Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 31 от 28.IV

НАРЕДБА № 8121з-422 ОТ 16 АПРИЛ 2015 Г. ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА И ДЕЙНОСТТА НА ЗВЕНАТА "ОБЩИНСКА ПОЛИЦИЯ"

 

НАРЕДБА № 8121з-422 ОТ 16 АПРИЛ 2015 Г. ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА И ДЕЙНОСТТА НА ЗВЕНАТА "ОБЩИНСКА ПОЛИЦИЯ"

В сила от 28.04.2015 г.
Издадена от министъра на вътрешните работи

Обн. ДВ. бр.31 от 28 Април 2015г.

Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. С тази наредба се определят ръководството и организацията на звената "Общинска полиция", правомощията на техните служители, както и редът за взаимодействие със структурите на МВР.

Чл. 2. (1) Звената "Общинска полиция" изпълняват задачи, свързани с опазване на обществения ред, охраната на обекти, безопасността на движението по пътищата и осъществяването на контролната и административнонаказателната дейност на органите на местното самоуправление към общините в Република България.

(2) При изпълнение на задачите по ал. 1 служителите от звената "Общинска полиция" имат правомощия по чл. 64 - 66, 69, 70, 72, 73, 80 - 88 и 95 на глава пета, раздел І от Закона за Министерството на вътрешните работи (ЗМВР).

Чл. 3. Статутът на служителите от звената "Общинска полиция" се урежда съгласно разпоредбите на част трета "Държавна служба в МВР" от ЗМВР.

Чл. 4. (1) Служителите от звената "Общинска полиция" изпълняват задачи на територия и в обекти, определени в договори, сключени между директорите на областните дирекции на МВР (ОДМВР) и кметовете на общините.

(2) В случаи на масови мероприятия, природни бедствия и други извънредни ситуации служителите по ал. 1 могат да изпълняват задачи извън посочените в договора след писмено искане на директора на ОДМВР и съгласие на кмета на съответната община.

(3) Разходите за изпълнение на задачите по ал. 2 се поемат от бюджета на МВР.

(4) На служителите от звената "Общинска полиция" не могат да бъдат възлагани други задачи освен посочените в тази наредба.

Чл. 5. (1) Служителите от звената "Общинска полиция" изпълняват функционалните си задължения в униформено облекло и отличителни знаци, утвърдени от министъра на вътрешните работи.

(2) Служителите от звената "Общинска полиция" носят допълнителни отличителни знаци с герба на съответната община, закрепени на десния ръкав на униформеното облекло и гърдите. Допълнителните отличителни знаци се осигуряват от общината.

(3) За изпълнение на конкретна задача служителите от звената "Общинска полиция" могат да изпълняват функционалните си задължения и в цивилно облекло по разпореждане на кмета на общината, за което се издава и изрична заповед от началника на звеното "Общинска полиция".

Чл. 6. (1) Размерът на средствата за финансиране на дейностите на звеното "Общинска полиция" се определя съобразно договорените численост на служителите, структура на звеното и срок на действие на договора.

(2) Средствата за финансовото и материално-техническото осигуряване и социално обезпечаване на служителите от звената "Общинска полиция" се изчисляват в размерите, определени за държавните служители в МВР, и включват всички възнаграждения, обезщетения, социални придобивки и други разходи, свързани с професионалната подготовка и кариерното развитие на служителите, съгласно ЗМВР.

(3) При прекратяване на служебното правоотношение на служител от звената "Общинска полиция" по реда на ЗМВР съответната община дължи обезщетенията по чл. 234 ЗМВР пропорционално на прослужените години като служител в общинска полиция в същата община.

(4) Обезщетението за неизползван платен годишен отпуск за времето, докато служителят е бил служител на общинска полиция, се дължи от съответната община.

(5) Униформеното облекло и снаряжение на служителите от общинска полиция се предоставя от Министерството на вътрешните работи.

(6) Средствата по ал. 1 - 5 се осигуряват от бюджета на съответната община.

Раздел II.
Организация на дейността

Чл. 7. Звената "Общинска полиция" се създават по силата на сключен договор между кмета на общината и директора на ОДМВР.

Чл. 8. Назначаването и прекратяването на служебните правоотношения със служителите от звената "Общинска полиция" се извършва по реда на ЗМВР.

Чл. 9. (1) Служителите от звената "Общинска полиция" преминават професионална подготовка по ред, предвиден в ЗМВР, Правилника за устройството и дейността на Министерството на вътрешните работи (ПУДМВР) (ДВ, бр. 60 от 2014 г.) и вътрешноведомствените актове на МВР.

(2) Служителите от звената "Общинска полиция" преминават и специализирани курсове за актуализация и повишаване на професионалната си квалификация, чиято тематика е свързана с изпълнението на специфичните задачи, които са предмет на сключения договор.

Чл. 10. (1) Общата организация, координацията, ръководството и контролът на звената "Общинска полиция" се осъществяват от кметовете на общините.

(2) Непосредствената организация, координацията, ръководството и контролът на дейността на служителите от звената "Общинска полиция" се осъществяват от началниците на съответните звена "Общинска полиция".

(3) Длъжностните лица от ОДМВР, осъществяващи контрол и методическо ръководство на звената "Общинска полиция", се определят със заповед на съответния директор на ОДМВР.

(4) Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП), ОДМВР и районното управление (РУ), на чиято територия осъществяват дейността си звената "Общинска полиция", осъществяват методическото ръководство на дейността най-малко веднъж годишно съгласувано с кмета на общината.

(5) За осъществените методическо ръководство и контрол на дейността на звената "Общинска полиция" се изготвят справки, съдържащи констатации и препоръки за подобряване на работата, които се докладват на директорите на ГДНП, ОДМВР и кмета на общината.

Чл. 11. Директорите на ОДМВР, началниците на РУ и органите на местната власт съгласуват помежду си приоритетите и координират изпълнението на задачите, свързани с опазването на обществения ред на територията на общините.

Чл. 12. (1) Непосредствената дейност, изпълнявана от звената "Общинска полиция", е в съответствие със задачите, определени в сключения между ОДМВР и общината договор.

(2) Планирането и отчетността на работата на звената "Общинска полиция" се определят съобразно спецификата на изпълняваните задачи, като директорът на ОДМВР и кметът на общината съгласуват и утвърждават периодичността, обема, формите, критериите и показателите за отчет и оценка на дейността на звената.

(3) За дейността на общинска полиция началниците на звената "Общинска полиция" изготвят тримесечни справки и анализи, които предоставят на директора на ОДМВР и кмета на общината.

(4) Анализите по ал. 3 съдържат характеристика на оперативната обстановка, показатели за дейността, съпоставени с данните за съответен предхождащ период, изводи, оценки и насоки за оптимизиране на дейността.

Раздел III.
Правомощия и дейности

Чл. 13. Звената "Общинска полиция" осъществяват следните основни дейности:

1. защита на правата и свободите на гражданите, опазване на живота, здравето и имуществото им;

2. превенция на правонарушенията;

3. опазване на обществения ред на територията на общината;

4. контрол на безопасността на движението и осигуряване на безпрепятствено движение на градския транспорт;

5. охрана на обекти;

6. контролна и административнонаказателна дейност по спазване на действащото законодателство и актовете на общинския съвет и на кмета на общината;

7. съдействие на длъжностни лица от общинската администрация при изпълнение на служебните им задължения, свързани с контрол по спазване на наредбите на общинския съвет, заповедите и разпорежданията на кмета по въпросите на опазването на обществения ред на територията на общината;

8. съдействие на общинските съвети и кметства за прекратяване на самоуправни деяния след решение на органите на съдебната власт;

9. охрана на мероприятия, провеждани на територията на общината.

Чл. 14. При изпълнение на възложените им задачи служителите от звената "Общинска полиция" имат правомощията по чл. 64 - 66, 69, 70, 72, 73, 80 - 88 и 95 ЗМВР.

Чл. 15. Звената "Общинска полиция" изпълняват специфични дейности по:

1. недопускане на нарушения на нощната тишина и спокойствието на гражданите;

2. опазване на вертикалната планировка, като тротоари, тревни площи, парково обзавеждане и др.;

3. спазване на санитарно-хигиенните изисквания съгласно действащата нормативна уредба;

4. недопускане на движение и неправилно паркиране в забранени зони на територията на общината (автобусни пътни ленти, спирки на масовия градски транспорт и др.);

5. изготвяне на становища и предложения за промени в организацията на пътното движение;

6. улесняване на движението на пътните превозни средства в пикови часове и при лоши атмосферни условия;

7. недопускане на затваряне и възпрепятстване на пътното движение на улици и части от тях без издадени разрешения от общината;

8. спазване на забраните за извършване на нерегламентирана дейност на уличните платна и други уязвими места (миене на автомобилни стъкла,продажба на вестници и др.);

9. недопускане на нерегламентирана търговска дейност;

10. недопускане и пресичане на незаконно строителство, на обособяване на временни биваци и други постройки на свободни терени, както и други незаконни дейности;

11. спазване на въведени карантинни и ограничителни мерки при възникнали епидемии, епизоотия и други заразни болести;

12. недопускане на продажба и сервиране на спиртни напитки и тютюневи изделия в нарушение на действащото законодателство;

13. оказване на съдействие на управителните органи на етажните собствености по спазване изискванията на Закона за управление на етажната собственост.

Чл. 16. При охрана на обекти звената "Общинска полиция" изпълняват задачи, свързани със:

1. сигурността на обекта, на лицата в него, прилежащата инфраструктура и опазване на имуществото;

2. контрол на установения пропускателен режим и обществен ред;

3. безпрепятствено изпълнение на функциите на органите и администрацията, както и осигуряване на достъп на гражданите до обектите съобразно установения пропускателен режим;

4. недопускане и предотвратяване на терористични актове.

Чл. 17. (1) Звената "Общинска полиция" предприемат мерки за осигуряване на сигурността при провеждане на мероприятия (събрания, митинги, шествия, спортни състезания, културни, религиозни събития и др.), организирани и провеждани от общината, за което се уведомява съответната ОДМВР.

(2) В случай че звеното "Общинска полиция" не разполага с достатъчно сили и средства за осигуряване на сигурността на мероприятието, кметът на общината може да поиска съдействие от ОДМВР по реда на чл. 92, ал. 3 ЗМВР.

Чл. 18. (1) Началникът на звено "Общинска полиция" е член на местните комисии за обществен ред и сигурност и по безопасност на движението и организира изпълнението на взетите от тях решения.

(2) Самостоятелно или съвместно с ОДМВР и РУ звената "Общинска полиция" участват в реализиране на дейности, определени в работни карти, за решаването на местни проблеми на сигурността и обществения ред.

Раздел IV.
Взаимодействие със структурите на МВР

Чл. 19. (1) При изпълнение на задачите си звената "Общинска полиция" осъществяват взаимодействие със структурите на МВР.

(2) Редът за взаимодействие се установява в съответствие с клаузите на сключения договор, отнасящи се до територията на действие, обектите, задачите, както и правата и задълженията на страните.

Чл. 20. (1) За взаимодействието между звената "Общинска полиция" и структури на МВР се изготвя план, който съдържа:

1. цел и задачи на съвместните дейности;

2. период от време и територия на действие;

3. ръководство, сили, средства и разстановка;

4. допълнителни разпоредби за изпълнение на съвместната дейност.

(2) Планът по ал. 1 се актуализира ежегодно и се утвърждава от директора на ОДМВР и кмета на общината или от оправомощени от тях лица.

(3) При възникнала необходимост, свързана с промяна в оперативната обстановка или промяна на клаузите на договора (територия на действие, обекти, възложени задачи, численост на служителите, срок на действие), планът по ал. 1 се актуализира своевременно.

Чл. 21. При изпълнение на конкретна съвместна задача от служители на звената "Общинска полиция" и структурите на МВР се изготвя отделен план съгласно разпоредбите на чл. 20, ал. 1 и 2, освен ако служителите на звеното не са придадени (командировани) на територия извън тази на общината при условията на чл. 4, ал. 2.

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 1. Тази наредба се издава на основание чл. 94, ал. 4 от Закона за Министерството на вътрешните работи.

§ 2. Тази наредба отменя Наредба № Із-1027 от 2010 г. за организацията и дейността на звената "Общинска полиция" в Република България (обн., ДВ, бр. 42 от 2010 г.; изм., бр. 3 от 2011 г.).

§ 3. Договорите, с които са създадени звена "Общинска полиция", запазват действието си съобразно предвидените в тях условия на основание § 22а от преходните и заключителните разпоредби на Закона за Министерството на вътрешните работи.

§ 4. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките