Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 68 от 30.VIII

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 216 ОТ 25 АВГУСТ 2016 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 280 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2004 Г. ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ЦЕНТЪР "ФОНД ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА" (ДВ, БР. 96 ОТ 2004 Г.)

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 216 ОТ 25 АВГУСТ 2016 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 280 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2004 Г. ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ЦЕНТЪР "ФОНД ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА" (ДВ, БР. 96 ОТ 2004 Г.)

Обн. ДВ. бр.68 от 30 Август 2016г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 накрая се поставя запетая и се добавя "наричан по-нататък "фонда".

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Директорът на Център "Фонд за лечение на деца" е второстепенен разпоредител с бюджет към министъра на здравеопазването."

§ 2. В чл. 2 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) в т. 1:

аа) в буква "б" думата "републиканския" се заменя с "държавния";

бб) буква "в" се изменя така:

"в) неразрешени за употреба в Република България лекарствени продукти и лекарствени продукти от списъка по чл. 266а, ал. 2 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина (ЗЛПХМ) при спазване на условията и реда, определени за тях с наредбата по чл. 9, ал. 1 ЗЛПХМ, когато лечението на съответното заболяване не се заплаща с публични средства и е без алтернатива в Република България;"

вв) в буква "е" след думите "нехематологични заболявания" се добавя "в лечебни заведения на територията на държави - членки на Европейския съюз, Европейското икономическо пространство или на Конфедерация Швейцария";

б) в т. 4:

аа) в основния текст думите "регистри на" се заменят с "като част от единната информационна система на фонда информация за";

бб) в буква "а" след думата "тях" се поставя запетая и се добавя "лечебните заведения, в които се провежда лечението/наблюдението им" и се поставя запетая;

вв) създава се буква "д":

"д) външни експерти и лечебни заведения, в които са осъществени или могат да бъдат осъществени консултации на децата, кандидатстващи за организационно и финансово подпомагане от фонда."

2. В ал. 2:

а) в основния текст след думите "т. 1" се поставя запетая, а думите "и 2 в случаите, в които" се заменят с "освен със средства по ал. 3, когато";

б) в т. 3 думата "републиканския" се заменя с "държавния".

3. В ал. 3 думите "транспорта в двете посоки и престоя на детето и един негов придружител в чужбина" се заменят със "средства за транспорт и престой - пътни и квартирни пари на детето и един негов придружител в чужбина, както и при необходимост - устен превод по време на престоя и лечението, при условия и по ред, определени от директора на фонда".

4. Създава се нова ал. 4:

"(4) Фондът финансира до три контролни прегледа след осъществяване на лечение/трансплантация, които са разрешени по реда на това постановление, в случай че е налице доказана медицинска необходимост, определена от лечебното заведение, осъществило лечението/трансплантацията, и наблюдението на състоянието не може да бъде провеждано в страната. В тези случаи фондът взема решение и относно финансовото подпомагане на детето и един негов придружител по ал. 3."

5. Създават се нови ал. 5 и 6:

"(5) В случаите по ал. 1, т. 1, букви "а" и "е" при доказана медицинска необходимост, определена от външните експерти по чл. 6, ал. 4, и извън случаите по чл. 82, ал. 1, т. 9 от Закона за здравето финансовото подпомагане може да включи и средства за транспорт и престой - пътни и квартирни пари на лекар придружител, който да окаже при необходимост спешна или неотложна медицинска помощ по време на пътуването.

(6) Фондът не финансира експериментални методи на лечение, методи, които не са в съответствие със законодателството на държавата по местолечението или с въведените от нея стандарти или насоки относно качеството и безопасността на лечението, както и дейности по ал. 1, т. 1 и 2 и ал. 3 и 4, които вече са осъществени или се осъществяват по отношение на пациента преди издаването на заповед от директора на фонда за организационно и финансово подпомагане."

6. Досегашната ал. 5 става ал. 7.

7. Досегашната ал. 6 става ал. 8 и се изменя така:

"(8) Финансирането на дейностите по ал. 1, т. 1 и 2 и ал. 3, 4 и 5 се извършва до размера на утвърдените разходи по бюджета на фонда за съответната година."

§ 3. В чл. 4 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 след думите "и 2" се поставя запетая, а думите "и ал. 3" се заменят с "ал. 3 и 4".

2. В ал. 2 думите "бюджетната сметка" се заменят с "бюджета".

§ 4. В чл. 5 числото "8" се заменя с "10".

§ 5. В чл. 6 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думата "който" се добавя "е магистър по медицина с призната медицинска специалност и".

2. В ал. 4 след думата "здравеопазването" се поставя запетая, а думите "и от външни експерти" се заменят с "от външни експерти и от лечебни заведения, включени в списъка по чл. 2, ал. 1, т. 4, буква "д".

§ 6. В чл. 7 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след числото "17" се добавя "редовни".

2. В ал. 2 думите "двама от които в областта на трансплантацията" се заменят с "от които най-малко по един специалист в областта на трансплантацията на органи и по детска клинична хематология и онкология и най-малко двама със специалност в областта на детските заболявания".

3. В ал. 3 се създава изречение второ:

"По предложение на министъра на здравеопазването с решението на Министерския съвет се определя на председателя и на всеки редовен член съответно резервен председател и по един резервен член, който го замества в негово отсъствие."

4. В ал. 4:

а) в т. 1 накрая се добавя "и ал. 3";

б) в т. 4 думата "организира" се заменя с "може да организира";

в) създава се нова т. 6:

"6. получава информация за осъществяваните по отношение на всеки конкретен пациент, получил подпомагане със средства от фонда, диагностични и лечебни процедури в страната и в чужбина;"

г) досегашната т. 6 става т. 7 и в нея думите "провежданите диагностични и лечебни процедури със средства от фонда" се заменят с "нея";

д) създават се т. 8 и 9:

"8. въз основа на анализите по т. 7 предлага на министъра на здравеопазването, на НЗОК, на съсловните организации на медицински специалисти, на научните медицински дружества и на отделни лечебни заведения в страната осигуряването на медицинска апаратура и въвеждането на конкретни методи на диагностика и лечение и на отделни дейности;

9. одобрява списъка по чл. 2, ал. 1, т. 1, буква "г"."

§ 7. В § 5 от преходните и заключителните разпоредби думите "чл. 28, ал. 1 от Закона за устройството на държавния бюджет" се заличават.

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 8. В приложението към чл. 2, ал. 2, т. 9 и ал. 3 от Постановление № 256 на Министерския съвет от 2009 г. за приемане на Устройствен правилник на Министерството на здравеопазването (обн., ДВ, бр. 88 от 2009 г.; изм. и доп., бр. 98 от 2009 г., бр. 27 и 64 от 2010 г., бр. 2, 5, 15, 38, 41 и 59 от 2011 г., бр. 101 и 103 от 2012 г., бр. 30 и 67 от 2013 г., бр. 24, 81 и 84 от 2014 г. и бр. 27, 47, 53, 60, 63 и 94 от 2015 г.) се правят следните изменения:

1. В пореден № 4, в колона "Численост на персонала" числото "2500" се заменя с "2498".

2. В пореден № 6, в колона "Численост на персонала" числото "8" се заменя с "10".

§ 9. До определяне на резервни членове общественият съвет, определен към момента на влизане в сила на това постановление, продължава своята работа в досегашния си състав, но не по-късно от изтичане на мандата му.

§ 10. В срок до 14 дни от влизането в сила на постановлението директорите на съответните регионални здравни инспекции и на Център "Фонд за лечение на деца" привеждат длъжностните разписания на служителите на ръководените от тях структури в съответствие с него.

Промени настройката на бисквитките