Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 7 от 27.I

МЕТОДИКА ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА МИНИМАЛНИЯ РАЗМЕР НА НАЕМНАТА ЦЕНА ЗА МОРСКИТЕ ПЛАЖОВЕ ПО РЕДА НА ЧЛ. 8, АЛ. 2 И 3 ОТ ЗАКОНА ЗА УСТРОЙСТВОТО НА ЧЕРНОМОРСКОТО КРАЙБРЕЖИЕ

 

МЕТОДИКА ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА МИНИМАЛНИЯ РАЗМЕР НА НАЕМНАТА ЦЕНА ЗА МОРСКИТЕ ПЛАЖОВЕ ПО РЕДА НА ЧЛ. 8, АЛ. 2 И 3 ОТ ЗАКОНА ЗА УСТРОЙСТВОТО НА ЧЕРНОМОРСКОТО КРАЙБРЕЖИЕ

Приета с ПМС № 9 от 19.01.2015 г.

Обн. ДВ. бр.7 от 27 Януари 2015г., изм. ДВ. бр.59 от 29 Юли 2016г.

Чл. 1. С методиката се урежда начинът за определяне размера на минималната годишна наемна цена за морските плажове.

Чл. 2. С методиката се цели справедливото разпределение на икономическата изгода между наемодателя и наемателя от отдаването под наем на морския плаж, като се отчита основното задължение на наемателя да осигурява и извършва задължителните дейности на морския плаж съгласно § 1, т. 1 от допълнителните разпоредби на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

Чл. 3. (1) Наемната цена е паричният еквивалент, който наемателят дължи на наемодателя за отдадения под наем морски плаж за всяка година от срока на наемане.

(2) За всяка година от срока на наемане на морския плаж наемателят дължи годишна наемна цена.

Чл. 4. (1) (Изм. - ДВ, бр. 59 от 2016 г., в сила от 29.07.2016 г.) Минималната годишна наемна цена, определена по методиката, е първоначалната цена, която се определя със заповедта на министъра на туризма или на областния управител по чл. 13, ал. 2 от Правилника за прилагане на Закона за държавната собственост.

(2) Годишната наемна цена, при която се сключва договорът за наем за съответния морски плаж, е предложената цена от участника в търга, класиран на първо място.

(3) Размерът на договорената наемна цена за всеки морски плаж се индексира всяка година с годишния инфлационен индекс за годината, предхождаща календарната година на определяне на годишната наемна цена.

Чл. 5. (1) Размерът на минималната годишна наемна цена при провеждането на търговете за отдаване под наем на морските плажове се определя, като се отчитат прогнозираните разходи за извършване на задължителните дейности на морския плаж и прогнозираните приходи от неговата експлоатация.

(2) Прогнозираните разходи за управление и поддържане на морския плаж включват разходите за задължителните дейности по § 1, т. 1 от допълнителните разпоредби на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, необходими за:

1. осигуряване на водното спасяване;

2. обезопасяване на прилежащата акватория;

3. здравното и медицинското обслужване;

4. санитарно-хигиенното поддържане на морския плаж.

(3) Размерът на разходите за задължителните дейности по ал. 2 на морския плаж се определя въз основа на прогнозираните годишни разходи за осъществяване на тези дейности, определени на базата на заложените подобни разходи в действащи концесионни договори и договори за наем на морски плажове, включително договорените цени за извършването на тези дейности от концесионери и наематели на морски плажове с подизпълнители.

(4) Прогнозираните приходи от експлоатацията на морския плаж се определят, като се отчитат приходите от предоставянето на плажни, спортно-развлекателни, здравно-рехабилитационни услуги и приходите от заведения за бързо хранене.

Чл. 6. Първоначалната годишна наемна цена (ПГНЦ) при провеждането на търговете за отдаване под наем на морските плажове се определя по формулата:


ПГНЦ = (ПППМ - ПРПМ) х БПМ х Клб х Р, (1)


където:

ПППМ е прогнозираният приход от едно плажно място;

ПРПМ - прогнозираният разход от едно плажно място;

БПМ - броят плажни места;

Клб - коефициент, отчитащ съответствието на изградената леглова база;

Р - размерът на отчислението, което формира първоначалната годишна наемна цена (началната тръжна цена), в проценти.

Чл. 7. Прогнозираният приход от плажно място в левове се определя по формулата:


ПППМ = БППМ х І х КК1 х КК2, (2)


където:

БППМ е приход от едно плажно място в левове - 225 лв.;

І - инфлационен индекс;

КК1 - корекционен коефициент, отразяващ степента на урбанизация на прилежащите територии, прилежащата туристическа инфраструктура и изградената техническа инфраструктура, осигуряваща достъп до морския плаж, и местоположението на морския плаж - в близост до национални курорти, курортни комплекси, ваканционни, вилни и туристически селища, населени места, къмпинги и вилни зони или неурбанизирани територии, съгласно чл. 8, ал. 3, т. 1 от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (0,4 КК 1 3);

КК2 - корекционен коефициент, отразяващ природно-климатичните и екологичните характеристики, площта и характерните особености на морския плаж, на морския бряг и на прилежащата акватория, съгласно чл. 8, ал. 3, т. 2 от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (0,58 КК2 2).

Чл. 8. Инфлационният индекс се определя за всяка година по формулата:



където:

i1, i2, i3, ........ in (im 1) са годишните инфлационни индекси, определени от Националния статистически институт, като i1 е годишният инфлационен индекс за 2014 г., i2 е годишният инфлационен индекс за 2015 г. и т. н., in е годишният инфлационен индекс за годината, предхождаща календарната година на определяне на наемната цена.

Чл. 9. (1) Корекционният коефициент КК1 се определя по следната формула:


 КК1 =

М1 + М2 + М3 + М4 + М5

.   (4)

5


(2) Показателите от М1 до М5 се определят съгласно приложение № 1.

Чл. 10. (1) Корекционният коефициент КК2 се определя по следната формула:



КК2 =

П1 + П2 +П3 + П4 + П5 + П6

. (5)

6





(2) Показателите от П1 до П6 се определят съгласно приложение № 2.

Чл. 11. (Изм. - ДВ, бр. 59 от 2016 г., в сила от 29.07.2016 г.) Стойностите на конкретните показатели КК1 и КК2, както и коефициентът, отчитащ съответствието на изградената леглова база Клб, се определят към годината на приемане на решението за откриване на процедурата за отдаване под наем съгласно информационни карти, изготвени по образец, одобрен от министъра на туризма.

Чл. 12. Прогнозираният разход за едно плажно място (ПРПМ) се изчислява на базата на прогнозираните разходи за осъществяване на задължителните дейности по чл. 5, ал. 2 и 3.

Чл. 13. (1) Броят плажни места се определя по формулата:


БПМ =

АПП

,           (6)

Н

където:

АПП е активната плажна площ на плажа (кв. м);

Н - нормативът за едно плажно място (кв. м).

(2) Нормативът за едно плажно място (Н) се определя на 8 кв. м за морски плаж с активна плажна площ до 100 000 кв. м и 12 кв. м за плажове с активна плажна площ над 100 000 кв. м.

(3) Показателят брой плажни места се закръглява към по-малкото цяло плажно място.

Чл. 14. Коефициентът, отчитащ съответствието на изградената леглова база (Клб) в зоната до 1 км от морския плаж, включително местата за къмпингиране, спрямо нормативно определения брой плажни места, се определя по таблицата:


Изградената леглова база надвишава броя плажни места на плажа

1,30

Изградената леглова база съответства на броя плажни места на плажа

1,00

Изградената леглова база е по-малка от броя плажни места на плажа

0,90

Липсва изградена леглова база

0,50


Чл. 15. Размерът на отчислението (Р), което формира първоначалната годишна наемна цена (началната тръжна цена), се определя, както следва:


Граници на съотношението ПППМ/ПРПМ

Размер на
отчислението (Р)

- от 0,00 до 20,00

2 %

- от 20,01 до 35,00

4 %

- над 35,01

6 %

Чл. 16. (1) Първоначалната годишна наемна цена по чл. 4, ал. 1 може да бъде увеличена до 20 на сто за морските плажове, при които изградената леглова база в зоната до 1 км от морския плаж, в т.ч. местата за къмпингиране, надвишава броя нормативно определени плажни места на съответния морски плаж.

(2) Първоначалната годишна наемна цена по чл. 4, ал. 1 може да бъде намалена до 20 на сто за морските плажове, при които липсва изградена леглова база в зоната до 1 км от морския плаж, в т.ч. местата за къмпингиране.

Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на методиката "активна плажна площ" е част от площта на морския плаж, отговаряща на характеристиките съгласно § 1, т. 5 от допълнителните разпоредби на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. В активната плажна площ не се включва площта, която не може да се използва от посетителите на плажа за рекреационна дейност и за осигуряване на задължителните дейности, осигуряващи безопасното ползване на плажа, в т. ч. площите:

1. За нуждите на националната сигурност и отбраната на страната;

2. За осигуряване безопасността на корабоплаването;

3. От брегоукрепителните, брегозащитните и геозащитните съоръжения, които нямат характеристиката на морски плаж;

4. На които са разположени единични или групови недвижими културни ценности, включително необходимите площи за извършване на специализирани дейности по тяхното опазване;

5. Които с акт на министъра на околната среда и водите са обявени за защитени природни обекти;

6. Необходими за извършване на изследвания, свързани с опазване на околната среда.

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 2. При определяне на базовия приход от плажно място за 2014 г. не се отчита годишен инфлационен индекс за 2013 г.

§ 3. Когато Националният статистически институт определи за определена година дефлация, дължимата наемна цена за съответната година е в размер, не по-нисък от годишната наемна цена за предходната година.


Преходни и Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 188 ОТ 25 ЮЛИ 2016 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА МЕТОДИКАТА ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА МИНИМАЛНИЯ РАЗМЕР НА КОНЦЕСИОННОТО ПЛАЩАНЕ ЗА МОРСКИТЕ ПЛАЖОВЕ - ОБЕКТИ НА КОНЦЕСИЯ, ПО РЕДА НА ЧЛ. 8, АЛ. 2 И 3 ОТ ЗАКОНА ЗА УСТРОЙСТВОТО НА ЧЕРНОМОРСКОТО КРАЙБРЕЖИЕ, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 9 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2015 Г.

(ОБН. - ДВ, БР. 59 ОТ 2016 Г., В СИЛА ОТ 29.07.2016 Г.)


§ 15. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

Приложение № 1 към чл. 9, ал. 2


Основни показатели

за степента на урбанизация на прилежащите територии, прилежащата туристическа инфраструктура и изградената техническа инфраструктура, осигуряваща достъп до морския плаж и местоположението на морския плаж - в близост до национални курорти, курортни комплекси, ваканционни, вилни и туристически селища, населени места, къмпинги и вилни зони или неурбанизирани територии, за определяне на корекционния коефициент КК1

Индекс

Показател

Значение (точки)

М1

Отдалеченост на морския плаж от републиканската пътна мрежа:

 

- до 1 км

2

- до 3 км

1,5

- над 3 км

1

М2

Изградена инженерна инфраструктура в зоната, тангираща с морския плаж

 

- водопровод

има

1

няма

0

- канализация

има

1

няма

0

- електрификация

има

1

няма

0

М3

Местоположение на морския плаж:

 

- в близост до национални курорти

5

- в близост до курортни комплекси, ваканционни, вилни и туристически селища

4

- в близост до населени места

3

- в близост до къмпинги и вилни зони

2

- в близост до неурбанизирани територии

1

М4

Достъпът до зоната до 1 км от морския плаж е осигурен с масов обществен публичен транспорт:

 

- да

3

- не

0

М5

Наличие на зони за паркиране в зоната до 1 км от морския плаж:

 

- има

3

- няма

0


Приложение № 2 към чл. 10, ал. 2


Основни показатели,

определящи природно-климатичните и екологичните характеристики, площта и характерните особености на морския плаж, на морския бряг и на прилежащата акватория, за определяне на корекционния коефициент КК2

Индекс

Показател

Значение (точки)

П1

Преобладаващ вид на плажната повърхност:

 

- фин морски пясък

2

- дребни камъни

1

- скали с пространства от пясък или дребни камъни между тях

0,5

П2

Преобладаващ релеф на брега, ограничаващ плажната ивица откъм сушата:

 

- полегат, близко до морското равнище

2

- висок, стръмен, без скали

1

- висок, стръмен, скалист

0,5

П3

Широчина на плажната ивица, използвана от туристите:

 

- над 20 м

2

- до 20 м

1

П4

Вид на морското дъно в зоната, определена за използване от туристите:

 

- плавен наклон, покрит с пясък

2

- плавен наклон, покрит с дребни камъни

1

- стръмен наклон

0,5

П5

Широчина на охраняемата вод-
на ивица, определена за зона за спасяване:

 

- над 20 м

2

- до 20 м

1

П6

Екологични характеристики на плажа, които се определят по формулата:

 


П6 =

П6.1 + П6.2 + П6.3 + П6.4 + П6.5 + П6.6 + П6.7 +П6.8

,

8

където:


П.6.1

Наличие на промишлени миризми във въздуха

 

- често

0

- понякога

1

- отсъстват

2

П.6.2

Наличие на канализационни отпадъци във водата:

 

- често

0

- понякога

1

- отсъстват

2

П.6.3

Наличие на твърди отпадъци във водата:

 

- често

0

- понякога

1

- отсъстват

2

П.6.4

Наличие на нефтени замърсявания във водата:

 

- често

0

- понякога

1

- отсъстват

2

П.6.5

Прозрачност на морската вода в зоната за къпане:

 

- висока

2

- средна

1

- ниска

0

П.6.6

Наличие на опасни течения в зоната за къпане:

 

- има

0

- няма

2

П.6.7

Наличие на шум от транспортна и производствена дейност:

 

- има

0

- няма

2

П.6.8

Наличие на проблеми, свързани с ерозията и абразията на брега, ограничаващ плажа откъм сушата:

 

- има

0

- няма

2

Промени настройката на бисквитките