Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 37 от 22.V

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № I-157 ОТ 2002 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗДАВАНЕ НА СВИДЕТЕЛСТВО ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА МОТОРНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА, ОТЧЕТА НА ВОДАЧИТЕ И ТЯХНАТА ДИСЦИПЛИНА (ДВ, БР. 97 ОТ 2002 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № I-157 ОТ 2002 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗДАВАНЕ НА СВИДЕТЕЛСТВО ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА МОТОРНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА, ОТЧЕТА НА ВОДАЧИТЕ И ТЯХНАТА ДИСЦИПЛИНА (ДВ, БР. 97 ОТ 2002 Г.)

Издадена от Министерството на вътрешните работи

Обн. ДВ. бр.37 от 22 Май 2015г.

§ 1. В чл. 17 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думата "Подмяна" се заменя с "Признаване и подмяна".

2. Създава се нова ал. 11:

"(11) Чуждестранно национално свидетелство за управление на МПС не се признава за валидно на територията на Република България, когато в резултат от извършената проверка по ал. 10 се установи, че свидетелството за управление на МПС е ограничено, временно отнето или отнето на територията на друга държава - членка на ЕС, както и в случай, че свидетелството е анулирано в друга държава - членка на ЕС."

3. Досегашната ал. 11 става ал. 12.

4. Създават се ал. 13 и 14:

"(13) Не се признава за валидно и не се подменя с българско чуждестранно национално свидетелство за управление на МПС на лице, което е притежавало българско свидетелство за управление на МПС, но същото е временно отнето на основание чл. 171, т. 1 ЗДвП. Подмяна на чуждестранното свидетелство се допуска след изтичане на срока на наложената мярка, а отнетото българско свидетелство се унищожава.

(14) Не се признава за валидно и не се подменя с българско чуждестранно национално свидетелство за управление на МПС на лице, което е притежавало българско свидетелство за управление на МПС, но е изгубило правоспособност в съответствие с чл. 157, ал. 4 ЗДвП поради отнемане на всички контролни точки и чието свидетелство е отнето или обявено за отнемане. Лицето може да възстанови правоспособност на основание чл. 157, ал. 5 ЗДвП, за което му се издава ново свидетелство по реда на чл. 14, ал. 1, като при връчване на новото свидетелство за управление на МПС лицето връща чуждестранното свидетелство за управление за изпращането му на държавата, която го е издала."

§ 2. В чл. 22 се създава ал. 4:

"(4) Не се признават за валидни и не може да послужат за подмяна отнети чуждестранни национални свидетелства за управление на МПС по ал. 2 преди връщане на свидетелството на притежателя му при спазване на условията, посочени в чл. 24, ал. 1."

Промени настройката на бисквитките