Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 51 от 7.VII

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ТЪЛКУВАНЕ НА ЧЛ. 5, ЧЛ. 6 И § 5 ОТ ПРЕХОДНИТЕ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИТЕ РАЗПОРЕДБИ НА НАРЕДБА № 35 ОТ 2012 Г. ЗА ПРАВИЛАТА И НОРМИТЕ ЗА ПРОЕКТИРАНЕ, ИЗГРАЖДАНЕ И ВЪВЕЖДАНЕ В ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА КАБЕЛНИ ЕЛЕКТРОННИ СЪОБЩИТЕЛНИ МРЕЖИ И ПРИЛЕЖАЩАТА ИМ ИН

 

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ТЪЛКУВАНЕ НА ЧЛ. 5, ЧЛ. 6 И § 5 ОТ ПРЕХОДНИТЕ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИТЕ РАЗПОРЕДБИ НА НАРЕДБА № 35 ОТ 2012 Г. ЗА ПРАВИЛАТА И НОРМИТЕ ЗА ПРОЕКТИРАНЕ, ИЗГРАЖДАНЕ И ВЪВЕЖДАНЕ В ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА КАБЕЛНИ ЕЛЕКТРОННИ СЪОБЩИТЕЛНИ МРЕЖИ И ПРИЛЕЖАЩАТА ИМ ИНФРАСТРУКТУРА (ДВ, БР. 99 ОТ 2012 Г.)

Издадено от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Министерството на регионалното развитие и благоустройството

Обн. ДВ. бр.51 от 7 Юли 2015г.

На основание чл. 80 от Административнопроцесуалния кодекс във връзка с чл. 46, ал. 1 и чл. 51 от Закона за нормативните актове и чл. 286, ал. 5 от Закона за електронните съобщения министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията и министърът на регионалното развитие и благоустройството дават следното задължително тълкуване на чл. 5, чл. 6 и § 5 от преходните и заключителните разпоредби на Наредба № 35 от 2012 г. за правилата и нормите за проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на кабелни електронни съобщителни мрежи и прилежащата им инфраструктура (ДВ, бр. 99 от 2012 г.) - по-долу за краткост "Наредба № 35/2012 г.":

1. Относно изработването на подробен устройствен план при условията на чл. 5 от Наредба № 35/2012 г.

Съгласно разпоредбата на чл. 5, ал. 1 от Наредба № 35/2012 г., трасето на кабелната електронна съобщителна мрежа и прилежащата й инфраструктура се определя с подробния устройствен план, одобрен при условията и по реда на Закона за устройство на територията (ЗУТ). При избора на трасе се използват данните от кадастралната карта и кадастралните регистри и от специализираните карти и регистри и информационни системи, както и от наличните планове по § 6, ал. 7 от преходните разпоредби на ЗУТ. В случай че трасето на кабелната електронна съобщителна мрежа и прилежащата й инфраструктура е извън обхвата на пътя, се изготвя подробен устройствен план - парцеларен план (чл. 5, ал. 3 от цитирания нормативен акт).

Изключение от изискването за изработване на подробен устройствен план е уредено в чл. 5, ал. 2 от Наредба № 35/2012 г. само за изчерпателно изброените случаи, а именно:

1. за изтегляне на кабел в съществуваща подземна инфраструктура, заснета и нанесена в кадастралния план или в специализираната карта;

2. когато трасето на кабелната електронна съобщителна мрежа и прилежащата й инфраструктура е в обхвата на съществуващ път;

3. когато се окачва въздушен кабел върху съществуваща стълбовна мрежа, заснета и нанесена в кадастралния план или в специализираната карта.

2. Относно категоризацията на строежите по чл. 6, ал. 3 от Наредба № 35/2012 г. и реда и условията за издаване на разрешение за строеж във връзка с тяхното осъществяване

Кабелните електронни съобщителни мрежи и прилежащата им инфраструктура се категоризират в съответствие с чл. 137, ал. 1 ЗУТ и Наредба № 1 от 2003 г. за номенклатурата на видовете строежи (Наредба № 1/2003 г.). Съгласно чл. 137, ал. 1, т. 6 ЗУТ и чл. 12 от Наредба № 1/2003 г. строежите по чл. 147 ЗУТ са строежи от шеста категория.

В чл. 6, ал. 3 от Наредба № 35/2012 г. е уредено изграждането на кабелни електронни съобщителни мрежи и прилежащата им инфраструктура по чл. 147, ал. 1, т. 2 ЗУТ, следователно строежите, предмет на разглежданата разпоредба, са строежи от шеста категория.

В чл. 6, ал. 3 от Наредба № 35/2012 г. изрично е посочено, че "не се изисква одобряване на инвестиционни проекти за издаване на разрешение за строеж за изграждане на кабелни електронни съобщителни мрежи и прилежащата им инфраструктура по чл. 147, ал. 1, т. 2 ЗУТ, в т. ч. за:

1. изтегляне и/или окачване на съобщителни кабели в съществуваща законна съобщителна или техническа инфраструктура;

2. монтаж на кабелна съобщителна инсталация в съсобствена сграда или в общите части в сграда - етажна собственост;

3. изграждане на кабелна електронна съобщителна мрежа и прилежащата й инфраструктура от регулационната линия на имота, в който се изгражда, до входната точка на мрежата в сградата".

Изискуемите документи в отделните случаи са описани изчерпателно в чл. 6, ал. 4 и 5 от Наредба № 35/2012 г., а именно:

1. За строежите по чл. 6, ал. 3, т. 1 се представят извадка от специализирана карта за съществуващата кабелна електронна съобщителна мрежа и прилежащата й инфраструктура или за друга техническа инфраструктура, договор за съвместно разполагане и/или ползване, както и становища на инженер-конструктор и инженер с професионална квалификация в областта на съобщенията, с чертежи, схеми, записка с техническите характеристики на кабелната електронна съобщителна мрежа и прилежащата й инфраструктура и указания за тяхното изпълнение.

2. За строежите по чл. 6, ал. 3, т. 2 и 3 се представят договор със собственика за монтаж и становища на инженер-конструктор и инженер с професионална квалификация в областта на съобщенията, с чертежи, схеми, записка с техническите характеристики на кабелни електронни съобщителни мрежи и прилежащата им инфраструктура и указания за тяхното изпълнение.

Предвид изложеното, издаване на разрешение за строеж без предходно одобряване на инвестиционен проект се извършва, когато са налице условията по чл. 6, ал. 3 от Наредба № 35/2012 г. и след представяне на описаните документи по ал. 4 или 5 от цитирания член, в зависимост от това, към коя от трите хипотези, уредени в ал. 3, се отнася конкретният случай.

3. Относно приложението на § 5 от преходните и заключителните разпоредби на Наредба № 35/2012 г. във връзка с определянето на набора от документи, които следва да бъдат представени от заявителите в производствата по одобряване на инвестиционен проект и издаване на разрешение за строеж за изграждането на електронни съобщителни мрежи и прилежащата им инфраструктура

Съгласно § 5 от преходните и заключителните разпоредби на Наредба № 35/2012 г. започналите производства по одобряване на инвестиционен проект и издаване на разрешение за строеж се довършват по досегашния ред (нормативно установения ред до влизане в сила на наредбата), като за започнато производство по одобряване на инвестиционен проект и издаване на разрешение за строеж се счита датата на внасяне на инвестиционния проект за одобряване от компетентния орган. За започнато производство се счита и наличието на съгласуван идеен инвестиционен проект.

В тази връзка документи, извън посочените в наредбата, могат да се искат само в рамките на започнало производство в случаите, когато тези документи са се изисквали съгласно приложимия към производството досегашен ред.

4. Относно компетентните органи във връзка с изменянето на Наредба № 35/2012 г. и даването на указания по нейното прилагане

Наредба № 35/2012 г. е издадена съвместно от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията и министъра на регионалното развитие и благоустройството в изпълнение на чл. 286, ал. 5 ЗЕС. Предвид разпоредбите на чл. 11, ал. 3 и чл. 51 ЗНА, както и действащата към момента законова делегация компетентни да изменят разглеждания подзаконов нормативен акт, както и да дават указания по неговото прилагане са единствено неговите издатели - министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията и министърът на регионалното развитие и благоустройството.

Промени настройката на бисквитките