Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 15 от 24.II

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 14 ОТ 2012 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА БЕЗВЪЗМЕЗДНА ФИНАНСОВА ПОМОЩ ПО МЯРКА 421 "ВЪТРЕШНОТЕРИТОРИАЛНО И ТРАНСНАЦИОНАЛНО СЪТРУДНИЧЕСТВО" ОТ ПРОГРАМАТА ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ ЗА ПЕРИ

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 14 ОТ 2012 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА БЕЗВЪЗМЕЗДНА ФИНАНСОВА ПОМОЩ ПО МЯРКА 421 "ВЪТРЕШНОТЕРИТОРИАЛНО И ТРАНСНАЦИОНАЛНО СЪТРУДНИЧЕСТВО" ОТ ПРОГРАМАТА ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ ЗА ПЕРИОДА 2007 - 2013 Г. (ДВ, БР. 72 ОТ 2012 Г.)

В сила от 24.02.2015 г.
Издадена от Министерството на земеделието и храните

Обн. ДВ. бр.15 от 24 Февруари 2015г.

§ 1. В чл. 11, ал. 7 думите "за материални и нематериални активи" се заличават.

§ 2. В чл. 21, ал. 1 се правят следните допълнения:

1. В т. 13 след думата "възнаграждения" се добавя "и осигуровки".

2. В т. 14 накрая се поставя запетая и се добавя "както и подадени след датата на подаване на заявка за окончателно плащане пред ДФЗ - РА".

§ 3. В чл. 32, ал. 1 накрая се добавя "и декларация за минимални помощи съгласно приложение № 10а".

§ 4. В чл. 36, ал. 1 се създава т. 7:

"7. установи наличие на някое от обстоятелствата по чл. 13, ал. 2."

§ 5. В чл. 46 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Разплащателната агенция може да поиска връщане на вече платени суми заедно със законната лихва върху тях, когато:

1. получателят на помощта е представил декларация с невярно съдържание и/или изкуствено е създал условия за изпълнение на изискванията за получаване на финансова помощ, за да извлече облага в противоречие с целите на тази наредба;

2. получателят на помощта е получил или е одобрен за получаване на допълнителна публична финансова помощ за дейностите, финансирани по реда на тази наредба;

3. получателят на помощта е променил предмета на подпомаганата дейност;

4. получателят на помощта не използва придобитите на основа на одобрения проект материални и нематериални инвестиции, както и закупеното офис оборудване и офис техника по предназначение;

5. получателят на помощта не изпълнява някое от условията по чл. 42;

6. ползвателят на помощта не е публикувал решение за откриване на процедурите за възлагане на обществена поръчка за избор на изпълнител на всички разходи от проекта по чл. 37, ал. 1 или 2."

2. Създават се ал. 4 и 5:

"(4) Получателят на помощта дължи връщане на изплатените частични плащания, когато до извършване на окончателното плащане МЗХ или РА установи наличие на някое от обстоятелствата по чл. 13, ал. 2.

(5) В случаите, когато МЗХ или РА установи, че обстоятелствата по ал. 4 са съществували към датата на извършване на окончателно плащане по проекта, получателят на помощта дължи връщане на изплатените плащания по проекта."

§ 6. В приложение № 10 към чл. 32, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. Точки 2 и 3 се отменят.

2. В т. 22 накрая се добавя "и/или документи, удостоверяващи присъствието на участниците в проведени събития, и/или документи, доказващи проведени събития и кампании, и/или екземпляр от отпечатани материали - каталози, брошури, плакати, дипляни".

§ 7. Създава се приложение № 10а към чл. 32, ал. 1:


"Приложение № 10а към чл. 32, ал. 1


 

ДЕКЛАРАЦИЯ

ЗА МИНИМАЛНИ ПОМОЩИ

 

Долуподписаният(ата) _________________________________________________________,

_____________________________________________________________________________

(собствено, бащино, фамилно име)

ЕГН _______________, притежаващ/а лична карта/паспорт № ________________________,

издадена на ______________________________ от МВР - гр. ____________________________,

(дата на издаване)

(място на издаване)

 

в качеството ми на _____________________________________________________________

 _____________________________________________________________________________,

(посочват се длъжността и качеството, в което лицето има право да представлява и управлява)

представляващ ________________________________________________________________,

(наименование на кандидата)

вписано в търговския регистър по фирмено дело № ________________ по описа за ___________________ г. на ___________________ окръжен (градски) съд/търговския регистър на Агенцията по вписванията под единен идентификационен код __________ , със седалище ________________ и адрес на управление ___________________, БУЛСТАТ ___________________ - ползвател на помощ по мярка 421 "Вътрешнотериториално и транснационално сътрудничество",

ДЕКЛАРИРАМ, че:

А. Общата сума на получената минимална помощ по реда на Регламент (ЕО) № 1998/2006 на Комисията от 15 декември 2006 г. относно прилагането на членове 87 и 88 от Договора за създаване на Европейската общност по отношение на минималната помощ от представляваното от мен читалище или ЮЛНЦ през двете предшестващи данъчни години и текущата данъчна година до датата на деклариране заедно с помощта за дейностите по проекта не надхвърля левовата равностойност на 200 000 евро и на 100 000 евро за предприятие, осъществяващо дейност в отрасъл "Сухопътен транспорт".

В случай че представляваното от Вас читалище или ЮЛНЦ е получавало минимална помощ извън помощта по настоящия проект, моля попълнете таблицата.

 

Година на предоставяне на помощта *

Орган, предоставил помощта

Разходи 1, за които е предоставена помощта

Размер на помощта (в левове)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ОБЩО:

 

* Помощта се счита за получена от датата на сключване на договор за предоставянето й или от датата на издаване на друг документ, който дава на лицето право да я получи.

_________________

1 Посочват се конкретният вид услуга, актив и др.

 

 

Б. Предприятие партньор/свързано предприятие:

1. Не е получило държавна помощ по реда на Регламент (ЕО) № 1998/2006 на Комисията от 15 декември 2006 г. относно прилагането на членове 87 и 88 от Договора за създаване на Европейската общност по отношение на минималната помощ (ОВ L 379 от 28.12.2006 г.)

2. Е получило през двете предшестващи данъчни години и текущата данъчна година до датата на деклариране помощ, която е обявена като минимална помощ (de minimis) по реда на Регламент (ЕО) № 1998/2006 на Комисията от 15 декември 2006 г., на обща стойност (с натрупване) ................................. лв. ....................................... (словом), както следва:

......... лв. ........................ (словом) за ........ година

......... лв. ........................ (словом) за ........ година

......... лв. ........................ (словом) за ........ година

 

За сектор "Сухопътен транспорт":

........ лв. ........................ (словом), както следва:

......... лв. ........................ (словом) за ........ година

......... лв. ........................ (словом) за ........ година

......... лв. ........................ (словом) за ........ година

 

 

 

Вярната информация се зачертава. В т. 2 се посочват видът и източникът на държавната помощ и видът на разходите.

Известна ми е наказателната отговорност за деклариране на неверни данни по чл. 248а, ал. 2 и чл. 313 от Наказателния кодекс.

 

Дата: ..............                                                                                      Подпис: .......................

 

"

§ 8. В допълнителната разпоредба в § 1 се създават т. 12 и 13:

"12. "Материални и нематериални активи" са понятия по смисъла на Регламент (ЕС) № 651/2014 на комисията от 17 юни 2014 г. за обявяване на някои категории помощи за съвместими с вътрешния пазар в приложение на членове 107 и 108 от Договора (обн., L ОВ. бр. 187 от 26 юни 2014 г.).

13. "Форсмажорни обстоятелства" е понятие по смисъла на чл. 2, параграф 2 от Регламент (ЕС) № 1306/2013 на Европейския парламент и на Съвета от 17 декември 2013 г. относно финансирането, управлението и мониторинга на общата селскостопанска политика и за отмяна на регламент (ЕИО) № 352/78, (ЕО) № 165/94, (ЕО) № 2799/98, (ЕО) № 814/2000, (ЕО) № 1290/2005 и (ЕО) № 485/2008 на Съвета (обн. L ОВ. бр. 347 от 20 декември 2013 г.)."

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 9. Параграф 6, т. 1 се прилага и за заявките за междинно или окончателно плащане в процес на обработка, подадени в Държавен фонд "Земеделие" преди влизане в сила на наредбата.

§ 10. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките