Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 12 от 12.II

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 32 ОТ 1997 Г. ЗА СЛУЖЕБНИТЕ АРХИВИ НА НОТАРИУСИТЕ И НОТАРИАЛНИТЕ КАНТОРИ (ДВ, БР. 12 ОТ 1997 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 32 ОТ 1997 Г. ЗА СЛУЖЕБНИТЕ АРХИВИ НА НОТАРИУСИТЕ И НОТАРИАЛНИТЕ КАНТОРИ (ДВ, БР. 12 ОТ 1997 Г.)

В сила от 13.04.2016 г.
Издадена от Министерството на правосъдието

Обн. ДВ. бр.12 от 12 Февруари 2016г.

§ 1. В чл. 2а, ал. 2 след думата "достъп" се добавя "с квалифициран електронен подпис".

§ 2. Създават се чл. 2б и 2в:

" 2б. (1) Право на безвъзмезден достъп до информационната система се предоставя на държавни органи и длъжностни лица само за служебни цели и съобразно правомощията им, при спазване изискванията на Закона за защита на личните данни и на тази наредба.

(2) Достъпът до информационната система на длъжностни лица и държавни органи се предоставя чрез отдалечен достъп с потребителски интерфейс, през интернет, по защитен канал, с ползване на квалифициран електронен подпис, издаден в съответствие с изискванията на Закона за електронния документ и електронния подпис."

(3) Нотариалната камара изгражда защитения канал и организира режима за достъп и регистрира цифровите сертификати, отговарящи на условията за квалифициран електронен подпис, на длъжностните лица и държавните органи, имащи право на служебен достъп.

Чл. 2в. (1) Справки от информационната система се предоставят на банки с оглед извършваната от тях дейност, срещу заплащане цената на услугата, която е разходоориентирана за извършване на административната услуга.

(2) Справките по предходните алинеи се предоставят чрез отдалечен достъп с потребителски интерфейс, като достъпът се извършва през интернет по защитен канал, с ползване на квалифициран електронен подпис, издаден в съответствие с изискванията на Закона за електронния документ и електронния подпис."

§ 3. В чл. 9а се правят следните допълнения:

1. В основния текст след думата ,,Нотариусът" се добавя "е длъжен да".

2. Създават се т. 4 и 5:

"4. извлечение от документи, които по силата на закон следва да са с нотариално удостоверен подпис и да се представят при извършване на вписване, заличаване на вписване или обявяване в търговския регистър или в Централния регистър на особените залози, като извлечението съдържа:

а) данните по чл. 6, ал. 1, буква "а" от Правилника за вписванията (одобрен с ПМС № 1486 от 1951 г. - обн., Изв., бр. 101 от 1951 г.; изм. и доп., бр. 30 от 1955 г., ДВ, бр. 82 от 1996 г., бр. 86 от 1997 г., бр. 14 от 2000 г., бр. 5 и 16 от 2001 г., бр. 69 от 2004 г., бр. 67 от 2005 г. и бр. 22 от 2008 г.) за страните;

б) описание на правата и условията, съдържащи се в нотариално удостоверения документ;

5. извлечение от пълномощно, след нотариално удостоверяване на подпис, когато в него е включено упълномощаване за извършване на действие пред банка, както и документ с нотариално удостоверен подпис, с който се оттегля дадено такова пълномощно, като извлечението съдържа:

а) данните по чл. 6, ал. 1, буква "а" от Правилника за вписванията за упълномощителя (упълномощителите) и упълномощения (упълномощените);

б) описание на правата, условията и срока на упълномощаването пред банка."

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 4. Министърът на правосъдието съгласувано със Съвета на нотариусите издава Инструкция за осъществяване на достъп до информационната система по чл. 28б от Закона за нотариусите и нотариалната дейност на основание чл. 2а, ал. 1 от Наредба № 32 от 1997 г. за служебните архиви на нотариусите и нотариалните кантори.

§ 5. Наредбата влиза в сила в двумесечен срок от деня на обнародването й в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките