Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 7 от 27.I

МЕТОДИКА ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА МИНИМАЛНИЯ РАЗМЕР НА КОНЦЕСИОННОТО ПЛАЩАНЕ ЗА МОРСКИТЕ ПЛАЖОВЕ - ОБЕКТИ НА КОНЦЕСИЯ, ПО РЕДА НА ЧЛ. 8, АЛ. 2 И 3 ОТ ЗАКОНА ЗА УСТРОЙСТВОТО НА ЧЕРНОМОРСКОТО КРАЙБРЕЖИЕ ОТ 2015 Г.

 

МЕТОДИКА ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА МИНИМАЛНИЯ РАЗМЕР НА КОНЦЕСИОННОТО ПЛАЩАНЕ ЗА МОРСКИТЕ ПЛАЖОВЕ - ОБЕКТИ НА КОНЦЕСИЯ, ПО РЕДА НА ЧЛ. 8, АЛ. 2 И 3 ОТ ЗАКОНА ЗА УСТРОЙСТВОТО НА ЧЕРНОМОРСКОТО КРАЙБРЕЖИЕ ОТ 2015 Г.

Приета с ПМС № 9 от 19.01.2015 г.

Обн. ДВ. бр.7 от 27 Януари 2015г., изм. и доп. ДВ. бр.59 от 29 Юли 2016г., отм. ДВ. бр.88 от 8 Ноември 2019г.

Отменена с § 1 от преходните и заключителните разпоредби на Постановление № 277 от 4 ноември 2019 г. за приемане на Методика за определяне на минималния размер на концесионното възнаграждение за морските плажове - обекти на концесия, по реда на чл. 8, ал. 2 и 3 от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие - ДВ, бр. 88 от 8 ноември 2019 г., в сила от 08.11.2019 г.

Чл. 1. С методиката се урежда начинът за определяне на минималния размер на концесионното плащане за морските плажове.

Чл. 2. С методиката се цели справедливото разпределение на икономическата изгода от концесията за морски плаж между концедента и концесионера, като се отчита основното задължение на концесионера да осигурява и извършва задължителните дейности на морския плаж съгласно § 1, т. 1 от допълнителните разпоредби на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

Чл. 3. (1) Концесионното плащане е паричният еквивалент, който концесионерът дължи на концедента за предоставеното му право на експлоатация на морския плаж за срока на концесията.

(2) За всяка година от срока на концесията концесионерът дължи годишни концесионни плащания.

Чл. 4. Размерът на годишното концесионно плащане се определя по формулата:


ГКП = БИКП х Р, (1)


където:

ГКП е размерът на концесионното плащане за съответната година в левове;

БИКП - базата за изчисляване размера на концесионното плащане в левове;

Р - размерът на отчисленията от базата за изчисляване размера на концесионното плащане, наричан по-нататък "роялти", в проценти.

Чл. 5. (Изм. - ДВ, бр. 59 от 2016 г., в сила от 29.07.2016 г.) Базата за изчисляване размера на концесионното плащане (БИКП) се определя по формулата:


БИКП = ПППМ х БПМ х Клб, (2)


където:

ПППМ е прогнозираният приход от едно плажно място в левове;

БПМ - броят плажни места;

Клб - коефициент, отчитащ съответствието на изградената леглова база в зоната до 3 км от морския плаж, включително местата за къмпингиране, спрямо нормативно определения брой плажни места.

Чл. 6. (1) Минималният размер на роялти за концесия на морски плаж не може да бъде по-малък от 0,1 %.

(2) Минималният размер на роялти за всяка концесия се определя с решението на Министерския съвет по чл. 8д от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие на базата на обосновката на концесията.

(3) Конкретният размер на роялти се определя с решението на Министерския съвет за определяне на спечелилия конкурса участник така, както е предложен от класирания на първо място участник в процедурата за предоставяне на концесията, и не се променя за целия срок на концесията.

Чл. 7. (1) При определяне на минималния размер на роялти се отчитат прогнозираните разходи за управление и поддържане на обекта на концесията и приходи от експлоатацията.

(2) Прогнозираните разходи за управление и поддържане на обекта на концесията включват разходите за осъществяване на задължителните дейности по § 1, т. 1 от допълнителните разпоредби на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие:

а) осигуряване на водното спасяване;

б) обезопасяване на прилежащата акватория;

в) здравното и медицинското обслужване;

г) санитарно-хигиенното поддържане на морския плаж.

(3) Прогнозираните приходи от експлоатация включват приходите от предоставянето на плажни, спортно-развлекателни и здравно-рехабилитационни услуги, както и приходите от заведенията за бързо хранене.

Чл. 8. (1) (Предишен текст на чл. 8, изм. и доп. - ДВ, бр. 59 от 2016 г., в сила от 29.07.2016 г.) Коефициентът, отчитащ съответствието на изградената леглова база (Клб) в зоната до 3 км от морския плаж, включително местата за къмпингиране, спрямо нормативно определения брой плажни места, се определя по таблицата:


Изградената леглова база надвишава броя плажни места на плажа

1,30

Изградената леглова база съответства на броя плажни места на плажа

1,00

Изградената леглова база е по-малка от броя плажни места на плажа

0,70

Липсва изградена леглова база

0,50

(2) (Нова - ДВ, бр. 59 от 2016 г., в сила от 29.07.2016 г.) Изградената леглова база се отчита въз основа на информационните карти по чл. 13.


Чл. 9. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 59 от 2016 г., в сила от 29.07.2016 г.) Прогнозираният приход от плажно място (ПППМ) в левове се определя по формулата:


ПППМ = БППМ x I x КК, (3)

където:

БППМ е базов приход от плажно място в левове - 225 лв.;

I - инфлационен индекс;

КК - корекционен коефициент, отразяващ спецификата на морския плаж, чрез оценка на природно-климатичните и екологичните характеристики, на прилежащата туристическа инфраструктура и на изградената техническа инфраструктура, осигуряваща достъп до морския плаж, и на местоположението на морския плаж - в близост до национални курорти, курортни комплекси, ваканционни, вилни и туристически селища, населени места, къмпинги и вилни зони или неурбанизирани територии, съгласно чл. 8, ал. 3 от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (0,5 < КК < 2,5).

Чл. 10. (Изм. - ДВ, бр. 59 от 2016 г., в сила от 29.07.2016 г.) Инфлационният индекс се определя за всяка година по формулата:



където:

i1, i2, i3, ........ in (im 1) са годишните инфлационни индекси, определени от Националния статистически институт, като i1 е годишният инфлационен индекс за 2015 г., i2 е годишният инфлационен индекс за 2017 г. и т. н., in е годишният инфлационен индекс за годината, предхождаща календарната година на определяне на концесионното плащане.

Чл. 11. (Изм. - ДВ, бр. 59 от 2016 г., в сила от 29.07.2016 г.) (1) Корекционният коефициент КК се определя по формулата:


КК =

М1 + М2 + М3 + М4 + М5+ М6+ М7+ М8+ М9

(5).

9

(2) Показателите от М1 до М9 във формула 5 се определят съгласно приложение № 1.

Чл. 12. (Отм. - ДВ, бр. 59 от 2016 г., в сила от 29.07.2016 г.)

Чл. 13. (Изм. - ДВ, бр. 59 от 2016 г., в сила от 29.07.2016 г.) Стойностите на конкретните показатели, формиращи корекционния коефициент КК, както и коефициентът, отчитащ съответствието на изградената леглова база Клб, се определят към годината на приемане на решението за откриване на процедурата за предоставяне на концесията въз основа на информационна карта, изготвена по образец, одобрен от министъра на туризма.

Чл. 14. (Изм. - ДВ, бр. 59 от 2016 г., в сила от 29.07.2016 г.) Броят плажни места се определя по формулата:


БПМ  =  0,9  x

АПП

,           (6),

Н

където:

АПП е активната плажна площ на плажа (кв.м);

Н - нормативът за едно плажно място (кв.м).

Чл. 15. Размерът на активната плажна площ се определя към годината на приемане на решението за откриване на процедурата за предоставяне на концесията.

Чл. 16. (Изм. - ДВ, бр. 59 от 2016 г., в сила от 29.07.2016 г.) Нормативът за едно плажно място (Н) се определя на 8 кв. м.

Чл. 17. Показателят брой плажни места се закръглява към по-малкото цяло плажно място.

Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на методиката "активна плажна площ" е част от площта на морския плаж, отговаряща на характеристиките съгласно § 1, т. 5 от допълнителните разпоредби на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. В активната плажна площ не се включва площта, която не може да се използва от посетителите на плажа за рекреационна дейност и за осигуряване на задължителните дейности, осигуряващи безопасното ползване на плажа, в т. ч. площите:

1. за нуждите на националната сигурност и отбраната на страната;

2. за осигуряване безопасността на корабоплаването;

3. от брегоукрепителните, брегозащитните и геозащитните съоръжения, които нямат характеристиката на морски плаж;

4. на които са разположени единични или групови недвижими културни ценности, включително необходимите площи за извършване на специализирани дейности по тяхното опазване;

5. които с акт на министъра на околната среда и водите са обявени за защитени природни обекти;

6. необходими за извършване на изследвания, свързани с опазване на околната среда.

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 2. При определяне на базовия приход от плажно място за 2014 г. не се отчита годишен инфлационен индекс за 2013 г.

§ 3. Когато Националният статистически институт определи за определена година дефлация, дължимото годишно концесионно плащане за съответната година е в размер не по-нисък от годишното концесионно плащане за предходната година.

Преходни и Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 188 ОТ 25 ЮЛИ 2016 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА МЕТОДИКАТА ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА МИНИМАЛНИЯ РАЗМЕР НА КОНЦЕСИОННОТО ПЛАЩАНЕ ЗА МОРСКИТЕ ПЛАЖОВЕ - ОБЕКТИ НА КОНЦЕСИЯ, ПО РЕДА НА ЧЛ. 8, АЛ. 2 И 3 ОТ ЗАКОНА ЗА УСТРОЙСТВОТО НА ЧЕРНОМОРСКОТО КРАЙБРЕЖИЕ, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 9 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2015 Г.

(ОБН. - ДВ, БР. 59 ОТ 2016 Г., В СИЛА ОТ 29.07.2016 Г.)


§ 14. Настоящите изменения и допълнения в Методиката се прилагат за всички договори, сключени след датата на влизане в сила на постановлението.

§ 15. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

Приложение № 1 към чл. 11, ал. 2


(Изм. - ДВ, бр. 59 от 2016 г., в сила от 29.07.2016 г.)


Основни показатели

определящи природно-климатичните и екологичните характеристики, прилежащата туристическа инфраструктура и изградената техническа инфраструктура, осигуряваща достъп до морския плаж, и местоположението на морския плаж - в близост до национални курорти, курортни комплекси, ваканционни, вилни и туристически селища, населени места, къмпинги и вилни зони или неурбанизирани територии, за определяне на корекционния коефициент КК

 

Индекс

Показател

Значение

(точки)

М1

Преобладаващ вид на плажната повърхност:

 

 

- фин морски пясък

2,5

 

- дребни камъни

1,5

 

- скали с пространства от пясък или дребни камъни между тях

0,5

М2

Преобладаващ релеф на брега, ограничаващ плажната ивица откъм сушата:

 

 

- полегат, близко до морското равнище

2,5

 

- висок, стръмен, без скали

1,5

 

- висок, стръмен, скалист

0,5

М3

Широчина на плажната ивица, използвана от туристите:

 

 

- над 20 м

2,5

 

- до 20 м

1,5

М4

Вид на морското дъно в зоната, определена за използване от туристите:

 

 

- плавен наклон, покрит с пясък

2,5

 

- плавен наклон, покрит с дребни камъни

1,5

 

- стръмен наклон

0,5

М5

Екологични характеристики на плажа, които се определят по формулата:

M5  =

M5.1 +  M5.2 + M5.3

,

3

 

където:

М5.1

Прозрачност на морската вода в зоната за къпане:

 

 

- висока

2

 

- средна

1

 

- ниска

0

М5.2

Наличие на опасни течения в зоната за къпане:

 

 

- има

0

 

- няма

2

М5.3

Наличие на проблеми, свързани с ерозията и абразията на брега, ограничаващ достъпа до плажа откъм сушата:

 

 

- има

0

 

- няма

2

М6

Отдалеченост на морския плаж от републиканската пътна мрежа:

 

 

- до 3 км

1

 

- над 3 км

0,5

М7

Изградена техническа инфраструктура в зоната, тангираща с морския плаж:

 

 

- Водопроводна система

 

 

има

1

 

няма

0

 

- Канализационна система

 

 

има

1

 

няма

0

 

- Електроразпределителна система

 

 

има

1

 

няма

0

М8

Местоположение на морския плаж:

 

 

- в близост до курортни комплекси, ваканционни,

5

 

вилни или туристически селища

 

 

- в близост до населени места - общински центрове или с население над 10 000 души

4

 

- в близост до населени места с население под 10 000 души

3

 

- в близост до къмпинги и вилни зони

2

 

- в близост до неурбанизирани територии

1

М9

Наличие на зони за паркиране в зоната до 1 км от морския плаж:

 

 

- има

1,5

 

- няма

0

Приложение № 2 към чл. 12, ал. 2


(Отм. - ДВ, бр. 59 от 2016 г., в сила от 29.07.2016 г.)

Промени настройката на бисквитките