Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 38 от 26.V

СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА "ПРОГРАМА ЗА ТЕХНИЧЕСКА ПОМОЩ В СЕКТОР ЗЕМЕДЕЛИЕ" МЕЖДУ МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ХРАНИТЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И МИНИСТЕРСТВОТО НА ХРАНИТЕ И ЗЕМЕДЕЛИЕТО НА МОНГОЛИЯ (Одобрено с Решение № 311 от 8 май 2015 г. на М

 

СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА "ПРОГРАМА ЗА ТЕХНИЧЕСКА ПОМОЩ В СЕКТОР ЗЕМЕДЕЛИЕ" МЕЖДУ МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ХРАНИТЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И МИНИСТЕРСТВОТО НА ХРАНИТЕ И ЗЕМЕДЕЛИЕТО НА МОНГОЛИЯ

(Одобрено с Решение № 311 от 8 май 2015 г. на Министерския съвет. В сила от датата на подписването - 11 май 2015 г.)

Издадено от Министерството на земеделието и храните

Обн. ДВ. бр.38 от 26 Май 2015г.

С оглед на изпълнението на член 4, т. 2 и член 7, т. 2 от Допълнение към Споразумение между правителството на Република България и правителството на Монголия, подписано в гр. София на 22.02.2013 г.,

като отчитат значителния принос на изпълнението на "Програмата за техническа помощ в сектор земеделие" с цел демонстрирането на българското ноу-хау и технология в областта на оранжериите и за развитието на оранжерии в Монголия,

Министерството на земеделието и храните на Република България (наричано по-надолу за краткост "Българската страна") и Министерството на храните и земеделието на Монголия (наричано по-надолу за краткост "Монголската страна") (наричани по-надолу за краткост "Договарящите страни") се споразумяха, както следва:

Член 1

1.1. Целта на това Споразумение е да определи точните условия за изпълнението на "Програмата за техническа помощ в сектор земеделие" съгласно Споразумението за уреждане на задължения между правителството на Република България и правителството на Монголия, подписано в София на 9 октомври 2008 г., и Допълнение към Споразумение между правителството на Република България и правителството на Монголия, подписано в гр. София на 22.02.2013 г.

1.2. Общият размер за изпълнението на "Програмата за техническа помощ в сектор земеделие" е 1 046 864,18 щ.д. (словом: един милион четиридесет и шест хиляди осемстотин шестдесет и четири щатски долара и осемнадесет цента).

1.3. Сумата от 1 046 864,18 щ.д. (словом: един милион четиридесет и шест хиляди осемстотин шестдесет и четири щатски долара и осемнадесет цента) ще се използва за изграждането на нова оранжерия (наричана по-надолу за краткост "Оранжерия/и") в Улан Батор, Монголия, при условие "до ключ" и предоставяне на техническа помощ и консултантски услуги за последващата експлоатация до изчерпването на финансовия ресурс.

Член 2

Договарящите страни имат следните задължения:

1. Българската страна:

а. Определя Изпълнител за изграждането и въвеждането в експлоатация на Оранжерия­та/те съгласно българското законодателство въз основа на "Технически параметри и изисквания за изграждането на оранжерия/и", както и на "Работен план за изграждането на оранжерия/и", представени от Монголската страна.

б. Официално съобщава името на определения Изпълнител, неговия инженерно-технически проект, работния му план и времевия му график за изграждането на Оранжерия/и на Монголската страна по дипломатически път.

в. Изпълнителят, определен от Българската страна, изгражда модерна/и Оранжерия/и в съответствие с европейски стандарт EN 13031-1 и инженерно-технически проект със системи с автоматично управление за отопление, осветление, вентилация, мъглуване и напояване, която/ито може/гат да бъдат експлоатирани целогодишно с цел производство на пресни зеленчуци съобразно монголските климатични условия.

г. Изпълнителят предоставя консултантски услуги и техническа помощ след изграждането във връзка с надлежната експлоатация и ползване на Оранжерията/ите.

2. Монголската страна:

а. Представя на Българската страна в срок до 3 месеца от подписване на това Споразумение "Технически параметри и изисквания за изграждането на оранжерия/и" и "Работен план за изграждането на оранжерия/и", които ще се използват за провеждането на процедурата за избор на български Изпълнител.

б. Изпълнителят за Монголската страна оказва цялото необходимо възможно съдействие на българския Изпълнител за осъществяването на неговия инженерно-технически проект и времевия график за изграждането на оранжерия/и на определеното място. Изпълнителят ще отговаря и за управлението на отглеждането на зеленчуци и за гарантиране на надлежната експлоатация на Оранжерията/ите след завършването й/им.

в. Осигурява своевременното митническо освобождаване и освобождаване от данък (ДДС), мита и други такси, наложени на Оранжерията/ите и оборудването, което следва да бъде доставено от България.

г. Поема разходите, свързани с подготовката на земята за изграждане на Оранжерията/те, настаняването и храненето на българския Изпълнител, работната ръка за изграждането на Оранжерията/ите, монтажа на оборудването и поддръжката и ползването на Оранжерията/ите.

д. Организира дейности по практическото обучение и популяризиране с цел разпространение на адаптираната българска технология и ноу-хау за оранжерийно производство из цяла Монголия.

Член 3

3.1. Изпълнението на задълженията по член 2 се извършва от Договарящите страни след подписването на това Споразумение.

3.2. Договарящите страни отговарят за координирането на дейностите на своите Изпълнители, за да се избегнат рискове по време на изграждането на Оранжерията/ите.

Член 4

Споразумението влиза в сила от датата на подписването му и неговото действие се прекратява при получаването на окончателния доклад от Договарящите страни, който доказва цялостното изпълнение на дейностите в Споразумението за изпълнение и Работния план.

Всякакви спорове между Договарящите страни относно изпълнението на Споразумението се разрешават по приятелски начин чрез взаимни консултации.

Това Споразумение е подписано в Улан Батор на 11.05.2015 г. в два екземпляра на български, монголски и английски език, като всички те са еднакво валидни и автентични. В случай на различия при тълкуването меродавен е текстът на английски език.

Промени настройката на бисквитките