Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 68 от 30.VIII

НАРЕДБА № 8121з-902 ОТ 22 АВГУСТ 2016 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ЛИЧНА ОХРАНА НА ФИЗИЧЕСКИ ЛИЦА

 

НАРЕДБА № 8121з-902 ОТ 22 АВГУСТ 2016 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ЛИЧНА ОХРАНА НА ФИЗИЧЕСКИ ЛИЦА

Издадена от министъра на вътрешните работи

Обн. ДВ. бр.68 от 30 Август 2016г., отм. ДВ. бр.48 от 8 Юни 2021г.

Отменена с § 1 от Наредба за отменяне на Наредба № 8121з-902 от 22.08.2016 г. за условията и реда за извършване на лична охрана на физически лица - ДВ, бр. 48 от 8 юни 2021 г., в сила от 08.06.2021 г.


Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. С тази наредба се определят условията и редът за извършване на лична охрана на физически лица от търговци, притежаващи лиценз за извършване на частна охранителна дейност по чл. 5, ал. 1, т. 1 от Закона за частната охранителна дейност (ЗЧОД).

Чл. 2. Личната охрана на физически лица е дейност по опазване на телесната неприкосновеност на охраняемите лица от противоправни посегателства, както и по тяхното предотвратяване и пресичане.

Чл. 3. (1) Възложител по договор за лична охрана на физическо лице може да бъде само пълнолетното и дееспособно охраняемо лице.

(2) Възложител по договор за охрана на непълнолетно или недееспособно лице може да бъде само законният му представител.

Чл. 4. (1) Личната охрана на физически лица се осъществява с невъоръжена или с въоръжена охрана.

(2) За лична охрана на физически лица се използват само моторни превозни средства (МПС), собственост или наети от търговеца, наети или предоставени от възложителя по договора за охрана.

(3) В случаите, когато за или при осъществяването на лична охрана на физически лица се използват друг вид превозни средства, охраната се организира в съответствие с изискванията на тази наредба и на нормативните актове, регламентиращи съответния вид транспорт.

Раздел II.
Условия и ред за извършване на охрана

Чл. 5. (1) Уведомлението по чл. 24, ал. 3 ЗЧОД, придружено с копие на договора за охрана, се извършва не по-късно от 48 часа преди първото действие по изпълнение на договора за охрана.

(2) Когато изпълнението на договора за охрана започва преди срока по ал. 1, уведомяването по чл. 24, ал. 3 ЗЧОД се извършва незабавно.

(3) Уведомленията по ал. 1 - 2 съдържат данни за:

1. вида на обекта;

2. възложителя по договора за охрана;

3. постоянен адрес на охраняемото лице;

4. вида на охраната - въоръжена или невъоръжена;

5. данни за моторните превозни средства (номер, марка, модел и цвят на автомобила), ако такива се използват за охраната на обекта; при възникнала неотложна необходимост от промяна на тези данни същите се вписват в маршрутната книжка по чл. 6, ал. 2, т. 3.

(4) Подаването на документите по ал. 1 и 2 се извършва по седалище на търговеца чрез областната дирекция на Министерството на вътрешните работи (ОДМВР) до директора на Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП).

Раздел III.
Организиране и планиране на дейността

Чл. 6. (1) За извършване на лична охрана на физически лица едноличният търговец или управляващият търговското дружество организира и контролира:

1. съхранението и предоставянето на служебно огнестрелно оръжие;

2. провеждането на задължителен ежедневен и периодичен инструктаж на охранителния състав за охрана и безопасност, който да се отразява в книга за инструктаж;

3. предоставянето срещу подпис на лична идентификационна карта, отличителен знак и униформено облекло на охранителния състав;

4. недопускането на лице от охранителния състав да осъществява дейност по охрана без професионална квалификация, придобита съгласно чл. 28, ал. 1 ЗЧОД.

(2) Лицето по ал. 1 организира и контролира изготвянето и съхранението на следните документи за планиране на личната охрана на физически лица:

1. правила и указания за спецификата на дейността по лична охрана на физически лица, които включват и етични норми и модел на поведение на охранителния състав;

2. инструкция за безопасност при действията по охрана, осъществявани от изпълнителите на охранителната дейност, която съдържа указания за:

а) проява на максимална бдителност за поведението на лицата в близост до охранявания обект;

б) непровокиране с поведението си намиращите се в близост до тях граждани, включително и чрез демонстративно носене на оръжие и/или помощни средства;

в) защитеност на охраняемото лице;

г) защитеност на изпълнителите на охранителната дейност;

д) опазване живота и здравето на нападателите при инцидент;

3. изготвянето на маршрутни книжки, в които се отразяват общите и особените задължения на изпълнителите на охранителната дейност, както и друга информация, касаеща осъществяването на охраната при лична охрана на физическо лице;

4. анализ на риска за охраняемото лице;

5. примерни тактически указания за различни ситуации, които включват действия при:

а) пътнотранспортно произшествие, разграничени на действия при наличие и действия при липса на ранени и/или загинали в пътнотранспортното произшествие;

б) повреда на моторното превозно средство;

в) проблем с комуникациите;

г) нападение на охраняваното лице и/или на извършител на охранителната дейност;

д) демонстрации, протести, други масови прояви;

е) придвижване без МПС или пътно превозно средство.

(3) Документите по ал. 1, т. 1 - 2 и 4 - 5 се утвърждават от лицата по ал. 1.

(4) Документите по ал. 1 се съхраняват в срок 18 месеца след прекратяване на договора за охрана и при поискване се представят за проверка на контролните органи.

Раздел IV.
Особености при осъществяване на личната охрана на физически лица

Чл. 7. Когато охраната по чл. 2 се осъществява с повече от едно лице, изпълнител на охранителната дейност, се определя ръководител на охранителния екип, който организира и контролира дейността на останалите лица.

Чл. 8. (1) При извършване на дейността по чл. 2 изпълнителите на охранителната дейност и/или ръководителят на охранителния екип носят дискретно личната си идентификационна карта и я представят при проверка от органите по чл. 41 ЗЧОД.

(2) Изпълнителите на охранителната дейност и/или ръководителят на охранителния екип при извършване на лична охрана на физическо лице, по искане на възложителя по договора за охрана, писмено отразено в договора за охрана или като неразделна част от този договор, осъществяват дейността си в ежедневно облекло без отличителен знак на търговеца.

(3) Задължението за извършване на дейността по чл. 2 с отличителен знак на търговеца и униформено облекло или изключението от това задължение се отразява в личната идентификационна карта на лицата от охранителния състав.

Чл. 9. При извършването на лична охрана с МПС се спазват стриктно правилата за движение по пътищата съгласно Закона за движението по пътищата и се съблюдава да не се създават предпоставки за пътнотранспортни произшествия с другите участници в движението.

Заключителни разпоредби

§ 1. Тази наредба се издава на основание чл. 6, ал. 2 от Закона за частната охранителна дейност.

§ 2. Контролът по изпълнението на наредбата се осъществява от главния секретар на МВР.

Промени настройката на бисквитките