Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 58 от 26.VII

СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА ИКОНОМИЧЕСКО СЪТРУДНИЧЕСТВО МЕЖДУ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ПРАВИТЕЛСТВОТО НА УНГАРИЯ (Утвърдено с Решение № 369 от 14 май 2016 г. на Министерския съвет. В сила от 10 юли 2016 г.)

 

СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА ИКОНОМИЧЕСКО СЪТРУДНИЧЕСТВО МЕЖДУ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ПРАВИТЕЛСТВОТО НА УНГАРИЯ

(Утвърдено с Решение № 369 от 14 май 2016 г. на Министерския съвет. В сила от 10 юли 2016 г.)

Издадено от Министерството на икономиката

Обн. ДВ. бр.58 от 26 Юли 2016г.

Увод

Правителството на Република България и правителството на Унгария, наричани по-нататък "Договарящи се страни",

Имайки предвид правата и задълженията, произтичащи от Споразумението за присъединяване, подписано на 25 април 2005 г. между Европейските общности и техните държави членки, от една страна, и Република България, от друга, Споразумението за присъединяване, подписано на 16 април 2005 г. между Европейските общности и техните държави членки, от една страна, и Унгария, от друга,

В желанието си да разширят своето взаимноизгодно икономическо сътрудничество и заявяват, че настоящото Споразумение по никакъв начин не застрашава задълженията, произтичащи от членството им в ЕС,

Като потвърждават своята воля да развиват положителния ефект от своите традиционни икономически отношения,

Като признават, че членството в ЕС на Република България и на Унгария и задълженията им, произтичащи от това, изискват по-нататъшно подобряване и усъвършенстване на договорно-правната база на двустранните икономически отношения,

Като изразяват своята готовност да сътрудничат в намирането на средства и начини за укрепване и развитие на взаимноизгодно сътрудничество,

Са убедени, че това Споразумение ще допринесе за развитието на икономическите отношения между тях в нови реалности и по-специално за укрепване на взаимноизгодното търговско, икономическо, техническо и технологично сътрудничество,

се споразумяха за следното:

Член 1

Договарящите се страни ще направят усилия да развият двустранното си сътрудничество в областите от взаимен интерес.

Член 2

Като се има предвид сегашното състояние и перспективи за развитие на икономическите им отношения, Договарящите се страни са съгласни, че съществуват благоприятни условия за дългосрочно сътрудничество в следните области, но не само, както следва:

а) енергетика;

б) транспорт и транспортна инфраструктура;

в) селско стопанство;

г) хранително-вкусова промишленост;

д) химическа промишленост;

е) строителство;

ж) металургия;

з) минно дело;

и) регионално развитие;

й) сътрудничество в областта на малките и средните предприятия;

к) професионално образование и обучение;

л) текстилна промишленост;

м) туризъм;

н) научноизследователска и развойна дейност;

о) здравни услуги, медицински технологии и фармацевтична промишленост;

п) информационни и комуникационни технологии;

р) опазване на околната среда и управление на отпадъците;

с) управление на водите;

т) електрическо оборудване и уреди;

у) дървообработваща и мебелна промишленост;

ф) развитие на клъстърите.

Член 3

Договарящите се страни ще развият и разширят икономическото си сътрудничество чрез прилагане на адекватни мерки за това.

Член 4

Считано от датата на влизане в сила на това Споразумение Договарящите се страни ще създадат Българо-унгарска междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество със задачите и правилата на процедурата, както е посочено в Анекс 1 на това Споразумение.

Член 5

Настоящото Споразумение по никакъв начин не засяга задължението на Република България и Унгария като страни - членки на Европейския съюз. Следователно разпоредбите на настоящото Споразумение няма да се прилагат или тълкуват нито изцяло, нито отчасти по такъв начин, че да се анулират, изменят или да бъдат засегнати по друг начин задълженията на Република България и Унгария, произтичащи от договорите, на които Европейският съюз се основава, както и от правото на Европейския съюз.

Член 6

Това Споразумение не засяга правата и задълженията на Договарящите се страни, произтичащи от участието им в международни договори или членството им в международни организации.

Член 7

Договарящите се страни ще решават с преговори всякакви спорове, които могат да възникнат между тях във връзка с изпълнението и тълкуването на това Споразумение.

Член 8

Изменения в това Споразумение ще се извършват по взаимно съгласие между Договарящите се страни в отделни протоколи за всяко изменение.

Член 9

Допълненията и протоколите към това Споразумение са неразделна част от него.

Член 10

1. Това Споразумение влиза в сила от 30-ия ден от датата на получаване на последната от нотите, с които Договарящите се страни взаимно се уведомяват писмено по дипломатически път, че вътрешните процедури, необходими за влизането в сила на Споразумението, са изпълнени.

2. Това Споразумение се сключва за неограничен срок от време.

3. Всяка от Договарящите се страни по това Споразумение може да го прекрати с писмено уведомление до другата Договаряща се страна. Прекратяването влиза в сила на първия ден от четвъртия месец след датата, на която уведомлението е получено от другата Договаряща се страна.

Подписано в Будапеща на 17.03.2016 г. в два оригинала на английски език.

Анекс 1


Задачи, структура и правила за начин на работа на Българо-унгарската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество


1. Задачите на Българо-унгарската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество, наричана оттук нататък "Комисията", включва:

- обсъждане на въпросите за развитие на двустранните икономически отношения;

- определяне на нови възможности за развитие на двустранните икономически отношения;

- разработване на предложения за подобряване на условията за икономическо сътрудничество на организации от двете Страни;

- представяне на предложения за осъществяването на това Споразумение.

2. Комисията се състои от представители от българска страна и представители от унгарска страна.

Всяка Страна определя председател на своята страна, наричан по-нататък "Съпредседател".

Всеки Съпредседател определя секретар на съответната страна на Комисията.

За обсъждане на конкретните въпроси Комисията може да реши да формира организационни групи, посочвайки техните задачи и сроковете за изпълнението им.

3. Комисията заседава последователно в Република България и в Унгария.

4. Комисията ще приеме свой процедурен правилник на първото си заседание.

Съпредседателите се договарят за свикването и дневния ред за съответната среща на Комисията не по-късно от 1 месец предварително.

Въпроси, които не са ясно представени на предварителния дневен ред, може да бъдат дискутирани на срещите на Комисията чрез съгласие на Съпредседателите.

Извънредна среща на Комисията или на Съпредседателите може да бъде свикана по предложение на всеки от Съпредседателите.

Съветници и експерти могат да бъдат поканени на Комисията.

Работният език на Комисията е английският.

Протоколите се изготвят на английски език.

В периода между заседанията на Съпредседателите на Комисията или на секретарите под ръководството на Съпредседателите ще се обсъждат основните въпроси относно работата на Комисията.

5. Всяка Договаряща се страна поема своите разходи, свързани с дейността на Комисията.

Промени настройката на бисквитките