Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 58 от 26.VII

ПРАВИЛНИК ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА АДМИНИСТРАЦИЯТА НА ПРОКУРАТУРАТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ (ПАПРБ) (ДВ, БР. 106 ОТ 2013 Г.)

 

ПРАВИЛНИК ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА АДМИНИСТРАЦИЯТА НА ПРОКУРАТУРАТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ (ПАПРБ) (ДВ, БР. 106 ОТ 2013 Г.)

Издаден от Висшия съдебен съвет

Обн. ДВ. бр.58 от 26 Юли 2016г.

§ 1. Член 5 се изменя така:

"Чл. 5. По преценка на прокурорската колегия на ВСС и въз основа на степента на натовареност в прокуратурите могат да се назначават прокурорски помощници."

§ 2. В чл. 6, ал. 4 т. 2 и 3 се изменят така:

"2. съдебните администратори - за администрациите на ВКП и ВАП, НСлС;

3. съдебните администратори и/или административните секретари - за апелативните прокуратури, военноапелативната прокуратура, апелативната специализирана прокуратура, окръжните прокуратури, военноокръжните прокуратури, специализираната прокуратура и районните прокуратури, за които е определен такъв щат;".

§ 3. В чл. 7 ал. 2 се изменя така:

"(2) Администрацията на главния прокурор координира дейността на административните звена във всички прокуратури и в НСлС, както и дейността на учебните и почивните бази на Прокуратурата на Република България."

§ 4. В чл. 8, ал. 2 се правят следните изменения:

1. Точка 6 се заличава.

2. Точка 7 става т. 6.

3. Точка 8 се заличава.

4. Точки 9 и 10 стават съответно т. 7 и 8.

§ 5. В чл. 8 ал. 3 се изменя така:

"(3) За главен секретар може да се назначи лице, което:

1. има българско гражданство;

2. има висше образование с образователна степен "магистър";

3. има не по-малко от 8 години трудов стаж и професионален опит в органите на съдебната власт, от които поне 5 години на ръководна длъжност;

4. не е осъждано на лишаване от свобода за умишлено престъпление от общ характер, независимо че е реабилитирано;

5. притежава необходимите професионални и нравствени качества."

§ 6. В чл. 12 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 т. 9 се изменя така:

"9. стопанисване на сградния фонд и техническо обслужване."

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Общата администрация в АГП е организирана в дирекции. Към дирекциите могат да се създават отдели. При необходимост към отделите могат да се създават сектори."

§ 7. В чл. 13 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) в т. 2, 7, 8, 11 и 14 изразът "разпоредител с бюджетни кредити" се заменя с "разпоредител с бюджет";

б) в т. 9 думата "основен" се заменя с "текущ";

в) в т. 15 думата "капиталови" се заличава;

г) точки 16, 17, 18 и 19 се изменят така:

"16. прогнозиране на обществените поръчки за съответната година;

17. организиране снабдяването и материалното обезпечаване на дейността на главния прокурор, ВКП, ВАП, НСлС и АГП с техника, консумативи и обзавеждане;

18. транспортно обслужване на главния прокурор и заместниците му, ВКП, ВАП, НСлС и администрациите им;

19. дейности по регистрация, пререгистрация, годишни технически прегледи, сваляне от отчет пред органите на КАТ на МПС, предоставени за ползване на Прокуратурата на Република България за нуждите на администрацията на главния прокурор, ВКП, ВАП и НСлС;"

д) създават се т. 20 и 21:

"20. организиране и контрол на дейността по експлоатация, ремонт, поддръжка и бракуване на автотранспортната техника на Прокуратурата на Република България;

21. изпълнение на други задачи, възложени с решение на ВСС или от главния прокурор."

2. Алинея 2 се заличава.

§ 8. В чл. 14 се правят следните изменения и допълнения:

1. Точки 1 и 2 се изменят така:

"1. изготвяне и актуализиране на проекти за длъжностните разписания на ВКП, ВАП, НСлС и администрацията на главния прокурор;

2. изготвяне и актуализиране на проекти за поименното щатно разписание на ВКП, ВАП, НСлС и администрацията на главния прокурор;".

2. Точки 4 и 5 се изменят така:

"4. подготовка на предложения до прокурорската колегия на ВСС за откриване, трансформация и съкращаване на щатни длъжности за служители в Прокуратурата на Република България;

5. актуализиране и съхранение на копията на кадровите дела на прокурорите и следователите;".

3. Точка 7 се изменя така:

"7. подготовка на актовете, свързани с възникването, изменението и прекратяването на трудовите правоотношения и оформяне на трудовите книжки на служителите от администрациите на главния прокурор, ВКП, ВАП, НСлС, административните ръководители на апелативните прокуратури, ръководителите на учебните и почивните бази;".

4. В т. 9 накрая се добавя "по правила, утвърдени от главния прокурор".

§ 9. В чл. 15 се правят следните изменения:

1. Точка 3 се изменя така:

"3. съгласуване на актовете, свързани с възникването, изменението и прекратяването на трудовите правоотношения на прокурорите, следователите и съдебните служители в администрацията на главния прокурор, ВКП, ВАП, НСлС, административните ръководители на апелативните прокуратури и ръководителите на учебните и почивните бази;".

2. Точка 5 се изменя така:

"5. процесуално представителство - изготвяне на документи и участие в съдебни дела, по които страна е главният прокурор и/или Прокуратурата на Република България; обобщаване на практиката по такива дела;".

3. Точка 10 се заличава.

4. Точки 11 и 12 стават съответно т. 10 и 11.

§ 10. В чл. 17 се правят следните изменения:

1. Точка 4 се изменя така:

"4. осигуряване функционирането на Унифицираната информационна система (УИС) на Прокуратурата на Република България и Централизираната информационна система на следствените служби (ЦИССС);".

2. Създава се нова т. 8:

"8. обезпечаване на информационната сигурност на компютърните активи и електронната информация в ПРБ;".

3. Точка 8 става т. 9.

§ 11. В чл. 19 ал. 2 се изменя така:

"(2) Дейностите по ал. 1, т. 1 - 11 се осъществяват под общото ръководство на говорителя на главния прокурор."

§ 12. В чл. 20 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 т. 1 се изменя така:

"1. защита на националната и чуждестранната класифицирана информация от нерегламентиран достъп;".

2. В ал. 2:

а) точка 1 се изменя така:

"1. организиране, осъществяване, координиране и контролиране на дейността по защита на класифицираната информация по чл. 25 и 26 ЗЗКИ, както и на чуждестранната класифицирана информация;"

б) точка 3 се изменя така:

"3. получаване, изпращане, създаване, обработване, предоставяне, размножаване и съхраняване на класифицирана информация в съответствие с нормативните разпоредби на ЗЗКИ, ППЗЗКИ и международните договори в областта на защитата на класифицираната информация;"

в) точки 4, 5, 6 и 7 стават съответно т. 6, 7, 4 и 5;

г) създава се нова т. 9:

"9. извършване на процедура по обикновено проучване по чл. 47 ЗЗКИ;"

д) точка 9 става т. 10 и се изменя така:

"10. организиране на изпращането в ДАНС на документите на служителите, по отношение на които се извършва разширено или специално проучване;"

e) точка 10 става т. 11 и се изменя така:

"11. организиране на изпращането в ДКСИ на искания за издаване на сертификати за достъп до чуждестранна класифицирана информация на прокурори и съдебни служители;"

ж) точка 11 става т. 12 и се изменя така:

"12. организиране и/или провеждане на първоначални, текущи и функционални обучения по защита на класифицирана информация;"

з) точка 12 става т. 13 и се изменя така:

"13. предприемане на организационни и технически мерки чрез програмни средства и процедури за гарантиране сигурността на класифицираната информация, създавана, обработвана и съхранявана в АИС или мрежи;"

и) точка 13 става т. 15 и се изменя така:

"15. водене на отчет на случаите на нерегламентиран достъп до класифицирана информация и на взетите мерки и информиране на ДКСИ;"

к) създава се нова т. 14:

"14. прилагане и контролиране изпълнението на правилата на индустриалната сигурност на класифицираната информация;"

л) точка 14 става т. 16 и се изменя така:

"16. организиране и провеждане на месечни и годишни проверки на регистратурите за класифицирана информация;"

м) точка 15 става т. 17 и се изменя така:

"17. подпомагане методически и организационно дейността на служителите по сигурността на информацията в организационните единици от състава на ПРБ."

3. В ал. 3:

а) точки 2, 3, 4, 5, 6 и 7 се изменят така:

"2. организиране, поддържане и актуализиране на системата за оповестяване на личния състав на прокуратурата при извънредни ситуации и при различни състояния и степени на готовност;

3. организиране оперативната подготовка на ръководния състав и основните структурни звена на прокуратурата за работа при извънредни ситуации от военен и невоенен характер;

4. организиране взаимодействието и координацията с другите държавни органи и органите на местно самоуправление по въпросите на готовността за работа при извънредни ситуации, терористичен акт, при положение на война, военно или извънредно положение;

5. организиране експлоатацията на пунктовете за управление на ПРБ и поддържането им в оперативна и техническа готовност за използване по предназначение;

6. подпомагане финансово-стопанската дейност при планиране, разпределяне и отчитане на разходваните финансови средства за осигуряване на дейност 282 "Отбранително-мобилизационна подготовка, поддържане на запаси и мощности" и по дейност 219 "Други дейности по отбраната";

7. организиране методическа помощ и контрол на дейностите по управление при извънредни ситуации и отбранително-мобилизационна подготовка в структурите на ПРБ;"

б) създава се т. 8:

"8. изпълнение на други дейности съобразно Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България и другите нормативни актове в тази област."

4. Алинея 6 се заличава.

§ 13. Член 21 се изменя така:

"Чл. 21. Дейностите по стопанисване на сградния фонд и техническо обслужване обхващат:

1. организиране и осигуряване стопанисването на имотите, предоставени на Прокуратурата на Република България;

2. проучване на необходимостта от ново строителство, реконструкция или текущ ремонт на сградния фонд, предоставен за нуждите на Прокуратурата на Република България, планиране на разходите за доставки, услуги и текущ ремонт на сградния фонд, ползван от ВКП, ВАП, НСлС, АГП, учебните и почивните бази на Прокуратурата на Република България във връзка с възлагането на обществени поръчки и организиране на провеждането на процедурите за възлагането им по реда на ЗОП и на вътрешни актове;

3. изготвяне на техническите задания за възлагане на доставки, услуги и текущ ремонт на сградния фонд, ползван от ВКП, ВАП, НСлС, АГП, учебните и почивните бази на Прокуратурата на Република България и Бюрото по защита при главния прокурор;

4. участие в избора на изпълнители за доставки, услуги и текущ ремонт, независим строителен надзор и инвеститорски контрол в строителството;

5. участие в провеждането на експертни технически съвети за приемане на изготвените проекти за строителство и ремонти;

6. осъществяване на текущ контрол при изпълнение на договорите за доставки, услуги и строително-ремонтни работи на сградния фонд, ползван от ВКП, ВАП, НСлС, АГП, учебните и почивните бази на Прокуратурата на Република България и Бюрото по защита при главния прокурор;

7. поддържане на регистър и съхраняване на досиета на имотите, предоставени за стопанисване на Прокуратурата на Република България;

8. организиране и осигуряване на експлоатацията на инсталациите, системите и съоръженията в сградния фонд, ползван от ВКП, ВАП, НСлС, АГП, учебните и почивните бази на Прокуратурата на Република България и Бюрото по защита при главния прокурор;

9. извършване на поддръжка на сградния фонд, обзавеждането и оборудването, предоставени за нуждите на главния прокурор, ВКП, ВАП, НСлС, АГП, учебните и почивните бази на Прокуратурата на Република България, включително хигиенизиране, почистване и осигуряване на пропускателния режим;

10. организиране и осигуряване ползването на учебните и почивните бази на ПРБ;

11. изпълнение на други задачи, възложени с решения на пленума или прокурорската колегия на ВСС или от главния прокурор."

§ 14. В чл. 27 се правят следните изменения:

1. В ал. 2:

а) в т. 9 думите "планира и" се заличават;

б) създава се нова т. 13:

"13. координира деловодната и архивната дейност съобразно инструкцията относно деловодната дейност и документооборота;"

в) точка 13 става т. 14.

2. В ал. 3:

а) точка 2 се изменя така:

"2. има висше образование с образователна степен "магистър";"

б) създава се нова т. 3:

"3. има общ трудов стаж не по-малко от 8 години, от които поне 5 години в органите на съдебната власт;"

в) точки 3 и 4 стават съответно т. 4 и 5.

§ 15. В чл. 29, ал. 4 се правят следните изменения:

1. Точка 2 се изменя така:

"2. има висше образование с образователна степен "бакалавър";".

2. Създава се нова т. 3:

"3. има общ трудов стаж не по-малко от 5 години, от които поне 3 години в органите на съдебната власт;".

3. Точки 3 и 4 стават съответно т. 4 и 5.

§ 16. В чл. 31, ал. 2 изразът "за съдебен служител" се заличава.

§ 17. В чл. 36 ал. 3 се изменя така:

"(3) Специализираната администрация на НСлС е организирана в отдели "Криминалистически" и "Оперативен дежурен център" и служби "Регистратура и деловодство", "Архив", "Защита на класифицираната информация", "Документно обслужване", ръководени съответно от началник-отдел и завеждащ служба."

§ 18. Член 37 се изменя така:

"Чл. 37. Администрацията на НСлС подпомага директора на НСлС и заместник на главния прокурор по разследването, неговите заместници, завеждащите отдели и следователите при осъществяване на правомощията им."

§ 19. В чл. 38 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думата "службата" се заменя с "НСлС".

2. В ал. 2:

а) точка 3 се изменя така:

"3. осигурява организационната връзка между директора на НСлС и заместник на главния прокурор по разследването, неговите заместници, завеждащ отделите, следователите и съдебните служители;"

б) в т. 9 думите "планира и" се заличават;

в) създава се нова т. 13:

"13. координира деловодната и архивната дейност съобразно инструкцията относно деловодната дейност и документооборота;"

г) точка 13 става т. 14 и думата "службата" се заменя с "НСлС".

§ 20. В чл. 40 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Административният секретар на НСлС е подчинен на съдебния администратор и подпомага него, директора на НСлС и заместник на главния прокурор по разследването и неговите заместници при изпълнение на функциите им."

2. В ал. 2:

а) в т. 10 думите "дела и" се заличават;

б) в т. 11 думата "службата" се заменя с "НСлС".

§ 21. В чл. 42 се правят следните изменения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) В службата се водят входящ дневник, изходящ дневник, входящ дневник "Удостоверителни документи", изходящ дневник "Удостоверителни документи"."

2. В ал. 3:

а) точка 6 се заличава;

б) точки 7 и 8 стават съответно т. 6 и 7.

§ 22. В чл. 43, ал. 2 се създава т. 9:

"9. поддържа и съхранява видеоархив по определен от директора на НСлС и заместник на главния прокурор по разследването ред."

§ 23. В чл. 45, ал. 2 думата "централната" се заменя с "централизираната".

§ 24. В чл. 46 се правят следните изменения:

1. В ал. 1:

а) в основния текст думите "Служба "Криминалистическа" се заменят с "Отдел "Криминалистически";

б) точка 7 се изменя така:

"7. след съгласуване с директора на НСлС и заместник на главния прокурор по разследването, а в извънработно време, почивни и празнични дни - с дежурния служител от отдел "Оперативен дежурен център", оказва техническа и методическа помощ на окръжните следствени отдели по конкретни разследвания;"

в) създава се т. 8:

"8. организира и осъществява съхраняването на веществените доказателства в НСлС, като води дневник на веществените доказателства."

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Отдел "Криминалистически" се ръководи от началник-отдел, пряко подчинен на директора на НСлС и заместник на главния прокурор по разследването."

§ 25. В чл. 47 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 в основния текст думата "Служба" се заменя с "Отдел".

2. В ал. 2 думите "Ръководителят на службата е" се заменят с "Отдел "Оперативен дежурен център" се ръководи от началник-отдел".

§ 26. Член 48 се изменя така:

"Чл. 48. Отдел "Оперативен дежурен център" и отдел "Криминалистически" осигуряват работата на дежурни следователи по правила, утвърдени от директора на НСлС и заместник на главния прокурор по разследването."

§ 27. В чл. 49 се правят следните изменения:

1. Алинея 4 се изменя така:

"(4) Прякото ръководство на администрациите на органите по ал. 1 се осъществява от съдебните администратори и/или административните секретари - за администрациите на апелативните прокуратури, военноапелативната прокуратура, апелативната специализирана прокуратура, окръжните прокуратури, военноокръжните прокуратури, специализираната прокуратура и районните прокуратури, за които е определен такъв щат."

2. В ал. 5 думата "определя" се заменя с "предлага" и след израза "обема на работата и" се добавя "степента на".

§ 28. В чл. 50 ал. 1 се изменя така:

"(1) Администрациите на апелативните, военноапелативната, апелативната специализирана, окръжните, военноокръжните, специализираната прокуратура и районните прокуратури се ръководят от съдебен администратор, когато е определен такъв щат. Той е пряко подчинен на административния ръководител на съответната прокуратура."

§ 29. В чл. 51 се правят следните изменения:

1. В т. 3 изразът "с оборудване и връзките с обществеността" се заличава.

2. В т. 8 след думата "организира" се добавя "участието в".

3. В т. 10 думите "планира и" се заличават.

4. Създава се нова т. 14:

"14. координира деловодната и архивната дейност съобразно инструкцията относно деловодната дейност и документооборота;".

5. Точка 14 става т. 15.

§ 30. В чл. 54 думите "районните прокуратури" се заменят с "прокуратурите".

§ 31. Създава се чл. 56а:

"Чл. 56а. В прокуратурите, определени със заповед на главния прокурор, се определят експертни длъжности "връзки с обществеността"."

§ 32. В чл. 58 се правят следните изменения:

1. Създава се нова т. 1:

"1. изготвя и актуализира проекти на длъжностни и поименни разписания".

2. Точки 1, 2, 3, 4, 5, 6 и 7 стават съответно т. 2, 3, 4, 5, 6, 7 и 8.

§ 33. В чл. 59, ал. 1 се правят следните изменения:

1. Точки 1 и 2 се изменят така:

"1. подпомага административния ръководител на прокуратурата и съдебния администратор във връзка с въвеждането и използването на информационните технологии;

2. отговаря за програмното обезпечаване и техническото състояние на компютърната техника;".

2. Точки 6 и 7 се изменят така:

"6. предлага за одобрение на административния ръководител план и мерки за вътрешна информационна сигурност;

7. изпълнява и други задачи в неговите компетенции, възложени от административния ръководител."

§ 34. В чл. 62 се правят следните изменения:

1.В ал. 1, т. 15 думата "архивира" се заменя с "предава в архив".

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Служба "Регистратура и деловодство" се ръководи от завеждащ служба, когато такава длъжност е предвидена в длъжностното разписание, който е пряко подчинен на съдебния администратор или на административния секретар."

§ 35. В чл. 65 ал. 3 се изменя така:

"(3) Конкурсът се организира от съответните административни ръководители и се провежда по реда на правилника."

§ 36. В чл. 68, ал. 1 след думите "електронна поща" се добавя "които постъпват за първи път и не се отнасят до вече образувана преписка".

§ 37. В чл. 71, ал. 2 думата "архивиране" се заменя с "предаване в архива".

§ 38. В чл. 77 ал. 2 се изменя така:

"(2) След проверка на съответствието по описа служителят по чл. 74 прикрепва етикет с номер към всяко веществено доказателство, след което опакова същото заедно с описа и запечатва опаковката с червен восък или пластилин, върху който се поставя личният металически печат на следователя, или със саморазрушаваща се лепенка, върху която се поставят подпис на прокурора/следователя и печат. Номерът на печата се отразява в приемателно-предавателния протокол, който се съставя при предаването на вещественото доказателство."

§ 39. В чл. 78 т. 5 и 6 се изменят така:

"5. взривни вещества, оръжия и боеприпаси - предават се на служба "Контрол на общоопасните средства" в съответното районно управление на полицията;

6. проектили, гилзи и др. по досъдебни производства срещу неизвестен извършител - предават се в Националния институт по криминалистика и криминология при Министерството на вътрешните работи"."

§ 40. В чл. 81, ал. 1 изразът "Правилника за администрацията в районните, окръжните, административните, военните и апелативните съдилища (ДВ, бр. 66 от 2009 г.)" се заменя с "Правилника за администрацията в съдилищата (ДВ, бр. 8 от 2014 г.)".

§ 41. В чл. 83 ал. 1 се изменя така:

"(1) Веществените доказателства се проверяват всяка година от комисия, назначена от административния ръководител."

§ 42. В чл. 84, ал. 1 думата "собственика" се заменя с "правоимащия".

§ 43. В чл. 87 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1 и след думата "база" се поставя тире и се добавя "третостепенен разпоредител с бюджет".

2. Създава се ал. 2:

"(2) Администрацията на учебната и почивната база в структурата на администрацията на главния прокурор се състои от управител и служители от общата администрация."

§ 44. В чл. 88, ал. 1, т. 4 думите "и управлението" се заличават.

§ 45. В чл. 89 ал. 2 се изменя така:

"(2) Назначаването се извършва на длъжности в съответствие с утвърденото щатно разписание и с изискванията на класификатора на длъжностите в администрацията, издаден от прокурорската колегия на ВСС."

§ 46. В чл. 90 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Съдебните служители се назначават на длъжности съгласно длъжностни разписания на администрацията на Прокуратурата на Република България, утвърдени от главния прокурор. Длъжностите се определят въз основа на класификатор на длъжностите в администрацията, издаден от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет."

2. В ал. 2 след думите "определя от" се добавя "прокурорската колегия на".

3. Алинея 3 се заличава.

§ 47. В чл. 91 т. 6 се изменя така:

"6. отговаря на изискванията за заемане на длъжността, предвидени в нормативните актове, в този правилник, в класификатора на длъжностите в администрацията, издаден от прокурорската колегия на ВСС, и в длъжностната характеристика за съответната длъжност."

§ 48. В чл. 93 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 изразът "на органа на съдебната власт" се заличава.

2. В ал. 2 след думите "издаден от" се добавя "прокурорската колегия".

3. В ал. 4 цифрата "2" се заменя с "3" и след думата "бази" се добавя "и на прокурорските помощници".

§ 49. В чл. 94, ал. 1 се правят следните изменения:

1. В основния текст след думата "ръководител" се добавя "или ръководител на учебна или почивна база".

2. Точка 2 се изменя така:

"2. изискванията за заемане на длъжността, предвидени в нормативните актове, този правилник, класификатора на длъжностите в администрацията, издаден от прокурорската колегия на ВСС, и длъжностната характеристика за съответната длъжност;".

§ 50. В чл. 98 ал. 1 се изменя така:

"(1) Административният ръководител или ръководителят на учебна или почивна база прекратява със заповед конкурсната процедура, когато:

1. няма подадени заявления за участие;

2. няма допуснати кандидати;

3. няма класирани участници;

4. отпадне необходимостта от провеждането й."

§ 51. В чл. 100, ал. 1 и 2 след думата "ръководител" се добавя "или ръководителя на учебна или почивна база".

§ 52. Създават се чл. 100а и 100б:

" Чл. 100а. (1) Конкурс за техническите и специфичните длъжности по Класификатора на длъжностите в администрацията извън тези по чл. 93, ал. 1 не се провежда освен по преценка на съответния административен ръководител или ръководител на учебна или почивна база при спазване на предвидения в правилника ред.

(2) За длъжностите по ал. 1 задължително се провежда подбор с цел избор на кандидат с професионални качества.

(3) Процедурата за подбор стартира чрез обява на интернет страницата на ПРБ или на съответната прокуратура и на поне един специализиран сайт с такъв предмет, с краен срок за подаване на документи не по-кратък от 15 дни от датата на публикуване на обявата. Тя следва да съдържа информация за свободната длъжност, изискванията за заемането й, необходимите документи, мястото и срока на подаването им.

(4) Необходимите документи за кандидатстване са:

1. заявление от кандидата;

2. декларации от кандидата:

а) че е пълнолетен български гражданин, не е поставен под запрещение и не е лишен от правото да заема определена длъжност;

б) за липса на обстоятелства по чл. 107а, ал. 1 КТ;

3. подробна автобиография;

4. диплома за завършено образование;

5. свидетелство за съдимост;

6. медицинско свидетелство за започване на работа;

7. документи, удостоверяващи продължителността на трудовия стаж и професионалния опит;

8. документи за професионална квалификация и правоспособност, когато се изискват за длъжността;

9. други документи, изискуеми от работодателя или по преценка на кандидата.

(5) Подборът на кандидатите се извършва по документи и чрез интервю (събеседване) от административните ръководители на прокуратурите и ръководителите на учебните и почивните бази, които могат да възложат това на съдебния администратор или на определена от тях комисия.

(6) Кандидатите се уведомяват за решението от интернет страницата на ПРБ или на съответната прокуратура.

(7) Назначаването на съдебен служител се извършва при спазване на изискванията на чл. 91 и 92 ПАПРБ. По преценка на ръководителя трудовият договор може да бъде сключен със срок на изпитване.

(8) Не се допуска преназначаване по реда на чл. 343, ал. 2 ЗСВ от длъжност по ал. 1 на длъжност, която следва да бъде заемана чрез конкурс.

Чл. 100б. (1) Прокурорските помощници се назначават след конкурс, който се провежда по реда, установен в ЗСВ, КТ и настоящия правилник.

(2) При обявяване и провеждане на конкурса по реда на ал. 1 административните ръководители спазват и следните допълнителни изисквания:

а) в заповедта за обявяване на конкурса се посочват както общите изисквания по чл. 91 и 92 от настоящия правилник, така и специфичните изисквания по чл. 162 ЗСВ; посочват се подробно и необходимите документи, удостоверяващи изпълнението на тези изисквания от кандидата;

б) по преценка на административния ръководител в длъжностната характеристика за прокурорски помощник могат да се предвидят и допълнителни изисквания съобразно чл. 94, ал. 1, т. 2 от настоящия правилник;

в) минималният задължителен стандарт за начина на провеждане на конкурса е по документи и чрез събеседване; по преценка на административния ръководител могат да се провеждат и писмени тестове, решаване на казуси и т. н.;

г) оповестяването на конкурса освен по реда на чл. 94, ал. 2 от настоящия правилник се извършва и на интернет страницата на ПРБ, както и в поне един специализиран сайт за работа;

д) в състава на конкурсната комисия не могат да участват съдебни служители;

e) комисията се назначава по реда на чл. 96, ал. 1 от настоящия правилник и се състои от прокурори;

ж) при провеждане на конкурс за помощници във върховните прокуратури в комисията участват прокурори от ВКП/ВАП;

з) при провеждане на конкурс за помощници в апелативна, военноапелативна и апелативна специализирана прокуратура, както и в окръжна, военноокръжна и специализирана прокуратура, в комисията участва един прокурор от ВКП, определен от главния прокурор;

и) при провеждане на конкурс за помощници в районна прокуратура в комисията участва един прокурор от съответната апелативна прокуратура, определен от апелативния прокурор;

к) събеседването се извършва от конкурсната комисия по въпроси, свързани с практическото прилагане на законите, свързани с основните задължения на прокурорския помощник;

л) при провеждане на конкурса и чрез писмен изпит - тестове, казуси, назначените комисии вземат всички мерки за запазване в тайна на изпитното задание и осигуряване на анонимност при проверка на резултатите.

(3) Не се допуска преназначаване по реда на чл. 343, ал. 2 ЗСВ от каквато и да е длъжност в администрацията на ПРБ на длъжност прокурорски помощник, заемана само чрез конкурс."

§ 53. В чл. 103 ал. 1 се изменя така:

"(1) Служителите са длъжни да се произнасят своевременно по исканията на гражданите и адвокатите. Те трябва да удовлетворяват тези от тях, които са законосъобразни, и да съдействат за признаването на техните права и законни интереси."

§ 54. В чл. 107 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 след думата "администрацията" изразът "на органите на съдебната власт" се заличава, а след думите "издаден от" се добавя "прокурорската колегия на".

2. В ал. 2 след думите "определен от" се добавя "пленума на".

§ 55. В чл. 109 след думите "определени от" се добавя "пленума на".

§ 56. В чл. 116 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова ал. 2:

"(2) Атестирането в районните прокуратури се извършва от комисия от двама членове при невъзможност за сформиране на комисия от трима членове."

2. Алинеи 2 и 3 стават ал. 3 и 4.

3. Алинея 4 става ал. 5 и се изменя така:

"(5) Главният секретар, началникът на кабинета на главния прокурор, съдебният администратор на ВКП и ВАП, директорът на дирекция "Сигурност" и ръководителят на звено "Вътрешен одит" при АГП се атестират от главния прокурор. Съдебният администратор на НСлС и служителят по сигурността на информацията в НСлС се атестират от директора на НСлС и заместник на главния прокурор по разследването. Съдебните администратори и служителите по сигурността на информацията в прокуратурите се атестират от съответния административен ръководител."

§ 57. В чл. 122 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думите "съответната прокуратура" се добавя "или ръководителя на учебната или почивната база".

2. В ал. 2 след думата "ръководител" се добавя "или ръководителя на учебната или почивната база".

§ 58. Член 123 се заличава.

§ 59. Член 124 става чл. 123.

§ 60. Член 125 става чл. 124 и се изменя така:

1. В ал. 2 накрая се добавя "като следващото повишение се извършва по реда на ал. 1".

2. Алинея 4 се изменя така:

"(4) Съдебен служител, получил при едно от последните три атестирания оценка 4 - "задоволителен", или оценка 5 - "слаб", при промяна на класификатора на длъжностите няма право на предвиденото увеличение на основната му работна заплата за длъжността за срок 12 месеца."

§ 61. Член 126 става чл. 125, като в ал. 1 думите "на органите на съдебната власт" се заличават, поставя се запетая и се добавя "издаден от прокурорската колегия на ВСС".

Заключителни разпоредби

§ 62. Този правилник е приет с решение на пленума на Висшия съдебен съвет по протокол № 27 от 7 юли 2016 г.

Промени настройката на бисквитките