Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 68 от 30.VIII

ПРАВИЛНИК ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ДЕЙНОСТТА И ОРГАНИЗАЦИЯТА НА РАБОТА НА ЦЕНТЪР "ФОНД ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА" (ДВ, БР. 37 ОТ 2010 Г.)

 

ПРАВИЛНИК ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ДЕЙНОСТТА И ОРГАНИЗАЦИЯТА НА РАБОТА НА ЦЕНТЪР "ФОНД ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА" (ДВ, БР. 37 ОТ 2010 Г.)

Издаден от Министерството на здравеопазването

Обн. ДВ. бр.68 от 30 Август 2016г.

§ 1. В чл. 2 думите "бюджетни кредити" се заменят с "бюджет".

§ 2. В чл. 3 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) в т. 1:

аа) в буква "б" думата "републиканския" се заменя с "държавния";

бб) буква "в" се изменя така:

"в) неразрешени за употреба в Република България лекарствени продукти и лекарствени продукти от списъка по чл. 266а, ал. 2 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина при спазване на условията и реда, определени за тях с Наредба № 10 от 2011 г. за условията и реда за лечение с неразрешени за употреба в Република България лекарствени продукти, както и за условията и реда за включване, промени, изключване и доставка на лекарствени продукти от списъка по чл. 266а от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина (ДВ, бр. 95 от 2011 г.), когато лечението на съответното заболяване не се заплаща с публични средства и е без алтернатива в Република България;";

б) в т. 4:

аа) в основния текст преди думите "регистри на" се заменят с "като част от единната информационна система на фонда информация за";

бб) в буква "а" след думата "тях" се поставя запетая и се добавя "лечебните заведения, в които се провежда лечението/наблюдението им";

вв) създава се буква "д":

"д) външни експерти и лечебни заведения, в които са осъществени или могат да бъдат осъществени консултации на децата, кандидатстващи за организационно и финансово подпомагане от фонда."

2. В ал. 2:

а) в основния текст след думите "т. 1" се поставя запетая, а думите "и 2 в случаите, в които" се заменят с "освен със средства по ал. 3, когато";

б) в т. 3 думата "републиканския" се заменя с "държавния".

3. В ал. 3 думите "транспорта в двете посоки и престоя на детето и един негов придружител в чужбина" се заменят със "средства за транспорт и престой - пътни и квартирни пари на детето и един негов придружител в чужбина, както и при необходимост устен превод по време на престоя и лечението при условия и по ред, определени от директора на фонда".

4. В ал. 4:

а) в края се поставя запетая и се добавя "в случай че е налице доказана медицинска необходимост, определена от лечебното заведение, осъществило лечението/трансплантацията, и наблюдението на състоянието не може да бъде провеждано в страната";

б) създава се изречение второ:

"В тези случаи фондът взема решение и относно финансовото подпомагане на детето и един негов придружител по ал. 3."

5. Създава се ал. 5:

"(5) В случаите по ал. 1, т. 1, букви "а" и "е" при доказана медицинска необходимост, определена от външните експерти по чл. 28 и извън случаите по чл. 82, ал. 1, т. 9 от Закона за здравето, финансовото подпомагане може да включи и средства за транспорт и престой - пътни и квартирни пари на лекар придружител, който да окаже при необходимост спешна или неотложна медицинска помощ по време на пътуването."

§ 3. В чл. 4 след думата "лечение" се поставя запетая и се добавя "методи, които не са в съответствие със законодателството на държавата по местолечението или с въведените от нея стандарти или насоки относно качеството и безопасността на лечението", след думите "ал. 3" се добавя "и 4", а думата "решението" се заменя с "издаването на заповед".

§ 4. В чл. 5, ал. 4 думите "транспорт, нощувки, хонорар на чуждестранните медицински специалисти, и представителните разходи" се заменят с "пътни, дневни и квартирни пари и възнаграждения за извършените медицински дейности на чуждестранните медицински специалисти по време на престоя им в България".

§ 5. В чл. 6 след думата "който" се добавя "е магистър по медицина с призната медицинска специалност и".

§ 6. В чл. 7 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) в т. 3 думите "произнася се с решения" се заменят с "издава индивидуални административни актове", а в края се добавя "след разглеждане от Обществения съвет във всеки конкретен случай";

б) създава се т. 3а:

"3а. предлага на Обществения съвет списъка по чл. 3, ал. 1, т. 1, буква "г";"

в) точка 7 се изменя така:

"7. отговаря за воденето и поддържането на единната информационна система на фонда;"

г) в т. 10 след думата "работодател" се поставя наклонена черта и се добавя "орган по назначаване";

д) в т. 14 думите "публикува на официалната електронна страница на фонда" се заменят с "публикуването на официалната интернет страница на фонда на информацията по чл. 3, ал. 1, т. 4 и на".

2. Създава се нова ал. 2:

"(2) Информацията по чл. 3, ал. 1, т. 4 се публикува на официалната интернет страница на фонда при спазване на изискванията на Закона за защита на личните данни."

3. Досегашната ал. 2 става ал. 3.

§ 7. В чл. 12, т. 3 думата "решенията" се заменя със "заповедите".

§ 8. В чл. 18, т. 4 в края се добавя "включени в списъка по чл. 28, ал. 1 и лечебни заведения, включени в списъка по чл. 29а, ал. 1."

§ 9. В чл. 19 думите "различни от вписаните в регистрите на фонда" се заменят с "които представляват лични данни по смисъла на Закона за личните данни и здравна информация по смисъла на чл. 27, ал. 1 от Закона за здравето".

§ 10. В глава трета, раздел I се създава чл. 20а:

"Чл. 20а. Директорът на фонда и лицата по чл.18 подписват декларация за спазване на изискванията по чл. 19 и 20."

§ 11. В чл. 21 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "по трудово правоотношение" се заличават.

2. В ал. 3:

а) в т. 1 думата "регистрите" се заменя с "информационната система";

б) точка 3 се изменя така:

"3. информационно осигуряване на дейността на фонда, в т.ч.:

а) организиране и осъществяване на дейностите по регистрирането и движението на документите на фонда чрез Автоматизираната система за поддържане и обработка на данните за оборота на електронни документи и документи на хартиен носител;

б) класиране в дела, систематизиране и съхраняване съгласно номенклатурата на делата със срокове за съхраняване на всички документи, създадени от дейността на фонда;

в) предоставяне на справки за състоянието и движението на документите, регистрирани в Автоматизираната система за управление на документооборота;

г) поддържане и съхраняване на досие за всяко дете, получило подпомагане от фонда, съдържащо заявлението, предоставената към него медицинска и друга документация, контролни листи за прегледа и оценката на предоставените документи и за всяко друго действие на администрацията по преписката, докладите на външните експерти и становищата на консултативните органи към лечебните заведения по чл. 29а, доклад за внасяне на заседание на Обществения съвет, протоколите от заседанията на Обществения съвет, издадените индивидуални административни актове по заявлението и всякакви други документи във връзка с разглеждането и работата по заявлението; медицинска документация за проведеното лечение и резултатите от него;

д) водене и поддържане на информационната база данни на фонда по чл. 3, ал. 1, т. 4;

е) поддържане на официалната електронна страница на фонда;"

в) точка 4 се изменя така:

"4. организационно осигуряване на лечението, всички други необходими и свързани с лечението дейности по отношение на лицата, които са получили организационно и финансово подпомагане от фонда;"

г) в т. 8 накрая се добавя "и изготвяне на протоколите от проведените заседания";

д) в т. 9 думите "между директора и външните експерти" се заменят с "на фонда с външните експерти и лечебните заведения по чл. 18, т. 4";

е) точка 10 се изменя така:

"10. изготвяне на списъка по чл. 3, ал. 1, т. 1, буква "г";"

ж) създават се т. 10а и 10б:

"10а. изготвяне на доклад по всеки случай, включен в дневния ред за заседание на Обществения съвет, със съдържание съгласно чл. 32, ал. 1;

10б. изготвяне и предоставяне на Обществения съвет на отчети, анализи, справки и друга информация периодично и при поискване от съвета;".

3. Създава се ал. 4:

"(4) Длъжностното разписание на центъра се утвърждава ежегодно от министъра на здравеопазването по предложение на директора, което се отправя в срок до 10 януари на текущата година. Предложение се отправя и във всеки случай на необходимост от промяна на длъжностното разписание на центъра."

§ 12. В чл. 24 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след числото "17" се добавя "редовни" и се създава изречение второ:

"С решението на Министерския съвет по предложение на министъра на здравеопазването на председателя и на всеки редовен член се определя съответно резервен председател и по един резервен член, който го замества в негово отсъствие."

2. В ал. 2, т. 1 думите "двама специалисти" се заменят с "най-малко по един специалист", а след думата "трансплантацията" се добавя "на органи и по детска клинична хематология и онкология".

3. В ал. 5 в края се поставя запетая и се добавя "за което се представя протокол с посочени редовни и резервни членове".

4. В ал. 6 в края се поставя запетая и се добавя "за което се представя протокол с посочени редовни и резервни членове".

5. В ал. 7 в края се поставя запетая и се добавя "за което се представя протокол с посочен редовен и резервен член".

§ 13. В чл. 26, ал. 1 се създава т. 5:

"5. по искане на министъра на здравеопазването, когато член на съвета не гласува, в това число и неприсъствено, повече от 4 поредни пъти без уважителна причина."

§ 14. В чл. 27, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 1 в края се добавя "и ал. 3, 4 и 5".

2. В т. 2 думите "прави предложения до директора на фонда" се заменят с "взема решения".

3. В т. 3 думите "включително и тези по чл. 3, ал. 3" се заличават.

4. В т. 4 думата "организира" се заменя с "може да организира".

5. В т. 6 думата "проследява" се заменя с "получава информация за".

6. В т. 7 думите "провежданите диагностични и лечебни процедури със средства от фонда" се заменят с "нея".

7. Точки 9 и 10 се отменят.

8. В т. 11 думите "предлага на директора на фонда списъка" се заменят с "одобрява предложения от директора на фонда списък".

§ 15. Наименованието на раздел V от глава трета се изменя така:

"Осигуряване на медицински експертни консултации".

§ 16. В чл. 28 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) В списъка по ал. 1 се включват националните консултанти, председателите на научните дружества по съответните медицински специалности и други медицински специалисти с компетентност и опит в работата с деца, предложени от националните консултанти, председателите на научните дружества или ректорите на медицинските университети."

2. В ал. 5:

а) в т. 1 думите "допустимост и" се заличават;

б) в т. 4 думата "консултации" се заменя със "становища по въпроси";

в) създава се т. 5:

"5. участват в съвместно обсъждане и оценка на заявления за финансово подпомагане с други външни експерти (лекарски консилиум) в случаите, когато това е изискано от директора на фонда."

3. В ал. 7 думите "Министерството на здравеопазването" се заменят с "фонда".

§ 17. В раздел V на глава трета се създава чл. 29а:

"Чл. 29а. (1) Директорът на фонда със заповед, съгласувана с министъра на здравеопазването, определя списък на лечебните заведения в България, които подпомагат дейността на фонда с консултативна помощ чрез специализирани консултативни звена (лекарска консултативна комисия, клинична онкологична комисия, клинична комисия съгласно медицинския стандарт "Клинична хематология").

(2) В списъка по ал. 1 се включват:

1. лечебни заведения с разрешение за дейности по трансплантация на органи и хемопоетични стволови клетки;

2. университетски болници с разкрити клиники по педиатрия с III ниво на компетентност и функциониращи специализирани лекарски консултативни комисии;

3. университетски болници с разкрити клиники по "Детска клинична хематология и онкология" с III ниво на компетентност и функциониращи към тях Клинична онкологична комисия съгласно медицинския стандарт "Медицинска онкология" и Клинична комисия съгласно медицинския стандарт "Клинична хематология";

4. лечебни заведения с разкрити структури с III ниво на компетентност по медицински специалности, съответстващи на подпомаганите от фонда дейности, с разкрити лекарски консултативни комисии;

5. експертни центрове по редки болести или други функционални или структурни звена, специализирани в предоставянето на консултативна помощ за деца с определени увреждания и хронични заболявания.

(3) Лечебните заведения по ал. 1 са длъжни да предоставят по искане на директора на фонда консултативна помощ и издават документи от конституираните консултативни звена."

§ 18. В чл. 30 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) точка 3 се отменя;

б) точка 4 се изменя така:

"4. издадена преди не повече от 2 месеца медицинска документация, удостоверяваща състоянието, поставената предварителна или окончателна диагноза, проведеното до момента на подаване на заявлението лечение и комплексен план за лечение, включващ необходимостта от осъществяване на медицинските дейности, за които се иска подпомагане;"

в) точка 5 се отменя;

г) в т. 6 след думата "цената" се добавя "и начина на заплащане";

д) точка 8 се изменя така:

"8. декларация по образец съгласно приложение № 6, с което заявителят декларира следните обстоятелства:

а) че не е поставен под запрещение;

б) че пациентът не се ползва към момента на подаване на заявлението от финансов инструмент по чл. 3, ал. 2 за същите диагностициране/лечение/дейности/услуги/стоки;

в) липса или наличие на специална разплащателна/набирателна/дарителска сметка;

г) в зависимост от искането - деклариране за участие във финансирането на съответните дейности в случай на участие и със собствени средства от заявителя;

д) готовност на заявителя да съдейства на фонда и на лечебното заведение в страната и в чужбина за изразяване на необходимите информирани съгласия относно лечението;

е) съгласие относно обработване и предоставяне на лични данни;

ж) евентуален придружител на детето при пътуване и пребиваване в чужбина, съгласия за пътуване на детето в чужбина в съответните случаи;

з) относно ползването на социални помощи;"

е) точки 9, 10, 11, 12 и 13 се отменят.

2. Създава се ал. 6:

"(6) Заявлението и документите по ал. 1 могат да бъдат подавани и по електронен път при условията и по реда на Закона за електронния документ и електронния подпис и Закона за електронното управление."

§ 19. Създава се чл. 30а:

"Чл. 30а. (1) Към медицинската документация по чл. 30, ал. 1, т. 4 се прилага и:

1. при подаване на заявление за подпомагане по чл. 3, ал. 1, т. 1, буква "а" по повод онкологични или малигнени или тежко протичащи бенигнени хематологични заболявания и по чл. 3, ал. 1, т. 1, буква "е" за трансплантация на стволови клетки - решение от Клинична онкологична комисия съгласно медицинския стандарт "Медицинска онкология" или Клинична комисия съгласно медицинския стандарт "Клинична хематология", включващи: окончателна диагноза, стадий и терапевтична стратегия и преценка относно възможностите за нейното цялостно или частично провеждане в Република България, както и причините, в случаите на невъзможност;

2. извън случаите по т. 1 при подаване на заявление за подпомагане по чл. 3, ал. 1, т. 1, букви "а", "б", "г", "д" и "ж" - протокол от лечебно-консултативна комисия на лечебното заведение, провеждащо лечението или наблюдението на пациента до момента;

3. при подаване на заявление за подпомагане по чл. 3, ал. 1, т. 1, букви "г" и "д", когато медицинските изделия, апарати и уреди ще бъдат вложени при извършването на медицински дейности, заплащани от НЗОК - протокол по т. 2 и декларация от ръководителя на лечебното заведение, с която се удостоверява, че:

а) пациентът ще бъде хоспитализиран по конкретна клинична пътека и че стойността на съответното изделие/апарат/уред за индивидуална употреба не се включва в цената на клиничната пътека или не се заплаща от НЗОК извън стойността на клиничната пътека;

б) ще бъде използвано изделие/апарат/уред за индивидуална употреба, отговарящо на описана в декларацията спецификация (техническа характеристика);

в) изделието/апаратът/уредът за индивидуална употреба се осигурява от аптеката на лечебното заведение на посочена доставна цена след сключен договор по реда на Закона за обществените поръчки;

4. при подаване на заявление за подпомагане по чл. 3, ал. 1, т. 1, буква "в" - протокол, издаден от лечебно заведение за болнична помощ при условията, по реда и за срока по Наредба № 10 от 2011 г. за условията и реда за лечение с неразрешени за употреба в Република България лекарствени продукти, както и за условията и реда за включване, промени, изключване и доставка на лекарствени продукти от списъка по чл. 266а от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина;

5. при подаване на заявление за подпомагане по чл. 3, ал. 1, т. 1, буква "е" за трансплантация на органи - становище от лечебното заведение, включило пациента в служебния регистър на лицата, чакащи трансплантация на орган на ИАТ, съдържащо преценка относно възможностите за нейното провеждане в Република България, както и причините в случаите на невъзможност.

(2) Ако към заявлението не е приложена медицинската документация по ал. 1, т. 1 - 5, фондът я изисква от лечебното заведение, в което е проведено лечението на пациента, а при липса на такова - от лечебно заведение по чл. 29а.

(3) Лечебното заведение по ал. 2 е длъжно да представи изисканата медицинска документация по ал. 1 в срок до 7 дни с изключение на случаите на медицински обоснована спешност, когато информацията следва да се предостави до 12 часа от установяване на необходимостта.

(4) Когато е налице медицински обоснована спешност по ал. 3, Общественият съвет разглежда преписката по заявлението в първия работен ден съгласно чл. 39, ал. 2."

§ 20. В чл. 32 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) в основния текст думите "3-дневен срок" се заменят със "срок до два работни дни";

б) създава се т. 7:

"7. наличие на компетентност на фонда да разглежда заявлението."

2. В ал. 2 думите "а също и при необходимост от представяне на допълнителен относим документ, директорът на фонда уведомява писмено заявителя и дава указания за отстраняване на недостатъка в 14-дневен срок" се заменят с "извън тези по чл. 30а, ал. 1 и 2, а също и при необходимост от представяне на допълнителен относим документ, в срока по ал. 1 директорът на фонда уведомява писмено заявителя и дава указания за отстраняване на недостатъка. Уведомяването може да стане и по електронен път на посочен от заявителя електронен адрес."

3. В ал. 5 думите "3-дневен срок" се заменят със "срок до края на следващия работен ден".

§ 21. Член 33 се изменя така:

"Чл. 33. (1) В случай че са подадени необходимите документи и не е налице някоя от отрицателните предпоставки по чл. 32, ал. 1, както и при окомплектоване на преписката в случаите по чл. 32, ал. 5, директорът на фонда изисква становище от най-малко двама външни експерти по профила на заболяването и исканото лечение, в т.ч. от националния консултант и от председателя на научното дружество по съответната специалност или от други медицински специалисти съгласно списъка по чл. 28, ал. 1.

(2) При разногласие в становищата на експертите по ал. 1 директорът на фонда преценява необходимостта да изисква становище от трети специалист по профила на заболяването на пациента или от консултативните звена на лечебните заведения по чл. 29а.

(3) Когато профилът на заболяването и исканото лечение налагат получаване на становище на медицински специалисти от повече от една специалност или от специалисти със специфична компетентност, директорът на фонда изисква становище от консултативните звена на лечебните заведения по чл. 29а.

(4) В случаите по ал. 2 и 3 директорът на фонда може да възложи провеждане на консилиум на двама или повече външни експерти със специфична компетентност съобразно профила на заболяването, като същевременно определи водещ експерт, ред и срок за провеждането му, като могат да бъдат поканени и експерти извън списъка по чл. 28, ал. 1.

(5) Преписката се изпраща на външния експерт/лечебното заведение по чл. 29а по електронен път и на хартиен носител в срок до края на работния ден, следващ деня, в който изтича срокът по чл. 32, ал. 1, съответно ал. 5.

(6) В случай че към заявлението са приложени становища от най-малко двама специалисти по ал. 1 или от консултативно звено към лечебно заведение по чл. 29а и не се налага да бъдат изисквани становища по ал. 2, 3 и 4, директорът на фонда може да предостави заявлението за разглеждане от Обществения съвет на първото му следващо заседание без доклад от външни експерти."

§ 22. В чл. 34 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 числото "14" се заменя със "7".

2. В ал. 2:

а) създава се т. 5а:

"5а. комплексен план за лечение, съобразен със заболяването и състоянието на пациента;"

б) точка 7 се изменя така:

"7. възможности за провеждане на лечението в България, а при липса на такива - мотиви за исканото лечение в чужбина, като се посочват:

а) липса на медицински специалисти с квалификация и опит по отношение на исканото лечение;

б) липса на необходимата медицинска апаратура;

в) при конкретния пациент е необходим метод, който не се прилага в България, когато същият се прилага в чужбина и е с доказана ефективност на лечението в световната медицинска практика;

г) друга конкретна причина;"

в) в т. 9 след думата "възможност" се поставя запетая и се добавя "в т.ч. в държава от Европейския съюз, Европейското икономическо пространство или Конфедерация Швейцария".

3. В ал. 4 числото "14" се заменя със "7".

4. Създава се ал. 6:

"(6) Когато е възложено изготвянето на становища по реда на чл. 33, ал. 2 и 3, докладът по ал. 2 се изготвя от водещия експерт на лекарския консилиум или председателя на съответното консултативно звено в 7-дневен срок от получаването на преписката."

§ 23. Член 35 се изменя така:

"Чл. 35. (1) Докладите на външните експерти по чл. 34, ал. 2 и 6 се предоставят от директора на фонда на Обществения съвет и се разглеждат от него по реда на постъпване на заявленията.

(2) Директорът на фонда насрочва заседание на Обществения съвет за разглеждане на всяко заявление до 10 дни от получаване на оферта и докладите по ал. 1, но не по-късно от 30 дни от датата, на която е постъпило заявлението.

(3) Директорът на фонда е длъжен да информира Обществения съвет за всеки случай на неспазване на сроковете по ал. 2 и за причините за това.

(4) Директорът на фонда изготвя месечен график за провеждане на заседания от Обществения съвет."

§ 24. Създават се членове 35а и 35б:

"Чл. 35а. (1) В случаите на подадено заявление за подпомагане за лечение в чужбина, за което са приложими финансовите механизми по чл. 3, ал. 2, към което е налична оферта от лечебно заведение в държава от Европейския съюз, Европейското икономическо пространство или Конфедерация Швейцария, след решение на Обществения съвет в частта относно поисканото лечение и доклад на директора на фонда преписката по заявлението се изпраща до съответната финансираща тази дейност в страната институция - НЗОК или Министерството на здравеопазването, с искане за издаване на съответните документи, необходими за упражняване на здравноосигурителните права съгласно правилата за координация на системите за социална сигурност.

(2) С решението по ал. 1 Общественият съвет се произнася и по финансовото подпомагане на детето и един негов придружител по чл. 3, ал. 3, а в случай на положително решение и издаване на съответния документ, необходим за упражняване на здравноосигурителните права съгласно правилата за координация на системите за социална сигурност от компетентната институция по ал. 1, директорът на фонда издава заповед относно финансовото подпомагане на детето и един негов придружител по чл. 3, ал. 3.

Чл. 35б. (1) В случаите на подадено заявление за подпомагане за лечение в чужбина, за което са приложими финансовите механизми по чл. 3, ал. 2, към което не е налична оферта или офертата е за лечебно заведение от държава извън Европейския съюз, Европейското икономическо пространство или Конфедерация Швейцария, фондът предприема незабавни действия по осигуряване на оферта за лечение в лечебно заведение в държава от Европейския съюз, Европейското икономическо пространство или Конфедерация Швейцария, работещо с документи, необходими за упражняване на здравноосигурителните права съгласно правилата за координация на системите за социална сигурност.

(2) В срок до два работни дни от подаване на заявлението по ал. 1 директорът на фонда изисква писмени становища по реда на чл. 33.

(3) При осигуряване на офертата за лечебно заведение в държава на Европейския съюз, Европейското икономическо пространство или Конфедерация Швейцария, работещо с документи, необходими за упражняване на здравноосигурителните права съгласно правилата за координация на системите за социална сигурност, преписката заедно с докладите на външните експерти се изпраща по компетентност по реда на чл. 35а.

(4) При невъзможност за осигуряване на оферта за лечение в лечебно заведение в държава от Европейския съюз, Европейското икономическо пространство или Конфедерация Швейцария, работещо с документи, необходими за упражняване на здравноосигурителните права съгласно правилата за координация на системите за социална сигурност, в 45-дневен срок от подаване на заявлението Общественият съвет разглежда преписката по заявлението по предвидения в този правилник ред."

§ 25. В чл. 39 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 в края се поставя запетая и се добавя "с изключение на случаите на необходимост от вземане на решение за финансово подпомагане в условия на спешност. В тези случаи заседание се свиква и провежда в най-краткия възможен срок."

2. Създава се ал. 5:

"(5) В случай че постоянен член на съвета не може да присъства на заседание, той уведомява своевременно за това директора на фонда, както и резервния си член, като му изпраща материалите за заседанието."

§ 26. В чл. 40, ал. 1 думата "членовете" се заменят със "редовните или резервните му членове".

§ 27. В чл. 41 думите "по чл. 27, ал. 1, т. 10" се заличават.

§ 28. В чл. 42 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "по чл. 27, ал. 1, т. 3 - 10" се заличават, а в края на второто изречение се добавя "до два работни дни от проведеното заседание".

2. В ал. 2 думите "предложенията, които съветът отправя към директора на фонда" се заменят с "решенията на съвета".

3. В ал. 3:

а) в основния текст думата "Предложенията" се заменя с "Решенията";

б) в т. 4 в края се добавя "и правни основания за тях".

4. Създава се ал. 4:

"(4) Общественият съвет може да реши да бъдат изискани допълнително документи или информация, необходими за вземане на решение по заявлението. В тези случаи за изпълнението на решението на съвета директорът на фонда докладва на следващото редовно заседание на Обществения съвет."

§ 29. В чл. 43 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думата "предложението" се заменя с "решението", а думите "се произнася с решение" се заменят с "издава заповед".

2. Навсякъде в ал. 2 думата "предложението" се заменя с "решението".

3. В ал. 4 думата "решенията" се заменя със "заповедите".

4. В ал. 5:

а) в изречение първо след думата "информация" се поставя запетая и се добавя "медицинска и друга", а в края се добавя "до 5 години след приключване на лечението в чужбина и до 2 години след приключване на лечението в страната";

б) изречение второ се отменя.

5. Създава се ал. 6:

"(6) Договорът по ал. 5 съдържа задължение на заявителя да представи медицинска документация, удостоверяваща здравословното състояние на пациента преди и след извършване на дейностите по чл. 3, ал. 1, както и задължение за периодично проследяване на пациента по установения в България ред след извършването им. Договорът задължително съдържа клаузи за отговорност при неизпълнение."

§ 30. В чл. 46 думите "бюджетни кредити" се заменят с "бюджет".

§ 31. Навсякъде в приложения № 1 и № 2 към чл. 30, ал. 1 абревиатурата "НЦООЗ" се заличава.

§ 32. Приложение № 3 към чл. 30, ал. 1, т. 3 и приложение № 4 към чл. 30, ал. 1, т. 5 се отменят.

§ 33. Приложение № 6 към чл. 30, ал. 1, т. 8 се изменя така:

"Приложение № 6 към чл. 30, ал. 1, т. 8


ДЕКЛАРАЦИЯ

Долуподписаният заявител:

……………………………………………………………………………………………………………

(имена, ЕГН)

 

ДЕКЛАРИРАМ, ЧЕ:

1. Не съм поставен/а под запрещение.

2. Аз/пациентът, към момента на подаване на заявлението не се ползвам/не се ползва от финансовите механизми на задължителното здравно осигуряване, правилата за координация на системите за социална сигурност и държавния и общинския бюджет за осигуряване на диагностика/лечение/дейности/услуги/стоки, идентични с посочените в заявлението за организационно и финансово подпомагане.

3. Не ми е известно/известно ми е наличието на специална разплащателна/набирателна/дарителска сметка в полза на диагностика/лечение на пациента ………………………………………………………………………………………………………...…….

Сметката е открита в банка, клон, адрес …………………………………………………......……..……

………………………………………………………………………………………………………..……..

и е със следната идентификация …………………………………………………………………...…….

………………………………………………………………………………………………………….…..

(номер, код и др.)

4.Ще участвам във финансирането на диагностиката/лечението или друго подпомагане със собствени средства в следния размер: …………………

5. Ще съдействам на фонда и на лечебното заведение в страната/в чужбина за изразяване на необходимите информирани съгласия относно лечението.

6. Съгласен съм моите и/или личните данни на пациента да бъдат обработвани от фонда в качеството му на администратор на лични данни по Закона за защита на личните данни.
Моите и/или личните данни на пациента да бъдат предоставяни от фонда на лечебни заведения в страната, в държави от Европейския съюз и в трети държави за нуждите на здравето на пациента.

7. Ще придружавам лично пациента/пациентът ще бъде придружаван от ……………………....……

(имена, ЕГН, л.к.)

в качеството му на …………………………………………………………………………………...…….

при пътуването и за целия период на престой в чужбина.

Необходимите съгласия от законен представител за пътуване на детето в чужбина в съответствие със Закона за българските лични документи са изразени/ще бъдат изразени .................................        

8. За пациента …………………………………………………………………………………………….

не е отпусната еднократна социална помощ за задоволяване на инцидентно възникнала здравна потребност и еднократна помощ за покриване на разходите за лични нужди на пациент, получил от МЗ разрешение за лечение в чужбина за сметка на бюджета на министерството, и неговите придружители, стойността на която да е достатъчна за покриване на нуждите.

 

Известна ми е наказателната отговорност по чл. 313, ал. 3 от Наказателния кодекс.

 

Заявител: …………………………………………………………………………………………………

(имена)

Подпис: ………………………..

Дата:………………………........

  

"


§ 34. Приложение № 7 към чл. 30, ал. 1, т. 9, приложение № 8 към чл. 30, ал. 1, т. 10, приложение № 9 към чл. 30, ал. 1, т. 11, приложение № 10 към чл. 30, ал. 1, т. 12 и приложение № 11 към чл. 30, ал. 1, т. 13 се отменят.

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 35. (1) Правоотношенията с лицата от администрацията на центъра се уреждат при условията и по реда на § 36 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния служител (ДВ, бр. 24 от 2006 г.).

(2) С акта за назначаването на държавния служител се:

1. присъжда определеният в Класификатора на длъжностите в администрацията минимален ранг за заеманата длъжност, освен ако служителят притежава по-висок ранг;

2. определя индивидуална основна месечна заплата.

(3) Допълнително необходимите средства за осигурителни вноски на лицата по ал. 2 се осигуряват в рамките на разходите за заплати, възнаграждения и осигурителни вноски по бюджета на центъра.

(4) Неизползваните отпуски по трудовите правоотношения се запазват и не се компенсират с парични обезщетения.

§ 36. (1) В едномесечен срок от влизането в сила на този правилник индивидуалната основна месечна заплата на служителя се определя така, че същата, намалена с дължимия данък и задължителните осигурителни вноски за сметка на осигуреното лице, ако са били дължими, да не е по-ниска от получаваната до този момент брутна месечна заплата, намалена с дължимите задължителни осигурителни вноски за сметка на осигуреното лице, ако са били дължими, и дължимия данък.

(2) В брутната заплата се включват:

1. основната месечна заплата или основното месечно възнаграждение;

2. допълнителни възнаграждения, които се изплащат постоянно заедно с полагащата се основна месечна заплата или основно месечно възнаграждение и са в зависимост единствено от отработеното време.

§ 37. В Устройствения правилник на регионалните здравни инспекции (обн., ДВ, бр. 6 от 2011 г.; изм. и доп., бр. 31 от 2011 г., бр. 34 от 2013 г., бр. 68 от 2014 г., бр. 2, 47 и 63 от 2015 г.) се правят следните изменения:

1. В приложение № 5 към чл. 26:

а) на ред "Численост на персонала в Регионална здравна инспекция - Видин" числото "58" се заменя с "57";

б) на ред "Специализирана администрация", в т.ч." числото "45" се заменя с "44";

в) на ред "дирекция "Обществено здраве" числото "20" се заменя с "19".

2. В приложение № 23 към чл. 26:

а) на ред "Численост на персонала в Регионална здравна инспекция - Софийска област" числото "82" се заменя с "81";

б) на ред "Специализирана администрация, в т.ч." числото "66" се заменя с "65";

в) на ред "дирекция "Обществено здраве" числото "26" се заменя с "25".

Промени настройката на бисквитките