Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 51 от 7.VII

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 3 ОТ 2009 Г. ЗА АВАРИЙНО-СПАСИТЕЛНОТО ОСИГУРЯВАНЕ НА ГРАЖДАНСКИТЕ ЛЕТИЩА (ДВ, БР. 44 ОТ 2009 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 3 ОТ 2009 Г. ЗА АВАРИЙНО-СПАСИТЕЛНОТО ОСИГУРЯВАНЕ НА ГРАЖДАНСКИТЕ ЛЕТИЩА (ДВ, БР. 44 ОТ 2009 Г.)

Издадена от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Обн. ДВ. бр.51 от 7 Юли 2015г.

§ 1. В чл. 4 се правят следните изменения:

1. В ал. 1, т. 1 буква "б" се изменя така:

"б) гасене на пожари на ВС в работната площ на летището, в радиус 5 км от контролната точка на летището и обекти в района, които са разположени в зона за сигурност страна въздух, зони с ограничен достъп и критичната част с ограничен достъп, засягащи безопасността на полетите или живота, здравето и имуществото на хората;".

2. В ал. 3:

а) в т. 2 думите "Националната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" (НСПБЗН)" се заменят с думите "Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН)";

б) в т. 8 думите "териториалните звена на Главна дирекция "Национална служба "Гражданска защита" на Министерството на държавната политика при бедствия и аварии (Гражданска защита)" се заличават.

§ 2. В чл. 5 т. 11 се отменя.

§ 3. В чл. 6, ал. 2 думата "жандармерията" и думите "Гражданска защита" се заличават.

§ 4. В чл. 9, ал. 1 се правят следните допълнения:

1. В т. 4 след думата "персонал" се поставя запетая и се добавя "както и оборудването им с подходящо защитно облекло и лични предпазни средства;".

2. Създава се т. 5:

"5. провеждането на тренировките на професионалния аварийно-спасителен персонал на професионален тренажорен или тренировъчен център."

§ 5. В чл. 10, ал. 1, т. 1 буква "б" се изменя така:

"б) гаси пожари в намиращи се ВС в работната площ на летището, в радиус 5 км от контролната точка на летището и в обекти, които са разположени в зона за сигурност страна въздух, зони с ограничен достъп и критичната част с ограничен достъп, засягащи по един или друг начин безопасността на полетите или живота, здравето и имуществото на хората."

§ 6. В чл. 11, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. Точка 3 се изменя така:

"3. подбора на професионалния и непрофесионалния аварийно-спасителен персонал на летището, както и обучението им, свързано с действията им по време на пожар;".

2. Създава се т. 4:

"4. разработването и съгласуването с ГД "ГВА" на плановете за оперативни действия при различните видове аварийни ситуации и пожар, а също и плановете за съвместна оперативна намеса с взаимодействащите служби."

§ 7. В чл. 13, ал. 1, т. 3 и 4 се изменят така:

"3. подбора и обучението на професионалния персонал и подготовката на непрофесионалния аварийно-спасителен персонал;

4. подготовката и съгласуването с ГД "ГВА" на плановете за действие на аварийно-спасителната служба при различни типове аварийни ситуации и за плановете за съвместни действия с взаимодействащите служби."

§ 8. В чл. 20, ал. 2 думите "и с териториалните звена на "Гражданска защита" се заличават.

§ 9. В чл. 23 ал. 2 се изменя така:

"(2) Летищната администрация и собствениците или ползвателите на летателните площадки поемат разходите за гориво-смазочни материали, гасителни вещества и други материали, изразходвани при пълномащабната тренировка, на привлечените участници в аварийно-спасителни мероприятия."

§ 10. Член 31 се изменя така:

"Чл. 31. Пожарната безопасност в района на летището и летателните площадки се определя съгласно изискванията в Наредба № Із-1971 от 2009 г. за строително-техническите правила и норми за осигуряване на безопасност при пожар (обн., ДВ, бр. 96 от 2009 г.; попр., бр. 17 от 2010 г.; изм., бр. 101 от 2010 г.; изм. и доп., бр. 75 от 2013 г., бр. 69 и 89 от 2014 г.; изм., бр. 8 от 2015 г.) и в Наредба № 8121з-647 от 2014 г. за правилата и нормите за пожарна безопасност при експлоатация на обектите (обн., ДВ, бр. 89 от 2014 г.; попр., бр. 105 от 2014 г.)."

§ 11. В чл. 35, ал. 1 се създава т. 12:

"12. противохимично облекло, отговарящо на БДС EN 943."

§ 12. В чл. 42, ал. 3, т. 2 буква "в" се отменя.

§ 13. В чл. 53 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Аварийно-спасителната и противопожарната служба на летището предприемат действия при авиационно произшествие в зоната на отговорност съвместно с местните структури на полицията и териториалните структурни звена на ГДПБЗН съгласно плана."

2. В ал. 3, т. 2 думите ", местните служби на Гражданска защита" се заличават.

§ 14. В чл. 55, т. 3 буква "б" се отменя.

§ 15. В чл. 57, ал. 1 т. 2 се отменя.

§ 16. В чл. 70, ал. 1, т. 4 запетаята след думата "помощ" и думите "формированията на Гражданска защита" се заличават.

§ 17. В чл. 72 ал. 1 се изменя така:

"(1) По плана за мероприятията в случай на аварийна обстановка на летището се извършва проверка на действията на всички средства, служби и органи, както следва:

1. ежегодно - тренировка с всички летищни служби;

2. на две години - пълномащабна тренировка."

§ 18. Член 79 се изменя така:

"Чл. 79. (1) Необходимият професионален персонал за противопожарната служба на летището се определя въз основа на следните критерии:

1. противопожарните аварийно-спасителни автомобили се комплектоват с личен състав така, че по време на аварийна ситуация персоналът да осигури оптималното ползване и подаване на основните гасителни вещества, но не по-малко от трима професионалисти (шофьор и двама пожарникари) на автомобил по време на дежурството;

2. на противопожарните аварийно-спасителни автомобили се осигурява непрекъснато дежурство от професионален състав при денонощно работещо летище, а летища с работно време, по-малко от 24 часа, съгласуват графиците на аварийно-спасителните групи с ГД "ГВА";

3. в противопожарната служба на летищата, в които се осигурява дежурство на два и повече противопожарни аварийно-спасителни автомобила, се осигуряват началници на дежурни смени;

4. за пожаропрофилактична дейност и контрол по спазване на противопожарните изисквания в района на летищата от VІІ до Х категория - един професионалист;

5. противопожарната служба в летищата от VI и VІІ категория се ръководи от началник, а от VІІІ до Х категория се ръководи от началник и заместник.

(2) Летищната администрация по чл. 48, ал. 3, буква "г" от Закона за гражданското въздухоплаване осигурява пожарната безопасност на гражданските летища за обществено ползване, както и поддържането и обслужването на уреди, съоръжения и системи, свързани с пожарната безопасност.

(3) Дейностите по ал. 2 могат да се осъществяват чрез:

1. Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" при Министерството на вътрешните работи при условията на чл. 128 от Закона за Министерството на вътрешните работи;

2. летищната администрация, когато същата притежава разрешение за извършване на дейността по смисъла на чл. 129 от Закона за Министерството на вътрешните работи;

3. юридическо лице - търговец, притежаващо разрешение за извършване на дейността по смисъла на чл. 129 от Закона за Министерството на вътрешните работи и Наредба № 8121з-531 от 2014 г. за реда и условията за осъществяване на дейности по осигуряване на пожарна безопасност на обекти и/или поддържане и обслужване на уреди, системи и съоръжения, свързани с пожарната безопасност, от търговци и контрола върху тях (обн., ДВ, бр. 78 от 2014 г.; изм., бр. 101 от 2014 г.)."

§ 19. В § 1 от допълнителната разпоредба се създава т. 22:

"22. "Зона за сигурност страна въздух" е зоната за придвижване на летището, прилежащите терени и сгради или части от тях, достъпът до които е ограничен."

Заключителни разпоредби

§ 20. Навсякъде в наредбата абревиатурата "НСПБЗН" се заменя с "ГДПБЗН".

§ 21. В Наредба № 14 от 2012 г. за летищата и летищното осигуряване (обн., ДВ, бр. 86 от 2012 г.; изм. и доп., бр. 48 от 2014 г.) в чл. 480, ал. 2 се правят следните изменения:

1. В основния текст на ал. 2 думата "като" се заличава.

2. Точка 1 се отменя.

3. Точка 2 се отменя.

Промени настройката на бисквитките