Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 11 от 9.II

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № Н-15 ОТ 2010 Г. ЗА УСЛОВИЯТА, РАЗМЕРИТЕ И РЕДА ЗА ИЗПЛАЩАНЕ НА ДОПЪЛНИТЕЛНИ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ ЗА СПЕЦИФИЧНИ УСЛОВИЯ ПРИ ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ВОЕННАТА СЛУЖБА НА ВОЕННОСЛУЖЕЩИТЕ И ЗА СПЕЦИФИЧНИ УСЛОВИЯ НА ТРУД НА ЦИ

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № Н-15 ОТ 2010 Г. ЗА УСЛОВИЯТА, РАЗМЕРИТЕ И РЕДА ЗА ИЗПЛАЩАНЕ НА ДОПЪЛНИТЕЛНИ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ ЗА СПЕЦИФИЧНИ УСЛОВИЯ ПРИ ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ВОЕННАТА СЛУЖБА НА ВОЕННОСЛУЖЕЩИТЕ И ЗА СПЕЦИФИЧНИ УСЛОВИЯ НА ТРУД НА ЦИВИЛНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА, СТРУКТУРИТЕ НА ПРЯКО ПОДЧИНЕНИЕ НА МИНИСТЪРА НА ОТБРАНАТА И БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ (ДВ, БР. 36 ОТ 2010 Г.)

В сила от 09.02.2016 г.
Издадена от Министерството на отбраната

Обн. ДВ. бр.11 от 9 Февруари 2016г.

§ 1. В чл. 3 ал. 2 се отменя.

§ 2. В чл. 9а се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1, като след думата "условия" се добавя "на територията на страната".

2. Създава се ал. 2:

"(2) Алинея 1 се отнася и за военнослужещи и цивилни служители, на които местослуженето/местоработата се намират на учебните полигони, където се провеждат ученията, ако същите са включени в заповедта за учението."

§ 3. В чл. 12, т. 3 думите "водачите на санитарни автомобили" се заменят с "шофьорите на линейки".

§ 4. В чл. 12а се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1, т. 3 думите "и водачите на санитарни автомобили, обслужващи звената за спешна медицинска помощ" се заличават.

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Допълнителното възнаграждение по ал. 1 не се изплаща за времето:

1. през което не се извършва операционна, реанимационна и анестезиологична работа;

2. на превеждане на работа в друг сектор или в друго здравно заведение, където не се извършва операционна, анестезиологична или реанимационна работа."

§ 5. В чл. 13 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думите "медицинска специалност" се добавя "както и на медицинските сестри с придобита специалност по анестезиология и интензивни грижи, операционна и превързочна техника,".

2. Алинея 3 се отменя.

§ 6. В чл. 15 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1, т. 2 думите "на сержанти" се заменят с "на офицерски кандидати и сержанти".

2. В ал. 2:

а) точка 1 се изменя така:

"1. командир, заместник-командир, началник на щаба на гвардейски батальон - офицер;"

б) точка 10 се отменя.

§ 7. В чл. 16, ал. 6 накрая се добавя изречението "В случай че парашутистът не е успял да изпълни минимум 80 % от годишния си летателен план за предходната година поради медицинска забрана в резултат на възникнали инциденти, свързани с неговото здраве (по обективни причини, независещи от неговата воля), същият започва да получава допълнителното възнаграждение, след като изпълни минимум 80 % от летателния си план за текущата година."

§ 8. В чл. 17 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създава се ал. 2:

"(2) На сержантите - кадети от летателния състав, обучавани в сержантски колеж в страната или в чужбина, се изплаща допълнително възнаграждение в размер 100 на сто за времето на обучението им в колежа, при условие че са изпълнили утвърдената им за предходната година летателна програма."

§ 9. В чл. 18, ал. 2 накрая след думите "министъра на отбраната" се добавят запетая и изразът "като новоназначеният летателен състав се обявява от датата на назначаването".

§ 10. В чл. 29 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 3 думите "ал. 1, т. 4" се заменят с "ал. 6".

2. В ал. 5 след думите "Военноморските сили" се добавя "и ВВМУ "Н. Й. Вапцаров".

§ 11. В чл. 30, ал. 2 накрая след думите "Военноморските сили" се добавя "и на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров".

§ 12. В чл. 33 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думите "На военнослужещите" се добавя "по основни длъжностни разписания и на взетите в специални щатове на министъра на отбраната".

2. В ал. 2 думите "както и за времето на престояване в разпореждане по специални щатове на министъра на отбраната № А-916, А-918 и А-101" се заличават.

§ 13. Член 34 се изменя така:

"Чл. 34. (1) На военнослужещите, участващи в операции и мисии извън територията на страната, се изплаща допълнително възнаграждение за изпълнение на военната служба в зона на непосредствен риск в размер 50 на сто от основното месечно възнаграждение.

(2) На военнослужещите и цивилните служители, командировани за изпълнение на служебни задачи при българските контингенти, участващи в операции и мисии извън територията на страната, се изплаща допълнително възнаграждение за изпълнение на военната служба/за работа в зона на непосредствен риск в размер 50 на сто от основното месечно възнаграждение/основната месечна заплата.

(3) Размерът на допълнителното възнаграждение по ал. 1 и 2 се определя, като месечният му размер по ал. 1 и 2 се раздели на броя на календарните дни в месеца и получената сума се умножи по броя на дните на фактическото пребиваване в зоната на непосредствен риск."

§ 14. В § 1 от допълнителната разпоредба се създава т. 8:

"8. "Парашутист-водолаз" е специалист по разузнаване и специални операции, назначен на длъжност по длъжностните разписания на военните формирования на Военноморските сили, в основните функционални задължения на който е записано да изпълнява парашутни скокове и водолазни спускания. Списъкът на тези длъжности се утвърждава ежегодно от командира на Военноморските сили."

Заключителни разпоредби

§ 15. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките