Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 59 от 4.VIII

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 49 ОТ 2004 Г. ЗА ПОДДЪРЖАНЕ НА КАРТАТА НА ВЪЗСТАНОВЕНАТА СОБСТВЕНОСТ (ДВ, БР. 102 ОТ 2004 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 49 ОТ 2004 Г. ЗА ПОДДЪРЖАНЕ НА КАРТАТА НА ВЪЗСТАНОВЕНАТА СОБСТВЕНОСТ (ДВ, БР. 102 ОТ 2004 Г.)

Издадена от Министерството на земеделието и храните

Обн. ДВ. бр.59 от 4 Август 2015г.

§ 1. В чл. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 5 думата "други" се заличава и накрая се добавя "след представяне на съответните документи".

2. В ал. 6 думите "ал. 3" се заменят с "ал. 2".

3. Създават се ал. 7, 8, 9 и 10:

"(7) При условия, определени с договор, Министерството на земеделието и храните предоставя безвъзмездно на държавни органи, разпоредители с бюджет, и на общини данните по ал. 6, необходими за изпълнение на техни правомощия.

(8) При условия, определени с договор, Министерството на земеделието и храните предоставя данните по ал. 6 на правоспособни лица по чл. 12, т. 8 ЗКИР съгласно чл. 115 ЗУТ и § 6, ал. 7 от преходните разпоредби на ЗУТ с цел изготвяне на подробни устройствени и парцеларни планове (ПУП) и кадастрални карти и кадастрални регистри (КК и КР) по чл. 35а ЗКИР след заплащане на такса съгласно Тарифата за таксите, събирани от органите по поземлена собственост (ДВ, бр. 57 от 1997 г.).

(9) За получаване на данните в министерството се подава писмено заявление, в което се посочват целта и обхватът на исканата цифрова информация.

(10) Данните от КВС се предоставят при спазване на изискванията на Закона за защита на личните данни."

§ 2. В чл. 2 се правят следните изменения и допълнения:

1. Точка 4 се изменя така:

"4. "горскостопанските карти;".

2. В т. 10 думите "вид територия по предназначение, вид собственост, начин на трайно ползване, почвена категория и др." се заличават.

3. В т. 11 накрая се добавя "и кадастрални регистри (КК и КР);".

4. Създава се т. 12:

"12. план за уедряване."

§ 3. В чл. 3 се създават ал. 4 и 5:

"(4) Изпълнителят на техническите дейности изработва скица или скица-проект в случаите, когато вписването (отразяването) на поземления имот в цифровия модел на КВС изисква промени в графичната и/или в текстовата част на регистрите по чл. 10.

(5) Извън случаите на ал. 4 скиците се изготвят от длъжностно лице, определено със заповед, и се заверяват от началника на ОСЗ - по образец, посочен в приложение № 1А и приложение № 2А."

§ 4. В чл. 8, т. 5 думата "магнитен" се заменя с "оптичен".

§ 5. В чл. 9 ал. 1 се изменя така:

"(1) Картата на възстановената собственост се приема от комисия, назначена от директора на областната дирекция "Земеделие", с председател - представител на ОД "Земеделие", и членове - представители на ОСЗ, регионалната дирекция по горите (РДГ), на териториалното поделение към съответното държавно предприятие и Агенцията по геодезия, картография и кадастър. В състава на комисията могат да се включват и представители на други заинтересувани ведомства и администрации по преценка на директора на ОД "Земеделие"."

§ 6. В чл. 10, ал. 5 думите "и на хартия" се заличават.

§ 7. В чл. 14, ал. 2, т. 2 съкращението "ЛУП" се заменя с "данни от извършената инвентаризация на горските територии".

§ 8. В чл. 18, ал. 6 думите "трайното предназначение на поземлен имот" се заменят с "предназначението на земеделски земи за неземеделски нужди", а думата "подадена" се заменя с "подадено".

§ 9. В чл. 20, ал. 1 думата "фактура" се заменя с "квитанция", а думата "фактурата" се заменя с "квитанцията".

§ 10. В чл. 21 се създават ал. 3 и 4:

"(3) Услугите по ал. 1, с изключение на услуги, за които е необходимо геодезическо измерване на място, и услугите по чл. 5 от Тарифата за таксите, събирани от органите по поземлена собственост, могат да бъдат извършени по реда на чл. 6, ал. 5 от Тарифата за таксите, събирани от органите по поземлена собственост.

(4) Срокът за изпълнение на услуга, заявена по ал. 3, е до 3 работни дни, като заявленията се предават от лицето по чл. 19, ал. 2 на изпълнителя на техническите дейности в еднодневен срок от подаването им."

§ 11. В чл. 23 ал. 2 се изменя така:

"(2) За мястото, деня и часа за извършването на дейностите по ал. 1 по предложение на изпълнителя ОСЗ писмено уведомява собственика, по възможност и съседи на имота, а когато имотът е горска територия - и териториалните поделения към съответните държавни предприятия, като в този случай съобщението може да бъде изпратено и по факса или по електронна поща."

§ 12. В чл. 24 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) в т. 1:

аа) в буква "е" думите "чл. 3, ал. 4" се заменят с "чл. 3б, ал. 3";

бб) създават се букви "л" и "м":

"л) в случаите по чл. 45в, ал. 8 ППЗСПЗЗ;

м) в случаите по чл. 37е, ал. 10 ЗСПЗЗ.";

б) в т. 2:

аа) в буква "б" думите "чл. 8, ал. 4 ЗВСГЗГФ" се заменят с "чл. 24, ал. 3 от Закона за горите";

бб) букви "г", "д" и "е" се заличават;

в) буква "з" се изменя така:

"з) отразяване и актуализиране на данните от извършената инвентаризация на горските територии или изработените и утвърдени по реда на чл. 13 от Закона за горите горскостопански планове по землища, предоставени от териториалното поделение на съответното държавно предприятие или от собствениците на горски територии."

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Финансирането на дейностите по т. 1 на ал. 1 е за сметка на бюджетните средства на МЗХ, а финансирането на дейностите по т. 2 на ал. 1 е за сметка на бюджетните средства на държавните предприятия по чл. 163 от Закона за горите или за сметка на съответните собственици на горски територии - общини, физически лица, юридически лица и техни обединения."

§ 13. В чл. 25 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се отменя.

2. В ал. 2 след съкращението "ЗВСГЗГФ" се добавя "и чл. 18а, ал. 1 от Правилника за прилагане на Закона за възстановяване на собствеността върху горите и земите от горския фонд (ППЗВСГЗГФ)".

§ 14. В чл. 26, ал. 2 думите "чл. 87, ал. 1 ЗГ" се заменят с "чл. 145 от Закона за горите".

§ 15. В чл. 27, т. 2 след думата "територия" се добавя "и съотношение на страните не по-малко от една осма от най-дългата страна на имота".

§ 16. В чл. 28 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думата "имоти" запетаята се заличава и се добавя "се изработва от изпълнителя на техническите дейности за поддържане на КВС и".

2. В ал. 3 думите "в три екземпляра" се заличават.

§ 17. В чл. 29, ал. 3 думите "Закона за административното производство" се заменят с "Административнопроцесуалния кодекс".

§ 18. В чл. 32 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1 и в нея след думите "парцеларни планове" се добавя "на линейни обекти".

2. Създава се ал. 2:

"(2) При съгласуването по реда на ал. 1 се представя и приемно-предавателен протокол, подписан от представител на МЗХ, с цел доказване произхода и актуалността на ползваните в проекта данни."

§ 19. В чл. 34, ал. 1 след съкращението "ЗВСГЗГФ" се добавя "и чл. 18а, ал. 1 ППЗВСГЗГФ".

§ 20. В чл. 36, ал. 3 думите "чл. 483, ал. 1" се заменят с "чл. 587, ал. 1".

§ 21. Наименованието на глава пета се изменя така:

"Глава пета

СПЕЦИАЛИЗИРАНА КАРТА НА ПОЛЗВАНЕТО НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ЗЕМИ".

§ 22. В глава пета се създава чл. 45а:

"Чл. 45а. (1) Общинската служба по земеделие предоставя безвъзмездно на земеделски стопани изходни данни за ползването - графична информация за граници на имоти, попадащи в обхвата на КВС и КК и КР, представени като географска база данни във формат ArcView Shapefile, poligon, геодезическа проекция UTM, координатна система WGS`84, Зона 35 - Север (наричан SHP формат) и файлове (Viewer DBF файл), съдържащи информация за регистрираните в ОСЗ правни основания (наричан DBF формат).

(2) Данните по ал. 1 се предоставят по землища на земеделски стопани, регистрирани по чл. 7 ЗПЗП, в случаите, когато ползват на правно основание земеделски площи в съответното землище.

(3) Земеделските стопани подават в ОСЗ заявление по образец (приложение № 13) за получаването на данните по ал. 1. Заявление може да се подава веднъж на 3 месеца и служи само за нуждите на подпомагането. Към заявлението се прилагат:

1. декларация по образец (приложение № 14);

2. оптичен носител по избор за записване на данните по ал. 1;

3. документ, удостоверяващ регистрация по реда на чл. 10, ал. 1, т. 2 ЗЗЛД, в случаите, когато се иска предоставяне на лични данни.

(4) Данните по ал. 1 се предоставят в срок до 7 дни от постъпване на заявлението, за което се съставя приемно-предавателен протокол в два екземпляра - по един за страните.

(5) Данните по ал. 1 съдържат информация за регистрираните правни основания за ползване.

(6) Данните по ал. 1 се предоставят при спазване на Закона за защита на личните данни."

§ 23. В чл. 46 думите "чл. 12, т. 7" се заменят с "чл. 12, т. 8".

§ 24. В чл. 49, ал. 1 т. 2 се отменя.

§ 25. В чл. 51 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думата "вписана" се заменя с "вписано".

2. В ал. 2 думата "писмена" се заменя с "писмено".

3. Алинея 5 се отменя.

4. В ал. 6 думата "писмена" се заменя с "писмено".

§ 26. В чл. 52, в текста преди т. 1, думата "писмена" се заменя с "писмено".

§ 27. В § 1 от допълнителните разпоредби се създават т. 3, 4 и 5:

"3. "SHP файл" е съдържанието на записа в цифров вид на графичната информация за граници на имоти, попадащи в обхвата на КВС или КК и КР.

4. "DBF файл" е файл, съдържащ атрибутни (семантични) данни в цифров вид на базата данни с регистрираните в ОСЗ правни основания за ползване на земеделските площи. Структурата и съдържанието на записа на DBF файла към графичната информация и DBF файла с правните основания за имотите се публикуват на страницата на МЗХ в интернет.

5. DBF файлът съдържа следната информация:

а) ЕКАТТЕ и № на имот в КВС;

б) ЕКАТТЕ, № на район, № на парцел в КК;

в) вид субект на ползвател;

г) име на ползвател;

д) данни за ползвател;

е) правно основание;

ж) площта на имота в дка;

з) ползваната от ползвателя площ в дка;

и) НТП на имота;

й) вид собственост на имота;

к) вида данни, от които е определено правното основание;

л) категория на имота;

м) № на документа за правно основание;

н) дата на документа за правно основание;

о) дата на краен срок за правно основание (ако има такъв);

п) други."

§ 28. Навсякъде в наредбата:

1. Думите "Министерството на земеделието и горите", "Министърът на земеделието и горите" и "министъра на земеделието и горите" се заменят съответно с "Министерството на земеделието и храните", "Министърът на земеделието и храните" и "министъра на земеделието и храните", а съкращението "МЗГ" се заменя с "МЗХ".

2. Думите "общинска служба по земеделие и гори" и "Общинската служба по земеделие и гори" се заменят съответно с "общинска служба по земеделие" и "Общинската служба по земеделие".

3. Съкращението "ОСЗГ" се заменя с "ОСЗ", а съкращението "ОД "ЗГ" се заменя с "ОД "Земеделие".

4. Думите "Националното управление по горите" се заменят с "Изпълнителната агенция по горите", а съкращението "НУГ" с "ИАГ".

5. Думите "регионалното управление на" се заменят с "регионалната дирекция по", а съкращението "РУГ" се заменя с "РДГ".

6. Думите "държавното лесничейство (ДЛ)/държавната дивечовъдна станция (ДДивС)", както и съкращението "ДЛ/ДДивС" се заменят с "териториалното поделение към съответното държавно предприятие".

7. Думите "Агенцията по кадастъра" се заменят с "Агенцията по геодезия, картография и кадастър", думите "службата по кадастъра" се заменят със "службата по геодезия, картография и кадастър", а съкращението "АК" се заменя с "АГКК".

8. Думите "молба", "молбата", "молбите" се заменят съответно със "заявление", "заявлението", "заявленията".

§ 29. Създава се приложение № 1А към чл. 3, ал. 5:

"Приложение № 1А към чл. 3, ал. 5


 

СКИЦА

 

№ ........./............ 20... г.

 

М 1:

.........................................................................................................................................................

 

 

 

на имот с номер ХХХХХХ в землището на гр. (с.) .................................................................................

......................................................................................................................................................................

 

с ЕКАТТЕ .................................................., общ. .......................................................................................

 

Имотът е собственост на:

 

1. ......................................................................, гр. (с.) ...............................................................................

 

Документ: .................. от ......... г.

 

Площ на имота: ..........., ..... дка                                          Начин на трайно ползване:

                                                                                              ..........................................................

 

Категория на земята при неполивни условия:

 

Имотът се намира в местността ....................... при граници и съседи:

 

№ ХХХХХХ, ..........................................................

на ...........................................................................................

 

                  (начин на трайно ползване)

(име на собственика)

 

 

 

 

 

 

№ ХХХХХХ, .........................................................

на ...........................................................................................

 

                  (начин на трайно ползване)

(име на собственика)

 

 

 

 

 

 

№ ХХХХХХ, ..........................................................

на ............................................................................................

 

                  (начин на трайно ползване)

(име на собственика)

 

 

 

 

 

 

№ ХХХХХХ, ..........................................................

на ............................................................................................

 

                  (начин на трайно ползване)

(име на собственика)

 

 

 

 

 

 

.................................................................................

 

 

 

 

 

 

 

 

                  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Скицата съдържа: .............. стр. и има срок на валидност 6 месеца.

 

 

 

 

 

Изработил:

( )

 

 

 

(име на длъжностното лице, определено със заповед да изготвя скици)

 

 

 

 

 

 

Дата: ................ 20 .... г.

 

 

 

Заверил:

( )

 

 

 

Печат (началник на общинска служба по земеделие)

 

 

 

 

 

 


"

§ 30. Създава се приложение № 2А към чл. 3, ал. 5:

"Приложение № 2А към чл. 3, ал. 5


 

СКИЦА

№ ........./............ 20... г.

М 1:

.........................................................................................................................................................

 

на имот с номер ХХХХХХ в землището на гр. (с.) .................................................................................

......................................................................................................................................................................

с ЕКАТТЕ .................................................., общ. .......................................................................................

Имотът е собственост на:

1. ..................................................................................,

гр. (с.) .................................................................

Документ: .................. от ......... г.

Площ на имота: ..........., ..... дка

Начин на трайно ползване:

 

............................................................................

Имотът попада във:

 

Отдел/подотдел                                       Площ

Вид на горите или вид на подотдела

............................/............................................., .... дка

...............................................................................

.........................../.............................................., .... дка

...............................................................................

....................................................................................

 

Имотът се намира в местността ...................... при граници и съседи:

 

№ ХХХХХХ, ..........................................................

на ....................................................................................

                   (начин на трайно ползване)

(име на собственика)

 

 

 

 

№ ХХХХХХ, ..........................................................

на ....................................................................................

                  (начин на трайно ползване)

(име на собственика)

 

 

 

 

№ ХХХХХХ, ..........................................................

на ....................................................................................

                  (начин на трайно ползване)

(име на собственика)

 

 

 

 

№ ХХХХХХ, ..........................................................

на ....................................................................................

                  (начин на трайно ползване)

(име на собственика)

 

 

 

 

№ ХХХХХХ, ..........................................................

на ....................................................................................

                  (начин на трайно ползване)

(име на собственика)

 

 

 

 

№ ХХХХХХ, ..........................................................

на ....................................................................................

                   (начин на трайно ползване)

(име на собственика)

 

 

 

 

№ ХХХХХХ, ..........................................................

на ....................................................................................

                  (начин на трайно ползване)

(име на собственика)

 

 

 

 

№ ХХХХХХ, ..........................................................

на ....................................................................................

                  (начин на трайно ползване)

(име на собственика)

 

 

 

 

Върху имота има следните ограничения:

 

 

98 Да се използва съгласно Закона за горите и правилника за прилагането му.

 

 

 

 

 

 

                   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Скицата съдържа: ......... стр. и има срок на валидност 6 месеца.

 

 

Изработил:

(име на длъжностното лице, определено със заповед да изготвя скици)

 

 

Дата: .................. 20.... г.

 

 

 

Заверил:

 

 

 

 

Печат (началник на общинска служба по земеделие)

 

 

 

 

 

"

§ 31. Приложение № 12 се отменя.

§ 32. Създава се приложение № 13 към чл. 45а, ал. 3:

"Приложение № 13 към чл. 45а, ал. 3


ДО НАЧАЛНИКА НА ОСЗ .......................................

 

ЗАЯВЛЕНИЕ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ЦИФРОВА ИНФОРМАЦИЯ в SHP и/или DBF файл

Дата _ _/_ _/201 _

 

 

1. Данни за юридическо лице/ЕТ.

 

 

 

ИМЕ

 

 

 

 

 

ЕИК/БУЛСТАТ

 

 

 

 

 

УПРАВИТЕЛ

 

 

 

 

 

ЕГН (управител)

 

 

 

 

 

 

2. Данни за физическо лице.

 

 

 

ИМЕ

 

 

 

 

 

ЕГН

 

 

 

 

 

 

3. Адрес за кореспонденция:                                    e-mail:

 

ул.

 

 

 

 

ж.к., кв.

 

 

, бл.

 

, вх.

 

, ап.

 

 

гр./с.

 

 

, обл.

 

 

пощ. код

 

 

 

 

 

Уважаеми г-н Началник,

Съгласно чл. 45а, ал. 3 на Наредба № 49 от 5 ноември 2004 г. за поддържане на картата на възстановената собственост (изм. и доп., ДВ, бр. 59 от 2015 г.) за нуждите на подпомагането желая да получа цифрова информация за ползването, попадаща в обхвата на КВС или КК и КР, в SHP
и/или DBF файл

 

Землище

ЕКАТТЕ

Документ, удостоверяващ регистрация по реда на чл. 10, ал. 1, т. 2 ЗЗЛД

1

 

 

 

2

 

 

 

3

 

 

 

4

 

 

 

5

 

 

 

6

 

 

 

7

 

 

 

8

 

 

 

9

 

 

 

10

 

 

 

 

 

Подпис/Печат*:

 

 

 

*Печат се поставя от юридическите лица/ЕТ

 

При изпълнение на заявлението Ви данните се предоставят на осигурен от Вас оптичен носител с подходящ капацитет. Заявителят няма право да разпространява получената информация, както и да я предоставя за ползване на други лица (физически и юридически).

Заявления, които не са подписани и подпечатани (за юридическите лица/ЕТ), няма да се разглеждат.

Приложения: оптичен носител; документ, удостоверяващ регистрация по реда на чл. 10, ал. 1,    т. 2 ЗЗЛД, в случаите, когато се иска предоставяне на лични данни (ненужното се зачертава).

"

§ 33. Създава се приложение № 14 към чл. 45а, ал. 3, т. 1:

"Приложение № 14 към чл. 45а, ал. 3, т. 1

 

ДЕКЛАРАЦИЯ

ЗА НЕРАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА ДАННИТЕ

 

Аз долуподписаният,

 

 

1. Данни за кандидат земеделския стопанин юридическо лице/ЕТ.

 

 

 

ИМЕ

 

 

 

 

 

ЕИК/БУЛСТАТ

 

 

 

 

 

УПРАВИТЕЛ

 

 

 

 

 

ЕГН (управител)

 

 

 

 

 

 

2. Данни за земеделския стопанин физическо лице.

 

 

 

ИМЕ

 

 

 

 

 

ЕГН

 

 

 

 

 

         

     Наричан за краткост земеделски стопанин, декларирам, че безвъзмездно предоставените ми във връзка с подпомагането цифрови данни в SHP и/или DBF файлове няма да бъдат разпространявани и предоставяни под каквато и да е форма, продавани, давани под наем или на лизинг и в какъвто и да е файлов формат на други физически и/или юридически лица.

В тази връзка се задължавам да обезпеча в достатъчна степен сигурността и достъпа до предадените ми цифрови данни.

 

Дата: _ _/ _ _/20_ _ г.                                                                      Подпис: _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

гр. София                                                                                                         ( _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ )


"

Промени настройката на бисквитките