Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 59 от 4.VIII

СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА РАМКОВОТО СПОРАЗУМЕНИЕ МЕЖДУ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ЕВРОПЕЙСКИЯ ИНВЕСТИЦИОНЕН ФОНД ОТНОСНО ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ИНИЦИАТИВАТА JEREMIE В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ("ТРЕТО СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ") (Ратиф

 

СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА РАМКОВОТО СПОРАЗУМЕНИЕ МЕЖДУ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ЕВРОПЕЙСКИЯ ИНВЕСТИЦИОНЕН ФОНД ОТНОСНО ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ИНИЦИАТИВАТА JEREMIE В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ("ТРЕТО СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ")

(Ратифицирано със закон, приет от 43-то Народно събрание на 15 януари 2015 г. - ДВ, бр. 7 от 2015 г. В сила от 30 юни 2015 г.)

Издадено от Министерството на икономиката

Обн. ДВ. бр.59 от 4 Август 2015г.

Това Трето споразумение за изменение се сключи на 24 октомври 2014 г. МЕЖДУ:

(1) Правителството на Република България, представлявано от министъра на икономиката и енергетиката на Република България в качеството му и на Ръководител на административното звено, част от което е Управляващият орган по Оперативна програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика 2007 - 2013 г."; и

(2) Европейския инвестиционен фонд, 37B авеню Дж. Ф. Кенеди, L-2968 Люксембург, Великото херцогство Люксембург (ЕИФ);

Правителството на Република България и ЕИФ, наричани заедно Страни, а всяка от тях поотделно - Страна,

се договориха, както следва:

1. ДЕФИНИЦИИ

1.1. Думи и изрази, дефинирани в Рамковото споразумение, сключено между правителството на Република България и ЕИФ на 27 май 2009 г., ратифицирано със Закон за ратификация на Народното събрание на Република България от 30 май 2009 г., обнародван в "Държавен вестник", бр. 44 от 12 юни 2009 г., издадено от МИЕТ, обнародвано в "Държавен вестник", бр. 55 от 17 юли 2009 г., на 27 май 2009 г., изменено чрез Споразумението за изменение от 29 април 2010 г., ратифицирано със Закон за ратификация от 26 май 2010 г. и обнародвано в "Държавен вестник", бр. 51 от 6 юли 2010 г., и впоследствие изменено чрез Споразумение за изменение от 6 юни 2012 г., ратифицирано със Закон за ратификация от 19 септември 2012 г. и обнародвано в "Държавен вестник", бр. 75 от 2 октомври 2012 г. ("Рамковото споразумение"), имат, освен ако е определено друго в това Трето споразумение за изменение или ако се изисква друго съгласно контекста, същото значение и тук.

1.2. Принципите на тълкуване, изложени в Рамковото споразумение, имат такова действие, както ако са изложени в това Трето споразумение за изменение.

2. ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА РАМКОВОТО СПОРАЗУМЕНИЕ

Страните по това Споразумение се договориха да изменят и допълнят Рамковото споразумение, както следва:

2.1. Добавя се нов Раздел O към Преамбюла на Рамковото споразумение, както следва:

"С оглед на предстоящото изтичане на срока на действие на Рамковото споразумение на 31 декември 2015 г. Страните оцениха положителните резултати от Инициативата JEREMIE, постигнати досега, и обсъдиха възможността за удължаване на срока на Финансовото споразумение и на Рамковото споразумение след 31 декември 2015 г. С писмо от 21 август 2014 г. министърът на икономиката и енергетиката потвърди намерението на Министерството на икономиката и енергетиката, след вземане на решение от страна на Министерския съвет, да обсъди с ЕИФ удължаване на текущия мандат за управлението от ЕИФ на Средствата по JEREMIE (съгласно определението във Финансовото споразумение) след 2015 г., като по този начин започна консултации за удължаването на срока, съгласно клаузите на Рамковото споразумение, като се взе предвид, че правителството на Република България е изпълнило всичките си финансови задължения по него и няма да са необходими допълнителни вноски от правителството на Република България във връзка с това удължаване (освен, за избягване на съмнение, средства, които са възстановени от инвестирането на съществуващите вноски). Като се имат предвид условията и ангажиментите по Оперативните договори (съгласно определението във Финансовото споразумение), се постигна съгласие за удължаване на срока на Рамковото споразумение за период 10 години до 31 декември 2025 г., както и за промяна на нивото на Разходите за управление, считано от 1 януари 2016 г."

2.2. Раздел O на Преамбюла става Раздел P и се добавя нов Раздел Q, както следва:

"Подписването на това Трето споразумение за изменение е одобрено от Министерския съвет на Република България с решение, взето на 22 октомври 2014 г."

2.3. В чл. 1.1. "Дефиниции и тълкуване" следващите дефинирани термини се изменят и допълват и се добавят нови дефинирани термини, както следва:

a) "Споразумение" означава това изменено рамково споразумение, представляващо Първоначалното рамково споразумение, изменено и допълнено по силата на споразумения за изменение, сключени между правителството на Република България и ЕИФ на 29 април 2010 г. (Първо споразумение за изменение), на 6 юни 2012 г. (Второ споразумение за изменение) и на 24 октомври 2014 г. (Трето споразумение за изменение)".

b) "Изменено финансово споразумение" означава измененото Първоначално финансово споразумение, изменено и допълнено по силата на споразумения за изменение, сключени между правителството на Република България и ЕИФ на 29 април 2010 г. (Първо споразумение за изменение), на 6 юни 2012 г. (Второ споразумение за изменение) и на 24 октомври 2014 г. (Трето споразумение за изменение)."

2.4. В чл. 4.9 (a) годината "2015" се заменя с годината "2025".

2.5. В чл. 6.2 термините "Разходи за управление" и "последващи разходи за управление" ще имат същото значение, което им е дадено в измененото Финансово споразумение (съгласно Третото споразумение за изменение), и в сила от 1 януари 2016 г. препратките към член 43 (4) от Регламента за изпълнение и към "Недопустимите разходи" ще се прилагат само ретроактивно за периода до 31 декември 2015 г.

2.6. В чл. 9.1 второто изречение се изменя, както следва:

"Това споразумение влиза в сила след приключване на ратификацията и е в сила до 31 декември 2025 г., освен ако срокът на действие на споразумението бъде продължен по взаимно съгласие между страните в писмен вид минимум 6 месеца преди прекратяването на споразумението при спазване на условията по член 13.2 по-долу."

2.7. В Приложение 1 "Правила на Инвестиционния борд" в чл. 2.4 "Срок за заемане на длъжност" годината "2015" се заменя с годината "2025".

2.8. Всички останали разпоредби на Рамковото споразумение остават непроменени.

3. ВЛИЗАНЕ В СИЛА

При условие че Ратификацията приключи така, както е уредено в чл. 6, до 31.12.2015 г., това Трето споразумение за изменение влиза в сила на 30 юни 2015 г.

4. ДРУГИ РАЗПОРЕДБИ

4.1. Всички въпроси, възникнали по това Трето споразумение за изменение, се ръководят от материалното право на Република България и пряко приложимите регламенти и актове на Европейския съюз.

4.2. В случай че разпоредба от това Трето споразумение за изменение е или стане недействителна или неприложима изцяло или отчасти, останалите разпоредби няма да бъдат засегнати. Недействителната(ите) или неприложимата(ите) разпоредба(и) се счита(т) за заместена(и) от такава(такива) действителна(и) и приложима(и) разпоредба(и), която(които), като се имат предвид целите на това Споразумение и намеренията на Страните, има(т), доколкото е правно възможно, същия ефект като недействителната(ите) или неприложимата(ите) разпоредба(и).

5. АРБИТРАЖ

Страните се задължават да положат максимални усилия, за да уредят всички спорове, възникнали във връзка с това Споразумение, добросъвестно. В случай на възникване на спор във връзка с това Споразумение, включително неговото съществуване, окончателното решение се взема съгласно Арбитражните правила на Международната търговска камара ("Правилата") от 3 арбитри, назначени в съответствие с Правилата, а не от съответните съдилища. Езикът на арбитражните процедури е английски, а мястото на арбитраж е Брюксел, Белгия.

6. РАТИФИКАЦИЯ

Това Трето споразумение за изменение подлежи на ратификация от Народното събрание на Република България със закон за ратификация в съответствие с чл. 85, ал. 1, т. 4 и 5 от Конституцията на Република България от 1991 г. (Ратификацията) и на обнародване на Споразумението в "Държавен вестник" (Ратификацията и всякакви други изисквания, както и другите процедури за одобряване, са посочени тук като Парламентарни процедури).

При условие че ратификацията приключи до 31 декември 2015 г., това Трето споразумение за изменение влиза в сила на 30 юни 2015 г., както е предвидено в чл. 9.2 от него.

За по-голяма яснота се отбелязва, че при предлагане на промени в това Трето споразумение за изменение по време на Парламентарните процедури тези промени подлежат на одобрение и потвърждение от Страните съгласно чл. 13.2 от Споразумението, без да се изисква нова Ратификация.

Промени настройката на бисквитките