Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 68 от 30.VIII

НАРЕДБА № Е-РД-04-4 ОТ 14 ЮЛИ 2016 Г. ЗА ПУБЛИЧНО ОПОВЕСТЯВАНЕ И ОПТИМИЗИРАНЕ НА РАЗХОДИТЕ НА ТЪРГОВСКИТЕ ДРУЖЕСТВА С 50 И НАД 50 НА СТО ДЪРЖАВНО ИЛИ ОБЩИНСКО УЧАСТИЕ В КАПИТАЛА, ИЗВЪРШВАЩИ ДЕЙНОСТИ ПО ЗАКОНА ЗА ЕНЕРГЕТИКАТА

 

НАРЕДБА № Е-РД-04-4 ОТ 14 ЮЛИ 2016 Г. ЗА ПУБЛИЧНО ОПОВЕСТЯВАНЕ И ОПТИМИЗИРАНЕ НА РАЗХОДИТЕ НА ТЪРГОВСКИТЕ ДРУЖЕСТВА С 50 И НАД 50 НА СТО ДЪРЖАВНО ИЛИ ОБЩИНСКО УЧАСТИЕ В КАПИТАЛА, ИЗВЪРШВАЩИ ДЕЙНОСТИ ПО ЗАКОНА ЗА ЕНЕРГЕТИКАТА

В сила от 30.08.2016 г.
Издадена от министъра на енергетиката

Обн. ДВ. бр.68 от 30 Август 2016г.

Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. С тази наредба се уреждат условията и редът за публично оповестяване и оптимизиране на разходите на търговските дружества с 50 и над 50 на сто държавно или общинско участие в капитала, извършващи дейности по Закона за енергетиката.

Чл. 2. Наредбата се прилага за търговските дружества, за които едновременно са изпълнени следните условия:

1. е енергийно предприятие по смисъла на § 1, т. 24 от допълнителните разпоредби на Закона за енергетиката;

2. е търговско дружество с 50 или над 50 на сто държавно или общинско участие в капитала или такова дружество, чийто едноличен собственик на капитала е търговско дружество с 50 или над 50 на сто държавно или общинско участие в капитала.

Чл. 3. (1) Министърът на енергетиката води списък на дружествата по чл. 2 и поддържа база данни с информацията, подлежаща на публикуване.

(2) Базата данни по ал. 1 включва информация за наименование, единен идентификационен код и предмет на дейност на съответното дружество, както и публикуваната информация по години и категории по раздел II.

Чл. 4. (1) Оповестяването на разходите на търговските дружества по чл. 2 има за цел осигуряване на публичност и прозрачност на финансовите средства, които разходват при осъществяване на дейността си.

(2) На оповестяване по реда на раздел II подлежат:

1. планираните и извършените разходи за доставки, строителство и услуги;

2. извършените разходи за персонал;

3. начислените и изплатени глоби, неустойки и лихви за забава.

(3) Оповестяването на разходите по ал. 2 се извършва чрез публикуването на информация за тях на интернет страницата на Министерството на енергетиката.

Чл. 5. (1) Оптимизирането на разходите на търговските дружества по чл. 2 има за цел осигуряване на целесъобразност при разходването на финансовите средства при спазване на принципите за законосъобразност, добро финансово управление и прозрачност.

(2) Доброто финансово управление изисква финансовите средства да се разходват и управляват икономично, ефективно и ефикасно.

Раздел II.
Условия и ред за оповестяване на разходите

Чл. 6. (1) В срок до 31 март на всяка година търговските дружества по чл. 2 оповестяват систематизирана информация за разходите, които планират да извършат през отчетния период за доставки, строителство и услуги.

(2) Информацията по ал. 1 включва обект, предмет и прогнозна стойност, както и извършени разходи със същия обект и предмет през предходен отчетен период по фактическа стойност.

(3) Информацията по ал. 1 се изготвя по образец - приложение № 1, и се изпраща на министъра за енергетиката за публикуване.

Чл. 7. (1) В срок до 25-о число на месеца, следващ тримесечието, търговските дружества по чл. 2 изготвят информация за извършените разходи за доставки, строителство и услуги, както и за проведените и възложени обществени поръчки през тримесечието.

(2) Информацията се изготвя по образец - приложение № 2, и се изпраща на министъра на енергетиката за публикуване.

Чл. 8. В срок до 25 януари търговските дружества по чл. 2 изпращат информацията, подлежаща на оповестяване по реда на чл. 7, ал. 1, за четвърто тримесечие на предходната година и с натрупване за цялата година.

Чл. 9. (1) В срок до 31 март на всяка година търговските дружества по чл. 2 оповестяват систематизирана информация за извършените разходи за персонал през предходния отчетен период.

(2) Информацията по ал. 1 включва численост на персонала, брой назначени и брой освободени работници и служители през отчетния период и правно основание, начислени и изплатени разходи за възнаграждения, за осигурителни и здравни вноски, за обезщетения по видове и за социални придобивки. Информацията включва и обобщени данни за разходите за възнаграждения на органите за управление и контрол.

(3) Информацията по ал. 1 се изготвя по образец - приложение № 3, и се изпраща на министъра на енергетиката за публикуване.

Чл. 10. (1) В срок до 31 март на всяка година търговските дружества по чл. 2 оповестяват систематизирана информация за извършените през предходния отчетен период разходи за глоби, неустойки и лихви за забава.

(2) Информацията по ал. 1 се изготвя по образец - приложение № 4, и се изпраща на министъра на енергетиката за публикуване.

Чл. 11. (1) В срок до 25-о число на месеца, следващ тримесечието, търговските дружества по чл. 2 изготвят информация за извършените разходи за глоби, неустойки и лихви за забава през тримесечието.

(2) Информацията по ал. 1 се изготвя по образец - приложение № 4, и се изпраща на министъра на енергетиката за публикуване.

Чл. 12. В срок до 30 юни на следващата година търговските дружества по чл. 2 изпращат на министъра на енергетиката за публикуване на интернет страницата на Министерството на енергетиката годишния си финансов отчет, консолидирания финансов отчет и годишните доклади по глава седма от Закона за счетоводството.

Чл. 13. Министърът на енергетиката публикува изпратената информация по този раздел в срок 3 работни дни от получаването ѝ.

Чл. 14. Не се оповестява по реда на тази наредба информация за разходите на търговските дружествата, която представлява класифицирана информация по смисъла на Закона за защита на класифицираната информация.

Чл. 15. Търговските дружествата - оператори и/или собственици на електропреносната и газопреносната мрежа, които попадат в обхвата на наредбата, оповестяват информация за разходите си по начин, който гарантира запазване на поверителността на информацията, свързана с дейността им, която представлява търговска тайна.

Раздел III.
Условия и ред за оптимизиране на разходите

Чл. 16. (1) Органите на управление на търговските дружества по чл. 2 са длъжни да предприемат мерки за оптимизиране на разходите при осъществяване на дейността си с оглед постигане на ефективност, ефикасност и икономичност при разходването на финансови средства, както и с цел гарантиране на тяхната целесъобразност.

(2) Мерките по ал. 1 включват разработване на критерии за оптимизиране на разходите съобразно спецификата на дейност на съответното дружество, както и ежегодно извършване на анализ и оценка в съответствие с разработените критерии на планираните разходи за доставки, строителство и услуги.

(3) Въз основа на извършения анализ органите на управление на търговските дружества, попадащи в обхвата на наредбата, приемат План за оптимизиране на разходите.

(4) Планът за оптимизиране на разходите съдържа информация за предстоящите разходи за доставки, строителство и услуги, включително вид и стойност, обосновка за целесъобразност, конкретни действия, които следва да бъдат предприети за оптимизирането им, както и количествени и стойностни индикатори за измерване и отчитане на изпълнението им.

(5) Планът по ал. 3 се приема ежегодно в срок до края на четвърто тримесечие на предходната година.

Чл. 17. Органите на управление на търговските дружества могат да извършват преглед на Плана за оптимизиране на разходите, като при наличие на предпоставки за това го актуализират.

Чл. 18. (1) Органите на управление на търговските дружества по чл. 2 изготвят и представят пред принципала на съответното дружество Отчет за изпълнение на плана за оптимизиране на разходите.

(2) Отчетът по ал. 1 съдържа информация за определените с Плана действия за оптимизиране на разходите критерии, както и количествени и стойности показатели, отчитащи изпълнението им.

(3) Отчетът се представя и приема заедно с годишния финансов отчет, консолидирания финансов отчет и годишните доклади по глава седма от Закона за счетоводството.

Чл. 19. Ежегодно в срок до 30 юни на следващата година Отчетът за изпълнение на Плана за оптимизиране на разходите се изпраща на министъра на енергетиката за публикуване по реда и при условията на раздел II.

Чл. 20. Принципалът на търговското дружество текущо през годината при констатирани нецелесъобразни или неефективни разходи приема мотивирано решение за предприемане на извънредни мерки за оптимизиране на съответните разходи.

Чл. 21. Принципалът на търговското дружество следи за изпълнението на Плана за оптимизиране на разходите, както и за изпълнението на мерките, посочени в решението по чл. 20.

Чл. 22. Мерките за оптимизиране на разходите на търговските дружествата - оператори и/или собственици на електропреносната и газопреносната мрежа, следва да са съобразени с ограниченията, уредени в глава осма "а" от Закона за енергетиката, гарантиращи независимостта на операторите.

Раздел IV.
Контрол

Чл. 23. Министърът на енергетиката осъществява контрол върху изпълнението на задълженията за предоставяне на информация за разходите от търговските дружества по чл. 2 по реда на глава осма от Закона за енергетиката.

Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на тази наредба:

1. "Принципал" е органът, упражняващ правата на държавата или общината в капитала на търговско дружество по чл. 2, съответно търговското дружество, което е едноличен собственик на капитала на търговско дружество по чл. 2.

2. "Ефективност" е степента на постигане на целите при съпоставяне на действителните и очакваните резултати от дейността на дружеството.

3. "Ефикасност" е постигането на максимални резултати от използваните ресурси при осъществяване на дейността на съответното дружество.

4. "Икономичност" е придобиването с най-малки разходи на необходимите ресурси за осъществяване на дейността на дружеството при спазване на изискванията за качество на ресурсите.

5. "Отчетен период" е календарната година (1 януари - 31 декември).

Заключителни разпоредби

§ 2. Указания по прилагането на наредбата дава министърът на енергетиката.

§ 3. Наредбата се издава на основание чл. 4, ал. 2, т. 22 от Закона за енергетиката.

§ 4. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".


Приложение № 1 към чл. 6


Систематизирана информация за разходите, които дружеството възнамерява да извърши през отчетния период за доставки, строителство и услуги

 

Наименование на търговското дружество

Период на отчитане

 

Номер по ред

Разходи за доставки, строителство и услуги, които дружеството възнамерява да извърши през отчетния период

Извършени разходи със същия обект и предмет през предходен отчетен период

Забележка

предмет

(описание на разхода)

прогнозна стойност (хил. лв. без ДДС)

вид процедура по ЗОП

правно

основание по ЗОП

фактическа стойност (хил. лв.

без ДДС)

период

вид процедура

по ЗОП

правно основание по ЗОП

І. Разходи за доставки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Общо разходи за доставки

 

 

 

 

 

 

 

 

ІІ. Разходи за строителство

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Общо разходи за строителство

 

 

 

 

 

 

 

 

ІІІ. Разходи за услуги

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Общо разходи за услуги

 

 

 

 

 

 

 

 

Общо разходи

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Приложение № 2 към чл. 7


Информация за извършените разходи за доставки, строителство и услуги, както и за проведените и възложени обществени поръчки

 

Наименование на търговското дружество

Период на отчитане

Номер по ред

 

 

 

Забележка

Предмет (Описание на разхода)

Стойност (хил. лв. без ДДС)

Вид процедура по ЗОП

 Правно основание за провеждане/

непровеждане

Номер на поръчката от регистъра на обществените поръчки

Прогнозна стойнст на поръчката (хил. лв. без ДДС)

Номер и дата на договора

Изпълнител наименование и ЕИК

Стойност на договора (хил. лв. без ДДС)

Срок на договора

І. Разходи за доставки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Общо разходи за доставки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ІІ. Разходи за строителство

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Общо разходи за строителство

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ІІІ. Разходи за услуги

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Общо разходи за услуги

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Общо разходи

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Приложение № 3 към чл. 9


Систематизирана информация за извършените разходи за персонал

 

Наименование на търговското дружество

Период на отчитане

 

Отчетен показател

Работници и служители

Членове на управителни и контролни органи

Забележка

РАЗДЕЛ А:

брой

 ххх

брой

 ххх

 

Списъчен брой на 1.01............ г.

 

 ххх

 

 ххх

 

Постъпили през годината

 

 ххх

 

 ххх

 

Напуснали през годината

 брой

правно

основание

 брой

 правно

основание

 

 

 

 

 

 

Списъчен брой към 31.12......... г.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

РАЗДЕЛ Б: Разходи

 начислени
(хил. лв.)

 изплатени
(хил. лв.)

 начислени
(хил. лв.)

 изплатени
(хил. лв.)

 

Разходи за възнаграждения

 

 

 

 

 

Осигурителни и здравни вноски

 

 

 

 

 

Обезщетения,

вид и правно основание

 

 

 

 

 

в т.ч. ........................

 

 

 

 

 

 ................................

 

 

 

 

 

 ...............................

 

 

 

 

 

Социални придобивки (хил. лв.), описание и правно основание, в т.ч.

 

 

 

 

 

...................................

 

 

 

 

 

...................................

 

 

 

 

 

Общо разходи за персонал

 

 

 

 

 


Приложение № 4 към чл. 10 и 11


Справка за извършените разходи за глоби, неустойки и лихви за забава

 

Наименование на търговското дружество

Период на отчитане

Номер по ред

Основание

за начисляването

Дата на

разхода

Стойност (хил. лв.)

Забележка

І. Разходи за глоби

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Общо разходи за глоби

 

 

 

 

ІІ. Разходи за неустойки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Общо разходи за неустойки

 

 

 

 

ІІІ. Разходи за наказателни лихви

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Общо разходи за наказателни лихви

 

 

 

 

ОБЩО

 

 

 


Промени настройката на бисквитките