фонд за регионално развитие, Европейския социален фонд и Кохезионния фонд и за отмяна на Регламент (ЕО) № 1260/1999 и Регламент (ЕО) № 1080/2006 на Европейския парламент и на Съвета от 5 юли 2006 г. относно Европейския фонд за регионално развитие и за отмяна на Регламент (ЕО) № 1783/1999 и Регламент на Комисията (ЕО) № 1828/2006 от 8 декември 2006 г., уреждащ правилата за изпълнение на Регламент на Съвета (ЕО) № 1083/2006 от 11 юли 2006 г. относно определянето на общи разпоредби за Европейския фонд за регионално развитие, Европейския социален фонд и Кохезионния фонд и на Регламент (ЕО) № 1080/2006 на Европейския парламент и на Съвета от 5 юли 2006 г. относно Европейския фонд за регионално развитие, с последващите им изменения и в съответствие с т. 3 от § 10 "Заключителни разпоредби" на Меморандума за разбирателство относно изпълнението на Програмата за трансгранично сътрудничество България - Румъния 2007 - 2013 г., подписан на 26 февруари 2010 г., в сила от 10 септември 2010 г.,

Министерството на регионалното развитие на Република България в качеството му на Национален партниращ орган, Министерството на регионалното развитие и публичната администрация на Румъния в качеството му на Управляващ орган, Министерството на публичните финанси на Румъния в качеството му на Сертифициращ орган и Одитният орган в Румъния (асоцииран към румънската Сметна палата) в качеството му на Одитен орган, наричани по-долу "страните", сключиха този Протокол и се споразумяха за следното:


§ 1. Наименованието на Министерството на регионалното развитие и туризма се променя в целия документ на Министерство на регионалното развитие и публичната администрация.


§ 2. Наименованието на Министерството на регионалното развитие и благоустройството се променя в целия документ на Министерство на регионалното развитие.


§ 3. В § 1 "Институционална структура" т. 8 се изменя, както следва: "Съвместният комитет за наблюдение (СКН) ще гарантира ефективността и качеството на изпълнение на програмата в съответствие с чл. 65 и 66 от Регламент (ЕО) № 1083/2006. СКН е съставен от представители на всяка една държава партньор."


§ 4. В § 2 "Отговорности на УО, НПО, СО и ОО", т. 1 буква "ж" се изменя, както следва: "Гарантиране съответствието с румънското национално законодателство или специфични процедури за възложени договори за обществени поръчки."


§ 5. В § 2 т. 1 се допълва с буква "у", както следва: "Гарантира необходимите средства в случай на автоматично намаляване на средства по Програмата, пропорционално на одобрения бюджет на проектите и изпълняваните дейности от румънските бенефициенти."


§ 6. В § 2 т. 2 се допълва с буква "п", както следва: "Гарантира необходимите средства в случай на автоматично намаляване на средства по Програмата, пропорционално на одобрения бюджет на проектите и изпълняваните дейности от българските бенефициенти."


§ 7. Параграф 3 "Договори" се допълва с т. 7, както следва: "Наддоговарянето на ниво Програма е възможно. Бенефициентите носят финансовата отговорност за наддоговарянето. УО трябва да предприеме незабавни действия, за да уведоми румънските и българските бенефициенти за неправомерно изплатените суми и да изиска възстановяването им. В случай че УО не може да възстанови дължимите суми вследствие от наддоговарянето от българските бенефициенти съгласно разпоредбите на действащите договори за субсидия, НПО възстановява на УО съответните суми по реда на същата процедура, описана в § 9 "Нередности и възстановяване на неправомерно изплатени средства"."


§ 8. Към § 5 "Одит" се добавя нова т. 9, както следва: "Одитът на операциите може да бъде аутсорсван за бенефициентите от Република България, но ОО заедно с групата на одиторите ще носят окончателната отговорност за резултатите от аутсорсването на одита."


§ 9. Приложението - Състав на Съвместния комитет за наблюдение на Програмата за трансгранично сътрудничество България - Румъния 2007 - 2013 г., се премахва.


§ 10. Този протокол влиза в сила от датата на получаване по дипломатически път на уведомленията, с които страните се информират взаимно, че всички необходими вътрешноправни процедури за влизането в сила са изпълнени.


§ 11. Този протокол се подписа в четири еднообразни екземпляра на английски език - по един за всяка от страните.


Промени настройката на бисквитките