Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 65 от 25.VIII

ИНСТРУКЦИЯ № 8121з-988 ОТ 17 АВГУСТ 2015 Г. ЗА ВИДА НА ЛИЧНИЯ ЗНАК, ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПОЛЗВАНЕТО МУ И РЕДА ЗА НОСЕНЕ НА ИНДИВИДУАЛЕН ИДЕНТИФИКАЦИОНЕН НОМЕР ОТ СЛУЖИТЕЛИТЕ НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

 

ИНСТРУКЦИЯ № 8121з-988 ОТ 17 АВГУСТ 2015 Г. ЗА ВИДА НА ЛИЧНИЯ ЗНАК, ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПОЛЗВАНЕТО МУ И РЕДА ЗА НОСЕНЕ НА ИНДИВИДУАЛЕН ИДЕНТИФИКАЦИОНЕН НОМЕР ОТ СЛУЖИТЕЛИТЕ НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

Издадена от министъра на вътрешните работи

Обн. ДВ. бр.65 от 25 Август 2015г., изм. и доп. ДВ. бр.9 от 31 Януари 2020г., доп. ДВ. бр.107 от 18 Декември 2020г., изм. и доп. ДВ. бр.104 от 12 Декември 2021г.

Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. Тази инструкция регламентира вида на личния знак, условията и реда за ползването му и реда за носене на индивидуалния идентификационен номер от служителите на Министерството на вътрешните работи (МВР).

Чл. 2. (1) Личният знак е персонален, с посочен номер и се дава на служителите на МВР съгласно Закона за Министерството на вътрешните работи (ЗМВР).

(2) Личният знак или служебната карта служат за удостоверяване самоличността на служителите при осъществяване на предоставените им от закона правомощия.

(3) Личният знак не се носи от служителите по време на осъществяване на охрана на масови мероприятия.

(4) (Доп. - ДВ, бр. 9 от 2020 г., в сила от 31.01.2020 г., доп. - ДВ, бр. 107 от 2020 г., в сила от 18.12.2020 г.) Индивидуалният идентификационен номер се използва от пряко ангажираните полицейски органи, които изпълняват служебните си задължения в униформено облекло (униформен състав) при охраната на масови мероприятия и в униформено или работно облекло при осъществяване на дейности по чл. 44, ал. 1 и чл. 89, ал. 1 от ЗМВР и служи за персонална идентификация на всеки служител.

Чл. 3. Служителите могат да притежават само един личен знак и един индивидуален идентификационен номер.

Раздел II.
Вид на личния знак и на индивидуалния идентификационен номер

Чл. 4. (1) Личният знак се изработва по единен проект за Министерството на вътрешните работи.

(2) Личният знак се изработва от лек метал с бяло покритие, с размери: височина 72 мм и широчина 54 мм и има формата на щит в средата, с изображение на лъв и меч в центъра на знака. В горната част на лицевата страна с релефни букви и цифри се нанася наименованието на съответната структура на МВР, а под него - поредният личен номер на знака. От двете страни в долната част има релефно изображение на две лаврови клонки с декоративни ленти. Знакът е закрепен върху кожена подложка, на която е монтирано закопчаващо устройство.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 9 от 2020 г., в сила от 31.01.2020 г.) Индивидуалният идентификационен номер се изработва за служителите по чл. 2, ал. 4.

(4) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 9 от 2020 г., в сила от 31.01.2020 г., изм. - ДВ, бр. 104 от 2021 г., в сила от 01.01.2022 г.) Индивидуалният идентификационен номер е шестцифрен - първите две цифри обозначават структурата на МВР, а останалите четири са поредният номер. Представлява правоъгълна лента от тъкан плат в тон с униформеното или работното облекло с размери дължина/широчина, както следва - 13 см/4 см, с пришита отдолу самозалепваща лента (велкро - кукички) в черен цвят със същите размери. Цифрите са бродирани в бял цвят с размери височина/широчина/дебелина, както следва - 3 см/1,5 см/0,5 см, като разстоянието между тях е 0,5 см.

(5) (Нова - ДВ, бр. 104 от 2021 г., в сила от 01.01.2022 г.) Индивидуалният идентификационен номер се поставя на капака на десния преден джоб на връхното униформено или работно облекло при наличност на джоб, а в останалите случаи - в дясната горна част на връхното униформено или работно облекло, по начин, осигуряващ индивидуалният идентификационен номер да е видим. На капака на десния преден джоб на връхното униформено или работно облекло при наличност на джоб, а в останалите случаи - в дясната горна предна част на връхното униформено или работно облекло, е зашита другата част на самозалепващата лента (велкро-бримки) със същите размери като лентата.

(6) (Нова - ДВ, бр. 104 от 2021 г., в сила от 01.01.2022 г.) При използването на специално оборудване (бронежилетка, противоударна жилетка, тактически елек) индивидуалният идентификационен номер се поставя върху него по реда, посочен в ал. 5.

(7) (Предишна ал. 5 - ДВ, бр. 104 от 2021 г., в сила от 01.01.2022 г.) Изработването на личния знак и индивидуалния идентификационен номер се прави по начин, позволяващ ясното разчитане на цифровата индикация.

(8) (Предишна ал. 6 - ДВ, бр. 104 от 2021 г., в сила от 01.01.2022 г.) Личният знак се изработва в комплект с калъф от естествена кожа, който се състои от две прегради, прегъващи се една към друга, с прозрачни отверстия с формата на личния знак и служебната карта и служи за носенето и съхраняването им.

Чл. 5. Изработването на личните знаци и индивидуалните идентификационни номера се организира от дирекция "Управление на собствеността и социалните дейности" (ДУССД) - МВР, по заявка от структурите на МВР.

Чл. 6. Дирекция "Управление на собствеността и социални дейности" - МВР, предоставя на структурите на МВР изработените лични знаци и индивидуални идентификационни номера.

Чл. 7. Разпределението и предоставянето на личните знаци и индивидуалните идентификационни номера се извършва от звената "Човешки ресурси" на съответните структури на МВР и от дирекция "Човешки ресурси" (ДЧР).

Раздел III.
Съхранение и носене на личните знаци и идентификационните номера

Чл. 8. (1) Служителите са длъжни да носят и съхраняват личните знаци и индивидуалните идентификационни номера, като не допускат същите да бъдат откраднати, загубени или повредени.

(2) Ръководителите на съответните структури осъществяват контрол за правилното носене и съхраняване на личните знаци и индивидуалните идентификационни номера.

Чл. 9. (1) Служителите на МВР носят задължително личния знак след получаването му.

(2) В работно време униформеният състав носи личния знак, закачен на копчето на левия външен джоб на куртката или със закопчаващо устройство за другите видове униформени облекла на същото място, а останалите служители на МВР носят личния знак заедно със служебната карта в специалния кожен калъф по чл. 4, ал. 6, като легитимирането се извършва чрез показване на личния знак или служебната карта.

(3) В неработно време служителите на МВР носят личния знак заедно със служебната карта в специалния кожен калъф по чл. 4, ал. 6, като легитимирането се извършва чрез показване на личния знак или служебната карта.

Чл. 10. (1) (Изм. - ДВ, бр. 9 от 2020 г., в сила от 31.01.2020 г., доп. - ДВ, бр. 107 от 2020 г., в сила от 18.12.2020 г.) Полицейските органи, които изпълняват служебните си задължения в униформено или работно облекло, носят индивидуалните идентификационни номера само при изпълнение на задачи, пряко свързани с охрана на масови мероприятия, и при изпълнение на дейности по чл. 44, ал. 1 и чл. 89, ал. 1 от ЗМВР.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 9 от 2020 г., в сила от 31.01.2020 г.) Преразпределение и ротация на използваните индивидуални идентификационни номера от служителите по чл. 2, ал. 4 може да се извършва със заповед на директора на съответната структура на МВР.

Чл. 11. (1) При загубване, открадване на личния знак, при виновно повреждане, което го прави неизползваем, или при преотстъпване служителят носи дисциплинарна и имуществена отговорност.

(2) (Доп. - ДВ, бр. 9 от 2020 г., в сила от 31.01.2020 г., доп. - ДВ, бр. 107 от 2020 г., в сила от 18.12.2020 г.) При загубване, открадване или унищожаване на индивидуалния идентификационен номер по време на изпълнение на задачи, пряко свързани с охрана на масови мероприятия, и при изпълнение на дейности по чл. 44, ал. 1 и чл. 89, ал. 1 от ЗМВР служителят не носи дисциплинарна и имуществена отговорност.

(3) В случаите по ал. 1 и 2 служителят незабавно писмено уведомява непосредствения си ръководител и съответното звено "Човешки ресурси".

(4) При загубване, открадване и повреждане на лични знаци се изпраща съобщение за произшествие в дирекция "Човешки ресурси" - МВР, в петдневен срок от настъпване на събитието.

(5) В случаите по ал. 1 и 2 личните знаци и индивидуалните идентификационни номера се обявяват за невалидни със заповед на ръководителя на съответната структура.

(6) Намерените впоследствие лични знаци и индивидуални идентификационни номера се унищожават с протокол от комисия, определена със заповед на ръководителя на съответната структурата.

Раздел IV.
Подмяна на личните знаци и индивидуалните идентификационни номера

Чл. 12. (1) Подмяната на личните знаци и индивидуалните идентификационни номера се извършва в следните случаи:

1. при загубване, открадване и обявяването им за невалидни;

2. при повреждане, което ги прави неизползваеми;

3. при преназначаване в друга структура на МВР.

(2) Подменените знаци по ал. 1, т. 1 и 2 се заплащат.

(3) При извършване на подмяна по ал. 1 на служителите се дават нови лични знаци и индивидуални идентификационни номера.

Раздел V.
Отчет на личните знаци и индивидуалните идентификационни номера

Чл. 13. Личните знаци и индивидуалните идентификационни номера, както и унищожените и обявените за невалидни поради загубване, открадване и други причини се водят на отчет от звената "Човешки ресурси" към съответните структури на МВР или от ДЧР.

Чл. 14. При прекратяване на служебните правоотношения или преназначаване в друга структура на МВР служителят връща личния си знак и индивидуалния си идентификационен номер в звеното "Човешки ресурси" или ДЧР, откъдето са получени.

Чл. 15. В края на всяка календарна година звената "Човешки ресурси" или ДЧР изготвят справка до ръководителя на съответната структура на МВР за състоянието на получените лични знаци и индивидуални идентификационни номера.

Чл. 16. (1) Структурите на МВР изпращат в ДЧР списъци на всички служители, на които са раздадени лични знаци, за въвеждане в Автоматизираната информационна система "Човешки ресурси" (АИС - ЧР), съдържащи следните данни: наименование на структурата, личен номер на служителя, трите имена, длъжност, номер на личния знак.

(2) Структурите на МВР предоставят на ДЧР информация за утвърдената цифрова комбинацията на индивидуалните идентификационни номера.

Заключителни разпоредби

§ 1. Тази инструкция се издава на основание чл. 151, ал. 3 и 5 от Закона за Министерството на вътрешните работи.

§ 2. Инструкцията отменя Инструкция № І-2 от 12.01.1996 г. за издаването, ползването, отчета и съхраняването на личния полицейски знак от служителите на Националната полиция (необнародвана).

Заключителни разпоредби
КЪМ ИНСТРУКЦИЯ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ИНСТРУКЦИЯ № 8121з-988 ОТ 2015 Г. ЗА ВИДА НА ЛИЧНИЯ ЗНАК, ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПОЛЗВАНЕТО МУ И РЕДА ЗА НОСЕНЕ НА ИНДИВИДУАЛЕН ИДЕНТИФИКАЦИОНЕН НОМЕР ОТ СЛУЖИТЕЛИТЕ НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

(ОБН. - ДВ, БР. 9 ОТ 2020 Г., В СИЛА ОТ 31.01.2020 Г.)


§ 5. Инструкцията влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".

Заключителни разпоредби
КЪМ ИНСТРУКЦИЯ ЗА ДОПЪЛНЕНИЕ НА ИНСТРУКЦИЯ № 8121З-988 ОТ 2015 Г. ЗА ВИДА НА ЛИЧНИЯ ЗНАК, ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПОЛЗВАНЕТО МУ И РЕДА ЗА НОСЕНЕ НА ИНДИВИДУАЛЕН ИДЕНТИФИКАЦИОНЕН НОМЕР ОТ СЛУЖИТЕЛИТЕ НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

(ОБН. - ДВ, БР. 107 ОТ 2020 Г., В СИЛА ОТ 18.12.2020 Г.)


§ 4. Инструкцията влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".


Заключителни разпоредби
КЪМ ИНСТРУКЦИЯ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ИНСТРУКЦИЯ № 8121з-988 ОТ 17 АВГУСТ 2015 Г. ЗА ВИДА НА ЛИЧНИЯ ЗНАК, ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПОЛЗВАНЕТО МУ И РЕДА ЗА НОСЕНЕ НА ИНДИВИДУАЛЕН ИДЕНТИФИКАЦИОНЕН НОМЕР ОТ СЛУЖИТЕЛИТЕ НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

(ОБН. - ДВ, БР. 104 ОТ 2021 Г., В СИЛА ОТ 01.01.2022 Г.)


§ 2. Инструкцията влиза в сила от 1 януари 2022 г.

Промени настройката на бисквитките