Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 67 от 26.VIII

НАРЕДБА № 3 ОТ 12 АВГУСТ 2016 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА УТВЪРЖДАВАНЕ НА ДЪРЖАВНИЯ ПЛАН-ПРИЕМ ЗА УЧИЛИЩАТА ПО ИЗКУСТВАТА И УЧИЛИЩАТА ПО КУЛТУРАТА

 

НАРЕДБА № 3 ОТ 12 АВГУСТ 2016 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА УТВЪРЖДАВАНЕ НА ДЪРЖАВНИЯ ПЛАН-ПРИЕМ ЗА УЧИЛИЩАТА ПО ИЗКУСТВАТА И УЧИЛИЩАТА ПО КУЛТУРАТА

В сила от 26.08.2016 г.
Издадена от министъра на културата

Обн. ДВ. бр.67 от 26 Август 2016г.

Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. С тази наредба се определят условията и редът за утвърждаване на държавния план-прием в училищата по изкуствата и училищата по културата.

Чл. 2. Държавният план-прием за:

1. училищата по изкуствата се осъществява за задължително предучилищно и училищно образование в начален, прогимназиален и гимназиален етап, което включва общообразователна подготовка, специализирана подготовка в областта на изкуствата и професионална подготовка в съответните професионални направления;

2. училищата по културата се осъществява за задължително предучилищно и училищно образование в начален, прогимназиален и гимназиален етап, което включва общообразователна подготовка, специализирана подготовка в областта на културата и профилирана подготовка.

Чл. 3. (1) Държавният план-прием за училищата по изкуствата определя:

1. общия брой на местата за прием на деца за предучилищна подготовка и на ученици за съответните класове;

2. конкретните видове специализирана подготовка, професии и/или специалности за съответните класове, по които ще се извърши прием за предстоящата учебна година.

(2) Държавният план-прием за училищата по културата определя:

1. общия брой на местата за прием на деца за предучилищна подготовка и на ученици за съответните класове;

2. конкретните видове специализирана подготовка и профилите за обучение в гимназиален етап, по които ще се извърши прием за предстоящата учебна година.

Раздел II.
Условия и ред за утвърждаване на държавния план-прием

Чл. 4. Държавният план-прием се утвърждава от министъра на културата всяка учебна година в срок до 15 март.

Чл. 5. (1) Училищата, осигурили условия за осъществяване на обучение по изкуствата и по културата, подават до 15 януари на текущата учебна година в Министерството на културата заявка за определяне на местата за прием на деца и ученици по държавния план-прием съгласно чл. 3, ал. 1 и 2.

(2) Заявката по ал. 1 задължително съдържа и обосновка на възможностите за обучение по отношение на материално-техническата база и за осигуряване на обучението от учители, които отговарят на изискванията за заемане на педагогическа длъжност и професионална квалификация.

Чл. 6. (1) Министърът на културата назначава комисия, която извършва експертна оценка на заявката по чл. 5 и изготвя предложение до министъра на културата за утвърждаване на държавния план-прием.

(2) Експертната оценка по ал. 1 съдържа мотиви за наличието на условия за осъществяване на обучение в съответното училище.

(3) За изготвяне на експертната оценка комисията може да изисква допълнителна информация и документи от съответното училище.

Чл. 7. (1) Промяна в утвърдения държавен план-прием за училищата по изкуствата и училищата по културата може да се извършва в срок до 30 март със заповед на министъра на културата при доказана потребност и финансова обосновка.

(2) В рамките на утвърдения държавен план-прием по ал. 1 училищата извършват разпределение на местата за прием по съответния вид специализирана подготовка, профили, професии и специалности.

(3) Държавният план-прием по чл. 3, ал. 1 и 2, както и разпределението на местата за прием се обявяват на интернет страницата на съответното училище в срок не по-късно от 5 април на съответната учебна година.

Заключителни разпоредби

§ 1. Тази наредба се издава на основание чл. 143, ал. 6 от Закона за предучилищното и училищното образование.

§ 2. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките