Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 59 от 4.VIII

ПРАВИЛА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛАТА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ДОСТЪП ДО ГАЗОПРЕНОСНИТЕ И/ИЛИ ГАЗОРАЗПРЕДЕЛИТЕЛНИТЕ МРЕЖИ И ЗА ДОСТЪП ДО СЪОРЪЖЕНИЯТА ЗА СЪХРАНЕНИЕ НА ПРИРОДЕН ГАЗ (ДВ, БР. 36 ОТ 2013 Г.)

 

ПРАВИЛА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛАТА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ДОСТЪП ДО ГАЗОПРЕНОСНИТЕ И/ИЛИ ГАЗОРАЗПРЕДЕЛИТЕЛНИТЕ МРЕЖИ И ЗА ДОСТЪП ДО СЪОРЪЖЕНИЯТА ЗА СЪХРАНЕНИЕ НА ПРИРОДЕН ГАЗ (ДВ, БР. 36 ОТ 2013 Г.)

В сила от 04.08.2015 г.
Издадени от Комисията за енергийно и водно регулиране

Обн. ДВ. бр.59 от 4 Август 2015г.

§ 1. В чл. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 3 т. 1 се изменя така:

"1. предоставят на трети страни услуги за достъп както за непрекъсваеми, така и за прекъсваеми услуги, като цената за прекъсваеми услуги отразява вероятността от прекъсване;".

2. Създава се ал. 4 със следното съдържание:

"(4) Операторите предлагат минимално следните услуги по предоставяне на капацитет:

1. по отношение на срока: услуги по предоставяне на краткосрочен капацитет - месечен или тримесечен капацитет, и услуги по предоставяне на дългосрочен капацитет - годишен капацитет (газова година) или капацитет за период, кратен на една година;

2. по отношение на вида на услугите: услуги по предоставяне на непрекъсваем капацитет и услуги по предоставяне на прекъсваем капацитет."

§ 2. В чл. 2 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2, т. 1 след текста "в която ползвателят е установен" се добавя изразът "освен когато предоставят финансови гаранции за изпълнение на задълженията си".

2. В ал. 6 изразът "и при наличие на сключен договор за осигурени количества природен газ във или извън страната" се заличава.

§ 3. В чл. 4 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 3 изреченията "Сумата от заявения капацитет на входните точки трябва да е равна на сумата от заявения капацитет на изходните точки. Изискването важи до установяването на виртуална търговска точка." се заличават.

2. Алинея 4 се изменя така:

"(4) В случай че заявителят разполага и с информация за осигурен/резервиран капацитет за пренос през преносната мрежа на съседен оператор до входна точка на газопреносната мрежа от договора за пренос през съседен оператор в полза на заявителя за период и капацитет, съответстващ на заявения във входната точка, или с информация за осигурени количества природен газ на основание сключен валиден договор за доставка на заявените количества природен газ с място на доставка - посочените в заявлението входна/и точка/и, той следва да я посочи в заявлението."

3. Създава се нова ал. 5 със следното съдържание:

"(5) Информацията за осигурен/резервиран капацитет за пренос през преносната мрежа на съседен оператор или за осигурени количества природен газ следва да бъде представена не по-късно от датата на ефективно изпълнение на заявките по сключен договор за пренос."

4. Досегашната ал. 5 става ал. 6.

§ 4. В чл. 5 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Сроковете за подаване на заявление за достъп и заявяване на капацитет са, както следва:

1. подаване на заявление за достъп и заявяване на годишен капацитет и капацитет с продължителност повече от една година - не по-късно от 30 дни преди началото на периода и не по-рано от 365 дни преди началото на периода; в рамките на този срок могат да се подават заявления и да се разпределя капацитет за тримесечен или месечен капацитет за следващата газова година, когато е заявен като допълнение към заявлението за годишен капацитет;

2. подаване на заявление за достъп и заявяване на тримесечен капацитет - не по-късно от 30 дни преди началото на периода и не по-рано от 60 дни преди началото на периода;

3. подаване на заявление за достъп и заявяване на месечен капацитет - не по-късно от 15 дни преди началото на периода и не по-рано от 30 дни преди началото на периода."

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Операторът на газопреносна, съответно на газоразпределителна, мрежа разглежда подаденото заявление и приложенията към него в 7-дневен срок от подаването му. Ако установи, че заявителят не е представил необходимите документи и данни съгласно тези правила, операторът уведомява писмено заявителя да ги предостави допълнително в 5-дневен срок от получаване на писменото съобщение. На заявителя се дава указание, че при непредставянето на необходимите документи в срок заявлението не се разглежда."

3. Създава се нова ал. 3:

"(3) Сроковете за произнасяне по заявление за достъп и заявен капацитет са, както следва:

1. за одобряване, отхвърляне или коригиране на заявление за достъп и заявен годишен капацитет - до 15 дни преди началото на периода;

2. за одобряване, отхвърляне или коригиране на заявление за достъп и заявен тримесечен или месечен капацитет - до 5 дни преди началото на периода."

4. Досегашните ал. 3 и 4 стават съответно ал. 4 и 5.

§ 5. В чл. 7 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) В сроковете по чл. 5 за произнасяне по заявление за предоставяне или за промяна на предоставен достъп операторът на газопреносна или газоразпределителна мрежа предоставя на заявителя хармонизиран проект на договор или мотивиран отказ."

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Заявителят подписва проекта на договор и същият се сключва в 3-дневен срок от получаването му от оператора на съответната мрежа."

§ 6. В чл. 11, ал. 1 абревиатурата "ДКЕВР" се заменя с "КЕВР".

§ 7. В чл. 20, ал. 4 абревиатурата "ДКЕВР" се заменя с "КЕВР".

§ 8. В чл. 26, т. 1 и 5 абревиатурата "ДКЕВР" се заменя с "КЕВР".

§ 9. В чл. 29 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова ал. 2 със следното съдържание:

"(2) Механизмите за разпределение на наличния капацитет за съхранение могат да бъдат:

1. пропорционално разпределение;

2. тръжна процедура;

3. открито запитване (в случай на нова газова инфраструктура)."

2. Досегашната ал. 2 става ал. 3 и абревиатурата "ДКЕВР" се заменя с "КЕВР".

§ 10. В чл. 30, ал. 2, т. 3 абревиатурата "ДКЕВР" се заменя с "КЕВР".

§ 11. В чл. 32 абревиатурата "ДКЕВР" се заменя с "КЕВР".

§ 12. Параграф 1 от допълнителната разпоредба се изменя така:

1. Точка 11 се изменя така:

"11. "Прекъсваем капацитет за реверсивен пренос на търговска база (backhaul или виртуален капацитет)" означава газов капацитет на трансгранична точка за пренос в посока, обратна на физическия пренос, който се осъществява на търговски принцип."

2. Точки 35, 36 и 37 се заличават.

3. Точки 38 и 39 стават съответно т. 35 и 36.

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 13. Правилата за изменение и допълнение на Правилата за предоставяне на достъп до газопреносните и/или газоразпределителните мрежи и за достъп до съоръженията за съхранение на природен газ влизат в сила от датата на обнародването им в "Държавен вестник".

§ 14. Правилата за изменение и допълнение на Правилата за предоставяне на достъп до газопреносните и/или газоразпределителните мрежи и за достъп до съоръженията за съхранение на природен газ са приети от Комисията за енергийно и водно регулиране с решение по протокол № 152 от 21.07.2015 г., т. 4.

Промени настройката на бисквитките