Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 59 от 4.VIII

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 1 ОТ 2009 Г. ЗА ОБУЧЕНИЕТО НА ДЕЦА И УЧЕНИЦИ СЪС СПЕЦИАЛНИ ОБРАЗОВАТЕЛНИ ПОТРЕБНОСТИ И/ИЛИ С ХРОНИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ (ДВ, БР. 11 ОТ 2009 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 1 ОТ 2009 Г. ЗА ОБУЧЕНИЕТО НА ДЕЦА И УЧЕНИЦИ СЪС СПЕЦИАЛНИ ОБРАЗОВАТЕЛНИ ПОТРЕБНОСТИ И/ИЛИ С ХРОНИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ (ДВ, БР. 11 ОТ 2009 Г.)

В сила от 04.08.2015 г.
Издадена от Министерството на образованието и науката

Обн. ДВ. бр.59 от 4 Август 2015г.

§ 1. В чл. 2 ал. 1 се изменя така:

"(1) Деца и ученици със специални образователни потребности са децата и учениците с образователни потребности, които може да възникнат при:

1. различни видове увреждания - сензорни, физически, умствени (умствена изостаналост), множество увреждания;

2. комуникативни нарушения;

3. специфични нарушения на способността за учене (дислексия, дисграфия, дискалкулия);

4. разстройства от аутистичния спектър;

5. емоционални и поведенчески разстройства."

§ 2. Създава се чл. 6а със следното съдържание:

"Чл. 6а. (1) Обучението на учениците със специални образователни потребности може да се осъществява и в комбинирана форма на обучение съобразно индивидуалното развитие на ученика, когато възможностите за обучение в дневна форма са изчерпани.

(2) Комбинираната форма на обучение е подходяща за ученици от аутистичния спектър, ученици с множество увреждания или друго състояние, което води до трудности в обучението при условията на дневна форма на обучение.

(3) Комбинирана форма на обучение се организира само за ученици със специални образователни потребности, които се обучават по индивидуални образователни програми, чиито родители/настойници са заявили това желание пред директора на съответното училище, и за които е изразено такова становище от екипа по чл. 37, ал. 3 от Правилника за прилагане на Закона за народната просвета.

(4) В 7-дневен срок след постъпване на заявлението от родителя/настойника за комбинирана форма на обучение директорът на училището издава заповед за създаване на екип по чл. 37, ал. 3 от Правилника за прилагане на Закона за народната просвета в разширен състав с участието и на допълнителни специалисти от съответния ресурсен център за подпомагане на интегрираното обучение и възпитание на деца и ученици със специални образователни потребности според потребностите на ученика.

(5) Екипът по ал. 4 има за цел да установи необходимостта от организиране на комбинирана форма за конкретния ученик, от разработване на индивидуален учебен план и индивидуални учебни програми за обучението му, както и да определи учебните предмети, по които ще се осъществява индивидуалното обучение на ученика.

(6) По преценка на екипа по ал. 4 и в съответствие с потребностите на ученика членовете на екипа с участието и на други специалисти при необходимост, както и на учителите по съответните учебни предмети разработват индивидуален учебен план и индивидуални учебни програми за комбинирана форма на обучение в 30-дневен срок след издаване на заповедта на директора на училището за създаването на екипа.

(7) Индивидуалният учебен план и индивидуалните учебни програми за комбинирана форма на обучение се утвърждават от директора на училището.

(8) За всеки ученик, който се обучава в комбинирана форма на обучение, съгласувано с родителя/настойника се изготвя седмично разписание, съобразено с психо-физическите особености и индивидуалните потребности на ученика. Седмичното разписание се утвърждава от директора на училището."

§ 3. В чл. 7 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създават се ал. 2 и 3:

"(2) Родителите, настойниците или попечителите на децата и учениците със специални образователни потребности взаимодействат с екипа от специалисти и при необходимост подпомагат учителите за адаптирането на детето или ученика в образователната среда, включително в групата в детската градина или в паралелката в училище.

(3) При преместване от една детска градина в друга или от едно училище в друго родителите, настойниците или попечителите предоставят актуална информация за състоянието на детето или ученика, включително актуални медицински документи при наличие на такива, както и други документи с цел извършване на обективна оценка на образователните потребности от екипа от специалисти и осигуряване на необходимите условия в детската градина или училището за адаптиране на детето или ученика в образователната среда."

§ 4. В чл. 9 думите "по чл. 22, ал. 8" се заменят с "по чл. 22, ал. 3".

§ 5. В чл. 11 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "Министерството на образованието и науката" се заменят с "Регионалният инспекторат по образованието".

2. Алинея 4 се отменя.

§ 6. В чл. 13, ал. 2 думите "задълбочено оценяване" се заменят с "функционална оценка".

§ 7. В чл. 14 се правят следните изменения и допълнения:

1. Точка 2 се изменя така:

"2. езиково-говорното развитие;".

2. Създава се нова т. 3:

"3. комуникативните умения;".

3. Досегашните т. 3 - 11 стават съответно т. 4 - 12.

§ 8. В чл. 17, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. Точка 2 се изменя така:

"2. медицински документи при наличие на такива, издадени от съответния лекар специалист или от съответната лекарска комисия с приложени резултати от проведени медицински консултации и изследвания в зависимост от вида увреждане или нарушение;".

2. В т. 4 думите "подготвителен клас" се заличават.

§ 9. В чл. 18 ал. 2 се изменя така:

"(2) В постоянния състав на екипа по ал. 1 освен експерт от регионалния инспекторат по образованието се включват ресурсен учител от съответния ресурсен център за подпомагане на интегрираното обучение и възпитание на деца и ученици със специални образователни потребности, учител от детска градина, от общообразователно или професионално училище, учител - специален педагог от специално училище за деца с умствена изостаналост, логопед, рехабилитатор на слуха и говора, педагог на зрително затруднени деца и психолог от съответния ресурсен център за подпомагане на интегрираното обучение и възпитание на деца и ученици със специални образователни потребности, от съответното специално училище за деца с увреден слух или за деца с нарушено зрение и от съответния логопедичен център при наличие на такъв, както и лекар от съответната регионална здравна инспекция."

§ 10. В чл. 20 ал. 1 се изменя така:

"(1) Екипът по чл. 18, ал. 1 извършва първична оценка на общото развитие на детето или ученика съгласно Методика за оценка на образователните потребности на децата и учениците (приложение № 1). Методиката се прилага изцяло или се прилагат отделни нейни части съобразно възрастовите особености и индивидуалните потребности на детето или ученика. В хода на оценката може да се приложат и други методики по преценка на специалистите в екипа. Екипът отразява заключението си в Карта за оценка на образователните потребности на детето или ученика (приложение № 1а). Картата за оценка съдържа и препоръка за интегрирано обучение или за обучение в специална детска градина или в специално училище, както и препоръки за ресурсното подпомагане."

§ 11. В чл. 21, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 3 думата "териториална" се заменя с "друга".

2. В т. 4 думите "/подготвителен клас" се заличават.

§ 12. Член 22 се изменя така:

"Чл. 22. (1) В 7-дневен срок от всяко заседание екипът по чл. 18, ал. 1 представя на началника на регионалния инспекторат по образованието протокола по чл. 19, ал. 6, към който се прилагат картите за оценка на децата или учениците със специални образователни потребности, както и документите на децата и учениците с хронични заболявания.

(2) Екипът по чл. 18, ал. 1 изготвя мотивирано предложение до началника на съответния регионален инспекторат по образованието за утвърждаване на списъци на децата или учениците със специални образователни потребности, които може да се насочат за интегрирано обучение, на децата или учениците, които може да се насочат към обучение в специални детски градини и в специални училища, както и за децата и учениците с хронични заболявания, които може да се насочат за обучение в оздравителни детски градини и в оздравителни училища.

(3) Списъците на децата и учениците по ал. 2 се утвърждават от началника на съответния регионален инспекторат по образованието.

(4) Децата или учениците с хронични заболявания, които не са включени в списъците по ал. 3, постъпват в избрано от тях училище по чл. 26, ал. 1, т. 1 - 10 или 12 ЗНП съобразно личните си предпочитания и възможности."

§ 13. Член 23 се изменя така:

"Чл. 23. (1) Заключението и/или препоръката по чл. 20, ал. 1 и препоръката по чл. 21, ал. 3 може да бъде оспорена пред министъра на образованието и науката от родителя, настойника или попечителя или от директора на специализирана институция за деца в 10-дневен срок от уведомяването.

(2) Министерството на образованието и науката служебно изисква цялата документация по случая от началника на регионалния инспекторат по образованието.

(3) Министърът на образованието и науката определя със заповед експертна комисия, която извършва преглед и анализ на представените документи по ал. 2 на деца и ученици със специални образователни потребности и/или с хронични заболявания, за които е оспорена препоръката по чл. 20, ал. 1 и чл. 21, ал. 3. В състава на комисията се включват психолог, логопед, учител - специален педагог/ресурсен учител, а при необходимост лекар и други специалисти.

(4) При необходимост експертната комисия може да извърши ново оценяване на образователните потребности на децата или учениците, за които е оспорена препоръката по чл. 20, ал. 1 и чл. 21, ал. 3.

(5) Експертната комисия по ал. 3 потвърждава или отхвърля заключението или препоръката на екипа по чл. 18, ал. 1. Когато препоръката или заключението бъде отхвърлена, експертната комисия изготвя нова препоръка или заключение.

(6) Експертната комисията изготвя мотивирано предложение до министъра на образованието и науката за утвърждаване на списъци на децата или учениците със специални образователни потребности по ал. 3 и 4, които може да се насочат за интегрирано обучение, и за децата или учениците, които може да се насочат към обучение в специална детска градина и в специално училище."

§ 14. Член 24 се изменя така:

"Чл. 24. (1) Министърът на образованието и науката въз основа на предложението по чл. 23, ал. 6 утвърждава със заповед списъци на децата или учениците по чл. 23, ал. 3 и 4, които може да се приемат за интегрирано обучение в детските градини и училищата от съответната област или за обучение в специални детски градини и училища.

(2) Заповедта по ал. 1 се издава до два месеца от оспорването по чл. 23, ал. 1.

(3) Списъците по ал. 1 се изпращат на началника на съответния регионален инспекторат по образованието."

§ 15. В чл. 26, ал. 2 се правят следните изменения и допълнения:

1. Точка 5 се изменя така:

"5. изготвя Протокол от заседание на екипа от специалисти (приложение № 3), в който изразява становището на членовете на екипа, и попълва карта за оценката за всяко дете или ученик на съвместно заседание с всички членове на екипа; към протокола се прилагат писмените доклади на членовете на екипа;".

2. В т. 7 след думите "резултатите от обучението и възпитанието" се добавя "на детето/ученика през учебната година съгласно Рамка на отчетен доклад за работата на екипа от специалисти (приложение № 4)".

3. Създават се т. 13 и 14:

"13. изготвя становище за необходимостта от организиране на комбинирана форма за обучение на конкретен ученик и от разработване на индивидуален учебен план и индивидуални учебни програми за обучението му, както и за учебните предмети, по които може да се осъществява индивидуално обучение на ученика;

14. разработва индивидуален учебен план и индивидуални учебни програми за комбинирана форма на обучение на съответния ученик съвместно с учителите по съответните учебни предмети, както и с други специалисти при необходимост."

§ 16. В чл. 43, ал. 2, т. 2 след думите "или по индивидуални образователни програми" се поставя запетая и се добавя "разработени въз основа на рамкови учебни програми по учебни предмети от културно-образователни области за ученици с нарушено зрение и с множество увреждания, както и за ученици с увреден слух и с множество увреждания, утвърдени от министъра на образованието и науката".

§ 17. В чл. 44, ал. 2 след думите "и по индивидуални образователни програми" се поставя запетая и се добавя "разработени въз основа на рамкови учебни програми по учебни предмети от културно-образователни области за ученици с умствена изостаналост и с множество увреждания, утвърдени от министъра на образованието и науката".

§ 18. В чл. 47, ал. 3 след думите "завършили VIII клас на тези училища" се поставя запетая и се добавя "както и за ученици, завършили VIII клас на общообразователни училища с удостоверение за завършен клас".

§ 19. В чл. 48 ал. 3 и 4 се изменят така:

"(3) Помощните училища по ал. 1 организират обучение и за учениците с умствена изостаналост и с множество увреждания до 18-годишна възраст, настанени в социални услуги, които се предоставят в общността, както и в специализирани институции за предоставяне на социални услуги.

(4) Обучението на учениците с умствена изостаналост и с множество увреждания до 18-годишна възраст по ал. 3 може да се провежда и в самата социална услуга, която се предоставя в общността, както и в самата специализирана институция за предоставяне на социални услуги след предварително съгласуване с регионалния инспекторат по образованието и със съответната дирекция "Социално подпомагане"."

§ 20. Приложение № 1 към чл. 20, ал. 1 се изменя така:

"Приложение № 1 към чл. 20, ал. 1

МЕТОДИКА

за оценка на образователните потребности

на децата и учениците

 

I. История на случая

    1. Актуално състояние

Въпроси

ДА/НЕ

Бележки

Основни оплаквания/заявка

 

 

Поява на нарушението/календарна възраст

 

 

Забелязва ли се развитие на нарушението

 

 

Имало ли е период на нормално говорно развитие с настъпило влошаване

 

 

Посещавало ли е детето друг специалист - логопед

 

 

Каква е била продължителността и ефективността на интервенцията

 

 

2. Преморбидна личност

Физическо развитие

Въпроси

Възраст

Особености

Бременност на майката

 

 

Раждане

 

 

Минали заболявания или травми

 

 

Двигателно развитие - седи

 

 

Двигателно развитие - ходи

 

 

Психично развитие - довербален период

Довербален период

Възраст

Особености

Следене на предмети

 

 

Хващане на предмети

 

 

Игра с играчки

 

 

Контролиране на тазово-резервоарните функции

 

 

Психично развитие - ранна езикова онтогенеза

Ранна езикова онтогенеза

Възраст

Особености

Поява на гукане

 

 

Поява на лепет (бъблене)

 

 

Поява на първи думи

 

 

Поява на първи изречения (комбинации от две или повече думи)

 

 

Има ли неблагоприятни фактори на въздействие - депривация, фрустрация, психотравма:

........................................................................................................................................................

........................................................................................................................................................

........................................................................................................................................................

Езикова среда и развитие

Езикова среда

ДА/ НЕ

Особености

Стимулираща/депривираща

 

 

Влияние на диалектни форми

 

 

Билингвизъм

 

 

3. Фамилен статус

Въпроси

Особености

Има ли родител или близък:

със същото нарушение

с друго нарушение

 

 

 

Здравословно състояние на родителите:

психично заболяване

соматично заболяване

 

 

 

4. Социален статус

Въпроси

ДА/НЕ

Особености

Отношение на родителите към детето

 

 

Травмиращи ситуации в семейството

 

 

Травмиращи ситуации в детската градина/училището

 

 

Необходимост от консултация с психолог

 

 

Описание на получените данни за случая:

........................................................................................................................................................

........................................................................................................................................................

........................................................................................................................................................

II. Оценка на интелектуалното функциониране - Тест на Уекслър, Цветни прогресивни матрици на Рейвън.

IQ: ..................................................................................................................................................

III. Оценка на когнитивното развитие

1. Пространствена ориентация

1.1. Ляво - дясно на себе си:

ДА

НЕ

 

 

 

1.2.Ляво - дясно срещу детето:

а) на изследващия

ДА

НЕ

 

 

 

б) посочи дясното око/лявото око:

ДА

НЕ

 

 

 

1.3. Проби на Хед

Хед

ДА

НЕ

По инструкция

 

 

По подражание

 

 

1.4. Ориентация по часовник

Ориентация по часовник

ДА

НЕ

Час

 

 

Час и минути

 

 

Особености на пространствените ориентации:

........................................................................................................................................................

........................................................................................................................................................

........................................................................................................................................................

........................................................................................................................................................

........................................................................................................................................................

2. Познаване на пръстите на ръцете

Проба

ДА

НЕ

Посочване

 

 

Назоваване

 

 

Особености:

.....................................................................................................................................................

.....................................................................................................................................................

.....................................................................................................................................................

3. Разпознаване и посочване на основните цветове

Цвят

Посочва

Назовава

Жълто

 

 

Червено

 

 

Синьо

 

 

Зелено

 

 

Особености:

.....................................................................................................................................................

.....................................................................................................................................................

.....................................................................................................................................................

4. Разпознаване и посочване на форми

Фигура

Посочва

Назовава

Кръг

 

 

Квадрат

 

 

Триъгълник

 

 

Особености:

.....................................................................................................................................................

.....................................................................................................................................................

.....................................................................................................................................................

5. Оценка на параметрите на внимание: Коректурна проба

6. Оценка на паметта: Тест на Лурия "Десет думи"

7. Оценка на мисловните процеси: "Четвърто излишно"

8. Разпознаване и посочване на качествени антонимни значения

8.1. Малък - голям:

ДА

НЕ

 

 


8.2. Нисък - висок:

ДА

НЕ

 

 

8.3. Тежък - лек:

ДА

НЕ

 

 

 

Особености:

.........................................................................................................................................................

.........................................................................................................................................................

.........................................................................................................................................................

9. Рисунка на човешка фигура

Особености:

.........................................................................................................................................................

.........................................................................................................................................................

.........................................................................................................................................................

10. Рисунка на дърво

Особености:

.........................................................................................................................................................

.........................................................................................................................................................

.........................................................................................................................................................

11. Конструктивни умения

11.1. Подреждане на фигури от клечки

Стълба

Проба

ДА

НЕ

По инструкция

 

 

По подражание

 

 

Борче

Проба

ДА

НЕ

По инструкция

 

 

По подражание

 

 

Къща

Проба

ДА

НЕ

По инструкция

 

 

По подражание

 

 

Особености:

.........................................................................................................................................................

.........................................................................................................................................................

.........................................................................................................................................................

11.2. Сглобяване на разрязани фигури/пъзел

Проба

ДА

НЕ

По инструкция

 

 

По подражание

 

 

Особености:

.........................................................................................................................................................

.........................................................................................................................................................

.........................................................................................................................................................

IV. Езиково разбиране

1. Изследване на фонемен гнозис и фонологичните езикови умения

1.1. Фонемен гнозис

Инструкция: Разгледайте внимателно картините и определете в названията на кои от тях има:

Звук "С"

Звук "Ш"

Звук "Л"

Звук "Р"

Звук "К"

Звук "Г"

Описание на типовете грешки (качествен анализ):

.....................................................................................................................................................

.....................................................................................................................................................

.....................................................................................................................................................

1.2. Диференциране на серия опозиционни фонеми:

Диференциален признак

Стимули

ДА

НЕ

Звучност/беззвучност

[па] - [ба]

[та] - [да]

[ка] - [га]

[фа] - [ва]

[са] - [за]

[ша] - [жа]

 

 

Съскавост/шушкавост

[са] - [ша]

[за] - [жа]

[ца] - [ча]

 

 

Сонорност

[ма] - [на]

[ра] - [ла]

 

 

Описание на типовете грешки (качествен анализ):

.....................................................................................................................................................

.....................................................................................................................................................

.....................................................................................................................................................

1.3. Количествен звуков анализ на думи (метафонология):

Стимули

ДА

НЕ

Кон

 

 

маса

 

 

петел

 

 

музика

 

 

магазин

 

 

картичка

 

 

теменужка

 

 

Описание на типовете грешки (качествен анализ):

.....................................................................................................................................................

.....................................................................................................................................................

.....................................................................................................................................................

1.4. Диференциране на семантичната и произносително-акустичната стойност на фонемата (метафонология):

Стимули

Диференциране - семантика

Диференциране - звуков състав

пие - бие

 

 

кана - вана

 

 

вар - фар

 

 

дъб - тъп

 

 

каса - каза

 

 

коза - кожа

 

 

кора - кола

 

 

шега - жега

 

 

каса - каша

 

 

Описание на типовете грешки (качествен анализ):

.....................................................................................................................................................

.....................................................................................................................................................

.....................................................................................................................................................

1.5. Определяне на позиционната разпределеност на фонемата (начало, средисловие, краесловие) - метафонология:

Фонема

Стимули

ДА

НЕ

С

син, паста, нос

 

 

Ш

шум, мишка, лош

 

 

Ц

цапа, перце, венец

 

 

Ч

чанта, мечта, готвач

 

 

Л

лято, шоколад, петел

 

 

Р

радио, парашут, мотор

 

 

Описание на типовете грешки (качествен анализ):

.....................................................................................................................................................

.....................................................................................................................................................

.....................................................................................................................................................

2. Разбиране на многозначността на думите

Възраст

Стимули

ДА

НЕ

Предучилищна възраст

син

коса

градина

 

 

Начална училищна възраст

глава

страна

лице

 

 

Описание на типовете грешки:

.....................................................................................................................................................

.....................................................................................................................................................

.....................................................................................................................................................

3. Разбиране на предлози

Стимули

Разбиране

Употреба

в

 

 

на

 

 

до

 

 

пред

 

 

зад

 

 

под

 

 

над

 

 

между

 

 

Описание на типовете грешки:

.....................................................................................................................................................

.....................................................................................................................................................

.....................................................................................................................................................

4. Разбиране на предложни отношения

Стимул

Въпрос

ДА

НЕ

Кучето върви след ловеца.

Кой върви пръв?

 

 

Самолетът излетя преди вертолета.

Кой излетя последен?

 

 

Иван върви след Петър, но преди Георги.

Кой върви пръв?

 

 

*Стимулите са заимствани от Протокол за невропсихологично изследване в детска възраст, проф. Р. Райчев и съавт., Медицинска академия, Научен институт по неврология, психиатрия и неврохирургия, Лаборатория по невропсихология, 1985.

5. Разбиране на прости инструкции

Инструкция

ДА

НЕ

Вдигни ръка.

 

 

Посочи лампата.

 

 

Отвори вратата.

 

 

Особености:

.....................................................................................................................................................

.....................................................................................................................................................

.....................................................................................................................................................

6. Разбиране на сложни линейни инструкции

Инструкция

ДА

НЕ

Вземи молива. Остави го на масата, а тетрадката дай на мен.

 

 

От трите различни по големина предмета: Най-големия дай на мен, средния остави на масата, най-малкия запази за себе си.

 

 

Особености:

.....................................................................................................................................................

.....................................................................................................................................................

.....................................................................................................................................................

7. Разбиране на поговорки и метафори

Стимул

ДА

НЕ

Сговорна дружина планина повдига.

 

 

Златни ръце.

 

 

Вълчи апетит.

 

 

Особености:

.....................................................................................................................................................

.....................................................................................................................................................

.....................................................................................................................................................

8. Разбиране на слухово възприет текст

Стимул: Лакомото куче, Българска народна приказка

Лакомото куче

В един слънчев ден кучето Шаро си откраднало от месарницата тлъст кокал. Захапало го и побягнало. Пътят му минавал през реката, а над нея мостът бил от две напречни греди.

Докато преминавал по гредите, Шаро погледнал надолу и видял във водата друго куче, държащо по-голям и по-тлъст кокал от неговия.

Полакомил се Шаро, захвърлил своя кокал и се хвърлил в реката да хване чуждия кокал.

Но там нямало нищо: нито куче, нито кокал...

Българска народна приказка

Разбиране:

Без допълнителни въпроси

Защо кучето останало гладно?

 

С един допълнителен въпрос

Какво видяло кучето в реката?

 

С два допълнителни въпроса

Какво означавали другото куче и другият кокал?

 

Не разбира

 

 

Особености:

.....................................................................................................................................................

.....................................................................................................................................................

.....................................................................................................................................................

V. Езикова изява

1. Изследване на артикулацията

1.1. Логопедичен статус

Анатомо-физиологичен статус на артикулационния апарат

Особености на:

ДА/НЕ

Описание

Устни

 

 

Захапка/прикуси

 

 

Съзъбие

 

 

Език (размер, тонус)

 

 

Подезична връзка

 

 

Твърдо небце

 

 

Меко небце и увула

 

 

Говорно дишане

 

 

Слюноотделяне

 

 

Темп и ритъм

Нарушение

ДА/НЕ

Описание

Брадилалия

 

 

Тахилалия

 

 

1.2. Артикулационен праксис

Задържане на артикулационната поза

Проба

ДА/НЕ

Особености

Тесен/широк език

 

 

Задържане на върха на езика

 

 

Изплезен език напред, проследяване с очи на движението на предмет

 

 

Превключване на артикулационната поза

Проба

ДА/НЕ

Брой повторения за 1 минута

[па] - [та] - [ка]

 

 

 

1.3. Артикулация на ниво - изолирани фонеми

Стимул

Артикулационна и акустична характеристика

Вярно*

Невярно*

К

веларен преграден консонант

 

 

Г

веларен преграден консонант

 

 

С

съскав беззвучен консонант

 

 

З

съскав звучен консонант

 

 

Ц

съскав африкат

 

 

ДЗ

съскав

 

 

Ш

шушкав беззвучен консонант

 

 

Ж

шушкав звучен консонант

 

 

Ч

шушкав африкат

 

 

ДЖ

шушкав

 

 

Л

сонорен алвеодентален консонант

 

 

Р

сонорен консонант

 

 

1.4. Артикулация на ниво - серия опозиционни фонеми

Диференциален признак

Стимули

Вярно*

Невярно*

Звучност/беззвучност

[па] - [ба]

[та] - [да]

[ка] - [га]

[фа] - [ва]

[са] - [за]

[ша] - [жа]

 

 

Съскавост/шушкавост

[са] - [ша]

[за] - [жа]

[ца] - [ча]

 

 

Сонорност

[ма] - [на]

[ра] - [ла]

 

 

1.5. Артикулация на ниво - думи, в които изследваните звукове са в различна позиция (начало - средисловие - краесловие)

Фонема

Стимули

Вид артикулационно нарушение

Дистрибутивно
влияние (да/не)

К

кана, пакет, мак

 

 

С

син, паста, нос

 

 

Ш

шум, мишка, лош

 

 

Ц

цапа, перце, венец

 

 

Ч

чанта, мечта, готвач

 

 

Л

лято, шоколад, петел

 

 

Р

радио, гора, мотор

 

 

1.6. Артикулация на ниво - многосрични думи

Стимули

Вид артикулационно нарушение

Влияние на звуковия контекст

ламарина

 

 

стихотворение

 

 

балерина

 

 

тротоар

 

 

радиатор

 

 

1.7. Изследване на артикулацията при повторна реч

Предучилищна възраст:

Стимул - Сивата мишка, Леда Милева

Сивата мишка,

намерила една книжка - с приказки и картинки.

И хубави били те,

но мишката не знаела да чете

и не разбирала от картинки,

а само от луканки и от сланинки.

Затова решила да изхруска тази книжка за закуска.

Добре, че дошъл котарака.

Иначе от цялата книжка с картинки

щели да останат само прашинки.

Начална училищна възраст:

Стимул - Петър плет плете (българска скороговорка)

Петър плет плете,

през три пръта преплита.

Плети Петре плета,

подпри Петре плета,

падна Петре плета.

1.8. Изследване на артикулацията в спонтанен говор

Особености:

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

1.9.Автоматизиран говор

Стимули

ДА

НЕ

Броене (в прав и обратен ред)

 

 

Дни на седмицата

 

 

Месеци на годината

 

 

Описателна оценка на артикулацията:

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

2. Преразказ на слухово възприет текст: Лакомото куче

Оценка

ДА

НЕ

Преразказва самостоятелно и изчерпателно.

 

 

Преразказва самостоятелно, но непълно.

 

 

Преразказва с помощта на допълнителни въпроси.

 

 

Не може да преразкаже текста.

 

 

Особености:

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

Описание на грешките:

фонологични .............................................................................................................................

морфологични ...........................................................................................................................

синтактични ...............................................................................................................................

семантични .................................................................................................................................

3. Разказ по серия картини

Оценка

ДА

НЕ

Разказва самостоятелно и изчерпателно.

 

 

Разказва самостоятелно, но непълно.

 

 

Разказва с помощта на допълнителни въпроси.

 

 

Не може да разказва.

 

 

Особености:

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

Описание на типовете грешките:

фонологични .............................................................................................................................

морфологични ...........................................................................................................................

синтактични...............................................................................................................................

семантични.................................................................................................................................

Описателна оценка на езиково-говорното функциониране (разбиране, изява, говор):

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

VI. Четене

1. Четене на букви: назоваване; посочване

а

о

и

у

п

т

ъ

ч

б

д

к

г

т

д

п

б

ф

в

е

с

м

н

р

л

й

щ

я

ю

Г

Т

с

ш

з

ж

ц

ч

в

л

м

Е

Отчитане на грешките:

Типове грешки

ДА

НЕ

Не познава буквите

 

 

Замени на букви:

 

 

визуално сходство

 

 

акустично сходство - звучни/беззвучни

 

 

акустично сходство - сонорни

 

 

акустично сходство - съскави/шушкави

 

 

Особености (качествен анализ):

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

2. Четене на думи

МАСА

разписа

страхлив

ЩАСТЛИВ

патица

подгони

ДЯДОВЦИ

ИЗБУХЛИВ

праскова

изговори

ТРАМВАЙ

дюля

люляк

Чавдар

европеец

 

 

КОМИНОЧИСТАЧ

Отчитане на грешките:

Типове грешки

ДА

НЕ

Замени на букви

 

 

Пропускане на букви/срички

 

 

Разместване на букви/срички

 

 

Сричкова сложност на думата

 

 

Префикси

 

 

Окончания

 

 

Фонологични особености при глайд - Й, Ю, Я

 

 

Особености (качествен анализ):

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

3. Четене на псевдодуми

бост

мнора

доцавал

приви

пюрко

монеб

тонра

чнаро

пуйор

вусто

цнуфон

сгруба

сторо

щето

виска

морка

ежкия

генгово

сирно

чидар

вудър

ланко

кощли

травеста

*Стимулите са заимствани от DDE-2 Комплект за оценяване на дислексията и дисграфията на развитието-2, Тест 3. Четене на псевдодуми, българска версия, проф. Ваня Матанова, д-р Екатерина Тодорова, Мартин Колев, Институт за психично здраве и развитие, OS Bulgaria, 2011.

4. Четене наум и разбиране

ЗАДАВИ СЕ МЕЦА

Ран Босилек

Както Меца яла, в тясното й гърло крива кост се спряла. Ревнала Мецана:

- Тичайте! Умирам, братя и сестрици!

Дошъл Кумчо Вълчо.

- Какво ти е, Мецо?

- Лошо, Вълчо, лошо! В гърлото ми тука една кост се спряла...

- Не плаши се, сестро! Туй често се случва. Бързичко си яла.

- Ти брат, ти сестрица! Кажи, Кумчо Вълчо, как да се избавя?

- Преглътни водица!

- Гълтах. Не минава.

- Щом е тъй, почакай. Ще повикам Лиса. Тя от тия болки по-добре разбира.

Въпроси

ДА

НЕ

Кои са героите на тази история?

 

 

Какво се случило с мечката?

 

 

Какво направила тя?

 

 

Какво я посъветвал вълкът?

 

 

Какво решил да направи?

 

 

Особености (качествен анализ):

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

5. Четене на глас и разбиране

ГЛУПАВИЯТ МЪЖ

Българска народна приказка

Живели си един мъж и една жена. И веднъж жената рекла на мъжа:

- Иди и налови мишки. Нашите съседи са наловили вече много.

Отишъл мъжът и намерил много миши дупки. Клекнал до една от тях и рекъл:

- Мишко, улови се! Трябва да наловя много мишки за жена си.

После се приближил до друга дупка и пак клекнал с думите:

- Мишко, улови се! Трябват ми мишки за жената!

Като обиколил така всички дупки, отишъл си в къщи, без да убие нито една мишка, защото само говорел, а не разравял дупките. Но когато се върнал в село, рекъл на жена си:

- Улових!

Жената се зарадвала, защото мислела, че мъжът й наистина е уловил много мишки, и рекла:

- Донеси тук мишките, които си уловил.

Но той не й дал нищо, а просто отговорил:

- Улових.

Тя пак повторила:

- Донеси ми онова, което си уловил!

Той мълчал. Тогава жената го попитала:

- Но какво си правил тогава?

И мъжът отговорил:

- Кляках до мишите дупки и им казвах…

Огорчила се жена му и рекла:

- Нямаш капка ум в главата!

5.1. Декодиране:

Тип грешка

ДА

НЕ

Замени на букви

 

 

Замени на думи

 

 

Пропускане на букви/срички

 

 

Разместване на букви/срички

 

 

Сричкова сложност на думата

 

 

Особености (качествен анализ):

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

5.2. Разбиране:

Въпроси

ДА

НЕ

Кои са героите на тази история?

 

 

Какво казала жената на мъжа си?

 

 

Как мъжът започнал да лови мишки?

 

 

Какво се случило след това?

 

 

Особености (качествен анализ):

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

VII. Писане

1. Диктовка:

ІІ клас:

Пролетно утро

Духна тих ветрец. Слънцето погали земята. Ранобудни птици зацвърчаха в градината. Цветчетата на старата слива се разтвориха. Безброй пчелици кацат по цветовете. Те събират сладък сок и прашец.

ІІІ клас:

Горделивото борче

Налетя страшна буря. Запищя старата гора. Заогъваха се клони и листа. Премина бурята, премина страшната нощ. Изгря слънцето, поздрави окъпаната гора, птичките запяха сладкогласно. Не беше издържало само тънкото, самотно и горделиво борче. То беше пречупено през средата. От тежката рана струяха гъсти, лепкави сълзи. Стройният му връх лежеше на мократа земя, изцапан с кал.

ІV клас:

Буря

Глух тътен разтърси цялата гора. Вековните буки, стройните брези, широколистните дъбове си зашушукаха уплашено. Светкавици разрязаха небето като големи запалени камшици. Тежки облаци полазиха нагоре. Зачаткаха едри капки дъжд. Някъде по полетата и пътищата се вдигаха стълбове прах. Налетя страшна буря. Запищя старата гора. Заогъваха се клони и листа под страшния напор на бурята.

Тип грешка

ДА

НЕ

Замени на букви

 

 

Пропускане на букви/срички

 

 

Пропускане на служебни думи

 

 

Разместване на букви/срички

 

 

Влияние на сричковата сложност на думата

 

 

Правописни грешки

 

 

Описание на типовете грешки (качествен анализ):

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

2. Преписване на текст

Описание на типовете грешки (качествен анализ):

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

3. Автоматизирано писане: трите имена; адрес; училище; клас; подпис.

Описание на типовете грешки (качествен анализ):

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

4. Писане на изречение по картина

Описание на типовете грешки (качествен анализ):

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

VIII. Разказ по картина

Описание на типовете грешки (качествен анализ):

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

IX. Разказ по тема: "Моето семейство"

Описание на типовете грешки (качествен анализ):

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

..................................................................................................................................................."

§ 21. Създава се приложение № 1а към чл. 20, ал. 1:

"Приложение № 1а към чл. 20, ал. 1

 

КАРТА

за оценка на образователните потребности

на детето или ученика

 

I. Данни за детето/ученика

Трите имена: ............................................................................................................................

Възраст: ............................................................. ЕГН: ............................................................

Детска градина/група (Училище, клас, паралелка): .............................................................

....................................................................................................................................................

Адрес, телефони: .....................................................................................................................

Личен лекар:.................................. № …............................телефон .......................................

Място на здравно осигуряване: ..............................................................................................

II. Данни за родителите или за лицата, които упражняват родителските права

Трите имена и връзка с детето:

.....................................................................................................................................................

Адрес, телефон и други данни за контакт: .............................................................................

.....................................................................................................................................................

III. Професионална помощ, включена в грижите за детето/ученика

В ранна детска възраст .............................................................................................................

В обучението (посочете и формата на обучението)

.....................................................................................................................................................

Други институции и служби, работещи с детето/ученика ...................................................

.....................................................................................................................................................

IV. История на случая

1. Актуално състояние

Въпроси

ДА/НЕ

Бележки

Основни оплаквания/заявка

 

 

Поява на нарушението/календарна възраст

 

 

Забелязва ли се развитие на нарушението

 

 

Имало ли е период на нормално развитие

 

 

Посещавало ли е детето друг специалист

 

 

Продължителност и ефективност на интервенцията

 

 

2. Преморбидна личност

Физическо развитие

 

Възраст

Особености

Бременност на майката

 

 

Раждане

 

 

Минали заболявания или травми

 

 

Двигателно развитие - седи, пълзи

 

 

Двигателно развитие - ходи

 

 

Психично развитие

Довербален период

Възраст

Особености

Игра с играчки

 

 

Контрол на тазово-резервоарни функции

 

 

 

 

 

 

 

 

Психично развитие

Ранна езикова онтогенеза

Възраст

Особености

Поява на първи думи

 

 

Поява на изречения

 

 

 

 

 

 

 

 

Има ли неблагопиятни фактори на въздействие - депривация, фрустрация, психотравма и др.:

.....................................................................................................................................................

.....................................................................................................................................................

.....................................................................................................................................................

.....................................................................................................................................................

.....................................................................................................................................................

3. Фамилен статус

Въпроси

Особености

Има ли родител или близък:

със същото нарушение

с друго нарушение

 

 

 

Здравословно състояние на родителите:

психично заболяване

соматично заболяване

 

 

 

4. Социален статус

Въпроси

ДА/НЕ

Особености

Травмиращи ситуации в семейството

 

 

Травмиращи ситуации в детската градина/училището

 

 

Функциониране в макросреда

 

 

Необходимост от консултация с друг специалист

 

 

Описание на получените данни за случая:

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

V. Оценка на интелектуалното функциониране - Тест на Уекслър, Цветни прогресивни матрици на Рейвън.

IQ: ..................................................................................................................................................

VI. Оценка на когнитивното развитие

1. Пространствена ориентация

1.1. Ляво - дясно: на себе си, на изследващия.

Посочи дясното око/лявото око и др.:

1.2. Проби на Хед - "Посочи с дясната ръка лявото ухо!"

Хед

ДА

НЕ

По инструкция

 

 

По подражание

 

 

1.3. Ориентация по часовник

Ориентация по часовник

ДА

НЕ

Час

 

 

Час и минути

 

 

Особености на пространствените ориентации:

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

2. Познаване на пръстите на ръцете - Прозопгнозис.

Проба

ДА

НЕ

Посочване

 

 

Назоваване

 

 

Особености:

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

3. Разпознаване и посочване на основните цветове

Цвят

Посочва

Назовава

Жълто

 

 

Червено

 

 

Синьо

 

 

Зелено

 

 

Особености:

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

4. Разпознаване и посочване на форми - кръг, квадрат, триъгълник.

Фигура

Посочва

Назовава

Кръг

 

 

Квадрат

 

 

Триъгълник

 

 

Особености:

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

5. Оценка на параметрите на внимание: Коректурна проба

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

6. Оценка на паметта: Тест на Лурия "Десет думи"

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

7. Оценка на мисловните процеси: "Четвърто излишно"

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

8. Разпознаване и посочване на качествени антонимни значения

8.1. Малък - голям, Нисък - висок, Тежък - лек и др.: подберете картини, различаващи се само по тези признаци.

Особености:

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

9. Рисунка на човек

Особености:

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

10. Рисунка на къща, дърво, човек

Особености:

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

11. Рисунка на "Семейство" и "Омагьосано семейство"

Особености: ....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

12. Конструктивни умения

12.1. Подреждане на фигури от клечки

Стълба

Проба

ДА

НЕ

По инструкция

 

 

По подражание

 

 

 

Борче

Проба

ДА

НЕ

По инструкция

 

 

По подражание

 

 

Къща

Проба

ДА

НЕ

По инструкция

 

 

По подражание

 

 

Особености:

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

12.2. Сглобяване на разрязани фигури/пъзел

Проба

ДА

НЕ

По инструкция

 

 

По подражание

 

 

Особености:

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

VII. Езиково разбиране

1. Изследване на фонемен гнозис и фонологичните езикови умения

1.1. Фонемен гнозис

Звук "С" в различни позиции.

Звук "Ш" в различни позиции и др.

Изследване на фонемния гнозис на ниво опозиционни фонеми:

Б-П-П-Б, Т-Д-Д-Т, В-Ф-Ф-В, К-Г-Г-К и др.

Изследване на фонемния гнозис на ниво думи: кора - гора, око - ухо, пие - бие, коса - коза и др.

Описание на типовете грешки (качествен анализ):

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

1.2. Количествен звуков анализ на думи (метафонология):

Стимули

ДА

НЕ

Кон

 

 

Маса

 

 

Петел

 

 

Музика

 

 

Магазин

 

 

Картичка

 

 

Теменужка

 

 

Описание на типовете грешки (качествен анализ):

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

1.3. Диференциране на семантичната и произносително-акустичната стойност на фонемата (метафонология):

Стимули

Диференциране - семантика

Диференциране - звуков състав

пие - бие

 

 

кана - вана

 

 

вар - фар

 

 

дъб - тъп

 

 

каса - каза

 

 

коза - кожа

 

 

кора - кола

 

 

шега - жега

 

 

каса - каша

 

 

Описание на типовете грешки (качествен анализ):

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

1.4. Определяне на позиционната разпределеност на фонемата (начало, средисловие, краесловие) - метафонология:

Фонема

Стимули

ДА

НЕ

С

син, паста, нос

 

 

Ш

шум, мишка, лош

 

 

Ц

цапа, перце, венец

 

 

Ч

чанта, мечта, готвач

 

 

Л

лято, шоколад, петел

 

 

Р

радио, парашут, мотор

 

 

Описание на типовете грешки (качествен анализ):

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

2. Разбиране на многозначността на думите

Възраст

Стимули

ДА

НЕ

Предучилищна възраст

Син

коса

градина

 

 

Начална училищна възраст

Глава

страна

лице

 

 

Описание на типовете грешки:

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

3. Разбиране на предлози

Стимули

Разбиране

Употреба

В

 

 

На

 

 

До

 

 

Пред

 

 

Зад

 

 

Под

 

 

Над

 

 

Между

 

 

Описание на типовете грешки:

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

4. Разбиране на предложни отношения

Стимул

Въпрос

ДА

НЕ

Кучето върви след ловеца.

Кой върви пръв?

 

 

Самолетът излетя преди вертолета?

Кой излетя последен?

 

 

Иван върви след Петър, но преди Георги.

Кой върви пръв?

 

 

5. Разбиране на прости инструкции

Инструкция

ДА

НЕ

Вдигни ръка.

 

 

Посочи лампата.

 

 

Отвори вратата.

 

 

Особености:

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

6. Разбиране на сложни линейни инструкции

Инструкция

ДА

НЕ

Вземи молива. Остави го на масата, а тетрадката дай на мен.

 

 

От трите различни по големина предмета: Най-големия дай на мен, средния остави на масата, най-малкия запази за себе си.

 

 

Особености:

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

7. Разбиране на поговорки и метафори

Стимул

ДА

НЕ

Сговорна дружина планина повдига.

 

 

Златни ръце.

 

 

Вълчи апетит.

 

 

Особености:

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

8. Разбиране на слухово възприет текст.

Разбиране:

Без допълнителни въпроси

 

 

С един допълнителен въпрос

 

 

С два допълнителни въпроса

 

 

Не разбира

 

 

Особености:

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

VIII. Езикова изява

1. Изследване на артикулацията:

1.1. Темп и ритъм

 

Нарушение

ДА/НЕ

Описание

Брадилалия

 

 

Тахилалия

 

 

1.2. Артикулационен праксис

a. Артикулация на ниво - изолирани фонеми

Стимул

Артикулационна и акустична характеристика

Вярно*

Невярно*

К

веларен - преграден консонант

 

 

Г

веларен - преграден консонант

 

 

С

съскав - беззвучен консонант

 

 

З

съскав - звучен консонант

 

 

Ц

съскав африкат

 

 

ДЗ

съскав

 

 

Ш

шушкав беззвучен консонант

 

 

Ж

шушкав звучен консонант

 

 

Ч

шушкав африкат

 

 

ДЖ

шушкав

 

 

Л

сонорен, алвеодентален консонант

 

 

Р

сонорен консонант

 

 

б. Артикулация на ниво - думи, в които изследваните звукове са в различна позиция (начало - средисловие - краесловие)

Фонема

Стимули

Вид артикулационно нарушение

Дистрибутивно

влияние (да/не)

К

кана, пакет, мак

 

 

С

син, паста, нос

 

 

Ш

шум, мишка, лош

 

 

Ц

цапа, перце, венец

 

 

Ч

чанта, мечта, готвач

 

 

Л

лято, шоколад, петел

 

 

Р

радио, гора, мотор

 

 

в. Многосрични думи

Стимули

Вид артикулационно нарушение

Влияние на звуковия контекст

Ламарина

 

 

Стихотворение

 

 

Балерина

 

 

Тротоар

 

 

Радиатор

 

 

г. Автоматизиран говор

Стимули

ДА

НЕ

Броене (в прав и обратен ред)

 

 

Дни на седмицата

 

 

Месеци на годината

 

 

Описателна оценка на артикулацията:

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

2. Преразказ на слухово възприет текст:

Оценка

ДА

НЕ

Преразказва самостоятелно и изчерпателно.

 

 

Преразказва самостоятелно, но непълно.

 

 

Преразказва с помощта на допълнителни въпроси.

 

 

Не може да преразкаже текста.

 

 

Особености:

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

Описание на грешките:

фонологични .........................................................................................................................

морфологични ......................................................................................................................

синтактични...........................................................................................................................

семантични............................................................................................................................

3. Разказ по серия картини

Оценка

ДА

НЕ

Разказва самостоятелно и изчерпателно.

 

 

Разказва самостоятелно, но непълно.

 

 

Разказва с помощта на допълнителни въпроси.

 

 

Не може да разказва.

 

 

Особености:

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

Описание на типовете грешки:

фонологични .........................................................................................................................

морфологични ......................................................................................................................

синтактични...........................................................................................................................

семантични............................................................................................................................

 

Описателна оценка на езиковото функциониране (разбиране, изява):

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

IX. Четене

Отчитане на грешките:

Типове грешки

ДА

НЕ

Не познава буквите

 

 

Замени на букви:

 

 

визуално сходство

 

 

акустично сходство - звучни/беззвучни

 

 

акустично сходство - сонорни

 

 

акустично сходство - съскави/шушкави

 

 

Особености (качествен анализ):

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

1. Четене на думи

МАСА

Разписа

страхлив

ЩАСТЛИВ

патица

Подгони

ДЯДОВЦИ

ИЗБУХЛИВ

Праскова

Изговори

ТРАМВАЙ

дюля

Люляк

Чавдар

Европеец

 

 

КОМИНОЧИСТАЧ

Отчитане на грешките:

Типове грешки

ДА

НЕ

Замени на букви

 

 

Пропускане на букви/срички

 

 

Разместване на букви/срички

 

 

Сричкова сложност на думата

 

 

Префикси

 

 

Окончания

 

 

Фонологични особености при глайд - Й, Ю, Я

 

 

Особености (качествен анализ):

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

2. Четене на псевдодуми

Бост

мнора

Доцавал

Приви

пюрко

Монеб

Тонра

чнаро

Пуйор

Вусто

цнуфон

Сгруба

Сторо

щето

Виска

Морка

ежкия

Генгово

Сирно

чидар

Вудър

Ланко

кощли

Травеста

3. Четене наум и разбиране

Особености (качествен анализ):

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

4. Четене на глас и разбиране

Тип грешка

ДА

НЕ

Замени на букви

 

 

Замени на думи

 

 

Пропускане на букви/срички

 

 

Разместване на букви/срички

 

 

Сричкова сложност на думата

 

 

Особености (качествен анализ):

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

4.1. Разбиране: Въпросите се формулират в зависимост от избрания текст.

Въпроси

ДА

НЕ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Особености (качествен анализ):

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

X. Писане

1. Диктовка:

Тип грешка

ДА

НЕ

Замени на букви

 

 

Пропускане на букви/срички

 

 

Пропускане на служебни думи

 

 

Разместване на букви/срички

 

 

Влияние на сричковата сложност на думата

 

 

Правописни грешки

 

 

Описание на типовете грешки (качествен анализ):

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

2. Преписване на текст

Описание на типовете грешки (качествен анализ):

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

3. Автоматизирано писане: трите имена; адрес; училище; клас; подпис.

Описание на типовете грешки (качествен анализ):

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

4. Писане на изречение по картина

Описание на типовете грешки (качествен анализ):

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

XI. Разказ по картина

Описание на типовете грешки (качествен анализ):

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

XII. Разказ по тема

Описание на типовете грешки (качествен анализ):

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

XIII. Заключения, възможни решения и действия

(След приключване на оценката опишете подробно заключенията, възможните решения и препоръчаните действия.

Работете с детето/ученика и с неговите родители/настойници/попечители/с директора на специализираната институция за деца/друг (посочва се) и отразете техните мнения, както и решенията, които предлагат.)

1. Действия, които следва да се предприемат незабавно

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

2. Налични ресурси (силни страни на детето)

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

3. Специални образователни потребности

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

4. Няма специални потребности ........................................................................................

5. Вид на препоръчаното обучение и място на обучението

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

6. Вид на препоръчаната форма на обучение ...................................................................

7. Специални грижи и обучение

Ресурсно подпомагане ........................................................................................................

....................................................................................................................................................

Консултации с учители

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

Подпомагане на комуникацията (алтернативни форми на комуникация: картинни сбирки; символни системи, например МАКАТОН и др.)

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

Помощни средства и технологии в процеса на обучението

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

Специализирани средства за деца с нарушено зрение (оптични средства, плосък печат - уголемен шрифт, брайлов шрифт, говорещи компютърни програми, релефни изображения, др.)

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

Специализирани средства за деца с увреден слух (слухов апарат, кохлеарен имплант, FM система, др.)

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

Психотерапевтични програми (индивидуални, семейни, групови)

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

Специален режим на хранене (диета)

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

Придружител/личен асистент/социален асистент

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

Други (напр. консултации със специалист: детски психиатър, невролог, клиничен психолог, др.)

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

8. Следваща оценка от екипа в детската градина/училището (в края на срока, в края на учебната година, по преценка на екипа, друго; препоръчителна дата на следващата оценка):

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

XIV. Състав на екипа от специалисти

Председател:

Трите имена, подпис ................................................................................................................

длъжност ........................ институция ..................................телефони ...................................

.....................................................................................................................................................

Членове:

1. .................................................................................................................................................

(трите имена, подпис)

длъжност ........................... институция ..............................телефони ...................................

2. ................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

(включват се всички членове на екипа, които извършват оценката)

XV. Трите имена на родителя/настойника/попечителя/директора на специализираната институция за деца/друг (посочва се), който присъства на оценката:

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

Връзка на присъстващия на оценката с детето

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

XVI. Коментар на детето/ученика (при възможност) относно оценката:

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

XVII. Коментар и подпис на родителя/настойника/попечителя/директора на специализираната институция за деца/друг (посочва се) относно оценката:

....................................................................................................................................................

....................................................................................................................................................

Съгласие за съхраняване на информацията и предоставянето й на трети лица

Разбирам напълно, че информацията, отразена в настоящата карта, ще бъде съхранявана според Закона за защита на личните данни, ще се ползва единствено от специалисти, ангажирани с грижите за детето, и в най-добрия интерес на детето, на което съм родител/настойник/попечител/директор на специализираната институция за деца, в която е настанено.

Трите имена: .............................................................................................................................

Връзка с детето: .......................................................................................................................

Подпис: ....................................................... Дата: ...................................................................

Дата ..................................

Гр./с. ................................

Община ...........................

Област ............................"

 

§ 22. Създава се приложение № 3 към чл. 26, ал. 2, т. 5:

"Приложение № 3 към чл. 26, ал. 2, т. 5


ПРОТОКОЛ № ............/............ г.

от заседание на екипа от специалисти

 

I. Данни за детето/ученика

Трите имена: ..........................................................................................................................

Възраст: .................................................... ЕГН: ...................................................................

Детска градина/група (Училище, клас, паралелка): ..........................................................

.................................................................................................................................................

Адрес, телефони: ..................................................................................................................

Личен лекар:..................................... № ..................................... телефон ...........................

Място на здравно осигуряване: ...........................................................................................

II. Психологическа оценка

Оценка на интелектуалното, когнитивното, емоционалното и социалното функциониране

.................................................................................................................................................

.................................................................................................................................................

.................................................................................................................................................

.................................................................................................................................................

.................................................................................................................................................

.................................................................................................................................................

III. Логопедична оценка

Оценка на говорното, речевото (устна и писмена реч) и езиковото (разбиране, изява) развитие

.................................................................................................................................................

.................................................................................................................................................

.................................................................................................................................................

.................................................................................................................................................

.................................................................................................................................................

.................................................................................................................................................

IV. Оценка от ресурсен учител

Оценка на необходимостта и начина на адаптиране на съдържанието на програмите/учебните програми в зависимост от потребностите на детето/ученика

.................................................................................................................................................

.................................................................................................................................................

.................................................................................................................................................

.................................................................................................................................................

.................................................................................................................................................

.................................................................................................................................................

V. Функционална оценка на детето/ученика

Становище на екипа от специалисти

.................................................................................................................................................

.................................................................................................................................................

.................................................................................................................................................

.................................................................................................................................................

.................................................................................................................................................

.................................................................................................................................................

VI. Заключения, възможни решения и действия

Опишете подробно заключенията, възможните решения и препоръчаните действия

.................................................................................................................................................

.................................................................................................................................................

.................................................................................................................................................

.................................................................................................................................................

.................................................................................................................................................

.................................................................................................................................................

VII. Състав на екипа от специалисти

Председател:

Трите имена, подпис .............................................................................................................

длъжност ......................... институция .............................. телефони .................................

.................................................................................................................................................

Членове:

1. .............................................................................................................................................

(трите имена, подпис)

длъжност ......................... институция .............................. телефони .................................

2. .............................................................................................................................................

.................................................................................................................................................

.................................................................................................................................................

(включват се всички членове на екипа, извършили оценката)"

§ 23. Създава се приложение № 4 към чл. 26, ал. 2, т. 7:

"Приложение № 4 към чл. 26, ал. 2, т. 7


РАМКА НА ОТЧЕТЕН ДОКЛАД

за работата на екипа от специалисти в детската градина/училището

Детска градина/Училище: ........................................................................................................

Учебна година .......................................

 

1. Ресурси на детската градина/училището

            •   Състав на екипа от специалисти: описват се членовете с техните имена и специалност, включително координаторът на екипа.

            •   Материална база - описват се кабинети, оборудване, технически средства, методики и други инструменти за работа на екипа.

2. Екипна работа

               Проведени екипни заседания: брой на проведените екипни срещи за учебната година (към доклада се прилагат протоколите от заседанията).

               Диагностична дейност: описва се проведеното оценяване на образователните потребности - период на оценяването на децата; имена на децата; група/клас; формулировката на затрудненията на децата (статистика).

               Консултативна работа: брой на консултациите с родителите, които са проведени по случаите на децата. Описва се степента на сътрудничество на родителите, включително на родители на деца без специални образователни потребности.

               Преглед на напредъка на децата (прегледът не е реоценка, а има за цел да проследи развитието на децата): брой на проведените обсъждания за напредъка на децата; ученици с оценки с качествен показател; брой деца, на които е извършено обсъждане на напредъка; обобщено представяне на мнения на деца и родители относно подкрепата в конкретната детска градина/училище; обобщено представяне на резултатите от прегледа на напредъка на децата.

               Участие в междуинституционални срещи: брой и характер на участието на екипа в такива срещи.

               Прави се кратко (до 1 стандартна страница) описание на проблемите, силните страни и решенията на екипната работа в конкретната детска градина/училище.

3. Работа с обкръжението на децата/учениците

               Описват се реализираните срещи на ниво детска градина/училище и на местно ниво, семинари, обучения, вътрешни квалификации, организиране на събития за приобщаване на различните деца, концерти, изложби, екскурзии и други събития, които имат отношение към включването на деца със специални образователни потребности и на уязвими деца.

               Сътрудничество с местни служби и институции - описание.

4. Препоръки, включително свързани с потребностите на специалистите, учителите и другите участници, за целите на подобряване на ефективността на екипната работа в детската градина/училището."

Заключителни разпоредби

§ 24. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките