Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 58 от 26.VII

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 181 ОТ 18 ЮЛИ 2016 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА ДОКУМЕНТИТЕ, НЕОБХОДИМИ ЗА ИЗДАВАНЕ НА ЛИЦЕНЗИ ПО ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 270 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2012 Г. (ДВ, БР. 85 ОТ 2012 Г.)

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 181 ОТ 18 ЮЛИ 2016 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА ДОКУМЕНТИТЕ, НЕОБХОДИМИ ЗА ИЗДАВАНЕ НА ЛИЦЕНЗИ ПО ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 270 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2012 Г. (ДВ, БР. 85 ОТ 2012 Г.)

Обн. ДВ. бр.58 от 26 Юли 2016г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 2 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Документите по ал. 1 може да се подават и по електронен път, подписани с квалифициран електронен подпис, при спазване на реда и изискванията на Закона за електронното управление и Закона за електронния документ и електронния подпис. Електронните услуги, предоставени от ДКХ, се обявяват на официалната електронна страница на комисията и на Единния портал за достъп до електронните административни услуги."

2. Създава се ал. 3:

"(3) Председателят на ДКХ със заповед утвърждава образци на предвидените в наредбата писмени искания, заявления, декларации и справки. В случаите, когато е заявена услуга по електронен път, се попълва електронно заявление. Електронното заявление съдържа всички реквизити на утвърдения образец и допълнителни реквизити, отразяващи особеностите на електронното предоставяне на услугата съобразно изискванията на Наредбата за електронните административни услуги, приета с Постановление № 107 на Министерския съвет от 2008 г. (ДВ, бр. 48 от 2008 г.)."

§ 2. В чл. 3 се създават ал. 6 и 7:

"(6) В случаите на електронно подаване на заявления и документи по наредбата, когато в удостоверението за електронен подпис е посочено, че заявителят действа от името и за сметка на друго лице - титуляр, основанието за овластяване трябва да се посочи в самото удостоверение. Когато овластяването на заявителя произтича и от други овластени лица, удостоверението трябва да съдържа данни и за тези лица.

(7) Когато се използва удостоверение, в което не се съдържат обстоятелствата по ал. 6, заявителят трябва да посочи в електронното заявление, че действа от името на получателя на административната услуга. Когато представителната власт не произтича от закона, обемът й се установява от текста на електронното изявление, като в този случай заявителят носи наказателна отговорност за деклариране на неверни обстоятелства."

§ 3. В чл. 3а се правят следните изменения:

1. Алинеи 1 и 2 се изменят така:

"(1) Към електронното заявление се прилагат сканирани изображения на изискуемите съгласно наредбата документи в зависимост от вида на заявлението за издаване на лиценз за организиране на хазартни игри и за организиране на дейности по производството, разпространение и сервиз и по внос, разпространение и сервиз на игрално оборудване, както и за промени във вече издадени лицензи.

(2) Към електронното заявление се прилага и сканирано изображение на декларация, подписана от заявителя по чл. 4 ЗХ, с която се декларира, че заявените обстоятелства и приложените документи отговарят на истината."

2. В ал. 3:

а) в изречение първо думата "искателят" се заменя със "заявителят" и думите "електронното искане" се заменят с "електронното заявление";

б) в изречение второ навсякъде думата "искането" се заменя със "заявлението".

3. Алинея 4 се отменя.

§ 4. В чл. 4 думите "искателят притежава" се заменят с "искателят или заявителят притежават".

§ 5. В глава първа се създава чл. 4а:

"Чл. 4а. (1) Държавната комисия по хазарта приема и утвърждава правила относно техническите изисквания за осигуряване на достъп до електронни административни услуги и политиките за използваните графични и други интерфейси, както и типовете електронни документи, които се приемат от административния орган в качеството му на доставчик на административна услуга.

(2) За неуредените въпроси относно електронното подаване на заявления и документи се прилагат разпоредбите на Закона за електронното управление и Закона за електронния документ и електронния подпис, както и подзаконовите актове по прилагането им."

§ 6. В чл. 12, т. 12 думите "както и наименованието, типа, модификацията, броя, производствените номера на свързаните в съответната джакпот система игрални автомати" се заличават.

§ 7. В чл. 13, т. 15 думите "както и наименованието, типа, модификацията, броя, производствените номера на свързаните в съответната джакпот система игрални автомати" се заличават.

§ 8. В чл. 14, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 2 след думата "намира" се добавя "Централната контролна система или".

2. В т. 5 думите "по чл. 80, ал. 4 ЗХ" се заличават.

§ 9. В чл. 15 се правят следните изменения:

1. Точки 2 и 3 се отменят.

2. В т. 4 думите "едновременните игрални сесии" и запетаята след тях се заличават.

§ 10. В чл. 16 се правят следните изменения:

1. В основния текст думите "хазартни игри от разстояние" се заменят с "игри".

2. Точка 3 се отменя.

§ 11. В чл. 20 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2:

а) в основния текст думите "игралното/виртуалното игрално оборудване и/или комуникационното оборудване" се заменят с "игрален софтуер и/или хардуер и/или комуникационно оборудване";

б) в т. 3 думите "на новото игрално и комуникационно оборудване" се заменят с "на новия/новите игрален/игрални софтуер/софтуери, игрално или комуникационно оборудване".

2. Създава се ал. 5:

"(5) Към искане за утвърждаване на образци на билети, фишове, талони и други удостоверителни знаци за участие в хазартни игри се прилагат следните документи:

1. образци (цветни макети - лице и гръб);

2. план-сметка за приходите от залози и разходите за печалби при съответната хазартна игра, при условие че удостоверителните знаци са ценни книжа по смисъла на чл. 50, ал. 3 ЗХ;

3. документ за платена държавна такса."

§ 12. Навсякъде в наредбата думите "хазартни игри от разстояние" се заменят с "онлайн залагания".

Промени настройката на бисквитките