Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 74 от 20.IX

ПРАВИЛА ЗА РЕДА И СРОКОВЕТЕ ЗА ОДОБРЯВАНЕ (СЪГЛАСУВАНЕ) НА ОБЩИ УСЛОВИЯ НА ДОГОВОРИТЕ С ПОТРЕБИТЕЛИТЕ НА ПОЩЕНСКИ УСЛУГИ

 

ПРАВИЛА ЗА РЕДА И СРОКОВЕТЕ ЗА ОДОБРЯВАНЕ (СЪГЛАСУВАНЕ) НА ОБЩИ УСЛОВИЯ НА ДОГОВОРИТЕ С ПОТРЕБИТЕЛИТЕ НА ПОЩЕНСКИ УСЛУГИ

В сила от 20.09.2016 г.
Приети с Решение № 458 от 01.09.2016 г. на Комисията за регулиране на съобщенията

Обн. ДВ. бр.74 от 20 Септември 2016г., попр. ДВ. бр.80 от 11 Октомври 2016г., отм. ДВ. бр.102 от 31 Декември 2019г.

Отменени с § 2 от заключителните разпоредби на Правилата за реда и сроковете за съгласуване на общи условия на договорите с потребителите на пощенски услуги - ДВ, бр. 102 от 31 декември 2019 г., в сила от 04.01.2020 г.

Чл. 1. (1) Пощенските оператори представят за одобряване (съгласуване) в Комисията за регулиране на съобщенията (Комисията) проект на общи условия на договорите с потребителите на хартиен и електронен носител.

(2) Проектите на общи условия на пощенския оператор със задължение за извършване на универсалната пощенска услуга и на пощенските оператори, лицензирани за извършване на услугите по чл. 39, т. 2 и/или 3 от Закона за пощенските услуги, трябва да отговарят на изискванията на чл. 21, ал. 2 от Закона за пощенските услуги.

(3) Проектите на общи условия на пощенските оператори, извършващи неуниверсални пощенски услуги по чл. 38, т. 1 - 3 от Закона за пощенските услуги, трябва да отговарят на изискванията на чл. 21, ал. 3 от Закона за пощенските услуги.

Чл. 2. (1) Пощенският оператор със задължение за извършване на универсалната пощенска услуга, пощенските оператори, извършващи услуги, включени в обхвата на универсалната пощенска услуга, и пощенските оператори, извършващи пощенски парични преводи, вземат становище от Комисията за защита на потребителите по проектите на общи условия на договора с потребителите, преди да го представят за одобряване (съгласуване) от Комисията.

(2) Становището по ал. 1 се прилага към проекта на общи условия по чл. 1, ал. 2.

Чл. 3. (1) Комисията разглежда проектите по чл. 1 в срок до 15 работни дни, считано от датата на получаването им. В случай на констатирани пропуски и недостатъци Комисията изисква да бъдат направени изменения и допълнения в представените проекти, включително изисква допълнителни разяснения от пощенския оператор.

(2) Пощенските оператори в определения им от Комисията срок преработват проектите на общи условия в съответствие с дадените им указания по ал. 1 и представят преработените проекти за одобрение (съгласуване).

(3) В срок до 10 работни дни, считано от датата на представяне на преработените по ал. 2 проекти, Комисията изпраща същите на Комисията за защита на потребителите за становище относно наличието на неравноправни клаузи.

(4) В случай че в срока по ал. 1 Комисията не е изискала да бъдат направени изменения и допълнения в представените проекти, включително и даването на допълнителни разяснения по тях, Комисията:

1. в случаите по чл. 2, ал. 1 в срок до 15 работни дни от изтичане на срока по чл. 3, ал. 1 се произнася с решение по проектите на общи условия, като ги одобрява (съгласува) или отказва да ги одобри (съгласува);

2. в случаите на представени проекти на общи условия от пощенските оператори, извършващи неуниверсални пощенски услуги по чл. 38, т. 1 - 3 от Закона за пощенските услуги, в срок до 5 работни дни след изтичане на срока по чл. 3, ал. 1 изпраща проектите на Комисията за защита на потребителите за становище относно наличието на неравноправни клаузи. След получаване на становището Комисията се произнася в срока и по начина, определени в чл. 4.

Чл. 4. В срок до 15 работни дни от получаване на становището на Комисията за защита на потребителите, поискано на основание чл. 3, ал. 3 или ал. 4, т. 2, Комисията с решение се произнася по проектите на общи условия, като ги одобрява (съгласува) или отказва да ги одобри (съгласува).

Чл. 5. Комисията мотивира решението си в случаите, когато отказва да одобри (съгласува) проектите на общи условия, като дава указание за преработването им.

Чл. 6. (Попр. - ДВ, бр. 80 от 2016 г.) Преработените по чл. 3, ал. 2 и чл. 5 проекти на общи условия се одобряват (съгласуват) от Комисията по реда и в сроковете, определени в тези правила.

Чл. 7. Копие от решението на Комисията за одобряване (съгласуване) на общите условия ведно с одобрените (съгласуваните) общи условия се изпращат на Комисията за защита на потребителите за сведение.

Заключителни разпоредби

§ 1. Правилата са приети на основание чл. 21, ал. 7 от Закона за пощенските услуги.

§ 2. Процедурата за реда и сроковете за съгласуване на общи условия на договорите с потребителите на пощенски услуги от Комисията за регулиране на съобщенията, приета с Протоколно решение № 1 от 20 юли 2006 г. на Комисията за регулиране на съобщенията, се отменя.

§ 3. Правилата влизат в сила от датата на обнародването им в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките