Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 24 от 31.III

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 20 ОТ 2008 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА БЕЗВЪЗМЕЗДНА ФИНАНСОВА ПОМОЩ ПО МЯРКА "ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ГОРСКИЯ ПОТЕНЦИАЛ И ВЪВЕЖДАНЕ НА ПРЕВАНТИВНИ ДЕЙНОСТИ" ОТ ПРОГРАМАТА ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 20 ОТ 2008 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА БЕЗВЪЗМЕЗДНА ФИНАНСОВА ПОМОЩ ПО МЯРКА "ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ГОРСКИЯ ПОТЕНЦИАЛ И ВЪВЕЖДАНЕ НА ПРЕВАНТИВНИ ДЕЙНОСТИ" ОТ ПРОГРАМАТА ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ ЗА ПЕРИОДА 2007 - 2013 Г. (ДВ, БР. 65 ОТ 2008 Г.)

В сила от 31.03.2015 г.
Издадена от Министерството на земеделието и храните

Обн. ДВ. бр.24 от 31 Март 2015г.

§ 1. В чл. 11 се правят следните допълнения:

1. В ал. 11 накрая се добавя "и натрупаните лихви върху изплатеното авансово плащане по съответния договор за отпускане на финансова помощ са възстановени на РА от ползвателя на помощта".

2. Създават се ал. 12, 13 и 14:

"(12) За установяване на размера на натрупаните лихви върху изплатените авансови плащания по всички договори за отпускане на финансова помощ, сключени по реда на тази наредба, ползвателят на помощта представя в РА всяка календарна година в срок най-късно до 31 януари удостоверение от обслужващата банка, при която е открита банкова сметка за средства от Европейския съюз, по която са преведени авансовите плащания. В удостоверението трябва да е посочен точният размер на натрупаната лихва върху всички изплатени авансови плащания към 31 декември на предходната календарна година.

(13) В случай че има натрупани лихви върху изплатени авансови плащания по договори за отпускане на финансова помощ, сключени по реда на тази наредба, ползвателят на помощта възстановява на РА натрупаните лихви всяка календарна година най-късно до 31 януари на следващата календарна година и в срок до 5 дни от датата на подаване на заявката за междинно или окончателно плащане.

(14) В случай че ползвателят на помощта не представи удостоверение от обслужващата банка съгласно изискванията на ал. 12 и не възстанови натрупаните лихви върху изплатените авансови плащания съгласно изискванията на ал. 13, РА предприема необходимите действия за събирането им в съответствие с чл. 27, ал. 3 и 5, изречение първо от Закона за подпомагане на земеделските производители (ЗПЗП)."

§ 2. В чл. 18 се създава т. 16:

"16. натрупани лихви върху изплатени авансови плащания."

§ 3. В чл. 24а, ал. 1, т. 2 след думата "регистър" се добавя "или регистър БУЛСТАТ".

§ 4. В чл. 31 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 думата "август" се заменя с "октомври".

2. В ал. 5 думите "т. 19, 20 и 21" се заменят с "т. 19" и накрая се поставя запетая и се добавя "и в случай на необходимост коригирано инициирано бюджетно платежно нареждане по т. 31 от раздел "Общи документи" от приложение № 6 в съответствие с одобрения окончателен размер на безвъзмездната финансова помощ по проекта".

§ 5. В чл. 32, ал. 3 думите "чл. 33, ал. 2, съответно ал. 3" се заменят с "чл. 31, ал. 2".

§ 6. В чл. 35 се правят следните допълнения:

1. В ал. 1 се създава т. 7:

"7. установи, че по договор за обществена поръчка за изпълнение на дейностите по проекта е налице неточно изпълнение от страна на избрания изпълнител и в договора е уговорена неустойка."

2. Създава се ал. 3:

"(3) В случаите по ал. 1, т. 7 намалението на финансовата помощ е до размера на неустойката, която е дължима от избрания изпълнител."

§ 7. В чл. 36 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова ал. 3:

"(3) Крайният срок за публикуване на решението за откриване на процедурите за възлагане на обществена поръчка за избор на изпълнител за всички разходи по чл. 17, ал. 1, т. 1 и 3 в проекта е до 24 април 2015 г. Ползвателят на помощта уведомява РА за публикуване на всяко решение за откриване на процедура за възлагане на обществена поръчка в срок до 7 работни дни от датата на публикуването."

2. Досегашната ал. 3 става ал. 4.

3. Досегашната ал. 4 става ал. 6 и в нея думите "ал. 3" се заменят с "ал. 4".

4. Създава се нова ал. 5:

"(5) Указанията, дадени от РА при осъществяване на предварителната проверка на планираните обществени поръчки за избор на изпълнител на всички дейности по проекта, са задължителни за ползвателя на помощта."

5. Досегашната ал. 5 става ал. 7 и в нея думите "ал. 3" се заменят с "ал. 4".

6. Досегашната ал. 6 става ал. 8 и в нея думите "ал. 4 и 5" се заменят с "ал. 6 и 7".

§ 8. Създават се чл. 37а и 37б:

"Чл. 37а. (1) В случай че окончателната стойност на финансовата помощ за всяка от одобрените дейности по проекта е по-малка от първоначално одобрената и по проекта е извършено авансово плащане, ползвателят на помощта възстановява разлика между размера на изплатеното авансово плащане и допустимия съгласно чл. 11, ал. 1 размер на авансовото плащане в срок до 10 дни от сключване на допълнителното споразумение към договора за отпускане на финансова помощ, с което е определена окончателната стойност на помощта за съответната дейност.

(2) В случай че ползвателят на помощта не изпълни задължението си в срока по ал. 1, РА предприема необходимите действия за събирането на дължимата сума в съответствие с чл. 27, ал. 3 и 5, изречение второ ЗПЗП ведно със законната лихва върху сумата.

Чл. 37б. Разплащателната агенция едностранно и без предизвестие прекратява договора за отпускане на финансова помощ, когато ползвателят на помощта не е публикувал решение за откриване на процедурите за възлагане на обществена поръчка за избор на изпълнител на всички дейности по проекта в срока по чл. 36, ал. 3."

§ 9. В чл. 42, ал. 3 се създава т. 4:

"4. не е публикувал решение за откриване на процедурите за възлагане на обществена поръчка за избор на изпълнител на всички разходи по чл. 17, ал. 1, т. 1 и 3 и дейности по проекта в срока по чл. 36, ал. 3."

§ 10. В допълнителните разпоредби в § 1, т. 42 думите "Наредба № 39 от 2006 г. за строителство в горите и земите от горския фонд (ДВ, бр. 38 от 2006 г.)" се заменят с "Наредба № 5 от 31 юли 2014 г. за строителството в горските територии без промяна на предназначението им (ДВ, бр. 68 от 2014 г.)".

§ 11. В приложение № 3 към чл. 21, ал. 1, таблица "Общи документи, представяни от физически лица, ЕТ и юридически лица, регистрирани по Търговския закон, Закона за кооперациите, Закона за вероизповеданията или признати по чл. 10 от Закона за вероизповеданията" в т. 2 след думата "регистър" се добавя "или регистър БУЛСТАТ".

§ 12. В " приложение № 4 към чл. 21, ал. 1", раздел "I.А. Общи документи, представяни от физически лица, ЕТ и юридически лица, регистрирани по Търговския закон, Закона за кооперациите, Закона за вероизповеданията или признати по чл. 10 от Закона за вероизповеданията" в т. 2 след думата "регистър" се добавя "или регистър БУЛСТАТ".

§ 13. В приложение № 5 към чл. 30, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 6 думите "извънбюджетна разплащателна сметка" се заменят със "сметка за средства от Европейския съюз".

2. В т. 9 след думата "регистър" се добавя "или регистър БУЛСТАТ".

§ 14. В " приложение № 6 към чл. 31, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. В раздел "Общи документи":

а) в т. 4 думите "Удостоверение, издадено от общинската избирателна комисия, удостоверяващо избора на кмет на общината (за общини), или заповед" се заменят със "Заповед";

б) в т. 7 след думата "регистър" се добавя "или регистър БУЛСТАТ";

в) в т. 9 и 10 след думите в скобите "ЗС" се добавя "(не се представя от общини и юридически лица, признати по чл. 10 от Закона за вероизповеданията)";

г) в т. 11 и 12 след думите "(без ДНП)" се добавя "(не се представя от общини)";

д) в т. 13 и 14 след съкращението "ЗС" се добавя "(не се представя от общини)";

е) в т. 17 след думите "характеристиките й" се поставя запетая и се добавя "представя се на хартиен и електронен носител";

ж) точка 22 се изменя така:

"22. Застрахователна полица на предмета на инвестицията в полза на РА, покриваща рисковете, описани в договора за отпускане на финансова помощ, подписан между ползвателя на помощта и РА, валидна за срок минимум 12 месеца, ведно с подробен опис на застрахованото имущество.";

з) създава се т. 33:

"33. Удостоверение от обслужващата банка съгласно чл. 11, ал. 12."

2. В раздел "Специфични документи":

а) в подраздел "Създаване и подобряване на противопожарна инфраструктура, строителство и подобряване на площадки за хеликоптери, строителство и подобряване на водоизточници за борба с пожарите" се създават т. 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 и 9:

"2. Констативен акт за установяване годността за приемане на строежа (част, етап от него) при предаването на строежа и строителната документация от строителя на възложителя (образец № 15 съгласно Наредба № 3 от 2003 г. за съставяне на актове и протоколи по време на строителството (ДВ, бр. 72 от 2003 г.) (Наредба № 3 от 2003 г.) - представя се при кандидатстване за окончателно плащане (когато е приложимо).

3. Протокол за установяване годността за ползване на строежа (част, етап от него) (образец № 16 от Наредба № 3 от 2003 г.) - представя се при кандидатстване за окончателно плащане (в зависимост от характера на инвестицията и когато е приложимо).

4. Разрешение за ползване на строежа, издадено от Дирекция за национален строителен контрол - за строежи първа, втора и трета категория, съгласно чл. 137, ал. 1 от Закона за устройство на територията.

5. Удостоверение за въвеждане в експлоатация на строежа, издадено от органа, издал разрешението за строеж - за строежи от четвърта и пета категория.

6. Приемно-предавателен протокол, който да е на хартиен и електронен носител, подписан от ползвателя на помощта и изпълнителя, за всички видове изпълнени и приети строително-монтажни работи - за строежи шеста категория (когато е приложимо).

7. Протокол за откриване на строителна площадка и за определяне на строителна линия и ниво за строежи на техническата инфраструктура (образец № 2 или 2а съгласно Наредба № 3 от 2003 г.) (в зависимост от характера на инвестицията и когато е приложимо).

8. Акт за установяване състоянието на строежа при спиране на строителството (образец № 10 съгласно Наредба № 3 от 2003 г.) (когато е приложимо за възложители по чл. 7 и чл. 14а, ал. 3 и 4 ЗОП).

9. Акт за установяване състоянието на строежа и строителните и монтажните работи при продължаване на строителството за всички спрени строежи по общия ред и предвидените в чл. 7, ал. 3, т. 10 от Наредба № 3 от 2003 г. и други случаи (образец № 11 съгласно Наредба № 3 от 2003 г.) (когато е приложимо за възложители по чл. 7 и чл. 14а, ал. 3 и 4 ЗОП).";

б) в подраздел "Строителство и подобряване на наблюдателни пунктове и строителство и подобряване на горски пътища" се правят следните изменения и допълнения:

аа) в т. 2 думите "(образец № 15)" се изменят така "(образец № 15 съгласно Наредба № 3 от 2003 г.) - представя се при кандидатстване за окончателно плащане (когато е приложимо).";

бб) в т. 3 думите "(образец № 16)" се изменят така "(образец № 16 от Наредба № 3 от 2003 г.) - представя се при кандидатстване за окончателно плащане (в зависимост от характера на инвестицията и когато е приложимо).";

вв) точка 5 се изменя така:

"5. Заповед за изменяне на количествено-стойностна сметка (когато е приложимо вариационна заповед), книга на обекта, одобрена от лицето, упражняващо строителен надзор, и възложителя (когато е приложимо).";

гг) създават се т. 6, 7, 8, 9, 10 и 11:

"6. Разрешение за ползване на строежа, издадено от Дирекция за национален строителен контрол - за строежи първа, втора и трета категория, съгласно чл. 137, ал. 1 от Закона за устройство на територията.

7. Удостоверение за въвеждане в експлоатация на строежа, издадено от органа, издал разрешението за строеж - за строежи от четвърта и пета категория.

8. Приемно-предавателен протокол, който да е на хартиен и електронен носител, подписан от ползвателя на помощта и изпълнителя, за всички видове изпълнени и приети строително-монтажни работи - за строежи шеста категория (когато е приложимо).

9. Протокол за откриване на строителна площадка и за определяне на строителна линия и ниво за строежи на техническата инфраструктура (образец № 2 или 2а съгласно Наредба № 3 от 2003 г.) (в зависимост от характера на инвестицията).

10. Акт за установяване състоянието на строежа при спиране на строителството (образец № 10 съгласно Наредба № 3 от 2003 г.) (когато е приложимо за възложители по чл. 7 и чл. 14а, ал. 3 и 4 ЗОП.

11. Акт за установяване състоянието на строежа и строителните и монтажните работи при продължаване на строителството за всички спрени строежи по общия ред и предвидените в чл. 7, ал. 3, т. 10 от Наредба № 3 от 2003 г. и други случаи (образец № 11 съгласно Наредба № 3 от 2003 г.) (когато е приложимо за възложители по чл. 7 и чл. 14а, ал. 3 и 4 ЗОП)."

§ 15. Приложение № 6а към чл. 34, ал. 2 се изменя така:

"Приложение № 6а към чл. 34, ал. 2


Методология за изплащане на разходите за дейностите по чл. 4, ал. 1, т. 2 според процента на прихващане


Изчисляването и изплащането на разходите за презалесяване се извършва еднократно, както следва:

Прихващане < 25 %

Разходи за презалесяване - 0

Прихващане > или = 25 % < или = 60 %

Разходи за презалесяване - според % на прихващане

Прихващане > 60 %

Разходи за презалесяване - 100 %."

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 16. Разпоредбите на тази наредба се прилагат и за договори за отпускане на финансова помощ, за които към датата на влизането й в сила не е подадена заявка за окончателно плащане.

§ 17. Крайният срок за представяне в РА на удостоверение от обслужващата банка, при която е открита банкова сметка за средства от Европейския съюз съгласно § 1, т. 2 по отношение на задължението по чл. 11, ал. 12 за календарната 2014 г., е до 3 април 2015 г.

§ 18. Крайният срок за възстановяване в РА на натрупаните лихви върху изплатените авансови плащания съгласно § 1, т. 2 по отношение на задължението по чл. 11, ал. 13 за календарната 2014 г. е до 30 април 2015 г.

§ 19. (1) Крайният срок за публикуване на решението за откриване на процедурите за възлагане на обществена поръчка за избор на изпълнител за всички разходи по чл. 17, ал. 1, т. 1 и 3 в проекта съгласно § 7, т. 1 по отношение на чл. 36, ал. 3 е до 24 април 2015 г. за ползватели на помощта със сключени договори за отпускане на финансова помощ преди влизане в сила на тази наредба.

(2) Крайният срок по ал. 1 за уведомяване на РА за публикуване на решение за откриване на процедура за възлагане на обществена поръчка за ползватели на помощта със сключени договори за отпускане на финансова помощ преди влизане в сила на тази наредба е 7 работни дни от датата на публикуването на решението.

(3) В случай че ползвателите на помощта със сключени договори за отпускане на финансова помощ преди влизане в сила на тази наредба не публикуват решение за откриване на процедурите за възлагане на обществена поръчка за избор на изпълнител на всички дейности по проекта в срока по ал. 1, РА едностранно и без предизвестие прекратява договора за отпускане на финансовата помощ.

§ 20. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките